Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jokainen eskarilainen sai oman kainuulaisen satukirjan: lahjoituksella halutaan lapset lukemaan

Lisäksi teosta on jaettu muun muassa Kainuun kirjastoihin, neuvoloille, sairaalaan sekä perhepalvelukeskuksiin ja järjestöille.

Kainuulaisille eskareille satukirja – Kainuun rahasto kerää satuja, loruja ja lauluja kainuulaisuudesta

Kainuulainen satukirja aiotaan julkaista vielä tämän vuoden aikana.

Kirjoittaa niin, että joku lukisi – Kirsi Kunnas

Henkilökuvassa riimittelijä joka toi lastenrunouden Suomeen.

Huoli kielellisestä kehityksestä – neuvoloista kirjakasseja vauvoille

Neuvolat jakavat kaikkiaan yli 100 000 lastenkirjaa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Tämän hetken suosituimpien lastenlaulujen takana on yksi nainen – pikkuväen megajulkkis, muille tuntematon tähti

Musiikkikasvattaja ja säveltäjä Soili Perkiö on noussut pikku hiljaa kirkkaaksi tähdeksi lastenlaulutaivaallemme. Hän on säveltänyt kymmeniä huippusuosittuja lorulauluja.

Pikku Kakkosen viitottuja loruja

Tutustu tukiviittomiin.

Kuu kiurusta kesään... höpönlöpön – vedimme tutun lorun faktojen pohjalta uusiksi

Vanhan kansan loru kesän odotuksesta on melko lailla humpuukia.

Tonttukaruselli keräsi pikkutontut leikkimään, laulamaan ja loruilemaan Rovaniemellä

Rovaniemen kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämällä tapahtumalla haluttiin tuoda lasten riemua ja iloa sekä hyvänmielen toivotusta lapsille ja kuntalaisille.

Kirjava kissa seikkailee jälleen – Uusi lastenkirja houkuttelee lukijansa luontoon kuvien ja lorujen avulla

Torniolaisen kuvittajan Ilma-Sofia Kuismasen ja oululaisen loruilijan Lotta Kujanpään uusin lastenkirja Kirjavan kissan tutkimusretki on jo toinen yhteisteos – ensimmäinen myytiin loppuun.

Hannele Huovin lastenrunoja Yle Areenassa

Lastenlorut ja -runot kehittävät lasta.

Oma aapinen on kirjoista tärkein – loppuunluetuimpia painoksia ei riitä edes keräilijälle

Opettajalle ja pienille koululaisille aapinen on tärkeä työkalu. Sen sisällöllä ja kuvituksella on merkitystä jopa maailmankuvalle ja arvoille. Lähes jokainen muistaa oman aapisensa ja sen opetuksia. Sota-ajan aapisia moni kaipaa kirjastoonsa, mutta niitä ei juuri enää löydä.

Riemukkaita oivalluksia Pikku Kakkosen Nallen kanssa

Eppu Nuotio on käsikirjoittanut Nalle-sarjan.

Lepopäivänä ei mennä kalaan – Entisaikojen taruolennot pitivät kansan kurissa

Muinaissuomalaisille vesien taruolennot olivat pelotteita ja viihdettä. Olennot eivät ole unohtuneet nykyihmisiltäkään, vaan vesihiisi sihisee lastenloruissa vielä tänäkin päivänä.

Lue lapselle!

Suuntaa kirjastoon Pikku Kakkosen kirjavinkkilistan kanssa.

Katoavaa karjalaisuutta

Karjalaista perinnettä lauluin ja runoin.

Leena Kirstinä: Kirsi Kunnas - sateessa ja tuulessa

Leena Kirstinän kirjoittama Kirsi Kunnaksen elämäkerta on perinteinen biografinen tutkimus, yksi harvoista suomalaisista naiskirjailijoista kirjoitetuista. Se on hyvin kirjoitettu ja tärkeä tutkimus.

Hassut lorut auttavat muistamisessa – "KOIra KAlusi LOUnaaksi LUun"

Taikuri ja mentalisti Pete Poskiparta suosittelee kehittelemään muistettavista asioista absurdeja tarinoita. Kauppalista pysyy varmuudella mielessä, kun mielikuva hullunkurisista elintarvikkeista saa nauramaan.

Syntymäpäiväänsä juhliva Kirsi Kunnas: Avioparit, lukekaa runoja toisillenne

Tänään sunnuntaina 90 vuotta täyttävä runoilija Kirsi Kunnas on kiitollinen siitä, että hänen runonsa ovat saaneet olla osana jo monien lapsisukupolvien elämää.

Kirsi Kunnaksen runot kestävät sukupolvelta toiselle – mikä runoista on kaikkein rakkain?

Sunnuntaina 90 vuotta täyttävän Kirsi Kunnaksen lastenrunot ovat ilahduttaneet useita lapsisukupolvia. Nouseeko jokin niistä ylitse muiden? Osallistu äänestykseen.

Tanssiteatteri innostaa lapsen tanssiin mukaan

Lastenkulttuurikeskus Metkun järjestämillä lastenkulttuuriviikoilla löytyy lapsille ohjelmaa Etelä-Karjalan alueella. Savitaipaleella tanssiteatteri Raatikko innosti lapset tanssimaan.

Hymyhaukat ja Heppuli-Keppulit runokylpivät Rovaniemellä

Alle 3-vuotiaiden lasten runokylpykiertue päättyi hiihtolomakeskiviikkona Rovaniemelle. Sanataide tarjoaa suurta iloa iästä riippumatta, uskoo sanataideopettaja Outi-Maria Takkinen.

Lastenloru kauppalistana ja numerot kuvina: muistisäännöt helpottavat huonomuistisen arkea

Muisti on ominaisuus, mutta muistamista voi harjoitella esimerkiksi toiston avulla. Nimiin liittyvillä mielikuvilla ja numeroiden nimeämisellä pääsee jo pitkälle, neuvoo muistikouluttaja Jarmo Luttinen.

Musiikista muksuille elämän eväitä

Musiikkileikkikouluja vuosia vetänyt Outi Peteri on työssään nähnyt musiikin ihmeellisen vaikutuksen lapsiin. Musisoivat lapset ovat muun muassa kielellisesti kehittyneitä ja muistikin toimii hyvin.

Ärrää ei voi kiertää orren ympäri, jos äänne on hukassa

Puheterapiassa on nykyään käytössä monia teknisiä apuvälineitä, kun oikeaa äännettä etsitään. Kielen paikkaa harjoiteltaessa peili on vanha hyvä konsti.

Henriikka Tavi: Toivo

Voiko runoudella tai runoilulla elää tämän päivän Suomessa? Minkälaista työtä joutuu tekemään täysipäiväinen runoilija ja kuinka paljon hänen pitää kirjoitta runoja henkensä pitimiksi? Löytyykö runoille kylliksi lukijoita? Runoilija Henriikka Tavi päätti kokeilla asiaa ja aikoo julkaista vuonna 2012 kaikkiaan 12 runokokoelmaa, yhden kuukaudessa.

Vastarannan kiiski on ollut hankalan maineessa jo sata vuotta

Tutussa lastenlorussa vedetään nuottaa ja saadaan paljon kaloja. Lorun mukaan isot kalat myydään ja pienet syödään, mutta kiisket jäävät kissalle. Kiiski on ottanut suomen kielessä monet haukut vastaan. Vastarannan kiiski -sanonnan juuret löytyvät sadan vuoden takaa.

Sumu laskeutuu Upseerinkadulla

Oulun Työväen Näyttämö on profiloitumassa perinteisen brittiläisen jännityksen tuottajaksi. Farssiteatterina tunnetun OTN:n näyttämölle tammikuun lopulla ensi-iltaan tuleva Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut on jo viides jännitysnäytelmä.

Runoraittiin lasten runovideoita

Seinäjoen ja Lapuan kaupunginkirjastojen yhteinen Runoraittisivusto on muuttanut osaksi valtakunnallista Okariino-lastensivustoa.

Valde Aho julkaisi satumaisen lasten runokirjan

Torniolainen kirjailija Valde Aho on julkaissut tiistaina omakustanteisen lasten runokirjan. Satumetsän salaisuuksia runokirja sisältää yli 30 satumaista ja luonnonläheistä runoa.

Sanavaloa kansalle - lasten runot radioon Hippaloissa

Mitä tapahtuisi, jos tapaisit auringon? Mistä valo ja pimeys juttelisivat keskenään? Torstaina alkaneen lasten taidefestivaalin Hippaloiden sanataidepajan lapset ja nuoret kirjoittivat teemoista runoja, ja lukivat ne itse YLE Radio Hämeen studiossa nauhalle. Hippalot tuikkii tänä vuonna valoteemalla.

Lasten kulttuuriviikko ensi viikolla Kemissä

Kemissä vietetään ensi viikolla Lasten ja nuorten kulttuuriviikkoa. Viikolla järjestetään useita eri-ikäisille lapsille ja nuorille suunnattuja tapahtumia.

Heikkisen runoratsu kutsuu loruttelemaan

Saara Heikkisen herttaiset lastenrunot ja sadut on julkaistu samoissa kansissa. Tavallista taiteellisempi hevonen on kemiläiskirjalijan uunituore kirja, jossa kohtaavat satuillen ja riimitellen niin mielikuvitushahmot kuin kaikenkarvaiset eläimetkin.

Vauvateatteri saapuu Kemiin

Kemin Kaupunginteatteri järjestää ensimmäisen vauvaikäisille suunnatun teatteriesityksen. Esityksen tarkoituksena on antaa erilaisia aistihavaintoja lorujen, musiikin, laulujen ja värikkäiden katseltavien ja kosketeltavien asioiden avulla.

Olohuoneessa tarjolla kulttuuria

Turun Martin kaupunginosaan perustettu Kulttuuriolohuone Martti on parissa kuukaudessa tullut alueen väelle tutuksi. Entisen lastenneuvolan tiloihin remontoitu tila paikkaa lopetetun Martin kirjaston jättämää aukkoa.

Loruista tuli Kakaroille karpaloita

Kakaroille karpaloita, lapsosille lakkahilloa, muksuille mustikoita, tyttösille tyrnimarjoja, vauveleille vaapukkasosetta, viikareille viinimarjoja... Kirjoittajaryhmä Rinki julkistaa Lasten toiminnallisen Kakaroille karpaloita -lorukirjan Kemin kirjastossa keskiviikkona.

Sanontoja säästä

Säästä löytyy puhetta

Kiehtoo se sanan taide vauvojakin

Oululainen runoilija Pirjo Suvilehto on tehnyt uuden aluevaltauksen. Hän on julkaissut kaksi sylivauvoille suunnattua kirjaa. Kirjoissa on kuvien ja lorujen lisäksi myös lukuohjeet, jotka opastavat vanhempia leikkimään vauvan kanssa lukiessaan kirjoja.

Vappuviikko on Vauvaviikko

Loruilua, kulttuurisuunnistusta, vauvajoogaa ja taaperosirkusta. Muun muassa niistä on vauvojen kulttuuriviikko tehty.

Marjatta Kaasila kirjoittaa rakkaudesta Tervolan murteella

Tervolasta lähtöjään oleva, mutta Oulussa asuva runokirjailija Marjatta Kaasila pysyy uusimmassa teoksessaankin uskollisena Peräpohjolan - ja nimenomaan Tervolan murteelle. Kaasilan viides runokirja "Saama kait met rakastaa" on hänen kuudes teoksensa.

Otavan Kirjasäätiö jakoi 250 000 euroa palkinto- ja apurahoja

Kaarina Helakisa -kirjallisuuspalkinto myönnettiin lasten- ja nuortenkirjailija Eppu Nuotiolle. Erkki Reenpää -palkinnon sai suomentaja Markku Päkkilä.

Nonsense-klassikko: Liisa Ihmemaassa

Laura Ruohonen ja Tuomas Nevanlinna kertovat kirjasta.

Helena Sinervo: Tykistönkadun päiväperho

Rakkaus ja inho, kauneus ja rumuus, hyvyys ja viheliäisyys ovat Helena Sinervon romaanin tärkeitä vastapareja. Sinervo käyttää reippaasti eri tyylilajeja. Hän kirjoittaa todella ronskisti, mutta liitelee myös akateemisen filosofisissa sfääreissä.

Lasten lorukulttuurin uudistajat saivat valtionpalkinnon

Kirjailija Hannele Huovi ja musiikkikasvattaja Soili Perkiö ovat saaneet lastenkulttuurin tämänvuotiset valtionpalkinnot. Samalla myönnettiin Lapsenpäivä-palkinnot Loimaan teatterille ja Oulun lasten ja nuorten kaupunkikokoukselle.

Isa Aspin ennen julkaisemattomat sadut ja lastenrunot ovat nyt kirjana

Ensimmäisen suomenkielisen naislyyrikon Isa Aspin sadut ja lastenrunot saatiin kirjaksi kirkkoherra Toivo Hyyryläisen toimittamana.

Suomalaisten toivotaan loruttelevan lapsille

Suomalaisia haastetaan tällä viikolla lukemaan runoja lapsille. Kaarina Helakisa -seura on valinnut viikon jokaiselle päivälle Helakisan kirjoittaman runon, johon liittyy myös värityskuva. Runot ja kuvat voi tulostaa internetistä.

Eläimelliset riimit täyttivät Kemin Tervahallin

Kemin kaupunginorkesterin ja Karihaaran koulun kuoron eläimelliset riimit valloittivat monisatapäisen lapsijoukon Kemin Tervahallissa tiistaina aamupäivällä. Säveltäjä Mauri Suménin Ritmo animale -laulusarjan kantaesitystä kuulemassa oli noin 800 merilappilaista lasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle