Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaivinkone kunnostamassa koskea.

Uhanalainen järvitaimen sai jo riemuvoiton – työlistalla vielä tuhansia patoja ja kutupaikkoja, kunhan eurot eivät lopu kesken

Kuluneella hallituskaudella on kunnostettu viitisenkymmentä kohdetta. Työhön on käytetty 15 miljoonaa euroa valtion rahaa. Tuen tarve jatkuu, mutta valtion säästöpaine voi kaataa rahoituksen.

Kaivinkone kaivaa kiviä pois

Vaelluskaloille rakennettu uoma avattiin juhlavasti Varkaudessa

Ohitusuoman kautta kalat pääsevät kulkemaan kutupaikoilleen. Syksyn aikana valmistunut uoma on tähän astisista suurin Suomessa.

Lahnasenkoski virtaa syksyisessä maisemassa padon purkamisen jälkeen.

Jasper Pääkkönen laittoi arvovaltansa likoon – nyt hän saapui katsomaan, mitä sillä saatiin: "Tulokset ovat aivan uskomattomia"

Itärajalle on syntymässä uusi merkittävä lohijoki, jonka vapauttamisessa Jasper Pääkkösellä oli merkittävä osa. Vastaavaa järvilohikantaa ei löydy muualta Suomesta.

Kuorma-auto Hiitolanjoen Lahnasenkosken kunnostustyömaalla.

Toinen pato sai lähdöt äärimmäisen uhanalaiselle lohelle elintärkeällä Hiitolanjoella Etelä-Karjalassa – kalat kärkkyvät jo Lahnasenkoskella

Lahnasenkosken pato on nyt historiaa. Virkistysaluesäätiö tekee vielä koskella kunnostustöitä. Sen jälkeen kalat pääsevät jatkamaan matkaansa pidemmälle jokeen.

Pekka Vähämäki, Joonas Ikävalko ja Markus Tapaninen tekevät sähkökoekalastusta Hiitolanjoen Kangaskoskessa seisten.

Padon purku riehaannutti harvinaiset lohet kutemaan – tutkijat hämmästyivät: "En ole törmännyt tällaiseen koskaan Suomessa"

Yli sata vuotta valjastettuna olleen Kangaskosken ennallistaminen Etelä-Karjalassa on onnistunut yli odotusten. Ensimmäisessä sähkökoekalastuksessa laatokanlohen ja -taimenen poikasia löytyi määrä, jota kukaan ei olisi voinut kuvitella.

Sapsokoski virtaa,taustalla näkyy puita ja taivas.

Sotkamon Sapsokosken kunnostustyöt valmistuivat etuajassa

Kunnostus eteni suunnitelmien mukaisesti. Nyt toiveena on, että uhanalainen järvitaimen ottaa tänä kesänä tehdyt kutupaikat omakseen.

Mikael Rytkönen osoittaa koskelle päin ja Jaakko Muurimäki katsoo osoitettuun suuntaan, taustalla Sapsokoski.

Sotkamon Sapsokoskeen kunnostetaan parhaillaan vaelluskaloille tärkeitä kutupaikkoja – toiveena lisääntyvä taimenkanta

Toissa vuonna Sapsokoskesta purettiin pois vanha myllypato ja mylly. Nyt vapaana virtaavan kosken uomasta kaivetaan esiin soraikkoja, kiviä ja lohkareita, joista tehdään kaloille kutupaikkoja.

Lahnasenkosken voimalaitos Hiitolanjoessa.

Hiitolanjoelle roudataan valtavia kivilasteja, jotta voimaloiden pois ajama lohi saapuisi takaisin – aikaa voi mennä vuosia

Voimalat ehtivät toimia Hiitolanjoen koskissa yli sata vuotta. Padot estivät äärimmäisen uhanalaisen Laatokan järvilohen nousun sen kutupaikoille.

Kangaskosken voimalan voimalakanavassa vettä.

Hiitolanjoen Lahnasenkosken ennallistaminen alkoi tietöillä – patotöihin päästään elokuussa

Hiitolanjoen Lahnasenkosken voimalan turbiinit pysäytetään heinäkuun kuun lopussa.

Kermakoski

Kermankoski yllätti kalastajan Heinävedellä

Heittokalastaja joutui vaaraan, kun kahluuhousut täyttyivät vedellä ja virta vei mukanaan.

Brobölen pato Sipoonjoella estää kalojen nousun kutupaikoille. Viereinen kalatiekin kuivuu välillä niin pahasti, että kaloille ei riitä vettä uimiseen.

Sipoonjoen uhanalaisille taimenille koittavat paremmat ajat – moni muu kala lyö vielä päätään seinään Suomen tuhansilla padoilla

Suomessa on ainakin 5500 erilaista patoa. Niistä noin puolet estää vaelluskalojen nousun kutupaikoille kotijokiinsa. Turhia patoja pyritään nyt purkamaan, jotta uhanalaiset kalakannat elpyisivät.

Vanhankaupunginkosken länsihaarassa on pato, joka aiheuttaa kulkuesteen vaelluskaloille.

Hollantilainen patoasiantuntija tuli Suomeen ja vaikuttui – Helsingin tunnetuin koski on esimerkki uudesta kansainvälisestä ilmiöstä

Euroopassa ja Yhdysvalloissa on purettu jo tuhansia patoja. EU-komission ohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi 25 000 kilometriä vapaana virtaavaa jokea vuoteen 2030 mennessä.

Helsingin Vanhankaupunginkosken kalatie.

Helsinki sai luvan Vanhankaupunginkosken itäisen haaran kunnostamiseen – päätös ei koske joen padottua osuutta

Jokiuoman kunnostuksella on tarkoitus parantaa vaelluskalojen liikkuvuutta Vantaanjoessa.

Talvinen Vanhankaupunginkoski Matinkaaren sillalta kuvattuna.

"Uimaranta tuhoutuu ja simpukat kuolevat" – Helsingin Vanhankaupunginkosken padon purkamisesta liikkuu virheellisiä väitteitä, tarkistimme faktat

Somekeskusteluissa pyörii vuodesta toiseen uhkakuvia ja väitteitä, jotka ovat vanhentuneita tai eivät muuten pidä paikkaansa. Kokosimme keskeiset väitteet ja pyysimme niihin kuuden eri asiantuntijan näkemykset.

Hiitolanjoen Kangaskoski Rautjärvellä 2. syyskuuta 2021.

Kangaskosken padonpurkujuhlaa vietetään huomenna Rautjärven Hiitolanjoella – myös voimalan sisälle pääsee kurkistamaan

Hiitolanjoen Kangaskosken vapaata virtausta voi ihailla entisen patoalueen uusilla kulkualueilla ja katselupaikoilla huomenna järjestettävässä padonpurkujuhlassa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kaksi veden varaan joutunutta kylmettynyttä ihmistä pelastettiin Koitelinkoskella

Veden varaan joutuneet lapsi ja vanhempi mies pelastautuivat kivelle, josta pelastuslaitos kävi heidät hakemassa.

Savitaipaleen Saunakoski.

Järvitaimenen poikaset saivat kodin kauniiseen koskeen, mutta sitten paikalle saapuivat petokalat – nyt poikasille rakennetaan paremmat olot

Etelä-Karjalassa Savitaipaleella yritettiin reilut 20 vuotta sitten ennallistaa taimenten kutukoski. Siitä tuli niin viihtyisä paikka, että merkittävä osa poikasista meni petokalojen suihin. Nyt edessä on uusi yritys.

Tyhjennetty Tammerkoski

Tamperelaisten ilmainen kansanhuvi on täällä taas parin päivän ajan: Mitähän tyhjästä Tammerkoskesta löytyy tällä kertaa?

Kansallismaisema tyhjennetään korjaus- ja huoltotöiden sekä väliaikaisen sillan poistamisen vuoksi. Kävimme katsomassa, miltä tyhjä koski näyttää.

Pirttikosken pato ja vesivoimala Kaustisella

Padon purkaminen noussut Kaustisella vaihtoehdoksi kalatielle – vaelluskaloille aukeaisi reitti Perhonjoen laajoille koskialueille

Pirttikosken voimalan ohitse on rakennettava Perhonjoelle kalatie ellei voimalaitosta pureta. Voimalan purkaminen parantaisi lohikalojen lisääntymisalueita ja avaisi reitin yläjuoksun laajoille koskipaikoille.

Taimenille saneerataan uudet kutupaikat Livojokeen

Livojokeen lennätetään satoja tonneja soraa, jossa taimenet voivat kutea jo tänä syksynä – käynnissä on nyt jokien kunnostusbuumi

Muun muassa uittoruoppausten mukana hävinneitä taimenten ja harjusten kutupaikkoja palautetaan entiseen kuntoon kymmenissä kohteissa eri puolilla Suomea. Kalojen uskotaan kutevan entisöidyillä koskilla jo tänä syksynä.

Örön rantamaisemaa.

Koskien kuohuja, kimaltelevia järviä, vihreyttä ja vehreyttä – tutustu seitsemään luontokohteeseen eri puolilta Suomea

Tänään vietetään Suomen luonnon päivää. Yksi päivän teemoista on lähiluonto, eikä luonnosta nauttiakseen aina tarvitse mennä kauas. Lähde matkalle monimuotoiseen luontoon.

112 numero paloauton kyljessä

Kahdeksan hengen kumilautta juuttui Laukaan Kuusankoskeen, pintapelastajat auttoivat irti

Lautta juuttui kivikkoon, eikä koskea laskenut seurue saanut sitä omin neuvoin irti.

Laatokanlohet jäivät nalkkiin Hiitolanjoella

Aivan kuin ne olisivat aavistaneet – katso, miten isot lohet jo kärkkyvät kohta purettavan padon äärellä

Voimalaitosten padot ovat liki sadan vuoden ajan estäneet ainutlaatuisen laatokanlohen nousun vanhoille kutupaikoilleen Rautjärven Hiitolanjoella. Siitä huolimatta ne saapuivat jo odottamaan padon avautumista.

Punatiilinen voimalaitosrakennus metsän siimeksessä

Historiallinen tapaus Hiitolanjoella – liki 100-vuotias vesivoimalaitos puretaan lohen tieltä

Suomessa ainutlaatuinen vesivoimalaitosten sulkeminen alkoi Rautjärven Hiitolanjoella. Kolmesta voimalaitoksesta ensimmäinen sulkeutui nyt ja loput parin vuoden kuluttua.

Trumpettikoski.

Tuhotyö Trumpettikoskella estää taimenen liikkumisen Mätäjoella

Luonnonmukaisen Trumpettikosken kunnostustyö valmistui Helsingin kaupungin johdolla viime kesänä. Nyt talkoolaiset joutuvat rakentamaan kosken kivetyksen uudelleen.

Mies kalastaa.

Tervon Äyskoski avattiin tänään kalastukselle poikkeuksellisen pitkän hellesulun jälkeen, Lohimaan onkialtaissa ehti tapahtua kalakuolemia

Tervon Äyskoskessa saa jälleen kalastaa, sillä veden lämpötila on laskenut alle 20 asteen. Helteen aiheuttama kalastuskielto oli poikkeuksellisen pitkä, melkein kuukauden päivät. Aiemmin sulut ovat olleet noin viikon mittaisia.

Virtaavaa vettä.

Metsähallitus kunnostaa Iijoen lohikaloille kutukoskia – virtavesiin kuskataan kymmeniä tuhansia kiloja kiviainesta helikopterillakin

Kunnostettavat kosket sijaitsevat Livo- ja Loukusanjoella, jotka ovat Iijoen sivujokia. Niihin rakennetaan lohikaloille kutusoraikkoja ja poikaskivikkoja. Kymmenen koskea tarvitsee paljon kiviainesta, jonka kuljetuksiin käytetään myös helikopteria.

Kalkkistenkosken kunnostaminen sujuu hyvin pakkastalvena

Villit järvitaimenen poikaset saavat turvapaikan Kalkkistenkoskelle – pakkastalvi auttaa rakentamisessa

Asikkalan Kalkkistenkoskella elvytetään Päijänteen uhanalaista järvitaimenkantaa. Katso video, miltä koski näyttää.

Etsintäpartio seisomassa joen äärellä.

Sukeltajat eivät ole löytäneet kadonnutta naista Kouvolassa – seuraavaksi avuksi otetaan ruumiskoirat: ''Loputtomiin ei voida jatkaa''

Hätäkeskus sai tiistaina ilmoituksen jalanjäljistä, jotka johtivat veteen, mutta eivät takaisin.

Langinkosken kalastusmajan tupaantuliaiset 1889, kuvassa keisariperhettä sukulaisineen.

Langinkoskella Venäjän keisariperhe harrasti larppausta paljon ennen sen yleistymistä

Kalastusmajalla Aleksanteri III kantoi vettä ja hakkasi halkoja, keisarinna kuori perunoita essu edessään.

Siipirattaalla sähköä tuottava minivoimala Simpeleellä.

Rahoitusneuvos tilasi mökkirantaansa oman voimalaitoksen – nyt harvinaisista lohista tunnetun pikkukunnan koskessa seisoo "nukkekoti", josta voi ladata kännykän

Simpeleellä Etelä-Karjalassa on viime vuosina hankkiuduttu eroon vesivoiman käytöstä. Nyt kuntaan on kuitenkin noussut uusi erikoinen siipiratasvoimalaitos.

Mies seisoo lipporenkulla Tornionjoen yllä Kukkolankoskella. Vesi on tulvakorkeudessa kesäkuussa 2020.

Kukkolankoskella saatiin siikaa ihan hyvin – mutta kalat ovat edelleen pieniä

Tornionjoen Kukkolankoskella siian lippouskausi on päättynyt.

Poika seisoo rannalla, kädessään köysi

15-vuotias poika pelasti kaksi humalaista miestä koskesta ja ihmettelee, miksei kukaan aikuisista soittanut apua: "Ei saa katsoa poispäin"

Aleksi Määttä on palkittu kahden miehen hengen pelastamisesta. Miehet joutuivat Kymijokeen kuuluvan Korkeakosken virtauksen kouriin juhannuksena Kotkassa.

siika lippo lippoaminen kukkolankoski perinnekalastus

Kukkolankoskella odotellaan lippouskauden alkua

Toiveissa on, että vuorolippous päästäisiin aloittamaan ensi viikolla.

Imatrankosken tyhjä uoma

Koronapandemia vaikuttaa edelleen – elokuun koskinäytökset perutaan Imatralla

Aluehallintovirastot kielsivät yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestämisen.

Näin syntyy luonnonmukainen taimenkoski

Jääkaapin kokoiset järkäleet siirtyvät koneella, mutta viimeiset kivet asetellaan käsin – taimen pääsee taas kutemaan Mämmenkoskeen

Kalojen nousu Kuhnamosta Keiteleeseen on ollut mahdotonta yli 50 vuotta. Nyt tie on taas auki.

Koskenlaskua Kitkajoella.

Kokeile koskenlaskua Oulangalla – virtaavien vesien kansallispuistossa

Oulanka on yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista.

Kuohuva Kuhalankoski.

Forssan patotyömaa odottaa jokiveden vähentymistä

Seuraavaksi Kuhalankosken patotyömaalla yritetään päästä korjaamaan padon alapuolisen altaan rakenteita.

Kolme ihmistä tutkimassa opastaulua suuren punertavan hirsirakennuksen kulmalla vehreässä puistoympäristössä.

Venäjän keisarin ikivanhasta kalastusmajasta tuli yllättäen hitti Suomessa – takoi tasaisten vuosien jälkeen kovat kävijäluvut

Kotkan Langinkosken Keisarillinen kalastusmajan aukioloa pidennetään tänä vuonna.

Petri Pietiläinen ihailee Langinkosken maisemia.

Olemmeko matkalla kohti iloista 20-lukua? Kirjailija videopuheessaan: "Ilmastonmuutos voi olla jollekin iloinen asia, kun ei ole lunta"

Kissojen ja koirien maailmanhistoriat julkaissut tietokirjailija Petri Pietiläinen haluaa lisää puhetta iloisista ja hyvistä asioista.

Ilkan miehet marssivat Pohjalaisen lehtitaloon

Katkera sota lukijoista ja mielipideherruudesta päättyy Pohjanmaalla Ilkan ja Pohjalaisen yhdistymiseen: "Häviäjiä on paljon"

Taistelu maakuntalehtien välillä oli kiivaimmillaan 70- ja 80-luvuilla. Sanailu lehtien välillä jatkui vielä senkin jälkeen, kun ne päätyivät samaan konserniin.

Muonion melojat ovat harrastaneet surffausta Muoniojoella kevättulvien aikaan.

Kevättulvan aikaan Muonionjoella surffataan, siitä syntyi idea keinotekoisesta aallosta – katso video

Muoniossa suunnitellaan surffiaaltoa keskellä kylää virtaavaan Jerisjokeen.

Kuollut Tornionjoen lohi

Tornionjoen lohikuolemat on vaikea tutkittava – syy voi jopa jäädä arvoitukseksi

Lohikuolemien ja nousukalojen voimattomuuden syiden selvittämisessä on vielä monia epäselviä asioita.

Vaalimaanjoki, Miehikkälä

Venäjältä Suomeen pyrkivien kalojen kulku helpottuu itärajalla – niille rakennetaan ohituskaista

Suomen joissa ja puroissa on turhia patoja ja esteitä, jotka estävät uhanalaisten vaelluskalojen vapaan liikkumisen ja lisääntymisen.

Raekuuron vaurioittamia kukkaistutuksia

Ukkosmyrsky silppusi kukkaistutukset salaatiksi – tilalle ei saada uusia taimia

Uusien istutusten tekeminen ei onnistu, sillä tuhansia korvaavia taimia on tässä vaiheessa kesää mahdotonta saada.

Tornion Kukkolankoski Tornionjoella ja lippoaja taustalla.

Tornionjoella lipottu lohta puolet enemmän kuin vuosi sitten – "Kalaa tuli tasaisesti"

Kukkolankosken koski-isäntä Risto Leinosen mukaan vesi on ollut riittävän korkealla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle