Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ompele koreja, tabletteja, liinoja ja pannunalusia pellavahuovasta

Tee omia sisustusyksityiskohtia luonnonmateriaalista.

Pidennä sienikautta betonista ja puusta tehdyillä sienillä

Kun betoni ja puu kohtaavat syntyy satumetsän tunnelmaa.

Pääsiäisaskartelua Strömsössä – olemme koonneet tähän parhaat pääsiäisvinkkimme

Tästä löydät linkit Strömsön pääsiäisaskarteluihin.

Juuka haluaa kivitaidetta matkailuvaltiksi

Idea on, että kesällä 2021 erimaalaiset veistäjät nakuttelisivat muun muassa vuolukivestä veistoksia nähtävyyksiksi.

Käpyhyasinttihuuma meni jo – joulun 2019 askarteluhittejä ovat valotaulut ja tonttumaailma lyhdyssä

Joka vuosi nousee askarteluidea, joka hullaannuttaa tee-se-itse -tyypit ympäri Suomen. Verkolla on voima nostaa idea hitiksi.

Ihanat mielikuvat eivät aina pidäkään paikkaansa – ympäristöystävällinen rakentaminen voi olla jopa vaaraksi terveydelle

Ympäristöystävällisten materiaalien käyttö rakentamisessa voi aiheuttaa sisäilmaongelmia.

Ilmastonmuutos muuttaa puutarhanhoitoakin

Tulevan kevään megatrendi on luonnomukaisuus

Pakkanen tyhjensi kalsarihyllyt: pitkäpunttiset kelpaavat nyt nirsollekin miehelle

Suosiossa ovat etenkin luonnonmateriaalit, kuten merinovilla.

Toisen roska on toisen koru – rannekoru syntyy havunneulasista ja kaulakoru sähköjohdosta

Ekologisuus ja uusiokäyttö ovat vahvoja nykytrendejä muotoilussa, mikä näkyy korusuunnittelussakin. Taide- ja käyttökorun raja on yhä häilyvämpi.

Sonninsarvia ja virtsarakkoja – taiteilijan käsissä soitin syntyy odottamattomista aineksista

Minna Hokka on rakentanut orgaanisista materiaaleista lähes tuhat soitinta.

Heitätkö talouspaperit ja nenäliinat biojätteeseen? Tarkista alueesi jäteyhtiön kierrätyssäännöistä, saako niin tehdä

Biojätteen lajitteluperiaatteet voivat vaihdella paljonkin sen mukaan, minkälaisen uuden elämän se uusiokäytössä saa.

Valkoisen suosio on hiipumassa – havuilla koristellaan nyt joulukoti ja -paketit

Marika Mäki-Haapoja ja Outi Heiniluoma ovat eteläpohjalaisia lifestyle-bloggareita. Luonnonmateriaalit kuuluvat heidän jouluunsa monin eri tavoin.

WihuriEfekti-palkinto Mia Hamarille ja Jaakko Heikkiselle

Jenny ja Antti Wihurin WihuriEfekti -taidepalkinto on arvoltaan 5 000 euroa.

Vuoden nuori muotoilija stailaa kukkasin

Vuoden nuoreksi muotoilijaksi valittu Laura Väinölä käyttää materiaalinaan kukkia. Niiden avulla hän koristelee ja stailaa tiloja ja ihmisiäkin.

Pitkä työura vaihtui yt:ssa rautalanka- ja betonitaiteeseen – "Ei aika tahdo riittää"

Esko Määttä teki rohkean päätöksen ja jäi vakituisesta työstään eläkeputkeen kolmisen vuotta sitten. Nyt päivät täyttyvät taiteen tekemisestä.

Art Ii Biennaali esittelee saamelaista ympäristötaidetta – Mukana kahdeksan saamelaistaiteilijaa Suomesta, Ruotsista ja Norjasta

Tämänvuotinen Art Ii Biennaali tutkii ympäristötaiteen ja saamelaiseen perinteeseen kuuluvan luonnonmateriaalien käytön välistä yhteyttä globaalissa toimintaympäristössä. Biennaaliin osallistuu kahdeksan saamelaistaiteilijaa Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Kymmenpäiväinen työskentelyosio alkoi keskiviikkona.

Maailma on hukkumassa muoviin, mutta se voidaan vielä pelastaa, sanoo korealaistaiteilija

Korean tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluva Choi Jeong Hwa kritisoi tavarapaljoutta ja on huolissaan merien tilasta. Silti hän jaksaa olla optimistinen.

Riippakoivun risuista syntyy kranssi ja kaisloista enkeli – luonto on askartelijalle aarreaitta

Monet perinteiset joulukoristeet syntyvät luonnonmateriaaleista, esimerkiksi havuista tai oljista. Tosi askartelija osaa hyödyntää luonnon tarjoamat ilmaiset tarvikkeet monipuolisesti. Aina ei tarvitse lähteä edes metsään asti, sillä askartelijalle löytyy aarteita kotipihaltakin.

Kävyt, käävät ja risut – Lähetä kuva itsetehdystä joulukoristeesta

Kekseliäs askartelija käyttää joulukoristeissa hyödyksi kävyt, käävät ja risut. Yle Pohjanmaa kerää nyt kuvia itsetehdyistä joulukoristeista, joissa on hyödynnetty luonnonmateriaaleja tavalla tai toisella – enemmän tai vähemmän. Käytä tunnistetta #ylejoulukoriste.

Matkamuistolle arvonnousu käsityöohjelmapalvelulla

Paikallisuus ja ekologisuus on yhä tärkeämpää ulkomaisille matkamuistojen ostajille. Lisäksi matkailjoita kiinnostaa omakohtainen kokemus matkamuiston valmistamisessa. Rovaniemeläinen käsityöpariskunta Irene ja Ari Kangasniemi tarjoaa matkailjoille käsityöohjelmapalvelua.

Kolean kesän kasvi antaa voimakkaan värin langoille

Viitseliäs voi värjätä luonnonkuituisia lankoja luonnon materiaaleilla. Parhaimpia värjääjiä ovat erilaiset kasvit, lehdet ja juuret, kuten nokkonen. Vahvemman värin saa kuivatusta tuotteesta. Tänä vuonna kasveista on irronnut väriä hyvin.

Kuvanveistäjä, professori Olavi Lanu on kuollut

Taiteilija, professori, kuvanveistäjä Olavi Lanu menehtyi Lahden kaupunginsairaalassa 89-vuotiaana. Hän tuli kansainvälisesti tunnetuksi kuvanveistäjänä Venetsian biennaalissa 1970-luvulla. Hänen teoksistaan tunnetuimpia ovat patsaat, joiden pintarakenne jäljittelee luonnon pintoja.

Mökillä on mukavaa, mutta miksi? Vastaus voi piillä puussa

Sisustuksessa luonnonmateriaalit, erityisesti puu, vähentävät stressiä, laskevat sykettä ja koetaan yleisesti keinomateriaaleja miellyttävämmiksi. Toimistoja ei voi mökeiksi muuttaa, mutta luonnonmateriaaleja kannattaisi sisustusarkkitehdin mukaan suosia myös työpaikoilla.

Ketun metsästäminen vaatii oveluutta: "Kettu ei lähde mielellään metallin päälle kävelemään"

Kettu on Kaakkois-Suomessa rauhoitettu jo huhtikuusta lähtien. Ketun pyynti ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista. Loukkupyydyksen pitää olla tietynlainen, jotta epäileväinen ja älykäs kettu saadaan ansaan.

Vaasassa kyllästyttiin valtakunnan tason vitkutteluun: hautauksissa siirrytään vain luonnonmateriaaleihin

Keinokuidut ja muut keinomateriaalit aiheuttavat vaaratilanteita krematorioissa, lisäksi ne maatuvat hitaammin ja kuluttavat krematorioiden arinoita. Valtakunnan tasolla ei ole kuitenkaan pystytty tekemään ratkaisuja luonnonmateriaaleihin siirtymisestä.

Naapurustosta askarreltiin adventtikalenteri Tampereella

25 taloa on lähtenyt mukaan tempaukseen, jossa pihoja ja ikkunoita koristetaan jouluisilla asetelmilla. Mukaan liittyy joka päivä uusi talo jouluun asti.

1700-luvun puustellia kunnostetaan tunteella ja vanhaa arvostaen

Keminmaan Ilmolassa sijaitseva Hurulan talo on rakennettu ehkä jo 1700-luvulla. Paavo Koivuniemi kunnostaa arvotaloa nyt tavoitteenaan joulunvietto vanhassa puustellissa.

Kuvagalleria: Lapset soittivat haloilla luontoleirillä

Luontoleiri Tampereen Teiskossa tarjoaa lapsille mahdollisuuden irrottautua hetkeksi teknisistä laitteista ja keskittyä luontoon. Leiri järjestetään hämäläisessä miljöössä Kortejärven majalla.

Lapset tekivät ystävyyden taidetta Ylöjärvellä

Ylöjärvellä on esillä päiväkoti- ja esikoululasten ulkotaidetta pääkirjasto Leijan pihapiirissä. Kissaprinsessalla ja lohikäärmeellä on tietysti häntä, esittelee Sara ryhmänsä teosta.

Näköalatasanne nousi nopeasti puolustamaan Vartiosaarta massiiviselta rakentamiselta

Kansainvälinen ryhmä on rakentanut kierrätys- ja luonnonmateriaaleista näköalatasanteen Vartiosaaren kärkeen alleviivatakseen alueen luontoarvoja. Helsinki on kaavaillut liki luonnontilassa olevasta Vartiosaaresta tiiviisti rakennettua, jopa 7000 asukkaan kaupunginosaa.

Pajuporo tervehtii liikennettä Rovaniemen Hirvaalla

Hirvaan kylän asukkaat sekä Lapin ammattiopiston luonto- ja ympäristöalan opiskelijat ovat rakentaneet luonnonmateriaaleista poron nelostien varteen kylän pohjoispäähän. Lähinnä pajusta tehty hirvasporo katselee liikennettä parin metrin korkeudesta melko lähellä tietä.

Paju taipuu hirvaaksi Hirvaalla

Viikonlopun aikana Rovaniemen Hirvaan kylässä nousee jaloilleen pajusta ja muista luonnonmateriaaleista koottu hirvasporo. Hirvaan asukkaat haluavat autoilijoiden iloksi nelostien varteen maamerkin kertomaan, mihin kylään on tultu.

Kastemekot kertovat sukupolvien tarinaa

Kallion kirkossa voi tutustua toukokuussa kastemekkojen kautta suomalaisten historiaan. Nykymekoissa suositaan luonnonkuituja, kun taas sota-aikana kangaskin oli kortilla. Mekoista voi lukea myös suomalaisten nimien kiertokulkua.

Mikkeliläinen kehitti palkitun keinopesän saimaannorpalle – tällainenkö on norpan tuleva koti?

Mikkeliläinen Veikko Kilkki palkittiin yhtenä kolmesta keinopesäkilpailun voittajista. Voitokas idea perustuu luonnonmateriaaleihin ja monivuotisuuteen.

Kotia ei sisusteta naapureita varten

Sisustamisen pyhä kolminaisuus syntyy tarpeen, käytännön ja estetiikan kohdatessa. Oman arjen näyttämö voi olla yhtä aikaa kaunis ja toimiva, sanoo tekstiilisuunnittelija Susanna Sivonen.

Siuntioon nousee ekokylä luonnonmateriaaleista

Siuntioon on tulossa uusi ekologinen ryhmäpuutarha-alue. Alueen rakennuksissa suositaan luonnonmukaisia materiaaleja, kuten järviruokoa. Limpanpuun ekokylässä on tällä hetkellä valmiina kaksi mökkiä ja lisää on luvassa kysynnän mukaan.

"Juuret linkittyvät suurempaan maisemaan ja paikkaan"

Äkkiseltään voisi kuvitella, että mikäli aikoo tehdä nimeä taiteilijana, pitäisi pystyttää residenssi pääkaupunkiseudulle. Taiteilija Riikka Keränen valitsi kuitenkin toisin, ja palasi opintojen päätyttyä kotiseudulleen Ristijärvelle.

"Riittää kun korkokengillä pääsee samppanjabaarin ovelta taksiin"

Tampereen Vapriikin kenkämuseon nuorten suunnittelijoiden kenkänäyttely katsoo jalkinetta tuoreella ja rohkealla tavalla. Näyttelyn innoittajana toiminut Aki Choklat viittaa samppanjabaariin ja taksiin, kun puhutaan kengistä ja matkasta, joka niillä pitää kävellä.

Turkisyrittäjä: Suomalaiset käyttävät turkiksia "salaa"

Turkisalan yrittäjän Tiina Järvisen mukaan suomalaiset käyttävät nykyään paljon kääntöturkkeja, jolloin turkis ei näy ulospäin. Hänen mielestään suuntaus johtuu osin negatiivisesta mielikuvasta turkiksia kohtaan.

Eettinen yritys on vastuullinen, avoin ja ekologinen

Suomessa on joitakin satoja yrityksiä, jotka vannovat vastuullisen liiketoiminnan nimeen. Kyse ei kuitenkaan ole hyväntekeväisyydestä vaan liiketoiminnasta, jota ohjaavat moraaliset ja eettiset pohdinnat.

Mammuttitaideteos syttyi uudestaan

Palomiehet sammuttivat savuavan ympäristötaideteoksen sunnuntai-iltana.

Mammuttipalo tallentui videolle - katso

Turpeesta ja muista luonnonmateriaaleista tehty mammuttitaideteos poltettiin viime yönä Helsingissä. Poliisi tutkii tapausta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle