Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mikä esine on sinulle tärkeä, ja millainen tarina siihen liittyy? Ota osaa keskusteluun!

Kahvikuppi on vain tavallinen kuppi ennen kuin siihen liitetään tarina. Valtion päämies siemailemassa kahviaan kupista saa keräilijänkin kiinnostuksen herämään. Tai kun kupin saa ystävältä lahjaksi keskelle ruuhkavuosia, siitä tuleekin muita kuppeja tärkeämpi. Tarinan kautta kahvikupista tuleekin astiakaapin eturivin tähti. Mikä on sinulle tärkein esine tai valokuva ja miksi?

Viivat eivät ole samalla viivalla

Kirjoituksessa käytetään monelaisia viivoja.

Sähkökirjoituskoneet katoavat – "Älä missään nimessä heitä laitetta pois"

Vaikka toisin voisi luulla, kirjoituskone on edelleen monelle tärkeä työväline. Turkulaisyrittäjä kannustaa kaikkia korjauttamaan vanhat laitteensa, jotteivät sähkökirjoituskoneet katoa maailmasta.

Täällä Jean, Juice ja Tauno lomailivat – Kangasalan Lepokodin historia kuhisee taiteilijaelämää

Jotkut paikat saavat mielikuvituksen lentämään ja haluamaan aikamatkalle. Kangasalan Lepokodin idyllisellä pihamaalla ja historian värittämissä huoneissa on vietetty kiihkeää taitelijaelämää 1900-luvulla. Videolla kerrotaan cowboykummituksen tarina.

Tuulivoimakritiikki toi kirjoituskoneella tehdyn uhkauskirjeen – Poliisi: Kuntapäättäjän siedettävä tavista enemmän mutta ei pelättävä

Kuntapäättäjiltä vaaditaan aika ajoin sitkeää nahkaa uhkailun ja häirinnän takia. Vaikka laki odottaa päättäjän sietävän tavallista kansalaista enemmän, poliisi neuvoo ottamaan yhteyttä heti, jos pienikin pelko herää. Toholampilainen kuntapäättäjä vei poliisille kirjoituskoneella kirjoitetun uhkauskirjeen.

Helpottava tieto nakkisormille – 10-sormijärjestelmää ei tarvita nopeaan kirjoittamiseen

Kymmensormijärjestelmä ei tee nopeaa kirjoittajaa. Aalto-yliopiston tutkijat selvittivät, että jo muutamalla sormella ja itseopitulla tekniikalla voi näpytellä vähintään yhtä nopeasti. Suurin osa ihmisistä ei edes tiedä, monellako sormella kirjoittaa.

Enigman käyttäjä Vieno Riihelä, 92, lähtee Linnan juhliin lottapuvussa

Sunnuntain itsenäisyyspäivä kutsuu tänä vuonna monia rintamanaisia Linnan juhliin. Yksi kutsun saaneista on hausjärveläinen Vieno Riihelä Oitista. Jatkosodassa Riihelä käytti maailmankuulua salauslaitetta Enigmaa Sortavalassa.

Huovishuone odottaa uusia kesävieraita – "Täällä on käynyt paljon myös sotkamolaisia, jotka tunsivat Veikko Huovisen"

Niemelän talo Sotkamon keskustassa saa parhaillaan pintaansa uutta hohtavan keltaista maalia. Vanhassa puutalossa on kirjailija Veikko Huovisen työhuoneen "näköispainos" eli Huovishuone, joka on avoinna yleisölle nyt toista kesää.

Yrittäjä, saitko hyvityslaskun? Kannattaa miettiä kahdesti ennen kuin klikkaat

Verkkorikolliset pyrkivät pääsemään käsiksi yritysten tietoihin yhä kekseliäämmin keinoin. Asiantuntijan mukaan yksi tehokkaimmista konsteista on silti edelleen tekaistu hyvityslasku, joka lähetetään sähköpostilla.

Ben Zyskowicz: Ihmisoikeusasioissa piperretään, painotukset outoja

Ihmisoikeusasioissa on menty piperrykseen, väittää kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) Hän yhtyy ihmisoikeuskeskuksen johtajan Kristiina Kourosin huoleen siitä, miten kansalaiset suhtautuvat ihmisoikeuksiin, jos pienet ja suuret pulmat esitellään samanarvoisina.

Kirjoituskoneisiin mieltynyt Tom Hanks julkaisee kirjan

Näyttelijä Tom Hanks on kerännyt kirjoituskoneita vuodesta 1978 lähtien. Teoksen kertomuksilla on löyhä yhteys hänen kokoelmaansa.

Suomen vanhin toimittaja kuoli 102-vuotiaana

Rovaniemeläinen Arvo Ruonaniemi ehti tavata presidentit ja muut vallankäyttäjät. Kirjallisuudessa kiehtoi erämaa ja kullankaivuu. Toimeliaan kirjailijan viimeinen runokirja julkaistiin viime vuonna.

Hoitajakoulutusta 60 vuotta - alusta saakka tekemällä oppien

Sairaanhoitajakoulutus juhlii Jyväskylässä tänä vuonna pyöreitä vuosia. Ensimmäiseltä vuosikurssilta valmistunut Airi Havumäki muistaa, että opinpolku alkoi potilasvuoteen sijaamisesta.

"Windows XP -kone kelpaa kirjoituskoneeksi" – It-neuvoja vastasi yleisökysymyksiin tietoturvapäivityksistä

Voiko Windows XP -ohjelmistoa käyttää, jos tietokoneessa on toimiva virustorjuntaohjelmisto? Muun muassa tätä kysyttiin, kun Yle Uutiset tarjosi mahdollisuuden kysyä päivityksistä it-asiantuntijalta Microsoftin lopettaessa Windows XP:n tietoturvapäivitykset.

Mikä esine tai ilmiö ansaitsee paikan museossa?

Nykyajan esineistä museoita kiinnostavat erityisesti nuorisokulttuuriin liittyvät tavarat ja ilmiöt. Minkä tavaran tai ilmiön sinä haluaisit säilöä museoon tuleville sukupolville?

Näkökulma: Nykyaika teki kirjasta jätettä

Kirjat ovat olleet Suomessa arvostettua omaisuutta ja sivistyksen mitta. Nyt kirjoista on tullut pahimmillaan arvotonta roinaa, jota kukaan ei halua, kirjoittaa kolumnissaan toimittaja Mikko Tuomikoski.

Suomen vanhin toimittaja Arvo Ruonaniemi täytti 102 vuotta

Vuonna 1912 Raahessa syntynyt Arvo "Tiera" Ruonaniemi juhli syntymäpäiväänsä ja vastaanotti onnittelijoita kotonaan Rovaniemellä, jonka vanhin asukas hän on.

Eteisessä syntyneet Onneli ja Anneli elävät unelmahetkiä nyt valkokankaalla

Kirjailija Marjatta Kurenniemen tytär Leena muistelee äitinsä tehneen töitä aina silloin, kun lapset olivat koulussa. Viiden lapsen äidin työhuone sijaitsi eteisessä ja kirjoituskoneen ääni kaikui rappukäytävässä. Kurenniemen luomat hahmot Onneli ja Anneli seikkailevat nyt myös valkokankaalla.

Valmentajalegenda tahkosi harjoitusohjelman yli 3000 nuorelle

Ennen tietokoneaikaa 1970-luvun alussa valmennusohjelman teko urheilijalle oli kirjaimellisesti käsityötä. Jos Jouko Elevaaran laatimia valmennusohjelmia olisi tallessa, niistä tulisi korkea pino. Posion vuosinaan Elevaara laati ohjelmia tarkalleen 3008 nuorelle urheilijanalulle.

Kreml hankkii kirjoituskoneita välttääkseen tietovuodot

Wikileaksin ja Edward Snowdenin tietovuodot sekä ilmitullut Dmitri Medvedevin salakuuntelu saa Venäjän presidentin turvallisuudesta vastaavan viraston palaamaan kirjoituskoneiden käyttöön.

101-vuotiaalta Tieralta runokirja

Rovaniemeläinen kirjalija Arvo "Tiera" Ruonaniemi julkaisee 101-vuotispäivänsä kunniaksi runokirjan "Povipullon kultaa". Teoksessa on sekä uusia että vuosikymmenten takaisia runoja, jotka ovat syntyneet kirjailijan vanhalla Remingtonilla.

Talviklassikko

Tulihan se lumimyräkkä sieltä vihdoin. Alkoi jo käydä säämiehiä ja -naisia sääliksi, kun nämä alahuuli lerpallaan vaikeroivat koko alkuviikon, että kyllä se sieltä tuloillaan on, mutta kun ei sitten ehkä kuitenkaan ihan vielä. Merellä odotti parempaa hetkeä, tarkkaili vainolainen. Kunnes iski, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Commodore 64:n isä Jack Tramiel on kuollut

Legendaarisen Commodore 64 -tietokoneen markkinoille tuonut Jack Tramiel on kuollut 83 vuoden ikäisenä, kertovat talouslehdet Forbes ja Wall Street Journal. Tramielin perustama Commodore International -yhtiö toi supersuosituksi nousseen varhaisen kotitietokoneen kauppoihin vuonna 1982. Myöhemmin Tramiel siirtyi johtamaan peliyhtiö Ataria.

Qwerty pelasti kirjoituskoneen

Kirjainten järjestelmällinen sijoittelu on sama useissa maissa ympäri maailmaa. Amerikkalainen Sholes kehitti Qwertyn, koska aakkosjärjestys sai kirjoituskoneen kirjainiskurit takertumaan toisiinsa.

Kuvataiteilijan kuvaton manifesti

Rovaniemeläinen Kalle Lampela tunnetaan kuvataiteilijana mutta hänen tuorein teoksensa on tekstiä. Interventionistisessa manifestissaan hän pohtii muun muassa, mikä on taidetta, pitääkö kuvaa selittää, käsityön ja taiteen eroa ja täytyykö taiteilijan suostua kompromisseihin.

Kirjailijaksi ei vieläkään tulla sähköpostilla

Vaikka elämme tietoyhteiskunnassa, tietoyhteyksien ja bittien maailmassa, ei kirjailijaksi voi vieläkään tulla vain sähköpostia kustannusyhtiöön lähettämällä. Joensuulainen Ilias ottaa käsikirjoituksia vastaan vain ja ainoastaan paperille tulostettuna.

Faxi ei jouda vielä museoon

Faxit ovat jäämässä sähköpostin jalkoihin nopeana tiedonsiirtovälineenä. Siitä huolimatta faxeja kysytään ja myydään yhä. Jonain päivänä faxi tosin päätyy museo-osastolle - vaikkapa vanhojen kirjoituskoneiden rinnalle.

Latoja oli hyväpalkkainen herrasmies

Latojan ammatti on kadonnut. Latojan tehtävä oli kopioida valmis teksti metallikirjaimiksi, joitten avulla teksti voitiin painaa. Ladonta tehtiin joko käsin tai suurella, vähän kirjoituskonetta muistuttavalla latomakoneella. Kuumakoneessa metallikirjaimet valettiin sulasta metalliseoksesta.

Kirjoituskoneen tekstissä on särmää

Vinyylilevyt ovat tehneet paluun, ja kun suurin osa kuuntelee musiikkinsa digitaalisessa muodossa tai cd-levyltä, todelliset musadiggarit tunnelmoivat levysoittimen äärellä. Kirjoituskoneessa on samaa henkeä kuin levysoittimessa. Voisiko mekaaninen kirjoituskone tehdä paluun?

Koripallon alkuperäiset säännöt myyty miljoonahintaan

Koripallopelin ensimmäiset kirjoitetut säännöt on myyty Sothebyn kansainvälisessä huutokaupassa New Yorkissa lähes 4,4miljoonalla dollarilla eli noin 3,5 miljoonalla eurolla.

Villa Sarkia tarjoaa paikan nuorille kirjoittajille

Sysmään perustettu uusi kirjailijaresidenssi Villa Sarkia on avannut ovensa kirjoittajille. Nuorille kirjoittamisen ammattilaisille tarkoitetussa residenssissä luodaan syksyn aikana muun muassa äänirunoa.

98-vuotiaalta kirjailijalta uusi teos

Suomen vanhin kirjailija ja runoilija, joka edelleen kirjoittaa, täyttää perjantaina 98 vuotta. Rovaniemeläinen Arvo Ruonaniemi juhlisti merkkipäiväänsä julkaisemalla uuden runoteoksen Ruskan jälkeen - runoja sateenkaaren alla. Ruonaniemi on julkaissut kaikkiaan kolmisenkymmentä kirjaa.

Lusikat ja haarukat taipuvat koruiksi

Kierrättäminen innoittaa yhä useampia taiteilijoita. Äänekoskelaisen Mervi Porrassalmen verstaassa koruja syntyy muun muassa sähköjohdoista, virtapiireistä ja kolikoista. Eniten Porrassalmi hyödyntää koruissaan vanhoja ruokailuvälineitä.

Työpaikoilta näpistellään yleisesti

Työntekijöiden epärehellisyys, kuten työpaikalta varastaminen, on Suomessa vaiettu aihe. Työpaikoilla esiintyy paljon sellaista piilorikollisuutta, jotka myös työnantaja kaikessa hiljaisuudessa hyväksyy. Epärehellisyyden vuoksi päättyneistä työsuhteista ei Suomessa pidetä minkäänlaista kirjaa.

Konttorikoneiden kehitys muutti maailman

Konttorityötä varten kehitetyt laitteet ovat ajan mittaan tulleet osaksi arkipäiväistä elämää. Konttoritekniikan historiaa käsittelevä teos Neljä kertaa nopeammin kuin pännällä kertoo, miten kirjoituskone, puhelin ja laskukone vaikuttivat muun muassa hyvinvointiyhteiskunnan syntymiseen. Konttorikoneiden elinkaaren päässä on tietokone, joka on kirjan tekijöiden mukaan vastuussa jo käynnissä olevasta suuresta muutoksesta.

Kansallismuseo kutsuu lapsia tekemään ja koskemaan

Suomen Kansallismuseossa Helsingissä on avautunut lapsille suunnattu perusnäyttely Vintti. Uudessa näyttelyssä lapset tutustuvat Suomen historiaan ja kansankulttuuriin erilaisten toiminnallisten tehtävien kautta.