Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sosiaalisen median vaikuttaja Natasa Autio

Jo romaniasu tai romaninimi laukaisee rasistisia asenteita terveydenhoidossa, kertoo sosiaalisen median vaikuttaja Natasa Autio

Sosiaalisen median vaikuttaja Natasa Autio kertoo omien kokemuksiensa kautta romanien kohtaamasta syrjinnästä terveydenhoidon palveluissa.

La León katsoo peiliin.

22-vuotias romani valitsi itselleen uuden perheen – näin hänestä tuli drag-artisti La León

Suomessa ei ole monia romanitaustaisia drag-taiteilijoita. La León toivoo olevansa esikuvana myös muille queer-romaneille.

Rauha Ärlingi pitää kädessään kuvaa rakennuksesta, jossa hänen vanhempansa asuivat.

Sotien jälkeen Helsingin laidalla oli rähjäinen leiri, josta ei ole jäljellä mitään – sanapari ”Malmi ja mustalaiset” elää silti yhä

Malmista tuli sotien jälkeen pääkaupunkiseudun epävirallinen romanikeskus. Tilanne johti sosiaalisiin ongelmiin, joita yritettiin ratkoa tavoilla, jotka näyttäytyvät nykyvalossa rasistisina.

Miriam Attias

Miriam Attiaksen kolumni: Keitä ovat Suomen historian vapaustaistelijat?

Jos historiasta on tarjolla vain yksi näkökulma, siitä ei opita mitään uutta. Silloin toistamme samoja virheitämme uudestaan ja uudestaan, pohtii Attias.

unisex vessa kyltti

”Sottaiset cismiehet käytöskouluun” – vähemmistöryhmät vaativat lisää julkisia vessoja

Turvallisten wc- ja pukeutumistilojen tarve on Suomessa suuri. Perinteiset miesten ja naisten vessat aiheuttavat vähemmistöstressiä yhdelle ryhmälle, unisex-vessat toiselle.

Läheltä

Kajaani sai kiitosta valtakunnallisen romaniasiain neuvottelukunnan kokouksessa

Kaupungin tapaa edistää yhdenvertaisuutta ja hyviä väestösuhteita pidettiin esimerkillisenä. Kajaanin mallia voisivat käyttää muutkin kunnat.

Poliisihallituksen ulkokyltti lähikuvassa.

Poliisihallitus Helsingin poliisin romanioperaatiosta: Kohteeksi joutui yli 1 500 ihmistä, merkinnät olleet järjestelmässä näkyvillä edelleen

Pohan mukaan kirjausten puutteet ovat tehneet operaation jälkikäteisestä selvittämisestä "hyvin haastavaa".

Ihmisiä näytelämäpuvuissa Helsingin Senaatintorilla.

Lauantai 8.4.2023 (radio)

Työttömyysturva. Pääsiäisnäytelmä Via Crucis. Kansainvälinen romanipäivä. Naton sauna. Sää.

Romana Schwartz seisoo Diakonia-ammattikorkeakoulun rapuilla.

Romaniasuinen Ramona Schwartz, 30, rikkoo työelämän ennakkoluuloja joka päivä

Romanien koulutusaste on nousussa Suomessa. Vantaalainen Ramona Schwartz muistuttaa, ettei romanipuku ole este minkään työn tekemiseen.

Romani kuvassa.

Romanien perinteistä osa hiipuu huolestuttavasti, mutta yhteisöllisyys pitää pintansa

Vanhempaa romanimiestä harmittaa, kun nuoret ymmärtävät enemmän auton kuin hevosen päälle.

Kuvakombo poliitikkojen kasvoista: Li Andersson, Sari Essayah, Pekka Haavisto ja Eva Biaudet.

Työelämä syrjii romanilapsia jo koulussa – näin eduskuntapuolueet kohentaisivat romanien tilannetta Suomessa

Yhdeksän puoluetta kertoo, mitä ne konkreettisesti tekisivät romanien kulttuurin ja kielen säilymisen puolesta ja miten ne vähentäisivät syrjintää, jota romanit kohtaavat.

Tampereen oikeustalo

Työnantaja purki työsuhteen romanihameen käytön takia – naiset hakevat oikeudessa hyvitystä syrjinnästä

Pirkanmaan käräjäoikeus käsittelee riitaa tällä viikolla. Naisia edustaa oikeudessa yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston juristi.

Kaksi näyttökuvaa Tiktok-sovelluksesta. Toisessa kuvassa vartija, jonka naama blurrattu ja teksti "näytän ihan kanttihousulta". Toisessa mies, jonka kasvot blurrattu ja teksti "julkinen anteeksipyyntö".

Vartijapomo vitsaili Tiktokissa varastelevansa kuin romani – romaniyhteisö järkyttyi ja pelkää, että asenne leviää

Toimitusjohtaja on sittemmin poistanut videon ja myös julkaissut pahoitteluvideon Tiktok-tilillään.

Kaksi romaniasuun pukeutunutta naista seisoo keittiössä ja hymyilee päät vastakkain.

Kun romanin luo menee kylään, on muistettava pari asiaa

Romanikulttuuri vaikuttaa ystävyyteen ja siihen, miten läheiseksi toinen voi tulla. Maria Tuominen kannustaa kaikkia ottamaan halutessaan rohkeasti kontaktia romaniin, vaikka se jännittäisi.

Kuvassa on ihmisten varjoja Helsingin keskustassa lokakuussa 2020.

Romanilapset kertovat tutkimuksessa, että aikuiset pitävät heitä varkaina ja opettajat laiskoina – kaipaavat muutosta asenteisiin

Selvityksessä tarkasteltiin romanilasten hyvinvoinnin ja oikeuksien toteutumista lasten itsensä kertomana.

Ihmisiä Prisman kassalla.

Maanantai 13.2.2023 (tv)

Kaupan alan työriita. Lapsikaappaukset. Flamenco. Sääennuste.

Flamencotanssija Gabriel Aragú esiintyy.

Suomi oli takavuosina flamencon kärkimaa, mutta nyt harrastajista on pulaa

Kotimaiset flamencofestivaalit ovat hiipuneet huippuvuosista. Helsingissä on parhaillaan käynnissä flamencofestivaali.

Romaninainen ja tyttö pöydän ääressä

Valokuvaaja Jonne Heinonen kuvasi romaneja seitsemän vuoden ajan, jotta tuntisimme vähemmistömme

Valokuvaaja Jonne Heinonen antoi valokuvanäyttelynsä nimeksi Rom. Se on romanikieltä ja tarkoittaa ihmistä.

Tšekissä puretaan romanien keskitysleirillä sijainnut sikatila

Romaniaktivistien vuosikymmenten kamppailu palkitaan Tšekissä – keskitysleirillä sijainnut sikatila puretaan

Tšekissä toisen maailmansodan aikaisella keskitysleirillä kuoli satoja romaneja. 1970-luvulla paikalle rakennettiin suuren tuotantokapasiteetin sikatila. Sen purkutyöt alkoivat perjantaina.

Rohee-lehden päätoimittaja Hannele Huhtala (oik.) sekä toinen lehden perustajista pappi Olli Viljakainen.

Tampereelle syntyy uusi katulehti Rohee, jota voi myydä kuka tahansa, joka tarvitsee rahaa

Pääkaupunkiseudulla Iso numero -lehti on ilmestynyt jo kymmenen vuotta. Sitä myyvät pääosin itäeurooppalaiset romanit, mutta Tampereella Roheen myyjiksi tavoitellaan esimerkiksi asunnottomia.

Heidi Nyman poseeraa kameralle ja hymyilee.

Romaninaisen odotetaan pukeutuvan siveellisesti, mutta uudet trendit puskevat vaatemuotiin – 24-vuotias Heidi Nyman esittelee vaatekaappinsa

Tänään vietetään romanien kansallispäivää. Romanien kansanpuku näyttää ulkopuolisen silmin samalta vuodesta riippumatta. Trendit vaihtuvat kuitenkin niissäkin.

Kajaanilaiset Tarja Svarts Lindgren ja Ramona Gröngvist Kajaanin kaupunginteatterilla romanien kansallispäivän juhlallisuuksissa.

Romaniväestö kohtaa yhä syrjintää arjessa – arkiset kanssakäymiset vähentäisivät ennakkoluuloja

Oppivelvollisuuden laajentuminen 18-vuotiaaksi saakka on kajaanilaisen Tanja Svarts Lindgrenin mukaan tärkeä askel romaninuorten parempaan työllistymiseen.

Poliisin hihamerkki

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Helsingin poliisin romaneihin kohdistamassa operaatiossa syytä epäillä syrjintää

Poliisihallitus on arvioinut, ettei menettelyssä ole syytä epäillä olleen kyse syrjinnästä. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman pitää Poliisihallituksen arviota puutteellisena.

Savonlinnan seudun romaniyhdistyksen puheenjohtaja Ossi Blomerus ja poikansa Tenho Blomerus.

Romani löytää yhä töitä helpommin, jos vaihtaa nimensä – "Se kuulostaa sekopäiseltä, koska elämme vuotta 2021", sanoo Tenho Blomerus

Savonlinnan seudun romaniyhdistys juhli 50-vuotista taivaltaan tiistaina. Moni asia on parantunut puolen vuosisadan aikana, vaikka työnhaku sakkaa edelleen.

Dihtosis-menetelmäpakka

Opettajia koulutetaan kohtaamaan saamelais- ja romaninuoria

Saamelaiskäräjät, Suomen Romaniyhdistys ja Nuorten Akatemia alkavat kouluttamaan opettajia saamelais- ja romaninuorten kohtaamiseen. Koulutus alkaa syksyllä.

Ulla Aikio-Puoskari

Guldal jiena: Oahpaheaddjiid válbmegohtet sáme- ja románanuoraiguin deaivvadeapmái

Dievasmahttinskuvlenprošeakta, Kultuvrraid skuvla, álggaha čakčat ja joatkašuvvá jagi 2022 lohppii. Dál ohcet vásáhusáššedovdi prošektii, muitala Sámedikki skuvlenčálli Ulla Aikio-Puoskari.

Räppäri ja näyttelijä Fanni Noroila.

Räppäri, näyttelijä Fanni Noroila: "Omasta elämästäni kertomisen ei pitäisi olla aktivismia" – Noroila kertoo kipupisteistään avoimesti, jotta voi auttaa muita

Kulttuurivieras, feministi Fanni Noroila sanoo, että naisena olo räpkulttuurissa on välillä silkkaa selviytymistä. Aktivismi ja vapaaehtoistyö on keino sietää epäoikeudenmukaisuutta.

Tyhjä myytävänä oleva asunto, seinällä ihmisen varjo.

Vuokranantaja kieltäytyy vuokraamasta asuntoa miesparille ja romaniperhe jää ilman kotia – syrjintäyhteydenottojen määrä kasvoi

Yhdenvertaisuusvaltuutettuun otettiin yhteyttä asumiseen liittyvien syrjintäepäilyjen vuoksi tammi–kesäkuussa 60 prosenttia enemmän kuin vuoden 2020 vastaavana aikana. Ilmoituksia tehtiin erityisesti yksityisistä vuokranantajista ja välittäjistä.

Päivi Happonen

Päivi Happonen: Miranda voi saada turpiin, jos ei ole prässännyt miehensä housuja – Ketä se kiinnostaa?

Romaninaisten kohtaama väkivalta on arka aihe. Nyrkin iskut eivät kuitenkaan katoa vaikenemalla. Eivätkä niin, että romaninaiset vain nielevät kyyneleet, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Happonen.

yleiskuva

Oikeusministeri järkyttyi romaninaisten kohtaamasta väkivallasta: Se oli pysäyttävä uutinen – Romaniäiti Miranda kertoi Ylelle väkivaltaisesta elämästään

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo, ettei kenenkään pitäisi joutua kokemaan sellaista väkivaltaa, josta Yle uutisoi eilen. Vankilan perheosastolta on jouduttu viemään turvaan romanilapsia, kun näiden isät ovat uhkailleet äitejä.

yleiskuva

Romaniäiti Miranda: Turpiin voi tulla, jos housuja ei ole prässätty – romanijärjestö: Emme hyväksy väkivaltaa, se on pienen ryhmän ongelma

Elokuussa käynnistyy Arvokas elämä -projekti. Siinä autetaan perheitä, joissa on väkivaltaa tai sen uhkaa. Miranda kertoo Ylelle, millaista on elää väkivaltaisen ja alistavan romanimiehen kanssa.

Vanajan avovankilan perheosastossa.

Vankilan perheosastolta on viety turvaan romanilapsia, kun isät ovat uhanneet äitejä – "Nämä perheet elävät romanikulttuurin laidalla"

Vankilan johtajan mukaan kiireelliset sijoitukset liittyvät syrjäytyneisiin perheisiin, joissa on paljon väkivaltaa. Se näkyy monin tavoin vankilassa. Vankila ja romanijärjestö auttavat yhdessä naisvankeja. Moni on saanut elämäänsä muutoksen.

Mielenilmauksen osallistujia Senaatintorilla.

Romanien oikeuksia puolustettiin Helsingin keskustassa – Oikeus hengittää -mielenilmaus keräsi noin sata ihmistä Senaatintorille

Mielenilmauksella haluttiin muistuttaa romanien kokemasta syrjinnästä ja vaadittiin kuntavaalien alla romanien asioita huomioivaa politiikkaa kuntiin.

Yksityiskohta poliisin sinisessä virkapuvussa.

Helsingin poliisi kyttäsi romaneja ja sai nyt moitteet Poliisihallitukselta: Henkilön oikeuksiin ei voi puuttua vain etnisen taustan perusteella

Poliisihallitus on ratkaisussaan kehottanut Helsingin poliisilaitosta kiinnittämään huomiota syrjintää koskevien näkökohtien ja etnisen profiloinnin kiellon huomioimiseen kaikessa poliisitoiminnassa. Helsingin poliisilaitos on korjannut toimintaansa tapauksen myötä.

Läheltä

Tredu järjestää romaneille suunnatun kasvatusalan osatutkinnon

Opinnot alkavat marraskuussa. Niihin valitaan 15 osallistujaa.

Poliisi. 22.4.2021.

Poliisi kyttäsi romaneita operaatiossa koodinimellä KURI 1 – Nyt Helsingin poliisi julkaisi asiasta selvityksen, jonka Poliisihallitus oli eilen salannut

Yle uutisoi toissa viikolla, että Helsingin poliisi pysäytteli vuosien ajan romaneja ja piti kirjaa heidän liikkumisestaan. Helsingin poliisi julkaisi tänään selvityksensä operaatiosta. Se alkoi, kun romanit olivat ampuneet toisiaan Helsingissä.

Poliisi. 22.4.2021.

Poliisihallitus salaa Helsingin poliisin antaman selvityksen, joka koskee vuosia jatkunutta romanien valvontaa

Yle kertoi toissa viikolla, että Helsingin poliisissa on vuosien ajan pidetty kirjaa romanien liikkeistä. Poliisihallituksen mukaan Helsingin poliisin asiasta antama selvitys on julkisuuslain perusteella salassa pidettävä.

Kuvassa lähikuva romaninaisesta.

Romaniyhdistyksen Päivi Majaniemi suree Helsingin poliisin romaneihin kohdistamaa lokikirjaa – "Vie suhteita 10 vuotta taaksepäin"

Poliisihallitus tutkii, onko Helsingin poliisi kohdistanut 2010-luvulla romaneihin perustelemattomia tarkkailutoimia. Romaniyhdistyksen Päivi Majaniemi näkee tämäntapaisen toiminnan haittaavan valtavasti romanien ja poliisin keskinäistä luottamusta.

Sisäministeri Maria Ohisalo ministeriön tiloissa

Ohisalo ja Poliisihallitus vastaavat väitteisiin poliisin rasistisesta toiminnasta – "Rasistinen asenne ei kuulu poliisin arvomaailmaan"

Poliisihallitus aikoo selvittää Ylen esiin tuomat poliisien kertomukset rasismista eri puolilta Suomea. Lisäksi Helsingin poliisilaitokselle on tehty selvityspyyntö romanien liikkeiden kirjaamisesta, jossa voi olla viitteitä etniseen profilointiin.

Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen

Helsingin poliisi piti vuosia kirjaa romanien liikkeistä – apulaispoliisipäällikkö kiistää etnisen profiloinnin mutta myöntää tehdyt virheet

Ylen tietojen mukaan poliisit pysäyttelivät Helsingissä vuosien ajan Suomen romaneja ja ottivat heidän tietojaan ylös. Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen sanoo, että virheitä on tehty. Poliisihallitus on alkanut tutkia asiaa.

Tehohoitoyksikkö budapestilaisesas Semmelweisin sairaalassa.

Tutkija: Unkarin suuren koronakuolleisuuden takana pahoja hallintovirheitä – Nopea rokotustahti ei yksin riitä hillitsemään epidemiaa

Myös muissa Itä-Euroopan maissa kuolee poikkeuksellisen paljon ihmisiä koronaan väkilukuun suhteutettuna.

Sonja Lindeman laittaa hiuksiaan. Hänellä on päällään romanien kansallispuku.

Jos Sonja Lindeman voisi nyt valita, hän ei välttämättä pukisi romanien kansallispukua – ennakkoluulot romaneja kohtaan ovat edelleen tiukassa

Sonja Lindeman toivoo, että kansallispuvun käyttäminen ei vaikeuttaisi tyttären elämää, jos hän aikanaan pukee sen päällensä.

Kansikuva Perjantai-dokkarista Minä, romaninainen.

Emma, 23, ja Maritsa, 26, valitsivat romanihameen – samalla he astuivat maailmaan, jossa esineiden päältä ei voi kävellä ja kaupan vartija seuraa kannoilla

Romanien tapakulttuuri kulkee käsi kädessä miesten ja vanhempien ihmisten kunnioituksen kanssa. Myös hameen pukeminen.

Mertsi Lindgren: "Keskustelu on nyt rakentavampaa"

Mertsi Lindgrenin mielestä vuoropuhelu valtaväestön ja romanien välillä on muuttunut rakentavammaksi: "Nyt uskalletaan jo kysyä oikeita kysymyksiä"

Viimeiset viisi vuotta Lindgren on seurannut vuoropuhelua kulttuurisen moninaisuuden läänintaitelijana.

Hermannin diakoniatalon hätämajoitus, patjoja salin lattialla

Helsingissä suunnitellaan hätämajoituksen laajentamista

Kaikille asunnottomille halutaan katto pään päälle kansalaisuudesta huolimatta ja ympäri vuoden.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle