Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Valmiita suupaloja hapankorppua kera säilötyn kalan ja aiolin lautasella keittiössä

Tee itse kalasäilykkeesi – lapsellisen helppoa ja hyvää, särjestä tulee kuin tonnikalaa

Tomaattikastike ja kala kypsennetään lasipurkeissa uunissa.

Pihlajanmarjamehupullo seisoo keittiönpöydällä. Maljakkoon on aseteltu pihlajanoksia, joissa on marjoja.

Mehua, pyreetä, hilloa ja rouhetta – marjoista notkuvat pihlajat ovat tänä vuonna innostaneet myös ensikertalaiset kokeiluihin, katso videolta raakamehun ohje

Marttaliitossa arvellaan, että luonnontuotteiden suosion myötä pihlajanmarjan käyttökin voi olla nouseva trendi. Marjan maku taittuu ensimmäisen pakkasyön tai muutaman tunnin pakastamisen jälkeen.

Karoliina Laitinen kerää pihlajanmarjoja

Pihlajat notkuvat nyt superruokaa – pakastaminen poistaa happamuutta marjoista

Pihlajanmarjasato on tänä vuonna runsas ja sadonkorjuuaika on nyt parhaimmillaan. Ennen poimintaa kannattaa tehdä makutesti.

Mansikoita

Mansikoiden pakastajien kannattaa olla liikkeellä nopeasti – eteläisen Suomen pääsatokausi on loppuvaiheessa, kausi on lyhyt ja ytimekäs

Mansikan pääsatokausi on eteläisessä Suomessa jo loppuvaiheessa. Muuallakin Suomessa pääsatokauden ajankohta on tavallista varhaisempi. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan eteläisessä Suomessa tämä viikko on vielä hyvää pakastusaikaa.

Luomumansikanviljelijä Jaana Auer mansikkapellolla Niemijärven tilalla Multialla.

Mansikkasato alkaa Keski-Suomessa olla parhaimmillaan säilöjälle – syötävää riittää kuitenkin syksyyn saakka

Kesän hellesäät ovat kypsyttäneet mansikkasadon noin viikon etuajassa. ProAgria kannustaa keskisuomalaisia säilöntäpuuhiin nyt, kun hyvälaatuinen marja on parhaimmillaan. Mansikan sato on tänä kesänä runsas.

Inlagda gröna tomater

Hyödynnä vihreät tomaatit tekemällä maukas säilyke

Vihreät tomaatit muhivat hyviksi maukkaassa liemessä.

Inlagda höstäpplen

Aromikkaat säilötyt omenat – näin otat talteen syksyn sadon

Hapokas lisä syksyisiin ruokalajeihin.

Mansikkalaatikko.

Mansikan kotipakastamisen voi nyt unohtaa – "Mansikoiden pakastaminen itse ei ole kannattavaa"

Vaikka kaupan pakastehyllyistä mansikkaa voi ostaa ympäri vuoden, ovat suomalaiset silti innokkaita pakastajia.

Maija Salmi

"Naisen on valittava ura tai perhe" – Ylen toimittaja Maija Salmi vastaa kysymyksiin ja kertoo miksi kolmekymppiset espanjalaisnaiset pakastavat munasolujaan

Pätkätyöt, sinkkuelämä vai biologia – mikä on munasolujen pakastustrendin taustalla? Maija Salmi vastaa yleisön kysymyksiin.

Kasvishävikkiruokaa pöydälle katettuna.

Näin pienennät ruokahävikkiä – Pidä jääkaappi järjestyksessä ja valitse kaupassa kypsiä kasviksia

Parasta ennen -päivään voi suhtautua luovasti. Nenään ja makuaistiin kannattaa myös luottaa.

Regina Rask, Puoli seitsemän

Regina Raskin blogi: Toisiko kaapillinen säilykepurkkeja mielenrauhaa? Pelon aikakausi saa taviksenkin varautumaan uhkiin

Rask ei aio rakentaa maanalaista bunkkeria, mutta kehottaa kaikkia opettelemaan säilömistä ja nuotion sytyttämisen.

Variksenmarjoja

Unohdetusta variksenmarjasta voisi tulla mustikan veroinen hittimarja

Variksenmarja eli kaarnikka on hyvä mehu- ja hillomarja.

Vesipuolukoita ja hedelmälevyjä.

Tee makeisia ja jälkiruokaa marjoista – tässä on ohje vesipuolukoihin ja hedelmälevyihin

Ota talteen syksyn sato sokeritta ja vitamiinit säilyttäen.

Mansikoita myynnissä Turun kauppatorilla.

Onko pakko pakastaa, jos ei tahdo? – Huippukokki Erik Mansikka varmistaa laadun pakastamalla mansikat pyreenä

Moni hankkii nyt laatikoittain mansikoita talven varalle. Kysyimme kahdelta kokilta vinkit pakastamiseen.

Krusbär kokar till sylt i kastrull.

Kanelilla maustettu karviaismarmeladi

Raikas marmeladi juustotarjottimelle.

Säilöttyjä juureksia ja marjoja lasisissa purkeissa

Näin säilöt vihanneksia sokerittomasti hapattamalla

Lue miten säilöt helposti juurekset ja marjat.

Inlagda gurkor i glasburkar

Ota sato talteen – säilö kurkut

Maukas ja helppo säilöntäresepti kurkuille.

Jäistä puolukkahilloa.

Testissä kaksi ikivanhaa tuotetta: 34-vuotiaasta hillosta homeetkin olivat kuolleet, 9-vuotiaan marjan C-vitamiinit olivat tallessa

Ylen teettämissä laboratoriotesteissä selvisi, että vaihtelevista säilytysoloista huolimatta mustaherukkasoseessa oli noin kolme neljäsosaa tuoreen marjan C-vitamiinipitoisuudesta. Vuoden 1983 hillo sen sijaan oli pilalla.

Mansikka.

Näin syntyy helppo marjahillo – ja tämä tiskikoneniksi säästää sormesi palamiselta

Kun uusi sato alkaa täyttämään pakastinta, on aika keittää edellisvuoden marjat hilloksi. Kotitalousopettaja Helena Päiväniemi neuvoo, miten marjahillon keittäminen sujuu ilman näppien polttamista.

Mansikoita.

Pakastaja, älä turhaan odottele hintaromahdusta – Alkusadon mansikat ovat laadultaan parhaita

Mansikan pääsatokausi alkaa totuttua myöhemmin, mutta hyvälle laadulle ovat nyt kaikki edellytykset.

Herkkuja Karhulan lasitehtaan valmistamissa keittiötölkeissä keittiön pöydällä.

Iittalaakin tunnetumpi lasitölkki löytyi ennen melkein joka kodista – nyt siitä voi saada hyvät rahat

Säilönnän sijaan keittiötölkkit ovat nykyään sisustusesineitä, jotka vaihtavat omistajaa kirpputoreilla ja vanhantavaranliikkeissä.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Säilykepurkkitapaus

Mikä rietas joukko piileekään säilykepurkissa..?

Särkiä ja sipulia leikkuulaudalla ja lasipurkissa.

Purnukat uuniin ja rouskuja suolavedessä – näillä säilöntävinkeillä onnistut

Valtasiko hillopurkin home tai tuliko suolasienistä liiankin suolaisia? Kajaanilainen martta Tuula Kärnä kertoo vinkit, jotka aloittelevan säilöjän kannattaa painaa mieleen.

Lähikuvassa tyrnit.

Tiesitkö tämän tyrnistä?

Rannikoiden kirpeä marja on vitamiinipommi!

Grafiikka

Sato ei säily pakastimessa maailman tappiin – katso tästä, kuinka kauan ruokaa voi jemmata

Onko pakastimesi täynnä epämääräisiä nyssyköitä, joiden sisällöstä ja pakastusajankohdasta ei ole mitään muistikuvaa? Unohtuiko pakastearkun pohjalle rippijuhlien toissavuotinen kermakakku? Pakasteet eivät säily ikuisesti eikä makukaan odottamalla parane. Katso, miten kauan ruokaa kannattaa säilyttää.

Camilla Plum

Camilla Plum ja säilöjän niksit

Camilla Plum näyttää, kuinka oman puutarhan antia säilötään

Mansikan myyjä ja ostajia Joensuun torilla.

"Kilomääräisesti erittäin huono vuosi" – säilöntämansikan pääsatokausi ohi Pohjois-Karjalassa

Tämän kesän mansikkasato jää kauas viime kesän lukemista. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Ismo Ruutiainen sanoo, että talvivaurioiden, kesäkuun hallan ja viime viikon sateiden vuoksi useat tilat saavat erittäin huonon sadon ja vain harva yltää edes tyydyttävään satoon.

Vuoden 2016 pohjoiskarjalainen marjatilallinenon Harri Meriläinen Lieksan Viekijärveltä.

Mansikan säilöntäkausi vauhtiin etuajassa Pohjois-Karjalassa

Mansikan pääsatokausi on alkanut Pohjois-Karjalassa noin kaksi ja puoli viikkoa viime kesää aikaisemmin. Sadosta odotetaan tavanomaista, paikoin jopa hyvää. Maakunnan eteläosissa avomaan mansikan satohuippu savutettaneen jo heinäkuun ensimmäisen viikon aikana. Pohjoisosissa satuhuippu tulee viikkoa myöhemmin.

3 vuotta vanha hampurilainen lähi

Hampurilaisiin ei pysty aika eikä edes sula kupari – ovatko ne ikuisia?

Prisma Studion hampurilainen täyttää 3 vuotta!

Pestyjä uusia perunoita kattilassa

Uusia perunoita voi pakastaa – maku säilyy tuoreena talven yli

Kotimaisten uusien perunoiden maku on vertaansa vailla, eikä sitä voi edes verrata talviperunaan. Kesäisen maun voi kuitenkin helposti säilöä pakastamalla. Uusien perunoiden pakastaminen on helppoa, vaikeinta on muistaa tehdä se.

Ihmisiä vierailemassa Märketin majakalla.

Märketin viimeinen majakanvartija: "Aika ei käynyt pitkäksi, mutta säilykeruokaan kyllästyi"

Karl-Erik Erikssonin työsarka alkoi Suomen ja Ruotsin rajalla sijaitsevalla luodolla 1960-luvun alussa.

Kannettomia säilykepurkkeja.

Myös oman ruoan saa purkkiin

Laukaassa sijaitseva säilyketehdas purkittaa myös esimerkiksi metsästäjien tuomaa tarkastamatonta lihaa. Sitä saa purkittaa tuojien omaan käyttöön tai lahjoitettavaksi.

Lasisia hillopurkkeja, etikettia raavitaan irti veitsellä

Miksi lasipurkkien etiketti on niin tiukassa?

Hillopurkin etiketin saa varmasti irti vain etanolilla.

Järkevä pakastaja valitsee neliskanttisia rasioita. Pakkauksen koko on mieluiten sellainen, että rasia tulee käytettyä yhdellä kerralla.

Pakastaminen ei ole hätähousujen hommaa

Kotitarpeeksi pakastaminen ei ole vaikeaa. Kun muistaa muutaman niksin, myös pakasteiden jatkokäyttö on helpompaa eikä tuotteita mene hukkaan.

Kuivattuja sieniä purkissa.

Ilmat ja löysät pois – säilönnän uudet tuulet

Marjojen, kasvisten ja sienten säilöminen muuttaa muotoaan. Enää kaikkea ei panna pakastimeen, vaan satoa säilötään myös kuivaamalla ja tyhjiöpakkaamalla. Satokauden päästessä vauhtiin erilaisten kuivureiden ja tyhjiöpakkauslaitteiden kysyntä kasvaa.

Marjojen pakastaminen.

Sokeria päälle ja väliin – pakastaminen tuhoaa marjan makeutta

Mansikoiden säilöntäkausi on parhaimmillaan, mutta kannattaako sokeria lisätä jo valmiiksi makeisiin mansikoihin? Osa marjojen omasta sokerista hajoaa pakastimessa, oli sitten kyse mansikasta tai mustikasta.

Jäisiä pakastemarjaoja kupissa.

Marjastusvimmassa hankitaan jopa lisäpakastimia – hillitse himosi: marjat eivät säily ikuisesti

Moni havahtuu viimeistään nyt pakastimensa tilaan, kun uusi säilöntäkausi on parhaimmillaan. Mitä tehdä pakastinarkun pohjalta löytyville vuosia vanhoille marjoille, joita on suurella rakkaudella aikoinaan kerännyt ja huolella säilyttänyt? Uskaltaako neljä vuotta sitten kerättyä mustikkaa suuhunsa pistää?

Nainen poimii mansikoita.

Loput mansikat uhkaavat jäädä poimimatta: "Marjat homehtuvat maahan sateen jatkuessa"

Mansikkasadon pelätään loppuvan nopeasti runsaiden sateiden vuoksi. Länsi-Suomessa marjat ovat jo alkaneet homehtua pelloille.

säilykepurkki

Säilykehedelmät ovat mainettaan parempaa evästä – Tutkija: erittäin hyvää ravintoa lapsillekin

Edes C-vitamiini ei häviä purkista. Kuumentaminen kyllä liuottaa sitä, mutta vitamiini säilyy umpioidussa purkissa vuosikausia.

Ruoan kuivaaminen

Pöperöiden kuivaaminen onnistuu myös untuvikolta

Lihaa, kananmunia, kasviksia tai hedelmiä. Sellaista ruokaa ei oikeastaan ole, jota ei voisi kuivattaa. Puuhastelu voi kuitenkin tuntua aloittelijoista työläältä. Muutamilla nikseillä urakkaa voi helpottaa.

Hilloa valmistetaan Suonenjoen hillotehtaalla.

Suonenjoen hillotehdas laajenee jatkuvasti: "Uskomme, että saamme palkattua myös lisää väkeä"

Suomen suurin hillotehdas Suonenjoella laajentaa tuotantoaan. Uusia tiloja rakennetaan jatkuvasti lisää ja myös työntekijämäärään on odotettavissa lisäystä. Valion hillotehtaalla on töissä 110 ihmistä.

Puolukkahillon keittoa.

Muista porisuttaa hilloa tarpeeksi – video

Hillon ja mehujen keittäminen säilöö talven tuiskujen ja pakkasten varalle. Hillojen valmistusvaiheessa pitää muistaa kuoria keittämisen aikana hillon pinnalle kerääntyvä vaahto pois. Hyvä hillo on kirkasta ja sopivan kiinteää.

Miten syntyy paras hillo?

Hilloja voi tehdä marjoista ja hedelmistä. Makoisia herkkuja syntyy myös vihanneksista. Perussuosikkeja ovat mansikka, vadelma, mustikka, puolukka ja omena. Mikä on sinun suosikkisi? Miten syntyy paras hillo?

Jäteauto tuomassa lastia kaatopaikalle.

Kainuussa orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto ei pelota

Orgaanista jätettä ei saa päätyä kaatopaikoille enää vuoden 2016 alusta lähtien. Kainuussa panikointiin ei ainakaan ole aihetta, sillä jo nyt kaatopaikalle päätyy valtakunnallisesti verrattuna pieni määrä jätettä.

Hillopurkkeja ja omenoita tarjottimella

Vältelty sokeri kuuluu syksyn hilloihin

Syksyn sadosta keitetyt hillot ja soseet voi maustaa oman makunsa mukaan. Sopivia mausteita ovat ainakin inkivääri, chili ja minttu - sokeria unohtamatta. Sokerin merkitys hillolle on sen verran suuri, että siinä ei kannata asiantuntijan mukaan säästellä.

Punaherukoita pensaassa.

Ruokatrendit innostavat nuoria säilömään

Säilöntäperinne on saanut uutta nostetta nykyajan trendivirtauksista. Puhtaan lähiruuan suosiminen on houkutellut myös nuoria opettelemaan säilönnän salat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle