Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hyödynnä vihreät tomaatit tekemällä maukas säilyke

Vihreät tomaatit muhivat hyviksi maukkaassa liemessä.

Aromikkaat säilötyt omenat – näin otat talteen syksyn sadon

Hapokas lisä syksyisiin ruokalajeihin.

Mansikan kotipakastamisen voi nyt unohtaa – "Mansikoiden pakastaminen itse ei ole kannattavaa"

Vaikka kaupan pakastehyllyistä mansikkaa voi ostaa ympäri vuoden, ovat suomalaiset silti innokkaita pakastajia.

"Naisen on valittava ura tai perhe" – Ylen toimittaja Maija Salmi vastaa kysymyksiin ja kertoo miksi kolmekymppiset espanjalaisnaiset pakastavat munasolujaan

Pätkätyöt, sinkkuelämä vai biologia – mikä on munasolujen pakastustrendin taustalla? Maija Salmi vastaa yleisön kysymyksiin.

Näin pienennät ruokahävikkiä – Pidä jääkaappi järjestyksessä ja valitse kaupassa kypsiä kasviksia

Parasta ennen -päivään voi suhtautua luovasti. Nenään ja makuaistiin kannattaa myös luottaa.

Regina Raskin blogi: Toisiko kaapillinen säilykepurkkeja mielenrauhaa? Pelon aikakausi saa taviksenkin varautumaan uhkiin

Rask ei aio rakentaa maanalaista bunkkeria, mutta kehottaa kaikkia opettelemaan säilömistä ja nuotion sytyttämisen.

Unohdetusta variksenmarjasta voisi tulla mustikan veroinen hittimarja

Variksenmarja eli kaarnikka on hyvä mehu- ja hillomarja.

Tee makeisia ja jälkiruokaa marjoista – tässä on ohje vesipuolukoihin ja hedelmälevyihin

Ota talteen syksyn sato sokeritta ja vitamiinit säilyttäen.

Onko pakko pakastaa, jos ei tahdo? – Huippukokki Erik Mansikka varmistaa laadun pakastamalla mansikat pyreenä

Moni hankkii nyt laatikoittain mansikoita talven varalle. Kysyimme kahdelta kokilta vinkit pakastamiseen.

Kanelilla maustettu karviaismarmeladi

Raikas marmeladi juustotarjottimelle.

Näin säilöt vihanneksia sokerittomasti hapattamalla

Lue miten säilöt helposti juurekset ja marjat.

Ota sato talteen – säilö kurkut

Maukas ja helppo säilöntäresepti kurkuille.

Testissä kaksi ikivanhaa tuotetta: 34-vuotiaasta hillosta homeetkin olivat kuolleet, 9-vuotiaan marjan C-vitamiinit olivat tallessa

Ylen teettämissä laboratoriotesteissä selvisi, että vaihtelevista säilytysoloista huolimatta mustaherukkasoseessa oli noin kolme neljäsosaa tuoreen marjan C-vitamiinipitoisuudesta. Vuoden 1983 hillo sen sijaan oli pilalla.

Näin syntyy helppo marjahillo – ja tämä tiskikoneniksi säästää sormesi palamiselta

Kun uusi sato alkaa täyttämään pakastinta, on aika keittää edellisvuoden marjat hilloksi. Kotitalousopettaja Helena Päiväniemi neuvoo, miten marjahillon keittäminen sujuu ilman näppien polttamista.

Pakastaja, älä turhaan odottele hintaromahdusta – Alkusadon mansikat ovat laadultaan parhaita

Mansikan pääsatokausi alkaa totuttua myöhemmin, mutta hyvälle laadulle ovat nyt kaikki edellytykset.

Iittalaakin tunnetumpi lasitölkki löytyi ennen melkein joka kodista – nyt siitä voi saada hyvät rahat

Säilönnän sijaan keittiötölkkit ovat nykyään sisustusesineitä, jotka vaihtavat omistajaa kirpputoreilla ja vanhantavaranliikkeissä.

Säilykepurkkitapaus

Mikä rietas joukko piileekään säilykepurkissa..?

Purnukat uuniin ja rouskuja suolavedessä – näillä säilöntävinkeillä onnistut

Valtasiko hillopurkin home tai tuliko suolasienistä liiankin suolaisia? Kajaanilainen martta Tuula Kärnä kertoo vinkit, jotka aloittelevan säilöjän kannattaa painaa mieleen.

Tiesitkö tämän tyrnistä?

Rannikoiden kirpeä marja on vitamiinipommi!

Sato ei säily pakastimessa maailman tappiin – katso tästä, kuinka kauan ruokaa voi jemmata

Onko pakastimesi täynnä epämääräisiä nyssyköitä, joiden sisällöstä ja pakastusajankohdasta ei ole mitään muistikuvaa? Unohtuiko pakastearkun pohjalle rippijuhlien toissavuotinen kermakakku? Pakasteet eivät säily ikuisesti eikä makukaan odottamalla parane. Katso, miten kauan ruokaa kannattaa säilyttää.

Camilla Plum ja säilöjän niksit

Camilla Plum näyttää, kuinka oman puutarhan antia säilötään

"Kilomääräisesti erittäin huono vuosi" – säilöntämansikan pääsatokausi ohi Pohjois-Karjalassa

Tämän kesän mansikkasato jää kauas viime kesän lukemista. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Ismo Ruutiainen sanoo, että talvivaurioiden, kesäkuun hallan ja viime viikon sateiden vuoksi useat tilat saavat erittäin huonon sadon ja vain harva yltää edes tyydyttävään satoon.

Mansikan säilöntäkausi vauhtiin etuajassa Pohjois-Karjalassa

Mansikan pääsatokausi on alkanut Pohjois-Karjalassa noin kaksi ja puoli viikkoa viime kesää aikaisemmin. Sadosta odotetaan tavanomaista, paikoin jopa hyvää. Maakunnan eteläosissa avomaan mansikan satohuippu savutettaneen jo heinäkuun ensimmäisen viikon aikana. Pohjoisosissa satuhuippu tulee viikkoa myöhemmin.

Hampurilaisiin ei pysty aika eikä edes sula kupari – ovatko ne ikuisia?

Prisma Studion hampurilainen täyttää 3 vuotta!

Uusia perunoita voi pakastaa – maku säilyy tuoreena talven yli

Kotimaisten uusien perunoiden maku on vertaansa vailla, eikä sitä voi edes verrata talviperunaan. Kesäisen maun voi kuitenkin helposti säilöä pakastamalla. Uusien perunoiden pakastaminen on helppoa, vaikeinta on muistaa tehdä se.

Märketin viimeinen majakanvartija: "Aika ei käynyt pitkäksi, mutta säilykeruokaan kyllästyi"

Karl-Erik Erikssonin työsarka alkoi Suomen ja Ruotsin rajalla sijaitsevalla luodolla 1960-luvun alussa.

Myös oman ruoan saa purkkiin

Laukaassa sijaitseva säilyketehdas purkittaa myös esimerkiksi metsästäjien tuomaa tarkastamatonta lihaa. Sitä saa purkittaa tuojien omaan käyttöön tai lahjoitettavaksi.

Miksi lasipurkkien etiketti on niin tiukassa?

Hillopurkin etiketin saa varmasti irti vain etanolilla.

Pakastaminen ei ole hätähousujen hommaa

Kotitarpeeksi pakastaminen ei ole vaikeaa. Kun muistaa muutaman niksin, myös pakasteiden jatkokäyttö on helpompaa eikä tuotteita mene hukkaan.

Ilmat ja löysät pois – säilönnän uudet tuulet

Marjojen, kasvisten ja sienten säilöminen muuttaa muotoaan. Enää kaikkea ei panna pakastimeen, vaan satoa säilötään myös kuivaamalla ja tyhjiöpakkaamalla. Satokauden päästessä vauhtiin erilaisten kuivureiden ja tyhjiöpakkauslaitteiden kysyntä kasvaa.

Sokeria päälle ja väliin – pakastaminen tuhoaa marjan makeutta

Mansikoiden säilöntäkausi on parhaimmillaan, mutta kannattaako sokeria lisätä jo valmiiksi makeisiin mansikoihin? Osa marjojen omasta sokerista hajoaa pakastimessa, oli sitten kyse mansikasta tai mustikasta.

Marjastusvimmassa hankitaan jopa lisäpakastimia – hillitse himosi: marjat eivät säily ikuisesti

Moni havahtuu viimeistään nyt pakastimensa tilaan, kun uusi säilöntäkausi on parhaimmillaan. Mitä tehdä pakastinarkun pohjalta löytyville vuosia vanhoille marjoille, joita on suurella rakkaudella aikoinaan kerännyt ja huolella säilyttänyt? Uskaltaako neljä vuotta sitten kerättyä mustikkaa suuhunsa pistää?

Loput mansikat uhkaavat jäädä poimimatta: "Marjat homehtuvat maahan sateen jatkuessa"

Mansikkasadon pelätään loppuvan nopeasti runsaiden sateiden vuoksi. Länsi-Suomessa marjat ovat jo alkaneet homehtua pelloille.

Säilykehedelmät ovat mainettaan parempaa evästä – Tutkija: erittäin hyvää ravintoa lapsillekin

Edes C-vitamiini ei häviä purkista. Kuumentaminen kyllä liuottaa sitä, mutta vitamiini säilyy umpioidussa purkissa vuosikausia.

Pöperöiden kuivaaminen onnistuu myös untuvikolta

Lihaa, kananmunia, kasviksia tai hedelmiä. Sellaista ruokaa ei oikeastaan ole, jota ei voisi kuivattaa. Puuhastelu voi kuitenkin tuntua aloittelijoista työläältä. Muutamilla nikseillä urakkaa voi helpottaa.

Suonenjoen hillotehdas laajenee jatkuvasti: "Uskomme, että saamme palkattua myös lisää väkeä"

Suomen suurin hillotehdas Suonenjoella laajentaa tuotantoaan. Uusia tiloja rakennetaan jatkuvasti lisää ja myös työntekijämäärään on odotettavissa lisäystä. Valion hillotehtaalla on töissä 110 ihmistä.

Muista porisuttaa hilloa tarpeeksi – video

Hillon ja mehujen keittäminen säilöö talven tuiskujen ja pakkasten varalle. Hillojen valmistusvaiheessa pitää muistaa kuoria keittämisen aikana hillon pinnalle kerääntyvä vaahto pois. Hyvä hillo on kirkasta ja sopivan kiinteää.

Miten syntyy paras hillo?

Hilloja voi tehdä marjoista ja hedelmistä. Makoisia herkkuja syntyy myös vihanneksista. Perussuosikkeja ovat mansikka, vadelma, mustikka, puolukka ja omena. Mikä on sinun suosikkisi? Miten syntyy paras hillo?

Kainuussa orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto ei pelota

Orgaanista jätettä ei saa päätyä kaatopaikoille enää vuoden 2016 alusta lähtien. Kainuussa panikointiin ei ainakaan ole aihetta, sillä jo nyt kaatopaikalle päätyy valtakunnallisesti verrattuna pieni määrä jätettä.

Vältelty sokeri kuuluu syksyn hilloihin

Syksyn sadosta keitetyt hillot ja soseet voi maustaa oman makunsa mukaan. Sopivia mausteita ovat ainakin inkivääri, chili ja minttu - sokeria unohtamatta. Sokerin merkitys hillolle on sen verran suuri, että siinä ei kannata asiantuntijan mukaan säästellä.

Ruokatrendit innostavat nuoria säilömään

Säilöntäperinne on saanut uutta nostetta nykyajan trendivirtauksista. Puhtaan lähiruuan suosiminen on houkutellut myös nuoria opettelemaan säilönnän salat.

Kokeile rohkeasti hyötykäyttöä – pihlajat pullistelevat marjoista

Pihlajanmarjoista on tulossa hyvä sato. Kaunis puu tarjoaa punaista silmänruokaa, mutta pihlajanmarja tarjoaa myös aikamoisen c-vitamiinipommin hyödynnettäväksi ruokapöytään.

Ruusun terälehdistä tehty hillo lähtee maailmalle – video

Huittisten Vampulasta saattaa löytyä seuraava suomalainen vientihitti. Kotajan tila tuottaa hilloa tuoreista ruusun terälehdistä ja se on herättänyt mielenkiintoa eri puolilla maailmaa. Kotimaista ruusunterälehtihilloa myydään jo esimerkiksi Saksassa.

Juustoa voi pakastaa

Venäjän viennin loppuminen on tuonut halpisjuustoja kauppoihin. Edullinen hinta voi houkuttaa ostamaan isoja määriä tätä herkkua. Valion ohjeiden mukaan juustoja voi pakastaa, vaikka se voikin hieman kärsiä pakastamisesta.

Sulattaminen tuo lisää tehoja pakastimeen – älä kuitenkaan täytä pakastinta liikaa kerrallaan

Pakastimet saavat näyttää suorituskykynsä säilöntäkauden aikana. Jos pakastin jäi talvella sulattamatta, se kannattaa tehdä nyt, ennen kuin uusi sato pakastetaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle