Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ilan sanfi istuu ikkunalla.

Musiikki lievittää sairaan lapsen kipuja ja hoitaa traumaattisia kokemuksia – "Musiikkiterapia on superlääke", sanoo tanskalainen tutkija Ilan Sanfi

Psykiatriassa musiikkiterapia voi auttaa lasta käsittelemään tapahtumia, joita on liian vaikea pukea sanoiksi.

Piano

Tutkimus: Masentunut soittaa matalammalta

Väitöstutkimus kertoo, että masentuneet improvisoivat matalammassa rekisterissä ja vakaammalla rytmillä.

Tanssiterapeuttien kädet tanssivat.

Suomen luovien terapioiden keskus haluaa vahvistaa asemaansa: Jyväskylään kaavaillaan yliopistotasoista taideterapian koulutuskeskittymää

Jyväskylä on jo luovien terapioiden keskus, sillä esimerkiksi Jyväskylän yliopistossa on maan ainut musiikkiterapian professuuri.

Poncho hyppii ja kuuntelee sykettä  –  Espanjassa poliisikoira opetettiin "elvyttämään"

Video: Poncho hyppii ja kuuntelee sykettä – Espanjassa poliisikoira opetettiin "elvyttämään"

Espanjan poliisin julkaisema video näyttää, miten koira yrittää auttaa maassa makaavaa ihmistä.

Kuvassa Keski-Porin kirkon urut.

Tunne ja toisto nostavat esiin muistot musiikista – joku muistaa lapsuuden laulut, joku oksennuksen alttarilla

Kuinka hyvin muistat pääsiäisvirsien sanat? Ne ovat ehkä piirtyneet lähtemättömästi muistiin kouluajoilta. Joku mieleenpainuva kokemus on voinut tehdä saman mille tahansa laululle.

Sankarit kappaleen säestys kirjassa.

Kun sanat eivät riitä, niin musiikkiterapia avaa nuoren tunnelukot

Musiikki avaa mahdollisuuksia tunteiden tulkitsemiseen. Musiikkiterapia tunnetaan muun muassa psykiatrisena hoitomuotona, mutta siitä on apua myös nuorten syrjäytymisen torjumisessa.

Henna-Riikka Peltola tutki kuinka keskivertosuomalaiset kokevat suruullisen musiikin.

Tutkija: surullinen musiikki jopa lohduttaa – ”voi olla kaunista kärsiä hieman”

Surullisena pidetyn musiikin kokemukset vaihtelevat eri kuuntelijoilla. Sama musiikki voi toiseen vaikuttaa masentavasti ja tuoda toiselle lohtua ja mielihyvää. Surullisen musiikin tunnekokemuksista väitöstutkimuksen tehnyt Henna-Riikka Peltola arvioi, että rauhoittavuuden ja musiikillisen mielihyvän lisäksi surullinen musiikki voi olla arvokas tuki.

Study: Men experience more anxiety from aggressive music

A study at three Finnish universities found that music has profound, possibly long-term effects on the emotional state of the human brain. The researchers say that while the music-emotion correlation may appear obvious at first glance, the study could bring the medical world a step closer towards the mainstream use of music in therapy.

Jurassic Rock 2014

Aggressiivinen musiikki lisää ahdistusta – erityisesti miehillä

Tutkimus osoittaa, että negatiivisten tunteiden käsittely surullisen tai aggressiivisen musiikin kuuntelulla lisää ahdistuneisuutta ja neuroottisuutta. Ilmiö on vahvempi miehillä kuin naisilla.

Tutkimus: Musiikki lievittää leikkauskipua

Mikä tahansa musiikki lieventää brittitutkimuksen mukaan kipua. Musikaalinen kipulääke toimii jopa silloin, kun potilas on nukutettuna.

Piirretty kuva. Nainen kuulokkeet päässään.

Voiko musiikki auttaa aivoinfarktista toipuvaa?

Musiikki herättää tunteita, kiehtoo ja kuntouttaa.

Parasetamolia lääkekaapissa

Akuutissa maanantaina: Parasetamoli yhä useamman myrkytyskuoleman takana

Parasetamoli yhä useamman myrkytyskuoleman takana

Kädet pianon koskettimilla

Musiikki auttaa masentunutta

Musiikki auttaa tunne-elämän häiriöissä

Musiikkiterapeutit Kaarlo Uusitalo ja Markku Kaikkonen johtavat musiikin erityiskeskus Resonaarin toimintaa.

Kuvionuotit johdattavat kehitysvammaiset musiikin maailmaan

Kuvionuottijärjestelmällä kuka vain voi oppia soittamaan.

Djemberumpuja seinällä.

Harkitsetko afrikkalaisen soittimen tilaamista netistä? – Varaudu suuriin ja pieniin salamatkustajiin

Afrikkalaisen rummun eksoottinen ääni hivelee korvaa, mutta soittimelle kannattaa heti kättelyssä opettaa täkäläiset tavat – ensin pakkaseen, sitten kylpyyn.

Nappikuuloke korvassa.

BBC:n kysely: Queenin klassikkokappale tepsii parhaiten alakuloon

Melkein kaikki selvitykseen vastanneet olivat sitä mieltä, että musiikin kuuntelu voi parantaa oloa, kun he ovat sairaita tai elämässä on meneillään vaikea vaihe.

Sanna Kurki-Suonio

Kolumni: Hoivaa ja musiikkia, hoivamusiikkia

Joensuulainen musiikintekijä, laulaja ja musiikinopettaja Sanna Kurki-Suonio pohtii kolumnissaan musiikin hyvää tekevää vaikutusta.

Juha Sarkkola ja Riitta Lahtinen esittelevät kolmiulotteista tapaa kuvailla. Russ Palmer keskellä.

Kuurosokea Russ Palmer laulaa ja soittaa – kosketus tärkeä viestintämuoto

Lääketieteellinen nykytekniikka ja kosketus ovat rikastuttaneet suuresti sympaattisen Russ Palmerin elämää. Mies opiskellut itsensä musiikkiterapeutiksi ja esittää omaa musiikkiaan lierihattu päässä. Nyt hän esiintyy Joensuussa Parafest-tapahtumassa.

Mies kuuntelee musiikkia kuulokkeilla.

Musiikki on todellista lyhytterapiaa nuorille – jo kolme minuuttia helpottaa tuskaa

Erityisesti nuoret hyötyvät musiikkiterapiasta. Rytmin avulla voi soittaa itsestään ulos voimakkaita tunteita. Musiikkiterapeutti on harvinainen ammatti.

Lapsi soittaa sähköpianoa.

Kehitysvammaisille avataan tie musiikin maailmaan

Jyväskylässä on aloittanut toimintansa musiikkikoulu, jossa suurin osa oppilaista on tällä hetkellä kehitysvammaisia. Musiikkikoulu Kumon opettajilla on myös musiikkiterapeutin koulutus. Kumo esittelee toimintaansa tänään.

Kuvaamataidon tunti

Antti Juvonen: Mitä merkitsee olla ihminen?

Taito- ja taideaineiden, kuten taitojen ja taiteidenkin merkitys inhimilliselle elämälle on tärkeä, koska ne antavat mielekkyyskokemuksia ja tarjoavat luonnollisen tavan toteuttaa inhimillisen olemisen ydintä. Itä-Suomen yliopiston kasvatustieteen professori Antti Juvonen pohtii pakinassaan muun muassa sitä, mikä erottaa ihmisen muista maapallon lajeista.

Musiikki lievittää neulakammoisen lapsen kipua

Verinäytteet ja monet muut toimenpiteet voivat olla lapsille pelottavia ja kivuliaita kokemuksia. Tuoreen tutkimuksen mukaan tilanteet voi kuitenkin tehdä siedettävämmäksi soittamalla taustalla musiikkia.

Hanna ja hevonen

Hiljaiset sankarit

Eläinterapiaa ja mielekästä tekemistä. Kaksi nuorta kertoo, miten masennuksen mustasta aukosta voi nousta.

Lapsia musiikkileikkikoulussa

Musiikista muksuille elämän eväitä

Musiikkileikkikouluja vuosia vetänyt Outi Peteri on työssään nähnyt musiikin ihmeellisen vaikutuksen lapsiin. Musisoivat lapset ovat muun muassa kielellisesti kehittyneitä ja muistikin toimii hyvin.

Nainen lepotuolissa kuulokket päässä.

Tuoli pelastaa stressaantuneen ihmisen - hälytystila laukeaa tuolilla

Ääniaallot kulkevat vartaloa pitkin ja poikin. Suloinen värinä täyttää kehon, mieli kevenee ja huolet häviävät. Yksinkertaista, mutta totta! Fysioakustinen tuoli hoitaa mielenterveyttä ja syömioshäiriötä, antaa musiikkiterapiaa, mutta se on myös yksi ratkaisu kiireisen arjen ihmisen jännittyneen stressaantuneeseen ja olotilaan.

Kaksi ihmistä testaa aivojen reagointia musiikkiin EEG-laitteen avulla.

Musiikin parantavasta voimasta on saatu näyttöä

Mielimusiikin kuuntelulla on useita parantavia terveysvaikutuksia. Esimerkiksi aivoinfarktipotilaiden kuntoutuksessa lempimusiikin kuunteleminen nopeuttaa aivojen toipumista ja potilaan mieliala kohenee.

Sankarit kappaleen säestys kirjassa.

Ei tarjouksia musiikkiterapiasta

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri vaati tarjousehdoissa, että musiikkiterapeuteilla on oman koulutuksensa lisäksi myös terveydenhuollon ammattipätevyys. Terapeutit ovat kannelleet oikeusasiamiehelle.

Tutkimus: Musiikkiterapia voi palauttaa työkyvyn

Tanskalaisen väitöstutkimuksen mukaan stressaantuneidein ihmisten ahdistus ja kivut vähenivät ja suurin osa pystyi palaamaan töihin, kun he olivat ruotineet stressinsä syitä musiikin avulla.

Jyväskylän yliopiston musiikin laitoksen johtaja erotettiin

Jyväskylän yliopiston musiikin laitoksen johtaja Jaakko Erkkilä, FT, on vapautettu tehtävästään kesken johtajakauden. Musiikkiterapian professori Erkkilä kertoi asiasta laitoksen opiskelijoille sähköpostilla perjantaina.

Pianon koskettimet

Suomesta bongattu upea terveysuutinen

Jyväskylän yliopistossa tehty musiikkiterapiatukimus on listattu Britanniassa vuoden parhaiden terveysuutisten joukkoon.

Kaksi ihmistä testaa aivojen reagointia musiikkiin EEG-laitteen avulla.

Musiikista apua masennukseen, dementiaan ja työyhteisöön

Musiikin vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin on saatu viime vuosina merkittävästi uutta tieteellistä näyttöä. Musiikin avulla voidaan hoitaa esimerkiksi uupuneita työyhteisöjä, ja myös musiikkiterapia kasvattaa suosiotaan. Suomessa tehdään kansainvälisesti arvostettua alan huippututkimusta ahkerasti.

Kuvassa musiikkiterapeutti Petri Anttila

Musiikkiterapia hoitaa ja kuntouttaa

Musiikkiterapia tarjoaa apua laulun, soiton ja kuuntelun muodossa. Musiikkia käytetään esimerkiksi keskittymiskyvyn parantamaisessa, kehon hahmotuksessa ja kielen kehityksen tukemisessa. Myös masentunut voi saada musiikista apua.

Musiikki lievittää syöpäpotilaan ahdistusta

Musiikkiterapia ja pelkkä musiikin kuunteleminen saattavat lievittää syöpään sairastuneen ahdistusta, tuore katsaustutkimus osoittaa. Musiikki voi myös auttaa pärjäämään kipujen kanssa.

Kuavssa nuotteja ja vaskipuhallin

Musiikista apua masennukseen

Jyväskylän yliopiston tutkijat uskovat, että musiikkiterapia yhdistettynä perushoitoon on tehokasta masennuksen hoidossa. Musiikkiterapian teho perustuu muun muassa tunteiden helpompaan ilmaisuun.

Mervi Koponen

Mervi Koponen on uusi tangokuningatar

Tamperelainen Mervi Koponen on kruunattu uudeksi tangokuningattareksi. Koponen on ensimmäinen tangokuningatar kolmeen vuoteen. Koponen voitti ratkaisevassa äänestyksessä vastaehdokkaansa, kajaanilaisen Heikki Koskelon niukasti pistein 48 - 47.

tuomaristo kuuntelee laulajaa

Koponen ja Hellsten tangoavat semifinaalissa

Tamperelainen Mervi Koponen ja valkeakoskelainen Sari Hellsten tavoittelevat edelleen tangokuningattaren titteliä tämän kesän kisassa. Koponen ja Hellsten selvittivät tiensä tangomarkkinoiden semifinaaliin keskiviikkona Turussa järjestetyssä karsinnassa. Semifinaali lauletaan lauantaina.

Musiikkiterapia auttaa masennuksen hoidossa

Musiikkiterapiasta on huomattu olevan iso apu masennuksen hoidossa. Musiikki on helppo tapa tulkita vaikeasti sanoiksi puettavia tuntemuksia. Tuoreesta väitöstutkimuksesta käy myös ilmi, että masentunut kokee usein musiikin tunnetasot muita kielteisemmin.

Nuotisto

Musiikkiterapia auttaa masentunutta

Musiikkiterapiasta on huomattu olevan iso apu masennuksen hoidossa. Musiikki on helppo tapa tulkita vaikeasti sanoiksi puettavia tuntemuksia. Jyväskylän yliopistossa perjantaina tarkastettavasta väitöstutkimusesta ilmenee myös, että masentunut kokee usein musiikin tunnetasot muita negatiivisemmin.

Nuotisto

Mieli avautuu musiikin avulla

Musiikkiterapeutti Jukka Tervo uskoo sävelten ja sointujen parantavaan voimaan. Oululaisen Tervon mukaan muun muassa masentuneet henkilöt voivat saada elinvoimaa musiikkiterapiasta. Terapeutti on auttanut kuntoutus- ja hoidomuodon avulla eri-ikäisiä ihmisiä kymmeniä vuosia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle