Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tutkimus: Kuuluisa riimukivi kertoo viikinkien ilmastoahdistuksesta – Onko raflaavan moderni väite selitys 800-luvun arvoitukselliseen tekstiin?

Folkloristi Joonas Ahola pitää päätelmää ylitulkintana mutta ymmärtää ruotsalaistutkijoiden innostuksen. Riimukivet ovat suora yhteys muinaisten ihmisten ajatuksiin.

Sivistys ei syntynytkään Pohjois-Ruotsissa – suomalaistutkijat tyrmäsivät ruotsalaisten satoja vuosia jatkuneen toiveajattelun

Pohjois-Ruotsin Norrbottenin Käymäjärven kylällä sijaitseva kivi on luonnon muovaama kalkkikivilohkare, jossa ei ole riimukirjoitusta.

Ruotsi lahjoitti Loviisalle uusvanhan riimukiven – tuhatvuotias kirjoitus paljastaa viikinkien ryöstöretket

Ruotsi on lahjoittanut Loviisalle uusvanhan riimukiven. Kyse on replikasta, joka on tehty Ruotsin tunnetuimmasta Gripsholmin riimukivestä. Kiven riimu kertoo viikinkien seikkailuista ja ryöstöretkistä aina Kaspianmerta myöten.

Jaakko kylmetti jälleen uimavedet – apua Kolmelta kaverilta

Jaakonpäivän kunniaksi Helsingin Kolera-altaaseen viskattiin torstaina kylmä kivi. Tällä kertaa kivenä toimi Kolmen kaverin jäätelötehtaan peruskivi.

Kuningas Harald Sinihampaan palatsi löytyi

Tanskalaiset arkeologit ovat löytäneet Tanskan kuningaskunnan syntysijan. Århusin läheltä löytyneet puiset jäänteet olivat tutkijoiden mukaan osa kuningas Harald Sinihampaan palatsin suojarakennelmia.

Viikinkien riimukirjoituksissa on myös pelkkää höpinää

Viikinkien jälkeensä jättämät kirjoitukset, kiviin kaiverretut riimut, kertovat ryöstöretkistä ja perhesuhteista, mutta niissä on myös paljon täysin sisällyksetöntä höpinää, kertoo tuore ruotsalainen tutkimus.