Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Heikki Hiilamo, Helsinki, 18.9.2018

Heikki Hiilamon kolumni: Rauhanpuolustajan hätähuuto

Kun hyökkäyssota alkaa, rauhanpuolustaja häviää. Ei ole oikein vaatia Ukrainaa lopettamaan sotaa, kun Venäjä hyökkää – tai vastustaa asevarustelua ja liittoutumista uhan alla. Mutta mihin loppuu se kierre, jossa uhkaan vastataan aina uhalla?

Rakuunoiden viimeinen sotilasvala

Ylitornio saa vihdoin valatilaisuutensa

Jääkäriprikaatin valatilaisuuden pitämisestä Ylitorniolla oli sovittu vuonna 2020, mutta se siirtyi koronaepidemian vuoksi.

Varusmies valmistautuu puolustamaan asemiaan rynnäkkökiväärin kanssa.

Kansanedustaja Mikko Savola Nato-jäsenyydestä: "Ei täältä varusmiehiä lähetetä maailmalle"

Jos Suomi Nato-jäsenenä joutuisi puolustamaan toista jäsenmaata, tehtävän hoitaisivat ammattisotilaat ja niin sanotut sopimussotilaat, sanoo kansanedustaja Mikko Savola.

Kaksi Viron merivoimien tummansiniseen asepukuun pukeutunutta nuorta miestä seisoo laivan kannella.

Virossa alkaa maan historian laajin sotaharjoitus – Suomesta mukana 240 hengen osasto

Siili 2022 -sotaharjoitukseen osallistuu lähes 16 000 sotilasta ja yksitoista maata. Ukrainan sota ei muuttanut harjoituksen sisältöä, mutta kasvatti mukaan halunneiden maiden määrää.

Nanne Pyrhönen ja Nova-koira poseeravat kameralle vaalean rakennuksen edessä.

Tuhannet eroavat nyt reservistä: Nanne Pyrhönen, 29, meni innokkaana armeijaan, mutta Venäjän hyökkäys sai naisen jättämään eropaperit

Siirrot reservistä siviilipalvelukseen ovat lisääntyneet lähes 1 500 prosenttia viime keväästä. Useat sivariin vaihtavat naiset kertovat Ylelle syiksi kiusaamisen ja ahdistelun intin aikana.

Vuoden Lotta 2022 rouva Kaarina Alvajärvi katsoo hymyillen kameraan.

Valonheitinlottana toiminut Kaarina Alvajärvi, 99, on Vuoden Lotta: "Ei olisi uskonut, että vielä päätyy näin lähelle sotaa"

Suomalaisten naisten aktiivinen osallistuminen maanpuolustukseen korostuu Kaarina Alvajärven saamassa tunnustuksessa. Myös hänestä vaikuttaa siltä, että Natoon kannattaisi liittyä.

Totaalikieltäytyjä Miro Partanen nojaa metalliaitaan.

Miro Partanen, 19, ei halua armeijaan, ja siksi viranomainen saa tulla hänen kotiinsa keskellä yötä ottamaan virtsanäytteen

Suomessa on vuosittain 30–40 totaalikieltäytyjää. YK on kehottanut Suomea vapauttamaan aseistakieltäytyjät vankeudesta.

Alikersantti Iiris Vuopala.

Oikeus, velvollisuus vai pakko? – Naisten asepalvelus jakaa Pirkanmaan kansanedustajien mielipiteet

Sukupuoli oli selvä jakolinja, kun Yle kysyi naisten asepalveluksen laajentamisesta.

Ihmiset katsovat hollantilaisen taitelijan Maartin Baasin näyttelyä Malva-museossa.

Keskiviikko 4.5.2022 (tv)

Maanpuolustus. Uutisia ukrainaksi. Malva-taidemuseo. Sää.

Maanpuolustusnaisten liiton Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Elina Paukkunen katsoo kameraan, kevätauringon paistaessa.

Vanhan ajan lottarekisteriä kaivataan takaisin, naisten valtava kiinnostus maanpuolustus- ja kriisitehtäviin yllätti

Suomeen pitäisi naisjärjestöjen mukaan perustaa turvallisuuskoulutettujen vapaaehtoisten rekisteri, joka nopeuttaisi apua kriisitilanteissa.

Anita Korva gör sin militärtjänstgöring i Kajanalands brigad. På bilden ses hon bakifrån stå i skogen i full krigsmundering.

Ylen kysely: Valtaosa hämäläisistä kansanedustajista säilyttäisi naisten asepalveluksen vapaaehtoisena

Vain yksi kyselyyn vastanneista hämäläisedustajista laajentaisi asevelvollisuuden koskemaan myös naisia.

kansanedustajakysely: pitäisikö asevelvollisuutta laajentaa koskemaan myös naisia? Ei: 69, Kyllä: 30, En osaa sanoa: 14

Ylen kysely: Kolmekymmentä kansanedustajaa ulottaisi asevelvollisuuden myös naisille, valtaosa vastaajista nykymallin kannalla

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus on yleistynyt ja viime vuonna puolustusvoimiin hakeutui ennätysmäärä naisia. Yle kysyi kansanedustajilta, tulisiko asevelvollisuutta laajentaa koskemaan myös naisia.

Hugo Tuovinen poistuu varusmiessoittokunnan valintalautakunnan edestä soittonäytteen jälkeen.

Hugo Tuovinen haluaa viettää intin saksofonia soittaen – pääsy varusmiessoittokuntaan voi määrittää nuoren muusikon elämän suunnan

Vappuviikolla Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa Panssariprikaatissa riitti tavallista enemmän jännitystä. Yli 200 varusmiessoittokuntaan haluavaa kävi valintakokeissa.

Rynnäkkökivääri pöydällä

Varusmies osoitti palvelustovereitaan patruunattomalla rynnäkkökiväärillä päähän ja painoi liipaisinta – sai puoli vuotta ehdollista vankeutta

Varusmies oli osoitellut palvelustovereitaan rynnäkkökiväärillä ja painanut liipaisinta. Aseessa ei ollut patruunaa. Mies sai tuomion kolmesta laittomasta uhkauksesta, niskoittelusta ja palvelusrikoksesta.

Yaroslav Bilyk  esittelee Ukrainan lippua

Ukrainassa syntynyt perheenisä ei olisi halunnut mennä Suomessa armeijaan – nyt hän olisi valmis kuolemaan uuden kotimaansa puolesta

Puolustusvoimat ryhtyy selvittämään, millaisia kokemuksia ulkomaalaistaustaisilla on armeijasta ja mitkä tekijät vaikuttavat heidän maanpuolustustahtoonsa.

Varusmiehiä sotaharjoituksessa.

Kutsuja kertausharjoituksiin lisätään jo tänä vuonna – kysyimme Puolustusvoimien komentajalta, kenelle kutsuja lähetetään

Hallitus ohjaa puolustukseen merkittävästi lisärahaa, ja myös reserviläisten harjoituksia lisätään. Komentaja Timo Kivisen mukaan kutsuja on tulossa niin nuorille kuin vanhemmillekin.

Alkokkaat harjoittelevat ampuma-asentoa.

Lähivuosina kutsuntakirjeen voivat saada myös kaikki naiset – Kaakkois-Suomen kansanedustajat ideoivat uudenlaista asevelvollisuutta

Puolustusministeriö on aloittanut valmistelut naisia koskevien kutsuntojen järjestämiseksi. Moni Kaakkois-Suomen kansanedustajista kannattaa myös naisille pakollista puolustuskoulutusta.

Naisalokkaita lumihangessa ampumaharjoituksissa.

В Финляндии растет поддержка воинской обязанности для женщин

Еще в декабре за обязательную военную службу для женщин выступало 14 процентов финнов, сейчас – более 40.

Venäläissotilaita ajoneuvossa.

Ukrainan armeija: Venäjä aloittanut salassa joukkojen osittaisen liikekannallepanon

Venäjä ei ole kommentoinut Ukrainan armeijan keskusjohdon väitettä osittaisesta liikekannallepanosta.

Oululainen Markku Korhonen.

Mikko Korhonen ei halua kuolla Suomen puolesta – armeijasta vapautettu 22-vuotias vaihtoi sivariin ja niin ovat nyt tehneet kymmenet muutkin

Ukrainan sota on saanut aikaan uuden ilmiön: nyt kymmenet asepalveluksesta terveyssyistä vapautetut ovat löytäneet keinon varmistua siitä, etteivät joudu mahdollisen sodan aikana tarttumaan aseisiin.

Anne Matilainen miettii keittiössä. Hän seisoo avoimien keittiön ruokakaappien edessä kädessään jauhopussi.

Asiantuntijat haluaisivat siviilien kriisiosaamisen rekisteriin – "Erilaiset kyvyt tuovat kestävyyttä poikkeusoloissa", sanoo sotatieteiden tohtori

Suomalaisella siviiliväestöllä on monipuolista maanpuolustusosaamista, mutta ihmisten tietotaitoa ei ole koottu mihinkään. Esimerkiksi Lotta Svärd Säätiö on kirjannut tavoitteekseen, että naisten kriisiosaaminen pitää saada yhteiskunnan käyttöön.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson

Analyysi: Ruotsin esimerkki osoittaa, miten paljon puolustuskyvyn palauttaminen maksaa

Ruotsi nostaa puolustusmenonsa tasolle, jossa ne olivat viimeksi 1990-luvulla. Turvallisuuspolitiikan asiantuntijan mukaan rahoilla voidaan parantaa suorituskykyä välittömästi.

Reserviläisiä rakennuksen kulmalla.

Puolustusvoimien rutiiniharjoitus keräsi poikkeuksellisen mediahuomion – joukko ulkomaisia toimittajia seurasi simuloitua räjähdystilannetta

Kokeneen reserviläisen mukaan Ukrainan sota on paikallispuolustusharjoituksessa jatkuvasti mielessä ja sitä myös seurataan tiiviisti.

Jääkäriprikaatin varusmiehet harjoittelevat

Lapin jääkäripataljoona harjoittelee Sodankylän keskustassa

Harjoituksessa käytetään sivullisille vaarattomia harjoitusampumatarvikkeita, kuten paukkupatruunoita.

Paltamolainen Jari-Matti Säkkinen kuvattuna kotitalonsa pihalla. Liittyy maanpuolustustahdon kohoamiseen Venäjän hyökättyä Ukrainaan keväällä 2022.

Jari-Matti Säkkinen liittyi reserviläisyhdistykseen ja pasifisti Iikka Kivi haluaa takaisin reserviin – näin maanpuolustustahto näkyy suomalaisissa

Ukrainan kriisi on lisännyt suomalaisten mielenkiintoa maanpuolustustyötä kohtaan. Esimerkiksi aseelliseen palvelukseen pyrkivien siviilipalveluksen suorittaneden määrän nähdään olevan kasvussa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puhuu Helsingissä 25.10.2021.

Mikä muuttuisi puolustusvoimien arjessa, jos Suomi olisi Nato-maa?

Suomen armeijan käytössä on Nato-yhteensopiva kalusto, ja puolustusvoimat on harjoitellut vuosien ajan Nato-maiden rinnalla. Olisiko jäsenyys vain sinetti pitkään jatkuneelle yhteistyölle?

Sera Savolainen

Sera Savolainen, 22, halusi armeijaan jo pikkutyttönä – "Ymmärräthän, että siellä pitää olla miesten edessä vähissä vaatteissa", sanoi kutsuntalääkäri

Yhteiskunnallinen vaikuttaja on saanut kuulla ulkonäöstään koko ikänsä. Asepalveluksen hän haluaa suorittaa paitsi henkilökohtaisista myös poliittisista syistä.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kainuun prikaati mukana paikallispuolustusharjoituksessa Pohjois-Karjalassa

Tavoitteena on kehittää maavoimien valmiutta ja suorituskykyä siten, että häiriötilanteissa kyetään toimimaan nopeasti myös paikallisella tasolla.

Kristian Rosmalm Tikkurilan terveysasema pihalla

Alkuvuonna 176 reserviläistä kertoi haluavansa siirtyä siviilipalvelukseen, ja syy on ilmeinen – Kristian Rosmalm, 21, valitsi sivarin alun perinkin

Viime vuonna aiempaa useampi armeijan käynyt reserviläinen siirtyi siviilipalvelukseen. Siviilipalvelusjohtaja uskoo Ukrainan kriisin olevan syynä tähän.

Kainuun prikaati

Kainuun prikaatilla koronan sairastaneita ja jo parantuneita on tälle vuodelle lähes 900

Tällä hetkellä Kajaanin varuskunnassa on yhteensä 63 positiivisen koronanäytteen antanutta varushenkilöä. Altistuneita on 78. 

Aseenkäsittelykoulutus naisten erikoisjoukkoreservin valintakokeessa.

Reserviläisille voi tulla kutsu, jos varusmiesten koronatilanne pahenee taas – apua saatetaan tarvita valmiuden ylläpitämiseen

Suunnitelma reserviläisten mahdollisesta ottamisesta palvelukseen tehtiin Kaartin jääkärirykmentissä tammikuun alussa, kun omikron-variantti levisi rajusti myös varuskunnissa. Tällä hetkellä tartunnat ovat laskussa.

Suomen lippu liehuu Kainuun prikaatin pihamaalla.

Kainuun prikaatin koronatilanne hellittää: kasarmilla on enää 28 koronapositiivista

Kaiken kaikkiaan koronan sairastaneita ja parantuneita varushenkilöitä tämän vuoden aikana on hieman yli 800.

Varusmiehet pakkaavat reppuja teltan edustalla.

Onttolan alokkaista moni aloitti asepalveluksen karanteenissa, mutta nyt koronatilanne on helpottanut – katso tunnelmat kasarmilta

Moni alokas on joutunut aloittamaan asepalveluksensa karanteenissa. Pohjois-Karjalan Rajavartioston rajajääkärikomppaniassa Onttolassa koronatilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä.

Haminan reserviupseerikoulu.

Maasotakoulun johtaja vaihtuu – uudeksi johtajaksi eversti Sami-Antti Takamaa

Maasotakoulun johtaja eversti Kari Pietiläinen siirtyy uusiin tehtäviin ja hänen tilallee siirtyy eversti Sami-Antti Takamaa.

käskynjako parolannummella

Koronatapausten määrä on laskusuunnassa varuskunnissa – uusia tapauksia todettiin torstaina koko maassa 38

Tammikuussa varuskunnissa on todettu yhteensä yli 4 300 tartuntaa varusmiehissa. Kantahenkilökuntaan kuuluvilla on todettu kaikkiaan 523 koronatartuntaa.

Kainuun prikaati

Korona jyllää edelleen Kainuun prikaatilla: valatilaisuudet striimataan ja tietoa jaetaan sosiaalisessa mediassa

Tilanne on kuitenkin helpottanut viime viikosta. Kaiken kaikkiaan yli 300 varushenkilöä on palannut palvelukseen sairastettuaan koronan.

Henkilö tutkii aluevaalimainoksia lumisessa maisemassa.

Lauantai 22.1.2022 (radio)

Aluevaalit. Sairaanhoitajien palkat. Naiset armeijassa. Sää.

Suomen puolustusvoimien alokaskoulutus Santahaminassa. Varusmiehiä tauolla, kännykät.

Kainuun prikaatissa oli koronatartuntoja eilen vähemmän kuin eristyksestä vapautumisia – komentaja varusmiesten perheille: "Kyllä tästä selvitään"

Kainuun prikaatissa on todettu paljon koronatartuntoja. Lomia on pidennetty ja siirretty karanteenien mukaan. Uusia lomamääräyksiä odotellaan.

Suomen puolustusvoimien alokaskoulutus Santahaminassa

Koronakäytännöt muuttuvat varuskunnissa: jatkossa sairastuneille riittää seitsemän päivää muista erillään ja yksi oireeton päivä

Keskiviikkoon mennessä asepalvelustaan suorittavilla on todettu 451 koronatartuntaa Kainuun prikaatilla.

Armeijan karvahattu ja vaatteita punkan päällä.

Koronatartuntojen määrä kasvaa nopeasti Satakunnan lennoston varusmiehillä Pirkkalassa

Satakunnan lennoston varusmiehillä todettiin kahdessa vuorokaudessa uusia tartuntoja 44.

Sanna Marin puhui medialle Säätytalolla 18. tammikuuta.

Tiistai 18.1.2022 (radio)

Hallitus on pohtinut koronatilannetta. Koronatartuntojen huippuun ehkä pari viikkoa. Korona heikentää varusmiesten jaksamista. Metsähallitus etsii paimenia. Sää.

Otto Pesosen kotialbumi.

Parissa viikossa jo 2 196 varusmiestä on saanut koronan – alikersantti Pesonen majoitettiin liikuntahallin lattialle 150 muun sairastuneen kanssa

Keräsimme varusmiesten kokemuksia siitä, kuinka korona on vaikuttanut varuskuntien arkeen. Koronaan on alkuvuonna muutamassa viikossa sairastunut jo yli kaksituhatta varusmiestä.

Rekryter samlade i Galoppskogen i Raseborg för sin första övernattningsövning.

Varusmiesliitto on huolissaan varusmiesten jaksamisesta koronan kurittaessa Puolustusvoimia

Varusmiehillä on todettu alkuvuonna liki 2 200 tartuntaa. Koronatilanteen vuoksi monet varusmiehet eivät ole esimerkiksi päässeet moniin viikkoihin lomille, liitto sanoo.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle