Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Torniolaiskoululaisten työt mukana huippusuositun J.K. Rowlingin uutuuskirjan kuvituksessa – teokset valittiin 2000 piirroksen joukosta

Emma-Lotta Konttajärven ja Stella Svennin piirrokset kuvittavat Ikkabog-teosta, joka on maailmankuulun brittikirjailijan tuorein julkaisu.

Otto Manninen sai Anni Swanilta rukkaset ja rakensi erakkomajan – Kotavuoresta tuli pariskunnan kesäkoti, joka olisi aarreaitta tutkijoille

Kirjailija Anni Swan ja runoilija, professori Otto Manninen asuivat sota-ajat ympärivuotisesti Kotavuoressa.

"Mulla on sellainen olo kuin J. K. Rowling olisi eronnut Harry Pottereista" – fanit puntaroivat uudelleen suhdettaan kirjoihin ja kirjailijaan

Transtaustainen kirjailija Susi Nousiainen sanoo seuranneensa hämmentyneenä kirjailija J. K. Rowlingin somepäivityksiä.

J.K. Rowling  Twitter-kohun keskellä – kirjailijaa syytetään transfobiasta

HLBTQ-vähemmistöjen etuja ajava järjestö toivoo, että Harry Potter -kirjailija esittäisi anteeksipyynnön.

Suosikkisalapoliisit Henkka & Kivimutka nousevat valkokankaalle – palkituista nuortenkirjoista tehdään elokuva

Kalle Veirron nuortenkirjasarjaan perustuvassa elokuvassa seikkailevat lahtelaiset pojat, jotka perustavat etsivätoimiston.

Muistatko Hullu luokka -kirjat? Nuorten kirjoittamien kirjojen julkaiseminen on harvinaista, mutta Kaisa Viitala oli oman aikansa teinikirjailija

Kaisa Viitalan ensimmäinen romaani julkaistiin kirjailijan ollessa 13-vuotias. Omaperäisille, vahvoille nuorten teksteille saattaisi olla tilausta nykykirjallisuudessa.

Pertsan ja Kilun näyttelijät valittu – kuvaukset alkavat ensi vuonna

Kotkaan sijoittuvan seikkailuelokuvan päärooleihin haki lähes 100 nuorta poikaa.

Kirjaili Anneli Kanto sai Anni Swan -mitalin

Hän sai palkinnon kirjasarjasta Viisi villiä Virtasta.

Ensimmäinen Harry Potter -kirja julkaistiin suomeksi 20 vuotta sitten, suosio ei laannu – kustantaja: "Haluamme kutsua Rowlingin Suomeen"

"Poika, joka elää" innostaa uusia sukupolvia lukuharrastuksen pariin: Harry Potter -kirjoja ei juuri kirjaston hyllyissä ole.

Paavi Franciscus johtaa pitkänperjantain ristisaattoa Rooman Colosseumilla– seuraa suorana verkossa klo 22 alkaen

Ristisaaton kohtausten tekstit annettiin tänä vuonna 16–27-vuotiaiden nuorten kirjoitettaviksi.

Harry Potter on ollut kirjastojen kestosuosikki jo 20 vuotta ja on sitä yhä – "Samanlaista sukupolvi-ilmiötä tuskin tulee"

Teokset ovat keikkuneet lainatuimpien nuorten kirjojen TOP5:ssä Suomen kirjastoissa jo parikymmentä vuotta.

Nuori, ota nämä kirjavinkit mukaan kirjastoon!

Kesällä kannattaa suunnata kirjastoon. Jos omaa suosikkia ei ole kirkkaana mielessä, voi tämä lista auttaa kirjan valinnassa.

Lasten LukuVarkaus -palkinto Salla Simukalle: "Paras palkinto, jonka lastenkirjailija voi saada"

Lumikki-nuortenromaaneistaan tunnettu Simukka sai palkinnon ensimmäisestä lastenkirjastaan Sisarla.

Kirjastossa pitäisi olla muutakin kuin heppakirjoja: "Eiväthän ne pojat niitä pahemmin lueskele"

Pojat lukisivat enemmän, jos tarjolla olisi toimintaa, dekkareita ja muutenkin erityisesti heille suunnattua kirjallisuutta.

Kalle Veirron nuortenkirjalle kunniamaininta – myös Saarisen doping-twiittaus palkittiin

Urheilumuseo on palkinnut viime vuoden urheilukirjoja. Lahtelaisen kirjailijan lisäksi palkittujen joukossa oli hollolalainen hiihtäjä.

Rasittaako todellisuus? Ei hätää, sillä ovi JK Rowlingin taikamaailmaan on jälleen auki

Tänään ensi-iltansa saava Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuva kuljettaa Harry Potter -fanit jälleen JK Rowlingin velhomaailmaan. Velhosankarit ovat ennalta tuntemattomia ja aikuisia, mutta kirjailija Rowlingin maaginen kosketus säilyy ennallaan myös käsikirjoittajan saappaissa.

Harry Potterista voimia saanut koulukiusattu fani liikuttui Ylen aamu-tv:ssä: Itkin puoli tuntia uuden elokuvan nähtyäni

Harry Potter -sarjaa jatkavaa Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuvaa on fanien keskuudessa odotettu innokkaasti. Ylen aamu-tv:ssä vierailleet fanit ovat omistaneet ison osan elämästään velhomaailmalle.

Uusi Potter sai fanit liikkeelle Helsingissä

Uusi näytelmän pohjalta tehty Harry Potter -kirja julkaistiin suomeksi.

Menestyskirjailijat vetovastuuseen Turun kirjamessuille – Jenni Haukio sivuun vuodeksi

Kirjailijat Tommi Kinnunen ja Salla Simukka luotsaavat messuja vuoden 2017 ajan. Haukio palaa tammikuussa 2018.

Iisalmelaiskirjailijan Shell's Angles -nuortenkirjasarjasta tehdään tv-sarjaa

Tuotantoyhtiö Periferia Productions Oy on saanut sarjan käsikirjoitusta varten Suomen elokuvasäätiöltä ja Olvi-säätiöltä yhteensä reilun 10 000 euron rahoituksen. Kirjailija Jyri Paretskoi on tv-sarjasta hyvin innoissaan.

Tunnetko velhomaailman? – testaa tietosi Harry Potterista!

Odotetun Harry Potter and the Cursed Child -näytelmän käsikirjoitus tuli Suomessa myyntiin sunnuntaina 31.7. Samana päivänä vietettiin sekä Harry Potterin että kirjailija J. K. Rowlingin syntymäpäivää. Muistatko vielä, mitä aiemmin ilmestyneessä seitsenosaisessa kirjasarjassa tapahtuu? Testaa tietosi Ylen velhovisassa!

Velhopukuiset jonottivat Harry Potter -käsikirjoitusta Helsingissä – mikä tarinassa yhä kiinnostaa?

Harry Potterin kohtalo koukuttaa edelleen. Ihmisiä kerääntyi jonoksi asti, kun uusi Harry Potter -näytelmän käsikirjoitus saapui kirjakauppoihin Suomessa. Yle kävi haastattelemassa uskollisia faneja.

Uusin Harry Potter julkaistiin – sadat jonottivat käsikirjoituksen julkaisua keskiyöllä (video)

Kun näytelmän käsikirjoitusten myynti aloitettiin keskiyöllä, sadat kirjakauppaan kokoontuneet fanit lauloivat Paljon onnea vaan. Julkistuspäivä on sekä Harry Potterin että kirjailija J.K. Rowlingin syntymäpäivä. Vähän aiemmin näytelmän avajaisgaala oli pidetty Lontoon West Endissä.

J. K. Rowling yllätti masennuksesta kärsivän faninsa Twitterissä – Lähetti Expecto Patronum -loitsun

Fani oli kertonut Rowlingille haluavansa tatuoida itseensä Harry Potter -kirjojen suojelusloitsun, koska arveli sen voivan estää häntä viiltelemästä itseään.

Pertsan ja Kilun seikkailuista tulossa kartta turisteille: "Koko Suomenlahti on ollut poikien leikkikenttänä"

Pertsa ja Kilu -nuortenkirjojen seikkailut saattavat tulevaisuudessa muuttua esimerkiksi matkailutuotteiksi. Kotkalainen Pekka Mandart tekee parhaillaan kaksikon seikkailupaikoista tietopakettia, josta voi jalostaa esimerkiksi digitaalista materiaalia tai karttoja.

Kuopiolaiskirjailija vie nuortenromaaninsa Youtubeen – lukijoina suomalaiset julkkikset

Tatu Kokon nuortenromaani Rob McCool ja Krimin jalokivi julkaistaan videoäänikirjana yksi luku kerrallaan. Lukijoina on kirjailijan itsensä lisäksi tunnettuja suomalaisia, muun muassa Aku Hirviniemi, Marco Hietala, Jarkko Nieminen ja Esko Valtaoja.

Maailman suurin lastenkirjapalkinto yhdysvaltalaiselle Meg Rosoffille

Astrid Lindgrenin muistopalkinnon on voittanut Meg Rosoff. Palkintoraadin mukaan Lontoossa asuvan yhdysvaltalaisen nuortenkirjat puhuttelevat sekä älyä että tunnetta ja koskettavat jokaista lukijaa. Maailman suurimman lastenkirjapalkinnon voittaja julkistettiin tiistaina Ruotsin kansalliskirjastossa.

Nuoret eivät enää osaa kirjoittaa hyvää suomea – vaikka kirjoittavat jatkuvasti

Nuorten kirjoitustaito on heikentynyt, koska he lukevat ja kuulevat aiempaa vähemmän kirjakielistä tekstiä. Äidinkielenopettajat tekisivät mieluusti korjausliikkeen, mutta mahdollisuudet ovat pienet.

Dekkarissa jonkun pitää kuolla – "Aina vain hirveämpiä murhia"

Dekkarissa riittää vain murha. Se on rikos, jota ei voi peruuttaa, sanoo kirjailija JP Koskinen. Hän uskoo rikoskirjallisuuden huiman suosion selittyvän osin sillä, että dekkarin parissa lukijat tuntevat itsekin olevansa mukana ratkomassa arvoituksia. Koskiselta itseltään on juuri ilmestynyt dekkari Tammikuun pimeä syli.

Pelottomat helsinkiläistytöt mallina Storm Sistersin hurjille merirosvoille – Rovion tytäryhtiön ensimmäinen kirjasarja valloittaa jo maailmaa

Storm Sisters -kirjasarjan ensimmäinen osa Kuohuva maailma ilmestyy Suomessa torstaina. Viiden merirosvotytön seikkailuista kertova sarja on Rovion perustaman Kaiken-kustantamon ensimmäinen nuortenkirjasarja. Siitä haaveillaan jo suurelokuvan aihetta.

Rovio perusti uuden kirjakustantamon – ohjelmassa pohjoismaisia jumalia ja tyttömerirosvoja

Kaiken Publishing on Rovion tytäryhtiö, jonka kustantajaksi on nimitetty Laura Nevanlinna. Yhtiön kustannusohjelmaan kuuluu nuortenkirjoja, sarjakuvia ja tuttuja Angry Birds -kirjoja.

Soturikissat vai Lumikki-trilogia? Nuorten aikuisten kirjahyllystä suursuosioon

Salla Simukan Lumikki-trilogian käännösoikeudet on myyty kymmeniin maihin, mutta kun romaanit löytyvät kirjaston nuorten aikuisten hyllystä, ne jäävät monilta huomaamatta. Kirjastovirkailija suosittelee tutustumaan nuorten aikuisten kirjallisuuteen ennakkoluuloitta.

Lapsiperheitä kutsutaan kahville kirjastoon

Rovaniemen pääkirjasto alkaa järjestää lapsiperheille kirjastokahvilaa joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko.

Tyylikäs fantasia toi Topelius-palkinnon – Nuortenkirjallisuuden tunnustus tamperelaiselle Siiri Enorannalle

Tamperelaiskirjailija palkittiin vuoden parhaasta kotimaisesta nuortenkirjasta. Enorannan teosta "Surunhauras, lasinterävä" kehuttiin upeaksi ja monitasoiseksi romaaniksi, jonka kantavina teemoina ovat valta, rakkaus ja inhimillisyys.

Helppolukuisuus ei tarkoita yksinkertaista – nuoret tarvitsevat haastavaa luettavaa

Lukeminen ei ole kaikille lapsille ja nuorille helppoa tai kiinnostavaakaan, mutta silti heille pitäisi tarjota ikäkauteen sopivaa ja tarpeeksi haastavaa luettavaa – helposti tartuttavassa muodossa, sanoo seinäjokelainen kirjailija Mervi Heikkilä. Heikkilä oli ehdolla Topelius-palkinnon saajaksi nuortenkirjallaan Louhen liitto.

Näille kirjoille lapset antaisivat 30 000 euroa

Lapsiraati antaisi 30 000 euroa näille kirjoille

Kirjastoapurahojen tasa-arvo-ongelma korjattiin vasta tänä vuonna

Vastoin yleisiä oletuksia jännityskirjailijta ja dekkaristit

Forbes listaa eniten ansaitsevat kirjailijat – nuorille aikuisille kirjoittavat rynnivät listalle

John Green, Veronica Roth, J. K. Rowling ja Suzanne Collins sijoittuvat kaikki 16 parhaiten ansaitsevan kynäniekan joukkoon.

Serena Williamsia haukuttiin somessa – puolustaja yllättävältä taholta

Harry Potter -kirjailija J. K. Rowling tunnustautuu tennistähden suureksi faniksi.

Sysmän Kirjakyläpalkinnon sai Timo Sandberg

Nastolalaisen dekkaristin palkinnon perusteluina olivat Sysmä-kytkökset ja nuorten kirjallisuus. Viikonlopun kirjakylä-tapahtuman teemana on tänä vuonna lapset.

Harry Potterilla uusia seikkailuja seikkailtavana – teatterinäyttämöllä

Ensimmäistä Potterista kertovaa näytelmää tekevät Rowlingin lisäksi Jack Thorne ja John Tiffany. Thorne on tunnettu näytelmä- ja elokuvakäsikirjoittaja, Tiffany puolestaan ohjaaja.

John Boyne, irlantilainen maailmankirjailija

Irlantilaiskirjailijan haastattelu.

Kemin kaupunginteatterin Boom Kah! on nuorten näköinen esitys

Kemin kaupunginteatterin nuorisolinjan lauantaiksi ensi-iltaan valmistama näytelmä on tekijöidensä näköinen. Nuoret ovat mukana niin tekstin kirjoittamisessa kuin näyttämölläkin.

Vilja-Tuulia Huotariselle on myönnetty Anni Swan -mitali

Tamperelainen kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen on palkittu lasten- ja nuortenkirjallisuuden Anni Swan -mitalilla. Yhdeksännentoista kerran jaettavan tunnustuksen Huotarinen saa nuortenkirjasta Kimmel.

Kirjailija Seita Vuorela on kuollut

Palkittu lasten- ja nuortenkirjailija oli kuollessaan 44 vuoden ikäinen.

Pertsan ja Kilun vetovoima kestää: "Ystävyys ja seikkailu toimivat aina"

Ohjaaja, käsikirjoittaja Taavi Vartia on tekemässä elokuvaa 1950-luvulla syntyneestä nuortenkirjasarjasta Pertsa ja Kilu. Elokuvateattereissa sen on tarkoitus olla vuonna 2017.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle