Uusimmat artikkelit

Aamun kirjassa Riikka Pulkkisen Vieras
Tärkeimmät teemat romaanissa ovat vieraus ja ruumiillisuus. Niitä Riikka Pulkkinen kuvaa muunmuassa anoreksian kautta. Päähenkilö, nuorehko seurakuntapastori Maria jättää yllättäen entisen elämänsä ja lähtee New Yorkiin etsimään minuuttaan.
Hanna-Riikka Kuisma: Sydänvarjo
Miten kaukana korvauksilla elävän Kertun ja keskiluokkaisen Susannan elämät ovat toisistaan ja miten jakautunut Suomi on? Aamun kirja -sarjassa vieraana on kirjailija Hanna-Riikka Kuisma.
Janne Ora: Tähtien suojatti
Uuden ihmisen syntyminen on oikeastaan isoin aihe, johon kirjailija voi tarttua. Aviopari Iiris ja Jukka tuskailevat lapsettomuuttaan, ja raskauden viimein alettua se muuttuukin peloksi vammaisesta lapsesta.
Antti Leikas: Melominen
Päähenkilö, suurperheenisä Arto Jaakkola hoitaa tunnollisesti lapsiaan kotona ja nukahtelee univelkaansa myyntiyrityksen palavereissa. Todellisuudentaju alkaa heittää kuin kanootti laineilla. Horroksissaan yhteyspäällikkö Jaakkola pohdiskelee maailmaa kuin nykyajan Havukka-ahon ajattelija.
Essi Tammimaa: Paljain käsin
Pelko, häpeä,turvattomuus ja kykenemättömyys rakastaa siirtyvät äidiltä tyttärille aina kolmanteen sukupolveen asti. Essi Tammimaan uusi romaani kuvaa kolmen nuoren naisen kasvua.
Hanna Tuuri: Orapihlajapiiri
Aamun kirjan haastattelussa Hanna Tuuri.
Jouko Heikura: Mustien vuorten varjossa
Esikoisromaanin teemoina ovat ihmisten pahuus, oikeudenmukaisuus, vapaus mutta myös rakkauden raadollisuus.
Mikko Rimmisen Nenäpäivä kertoo humoristisesti yksinäisyydestä
Finlandia-voittaja vuonna 2010 on Mikko Rimmisen romaani Nenäpäivä. Kirjan on sanottu olevan hauska, itkettävä ja inhimillisen lämmin, vaikka Rimminen kyseenalaistaa, miksi kaiken pitäisi aina olla hauskaa.
Riitta Jalonen: Hyvää yötä Irma Noora
Surusta, kaipauksesta, poissaolosta mutta myös valon palasista muovautuu pieni ja tiivis romaani keski-ikäisen naisen käännekohdasta. Noora on 39-vuotias nainen, jonka avioliitto on päättymässä. Hän muuttaa asumaan lapsuudenkotiinsa, kun kasvattiäiti Rebekka kuolee.

Aamun kirjassa 25.11. Riitta Jalosen Hyvää yötä Irma Noora
Surusta, kaipauksesta, poissaolosta mutta myös valon palasista muovautuu pieni ja tiivis romaani keski-ikäisen naisen käännekohdasta. Noora on 39-vuotias nainen, jonka avioliitto on päättymässä. Hän muuttaa asumaan lapsuudenkotiinsa, kun kasvattiäiti Rebekka kuolee.
Alexandra Salmela: 27 eli kuolema tekee taiteilijan
Prahalainen Angie on 27-vuotias, ja hän pelkää vanhenemista eikä tiedä mitä elämällään tekisi. Angie haluaisi kuolla 27-vuotiaana kuten esikuvansa Kurt Cobain, Jim Morrison, Jimi Hendrix ja Janis Joplin.
Jani Saxell: Unenpäästäjä Florian
Unenpäästäjä Florian on ajankohtainen kauhukuva Euroopasta. Se kertoo paitsi nykyisten kerjäläisten ahdingosta, myös Suomen ja muun Euroopan romanien kohtaloista. Jani Saxell yhdistelee yllättävästi tuttuja, vanhojakin asioita, ja niistä syntyy lähitulevaisuuden kauhukuvia.
Juha Itkonen: Seitsemäntoista
Seitsemäntoista on hyvin moniulotteinen romaani. Se on yhteiskunnallinen mutta myös hyvin henkilökohtainen kirja nuoren varttumisesta aikuiseksi. Juha Itkosta kiehtoo 17-vuotias ihminen kaikessa neuvottomuudessaan ja ehdottomuudessaan.
Markus Nummi: Karkkipäivä
Kaltoin kohdelluista lapsista ja heidän vanhemmistaan muodostuu sadunomainen mutta piinaava jännityskertomus. Karkkipäivä on hyvin todenmukainen romaani hylätyistä lapsista. Ainoa lopullinen vastuunkantaja on sosiaalityöntekijä.
Riikka Pulkkinen: Totta
Rakkaus, kuolema, toivo ja suru ovat isoja teemoja Riikka Pulkkisen odotetussa toisessa romaanissa. Jo läpimurtoromaanissaan Raja hän käsitteli taitavasti suuria tunteita.

Aamun kirjassa 16.9. Riikka Pulkkisen Totta
Rakkaus, kuolema, toivo ja suru ovat isoja teemoja Riikka Pulkkisen odotetussa toisessa romaanissa. Jo läpimurtoromaanissaan Raja hän käsitteli taitavasti suuria tunteita.

Aamun kirjassa 2.9. Hannu Salaman Sydän paikallaan
Ikuinen kapinallinen Hannu Salama jurnuttaa siunatusta suomalaisesta kännykiimasta, joka on hullaannuttanut nopeimman ja älykkäimmän kansakunnan. Hän ennustaa kapitalismin loppua ja ihmiskunnan tuhoa. Edes globaalitaivastelijoitten kestävä kehitys ei pelasta ihmisiä.
Olli Jalonen: Poikakirja
Kirjoittaessaan pienen Ollin ensimmäisistä kouluvuosista 1960-luvun alussa, Olli Jalonen tulee samalla kuvanneeksi terävästi tuon ajan Suomen ilmapiiriä. Sodasta on parikymmentä vuotta ja sen laahus tuntuu vielä koulujen arvomaailmassa.
Peter Franzén: Tumman veden päällä
Keminmaalla asuu perhe, jossa on alle kouluikäinen poika Pete, hänellä pikkusisko Suvi, äiti ja humalassa väkivaltainen isäpuoli. Biologinen isä asuu Helsingissä. Tärkeitä ihmisiä Petelle ovat mummo ja pappa.
Elina Loisa: Julkeat
Julkeat on äärimmäisen yhteiskunnallinen ja kantaaottava sukupolviromaani 1970-luvulla syntyneistä nuorista aikuisista. Pummit, siipeilijät ja pudokkaat ovat tekoahdetun yhteiskunnan jämäpaloja Elina Loisan esikoisromaanissa.
Elina Hirvonen: Kauimpana kuolemasta
Romaanillaan Elina Hirvonen murtaa ennakkoluulojamme Afrikasta. Hän ei kirjoita ihmisten erilaisuudesta Afrikassa ja Suomessa, vaan enemmänkin ihmisten samankaltaisuudesta.
Riikka Ala-Harja: Kanaria
Riikka Ala-Harjan Kanaria on merkillinen välitila, joka on lähempänä Afrikkaa kuin Espanjan pääkaupunkia. Romaanissa on suomalaisia viikkoturisteja, talviasukkaita, afrikkalaisia siirtolaisia elävinä ja kuolleina.
Joel Haahtela: Katoamispiste
Mies törmää Helsingissä ranskalaiseen naiseen, jonka ex-puoliso on kadonnut. Etsiessään kadonnutta Paulia hän ajautuu selvittämään myös edesmenneen kirjailija Raija Siekkisen elämää. Romaanissa ihmiset yrittävät järjestää muistojaan ja löytää niistä kohdan, jossa olla.
Juha Siro: Marilynin hiuspinni
Kun ihminen menettää muistinsa, hänen minuutensakin alkaa murtua. Mitä identiteetistä jääkään jäljelle, siitä kertoo Juha Siron romaani. Hän pohtii, mikä on aitoa ja onko sillä mitään väliä.
Marjo Heiskanen: Idiootin valinta
Teini-ikäisen Nisse-pojan ja yksinhuoltajaäiti Maisan maailmat ovat kaukana toisistaan. Painolastina taustalla on menneisyyden taakkaa ja syyllisyyttä. Poikkeuksellisesti Marjo Heiskanen kirjoittaa näistä asioista lämpimästi.
Monika Fagerholm: Säihkenäyttämö
Rakkaus, kuolema, suru, lapsuuden loppu. Näistä isoista asioista kehittyy taianomainen ja vangitseva romaani Säihkenäyttämö. Vaikka nämä tuntemukset ovat meille kaikille yhteisistä, lukija tunnistaa niistä oman, yksityisen sisimpänsä.
Marko Hautala: Käärinliinat
Kuka on hullu ja mikä on totta? Nämä ovat pääkysymyksiä Marko Hautalan vankimielisairaalaan sijoittuvassa romaanissa. Erinomaisessa teoksessaan Hautala kirjoittaa koskettavasti myös surusta ja kaipauksesta olematta lainkaan imelä.
Helena Sinervo: Tykistönkadun päiväperho
Rakkaus ja inho, kauneus ja rumuus, hyvyys ja viheliäisyys ovat Helena Sinervon romaanin tärkeitä vastapareja. Sinervo käyttää reippaasti eri tyylilajeja. Hän kirjoittaa todella ronskisti, mutta liitelee myös akateemisen filosofisissa sfääreissä.
Ulla-Maija Paavilainen: Äkkilähtö
Romaanin päähenkilö Hanna on keski-ikäinen nainen, jolta menee hetkessä kaikki: aviomies, työpaikka, elintaso ja harvat ystävätkin.
Pauliina Susi: Pyramidi
Romaani kuvaa huijaamista, ja se huijaa myös lukijaa. Päähenkilöt joutuvat mukaan sekä verkostomarkkinointiin että pyramidinhuijaukseen.
Raimo Pesonen: Erityisosaajia
Erityisosaajia kertoo ihmisistä, jotka ovat pudonneet vauhdilla läpi yhteiskunnan suojaverkoston. Heistä on tullut syrjäytymisen erityisosaajia.
Taina Teerialho: Hiljainen kevät
Moni elää arkista elämäänsä ilman suuria suruja tai värittömästi. Taina Teerialho kuvaa pienen kaupungin pieniä ihmisiä romaanissaan Hiljainen kevät.
Mikko Viljanen: Maan paino
Venäläisyys, Neuvostoliiton murtuminen ja laittomat maahanmuuttajat ovat keskeisiä romaanissa Maan paino. Näitä Mikko Viljanen kuvaa päähenkilönsä Olegin kautta.
Robert Åsbacka: Urkujenrakentaja
Estonian uppoamisesta ei ollut vielä ilmestynyt juurikaan romaaneja, kunnes syksyllä 2008 niitä yllättäen ilmestyi kolme. Åsbackan Urkujenrakentaja on yksi niistä.
Anu Silfverberg: Kung Po
Anu Silfverberg kyseenalaistaa esikoisromaanissaan tavanomaisia käsityksiä perheestä ja etsii toisenlaista kumppanuutta.
Sisko Istanmäki: Yöntähti
Istanmäki kirjoittaa vanhuudesta ja luovuuden ehtymisestä.
Joel Haahtela: Lumipäiväkirja
Lumipäiväkirja on mielenkiintoinen romaani. Terrorismi ja yhteiskunnallinen aktivismi aiheina ovat tärkeitä, mutta syiden etsiminen ihmisen henkilökohtaisesta ei riitä selittämään terrorismin nousua 1970 –luvulla Saksassa.
Kreetta Onkeli: Kotirouva
Kreetta Onkelin Kotirouva on ankara kuvaus perhehelvetistä, jossa maksajaksi joutuu lapsi. Nykyaikaisessa Huojuvassa talossa päähenkilönä on pätkätyöläinen Sirre, joka ryhtyy kotirouvaksi uusperheeseen kuin virkaan.
Pirjo Hassinen: Suistola
Hassinen kuvaa 1950-luvun maaseutua, ETYK-kesää 1975 ja syyskuun 11. 2001 tapahtumien vaikutusta ihmisiin. Kirja kertoo rakkaudesta ja pettämisestä ja samalla suomalaisen tunne-elämän muutoksesta.
Riikka Ala-Harja: Jättiläinen
Tarina Jättiläisestä – kajaanilaisesta 16-vuotiaasta Tanelista, joka on hujahtanut 227,5 senttiä pitkäksi. Kertomus siitä milloin ihminen on oikean kokoinen, siis itsensä mittainen.
Hannu Luntiala: In memoriam
Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Hannu Luntiala on kirjoittanut joukon kuvitteellisia muistokirjoituksia, joista muodostuu vähitellen lukijalle arvoituksia.
Marko Kitti: Meidän maailma
Runeberg -kirjallisuuspalkinnon 2009 ehdokaskirjassaan Marko Kitti kertoo veljeksistä, Jannesta ja Laurista. Janne on jo koulussa, mutta Lauri ei. Yksinhuoltajaäidin elämä on liian rankkaa, ja hän on lapsiaan kohtaan julma.
Jukka-Pekka Palviainen: Isä, poika ja Pyhäranta
Jukka-Pekka Palviaisen romaani on kolmen sukupolven miehisyyden kuvaus: 90 -vuotiaana kuolleen isoisän, noin 70 -vuotiaan isän ja nelikymppisen pojan elämänarvojen tarina.
Katri Lipson: Kosmonautti
Katri Lipson sijoittaa esikoisromaaninsa Kosmonautti 1980-luvun Muurmanskiin Neuvostoliittoon. Nuori koulupoika Serjoša on lapsuudesta lähtien haaveillut pääsevänsä kosmonautiksi ja näkevänsä Maa-planeetan avaruudesta.
Riku Korhonen: Lääkäriromaani
Lääkäriromaanissa isot maailmanpoliittiset asiat kietoutuvat ja tunkeutuvat yksityisten ihmisten arkeen. Turkulainen Niklas on kolmikymppinen taiteentekijä, joka vetelehtii helteistä kesää 2003 ja tekee eroa avovaimostaan Innasta.
Maria Peura: Vedenaliset
Maria Peuran Vedenaliset -romaanissa päähenkilö Mirja elää vanhempiensa kanssa eristyksessä saaressa ankarissa ja alkukantaisissa oloissa. Isä ei päästä Pikku Mirjaa kouluun vaan kaikki viisaus otetaan luonnon keskeltä.
Petri Karra: Haarautuvan rakkauden talo
Karra kuvaa tämän ajan ihmissuhteiden raadollisuutta. Hän antaa kyytiä myös espoolaisuudelle ja kirjoittaa kuinka Länsiväylän vierellä lipuu näkymä uuteen Suomeen, vaurauteen ja uuteen homo finlandiensikseen.
Olli Jalonen: 14 solmua Greenwichiin
Kirjailija Olli Jalonen on keksinyt huikean ajatusrakennelman kauan kirjoittamaansa romaaniin. Hän laittaa Grahamin, Islan, Petrin ja Karin matkaamaan tähtitieteilijä Edmond Halleyn kunniaksi järjestetyssä kilpailussa maailman ympäri.
Heidi Köngäs: Jokin sinusta
Heidi Köngäksen romaani on pienimuotoinen mutta koskettavasti kirjoitettu. Jokin sinusta on pienen tytön kasvutarina Margasta, joka elää kahden äidin välissä.
Eeva Kilpi: Unta vain
Eeva Kilpi Aamun kirjan haastattelussa