Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vuoden 2021 suurin kurpitsa painaa 306,2 kg. Sen ovat kasvattaneet Marja ja Timo Iisakkila, Hauholta.

306-kilo pumpkin wins Finnish mega-veggie championship

The 14th annual Finnish Giant Vegetable Championships drew gardening enthusiasts from all over the country to the south-central town of Mäntsälä on Saturday.

Kuvassa nainen seisoo kasvimaalla

Kokkolan kaupunkipuutarha tuottaa satoa tänäkin kesänä – yhteisöllinen viljely -kokeilu saa jatkoa Hollihaassa

Kokeilu kantoi runsaasti satoa viime syksynä, eikä suuria yllätyksiä tai ongelmia vastuiden jaossa ole tullut.

Sota-ajan tuotteita hyllyssä.

Sota-ajan Helsingissä kasvatettiin kaniineja ruuaksi, jotkut pitivät possuja kerrostaloasunnoissa

Koko kaupunki haisi lantulta, asunnoissa tuotettiin lihaa ja kadunvierillä viljeltiin minkä ehdittiin

Kaksi purkkia.

Hapankaali ja muut hapantuotteet ovat balsamia vatsalle

Näin hyödynnät valkokaalia ja lanttua

Artikkelikuva Antti Hurskaisen esseeseen. Keltainen possu syö suklaata.

Antti Hurskaisen essee: Maailma Markus Kajon mukaan

Miksi Markus Kajo on suuri sanataiteilija?

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Että (ym.)

Että entäs jos.

Porkkanalaatikoita rullakossa

Maittaa martallekin – pieni valmisruokatalo kilpailee hinnan sijaan maulla

Kuluttajat ovatkin tarkkoja mausta. Oulunsalolainen Lounastuote koetti muokata porkkanalaatikkoaan, mutta palasi palautteen perusteella vanhaan tuttuun reseptiin.

Sähköiset ylioppilas kirjoitukset

Sähköinen koe helpotti ylioppilaskirjoituksia – kiitosta tullut korjaamisen helppoudesta

Ylioppilastutkintolautakunta odotti ennakkoon enemmän ongelmia, mutta palaute on ollut lähinnä hyvää.

Peltovirnaperhonen

Perhosten lento jähmettyi sateisiin Kaakkois-Suomessa

Kesä oli perhosten määrällä mitattuna keskinkertainen. Kulunut kesä oli kuitenkin parempi kuin pari edellistä kesää.

Sotilaita jatkossodan aikaan korsun edessä aseitaan puhdistamassa

Sota särki arjen kaikilta suomalaisilta – uutuuskirja kertoo tuhannet tarinat

Talvisota, jatkosota ja Lapin sota ovat jättäneet jälkensä. "Ei ole olemassa yhtä suomalaista sotakertomusta tai -kokemusta, eikä edes kymmentä tai sataa vaan niitä on tuhansia", sanoo Ville Kivimäki, joka on kirjoittanut Anssi Männistön kanssa kirjan Sodan särkemä arki. Teos julkaistiin torstaina Tampereella.

Postipaketteja hyllyssä

Päivän tärpit: Testaamme ajosimulaattorin, perkaamme pakettilähetysten hinnoittelua ja kuulemme Naton apulaispääsihteeriä

Torstaina Yle Uutisissa tutustutaan muun muassa virtuaaliseen ajo-opetukseen ja Postin pakettilähetysten hinnoittelun perusteisiin. Uutisissa asiaa myös budjettiriihestä ja Naton apulaispääsihteerin vierailusta Suomessa.

Työntekijä hieroo otsaansa työpöydän ääressä.

Vasta toinen burnout hiljensi tahtia – nelikymppisen 'Jarmon' on vaikea muistaa ihmisten nimiä

'Jarmo' on kokenut kaksi työuupumusta. Ensimmäinen burnout pakotti lepäämään, mutta mies käytti lepoajan hyödykseen – töitä tehden. Toisen burnoutin jälkeen hän uskoo muistinsa heikentyneen.

Ristomatti Hakola

Norjalaiset tekivät videon Hakolasta - "Lusikallinen tuli housuun"

Ristomatti Hakolalla on ollut pieniä vatsaongelmia Tour de Skin aikana. Norjan TV2 on koostanut hauskan videon asian tiimoilta.

Lanttuhautaa.

Mikä ihmeen lanttuhauta? Tamperelaiset pitävät kiinni jouluperinteestään

Lanttuhauta on valmiiden joululaatikoiden esi-isä, joka keksittiin helpottamaan tehdastyöläisten joulukiireitä. Perinteiden nimiin vannovat ostavat yhä torilta pohjan lanttulaatikkoon.

Paistettuja maksalaatikoita rivissä

Ruokatalo hioo jouluruokien makua tarkkaan – Lanttulaatikon oudosta mausta tulee heti palautetta

Saarioisten tehtailla valmistuu jouluksi yli viisi miljoonaa erilaista tuotepakkausta. Laatikoiden valmistus alkaa heti kesälomien jälkeen.

Kirahvi hamuaa kolmeen kurpitsalyhtyyn pantuja vihreitä oksia.

Brittijärjestö haluaa aidon halloweenin: kurpitsa korvattava nauriilla

Halloween-lyhty tehtiin alkujaan nauriista, lantusta tai ihan vain vaatimattomasti perunasta. Englis Heritage -järjestö haluaisi brittien muistavan, että halloween ei ole vain yhdysvaltalainen naamiohuvi, vaan sillä on eurooppalaiset kelttijuuret.

Nauriksia torilla

Jo pieni pala naurista haastaa appelsiinin vitamiinit

Kotimaiset juurekset ovat varsinaisia superruoka-aineita ravintosisällöiltään. Sadonkorjuuajan juurekset, kuten lanttu ja nauris, sisältävät runsaasti mm. C-vitamiinia. Nauris on kuitenkin jäänyt viime aikoina muiden juuresten jalkoihin.

Kasviksia

Juures on hyljeksitty vitamiinipommi – kuoret voi valmistaa sipseiksi

Kotimaisia juureksia on tarjolla nyt runsaasti, ja niiden etuja ovat terveellisyys, edullisuus ja ekologisuus. Peruna hallitsee suomalaisten lautasia, vaikka esimerkiksi lantussa on ravintoaineita enemmän.

Nauriksia torilla

Parasta ennen ilmastonmuutosta – alhainen lämpötila parantaa lantun ja nauriin makua

Arktisen alueen viileissä oloissa kasvaneet nauriit ja lantut ovat maukkaampia ja sisältävät enemmän C-vitamiinia kuin etelässä kasvaneet lajitoverinsa. Nauris ja lanttu ovat sen vuoksi kärsijöitä ilmaston muuttuessa.

Mies loukkaantui lanttutykin räjähdyksessä Norjassa

Tykkiin kuului 200 litran lämminvesisäiliö, jonka mies oli täyttänyt kaasulla.

Kasvintunnistusrasti  partiokisassa.

Toimittaja testasi: Ei tulisi kolkkapoikaa, vaikka auringonpistoksesta kärsinyt pelastui

Partiolaiseen liitetään monenlaisia määreitä: käsistään kätevä, luova, mestari soveltamaan ja reipas epäkohtien korjaaja. Mutta millaisia taitoja partioelämässä tarvitsee? Toimittaja päätti testata, kuinka hyvin ovat hanskassa luontotuntemus, ensiapu- ja kädentaidot.

Lapsi asettaa juustoa näkkileivän päälle

Huono työtilanne heijastuu lasten ruokavalioon: "Terveellinen ruoka on kallista"

Monissa perheissä joudutaan soveltamaan ruokaohjeita huonon rahatilanteen vuoksi.

Lanttuja kaupan vihannestiskillä.

Luomuviljelijä: "En halunnut, että tilalla on kemikaaleja kun sain lapsia"

Harri Heikkinen muutti perintötilansa luomutilaksi yli 20 vuotta sitten. Hän halusi suojella lapsiaan ja itseään maanviljelyyn liittyviltä kemikaaleilta.

Lanttukasa Sauvossa

Sauvolaispariskunta huojentui – lanttuvuori hävisi pellon laidalta

Sauvolainen viljelijäpariskunta joutui loppuvuonna ahdinkoon, kun ostajan talousvaikeuksien takia heille jäi käsiin 200 000 kiloa lanttua.

Lanttukasa Sauvossa

Somesuosio ei syönyt Sauvon lanttuvuorta

Yle Turku kertoi joulun alla sauvolaisesta viljelijäpariskunnasta, jolle jäi ostajan talousvaikeuksien takia käsiin 200 000 kiloa lanttua.

Maarit Korhonen järjestelee kirjoja koululuokassa

Pulpetiton luokka, typpihappovuoto ja lanttupulma – tässä Yle Turun vuoden luetuimmat jutut

Uutisjutut opettaja Maarit Korhosesta, Turun ratapihan kemikaalionnettomuudesta ja 200 000 kilon lanttuvuoresta keräsivät Yle Turun sivuilla eniten lukijoita tänä vuonna.

Kuvassa punajuurilaatikkoa alumiinivuoassa

Laatikot pysyvät mehukkaina lempeässä lämmössä – vuolukivi ja puu pitävät lämpimänä suuhun saakka

Joulupöydät notkuvat esimerkiksi porkkana-, lanttu-, peruna-, punajuuri- ja maksalaatikoista. Useamman laatikon tasainen lämmittäminen aiheuttaa haasteita varsinkin silloin, jos käytössä ei ole kiertoilmauunia. Marttaliiton mukaan ne kannattaa lämmittää juhlapöytään ajan kanssa ja miedossa lämpötilassa.

jouluiset juurekset

Joulupöydän terveellinen juurestrio

Juureksista väriä joulupöytään.

lanttu

Lanttu sopii myös karppaajalle

Herkulliset lanttutikut sopivat joulupöytään.

Lanttukasa Sauvossa

200 000 kiloa odottaa noutajaansa – maanviljelijäpariskunta lirissä lanttujensa kanssa

Sauvossa asuva maanviljelijäpariskunta toivoo, että 200 000 kilolle lanttua löytyisi uusi omistaja. Alkuperäinen ostaja ei pystynyt lunastamaan kuin pienen osan kokonaismäärästä. Pari on valmis lahjoittamaan ison potin tarvittaessa hyväntekeväisyyteen.

Lapsi katsoo keksiä.

Miten lapsen saa syömään kasviksia? – Lue ravitsemusterapeutin vinkit

Mikä neuvoksi, jos lapsi järjestelmällisesti kieltäytyy kasviksista? Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri, ravitsemusterapeutti Arja Lyytikäinen antoi seitsemän vinkkiä, joilla lasta voi totuttaa kasviksiin.

Rekka-autoja Kuutostiellä.

Elintapaohjaus tepsi – rekkakuski ei enää tuupi vihanneksia lautasen reunalle

UKK-instituutin tutkimuksessa ammattikuskit saivat elintapaohjausta. Suurin pudottaja karisti painostaan 26 kiloa. Keskimäärin paino putosi neljä kiloa.

Yle Puheen tuottajalle Heidi Laaksoselle mielenterveyspalkinto

Suomen Mielenterveysseuran mukaan Laaksosen ohjelmasarja Lanttulataamo on edistänyt mielenterveyttä ja vähentänyt ennakkoluuloja.

Kari Hanhisuanto ja romaani Maraton

Maraton taipui romaaniksi: 44 226 sanaa – ja vähän päälle

Kemiläiskirjailija Kari Hanhisuanto on maratonin urakoinut mies. Paitsi, että hän ei ole juossut metriäkään, mutta sanoja on syntynyt senkin edestä.

Yläfemma onnistuneen ruokailun kunniaksi

Lantturaastetta ja silakkapihvejä – retroviikolla syödään 1970-luvun hengessä

Joensuussa kauhotaan tällä viikolla retroa lautaselle. Kaupungin kouluissa, päiväkodeissa ja hoivayksiköissä on tällä viikolla tarjolla retroruokaa 1970-luvun hengessä. Tarjolla on mittava nostalgiapakkaus perunavellistä silakkapihveihin.

Sokerijuurikaspeltoa.

Sokerijuurikkaan maku muistuttaa tuttua juuresta

Ensimmäiset sokerijuurikkaat on nostettu. Suomen ainut sokeritehdas Säkylässä käynnistyy torstaina.

Aamu-tv:n kesäpihalla tehtiin sapaksia eli suomalaisia alkupaloja.

Kesäpihalla valmistettiin sapaksia

Aamu-tv:n kesäpihalla tehtiin sapaksia eli suomalaisia alkupaloja. Ravintola Juuren keittiöpäällikkö Antti Ahokas opetti Sari Huovisen ja katsojat valmistamaan muun muassa nokkossiikaa ja mustaherukkasinappia sekä paahdettua lanttua ja kukkakaalipyreetä. Katso video ja reseptejä.

Aamu-tv:n vieraana oli Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi (oik.).

Talvi vei vitamiinit - "Ei syytä ruokapaniikkiin"

Ravintotuntija vakuuttaa kehon kestävän pitkäänkin ilman riittäviä ravintoaineita. "Kesällä kun tankataan tuoretta, vitamiinivarastot alkavat taas täyttyä."

punainen nenäpäivän nenä ja avokonttori

Saako työpaikalla nauraa ääneen?

Mikä saa sinut viihtymään työpaikalla? Saako avokonttorissa nauraa ääneen? Minkälainen on hyvä työyhteisö? Arvostetaanko työpaikalla eri-ikäisiä ihmisiä samalla tavalla?

Kirsi Montosen lanttulaatikko syntyy samalla reseptillä vuodesta toiseen.

Lanttulaatikko oli jo isoisoisoäidin joulupöydässä - ja taitaa olla sinunkin

Jo esi-isät tekivät lanttulaatikkoa. Vuosisatoja sitten syötiin, mitä saatiin ja lanttuahan osattiin viljellä. 1800-luvulla lanttulaatikko kiilasi itsensä joulupöytään kinkun, rosollin ja porkkanalaatikon rinnalle. Sillä tiellä ollaan.

Sinappikuorrutettu joulukinkku pöydällä valmiina syötäväksi.

Hankitko jouluähkysi kinkusta vai carpacciosta?

Kinkkua, lanttulooraa, rosollia ja väskynäsoppaa? Vaiko sittenkin kalkkunaa, bataattilaatikkoa, lohicarpacciota ja puolukkapannacottaa? Ehkä pitäisi syödä vain oman lähialueen luomutuotteita tai kenties kattaa sushibuffet?

Viime kesä oli otollinen porkkanan kasvulle.

Etelä-Pohjanmaalla kasvatettu porkkana alkaa olla harvinaisuus

Juurestuotanto on hiipunut Etelä-Pohjanmaalla. Perunanviljely on runsasta, mutta joulun juureksia, kuten lanttua, punajuurta ja sipulia, ei alueella pahemmin tuoteta. Porkkananviljelijöitäkin on vain muutamia. Joulun laatikkoruokiin tulevat juurekset kasvatetaan pääasiassa Varsinais-Suomessa.

Valmis bataattivuoka tarjoiluehdotus.

Näin saat vaihtelua joulun laatikkovalikoimaan - katso ohje

Lanttu- ja porkkanalaatikko kuuluvat perinteisesti joulupöytään. Myös imelletty perunalaatikko sekä maksalaatikko löytyvät usein kinkun vierestä. Bataattilaatikko on joulupöydän uusi tulokas.

Pikkujouluissa on tarkoitus pitää hauskaa.

Pikkujoulumeiningissä mukana on myös Matti Myöhäinen

Meri-Lapin matkailuyrityksissä pikkujoulukausi on hyvässä vauhdissa. Varauksia tehdään edellisvuosien tapaan ja sinnikkäästi kuvioissa roikkuu myös matkailualaa riivaava kaveri: Matti Myöhäinen.

Valmis porokiusaus salaatin kera.

Näin teet maailman parasta pororuokaa - katso ohje

Poron sisäfile, käristys, vasanmaksa ja kylmäsavuporo rankataan yleensä parhaimmiksi pororuuiksi. Porokiusauksessa yhdistyvät käristyksen ja kylmäsavuporon hienostuneet maut. Kotimaiset juurekset korostavat upeaa riistanmakua. Valtakunnallista pororuokaviikkoa vietetään 4.-10.11.

Heikki Eklöf piirtää kuvansa nopeasti. Kuvassa wenkoolit piirroshahmot ovat kalassa

Hyvikset syntyivät vastapainoksi vihaisille siileille ja linnuille

Pitkänenäiset ja kaapuiset Wenkoolit ovat kyyristyneet hyppyyn, maailman valloitus on vireillä. Taiteilija Heikki Eklöf uskoo hyväntahtoisiin piirroshahmoihinsa, jotka kopsuttelevat puukengillä.

Perunoita puulaatikossa.

Luomuperuna on kinkkinen viljeltävä

Luomuviljelijän on valittava perunalajikkeet huolella, koska tautien kimppuun ei voi käydä myrkkyjä ruiskuttamalla. Muuruveden koulutilalla tämän kesän pottusadosta on tullut oivallinen, kun kasvatukseen valittiin viime kesän koeviljelyn perusteella Opera-lajike.

Kaalikoin toukka rouskuttaa lehteä.

Kaalikoin toukka ei kiusaa Lapin viljelyksillä

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuslaitoksen tutkija Antti Hannukkalan tietoon ei ole tullut kaalikoin toukkien aiheuttamia tuhoja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle