Uusimmat artikkelit
Suomi ja 49 muuta maata tuomitsevat yhteisessä lausunnossa Kiinan ihmisoikeusrikkomukset Xinjiangissa
Kiinan katsotaan syyllistyneen vakaviin ja järjestelmällisiin rikkomuksiin. Kiina on torjunut kaiken keskustelun aiheesta.
Kiinan johtaja Xi Jinping "kätki voimansa" nuorena ja taisteli korruptiota vastaan – näin hän nousi pikkuprinssistä 1,4 miljardin ihmisen johtajaksi
Todennäköisesti maailman vaikutusvaltaisin ihminen Xi Jinping valitaan sunnuntaina alkavassa Kiinan kommunistipuolueen puoluekokouksessa historialliselle kolmannelle kaudelle. Mitä me oikeastaan tiedämme hänestä?

Kiina tukijoineen esti uiguurien vainosta keskustelemisen YK:n ihmisoikeusneuvostossa – äänestystulos oli suuri pettymys länsimaille
YK:n ihmisoikeusneuvosto olisi keskustellut ensimmäistä kertaa Kiinasta erillisenä asiana kokouksessa. Se ei kuitenkaan vieläkään onnistunut, sillä Kiina sai tuekseen myös uusia maita.
Analyysi: Uiguureiden sorrosta tuli eipäs-juupas-väittelyn kohde – vaikka kukaan ei uskoisi Kiinan kantaa, se on jo voittamassa
YK:n Xinjiang-raportin suurin arvo on, että se ylipäätään julkaistiin. Nyt pallo on YK:n jäsenmailla, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Jenny Matikainen.
YK:n raportti: Kiinan uiguurialueilla on tehty vakavia ihmisoikeusrikkomuksia ja mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan
Ihmisoikeustilanne Xinjiangin alueella vaatii kansainväliseltä yhteisöltä kiireellistä huomiota, raportissa sanotaan. Kiina on yrittänyt estää raportin julkaisua.
Viisi yleisön suosikkijuttua: Yle julkaisi kuvat uiguurien sorrosta ja selvitti, miltä Venäjän asevoimat Suomen lähellä oikeasti näyttävät
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.
Ulkoministeri Haavisto pitää uusia paljastuksia uiguurien sorrosta huolestuttavina – "Otetaan huomioon myöskin meidän Kiinan suhteessamme"
Pekka Haaviston mukaan Suomi odottaa Kiinan vähemmistökansan tilanteesta ihmisoikeusvaltuutetun raporttia. Suomi pyrkii vaikuttamaan YK:n ja sen ihmisoikeusneuvoston kautta.

Yle julkaisee ennennäkemättömät kuvat Kiinan uiguurien sorrosta – poliisilla käsky ampua, vanki kahlehdittu metalliseen "tiikerituoliin"
Tietovuoto sisältää tuhansien pidätettyjen kuvia ja mielivaltaisia pidätyssyitä. Se tarjoaa tähän asti laajimmat kuvatodisteet uiguurivähemmistön sorrosta vankileireillä Xinjiangissa.

Raportti paljastaa suomalaisdiplomaatin ja kollegoiden häirinnän Kiinan uiguurialueella – aseistuneet poliisit saartoivat, käskettiin näyttämään puhelimet
EU-diplomaatit pyrkivät matkallaan keräämään tietoa uiguurien sorrosta Xinjiangissa. Kiinan vaatimukset diplomaattien puhelimien tutkimisesta rikkovat asiantuntijan mukaan kansainvälistä oikeutta.
Analyysi: Kiina päästää YK:n ihmisoikeusvaltuutetun uiguurialueille ensi viikolla – mutta minkä vuoksi?
Jos matka sorretun vähemmistön kotiseudulle Xinjiangiin latistuu Kiinan propagandanäytökseksi, se olisi erityinen isku YK:n uskottavuudelle, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.
Analyysi: Kylmää jauhelihakastiketta "ydinvoimalan" varjossa – Pekingin kisoista jäi hapan jälkimaku, joka liittyy ihmisoikeuksiin vain hatarasti
Kiinan huonoista puolista tuli olympialaisten puheenaihe, mutta se ei välttämättä auta heitä, joiden hätä on suurin, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Jenny Matikainen.
Kun maailma seuraa olympialaisia, aktivistia turhauttaa – mediahuomio on kuitenkin nostanut esiin myös Kiinan räikeät ihmisoikeusloukkaukset
Kiinan valtion kovat otteet vähemmistöjä ja toisinajattelijoita kohtaan ovat hyvin tiedossa. Tutkijan mielestä ihmisoikeuksista puhuminen urheilun yhteydessä on herättänyt näiden kisojen alla vähemmän vastalauseita kuin monesti aiemmin.
Somepäivitys tai väärä sanavalinta voi koitua kohtaloksesi – kokeile, selviäisitkö Pekingin olympialaisista urheilijana, ministerinä tai turistina
Uutispelissä pääset kokeilemaan, millaista on tasapainoilla Kiinan kanssa. Miten suurvalta reagoi, jos toimit arvojesi mukaan?

Urheilijat jahtaavat mitaleita Kiinassa, jota syytetään kansanmurhasta – suomalaistähti Rukajärveltä suorat sanat urheilupäättäjille: "Skarpatkaa!"
Yle Urheilu kysyi suomalaisurheilijoilta, ovatko he perehtyneet Kiinan ihmisoikeustilanteeseen ja miettineet asiaa ennen kisaamista Pekingin olympialaisissa. Kävi ilmi, että suurin osa keskittyy vain urheiluun.
Länsimaat paheksuvat uiguurien sortoa, mutta myyvät Kiinalle valvontakoneiston mahdollistavaa tekniikkaa, kritisoi tietokirjailija Geoffrey Cain
Kiina kerää uiguureilta talteen kasvojen ilmeet ja ääninäytteet. Kiinan tekoälyteknologia on hyvin kehittynyttä. Maailmassa on silti vain kourallinen yrityksiä, jotka kykenevät tuottamaan suurten tekoälyjärjestelmien pyörittämiseen vaadittavia puolijohteita.
Uiguurioikeudenkäynti varjostaa Kiinan olympiajuhlaa – järjestöt ajavat kansanmurhasyytteitä Argentiinassa
Argentiinassa käytävä oikeudenkäynti olisi ensimmäinen, joka koskisi uiguurien epäiltyä kansanmurhaa. Kiinaan kohdistuu nyt painetta monesta suunnasta uiguurien sorron takia.
Yhdysvallat kieltää lähes kaiken tuonnin Kiinan uiguurialueelta – senaatti yksimielinen asiasta
Jatkossa uiguurialueelta tuotteita Yhdysvaltoihin tuovien yritysten on todistettava, että tuotannossa ei ole käytetty orjatyötä.
Asiantuntijoista koostuva tuomioistuin päätti: Kiina on syyllistynyt uiguurien kansanmurhaan
Kiinan suurlähetystön mukaan väitteet Kiinan harjoittamasta kansanmurhasta eivät pidä paikkaansa.
“Yhdysvallat loukkaa olympialaisten henkeä” – Kiina tuomitsee USA:n päätöksen boikotoida Pekingin olympialaisia
Yhdysvallat ei lähetä Pekingin talviolympialaisiin korkean tason kisavieraita. Yhdysvallat sanoo vastustavansa boikotilla ihmisoikeusloukkauksia. Kiina vaatii USA:ta lopettamaan urheilun politisoimisen.
Yhdysvallat asettaa Pekingin talviolympialaiset diplomaattiseen boikottiin
Yhdysvallat ei lähetä virallista edustajaa kisoihin Kiinan ihmisoikeustilanteen takia. Amerikkalaisurheilijat voivat osallistua kisoihin.

Toimittajan työ vaatii kärsivällisyyttä Kiinassa – poliisi pysäyttelee mielivaltaisesti ja lehdistökorttia tivaa välillä jopa tavallinen kaduntallaaja
Arkea maailmalta: Kiinassa olen oppinut iloitsemaan siitä, että ihmiset ylipäänsä uskaltavat tai suostuvat puhumaan meille, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.
Pazilaiti Simayijiang haluaa ainaisen surun sijaan tuntea onnea uiguurijuuristaan
Aktivismista ja omien uiguurijuurien juhlimisesta.

Sean Ricks: Emme tee juuri mitään uiguurien kansanmurhalle, koska se iskee arimpaan paikkaan, eli lompakoihimme
Ihmisoikeuskeskustelussa haisee pahasti kaksinaismoralismi. Se tunkee nenään erityisesti Kiinan uiguurivähemmistöstä puhuttaessa, kirjoittaa Ricks.
Kiinan ihmisoikeuskysymykset ovat KOK:n ulottumattomissa
"Emme ole mikään maailman hallitus, meidän täytyy kunnioittaa olympialaisten isäntämaiden itsenäisyyttä", sanoo järjestön australialainen varapuheenjohtaja.
Saksalainen ihmisoikeusjärjestö teki tutkintapyynnön uiguurien kohtelusta Kiinassa – syyttää Lidlin ja muiden yritysten hyötyneen pakkotyöstä
Syyttäjää pyydetään tutkimaan kahta päivittäistavarakauppaketjua sekä kahta tekstiilialan suuryritystä. Ranskassa aloitettiin vastaava tutkinta heinäkuussa. Kiinan on epäilty teettävän Xinjiangin "uudelleenkoulutuskeskuksissa" uiguureilla pakkotyötä.
Kiina ja Venäjä veljeilevät Talibanin kanssa mutta vastentahtoisesti, sanoo tutkija: "Ei Kiina ole tunkemassa Afganistaniin aktiivisesti"
Kiina ja Venäjä luovat Talibaniin käytännönläheisiä suhteita. Ne haluavat pitää Afganistanin naapurimaat vakaina ja estää huumeiden ja terrorismin leviämistä. Kumpikaan ei ole kaatamassa Afganistaniin kasoittain rahaa, asiantuntijat ennustavat.

Tuleeko Kiinasta Talibanin paras kaveri? Maailmalla seurataan tarkasti nousevan suurvallan ja vanhoillisen ääriliikkeen suhdetta
Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley kokosi tähän kiinnostavimmat kysymykset Kiinan ja Taliban-liikkeen lämpimistä väleistä.
Kiina rakentaa Xinjiangista maailman valvotuinta teemapuistoa – Vainotusta uiguurialueesta on muokattu matkakohde kiinalaiseen makuun
Kiina on nitistänyt uiguurikulttuurin vain varjoksi entisestään ja valjastanut sen viihdyttämään turisteja. Pakotteista Kiina ei välitä. Se kasvattaa Xinjiangin tekstiiliteollisuutta, vaikka tutkijat ovat kertoneet pakkotyöstä tehtaissa ja pelloilla.
Kiina otti Taliban-liikkeen lämpimästi vastaan, kun USA:n joukot poistuivat Afganistanista – Kiinalle oma uiguuriväestö on Talibania suurempi uhka
Kiina näyttää valmistautuvan siihen, että Taliban palaa valtaan rajanaapurissa. Ideologisesti äärimmäisen erilaiset Kiina ja Taliban odottavat hyötyvänsä toisistaan.
Kiina: Talibanilla on merkittävä rooli Afganistanin jälleenrakentamisessa
Talibanin edustajat ovat vierailulla Kiinassa. Kiina hakee talibaneista liittolaisia uiguuriseparatistien torjumisessa. Äärijärjestön tiedottajan mukaan Taliban ei salli Afganistanin maaperän käyttämistä Kiinaa vastaan.

Haavisto kävi Kiinassa kertomassa huolensa uiguurien vainosta: "Katsoimme sitä kovin eri suunnasta"
Koronakuplassa Kiinaan matkannut ulkoministeri lobbasi Finnairin lentoja, rajojen avaamista ja suurvaltojen liennytyskokousta Helsinkiin.
Kuuntele podcast: Onko Kiina uhka ja jos olisi, voisiko Yhdysvallat sille enää mitään?
Mistä maailma puhuu -podcastissa puhutaan Kiinan vallasta maailmalla. Kiina sortaa uiguurivähemmistöä Xinjiangin alueella, mutta mitä Kiina haluaa maailmasta? Miten muualla suhtaudutaan Kiinan pyrkimyksiin?
Suomi päivitti Kiina-linjauksensa ja kehottaa kaikkia tahoja valppauteen yhteistyössä Kiinan kanssa
Suomi puhuu nyt selkokielellä siitä, mitä Kiinan kanssa yhteistyötä tekevien suomalaisten olisi osattava ottaa huomioon. Linja on, että yritysten, järjestöjen ja muiden tahojen tulisi olla perillä kiinalaisen vastapuolen taustoista ja tavoitteista.

Amnestyn laaja raportti kuvaa muslimivähemmistöjen sortoa Kiinan Xinjiangissa – Leireillä kidutus on arkista ja rangaistukset mielivaltaisia
Raporttia varten on haastateltu kymmeniä ”uudelleenkoulutusleireillä” olleita. He olivat kokeneet kidutusta tai muuta kaltoinkohtelua. Monille jäi epäselväksi, millä perusteella jotkut pääsivät leireiltä vapauteen ja toiset päätyivät vankilaan.

Reima lopettaa yhteistyön Xinjiangiin kytkeytyvän kiinalaisyrityksen kanssa – Ylen selvityksessä Reiman alihankkija yhdistettiin mahdolliseen pakkotyöhön
Reiman mukaan Ylen jutussa esitettyjen väitteiden valossa on riski, etteivät kaikki Reiman vaatimukset täyty kyseisen yrityksen toiminnassa. Ylen jutussa kerrottiin myös Lidlin alihankkijoista Xinjiangissa. Lidl sanoo Ylelle, ettei se toistaiseksi tilaa jutussa mainitulta tehtaalta.

Tästä syystä Kiina sortaa uiguureja
Kiinassa on menossa kulttuurinen kansanmurha uiguureja kohtaan, sanovat useat asiantuntijat. Voidaanko Kiinan väärinkäytökset saada loppumaan? Miten pakkotyö voi liittyä suomalaisiin yrityksiin? Kun katsot tämän videon, se selviää.

Yle jäljitti tuttujen ketjujen yhteyksiä uiguurien sortoon Kiinassa – Reiman takki on kuvattu pakkotyöhön liitetyssä yrityksessä, Lidlin toppahousuja on tehty Xinjiangissa
Kuultuaan Ylen keräämistä tiedoista Lidl kertoo, ettei se toistaiseksi tilaa tehtaalta Xinjiangissa. Jutun julkaisun jälkeen myös Reima kertoi lopettavansa yhteistyön alihankkijansa kanssa. Tutkija kehottaa kaikkia yrityksiä katkaisemaan suhteet kiinalaisyrityksiin, jotka toimivat Xinjiangissa.
Tuhannet unkarilaiset protestoivat Budapestiin suunniteltua kiinalaista yliopistoa vastaan
Shanghaissa pääpaikkaansa pitävän Fudanin yliopiston ensimmäistä eurooppalaista toimipaikkaa suunnitellaan rakennettavaksi Budapestiin.
Budapest antaa kaduille uusia nimiä Orbánin ja Kiinan kiusaksi – Vapaan Hongkongin tie, Dalai laman tie...
Budapestin pormestari valmistautuu uusien kadunnimien avulla haastamaan Victor Orbánin ensi vuoden vaaleissa.
Kiinan ja EU:n välinen riitely yltyy – Reuters: Peking yrittää estää Xinjiangin uiguureita koskevan ihmisoikeuskokouksen
Kiinan ja Euroopan unionin välinen investointisopimus on pantu jäihin välien kiristymisen takia. Venäjä näyttää tukevan Kiinaa.

Yhdysvallat aikoo "keskustella" Pekingin kisojen boikotista liittolaistensa kanssa – ihmisoikeusaktivistit ja monet republikaanipoliitikot kytkevät talvikisat uiguurikysymykseen
Yhdysvalloissa Pekingin kisojen mahdollisesta boikotista on kehittymässä myös sisäpoliittinen kysymys.
Kiinassa on meneillään etninen puhdistus – 5 kysymystä ja vastausta siitä, miten uiguurien tilanne kytkeytyy suomalaisiin firmoihin
Kiinan alueella asuva vähemmistökansa uiguurit ovat olleet viime aikoina tapetilla, mutta mitä heidän tilanteestaan pitää tietää? Ylen entinen Kiinan-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen avaa asiaa Takaisin Pasilaan -podcastissa.
BBC:n Kiinan-kirjeenvaihtaja joutui muuttamaan Taiwaniin viranomaisten painostuksen takia
BBC:n mukaan Kiinan viranomaiset olivat painostaneet ja uhkailleet toimittajaa.

H&M vakuuttaa sitoutumistaan Kiinaan – vaatejätti katosi Kiinan suurimmista verkkokaupoista kommentoituaan uiguurien kohtelua
H&M sanoo verkkosivuilla julkaisemassaan lausunnossaan haluavansa palauttaa luottamuksen kiinalaisiin alan toimijoihin.

Metsäteollisuusyhtiö Stora Enso ilmoittaa luopuvansa liukosellutuotannostaan – ei kommentoi, tehdäänkö sen Kiinaan toimittamasta sellusta eettisesti viskoosia
Yle kertoi South China Morning Postin verkkojulkaisua lainaten eilen, että yhtiön sellua käytetään valtavissa tehtaissa, jotka sijaitsevat uiguurien pidätyskeskusten tuntumassa Xinjiangissa.

Lehti: Pakkotyöstä tunnetussa Kiinan Xinjiangissa tehdään viskoosia pääosin suomalaisesta sellusta – yksi suurimmista viejistä Stora Enso
Suomalaissellua käytetään valtavissa tehtaissa, jotka sijaitsevat uiguurien pidätyskeskusten vieressä, kertoo South China Morning Post.

Kiina vastasi lännen määräämiin uiguuripakotteisiin: Ruotsalainen H&M-ketju katosi Kiinan suurimmilta verkkokauppasivustoilta
Kiina virittää ostoboikottia H&M:ää vastaan, kun yhtiö ilmaisi huolensa pakkotyövoiman käytöstä uiguurialueen puuvillantuotannossa.
Salolainen aurinkopaneelifirma muuttaa tuotantoaan – taustalla väitetyt ihmisoikeusrikkomukset Kiinassa
Solar Finlandin tytäryhtiö Salo Tech muuttaa aurinkopaneeliensa tuotantoa välttääkseen väitetyt ihmisoikeusrikkomukset Kiinassa.
EU:n ulkoministerit vahvistivat pakotteet Kiinalle uiguurivainon takia – Kiina lätkäisi vastapakotteita, mukana myös muutama suomalainen
Kiinaan kohdistetut pakotteet ovat ensimmäiset EU-pakotteet idän jättiläiselle sitten vuoden 1989 asevientikiellon.
USA:n ja Kiinan korkean tason tapaaminen Alaskassa alkoi jäätävissä merkeissä
Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan Yhdysvallat pitää esillä muun muassa Xinjiangin uiguureita, joiden kansanmurhasta maa on syyttänyt Kiinaa.