Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lämpölaitoksen tyhjä pihamaa. Geoterminen kaivo jää kannen alle piiloon.

Puhtaan energian jättilaitos kariutui, kun luonto päihitti insinöörit – Fortum vetäytyi St1:n geotermisestä pilotista Espoossa

Geoterminen laitos olisi tuottanut onnistuessaan 10 prosenttia kaupungin lämmöntarpeesta. Sitä ei kuitenkaan saatu toimimaan seitsemän vuoden yrityksen jälkeen.

Aktivistit pysäyttivät venäläistä hiiltä kuljettaneen junan Hangossa

Ympäristöaktivistit pysäyttivät venäläistä hiiltä kuljettaneen junan sataman portille Hangossa – osa kahlinnut itsensä junakiskoihin

Greenpeacen ja Elokapinan aktivistit ovat yhteistyössä estäneet junaliikenteen Koverharin sataman portilla. Poliisi on paikalla ja keskustelee mielenosoittajien kanssa tilanteen selvittämiseksi.

Helsingin Hanasaaren hiilivoimala.

Helen hylkäsi nyt venäläisen maakaasun, mutta joutuu toiveistaan huolimatta yhä käyttämään muuta venäläistä energiaa

Energiayhtiö harmittelee sitä, että EU:n asettamaa hiilen tuontikieltoa sovelletaan vanhoihin hankintasopimuksiin vasta elokuun alkupuolella.

Öljypumppu Venäjän Surgutissa.

Suomi voisi irtautua Venäjän energiasta "jopa viikoissa", jos poliittinen päätös tehdään – nämä asiat siitä seuraisivat

Suomi ei jäisi kaipaamaan Venäjän öljyä, maakaasua, sähköä tai kivihiiltä. Kaikkia saa muualtakin, mutta hinta voi olla korkeampi. Venäjän energiasta irtautuminen odottaa poliittista päätöstä.

Petri Vuorio ja Jukka Leskelä.

Uudet Venäjä-pakotteet ovat viemässä viimeisetkin taloussuhteiden rippeet Suomen ja Venäjän väliltä – Näin EU:n sanktiot iskisivät Suomeen

EU suunnittelee esimerkiksi kivihiilen tuontikieltoa. Energiateollisuuden Jukka Leskelä sanoo, että energiapakotteita pitäisi laajentaa myös öljyyn ja kaasuun, jos Venäjää halutaan horjuttaa enemmän.

Venäläisestä energiasta luopuminen olisi sokki, mutta hallittavissa, arvioi tutkija

Venäjän energiasta luopuminen olisi šokki, mutta hallittavissa, sanovat asiantuntijat – katseet kannattaisi suunnata öljyyn ja kaasuun

Euroopan unioni suunnittelee pakotteita venäläiselle kivihiilelle, mutta nyt pitäisi miettiä sitä, miten energiariippuvuus Venäjästä saataisiin kokonaan poikki, arvioivat asiantuntijat Ylen aamussa.

Greenpeacen aktivistit ovat pystyttäneet bannerin Salmisaaren voimalaan.

Poliisi otti kiinni yhdeksän Greenpeacen aktivistia, jotka yrittivät estää venäläisen hiililastin purkua Helsingin Salmisaaressa

Energiayhtiö Helen joutui keskeyttämään Salmisaareen saapuneen hiililastin purkamisen aktivistien kiivettyä laiturialueelle.

Järnpellets vid Djuphamnen i Karleby.

VR perui keskeytyksen – kivihiilen kuljetus Venäjältä Kokkolaan jatkuu

Kokkolaan saapuu pienen keskeytyksen jälkeen jälleen kivihiiltä Venäjältä.

Berliinissä vaadittiin viime perjantaina (25.3.) ympäristömielenosoituksessa venäläisten energiatoimitusten keskeyttämistä.

Analyysi: Saksa ei halua äkkinäistä loppua venäläiselle kaasulle ja öljylle, koska uskoo sen osuvan Eurooppaan Venäjää kovemmin

Saksa on yksi maista, jotka ovat eniten riippuvaisia venäläisistä polttoaineista. Nyt se katuu menneisyyden huonoja energiapoliittisia päätöksiään, kirjoittaa Ylen Berliinin-avustaja Anna Saraste.

Venäläistä hiiltä kuljettavat junat liikennöivät edelleen Suomessa

Sodasta huolimatta venäläistä hiiltä on kuljetettu Suomen läpi – pitkät rahtijunat täristelevät päivittäin Pirjo Kauppilan kotitalon ohi

Venäjältä peräisin olevaa hiiltä kuljetetaan vielä noin viikon ajan Suomen läpi Hankoon. Hiilen kuljetuksesta on vastannut virolainen yhtiö.

Sitran projektijohtaja Outi Haanperä A-Talkissa.

Euroopan energiakriisin huippua ei ole vielä nähty – talousasiantuntijat ennustavat ennätyshintoja

Sota Ukrainassa saattaa syöstä Euroopan nykyistä syvempään energiakriisiin.

turvepelto

Tekeekö turve comebackin, kun energiapolitiikassa pyritään eroon Venäjästä? – Etelä-Savon ilmastokoordinaattori: "Toivottavasti kehitys jatkuu maailmantilanteesta huolimatta"

Suomi on hyvin riippuvainen Venäjästä, mitä tulee energiatuotantoon. Tästä riippuvuudesta pyritään nyt eroon, mutta se voi olla ainakin väliaikaisesti ikävä isku ilmastotyölle.

Vasemmassa laidassa iso kasa kivihiiltä. Vieressä rakennetaan puuta polttavaa lämpölaitosta. Taustalla maakaasuvoimalan piipuista tupruaa savua.

Helsinki voisi tuottaa energiansa kokonaan ilman Venäjää – näin se onnistuisi

Kivihiiltä saa myös muista maista, ja maakaasun voi korvata öljyllä. Suurin kysymys on korvaavien polttoaineiden riittävyys, jos länsimaat boikotoivat venäläisiä polttoaineita.

Ilmakuvassa Hanasaaren voimalaitos Helsingin Sörnäisissä. On talvi ja maa on valkoinen. Musta hiilikukkula on peittynyt osittain lumeen. Voimalaitoksen piipusta nousee harmaata savua.

Energiayhtiö Helen hankkii kivihiilensä muualta kuin Venäjältä – energianhankinta turvattu nyt kesän loppuun asti

Energiayhtiö Helen ei toistaiseksi aio hankkia tuotantoonsa käytettävää kivihiiltä Venäjältä johtuen Ukrainan tilanteesta. Ensi talveksi on tulossa käyttöön uusia lämmöntuotantotapoja.

Regeringen, med Sanna Marin och Annika Saarikko i mitten, sitter och samtalar i riksdagen.

Tuore raportti: Teräsyhtiö SSAB:n aikaistunut investointisuunnitelma voi auttaa Marinin hallitusta saavuttamaan ilmastotavoitteensa

Teräsyhtiö SSAB:n aikaistunut investointisuunnitelma voi kattaa ison osan hallituksen hiilineutraalisuustavoitteen päästökuilusta.

Kati Pekkarinen katsoo kameraan olohuoneen pöydän ääressä. Kyynärpää nojaa pöytään ja leuka käteen. Tummalla puupöydällä Helenin lähettämiä kirjeitä ja kukkakimppu ruskealla pitsiliinalla.

Paisunut kaukolämpölasku sai eläkeläispariskunnan suunniltaan – viranomainen: energiayhtiön menettely oli kohtuutonta

Helsinkiläisillä Pekkarisilla on muitakin kohtalotovereita. Kuluttajariitalautakunta toivoo, että kaukolämmön hintamuutoksia säänneltäisiin erillisellä lailla.

Kuorma-auto kuljettaa lunta.

Tiistai 8.2.2022 (tv)

Ukrainan kriisi. Kivihiilen käytön lopettaminen. Helsingin lumitilanne. Sääennuste.

Noin viidennes Helenin hiilivoiman päästöistä on epäsuoria päästöjä

Kiitos ja hyvästi, kivihiili – Eurooppa pyrkii irti vuosisatoja jatkuneesta polttamisesta ja tämän seuraukset ovat osin hämärän peitossa

Moderni teollisuusmaa luotiin Euroopassa kivihiilen avulla. Historiallisen energianlähteen matka on tulossa loppusuoralle vanhalla mantereella, ja tällä on laaja-alaisia seurauksia.

Grafiikka näyttää Suomen kivihiilen kulutuksen 2010-2021. Vuonna 2021 kivihiilen kulutus nousi lähes 20 prosenttia edellisestä vuodesta.

Hiilen kulutus kasvoi Suomessa viidenneksen edellisvuodesta, vaikka fossiilisista yritetään pyristellä irti – kokosimme syitä tilanteeseen

Maailman mittakaavassa hiilen kysyntähuippu on vielä saavuttamatta, mutta Suomessa kulutus vähenee isossa kuvassa. Vuonna 2029 voimaan astuva kielto lopettaa kivihiilen energiakäytön Suomessa kokonaan.

Kvinna demonstrerar mot Fortumägda energijätten Unipers planer att starta kolkraftverket Datteln 4 i Tyskland.

Fortumin hiilineutraalisuustavoite ei kestä päivänvaloa, väittää raportti: “Yhtiö vertautuu ilmastotoimissa hidasteleviin itäeurooppalaisiin”

Ympäristöjärjestöt vertasivat laajassa raportissa suurimpien eurooppalaisten energiayhtiöiden ilmastotavoitteita kansainvälisen energiajärjestön IEA:n suosituksiin. Suomen valtion omistama Fortum pärjäsi vertailussa yhtä heikosti kuin itäeurooppalaiset verrokkiyhtiöt.

Greenpeacen aktivisti antaa haastattelua ydinvoimalan edessä Saksassa.

EU antamassa "vihreän leiman" ydinvoimalle ja osalle maakaasusta – aiemmin ne puuttuivat komission listalta

Kritiikkiä herättää se, että ydinvoima tuottaa erittäin kauan ja voimakkaasti säteilevää jätettä. Maakaasu taas aiheuttaa ilmastonmuutosta pahentavia CO2-päästöjä.

Helenin hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr.).

Helsingin viimeinen kivihiililaitos sulkee ovensa ja Osmo Soininvaara iloitsee siitä: "30 vuotta sitten en olisi ollut näin toiveikas"

Salmisaaren kivihiilivoimala suljetaan Hanasaaren tavoin etuajassa. Helsingin ilmastokeskustelua vuosikymmeniä seurannut Osmo Soininvaara on tilanteeseen tyytyväinen.

Salmisaaren yhteistuotantovoimalaitos.

Historiallinen päätös: Kivihiilen poltto loppuu Helsingissä jo vuonna 2024 – Salmisaaren vihreämmät korvaajat ovat vielä arvoitus

Helen on päättänyt sulkea myös Salmisaaren kivihiilivoimalan reilusti etuajassa. Kivihiilen korvaajia on kuitenkin julkistettu toistaiseksi vain Hanasaaren kivihiilivoimalan jättämän aukon korvaamiseksi.

Työntekijät valvovat ESEn voimalaitoksen toimintaa valvomossa.

Sähkön korkea pörssihinta ei ole pelkästään huono asia – kaupunkien energiayhtiöt jauhavat nyt rahaa, josta veronmaksajatkin lopulta hyötyvät

Eri puolilla Suomea energialaitosten voimalat tuottavat kovilla pakkasilla sähköä pörssiin saman verran kuin ydinvoimalat tai vesivoimalat. Laitokset ovat pääosin kaupunkien omistamia. Jatkossa niiden tuottaman sähkön määrä tulee kuitenkin vähenemään.

Työntekijät kantavat tuoleja lavalta ilmastokokouksen päätyttyä.

Ilmastosovun vesittyminen harmittaa nuorisopoliitikkoja – Perussuomalainen nuoriso katsoo Suomen tekevän jo liikaa ilmaston hyväksi

Poliittisista nuorisojärjestöistä arvioidaan ilmastosovun kertovan yhteisestä tahtotilasta, mutta kunnianhimon puuttuvan. Nykyisiltä päättäjiltä nuoret penäävät rohkeita ilmastotekoja.

Eskarilaisten isänpäiväpiirroksia

Sunnuntai 14.11.2021 (radio)

Glasgow'n ilmastokokous. Ympäristöjärjestöt. Isänpäivä. Sää.

Markus Rauramo Fortum TJ.

Fortumin viesti komissaari Mairead McGuinnessille: Ydinvoima ja kaasu mukaan kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmään eli taksonomiaan

Fortumin mukaan kaikkia hiilidioksidipäästöttömiä teknologioita tulisi kohdella tasavertaisesti ja maakaasulla tulisi olla rooli siirtymävaiheessa. Yhtiö parhaillaan arvioi Loviisan ydinvoimalaitoksen käyttöiän pidentämistä.

Kiinan hiilidioksidipäästöt verrattuna muihin maihin. Katso animaatio klikkaamalla kuvaa. Lähde: Global Carbon Project, grafiikka: Harri Vähäkangas/Yle

Kun Eurooppa leikkaa päästöjä, Kiina rakentaa liki 200 uutta hiilivoimalaa

Kiina haluaa siirtyä rakentamisesta ja raskaasta teollisuudesta kohti palveluita ja korkeaa teknologiaa. Kun tämä tapahtuu, myös päästöt laskevat.

Skorstenar skjuter rök mot himlen vid fabriker i Lanzhou.

Raportti: Maailman hiilidioksidipäästöt palaamassa pandemiaa edeltävälle tasolle – Kiinan kontolla jo lähes kolmasosa kokonaispäästöistä

Tuore raportti ei helpottane Glasgow'n ilmastokokouksen jännitteitä kolmen suurvallan välillä. Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa ja Venäjää siitä, etteivät maiden ilmastopyrkimykset ovat riittäviä.

Kiinalainen tehdas.

Suomen ja EU:n ilmastopäästöt ovat vähentyneet ja matkalla alaspäin – kulutusta mittaamalla päästöt ovat kuitenkin jopa nousseet

Suomalaisten kulutuksesta aiheutuvat päästöjä ei ole saatu kunnolla laskuun. Ulkomailta tulevat päästöt ovat vähentyneet huippuvuosista, mutta ovat edelleen samalla tasolla kuin 20 vuotta sitten.

Hiilivoimalan piiput ja patsas.

Hiilellä grillaus on kielletty, hiilivoimalaa ei – kiinalainen Yunchengin kaupunki elää hiilestä, mutta nyt sitä puhdistetaan päästöistä kovin ottein

Kiina ratsaa yunchengilaisia saastuttajia. Kaupungin puhdistus on jo vähentänyt saastesumua, mutta hiilineutraalius on päästöiltään maailman suurimmassa maassa vasta kaukainen unelma.

Ilmakuvassa on Salmisaaren voimalaitos.

Helen aloittaa yt-neuvottelut – energiayhtiö haluaa selvittää, voiko Salmisaaren voimalaitos luopua kivihiilestä ennakoitua aiemmin

Yhtiön arvion mukaan henkilöstön määrä saattaa vähentyä enintään 320 henkilöllä. 

Aurinkopaneeleja rakenteilla olevan talon katolla.

Australia sanoo pyrkivänsä nollapäästöihin vuonna 2050 – onko kyse todellisesta suunnanmuutoksesta vai pelkästä tyhjästä puheesta?

Australian pääministerin mukaan maa ei aio luopua hiili- ja kaasuteollisuudestaan. Australia on yksi maailman suurimmista ilmastopäästöjen aiheuttajista.

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Hyviä uutisia, maailmanloppu ei ole ovella

Suomen metsät eivät riitä koko maailman ilmasto-ongelman ratkaisemiseen, mutta metsistämme on pidettävä huolta. Kun metsää käytetään talousmetsänä, on puita istutettava yhä enemmän myös taajamiin, kirjoittaa Kontro.

Kiinalainen hiilivoimala auringonlaskun aikaan kuvattuna.

Kiinassa on meneillään energiakriisi, jonka vaikutukset uhkaavat tuntua täälläkin – "Tämä on yllättävän iso asia", sanoo ekonomisti

Kiinan sähköpulan taustalla on hiilen hinnan kallistuminen. Valtaosa energiasta tuotetaan Kiinassa hiilivoimalla. Kriisi on herätys siitä, miten suuria ongelmia vahva hiiliriippuvuus aiheuttaa, arvioi analyytikko.

Saksan uudet hallituskumppanit tiedotustilaisuudessa, äänessä SPD:n kansleriehdokas, Olaf Scholz.

Saksassa demarit, vihreät ja liberaalit alustavaan sopuun hallituksesta, hiilestä aiotaan luopua vuoteen 2030 mennessä

Nyt alkavat viralliset hallitusneuvottelut. Alustavaan sopuun sisältyy kunnianhimoinen energiapolitiikan linjaus.

Thomas Winkler tietokoneen äärellä.

Isot taustatekijät nostavat sähkön hintaa Euroopassa – ilmastokriisi, Kiinan mahti ja tyyni sää kasvattavat kuluttajan sähkölaskua

Eurooppalaiset tuskailevat energian hinnan vuoksi. Helpotusta ei ole luvassa, sillä taustalla on myös talouden elpyminen koronan jälkeen. Saksassa sähkön hinta kuuluu Euroopan kalleimpiin.

Salmisaaren yhteistuotantovoimalaitos.

Helsinki haluaa hiilineutraaliksi viisi vuotta tähdättyä aiemmin eli 2030 – grafiikka näyttää, miten kaupungin päästöt ovat muuttuneet

Suurin vastuu tavoitteen toteutumisesta on energiayhtiö Helenillä. Kivihiilikielto ajaa yhtiötä kohti tavoitetta ilman ilmastotavoitteen aikaistamistakin.

Skorstenen med fibonaccis tal, åbo energi.

Turku Energian kaukolämpöasiakkailla ei ole syytä huoleen – Turussa ei nähdä Helsingin kaltaisia hintojen korotuksia

Helenin hintojen korotuksen taustalla ovat uusiutumattomien energiamuotojen verotuksen kiristyminen ja päästöoikeuksien hintojen nousu.

Tulevaisuuden polttoaineiden testaamisessa tarvitaan taskulamppuakin. Katso mitä Vaasan moottorilaboratoriossa tapahtuu

Ammoniakki ja vety ovat tulevaisuuden polttoainehittejä, joita Wärtsilä testaa Vaasassa: "Kyllähän tässä terve kisa on, kuka ehtii ensin ja millä tuloksilla"

Merenkulun päästöjen vähentämiseen etsitään kiivaasti ratkaisua ympäri maailman. Wärtsilä oy uskoo ammoniakkiin ja vetyyn. Vaasan laboratorioissa on testattu molempia hyvällä menestyksellä kaksoispolttoaine-ja kipinäsytytteisissä moottoreissa.

Savupiippuja iltataivasta vasten

Maailman suurimmat hiilipäästäjät ilmastoraportista: Kiina vakuuttaa sitoutumistaan, Yhdysvallat vaatii vauhtia ja Intia osoittaa vanhoja teollisuusmaita

Maailman suurimmista kasvihuonepäästöistä vastaava Kiina uskoo olevansa ilmastotoimissaan jo oikealla tiellä. Pienten saarivaltioiden yhteistyöjärjestö muistuttaa, että niiden tulevaisuus riippuu suoraan ilmaston lämpenemisestä ja merenpinnan noususta.

Thatcher kädet ilmassa.

Boris Johnson kohautti kehumalla Margaret Thatcheriä ilmastonsuojelun edelläkävijäksi: Hän sulki niin paljon hiilikaivoksia ympäri maata

Arvostelijat pitävät Johnsonin kommenttia tunteettomana. Thatcherin hiilikaivoksia sulkeneen politiikan vuoksi kymmeniä tuhansia ihmisiä menetti työnsä ja Britannia luisui yhteiskunnalliseen kaaokseen lakkoilun ja levottomuuksien seurauksena.

Vaskiluodon Voimas anläggning på Vasklot i Vasa. Fabriksanläggningen sett utifrån.

Vaasaan suunnitellaan uutta biomassaan perustuvaa lämmöntuotantolaitosta – ministeriö myönsi 8,4 miljoonan investointituen

Vaasaan suunnitellaan uutta biomassaa käyttävää sähkön- ja lämmöntuontantolaitosta. Sen rakentaminen liittyy kivihiilen poltosta luopumiseen. Työ- ja elinkeinoministeriö tukee hanketta kahdeksalla miljoonalla eurolla.

Tuulivoimaloita ja taustalla hiilivoimala.

EU:lta tulee tällä viikolla valtava toimenpidepaketti, joka voi mullistaa ilmastonmuutoksen torjunnan – lue tämä juttu ja tiedät, mistä on kyse

Keskiviikkona kuullaan, millä keinoilla Euroopan pitää 2020-luvulla leikata päästöjään, jotta se pitäisi ilmaston lämpenemisen alle kahdessa asteessa, kirjoittaa Ylen EU-erikoistoimittaja Janne Toivonen.

Aamuruuhka, Etelä-Haaga, Vihdintie, autojen valot, ruuhka, syksy, talvi, sade

Raportti: Suomen päästöt laskivat ennätyksellisen alas viime vuonna, mutta vuoden 2035 tavoitteisiin niillä ei silti ylletä

Päästökaupan piirissä olevat päästöt vähenivät noin 16 prosenttia edellisvuodesta. Sen ulkopuolella, kuten liikenteessä, maataloudessa ja lämmityksessä, päästöt vähenivät maltillisemmin.

Hanasaaren hiilikasat

Helsinki to shut down coal-fired power plant 2 years ahead of schedule

The city has pledged to become carbon neutral by the year 2035.

Hanasaaren hiilikasat

Helsinki sulkee Hanasaaren voimalan etuajassa – kaupunki pohtii rakennukselle uutta käyttöä: "Turbiinihalli voisi soveltua palloiluun"

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen on päättänyt sulkea Hanasaaren hiilivoimalaitoksen viimeistään huhtikuun alussa 2023. Päätöksiä voimalarakennuksen jatkokäytöstä ei ole vielä tehty, mutta virkamiehet ovat pohtineet liikunta- ja kulttuuritiloja.

Tuulivoimapuisto Parchimissa.

Saksa keventää pakon edessä nuorten ilmastotaakkaa – uusilla päästötavoitteilla merkittäviä vaikutuksia dieselmersuista Fortumin omistuksiin

Saksan hallitus linjasi uudet ilmastotavoitteet ennätysvauhtia. Syynä on perustuslakituomioistuimen yllättävä päätös, jonka mukaan Saksa oli jättämässä kohtuuttoman taakan nuorille sukupolville. Tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2045.

Uniperin voimala Rotterdamissa.

Finland's Fortum majority owner in German utility suing Dutch government over coal ban

A Finland-linked firm is taking the Netherlands to court over the country's coal exit.

Olli Tiainen Hanasaaren hiilikasan äärellä Merihaassa

Miksi Suomi on mukana haastamassa toista EU-maata oikeuteen kivihiilen kieltämisestä? Fortumin ja Uniperin kanne nosti esiin ikivanhan sopimuksen

Suomi on kieltänyt kivihiilen energiakäytön kansallisella lailla, mutta tukee silti Fortumia ja Uniperia, jotka aikovat haastaa Alankomaat oikeuteen samanlaisen kieltolain vuoksi. Laki sulkee Uniperin kivihiilivoimalan Alankomaissa. Saako valtionyhtiö toimia vastoin ilmastotavoitteita, joihin Suomen hallitus on sitoutunut?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle