Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

"Passi-Jussi" oli kaatamassa Hollantia Sami Hyypiän rinnalla, mutta pari vuosikymmentä myöhemmin maksakirroosi vei sairaalaan – "Jalkapallo ja alkoholi kulkivat käsi kädessä koko matkan"

Lauantaina Yle TV2:ssa esitettävä Jussi Eskolan dokumentti Vanha joukkuekuva kertoo tarinan nuorten maajoukkueesta, josta maailmalle lähtivät muun muassa Sami Hyypiä, Teuvo Moilanen ja Antti Sumiala.

Tutkimus: Ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa potevilla suurentunut riski sairastua syöpään

Rasvamaksa on yleistynyt monissa maissa muun muassa lihavuuden yleistymisen myötä.

Nuorena lihavat sairastuvat maksasairauksiin

Verrattuna normaalipainoisiin riski sairastua oli 65 prosenttia suurempi miehillä, jotka olivat olleet ylipainoisia tai lihavia seurannan alkaessa, tutkijat havaitsivat.

Alkoholi merkittävä terveyserojen aiheuttaja Euroopassa – myös Suomessa

Alkoholin aiheuttamien kuolemien erot eri yhteiskuntaluokkien välillä ovat merkittävät. Suomessa alkoholin aiheuttamien kuolemien määrä vähiten koulutettujen joukossa on jopa kolminkertainen korkeimmin koulutettuihin verrattuna.

Runsas television ääressä istuminen altistaa rasvamaksalle

Kolme tuntia television ääressä on liikaa, jos haluaa pitää maksastaan huolta. Turun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa mitattiin yli tuhannen henkilön maksa-arvoja.

Patologinen tutkimus valmistui: maksakirroosi vei Näsi-delfiinin

Tampereen Särkänniemessä viime vuonna kuolleiden delfiinien kuolinsyystä on saatu tutkimustietoa. Näsi-delfiini kärsi maksatulehduksesta ja kahdeksan päivän ikäisenä kuollut naaraspoikanen sydänongelmista.

"Ei tuntunut mahdolliselta, että suomalaiset kuolisivat maksakirroosiin enemmän kuin ranskalaiset"

Neljäkymmentä vuotta sitten alkoholin aiheuttamien sairauksien listalla oli vain alkoholimyrkytys, nyt sillä on kuusikymmentä erilaista tautitilaa, sanoo professori Onni Niemelä. Niemelän johdolla on syntynyt lukuisia alkoholilääketieteen tutkimuksia ja hänen "tallissaankin" väitöskirjoja jo kahdeksan. Alkoholi on yksi suomalaisen yhteiskunnan merkittävistä uhista, joten työsarkaa tutkijoilla riittää.

C-hepatiittia ei tunneta tarpeeksi – tuhat uutta tartuntaa vuosittain

Suuri osa C-hepatiittia sairastavista ei tiedä kantavansa virusta. Arvion mukaan uusia tartuntoja on vuosittain yli tuhat.

C-hepatiitti leviää pistohuumeiden käyttäjien keskuudessa

Arvion mukaan uusia tartuntoja on vuosittain noin tuhat. Näistä noin kolmasosa hoidetaan. Suuri osa ei tiedä kantavansa virusta. Lääkärit ovat huolissaan, kun potilaat jäävät hoitamatta.

Salakavala maksakirroosi

Maksakirroosia liiallisesta alkoholin käytöstä

Rasvamaksa yleistyy

Suomessa yleistyy ei-alkoholiperäinen rasvamaksa.

Lopen uupuneet lahnat kuolivat vanhuuteen

Loppijärvessä suurella joukolla viime kesänä kuolleet lahnat kuolivat vanhuuttaan. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksissa selvisi, että kalat olivat olleet pitkään huonosti syöneitä ja nääntyneitä, mutta tauteja niistä ei löydetty. Jossain vaiheessa epäiltiin jopa maksakirroosia.

Perheneuvojan haastattelu vuoden luetuin nettijuttu Yle Hämeessä

Yle Hämeen nettisivujen luetuin juttu vuonna 2011 oli Ihannelapsi pärjää yksin -ajattelu hirvittää perheneuvojaa. Lukijoita kiinnostivat myös banaanikärpäset, jättimäinen ammattikorkakoulu, syksyn kohuelokuva ja lahnamysteeri.

Lahnat ja ravut sairaita - Lopen järvivesissä kemikaaleja?

Loppijärven joukkopaossa kuolleet lahnat ovat yhä mysteeri tutkijoillekin. Lahnojen lisäksi Evira on saanut tutkittavaksi Loppijärven yläjuoksulla olevan Särkijärven sairaita rapuja. Kalaeläinlääkäri epäilee kahden järven vedessä olevan jotakin, joka sairastuttaa kalat ja ravut.

Mysteeri selvisi: Järvestä pakenevilla lahnoilla maksakirroosi

Syy lahnojen joukkopakoon etelähämäläisestä Loppijärvestä on osin selvinnyt. Vanhat, laihtuneet lahnat kärsivät maksakirroosista. Nyt Lopella pähkäillään, miksi lahnat olivat sairastuneet erikoiseen tautiin, kirjoittaa Aamuposti.

Ylipainokin voi aiheuttaa maksakirroosin

Tähän asti maksakirroosin syynä on pidetty lähinä runsasta alkoholin käyttöä. Uusi ruotsalaistutkimus kuitenkin tuo esiin myös liikalihavuuden maksakirroosin riskitekijänä. Asiasta kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter.

Yhdysvalloissa hyväksyttiin uusi hepatiitti C -lääke

Yhdysvaltain lääkeviranomaiset ovat hyväksyneet uuden lääkkeen vakavia maksasairauksia aiheuttavan hepatiitti C:n hoitoon, kertoo uutistoimisto AP.

OTA KANTAA: Mikä ajaa meidät juomaan?

Suomi on monen mielestä alkoholimyönteinen maa. Noin 3 000 suomalaista kuolee vuosittain alkoholin aiheuttamiin sairauksiin. Etenkin naisten alkoholinkäyttö on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana.

Alkoholimaksa muita maksatauteja ärhäkämpi

Alkoholin aiheuttama maksatauti on ruotsalaistutkijoiden mukaan muita maksasairauksia tappavampi, ja siksi sen hoitoon tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Maksapäivänä puhutaan tänä vuonna hepatiiteista

Keskiviikkona vietetään kansainvälistä maksapäivää. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa tänä vuonna virushepatiiteista, jotka voivat johtaa kroonistuessaan maksakirroosiin ja maksasyöpään.

Viinin litkimisen haitat voittavat hyödyt

Hiljattain julkaistu amerikkalaistutkimus väittää, että punaviini auttaisi naisia painonhallinnassa. Monen tissuttelijan harmiksi suomalainen alkoholitutkija tyrmää alkoholin myönteiset terveysvaikutukset toiveajatteluna.

Rasvamaksa on riski diabeetikolle

Diabeetikoilla ja ylipainoisilla on kasvanut riski sairastua rasvamaksaan. Turun yliopistossa lauantaina tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan diabeetikoilla maksan alentunut sokerinkäyttö ja sydänlihaksen heikentynyt toiminta liittyvät maksan korkeaan rasvapitoisuuteen.

Alkoholi aiheuttaa joka 25:nnen kuoleman

Maailmanlaajuisesti joka 25:s kuolema johtuu alkoholista, vaikka puolet aikuisväestöstä ei käytä alkoholia. Eniten viina tappaa köyhiä ja syrjäytyneitä, Lancet-lehdessä julkaistu raportti paljastaa.

Finns More Prone to Liver Cirrhosis

Deaths caused by cirrhosis of the liver continue to rise faster in Finland than in other European countries, reports the newspaper Helsingin Sanomat. According to British research findings, Finns succumb to the disease from a lower alcohol intake than other Europeans.

Finns Found to Be Susceptible to Cirrhosis of the Liver

Deaths caused by cirrhosis of the liver are increasing in Finland faster than in other countries, according to a British study quoted by the newspaper Helsingin Sanomat. According to the study, Finns can contract the disease with a significantly smaller amount of alcohol than other Europeans need to achieve the same result.

Maksakirroosi tappaa helpommin suomalaisia

Maksakirroosin aiheuttamat kuolemat lisääntyvät Suomessa nopeammin kuin muissa Euroopan maissa, kertoo Helsingin Sanomat brittitutkimukseen viitaten. Tutkimuksen mukaan suomalaisille syntyy maksakirroosi selvästi pienemmästä määrästä alkoholia kuin muille eurooppalaisille.

Jopet: Maksastapuhuja

Sinnikäs maksa kehottaa Jopea ottamaan viinaa.

Alkoholi tuhoaa brittinuorten maksoja

Britanniassa maksasairauksiin kuolleiden nuorten määrä on kasvanut selvästi. Lähes 50 kaksikymppistä kuoli alkoholin aiheuttamiin maksavaurioihin vuonna 2006, mikä on enemmän kuin koskaan sairauksien tilastoinnin aikana.

Väitös: Kaikki alkoholistit eivät alttiita maksakirroosille

Alkoholisti, jolla on tehokas immuunijärjestelmä, ei ole altis saamaan maksakirroosia. Asia ilmenee Helsingin yliopistossa tänään tarkastettavasta väitöskirjasta.

Alkoholi tappaa Euroopassa

Alkoholi aiheuttaa jopa 15 prosenttia ennenaikaisista kuolemista Euroopan unionin alueella. Alkoholihaitat ovat miehillä naisia suuremmat, vaikka naisten alkoholinkäyttö onkin monissa maissa lisääntynyt.

Panimoliitto: Oluen hinta noussee vuodenvaihteessa

Olut kallistuu huomattavasti vuodenvaihteessa, uskoo panimoteollisuus.

Lääkärin huolenpito tappoi Beethovenin

Ludwig van Beethovenin lääkäri joudutti hoidoillaan tietämättään säveltäjämestarin kuolemaa, sanoo Wienin yliopiston tutkija Christian Reiter.

Over 250,000 At-Risk Drinkers in Finland

Finland has more than a quarter of a million people whose alcohol consumption puts them in a high-risk category. According to the newspaper Uutispäivä Demari, such people exhibit compulsive drinking behaviour, and could become full-blown alcoholics if they do not get their drinking under control.

Viinan riskikäyttäjiä jo yli neljännesmiljoona

Suomessa on yli neljännesmiljoona viinan riskikäyttäjää. Riskikuluttajien alkoholinkäyttö on muuttunut jo pakonomaiseksi, ja he ovat vaarassa alkoholisoitua lopullisesti, kertoo aamun Uutispäivä Demari.

Jatkuvan juomisen haitat lisääntyneet

Suomalaisten jatkuvaan juomiseen liittyvät alkoholihaitat ovat lisääntyneet. Aikaisemmin alkoholin raju kertakäyttö aiheutti enemmän harmia kuin pitkäaikaisesta käytöstä johtuvat sairaudet, mutta nyt kroonisten alkoholihaittojen osuus on noussut olennaisesti.

Police Keep Eye on Alcohol Consumption

Alcohol consumption will be under the microscope of a Finnish Police campaign next week. Under-age drinking and the sale of alcohol beverages to minors will be under particular scrutiny.

Osalla suomalaisista nelinkertainen riski sairastua maksakirroosiin

Alkoholimaksakirroosiin sairastuu Suomessa yhä useampi, ja siihen kuolevien määrä on lähes kaksinkertaistunut viime vuosina.

Colleagues Pay Tribute to Juice Leskinen

One of Finland's most well-known pop musicians, Juice Leskinen, died Friday in a Tampere hospital. The 56-year-old had been suffering from renal failure, cirrhosis of the liver and diabetes for years.