Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Läheltä

Kotkaa siivotaan talkoilla lauantaina – tapahtumaa toivottiin osallistuvassa budjetissa

Koko Kotka kierrättää -tapahtumassa järjestetään myös erilaisia kirppiksia ja kierrätystapahtumia ympäri kaupunkia.

Komealupiini

Tampereella nyhdetään taas lupiinia talkoovoimin

Lupiinitalkoot kutsuvat alkukesästä Peltolammille, Epilään ja Niemenrantaan.

Kesäinen laskettelukeskuksen rinne, jota pitkin ylös kiemurtelee asfalttipolku. Polku on maalattu erivärisillä viivoilla räsymatoksi.

Asukkaat maalasivat laskettelurinteeseen yli 400 metriä pitkän räsymaton: "Nyt se alkaa olla oikean näköinen"

Maton pinta on saanut alkuaikoihin verrattuna lisäilmettä Kouvolassa. Ensimmäisenä vuonna siinä oli yksivärisiä osioita, nyt maton räsyihin on alettu maalata esimerkiksi viiruja, kämmenenkuvia ja sydämiä.

Ivalo - Utsjoki-välillå parkkipaikat saattavat olla hyvin roskaisia ja sotkuisia.

Rovaniemellä haastetaan kuntalaiset siivoamaan ja kaunistamaan ympäristöä – paras teko palkitaan

Rovaniemellä järjestetään koko kaupungin yhteiset siivoustalkoot toukokuussa. Samalla kaunistetaan kaupunkiympäristöä koko kesän ajan ja paras kaunistusteko palkitaan.

Kotila-mökki korkeiden mäntyjen keskellä aurinkoisena kesäpäivänä Ärjänsaaressa.

Ärjänsaaren talkoot siirtyvät syksylle – vuokramökit varattiin nopeasti täyteen

Yleisötalkoot piti järjestää Ärjässä ensi viikon lauantaina, mutta ne siirretään syksylle Oulujärven vielä ollessa osin jäässä. Talkoopäivän aikana saaressa tehdään siivous- ja luonnonhoitotöitä.

Jättiputkia moottoritien varressa

Otollisin hetki vieraskasvien kukistamiseen on pian: "Ei vaadi monimutkaisia taitoja tai välineitä", sanoo asiantuntija

Vieraslajit ovat levinneet pihoista tienpientareille ja metsiin. Kasveja torjutaan erilaisissa hankkeissa ja talkoissa ympäri Suomen.

Yleisöä Merikarvian kesäteatterissa

Talkoolaiset keksivät muuta puuhaa koronan aikana – kesäteattereissa jännitetään, riittääkö tekijöitä ja palaako yleisö katsomoihin

Suurin osa kesäteattereista on ollut tauolla koronaepidemian aikana. Osa aktiisivisista harrastajista on ehtinyt sinä aikana jättäytyä pois toiminnasta. Kesäteatteri on harrastuksena varsin työllistävä.

Kuvassa on Paalasmaan kylätalo Juuassa.

Seurantalojen avustusrahat tarpeen: Juuan Paalasmaan kylätalolla korjataan vesivahinkoa, Nurmeksen Tuohuspirtillä maalataan ulkovuorauksia

Valtionavusteiset kunnostusrahat eivät yksinään korjauksiin riitä, vaan lisäksi korjaukset edellyttävät kyläyhdistysten omaa rahoitusta ja talkoovoimin tehtyä työtä.

Kuvassa on Valoharjun seurantalo Kuopiossa.

Seurantalojen korjausavustukset koetaan elintärkeiksi: Kuopion Valoharjun seurantalon katon korjaukseen 50 000 euroa ei silti yksinään riitä

Kotiseutuliiton myöntämät valtionavusteiset seurantalojen kunnostusrahat ovat pohjoissavolaisten yhdistysten mukaan elintärkeitä seurantalojen kunnostuksessa. Suonenjoen Kylätalo Männikössä aiotaan uusia eteistä, Kuopiossa Valoharjun seurantalolla puolestaan katto.

Mikkelin Parkkilan kylässä sijaitseva kylätalo Honkalinna talvisessa maisemassa.

Kallis energia ja talkooväen ikääntyminen uhkaavat maaseudun kylätaloja

Monissa maaseutukylissä kipuillaan kylätalon ylläpidon kanssa. Korona on tukkinut vuokratulot ja nuoresta talkooväestä on pulaa.

Mari Eder kuvassa.

Oulun Sankivaaran ampumahiihdon SM-kisat viikonloppuna huipentavat lajin kisakauden

Viikonlopun tapahtumasta odetetaan kovatasoista. Kilpailuihin ilmoittautuneista löytyy myös maajoukkueurheilijoita. Sankivaaran hiihtokeskuksen kaikki ladut on varattu ampumahiihdon SM-kisoille perjantaista sunnuntaihin.

Pellon kunnantalo talvella ulkoa kuvattuna.

Pellon kunta on palkannut kotouttamiskoordinaattorin ukrainalaisten auttamiseksi – lisäksi kerätään lahjoituksia ja järjestetään talkoot

Pellossa auttamishaluiset vapaaehtoiset voivat lahjoittaa sotaa paenneille ukrainalaisille esimerkiksi huonekaluja ja leluja. He voivat myös osallistua siivoustalkoisiin.

Urho Kekkosen kansallispuiston Kiiruna-polulla riitti kulkijaa elokuun lopussakin

UK-puistossa ja Sallan uudessa kansallispuistossa talkoillaan kesällä

Lapissa järjestetään ensi kesänä kaksi talkooleiriä.

Euroopan nuorten olympiafestivaalien kisatuli palaa lyhdyssä.

Nuorten talviolympiapäivät Vuokatissa maaliskuussa kaipaavat vielä vapaaehtoisia tekijöitä

Talkootyö ei ole sidoksissa kisojen aikatauluihin, vaan hommia löytyy kellon ympäri.

Mies ja poika harjoittelevat vasaran käyttöä.

Korteniemen perinnetila Tammelassa odottaa jo kevään retkipäiviä – lapset pääsevät kurkistamaan entisaikojen arkeen

Metsähallituksen perinnetilalla on tarjolla monenlaisia työpajoja, joissa lapset pääsevät tutustumaan entisajan elämään. Lukuisat työpajat eivät kuitenkaan onnistu ilman vapaaehtoisia talkoolaisia.

lupiinikasvusto on levittäytynyt nittoalueen ulkopuolelle

Jättiputket ja lupiinit leviävät, kunnilta puuttuu voimavaroja torjuntaan: vapaaehtoisia kannustetaan avustuksilla

Luonnonsuojeluliiton kyselyn mukaan kunnat pitävät vieraslajeja ongelmana, mutta rahaa ja kasvustojen repijöitä tarvitaan lisää.

Lumiset Saukkovaaran laskettelurinteet ilmasta käsin.

1 200 asukkaan Ristijärvellä on täyden palvelun laskettelukeskus, joka pyörii talkoovoimin – hiihtokoulun vetäjä: "Tämä on elämäntapa"

Saukkovaaran laskettelu- ja hiihtokeskuksessa talkoolaiset tekevät vuoroissa töitä, jotta hissit pyörivät ja kahvilassa on aina tuoretta tarjottavaa.

Mies ruiskuttaa vettä luistelukentällä

Luistelukenttiä jäädytetään joskus jopa keskellä yötä – lasten mahdollisuus luistella lepää monessa kunnassa talkooväen harteilla

Kyläyhdistykset ja urheiluseurat hoitavat ison osan Lounais-Suomen luistelukentistä. Ilman vapaaehtoisia ja talkoohenkeä moni kenttä jäisi talvella jäädyttämättä.

Voileipiä nuotiopaikalla.

Ähtärin Selkäsaarelle rakennettiin autiotupamainen maja, jossa lapsetkin voivat oppia retkeilytaitoja

Retkeilymajan toivotaan keräävän vierailijoita laajalta alueelta. Tuvan pinta-ala on 35 neliötä ja siellä voi yöpyä 12 henkilöä

Kuvassa mäkihyppyjunioreita varusteineen mäkihyppymäessä.

Juniorit liitävät taas Palomäellä – mäkihyppytornien sulkemisen uhka tahdotaan selättää, jotta Kouvolassa kasvaisi mäkikotkia

Mäkihyppyharrastusta alettiin elvyttää viime talvena. Alueen hyppyolosuhteita on parannettu, ja uusia junioreita on saatu lajin pariin.

Muska-koira koirapuistossa.

Joutsenoon valmistuu koirapuisto vielä tänä vuonna – kaupunki ja talkooväki rakentavat puistoa yhdessä

Joutsenossa koirapuistoa rakennetaan parhaillaan Hongistontien ja Ahvenlammen väliselle metsäalueelle eli kohtaan, jonka yleisö äänesti parhaaksi keväällä.

Kaksi hiihtokisojen talkoolaista.

Piskuinen Muonio on maailman maastohiihtäjille alkutalven helmi - ilman talkoolaisia FIS-kilpailut eivät onnistu

Muonion maastohiihdon Tykkikisoilla on pitkät perinteet. Tällä hetkellä kisoissa talkoolaisia on mukana noin 100 henkilöä, mutta lisää nuoria tarvittaisiin mukaan.

Härmän käräjaloa kunnostetaan

Kotiseutuliitolta tukea Härmän käräjätalon kunnostukselle – myös kansalaiskeräykselle haetaan jatkoaikaa

Kotiseutuliiton tuki hupenee etupäässä korjaustöiden dokumentointiin. Kansalaiskeräys on tuottanut tähän mennessä noin 30 000 euroa.

Läheltä

Vuoden maisemateko -kilpailun voiton veivät Länsi-Suomessa huittislainen jokimaisema ja uimaranta Kemiönsaaressa

Voittajia oli valitsemassa Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten hallitus.

Kaksi ihmistä sytyttävät nuotiota vasta rakenteilla olevan laavun edessä.

Seinäjoen Järvilaavun palon tutkinnassa ei läpimurtoa – vapaaehtoiset rakentavat jo uutta laavua

Seinäjoen Kyrkösjärven rannassa paloi kuukausi sitten suosittu laavu. Poliisi tutkii tapausta vahingontekona ja yleisövihjeitä on tullut paljon. Takaiskuista huolimatta uusi laavu nousee taas.

Charalampos Chantzopoulos.

KPV:n pelaajat odottavat päätöksiä jatkosta tyhjän päällä – Haris Chantzopoulos Laitisen lähdöstä: "Iski kovemmin kuin olisin uskonutkaan"

Ammattilaiset toivovat jalkapallon kannalta parasta ratkaisua, joka vaatii kovaa yhteistä ponnistusta. Ajatus alemmista sarjoista ei paljon lämmitä, ja siksi muitakin suuntia on pakko katsella.

Perinteisen kekripukin rakentaja aikoo eläköityä Kajaanin kekrijuhlilta

Sotkamolaismies kokoaa kekripukkia heinästä, jotta se voidaan polttaa perinteiden mukaisesti – katso, miltä jättiläismäinen rakennusurakka näyttää

Sadonkorjuujuhlaa eli kekriä juhlistetaan jälleen Kajaanijoen varressa marraskuussa. Lähes 20 vuoden ajan perinteenä on ollut polttaa kekripukki kelluvalla lautalla. Lokakuun lopussa pukkia rakennetaan Sotkamossa.

Rovaniemi

Rovaniemen kävelykadun joulukuuset talkoillaan tänä vuonna paikoilleen ennätysaikaisin

Kävelykadulle pystytetään tänä vuonna noin 200 joulukuusta. Tempauksen takana on joukko yrityksiä sekä yksityishenkilöitä.

Loppulan tilan pihapiiri

Sanginjoen Loppulan korjaus osoittautui arvioitua kalliimmaksi – päärakennus saataneen kuntoon, muu pihapiiri saattaa uudistua aiottua vähemmän

Loppulan ystävät ry:lle tuli yllätyksenä se, että alueen päärakennukseen on vedettävä uusi sähkökaapeli. Kaikkiaan rahoitus on jäämässä vajaaksi pahimmillaan yli 200 000 euron verran. Nyt jostain on karsittava.

Frisbeegolfkori Loimalahden frisbeegolfradalla.

Asukkaat rakensivat frisbeegolfradan Hämeenlinnan Sampoon

Virallisia avajaisia vietetään sunnuntaina 17. lokakuuta.

Mehiläinen lentää kirsikankukkaan.

Kaupunginvaltuutetut turhautuivat, kun kuntalaisten toive kirsikankukista sivuutettiin: "Meidän pitää olla kiinnostuneita"

Valtuustoaloite kirsikkapuistosta merkittiin vain tiedoksi Kouvolan päättäjille. Valtuutetut turhautuivat siitä, että kuntalaisten toive sivuutetaan vetoamalla rahaan.

Kari Summanen henkilökuvassa ambulanssissa.

Kuusi eteläsavolaista ehdolla Vuoden vapaaehtoiseksi – Kari Summanen: "Kaikkea ei voi mitata rahassa"

Kansalaisareena ry:n järjestämä Vuoden vapaaehtoinen-äänestyksessä on mukana yhteensä 89 suomalaista, joista kuusi on eteläsavolaista. Äänestys päättyy lokakuun lopulla.

Vuokatin Euroopan nuorten talviolympiapäivien järjestelyorganisaatio.

Kaksi kertaa siirrettyjen Euroopan nuorten talviolympiapäivien järjestelyt hyvässä vauhdissa: talkoolaisia ilmoittautunut kisoihin 800

Maaliskuun EYOF-kisojen päätapahtuma käydään Vuokatissa, mäkihyppy ja yhdistetty järjestetään Lahdessa.

Koiran ulkoiluttaja kävelee Lappeenrannan Lauritsalan Furulundin puistoalueen polkua vanhassa metsässä.

Saimaan kanavaa myötäilevä itäinen rantaraitti valmistui Lappeenrannassa

Mälkiän ja Mustolan sulkujen välinen osuus on nimetty rakentajiensa mukaan Leijonapoluksi.

Harmaata ja palanutta maastoa Seinäjoen Kyrkösjärven järvilaavulla, mustuneita puita

Poliisi tutkii laavun paloa Seinäjoella – vapaaehtoiset aikovat aloittaa uuden laavun rakentamisen vielä ennen lumentuloa

Kyrkösvuoren esteettömän liikuntareitin varrella ollut suosittu järvilaavu paloi kokonaan lauantaita vasten yöllä. Pohjanmaan poliisille on tehty asiasta rikosilmoitus.

Elli Viinikangas veistää moottorisahalla maapalloa Ilomantsin Karhufestivaaleilla vuonna 2020.

Ilomantsilaisia pyydetään auttamaan karhut talviunille

Karhun korjuu on tempaus, jossa kylän raitilla tönöttävät mesikämmenet kuljetetaan autokyydillä talveksi suojaan kylän raitilta. Kannettavaa riittää noin 80 puuveistoksen verran.

Taimi.

Puun päivää juhlistetaan Savonlinnassa jakamalla puun taimia

Taimien jakaminen on osa Miljoonan puun talkoot-projektia.

Keikyän riippusiltatyömaan talkoolaisia, Markku Torpo hieman piilossa huomioväreissä.

Suomen pisimmän puurakenteisen riippusillan korjaus toi talkoolaisille Reisuköppi-matkailupalkinnon

Kunnostetusta sillasta on tullut matkailunähtävyys. Monelle keikyäläiselle riippusilta on tärkeä arkinen kulkureitti.

P. E. Svinhufvudin talomuseo sijaitsee vehreän puutarhan keskellä.

Kotkaniemen museo etsii uusia oppaita – vapaaehtoiset opastavat museokierroksia ja osallistuvat talkoisiin

Kotkaniemen museon vapaaehtoisesta opastoiminnasta kiinnostuneille järjestetään torstaina tapaaminen, jossa kerrotaan lisää oppaana toimimisesta.

Juvan Urheilijoiden Topi Huttunen testijuoksee Juvan SM-sprinttien reittiä Juvan keskustassa.

Huiput tuovat hurjan lajin Juvan raitille – Ratamestari: “Rastivälit mennään Topi Raitasen vauhteja”

Lähes 2 000 kilpailijaa ratkoo suunnistuksen SM-mitaleiden kohtalot viikonloppuna Etelä-Savon maisemissa. Lauantaina sprinttisuunnistuksessa laji tuodaan keskelle Juvan kirkonkylän hulinaa.

Tornion Laivakankaan raviradan lippu

Länsi-Lapin ravikausi huipentuu 75-raveihin

Laivakankaan ravirataa on valmisteltu ja kunnostettu suurta tapahtumaa varten.

Kemiläinen Sari Ekorre oli yksi talkoolaisista, jotka keräsivät jätteitä Elijärveltä.

Kuntalaiset suivaantuivat laittomaan kaatopaikkaan ja siivosivat sen talkoilla – metsässä makasi jopa vaarallista rakennusjätettä: "Pöyristyttävää"

Sohvia, elektroniikkaa, pesukoneita ja jopa asbestia löytyi, kun kaupunkilaiset siivosivat talkoilla virkistysalueen rojuista Kemissä. Joukko haastaa muitakin suomalaisia siivoamaan lähiympäristöään.

Lions Club Sisu-puisto.

Maaseudun elävöittäminen toimii Aurassa – kuntoportaiden ympärille rakentui kokonainen elämyspuisto

Auralainen Lions Club Aura/Sisu on tehnyt Auran keskustaan omaa nimeään kantavan Sisu-puiston, johon kaikki ovat tervetulleita kuntoilemaan ja viettämään aikaa.

Otsalamput valaisevat Jukolan viestissä

Otsalamput kellistivät pimeyden Napapiirin Jukolassa – Näin kisaajat, yleisö ja talkoolaiset nauttivat suunnistuksen juhlayöstä

Seurasimme hämärästä aamunkoittoon, kuinka pimeys antoi Rovaniemen suunnistustapahtumalle ikimuistoiset kehykset. Tapahtumaa ei oltu aiemmin järjestetty syyspimeillä.

Härmän käräjätalo

Tässä on talo, jossa päättyi pahamaineisten häjyjen "Isoo-Antin" ja Rannanjärven tarina – historiallinen Härmän käräjätalo pelastui viime hetkellä

Härmän häjyjen ja Nelimarkan taiteen tarinoilla rikastettu Härmän käräjätalo eli Alaviitalan käräjätalo Alahärmässä pelastui, kun kotiseutuyhdistys otti kunnostuksen hoitaakseen. Rahaa remontiin kerätään nyt kansalaiskeräyksellä.

Vaaran perhe juoksee suunnnistusvarusteissa lehtimetsässä, kuvassa näkyy myös rastin merkki.

Suunnistavalle Vaaran perheelle Jukolan viesti on vuoden kohokohta: lähes koko perhe starttaa kisaan ja jää vielä sen jälkeen talkoilemaan

Sodankyläläinen Vaaran perhe on hulluna suunnistukseen. Äiti Annika, isä Keijo ja tytär Iina osallistuvat Napapiiri-Jukolaan, nuorimmaisen ikä ei vielä riitä. Vanhemmilla on takana jo parikymmentä Jukolan ja Venlojen viestiä.

Keltamajavankaali kukkii

Kari Junnola toi puutarhaansa upean kukan, joka valloitti kaikki – nyt kasvi sai hävitystuomion ja urakka kestää vuosia: "Tuntui huonolta pilalta"

Vajaat 30 vuotta sitten yksityisen arboretumin isäntä istutti lammen rantaan upeasti kukkivaa keltamajavankaalia. Nyt kasvi on levinnyt ympäröivään luontoon tiheiksi matoiksi. Puutarhan purot kuljettavat siemeniä tehokkaasti yhä kauemmaksi.

Kallioiden puhdistusta Orimattilan Kalliojärvellä, talkoolaisia toimissaan.

Erikoiset talkoot: järvestä kohoavalta kalliolta siivottiin vuosikymmenten sotkut

Epäsiistiin kuntoon päässeen ulkoilualueen tila innosti mittavan talkoojoukon siivoamaan ympäristöä Orimattilan Kalliojärvellä. Töhryjen poisto jyrkiltä kallioilta oli haaste puhdistajilleen. Tempauksesta saatu tieto aiotaan välittää muillekin.

Vilma Hämäläinen istumassa palkintopallilla.

Pieksämäellä järjestettävät Jokamiesluokan SM-kisat vaativat vuosien valmistelun – mestaruuksista kisaavat muun muassa nuoret ja naiset

Viikonloppuna Pieksämäen Paltasen moottoriurheilukeksuksessa Pieksämäellä ajetaan autourheilun Jokamiesluokan suomenmestaruuksista. Kisat piti järjestää jo vuosi sitten, mutta koronan takia ne siirtyivät.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle