Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa Hanna Korpela pitelee vaaleanpunaista kahvakuulaa olallaan kuntosalilla kahvakuulatelineen edustalla.

Raskausdiabetes lisää monien sairauksien riskiä – Hanna Korpela löysi diagnoosistaan hyviäkin asioita elämäänsä

Oulun yliopiston laaja seurantatutkimus selvittää raskausdiabeteksen yhteyttä muun muassa masennukseen ja ei-alkoholiperäiseen rasvamaksatautiin.

Mies katsoo kameraan.

Tällainen on tauti, jonka ensioire voi olla kuolema – pilleri päivässä pelasti Mikko Laineen, 36

Verenpainelääkkeitä käyttää miljoona suomalaista. Asiantuntijoiden mukaan määrän voisi tuplata, sillä aikuisikäisistä suomalaisista verenpaine on koholla kahdella miljoonalla.

Ulkoilijoita Espoon Matinkylän rannalla.

Suomalaiset ovat poissa töistä eri syistä kuin ennen – nyt huolettavat naiset

Työelämän muutokset näkyvät sairauspoissaolotilastoissa mielenterveyden häiriöiden kovana kasvuna. Kela vertasi tämän hetken tilannetta vuoteen 1970.

Lenkkeilijä.

Onko liikkuminen sinulle helppoa? Geeniperimäsi voi suojata sinua sydänkohtaukselta

Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan perimältään liikunnallisia ihmisillä on vähemmän sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Elämäntapojen vaikutus on silti geenejä suurempi.

Kardiologi ja sairaanhoitaja tekevät sydänpotilaalle sepelvaltimoiden varjoainekuvausta Tays Sydänsairaalan toimenpidesalissa.

Sydänsairaala julkaisi sovelluksen, joka tsemppaa sepelvaltimotautia sairastavia ja korvaa perinteisiä kontrollikäyntejä terveysasemilla

Tavoitteena on, että jatkossa esimerkiksi sydäninfarktipotilaiden 3 ja 12 kuukauden kontrollikäynnit korvautuvat mobiilisovelluksen ohjaamilla laboratoriokäynneillä ja hoidon seurannalla.

Kuvassa on pakastepizzoja Helsingissä Triplan Prismassa heinäkuussa 2020.

Uudet tutkimukset kertovat ultraprosessoidun ruoan vaaroista – suomalaistutkija näkee asian toisin

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmin mukaan tärkeintä olisi tarkastella ruoan ravintoainekoostumusta. Joissain prosessoiduissa ruoissa se voi olla ihan hyvä.

D-vitamiinitabletteja.

Tutkimus: suosituksia suurempien D-vitamiiniannosten käyttö voi vähentää eteisvärinäriskiä

Itä-Suomen yliopiston viisivuotisessa tutkimuksessa oli mukana 2500 naista ja miestä. Runsaammin D-vitamiinia käyttäneiden joukossa oli vähemmän eteisvärinätapauksia kuin lumevalmistetta saaneilla.

Nainen pitää pientä lasta sylissään. Lapsella on hellehattu ja hän nauraa.

Keski-Suomeenkin on luvassa kuumia kesäpäiviä, minkä vuoksi vauvojen ja vanhojen ihmisten hellekestävyys on lähiaikoina koetuksella

Keski-Suomen hyvinvointialue muistuttaa, että ikääntyneet, pitkäaikaissairaat ja pienet lapset ovat erityisen alttiita helteen haitoille. Myös kuumissa olosuhteissa töitä paiskivien on huolehdittava, ettei lämpö vie kohtuuttomasti voimia.

Professori Terhi Piltonen mittaa toimittajan kaulaa.

Kaulanympärys kertoo sairausriskistä jopa vyötäröä enemmän – katso, ylitätkö sinä riskirajan

Oulun yliopiston johtamassa tutkimuksessa selvitettiin poikkeuksellisen laajasti suomalaisten naisten terveyttä. Yksi mittauskohde oli kaulanympärys.

Tays Sydänsairaalan sairaanhoitaja-sonograaferi Heidi Pekkanen valmistelee potilasta ultraäänitutkimukseen kardiologian poliklinikan vastaanottohuoneessa.

Sairaanhoitajat kouluttautuvat tekemään sydämen ultraäänitutkimuksia TAYSin Sydänsairaalassa

Sydämen ultraäänitutkimus on teknisesti haastava tehtävä, joka vaatii paljon käytännön harjoittelua. Koulutuksen suorittamiseen kuuluu 250 tehtyä tutkimusta sekä näyttötutkinto.

Lattialla ensiapunukke, johon kiinnitetty sydäniskuri.

Kaakkois-Suomessa on liian vähän maallikkokäyttöön tarkoitettuja elvytyslaitteita

Etelä-Karjalassa maallikkokäyttöisiä sydäniskureita on erityisen vähän Savitaipaleella ja Taipalsaarella. Kymenlaaksossa heikoin tilanne on Haminassa.

Oikealla valkoinen auto, jonka kyljessä lukee Siun sote. Vasemmalla pensas.

Siun sotessa on otettu käyttöön uudenlainen digihoitopolku sydänpotilaille

Digihoitopolku toimii mobiilisti. Mobiilisovelluksen on tarkoitus tukea ja auttaa potilasta sopeutumaan elämään sepelvaltimotaudin kanssa sekä parantaa palvelujen saatavuutta.

Anonyymi valokuva hautajaisista, Virtain kirkko, Jyväskylä, 22.3.2019.

Suomalaisia menehtyy eniten vuoden alussa – ylikuolleisuutta aiheuttaa kylmä ja kuuma, mutta nyt kuolemaa kylvää ärhäkkä influenssa

Vaikka influenssa on riehunut, THL:n mukaan tilaisuuksia voi turvallisin mielin järjestää. Pohjanmaalla säilytystilat vainajille ovat olleet täynnä, koska hautajaisia ei ole pidetty entiseen tapaan.

Kainuun uuden sairaalan päivystyksen ovi.

Kainuussa elinvuosia menetetään kuolemalla sydäntauteihin – hyvinvointialueiden välillä on suuria terveys- ja hyvinvointieroja

Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on tasata terveyseroja, jotka ovat Suomessa suuria niin alueellisesti kuin sosioekonomisestikin. Kainuussa elinvuosia hukataan lähes kaksinkertainen määrä Ahvenanmaahan verrattuna.

Koiran ulkoilutusta Töölönlahdella

Uudet tutkimukset tukevat kävelemisen hyötyjä: jo alle 10 minuutin rivakka päivälenkki alentaa sairausriskiä

Brittitutkimusten valossa vaikuttavia tekijöitä on paitsi kävelyyn käytetty aika, myös otettujen askeleiden määrä. Intensiivinen liikunta ehkäisee paremmin sydänsairauksia.

Ihmisiä ylittämässä katua illalla.

Iltavirkut sairastuvat muita herkemmin sydänsairauksiin ja diabetekseen, kertoo tuore tutkimus

Iltavirkut olivat myös vähemmän aktiivisia kuin muut ja heidän kuntonsa oli heikompi.

Miehelle laitetaan kanyyliä Tampereen yliopistollisen sairaalan Tays Sydänsairaalassa

Yhä useampi sepelvaltimotautipotilas pääsee sydänkuntoutukseen Pohjois-Savossa – uusi verkkovalmennus alkoi

Sepelvaltimotautiin sairastuneen kuntoutuksella voidaan ehkäistä uusia sydäninfarkteja ja muita valtimotaudin ilmentymiä. Pohjois-Savossa sepelvaltimotaudin sairastavuus on suurta.

Aku Partanen ajaa metsässä punamustalla maastopyörällä alamäkeen.

Sama kohtalo on hallinnut miesten terveyttä Kainuussa jo sata vuotta – Aku Partanen ja Matteus Pirinen halusivat valita toisen tien

Itäsuomalaisten miesten menetettyjen elinvuosien taustalla on useita syitä. Sydänyhdistyksessä arvellaan, että Kainuussa ihaillaan epäterveellistä syömistä.

kirurgit tekevät sydänleikkausta

Pohjoiskarjalaisten sydänleikkaukset ovat vähentyneet, kun hoidot ovat kehittyneet – pula hoitajista kuitenkin hidastaa sairaiden hoitoonpääsyä

Itä-Suomessa sairastetaan perinteisesti paljon sepelvaltimotautia, mutta hoitomenetelmät ovat nykyisin potilaalle kevyempiä. Pohjois-Karjalan keskussairaalassa tehdään satoja pallolaajennuksia joka vuosi.

Ihmisiä jumppatunnilla.

Suomalaiset lihovat edelleen ja diabetes yleistyy, ennustaa THL

Suomen tavoite on, että vuonna 2030 tupakkatuotteita käyttää viisi prosenttia suomalaisista. THL arvioi, ettei tavoite tule toteutumaan.

kahvi

Ilouutisia kahvinystäville: Sokeroitukin kahvi lykkää kuolemaa, kertoo uusi tutkimus

Keinotekoiset makeutusaineet tai runsas sokerinkäyttö saattaa kuitenkin kumota kahvin terveyshyödyt.

Matti Vanhanen.

Matti Vanhanen kävi hoidossa sydänoireiden vuoksi

Vanhanen kertoo käyneensä sairaalan päivystyksessä eilen maanantaina.

Helsinkiläinen Martta Margareta "Magi" Koskikara Myllypuron palvelukeskuksessa.

Pitkään kotona sinnitelleet potilaat täyttävät nyt terveysasemien vastaanottoja: "Monet kärsivät useista ja vaikeiksi kääntyneistä terveysongelmista"

Erityistä huolta herättävät huonoon kuntoon joutuneet vanhukset ja muun muassa mielenterveysongelmista kärsivät nuoret.

Torimyyntipöydällä herneitä, punasipulia ja porkkanaa.

Tutkimus yhdisti 80-luvun ruokavalinnat myöhempiin sairauksiin ja kuolemiin – terveellisen pohjoismaisen ruokavalion hyödyt nousivat esiin

Terveellisesti koostettu pohjoismainen ruokavalio on väitöstutkimuksen mukaan yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin. Seuranta-aikana sen mukaisesti syöneet myös kuolivat sairauksiin muita harvemmin.

Mies mittaa verenpainettaan.

Tietyt riskitekijät lapsuudessa ennustavat aikuisiän sydän- ja verisuonitauteja, kertoo tuore tutkimus

Varsinkin usean riskitekijän yhdistyminen jo varhaislapsuudessa oli tutkimuksen mukaan yhteydessä sydän- ja verisuonitautien ilmenemiseen ja niiden aiheuttamiin kuolemiin alle 60-vuotiailla.

Makkaraa, voita, maitoa, suolaa ja sokeria.

Pohjois-Karjala-projekti toi miehille lisää elinvuosia, mutta enää valistus ei tehoa – nykyhaaste on erottaa luotettava terveystieto huuhaasta

Sydänterveyttä edistänyt Pohjois-Karjala-projekti nosti 1970-luvulla elintapojen merkityksen suuren yleisön tietoon. Enää terveysongelmia ei ratkota pelkällä valistuksella.

Oulun Sydänkeskus -yhtiön uusi punavalkoinen tutkimusrekka liikkuu aluksi Oulussa ja Rovaniemellä.

Oululaisen Sydänkeskuksen erikoisrekka tehostaa sydän- ja verisuonitautien tutkimusta Pohjois-Suomessa

Tietokonetomografia-rekassa pystytään tekemään tarkkoja sydän- ja sepelvaltimotutkimuksia. Alkuvaiheessa tutkimusrekkaa käytetään Oulussa ja Rovaniemellä, mutta jatkossa aluetta on tarkoitus laajentaa.

Henkilö katsoo ulos ikkunasta.

Yksinäisyys lisää keski-ikäisten miesten kuolleisuutta yhtä paljon kuin tupakointi – sydäntaudit ja syöpä yleisempiä elintavoista riippumatta

Väitöstutkimuksessa on seurattu kuopiolaisten miesten terveyttä ja elämänkulkua vuosikymmenten ajan. Yksinäisyys ennusti korkeampaa syöpä- ja sydäntautikuolleisuutta.

Henkilö kävelee lumisessa maisemassa auringon paistaessa.

Lappilaiset sairastavat enemmän kuin suomalaiset keskimäärin

Lappilaisten elintavoissa on rutkasti parantamisen varaa. Tämä käy ilmi tänään ilmestyneestä THL:n hyvinvointialueelle tehdystä asiantuntija-arviosta.

Pakkaskeliin pukeutunut Johannes Takamäki katsoo vähän ohi kamerasta. Taustalla luminen järvenranta. Aurinko valaisee puolet kasvoista.

Johannes Takamäen sydäntä uhkaa suvussa kulkeva geenivirhe – yli 1 600 työikäistä suomalaista kuoli viime vuonna sydän- ja verisuonisairauksiin

Kaikkiaan sydän- ja verisuonisairauksiin kuoli yli 18 000 suomalaista vuonna 2020. Usein taustalla ovat huonot elämäntavat. Johannes Takamäki ei voi teoillaan vaikuttaa, sairastuuko hän vai ei.

3D-visualisointi höyryn liikkeestä saunassa.

Suomalainen sauna on kuumin paikka, jonne ihminen menee vapaaehtoisesti – uusi tutkimus kertoo, että ahkera saunominen voi laskea verenpainetta

Tutkimus tuo uutta näyttöä saunomisen terveysvaikutuksista. Löylyttely rentouttaa, laskee verenpainetta ja voi jopa hoitaa sydäntä. Syväsykellus saunan tieteeseen kertoo kansanperinteestä analyyttisesti.

Monitor med symbol för puls och hjärta.

Pohjois-Pohjanmaan sepelvaltimotautipotilaat ensimmäisenä Suomessa mukaan digitaaliseen sydänkuntoutukseen

Hoitosuositusten mukaan jokainen sepelvaltimotautia sairastava tulisi ohjata sydänkuntoutukseen, mutta tällä hetkellä Suomessa vain joka viides heistä saa sitä.

Nikolai Nurmela ja Aleksei Nurmela

Suomi keskeytti Modernan rokotukset nuorille miehille – kysyimme, kuinka huolissaan pitää olla ja mihin oireisiin kiinnittää huomiota

Toisen Modernan rokoteannoksen jälkeen todettuja sydänlihastulehduksia on Suomessa alle 30-vuotiailla miehillä alle viisi kappaletta. Riski on liittynyt erityisesti toiseen rokotenannokseen.

Kaksi naista elvyttää harjoittelunukkea sydäniskurilla.

Sydäniskuri voi pelastaa hengen, mutta hädän hetkellä sitä ei välttämättä löydy – jopa puolet laitteista puuttuu kartalta

Sydänliiton mukaan merkittävä puute on se, että kaikki sydäniskurit eivät ole rekisterissä. Jos laitetta ei ole rekisteröity sitä ei myöskään löydy hädän hetkellä kartalta. Liiton tavoitteena on saada kaikki maallikkokäyttöön tarkoitetut laitteet laajemman joukon kuin työpaikan tai yhdistyksen käyttöön.

Christian Eriksen

Christian Eriksenin, 29, uran jatko näyttää epävarmalta – suomalaiskardiologi kertoo ohjeesta, joka sallii vain golfin ja keilaamisen

Urheilukardiologi Kirsi Korpi kertoo, että rytmihäiriötahdistimen saaneita on suositeltu pidättäytymään kovatehoisesta harjoittelusta vuodesta 2005 alkaen. Mitään ehdotonta ohjetta ei kuitenkaan ole.

Christian Eriksen

Kentälle lyyhistynyt Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen saa tahdistimen

Tanskan maajoukkueen lääkärin mukaan lukuisten sydäntutkimusten jälkeen on päätetty, että Christian Eriksen saa rytmihäiriötahdistimen.

Tays Sydänsairaala.

Sydänsairaala ja Coxa voivat jatkaa, mutta muutoksia tarvitaan

Eduskunnan on määrä päättää sote-uudistuksesta ensi viikolla. Pirkanmaalla valmistelun viime vaiheessa on puhuttu paljon TAYSin Sydänsairaalan ja tekonivelsairaala Coxan tulevaisuudesta. Yhtiöt voivat jatkaa toimintaansa, mutta muutoksia tarvitaan.

Tanskan Kööpenhaminan Parkenin hoitohenkilökunta viemässä Christian Erikseniä pois.

Miksi huippupelaajan sydän pysähtyi kesken ottelun? Urheilukardiologin mukaan Christian Eriksenin tapaus on erittäin vakava, mutta harvinainen

Jalkapalloilija Christian Eriksen sai Suomea vastaan sydämenpysähdyksen. Hän on edelleen sairaalassa, mutta voinnin kerrotaan parantuneen. Urheilukardiologin mukaan huippu-urheilijoiden terveyttä seurataan tarkasti, mutta jotakin voi silti jäädä huomaamatta.

Hoitaja ja potilas ambulanssin takaosassa.

Covid-era telecommuting behind 30% drop in heart attacks, chief doc says

The chief doc emphasised that the actual number of heart attacks had declined, and not a matter of people hesitating to seek treatment.

Tays Sydänsairaala.

Sydänpotilaiden into hoitaa itseään kasvoi, kun sairaala alkoi pitää yhteyttä etänä

TAYSin Sydänsairaala aloitti sydäninfarktipotilaiden etävastaanottokokeilun vuosi sitten. Kokeilusta on saatu myönteisiä kokemuksia. Toimintamallia pyritään kehittämään edelleen.

LaMarcus Aldridge (vas.) pelasi yhdeksän kautta Portlandissa. San Antonion Tim Duncan (oik.) oli usein hänen vastustajansa, myöhemmin kaksikosta tuli seurakavereita Spursissa.

Yli tuhannen NBA-ottelun korinaluskonkari päätti yllättäen uransa sydänvaivojen takia

Vasta äskettäin Brooklyn Netsiin siirtynyt LaMarcus Aldridge, 35, ilmoitti uransa päättymisestä torstaina.

Astra Zeneca -rokotetta valmistava sairaanhoitajat Porvoon rokotuskeskuksessa. 18.3.2021.

Suomalaisasiantuntijat pitävät Astra Zenecan rokotteen ikärajan ennallaan terveysriskien takia – annetaan vain yli 65-vuotialle

Astra Zenecan rokotteessa todettujen veritulppariskien takia rokotetta ei ole annettu alle 65-vuotialle moneen viikkoon.

Ihmisiä koronarokotuskeskuksen kyltin luona

Suomen rokotusaikataulu venyy taas – Johnson & Johnson keskeyttää toimitukset Eurooppaan

Amerikkalaisrokotteen viivästymistä voidaan korvata vain osittain muilla valmistella.

Yrittäjä Ari Nevanen istuu kuormaajan hytissä.

Neljä veritulppaa aiemmin kokenut joensuulainen Ari Nevanen: "Koronarokote ei pelota, otan toisenkin annoksen"

Euroopan lääkevirasto arvioi huomenna, onko Astra Zenecan rokotteella yhteys epäiltyihin sivuvaikutuksiin. 

AstraZenecan rokotepullo

Veritulppaan sairastuu vuosittain 5 500–11 000 suomalaista ja rokotehaittailmoituksia on yhdeksän – EMA:n selvityksestä toivotaan valoa asiaan

Astra Zeneca -koronarokotteen mahdollista yhteyttä veritulppiin selvitetään EU:ssa. Toistaiseksi mitään syy-yhteyttä ei ole osoitettu.

Ruiskua pitelevä käsi ja Astrazeneca-teksti.

Fimea: Astra Zenecan rokotteen ja veritulpan yhteydestä ei viitteitä, rokoteohjelma voi jatkua ennallaan

Britanniassa Astra Zenecan rokotetta on annettu yli 10 miljoonaa annosta, eikä siellä ole havaittu kohonnutta riskiä veritulppaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle