Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lack of snow puts a damper on winter hobbies

The 'black winter' in many parts of the country is changing how the Finns play.

Public transport providers guarded over fatigue-busting light therapy

One in five adults in Finland experiences severe symptoms related to the gloomy polar night period known as "kaamos".

VR ja HKL pohtivat kannattaisiko joukkoliikennevälineisiin asentaa kaamosväsymystä vähentäviä kirkasvalolaitteita

Tutkimusten mukaan lähes kolmasosalle väestöstä pimeä aika aiheuttaa runsaasti väsymyksen oireita.

Kirkasvalo voi auttaa, kun sisäinen kello jätättää

Ihmisen sisäinen kello voi jätättää jopa minuutteja päivässä. Säännöllinen kirkasvalossa oleskelu voi auttaa pitämään kellon ajassa.

Kuormitutko kuormituksen hoito-ohjeista? Psykologilla on hyviä uutisia kaamosrasituksen kanssa kamppaileville

Kun syksy ja väsymys painavat päälle, kannattaa ottaa armollisuus avuksi ja heittää syyllisyys romukoppaan.

Ulkomaalaisia opiskelijoita valmennetaan Suomen kaamokseen – "Aika näyttää, kuinka se sujuu"

Lähes joka kolmas ihminen kärsii kaamosrasituksesta Suomessa.

Kaamosmasennuksesta kärsii vain prosentti väestöstä, mutta syysväsymyksestä moni – lääkäri suosittelee täsmähoidoksi kirkasvalolamppua

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kerrotaan, että pimeän ajan aiheuttamista eriasteisista oireista kärsii reilu kolmannes suomalaisista.

Riihimäen sairaalassa saa nyt valohoitoa – palvelu siirtyi lähemmäs asiakkaita

Lokakuun alusta lähtien Riihimäen sairaalassa on tarjolla kolmena päivänä viikossa valohoitoa ihosairauksien hoitoon.

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän

Kirkasvalolamppuja, lenkkejä, suklaata ja hyggeilyä – ja yksi yllättävä vinkki velaksi ostetun kostean etelänmatkan sijaan.

Autumn blahs? Here are 7 tips on how to deal with the gathering gloom

Many people suffer from fatigue caused by winter's quickly encroaching darkness. Yle asked an expert for some tips on how to deal with the change of seasons.

Vaivaako syysväsymys? Näillä vinkeillä selviät pimeydestä

Moni suomalainen kärsii syksyllä ja talvella kaamosväsymyksestä. Kysyimme asiantuntijalta, miten kaamosoireet saa kuriin.

Pimeys väistymässä: Päivä on nyt viisi minuuttia pidempi kuin eilen

Kuukauden päästä päivä on etelässä 2 tuntia ja 40 minuuttia pidempi. Pohjoisessa päivä pitenee vieläkin nopeammin.

Älä sotke unirytmiäsi – käytä kirkasvalolamppua harkiten

Aamuisin loimottava kirkasvalo säännöllistää luonnollista unirytmiä. Iltaisin pimeydentorjuntaan kannattaa miettiä muita valonlähteitä.

Katkaise kaamos aurinkolomalla - virtuaalitodellisuudessa

Virtuaalitodellisuus voittaa kohta kirkasvalolamput.

Tutkija: Leuto ja kirkas syksy virkistää suomalaisen matkaa kohti pimeää kautta

Kulunut syksy on ollut viime vuoden tapaan leuto. Tutkijan mukaan se lisää myös ihmisten intoa liikkumiseen.

Tutkimus: Kirkasvalo piristää seksielämää

Oleskelu kirkkaassa valossa lisäsi miesten testosteronin eritystä ja paransi seksuaalista tyydytystä.

Laukkasella ei ole kihelmöintiä menestyksestä – "Jospa se ratkaisee, etten tärise penkalla"

Mari Laukkanen vakuuttaa, ettei Oslon MM-kilpailujen menestyshaaveet aiheuta hänelle ylimääräistä kihelmöintiä. Hän toivoo, että tämä rauhallinen asenne olisi hänelle jopa se ratkaiseva tekijä.

Kolme vinkkiä kaamosväsymyksen hoitoon – ja yksi moka

Rovaniemeläisen psykiatrin Antti Liikkasen mielestä kaamosaika kannattaisi varata rauhoittumiseen ja kuunnella luontoaan – ja siirtää tärkeitä päätöksiä valoisaan vuodenaikaan, kun niiden tekemiseen on enemmän virtaa. Kaamosväsymykseen Liikkanen suosittelee ulkoilua pipo päässä, D-vitamiinia ja suklaata.

Pimeä iskee neljään viidestä, lisää erakkomaisuutta ja saa makean maistumaan

Pimeys vaikuttaa valtaosaan Ylen nettikyselyyn vastanneista sekä fyysisesti että henkisesti. Se saa erakoitumaan ja muuttaa myös mielitekoja. Pimän vaikutusten peittoamiseen ihmiset käyttävät monia konsteja kirkasvalosta kynttilän valoon käpertymiseen.

Maanantai 19.10.2015

Turvapaikanhakijat eivät pääse Serbiasta eteenpäin. UNHCR pyytää ottamaan leireiltä lisää pakolaisia. Kirkasvaloa vai liikuntaa kaamosväsymykseen? Luvassa on pilviä, tuulta ja sadetta.

Kirkasvalohoitoja tutkittu 1980-luvulta lähtien – Professori: "Tehokkaampaa kuin liikunta"

Liikunnalla ja kirkasvalohoidolla voi yrittää ehkäistä kaamosoireita. Muun muassa makeannälkä, painonnousu ja väsyneenä herääminen voivat liittyä päivien lyhenemiseen.

Tutkimus: Valvomisesta apua masennukseen

Kööpenhaminan yliopiston tutkimukseen osallistui 30 masennuspotilasta.

Väsyttääkö kesken päivän? Aivosi voivat kaivata päiväunille

Ihmisten vireystila on alhaisimmillaan neljältä iltapäivällä ja neljältä aamuyöllä. Sisäinen kello säätelee ihmisten unirytmiä, mutta sen toiminnassa on yksilökohtaisia eroja. Aamu-uniset voivat helpottaa heräämistään keinotekoisella valolla. Sisäistä kelloaan ei kuitenkaan voi ajastaa itse.

Koira ei hyödy kirkasvalolampusta kaamosaikaan

Kaamosaika sotkee myös lemmikin luonnollista rytmiä. Tilannetta pahentaa kaupunkien ja kotien valosaaste, jonka keskellä lemmikki ei pysy kiinni luonnollisessa rytmissä.

Vuoden 2014 Huuhaa-palkinto Suomen Terveysjärjestölle

Kriittisen ajattelun yhdistys Skepsis ry on myöntänyt tämän vuoden Huuhaa-palkinnon Suomen Terveysjärjestölle “asiantuntijaksi tekeytymisestä ja terveysaiheisen keskustelun hämärtämisestä”. Huuhaa-palkinto myönnetään vuosittain taholle, jonka Skepsis katsoo levittävän harhaanjohtavaa tietoa.

Kirkasvalosta helpotusta työssäjaksamiseen – suomalaisten kaamosoireilu vähentynyt

Kirkasvalolaitteita on hankittu suomalaiskoteihin jo vuosikymmenien ajan. Kaamosoireilun onkin havaittu hieman helpottaneen, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen. Monilla työpaikoilla olisi vielä paljon potentiaalia lisätä talvikauden työssäjaksamista kirkasvalolaitteiden avulla.

Kirkasvalo ja vitamiinit pitävät suomalaiset vedossa marraskuun pimeydessä

Aamulla töihin pimeässä, ja päivän valoisa aika kuluu loisteputken kelmeässä valossa toimistossa. Illalla kotimatkaa säestää pilkkopimeä marraskuu. Virtaa pitäisi riittää huomiseksikin. Siksi vitamiinien ja kirkasvalon kysyntä hypähtää pimeänä vuodenaikana.

Kellojen siirto huonontaa yöunia ja laskee mielialaa

Suomi siirtyy tulevana sunnuntaina jälleen talviaikaan eli kellon viisareita käännetään tunnilla taaksepäin. Pienikin muutos aikataluissa yhdistettynä pimeään aikaan aiheuttaa yllättävän paljon terveysongelmia.

Unohda masennus, hanki kaamospiristys!

Pimeyttä riittää Suomessa, vaikka kaamos alkaakin hellittää. Apeudelle ei pidä antaa periksi, sillä kaamosmasennuksen estoon on tarjolla monia itsehoitovinkkejä.

Valohoito ei auta talvipimeässä, kirkasvalohoito kyllä

Kirkasvalolamppujen näkyvän, kirkkaan valon koetaan auttavan moniin masennuksen oireisiin. Kansa puhuu valohoidosta, vaikka se itse asiassa tarkoittaa ihosairauksien hoitoa. Valohoito poikkeaa kirkasvalohoidosta huomattavasti.

Nahoilla rahaa sairaille lapsille

Turkistarhaajat ovat lahjoittaneet 70 000 euroa lasten sairaanhoitoon Kokkolaan ja Seinäjoelle. Ensi vuonna on tarkoitus tempaista näyttävästi koko liiton voimin valtakunnallisesti.

Väitös: Valohoito parantaa D-vitamiinitasoa

Tampereella viikon kuluttua tarkastettavassa väitöskirjassa todetaan, että kehon D-vitamiinitasoa on mahdollista parantaa ihotautien hoidossa käytettävällä valohoidolla, kapeakaistaisella UVB-valotuksella.

Katsastustoiminta kelpaisi autokaupan ja korjaamon kylkeen

Osuuskauppa Suur-Savon autokaupanjohtaja Mikko Räisänen kertoo, että katsastustoiminnan aloittaminen on harkinnassa. Tekeillä on lakimuutos, joka vapauttaisi katsastustoiminnan kilpailun.

How to make it through the dark season

As the days grow darker, many Finland-dwellers experience a whole range of familiar symptoms: disturbed sleep, changes in appetite and mood swings. Attending to factors affecting one’s wellbeing during the dark season can make a real difference to the winter blues.

Näin selviät pimeästä vuodenajasta

Iso osa suomalaisista varautuu jo tuttuihin oireisiin: ruokahalun muuttumiseen, yöunen häiriintymiseen ja mielialan heilahteluun. Olosuhteita vastaan tappeleminen voi olla vaikeaa keskellä kiireistä arkea.

Valoa kansalle – onko pimeän ajan keinovalosta hyötyä vai haittaa?

Ihmisen elimistö kaipaa valoa, mutta ei mihin vuorokauden aikaan tahansa. Tärkeintä on rytmi, aamulla valoa ja illalla ei. Valosaasteisessa Suomessa se ei aina onnistu.

Päivät pimenevät - kirkasvalolamput kaivetaan jälleen esille

Pimenevät päivät saavat ihmiset miettimään kaamosmasennuksen oireiden torjumista. Kirkasvalolamppuja pengotaan parhaillaan kaappien nurkista ja moni luultavasti miettii sen ensimmäisen hankkimista.

"Ihmisten rytmi on kääntynyt päälaelleen"

Elinkeinorakenne ja elämisen ehdot ovat vuosikymmenien saatossa irtautuneet alkuperäisestä elinkeinorytmistä. Ennen talvella levättiin ja kesällä huhkittiin. Luonnon rytmi on muuttunut ihmisen rytmiin, kertoo tutkija.

Aurinko on ilmainen mielialalääke

Poikkeuksellisen pilvinen talvi on vetänyt monen mielen synkäksi. Tulevaisuudessa harmaiden talvien arvioidaan lisääntyvän. Psykologi kehottaakin suhtautumaan asiaan vakavasti myös mielenterveyden kannalta.

Kirkasvalo virkisti virkamiehet

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen työntekijät ovat kokeilleet kirkasvalolamppuja ja hieman epäilyksiä herättäneitä korvavalolaitteita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan valo lievensi kaamosoireita kuten väsymystä.

Skepsiksen Huuhaa-palkinto kirkasvalokuulokkeille

Skeptikkojen yhdistys Skepsiksen vuotuinen Huuhaa-palkinto on myönnetty kirkasvalokuulokkeista tunnetulle Valkee-yhtiölle.

Uumajassa asennettiin kirkasvalolamput bussipysäkeille

Sähköyhtiö haluaa piristää kaupunkilaisia tempauksellaan kaamosmasennusta vastaan.

Kirkasvalokuulokkeiden markkinointi Valviran syynissä

Valviran mielestä kirkasvalokuulokkeita ei saa markkinoida avuksi aikaerorasitukseen. Kirkasvalokuulokkeita markkinoiva yritys on jo joutunut poistamaan Facebook-sivuiltaan käyttäjien myönteisiä kommentteja.

Ihminen ei tiedä, masentaako eläintä syksyllä

Eläinten tunnetilojen tutkimus on vasta alussa. Kukaan ei osaa sanoa, kärsivätkö ne ihmisen lailla syysmasennuksesta.

Kaamoksen pimeys voi masentaa sokeankin

Pimeä syksy saa monet meistä kaamosmasennukseen. Sokeat eivät näe vuodenaikojen valoeroa. Vaikuttaako kaamoksen pimeys sokean vireyteen?

Tutkimus: Aivot tunnistavat korvavalon

Oulun yliopiston tutkijaryhmä on tunnistanut ensimmäisenä aivojen valovasteellisten proteiinien olemassaolon ja sijainnin. Tutkimus osoittaa, että ihmisaivot kykenevät tunnistamaan valon korvakäytävän kautta. Valkee-kirkasvalokuulokkeen toimintaa selvittäneiden tutkijoiden löydöstä pidetään kansainvälisesti läpimurtona.

Valosta apua syövän hoidossa

Kun syöpä muodostaa etäkasvaimia, on potilaan ennuste aina huono. Usein ensimmäiset etäpesäkkeet löytyvät imusolmukkeista. Tutkijat ovat päässeet jäljille syöpäsolujen leviämisreiteistä ja kehittäneet uuden hoitomenetelmän: syövän valohoidon, jonka avulla on pystytty estämään syövän leviämistä. Valohoidolla tuhotaan syöpäkasvaimen lähistöllä olevia imusuonia ja niiden kuljettamia syöpäsoluja.

Suomessa kehitettiin uusi hoitomuoto syöpään

Suomessa on kehitetty uudenlainen hoitomuoto syövän leviämistä vastaan. Helsingin yliopiston tutkimuksessa on kokeiltu eräänlaista valohoitoa, fotodynaamista hoitoa, jolla tuhotaan syövän leviämisreittejä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle