Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Klädhylla på daghemmet Labyrinten i Karis.

Moni korona-aikana syntynyt aloittaa päiväkodissa syksyllä – hakemuksia Jyväskylän seudulla runsaasti

Jyväskylän seudun päiväkoteihin on syksyllä tulossa entistä enemmän 1-2-vuotiaita. Näiden lisäksi varhaiskasvatuspaikkaa on haettu noin neljällekymmenelle Ukrainasta paenneelle lapselle.

Mustat renkaat roikkuvat oranssia seinää vasten.

Kajaani selvittää liikuntapalveluiden nykytilan

Suuren huomion Kajaanin kaupungin liikkumisohjelmasta vei suunnitelma siitä, että lasten ja nuorten liikuntavuoroihin palautettaisiin käyttömaksut.

Minna Leinonen, keskusta, kunnanvaltuutettu Kajaanissa. Kuva. 17.5.2022

"Kouluikäisten lasten äitinä tämä tulee lähelle" – kuuntele, mitä mieltä kaupunginvaltuutettu Minna Leinonen on Kajaanin suunnitelmista lakkauttaa kolme koulua

Leinonen tarkastelee suunnitelmaa sekä päättäjän että vanhemman näkökulmasta, sillä Leinosen lapsista kaksi käy lakkautusuhan alla olevaa Soidinsuon koulua.

ihminen varjossa.

Moni autismikirjon tyttö saa diagnoosin vasta mielenterveysongelmien puhjettua – näin kävi myös Kiialle, jonka äiti haki tyttärelleen apua vuosia

Noin 70 prosentilla autismikirjon ihmisistä on psykiatrinen liitännäisdiagnoosi, kuten masennus tai ahdistus. Mielenterveysongelmilta voitaisiin välttyä, jos diagnoosi saataisiin nykyistä aiemmin.

Viljami ja Mira Koivulahti sylikkäin. Molemmat hymyilee.

Kun aviomies oli sulkenut puhelimen, Mira Koivulahden piti päättää, saako hänen lapsensa elää – "Meiltä odotettiin raskauden keskeytystä"

Kehittyneiden seulontojen vuoksi on harvinaista, jos Downin oireyhtymää ei todeta jo raskauden aikana. Yhä useammat vanhemmat joutuvat siksi päättämään, haluavatko synnyttää kehitysvammaisen lapsen.

Isä leikkii lapsen kanssa metsässä.

Hämeenlinnalaiset isät innostuivat taaperoiden kanssa metsään: ohjatuissa ryhmissä voi viettää yhteistä aikaa luonnossa

Hämeenlinnassa luontouttaja Jaana Santanen ideoi äideille ja vauvoille ohjattua toimintaa luonnossa. Vastaanotto oli innostunut, eli nyt on isien ja alle kouluikäisten lasten vuoro saada omat ryhmät.

Nuori äiti pitelee vauvansa varpaita käsissään.

Vauvan saaneita perheitä muistetaan monessa kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla – joissakin vauvaraha vaihdettu verotussyistä muuhun muistamiseen

Lumijoki ja Siikalatva luopuivat suorasta rahalahjasta, ja antavat vauvan saaneille perheille muunlaisen lahjan. Lahjakortti, palvelusetelit ja erilaiset tuotteet ovat nyt yleisiä muistamistapoja kunnissa.

Kaksi naista seisoo punatiilisen käytävän varrella. Toinen naisista pitää kädellään kiinni vauvanvaunuista.

Hyrynsalmi ryhtyi maksamaan vauvarahaa, ja määräraha on loppumassa heti – varhaiskasvatuspäällikkö: "Tämä on positiivinen yllätys"

Kainuun kunnista vauvarahaa maksavat myös Puolanka ja Ristijärvi. Esimerkiksi Kuhmosta, Paltamosta ja Suomussalmelta kerrotaan, että lapsiperheitä tuetaan monella muulla tavalla.

Innebandyspelares springande fötter, också klubba och boll

Kajaani suunnittelee lasten ja nuorten liikuntavuoroista maksullisia – Olympiakomitean asiantuntija: "Seurat joutuvat vaikeaan paikkaan"

Vastaavaa keskustelua käydään nyt ympäri Suomen, kertoo Suomen Olympiakomitean seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja. Syynä tähän on kuntien talous.

Lähikuva puusta metsässä Lahdessa. Kuoressa kolo.

Perheille järjestetty luontoläheinen ryhmätoiminta suosittua Hämeenlinnassa

Kevään iltaryhmään oli hakijoita enemmän kuin oli paikkoja. Uusia ryhmiä on mahdollisesti luvassa alkusyksystä.

Viiden eri ikäisen naisen käsiä kasassa

Äitien neuvot eivät muutu, vaikka aika muuttuu: maalaisjärkeä käyttämällä pärjää pitkälle

Äitienpäivä kokoaa perheet yhteen. Turun kupeessa Kaarinassa juhlaa saadaan viettää viiden sukupolven kesken.

Terttu Maria Poukkula

Kolmekymmentä äitiä sai kunniamerkin presidentti Niinistöltä – Palkittu äiti: "Mitä enemmän rakkautta tuhlaa, sitä enemmän sitä syntyy"

Kasvattajina ansioituneita äitejä palkittiin valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa Säätytalolla. Vanhin palkituista äideistä oli 92-vuotias ja nuorin 40-vuotias.

Sandra Laitala.

Kahden lapsen äiti Sandra Laitala hukkasi itsensä äitiyteen – nyt hän peräänkuuluttaa yhteiskunnalta äitipositiivisuutta

Voisivatko äidit dissaamisen sijaan tukea toinen toistaan, kysyy bloggaaja-äiti Sandra Laitala.

Ritva paananen pukee huivia päälle. Kädessä takki.

"Lapselle on oltava oikeasti aikaa", sanoo elämänmittaisesta kasvatustyöstään mitalin saava Ritva Paananen

30 äitiä saa tänään kunniamerkin presidentti Sauli Niinistöltä, kun Helsingin Säätytalolla vietetään valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa. Yksi palkittavista on viitasaarelainen Ritva Paananen.

Kuvassa valokuva-albumi, jossa vauvan kuva, vauva katsoo kameraan.

Essee: Äitiys muuttuu, mutta syyllisyys ei katoa mihinkään

Äitiys on elämän mittainen projekti.

Seinäjoen Hopen tiiminvetäjä Marjut Koivumäki ja Maarit Kivineva katsovat lahjoitustavaroita.

Hintojen nousu kurittaa vähävaraisia lapsiperheitä – säästöjä haetaan lastenvaatteista, lomanvietosta ja harrastuksista

Entistä suurempi osa rahasta kuluu ruokaan, energiaan ja polttoaineisiin. Muun muassa Hope-yhdistykset auttavat vähävaraisia lapsiperheitä. Seinäjoella apua saa jo 170 perhettä ja noin 400 lasta.

Mors dag firades med utmärkelser i Ständerhuset i Helsingfors

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin saa Varsinais-Suomesta yksi äiti

Laitilalainen Terhi Mäkilä on yksi 30:stä sunnuntaina palkittavasta äidistä.

Äitienpäivän valmisteluja päiväkodissa

Äitienpäivään on valmistauduttu huolella – Elsa Veijolan mielestä kivointa on viedä äidille aamiainen vuoteeseen: "Ainakin banaania ja kahvia"

Kajaanin Kätönlahden päiväkodin Iisakit-esiopetusryhmä on askarrellut äitienpäiväksi lahjoja ja kortteja. Eskarilaisten mielestä äitienpäivän juhliminen on tärkeää.

Lapsia leikkii päivähoidossa.

Lakosta huolimatta kaikki hoitoa tarvitsevat lapset ovat mahtuneet päiväkoteihin Kuopiossa – maanantai saattaa olla ruuhkaisempi päivä

Kilpajuoksutilannetta päiväkoteihin mahtumisen vuoksi ei ole aamuisin Kuopiossa nähty, vaan tilanne on ollut rauhallinen. 

Käpyläläinen Ukri Pohjanpalo on saanut kunta-alan lakon aikana paljon lastenhoitajan töitä. Kuvassa Pohjanpalo Akseli Toivosen kentällä leikkitelineessä.

Ukri Pohjanpalon, 18, kalenteri täyttyi kun lakko alkoi – hän hoitaa lähialueen lapsia aamusta iltaan

Nuoret ovat tarjonneet lastenhoitoapua kunta-alan lakon alla. Sanni Åberg, 23, sai vuorokaudessa yli 20 työtarjousta. Ukri Pohjanpalon, 18, tämän viikon kalenteri on jo lähes täynnä lastenhoitokeikkoja.

Vanhempia ja lapsia leikkipuistossa

Iltatöitä, mummi lapsenvahdiksi ja itsekin lakossa – näin jyväskyläläiset vanhemmat järjestävät lastenhoidon lakon aikana

Kunta-alan lakko pitää suurimman osan Jyväskylän päiväkodeista suljettuna viikon ajan. Monissa pikkulapsiperheissä lasten hoidon järjestely on vaatinut luovuutta.

Kuvituskuvia poliiisipartiosta talvisessa ympäristössä.

Uutta tietoa 9-vuotiaan kaappausyrityksestä: poika jätettiin metsään sidottuna, mutta hän hankki apua – Poliisi: "Poikkeuksellista rohkeutta"

54-vuotias epäilty on poliisin hallussa vangittuna. Vangittu on poliisille entuudesta tuttu. Poika oli ennakkoon valittu.

Uudet au pairit rivissä: Jenni, Iina, Iida ja Tiia Panamalaisella kadulla.

Tässä tulevat Au pairit Panamassa -sarjan tähdet – tropiikki kutsuu 25.5.!

Au pairien 9. tuotantokaudella suunnataan Panamaan.

Kolme henkilöä seisovat vierekkäin lumisessa maisemassa ja pitävät polkupyöristään kiinni.

Hintojen nousu alkoi hirvittää myös keskituloisia, nyt säästetään autoilusta, lomista ja saunomisesta – “Säästökohteet alkavat olla aika vähissä”

Lähes 170 suomalaista kertoi Ylelle kovan inflaation vaikutuksesta arkeensa. Tainion perhe muutti elintapojaan ja säästää satasia kuukaudessa.

Lakkovahteja koulun edustalla.

Julkisella mielipiteellä on merkittävä vaikutus lakon oikeutukseen, arvioi emeritusprofessori

Jos kansa tuomitsisi lakkoilun, se vaikuttaisi työmarkkina-asetelmaan merkittävällä tavalla, sanoo sosiologian emeritusprofessori Harri Melin.

testataan sointu laitetta

Soite tarjoaa tukea perhehuoliin ja kasvatukseen

Soiten lapsiperheiden palveluohjaus ottaa käyttöön uuden Perhe-Luurin, jonne voi soittaa kaikkina arkipäivinä.

Sanna Yli-Koski-Mustonen hiekkalaatikolla poikansa kanssa.

Helsinkiläisäiti on joutunut jättämään lapsensa kolmen tuntemattoman ihmisen hoidettavaksi – siksi hän ja moni muu ymmärtää tiistaina alkavaa lakkoa

3.–9. toukokuuta järjestettävä kunta-alan lakko sulkee muun muassa kouluja ja päiväkoteja. Kysyimme lukijoilta, kuinka arki lasten kanssa sujuu poikkeustilanteessa.

Kaksi ruskeahiuksista lasta ylhäältäpäin kuvattuna täyttää aurinkokuntaa käsittelevää tehtävää.

Kuopio tarjoaa päivähoitoa lakon aikana ensisijaisesti suojelutyötä tekeville – lain mukaan rajausta ei saisi tehdä, kaupunki vetoaa poikkeustilanteeseen

Kuopiossa on auki 12 päiväkotia kunta-alan viikon mittaisen lakon aikana. Kaupungin lakimiesten näkemyksen mukaan Kuopio voi priorisoida varhaiskasvastuspalveluja lakon aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Nuoret hengailee kauppakeskuksessa

В Юго-Западной Финляндии растет число совершаемых подростками нападений

В прошлом году полиции Юго-Западной Финляндии стало известно о 450 случаях, в то время как в 2020 году соответствующий показатель составил чуть менее 300.

Id-juhlan valmistelua.

Maryam, 19, pitää muslimien Id al-Fitr -juhlasta enemmän kuin vapusta – moni Suomen muslimi aloittaa nyt kolmen päivän juhlinnan

Muslimien paastokuukauden ramadanin päätösjuhla Id al-Fitr alkaa tänä vuonna monessa paikassa heti vapun jälkeen. Monessa suomalaisessa muslimiperheessä vappu on mennyt täysin Id-juhlan valmisteluissa.

Avskilt område för rökare på strand

Курить на детских площадках и пляжах теперь запрещено

Цель изменений – защитить маленьких детей от вреда пассивного курения, а также уменьшить количества мусора и ущерба, наносимого окружающей среде курением.  

-

"Imetin ja itkin, että mitä olemme menneet tekemään" – äidit kertovat, miltä tuntuu katua omaa lastaan

Yle kysyi vanhemmilta, ovatko he katuneet lapsen saamista tai kokeneet kielteisiä tunteita vanhemmuudessa. Enemmistö vastanneista oli äitejä. Vastaajissa oli vain muutama isä.

Helsinkiläinen Saara Ojanen ja hänen 1- ja 4 -vuotiaat lapsensa kauppakeskus Triplassa. Yle kysyi, miten Ojanen aikoo järjestää lastenhoidon kunta-alan lakon aikana.

Vanhemmat varautuvat etätöihin ja isovanhempien apuun, kun lakko sulkee päiväkodit ja koulut – sympatiat ovat lakkoilijoiden puolella

Ensi tiistaina alkava kunta-alan lakko sulkee kolme neljäsosaa Helsingin päiväkodeista. Vanhemmat miettivät nyt, miten lasten päivähoito lakon aikana järjestetään.

Sovittelulautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen tiedotustilaisuudessa valtakunnansovittelijan toimiston edessä Helsingissä.

Opettajien ja hoitajien työkiistassa ei saatu aikaan sovintoesitystä – koulujen ja päiväkotien lakko askeleen lähempänä

Osapuolet ovat hyvin eri mieltä varsinkin palkkauksesta, sanoo sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen.

Pakolaisnaisten huoneen lattialla on mikroaaltouuni, jonka päällä on keksipakkauksia, pikakahviajauhepurkki ja kaksi mukia.  Mikron vieressä siintävät jääkaappi ja lattialle asetettu patja.

Kajaani lahjoittaa 30 000 euroa Ukrainaan lapsille ja lapsiperheille – yritykset haastetaan tukemaan kaupungissa jo asuvia ukrainalaisia

Kajaani auttaa ukrainalaisia apua tarvitsevia. Ukrainaan suunnatun rahalahjoituksen lisäksi yritykset voivat tukea Kajaanissa jo olevia ukrainalaisia ostamalla lahjakortteja paikallisiin yrityksiin.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Suomussalmelta loppuu perhetyöntekijä toimi: soten mukaan tarve on selkeästi vähentynyt

Tilalle päätettiin perustaa sosiaaliohjaajan virka lastensuojelun tulosyksikköön Kajaaniin.

Nainen seisoo koulun edustalla.

Maalahden ainoaa suomenkielistä koulua uhkaa lakkautus – mielipiteet jatkosta jakautuvat puolesta ja vastaan

Maalahden ainoan suomenkielisen koulun tulevaisuus on vaakalaudalla jo toistamiseen. Koulu on jo kertaalleen lopetettu Kolinan kylästä vuonna 2015 ja siirretty ruotsinkielisen koulun yhteyteen. Nyt koulu saatetaan lakkauttaa kokonaan.

lähikuva poliisin virka-asusta

Mies kaappasi 9-vuotiaan pojan koulumatkalla Helsingissä ja aikoi vaatia lunnaita, epäilee poliisi

Kaapatuksi epäilty poika löytyi myöhemmin hyvässä kunnossa, mutta häneltä oli viety omaisuutta.

Nainen katsoo vasemmalle yläviistoon ja taustalla istuu mies, joka katsoo puhelintaan.

Kolme ukrainalaista kertoo, miten karuista olosuhteista he pakenivat Suomeen – Maryna Dabanin äiti oli 45 päivää kateissa Mariupolissa

Kuopion ortodoksisen seurakunnan kautta apua saaneet ukrainalaiset pakolaiset kertovat, voisivatko he kuvitella asettuvansa Suomeen pidemmäksi aikaa. Kotiutumista vaikeuttaa suunnaton hätä Ukrainassa olevista läheisistä.

Hullunkuriset perheet -pelin tyylisiä pelikortteja, joissa erilaisia perheenjäseniä useasta eri perheestä.

Perheen yhteinen sukunimi ei ole ikiaikainen perinne – moni muukin perheeseen liittyvä uskomus on sepitettä

Perinteistä perhemallia haikailevien olisi hyvä muistaa, että uusperheet, adoptioperheet ja huoltajuuskiistat eivät ole vain nykyajan ilmiöitä.

Nainen istuu eläinlääkärin vastaanotolla koira sylissään.

Piia Rimpiläinen menetti molemmat koiransa tänä vuonna – jalostuksen tuomia vaivoja hoidettiin loppuun asti, vaikka se maksoi "etelänmatkan verran"

Koirien jalostuksesta johtuvia vaivoja hoidetaan eläinlääkäriasemilla paljon. Lopetettavaksi voi joutua jopa alle vuoden ikäisiä eläimiä, joiden sairauksia on vaikea hoitaa lääkkein.

Tyttö vilkuttaa isänsä sylissä.

Isä sai perheensä takaisin kotiin: "Onneksi kaikki ovat elossa" – Yle matkusti yöbussilla Puolasta Ukrainaan sodan keskelle

Venäjä hyökkää voimalla idässä ja etelässä, mutta moni palaa silti Ukrainaan lasten kanssa. Bussi kulki Kiovaan mukanaan kotiinpalaajia.

Iäkkäät nainen ja mies katselevat naisen käsi ojossa osoittamaan suuntaan syksyisessä maisemassa.

Sadan vuoden sankarit – Suomen vanhimman ikäluokan uudet tarinat

Tosia tarinoita 1920-luvulta 2020-luvulle

ukrainalainen teatteriryhmä

Харьковский детский театр даст гастроли в Коувола и Хельсинки – вырученные средства пойдут на помощь Украине

Когда Россия напала на Украину, театральная труппа "Каламбур" направлялась на фестиваль в Ювяскюля. Ребята и их руководители не смогли вернуться на родину, однако они продолжили репетиции в Финляндии.

Vantaanjoki illalla

Шестилетний мальчик утонул в реке – отец получил условный срок за то, что не присмотрел за сыном

Согласно вердикту суда, мужчина виновен в причинении смерти по неосторожности.

Pikkukosken uimarannalla varoituskylttejä ja pelastusrengas

Uimataidoton 6-vuotias poika hukkui Pikkukosken rannalla edelliskesänä – valvomisen laiminlyönyt isä sai tuomion

Oikeuden mukaan isä aiheutti poikansa kuoleman huolimattomuudellaan Pikkukosken uimarannalla Helsingissä.

Maksyn Shepitko

Mariupolin kauheuksia paennut Maksym Shepitko: "Kotona oli pashoja ja kauniita munia" – Suomeen on saapunut lisää pakolaisia pääsiäisenä

Suomessa asuvat ukrainalaiset ovat kutsuneet pakolaisia pääsiäisaterialle. Monille ukrainalaisille pääsiäinen on jopa joulua tärkeämpi juhla.

Alyona Budina, Sergiy Budina ja lapset Polina, 4, Dasha, 6 ja Vadim, 3.

"Näimme kyltin, jossa luki Suomi" – 5 ukrainalaista kertoo, miten pakomatka Suomeen sujui ja mitä tärkeää kulki mukana kotoa asti

Huoneellinen leluja, valokuvat ja viherkasvit jäivät Ukrainaan, kun perheet pakenivat sotaa. Viisi Ukrainasta Suomeen paennutta äitiä kertoo, mitä he ottivat mukaansa.

Kuvassa Sofiia Andriienko.

Sotaa paennut Sofiia Andriienko, 13, pääsi rakkaan lajinsa pariin Turussa – Suomeen odotetaan jopa tuhansia harrastusta kaipaavia ukrainalaislapsia

Turun Urheiluliiton väki keräsi Andriienkoille vaatteet ja arjen tarpeet, hommasi asunnon ja järjesti kyydit. "Ei ollut kahta kysymystäkään, että perheet auttavat ja seura auttaa".

Kaksi ruskeahiuksista lasta ylhäältäpäin kuvattuna täyttää aurinkokuntaa käsittelevää tehtävää.

Ketään ei ole jouduttu käännyttämään päiväkodin ovelta Kuopiossa – lapsia oli Jukon lakon aikaan hoidossa reilusti alle puolet normaalista

Kuopion kaupungilta kerrotaan, että tilanne päiväkodeissa on ollut rauhallinen Jukon kaksipäiväisen lakon aikana. Lapsia tuli hoitoon ilmoitettua vähemmän.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle