Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Valkoisen muurin kulmassa on vartiotorni, edustalla on piikkilanka-aita.

Suomi ja 49 muuta maata tuomitsevat yhteisessä lausunnossa Kiinan ihmisoikeusrikkomukset Xinjiangissa

Kiinan katsotaan syyllistyneen vakaviin ja järjestelmällisiin rikkomuksiin. Kiina on torjunut kaiken keskustelun aiheesta.

Xi puhuu, taustalla vuoristomaisema maalaus ja Kiinan lippu.

Kiinan johtaja Xi Jinping "kätki voimansa" nuorena ja taisteli korruptiota vastaan – näin hän nousi pikkuprinssistä 1,4 miljardin ihmisen johtajaksi

Todennäköisesti maailman vaikutusvaltaisin ihminen Xi Jinping valitaan sunnuntaina alkavassa Kiinan kommunistipuolueen puoluekokouksessa historialliselle kolmannelle kaudelle. Mitä me oikeastaan tiedämme hänestä?

Kiina tukijoineen esti keskustelun Kiinasta YK:n ihmisoikeusneuvostossa.

Kiina tukijoineen esti uiguurien vainosta keskustelemisen YK:n ihmisoikeusneuvostossa – äänestystulos oli suuri pettymys länsimaille

YK:n ihmisoikeusneuvosto olisi keskustellut ensimmäistä kertaa Kiinasta erillisenä asiana kokouksessa. Se ei kuitenkaan vieläkään onnistunut, sillä Kiina sai tuekseen myös uusia maita.

Mielenosoittaja on pukeutunut siniseen naamariin.

Analyysi: Uiguureiden sorrosta tuli eipäs-juupas-väittelyn kohde – vaikka kukaan ei uskoisi Kiinan kantaa, se on jo voittamassa

YK:n Xinjiang-raportin suurin arvo on, että se ylipäätään julkaistiin. Nyt pallo on YK:n jäsenmailla, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Jenny Matikainen.

 YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet puhuu lehdistötilaisuudessa YK:n Euroopan päämajassa Genevessä.

YK:n raportti: Kiinan uiguurialueilla on tehty vakavia ihmisoikeusrikkomuksia ja mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan

Ihmisoikeustilanne Xinjiangin alueella vaatii kansainväliseltä yhteisöltä kiireellistä huomiota, raportissa sanotaan. Kiina on yrittänyt estää raportin julkaisua.

Sanna Marin Butšassa ukrainalaisen Segodnya-lehden Telegram-kanavallaan julkaisemassa kuvassa.

Viisi yleisön suosikkijuttua: Yle julkaisi kuvat uiguurien sorrosta ja selvitti, miltä Venäjän asevoimat Suomen lähellä oikeasti näyttävät

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Pekka Haavisto.

Ulkoministeri Haavisto pitää uusia paljastuksia uiguurien sorrosta huolestuttavina – "Otetaan huomioon myöskin meidän Kiinan suhteessamme"

Pekka Haaviston mukaan Suomi odottaa Kiinan vähemmistökansan tilanteesta ihmisoikeusvaltuutetun raporttia. Suomi pyrkii vaikuttamaan YK:n ja sen ihmisoikeusneuvoston kautta.

Kiinan vähemmistöalueilla pidätetyksi on joutunut myös hyvin nuoria ihmisiä.

Yle julkaisee ennennäkemättömät kuvat Kiinan uiguurien sorrosta – poliisilla käsky ampua, vanki kahlehdittu metalliseen "tiikerituoliin"

Tietovuoto sisältää tuhansien pidätettyjen kuvia ja mielivaltaisia pidätyssyitä. Se tarjoaa tähän asti laajimmat kuvatodisteet uiguurivähemmistön sorrosta vankileireillä Xinjiangissa.

valvontakamera kadun yllä, kadulla nainen mopon selässä

Raportti paljastaa suomalaisdiplomaatin ja kollegoiden häirinnän Kiinan uiguurialueella – aseistuneet poliisit saartoivat, käskettiin näyttämään puhelimet

EU-diplomaatit pyrkivät matkallaan keräämään tietoa uiguurien sorrosta Xinjiangissa. Kiinan vaatimukset diplomaattien puhelimien tutkimisesta rikkovat asiantuntijan mukaan kansainvälistä oikeutta.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet.

Analyysi: Kiina päästää YK:n ihmisoikeusvaltuutetun uiguurialueille ensi viikolla – mutta minkä vuoksi?

Jos matka sorretun vähemmistön kotiseudulle Xinjiangiin latistuu Kiinan propagandanäytökseksi, se olisi erityinen isku YK:n uskottavuudelle, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Shougang teollisuusalue lumilautailumäen taustalla Pekingissä.

Analyysi: Kylmää jauhelihakastiketta "ydinvoimalan" varjossa – Pekingin kisoista jäi hapan jälkimaku, joka liittyy ihmisoikeuksiin vain hatarasti

Kiinan huonoista puolista tuli olympialaisten puheenaihe, mutta se ei välttämättä auta heitä, joiden hätä on suurin, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Jenny Matikainen.

Hämärässä huoneessa istuu nuori nainen retrosohvalla. Ikkunasta kajastaa luonnonvalo. Naisen takana on kylttejä ja banderolleja, joita on käytetty ihmisoikeusmielenosoituksissa.

Kun maailma seuraa olympialaisia, aktivistia turhauttaa – mediahuomio on kuitenkin nostanut esiin myös Kiinan räikeät ihmisoikeusloukkaukset

Kiinan valtion kovat otteet vähemmistöjä ja toisinajattelijoita kohtaan ovat hyvin tiedossa. Tutkijan mielestä ihmisoikeuksista puhuminen urheilun yhteydessä on herättänyt näiden kisojen alla vähemmän vastalauseita kuin monesti aiemmin.

Shougang Big Air tapahtumapaikka.

Somepäivitys tai väärä sanavalinta voi koitua kohtaloksesi – kokeile, selviäisitkö Pekingin olympialaisista urheilijana, ministerinä tai turistina

Uutispelissä pääset kokeilemaan, millaista on tasapainoilla Kiinan kanssa. Miten suurvalta reagoi, jos toimit arvojesi mukaan?

Enni Rukajärveltä kipakat terveiset KOK:lle

Urheilijat jahtaavat mitaleita Kiinassa, jota syytetään kansanmurhasta – suomalaistähti Rukajärveltä suorat sanat urheilupäättäjille: "Skarpatkaa!"

Yle Urheilu kysyi suomalaisurheilijoilta, ovatko he perehtyneet Kiinan ihmisoikeustilanteeseen ja miettineet asiaa ennen kisaamista Pekingin olympialaisissa. Kävi ilmi, että suurin osa keskittyy vain urheiluun.

Mielenosoittajat vastustavat Pekingin olympialaisia. Heillä on kasvot peittävät siniset naamiot, sillä vaaleansininen väri viittaa uiguureihin. Osa on pukeutunut armeijakuosiin ja kantaa leikkiaseita.

Länsimaat paheksuvat uiguurien sortoa, mutta myyvät Kiinalle valvontakoneiston mahdollistavaa tekniikkaa, kritisoi tietokirjailija Geoffrey Cain

Kiina kerää uiguureilta talteen kasvojen ilmeet ja ääninäytteet. Kiinan tekoälyteknologia on hyvin kehittynyttä. Maailmassa on silti vain kourallinen yrityksiä, jotka kykenevät tuottamaan suurten tekoälyjärjestelmien pyörittämiseen vaadittavia puolijohteita.

Henkilö keräämässä puuvillaa.

Uiguurioikeudenkäynti varjostaa Kiinan olympiajuhlaa – järjestöt ajavat kansanmurhasyytteitä Argentiinassa

Argentiinassa käytävä oikeudenkäynti olisi ensimmäinen, joka koskisi uiguurien epäiltyä kansanmurhaa. Kiinaan kohdistuu nyt painetta monesta suunnasta uiguurien sorron takia.

Kaksi ihmistä työskentelee puuvillakasojen keskellä

Yhdysvallat kieltää lähes kaiken tuonnin Kiinan uiguurialueelta – senaatti yksimielinen asiasta

Jatkossa uiguurialueelta tuotteita Yhdysvaltoihin tuovien yritysten on todistettava, että tuotannossa ei ole käytetty orjatyötä.

Perhe ajaa moottoripyörällä.

Asiantuntijoista koostuva tuomioistuin päätti: Kiina on syyllistynyt uiguurien kansanmurhaan

Kiinan suurlähetystön mukaan väitteet Kiinan harjoittamasta kansanmurhasta eivät pidä paikkaansa.

Pekingin talviolympialaisten olympiarenkaat Zhangjiakoussa. Kuvassa vielä paljas mäki.

“Yhdysvallat loukkaa olympialaisten henkeä” – Kiina tuomitsee USA:n päätöksen boikotoida Pekingin olympialaisia

Yhdysvallat ei lähetä Pekingin talviolympialaisiin korkean tason kisavieraita. Yhdysvallat sanoo vastustavansa boikotilla ihmisoikeusloukkauksia. Kiina vaatii USA:ta lopettamaan urheilun politisoimisen.

Pekingin talviolympialaisten organisaation pääkonttori kuvattuna 1. joulukuuta.

Yhdysvallat asettaa Pekingin talviolympialaiset diplomaattiseen boikottiin

Yhdysvallat ei lähetä virallista edustajaa kisoihin Kiinan ihmisoikeustilanteen takia. Amerikkalaisurheilijat voivat osallistua kisoihin.

Kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Toimittajan työ vaatii kärsivällisyyttä Kiinassa – poliisi pysäyttelee mielivaltaisesti ja lehdistökorttia tivaa välillä jopa tavallinen kaduntallaaja

Arkea maailmalta: Kiinassa olen oppinut iloitsemaan siitä, että ihmiset ylipäänsä uskaltavat tai suostuvat puhumaan meille, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Uiguuri Pazilaiti Simayijiang.

Pazilaiti Simayijiang haluaa ainaisen surun sijaan tuntea onnea uiguurijuuristaan

Aktivismista ja omien uiguurijuurien juhlimisesta.

Sean Ricks / Yle Mediadeski

Sean Ricks: Emme tee juuri mitään uiguurien kansanmurhalle, koska se iskee arimpaan paikkaan, eli lompakoihimme

Ihmisoikeuskeskustelussa haisee pahasti kaksinaismoralismi. Se tunkee nenään erityisesti Kiinan uiguurivähemmistöstä puhuttaessa, kirjoittaa Ricks.

180 medborgarorganisationer kräver en bojkott av vinter-OS i Peking år 2022.

Kiinan ihmisoikeuskysymykset ovat KOK:n ulottumattomissa

"Emme ole mikään maailman hallitus, meidän täytyy kunnioittaa olympialaisten isäntämaiden itsenäisyyttä", sanoo järjestön australialainen varapuheenjohtaja.

Kaksi ihmistä työskentelee puuvillakasojen keskellä

Saksalainen ihmisoikeusjärjestö teki tutkintapyynnön uiguurien kohtelusta Kiinassa – syyttää Lidlin ja muiden yritysten hyötyneen pakkotyöstä

Syyttäjää pyydetään tutkimaan kahta päivittäistavarakauppaketjua sekä kahta tekstiilialan suuryritystä. Ranskassa aloitettiin vastaava tutkinta heinäkuussa. Kiinan on epäilty teettävän Xinjiangin "uudelleenkoulutuskeskuksissa" uiguureilla pakkotyötä.

Sotaharjoitus Khatlonissa.

Kiina ja Venäjä veljeilevät Talibanin kanssa mutta vastentahtoisesti, sanoo tutkija: "Ei Kiina ole tunkemassa Afganistaniin aktiivisesti"

Kiina ja Venäjä luovat Talibaniin käytännönläheisiä suhteita. Ne haluavat pitää Afganistanin naapurimaat vakaina ja estää huumeiden ja terrorismin leviämistä. Kumpikaan ei ole kaatamassa Afganistaniin kasoittain rahaa, asiantuntijat ennustavat.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi ja Taliban-johtaja Mullah Abdul Ghani Baradar tapasivat heinäkuussa Kiinan Tianjinissa.

Tuleeko Kiinasta Talibanin paras kaveri? Maailmalla seurataan tarkasti nousevan suurvallan ja vanhoillisen ääriliikkeen suhdetta

Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley kokosi tähän kiinnostavimmat kysymykset Kiinan ja Taliban-liikkeen lämpimistä väleistä.

Katunäkymä Kashgarista.

Kiina rakentaa Xinjiangista maailman valvotuinta teemapuistoa – Vainotusta uiguurialueesta on muokattu matkakohde kiinalaiseen makuun

Kiina on nitistänyt uiguurikulttuurin vain varjoksi entisestään ja valjastanut sen viihdyttämään turisteja. Pakotteista Kiina ei välitä. Se kasvattaa Xinjiangin tekstiiliteollisuutta, vaikka tutkijat ovat kertoneet pakkotyöstä tehtaissa ja pelloilla.

Talebanin edustaja Mullah Abdul Ghani Baradar tapaamassa Kiinan ulkoministeriä Wang Yitä.

Kiina otti Taliban-liikkeen lämpimästi vastaan, kun USA:n joukot poistuivat Afganistanista – Kiinalle oma uiguuriväestö on Talibania suurempi uhka

Kiina näyttää valmistautuvan siihen, että Taliban palaa valtaan rajanaapurissa. Ideologisesti äärimmäisen erilaiset Kiina ja Taliban odottavat hyötyvänsä toisistaan.

Sotilas vartioi vuoristossa.

Kiina: Talibanilla on merkittävä rooli Afganistanin jälleenrakentamisessa

Talibanin edustajat ovat vierailulla Kiinassa. Kiina hakee talibaneista liittolaisia uiguuriseparatistien torjumisessa. Äärijärjestön tiedottajan mukaan Taliban ei salli Afganistanin maaperän käyttämistä Kiinaa vastaan.

Pekka Haavisto.

Haavisto kävi Kiinassa kertomassa huolensa uiguurien vainosta: "Katsoimme sitä kovin eri suunnasta"

Koronakuplassa Kiinaan matkannut ulkoministeri lobbasi Finnairin lentoja, rajojen avaamista ja suurvaltojen liennytyskokousta Helsinkiin.

Naisen kasvot ja teksti "Mistä maailma puhuu - Jenny Matikainen"

Kuuntele podcast: Onko Kiina uhka ja jos olisi, voisiko Yhdysvallat sille enää mitään?

Mistä maailma puhuu -podcastissa puhutaan Kiinan vallasta maailmalla. Kiina sortaa uiguurivähemmistöä Xinjiangin alueella, mutta mitä Kiina haluaa maailmasta? Miten muualla suhtaudutaan Kiinan pyrkimyksiin?

Kiinan presidentti Xi Jinping puhuu Suomen presidentti Sauli Niinistolle heidän tapaamisensa aikana Kiinan kansantasavallan suuressa salissa Pekingissä, tammikuussa 2019.

Suomi päivitti Kiina-linjauksensa ja kehottaa kaikkia tahoja valppauteen yhteistyössä Kiinan kanssa

Suomi puhuu nyt selkokielellä siitä, mitä Kiinan kanssa yhteistyötä tekevien suomalaisten olisi osattava ottaa huomioon. Linja on, että yritysten, järjestöjen ja muiden tahojen tulisi olla perillä kiinalaisen vastapuolen taustoista ja tavoitteista.

Kiinalaisten uiguurien oikeuksia vaativia mielenosoittajia Istanbulissa Turkissa.

Amnestyn laaja raportti kuvaa muslimivähemmistöjen sortoa Kiinan Xinjiangissa – Leireillä kidutus on arkista ja rangaistukset mielivaltaisia

Raporttia varten on haastateltu kymmeniä ”uudelleenkoulutusleireillä” olleita. He olivat kokeneet kidutusta tai muuta kaltoinkohtelua. Monille jäi epäselväksi, millä perusteella jotkut pääsivät leireiltä vapauteen ja toiset päätyivät vankilaan.

Kuvakaappaus.

Reima lopettaa yhteistyön Xinjiangiin kytkeytyvän kiinalaisyrityksen kanssa – Ylen selvityksessä Reiman alihankkija yhdistettiin mahdolliseen pakkotyöhön

Reiman mukaan Ylen jutussa esitettyjen väitteiden valossa on riski, etteivät kaikki Reiman vaatimukset täyty kyseisen yrityksen toiminnassa. Ylen jutussa kerrottiin myös Lidlin alihankkijoista Xinjiangissa. Lidl sanoo Ylelle, ettei se toistaiseksi tilaa jutussa mainitulta tehtaalta.

Pakkotyötä ja sterilisaatioita – miksi Kiina sortaa uiguureja?

Tästä syystä Kiina sortaa uiguureja

Kiinassa on menossa kulttuurinen kansanmurha uiguureja kohtaan, sanovat useat asiantuntijat. Voidaanko Kiinan väärinkäytökset saada loppumaan? Miten pakkotyö voi liittyä suomalaisiin yrityksiin? Kun katsot tämän videon, se selviää.

Mattoja valmistavan tuontantolaitoksen työntekijä Ürümqin kaupungissa Xinjiangissa marraskuussa 2020.

Yle jäljitti tuttujen ketjujen yhteyksiä uiguurien sortoon Kiinassa – Reiman takki on kuvattu pakkotyöhön liitetyssä yrityksessä, Lidlin toppahousuja on tehty Xinjiangissa

Kuultuaan Ylen keräämistä tiedoista Lidl kertoo, ettei se toistaiseksi tilaa tehtaalta Xinjiangissa. Jutun julkaisun jälkeen myös Reima kertoi lopettavansa yhteistyön alihankkijansa kanssa. Tutkija kehottaa kaikkia yrityksiä katkaisemaan suhteet kiinalaisyrityksiin, jotka toimivat Xinjiangissa.

Tuhannet unkarilaiset osoittivat mieltään Budapestiin suunniteltua kiinalaista yliopistoa vastaan.

Tuhannet unkarilaiset protestoivat Budapestiin suunniteltua kiinalaista yliopistoa vastaan

Shanghaissa pääpaikkaansa pitävän Fudanin yliopiston ensimmäistä eurooppalaista toimipaikkaa suunnitellaan rakennettavaksi Budapestiin.

Karácsony Gergely är borgmästare i Budapest. Han talar till en folkmassa för att försvara teatrarnas oberoende.

Budapest antaa kaduille uusia nimiä Orbánin ja Kiinan kiusaksi – Vapaan Hongkongin tie, Dalai laman tie...

Budapestin pormestari valmistautuu uusien kadunnimien avulla haastamaan Victor Orbánin ensi vuoden vaaleissa.

International Grand Bazaar Kiinassa Urumqissa.

Kiinan ja EU:n välinen riitely yltyy – Reuters: Peking yrittää estää Xinjiangin uiguureita koskevan ihmisoikeuskokouksen

Kiinan ja Euroopan unionin välinen investointisopimus on pantu jäihin välien kiristymisen takia. Venäjä näyttää tukevan Kiinaa.

Naamari, jonka suuaukkoa peittämään on maalattu käsi Kiinan lipun väreissä.

Kiinassa on meneillään etninen puhdistus – 5 kysymystä ja vastausta siitä, miten uiguurien tilanne kytkeytyy suomalaisiin firmoihin

Kiinan alueella asuva vähemmistökansa uiguurit ovat olleet viime aikoina tapetilla, mutta mitä heidän tilanteestaan pitää tietää? Ylen entinen Kiinan-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen avaa asiaa Takaisin Pasilaan -podcastissa.

uigurer, Xinjiang

BBC:n Kiinan-kirjeenvaihtaja joutui muuttamaan Taiwaniin viranomaisten painostuksen takia

BBC:n mukaan Kiinan viranomaiset olivat painostaneet ja uhkailleet toimittajaa.

Ihmisiä jonottamassa H&M:n kassoille.

H&M vakuuttaa sitoutumistaan Kiinaan – vaatejätti katosi Kiinan suurimmista verkkokaupoista kommentoituaan uiguurien kohtelua

H&M sanoo verkkosivuilla julkaisemassaan lausunnossaan haluavansa palauttaa luottamuksen kiinalaisiin alan toimijoihin.

Niken myymälä

Metsäteollisuusyhtiö Stora Enso ilmoittaa luopuvansa liukosellutuotannostaan – ei kommentoi, tehdäänkö sen Kiinaan toimittamasta sellusta eettisesti viskoosia

Yle kertoi South China Morning Postin verkkojulkaisua lainaten eilen, että yhtiön sellua käytetään valtavissa tehtaissa, jotka sijaitsevat uiguurien pidätyskeskusten tuntumassa Xinjiangissa.

Kaksi uiguurinaista kantaa lapsia sillalla.

Lehti: Pakkotyöstä tunnetussa Kiinan Xinjiangissa tehdään viskoosia pääosin suomalaisesta sellusta – yksi suurimmista viejistä Stora Enso

Suomalaissellua käytetään valtavissa tehtaissa, jotka sijaitsevat uiguurien pidätyskeskusten vieressä, kertoo South China Morning Post.

H&M vaatekauppa Shanghaissa.

Kiina vastasi lännen määräämiin uiguuripakotteisiin: Ruotsalainen H&M-ketju katosi Kiinan suurimmilta verkkokauppasivustoilta

Kiina virittää ostoboikottia H&M:ää vastaan, kun yhtiö ilmaisi huolensa pakkotyövoiman käytöstä uiguurialueen puuvillantuotannossa.

Aurinkopaneelin valmistusta.

Salolainen aurinkopaneelifirma muuttaa tuotantoaan – taustalla väitetyt ihmisoikeusrikkomukset Kiinassa

Solar Finlandin tytäryhtiö Salo Tech muuttaa aurinkopaneeliensa tuotantoa välttääkseen väitetyt ihmisoikeusrikkomukset Kiinassa. 

EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell puhui toimittajille Brysselissä maanantaina ennen ulkoministerikokousta.

EU:n ulkoministerit vahvistivat pakotteet Kiinalle uiguurivainon takia – Kiina lätkäisi vastapakotteita, mukana myös muutama suomalainen

Kiinaan kohdistetut pakotteet ovat ensimmäiset EU-pakotteet idän jättiläiselle sitten vuoden 1989 asevientikiellon.

Ulkoministeri Antony Blinken oli senaatin kuultavana tammikuussa 2021.

USA:n ja Kiinan korkean tason tapaaminen Alaskassa alkoi jäätävissä merkeissä

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan Yhdysvallat pitää esillä muun muassa Xinjiangin uiguureita, joiden kansanmurhasta maa on syyttänyt Kiinaa. 

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle