Uusimmat artikkelit
Pikkelöidyt kasvikset sienten kera on edullinen ja ylellinen lisuke – yksinkertainen 1-2-3-liemi säilyttää sekä rapeuden että värin
Säilömisen ei tarvitse olla erityisen hankalaa.
Strömsö vinkkaa, miten voit ottaa talteen syksyn ylijäämän – säilöminen on yksi tapa säästää herkut myöhemmäksi
Omenat, kurkut, tomaatit, chili ja kaali ovat nyt halvimmillaan ja parhaimmillaan. Pikkelöi ja säilö purkkiin!
Tee itse kalasäilykkeesi – lapsellisen helppoa ja hyvää, särjestä tulee kuin tonnikalaa
Tomaattikastike ja kala kypsennetään lasipurkeissa uunissa.
Paahda omenat uunissa ja saat omenasoseesta intensiivisen makuista
Näin tekee Michael Björklund.
Mehua, pyreetä, hilloa ja rouhetta – marjoista notkuvat pihlajat ovat tänä vuonna innostaneet myös ensikertalaiset kokeiluihin, katso videolta raakamehun ohje
Marttaliitossa arvellaan, että luonnontuotteiden suosion myötä pihlajanmarjan käyttökin voi olla nouseva trendi. Marjan maku taittuu ensimmäisen pakkasyön tai muutaman tunnin pakastamisen jälkeen.
Pihlajat notkuvat nyt superruokaa – pakastaminen poistaa happamuutta marjoista
Pihlajanmarjasato on tänä vuonna runsas ja sadonkorjuuaika on nyt parhaimmillaan. Ennen poimintaa kannattaa tehdä makutesti.
Mansikoiden pakastajien kannattaa olla liikkeellä nopeasti – eteläisen Suomen pääsatokausi on loppuvaiheessa, kausi on lyhyt ja ytimekäs
Mansikan pääsatokausi on eteläisessä Suomessa jo loppuvaiheessa. Muuallakin Suomessa pääsatokauden ajankohta on tavallista varhaisempi. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan eteläisessä Suomessa tämä viikko on vielä hyvää pakastusaikaa.
Mansikkasato alkaa Keski-Suomessa olla parhaimmillaan säilöjälle – syötävää riittää kuitenkin syksyyn saakka
Kesän hellesäät ovat kypsyttäneet mansikkasadon noin viikon etuajassa. ProAgria kannustaa keskisuomalaisia säilöntäpuuhiin nyt, kun hyvälaatuinen marja on parhaimmillaan. Mansikan sato on tänä kesänä runsas.
Hyödynnä vihreät tomaatit tekemällä maukas säilyke
Vihreät tomaatit muhivat hyviksi maukkaassa liemessä.
Aromikkaat säilötyt omenat – näin otat talteen syksyn sadon
Hapokas lisä syksyisiin ruokalajeihin.
Sinappipikkelöity kurkku on nopeatekoinen herkku, joka säilyy viikkoja
Antaa raikkautta useimmille ruokalajeilla.

Mansikan kotipakastamisen voi nyt unohtaa – "Mansikoiden pakastaminen itse ei ole kannattavaa"
Vaikka kaupan pakastehyllyistä mansikkaa voi ostaa ympäri vuoden, ovat suomalaiset silti innokkaita pakastajia.

"Naisen on valittava ura tai perhe" – Ylen toimittaja Maija Salmi vastaa kysymyksiin ja kertoo miksi kolmekymppiset espanjalaisnaiset pakastavat munasolujaan
Pätkätyöt, sinkkuelämä vai biologia – mikä on munasolujen pakastustrendin taustalla? Maija Salmi vastaa yleisön kysymyksiin.

Näin pienennät ruokahävikkiä – Pidä jääkaappi järjestyksessä ja valitse kaupassa kypsiä kasviksia
Parasta ennen -päivään voi suhtautua luovasti. Nenään ja makuaistiin kannattaa myös luottaa.

Regina Raskin blogi: Toisiko kaapillinen säilykepurkkeja mielenrauhaa? Pelon aikakausi saa taviksenkin varautumaan uhkiin
Rask ei aio rakentaa maanalaista bunkkeria, mutta kehottaa kaikkia opettelemaan säilömistä ja nuotion sytyttämisen.
Unohdetusta variksenmarjasta voisi tulla mustikan veroinen hittimarja
Variksenmarja eli kaarnikka on hyvä mehu- ja hillomarja.
Tee makeisia ja jälkiruokaa marjoista – tässä on ohje vesipuolukoihin ja hedelmälevyihin
Ota talteen syksyn sato sokeritta ja vitamiinit säilyttäen.

Onko pakko pakastaa, jos ei tahdo? – Huippukokki Erik Mansikka varmistaa laadun pakastamalla mansikat pyreenä
Moni hankkii nyt laatikoittain mansikoita talven varalle. Kysyimme kahdelta kokilta vinkit pakastamiseen.
Kanelilla maustettu karviaismarmeladi
Raikas marmeladi juustotarjottimelle.
Näin säilöt vihanneksia sokerittomasti hapattamalla
Lue miten säilöt helposti juurekset ja marjat.
Ota sato talteen – säilö kurkut
Maukas ja helppo säilöntäresepti kurkuille.

Testissä kaksi ikivanhaa tuotetta: 34-vuotiaasta hillosta homeetkin olivat kuolleet, 9-vuotiaan marjan C-vitamiinit olivat tallessa
Ylen teettämissä laboratoriotesteissä selvisi, että vaihtelevista säilytysoloista huolimatta mustaherukkasoseessa oli noin kolme neljäsosaa tuoreen marjan C-vitamiinipitoisuudesta. Vuoden 1983 hillo sen sijaan oli pilalla.

Näin syntyy helppo marjahillo – ja tämä tiskikoneniksi säästää sormesi palamiselta
Kun uusi sato alkaa täyttämään pakastinta, on aika keittää edellisvuoden marjat hilloksi. Kotitalousopettaja Helena Päiväniemi neuvoo, miten marjahillon keittäminen sujuu ilman näppien polttamista.

Pakastaja, älä turhaan odottele hintaromahdusta – Alkusadon mansikat ovat laadultaan parhaita
Mansikan pääsatokausi alkaa totuttua myöhemmin, mutta hyvälle laadulle ovat nyt kaikki edellytykset.

Iittalaakin tunnetumpi lasitölkki löytyi ennen melkein joka kodista – nyt siitä voi saada hyvät rahat
Säilönnän sijaan keittiötölkkit ovat nykyään sisustusesineitä, jotka vaihtavat omistajaa kirpputoreilla ja vanhantavaranliikkeissä.
Säilykepurkkitapaus
Mikä rietas joukko piileekään säilykepurkissa..?

Purnukat uuniin ja rouskuja suolavedessä – näillä säilöntävinkeillä onnistut
Valtasiko hillopurkin home tai tuliko suolasienistä liiankin suolaisia? Kajaanilainen martta Tuula Kärnä kertoo vinkit, jotka aloittelevan säilöjän kannattaa painaa mieleen.
Tiesitkö tämän tyrnistä?
Rannikoiden kirpeä marja on vitamiinipommi!

Sato ei säily pakastimessa maailman tappiin – katso tästä, kuinka kauan ruokaa voi jemmata
Onko pakastimesi täynnä epämääräisiä nyssyköitä, joiden sisällöstä ja pakastusajankohdasta ei ole mitään muistikuvaa? Unohtuiko pakastearkun pohjalle rippijuhlien toissavuotinen kermakakku? Pakasteet eivät säily ikuisesti eikä makukaan odottamalla parane. Katso, miten kauan ruokaa kannattaa säilyttää.
Camilla Plum ja säilöjän niksit
Camilla Plum näyttää, kuinka oman puutarhan antia säilötään

"Kilomääräisesti erittäin huono vuosi" – säilöntämansikan pääsatokausi ohi Pohjois-Karjalassa
Tämän kesän mansikkasato jää kauas viime kesän lukemista. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Ismo Ruutiainen sanoo, että talvivaurioiden, kesäkuun hallan ja viime viikon sateiden vuoksi useat tilat saavat erittäin huonon sadon ja vain harva yltää edes tyydyttävään satoon.

Mansikan säilöntäkausi vauhtiin etuajassa Pohjois-Karjalassa
Mansikan pääsatokausi on alkanut Pohjois-Karjalassa noin kaksi ja puoli viikkoa viime kesää aikaisemmin. Sadosta odotetaan tavanomaista, paikoin jopa hyvää. Maakunnan eteläosissa avomaan mansikan satohuippu savutettaneen jo heinäkuun ensimmäisen viikon aikana. Pohjoisosissa satuhuippu tulee viikkoa myöhemmin.
Hampurilaisiin ei pysty aika eikä edes sula kupari – ovatko ne ikuisia?
Prisma Studion hampurilainen täyttää 3 vuotta!

Uusia perunoita voi pakastaa – maku säilyy tuoreena talven yli
Kotimaisten uusien perunoiden maku on vertaansa vailla, eikä sitä voi edes verrata talviperunaan. Kesäisen maun voi kuitenkin helposti säilöä pakastamalla. Uusien perunoiden pakastaminen on helppoa, vaikeinta on muistaa tehdä se.

Märketin viimeinen majakanvartija: "Aika ei käynyt pitkäksi, mutta säilykeruokaan kyllästyi"
Karl-Erik Erikssonin työsarka alkoi Suomen ja Ruotsin rajalla sijaitsevalla luodolla 1960-luvun alussa.

Myös oman ruoan saa purkkiin
Laukaassa sijaitseva säilyketehdas purkittaa myös esimerkiksi metsästäjien tuomaa tarkastamatonta lihaa. Sitä saa purkittaa tuojien omaan käyttöön tai lahjoitettavaksi.
Miksi lasipurkkien etiketti on niin tiukassa?
Hillopurkin etiketin saa varmasti irti vain etanolilla.

Pakastaminen ei ole hätähousujen hommaa
Kotitarpeeksi pakastaminen ei ole vaikeaa. Kun muistaa muutaman niksin, myös pakasteiden jatkokäyttö on helpompaa eikä tuotteita mene hukkaan.

Ilmat ja löysät pois – säilönnän uudet tuulet
Marjojen, kasvisten ja sienten säilöminen muuttaa muotoaan. Enää kaikkea ei panna pakastimeen, vaan satoa säilötään myös kuivaamalla ja tyhjiöpakkaamalla. Satokauden päästessä vauhtiin erilaisten kuivureiden ja tyhjiöpakkauslaitteiden kysyntä kasvaa.

Sokeria päälle ja väliin – pakastaminen tuhoaa marjan makeutta
Mansikoiden säilöntäkausi on parhaimmillaan, mutta kannattaako sokeria lisätä jo valmiiksi makeisiin mansikoihin? Osa marjojen omasta sokerista hajoaa pakastimessa, oli sitten kyse mansikasta tai mustikasta.

Marjastusvimmassa hankitaan jopa lisäpakastimia – hillitse himosi: marjat eivät säily ikuisesti
Moni havahtuu viimeistään nyt pakastimensa tilaan, kun uusi säilöntäkausi on parhaimmillaan. Mitä tehdä pakastinarkun pohjalta löytyville vuosia vanhoille marjoille, joita on suurella rakkaudella aikoinaan kerännyt ja huolella säilyttänyt? Uskaltaako neljä vuotta sitten kerättyä mustikkaa suuhunsa pistää?

Loput mansikat uhkaavat jäädä poimimatta: "Marjat homehtuvat maahan sateen jatkuessa"
Mansikkasadon pelätään loppuvan nopeasti runsaiden sateiden vuoksi. Länsi-Suomessa marjat ovat jo alkaneet homehtua pelloille.

Säilykehedelmät ovat mainettaan parempaa evästä – Tutkija: erittäin hyvää ravintoa lapsillekin
Edes C-vitamiini ei häviä purkista. Kuumentaminen kyllä liuottaa sitä, mutta vitamiini säilyy umpioidussa purkissa vuosikausia.
Mitä tarkoittaa pakastekuivattu?
Nainen oli torilla ihmetellyt valkosipulilastuja. Ne olivat kuulemma pakastekuivattuja. Myöhemmin hän huomasi myös kaupassa joitakin pakastekuivattuja tuotteita. Valmistusmenetelmä jäi kummastuttamaan.
Nopeus valttia vakuumikonetestissä
Vakuumikoneen eli tyhjiöintilaitteen luvataan lisäävän ruuan säilyvyyttä reippaasti. Kuningaskuluttajan testissä selvisi, että kotikäyttöön myytävä vakuumikone on pehmeiden tuotteiden käsittelyssä liian kovakourainen ja voi pistää naapurisovun koetukselle.

Pöperöiden kuivaaminen onnistuu myös untuvikolta
Lihaa, kananmunia, kasviksia tai hedelmiä. Sellaista ruokaa ei oikeastaan ole, jota ei voisi kuivattaa. Puuhastelu voi kuitenkin tuntua aloittelijoista työläältä. Muutamilla nikseillä urakkaa voi helpottaa.

Suonenjoen hillotehdas laajenee jatkuvasti: "Uskomme, että saamme palkattua myös lisää väkeä"
Suomen suurin hillotehdas Suonenjoella laajentaa tuotantoaan. Uusia tiloja rakennetaan jatkuvasti lisää ja myös työntekijämäärään on odotettavissa lisäystä. Valion hillotehtaalla on töissä 110 ihmistä.

Muista porisuttaa hilloa tarpeeksi – video
Hillon ja mehujen keittäminen säilöö talven tuiskujen ja pakkasten varalle. Hillojen valmistusvaiheessa pitää muistaa kuoria keittämisen aikana hillon pinnalle kerääntyvä vaahto pois. Hyvä hillo on kirkasta ja sopivan kiinteää.
Miten syntyy paras hillo?
Hilloja voi tehdä marjoista ja hedelmistä. Makoisia herkkuja syntyy myös vihanneksista. Perussuosikkeja ovat mansikka, vadelma, mustikka, puolukka ja omena. Mikä on sinun suosikkisi? Miten syntyy paras hillo?

Kainuussa orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto ei pelota
Orgaanista jätettä ei saa päätyä kaatopaikoille enää vuoden 2016 alusta lähtien. Kainuussa panikointiin ei ainakaan ole aihetta, sillä jo nyt kaatopaikalle päätyy valtakunnallisesti verrattuna pieni määrä jätettä.