Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaurapelto

Tuleva viljasato näyttää paremmalta kuin vuosi sitten – muuttuva maailmantilanne varjostaa ensi vuotta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut maailman vilja- ja lainnoitemarkkinat sekaisin. Tämän vuoden sato Suomessa on tällä hetkellä hyvällä tolalla, mutta paineet sadon onnistumisesta ovat silti suuret.

Mursu makaa nurmikolla.

Mursusta jäljelle jäävät osat päätyvät Kankaanpäähän, missä siitä tehdään muun muassa biodieseliä

Mursun luuranko ja nahka siirtyvät Luonnontieteelliseen museoon, jossa eläin konservoidaan ja asetetaan esille yleisönäyttelyyn.

kipsikäsittely pelloille estää fosforin valumisen vesistöihin

Peltojen kipsikäsittelyssä ollaan jäämässä Varsinais-Suomessa edellisvuosien tahdista – ely-keskus pidensi hakuaikaa

Maanparannuskipsillä voidaan pienentää peltomaalta tulevaa fosforin, kiintoaineksen ja orgaanisen hiilen kuormitusta vesistöihin noin 50 prosentilla.

Puimuri pellolla Kurikassa

Maatalouden kannattavuuskriisi uhkaa syventyä – lannoitteiden hinnat ovat lähes kaksinkertaistuneet parissa vuodessa

ProAgria ehdottaa ratkaisuksi maatilojen ahdinkoon muun muassa sadonhintavakuutuksen käyttöönottoa Suomessa.

Nainen istuu oranssilla tuolilla merinäköalan edustalla.

Itämerta on yritetty pelastaa jo kolme vuosikymmentä – miksi sinilevät silti kukkivat joka kesä?

John Nurmisen Säätiö on tehnyt 30 vuotta Itämeren suojelutyötä. Kolmessa vuosikymmenessä moni asia Itämeren tilassa on mennyt parempaan suuntaan, mutta tietyt ongelmat ovat säilyneet.

Yaran tehdas Uudessakaupungissa

Lannoitevalmistaja Yara korvannut lähes kokonaan Venäjältä tulleet raaka-aineet – lannoitteiden hinnat laskeneet

Keväällä Venäjän aloittaman hyökkäyssodan ja sitä seuranneiden EU-pakotteiden takia lannoitteiden hinnat pomppasivat pilviin Suomessa. Nyt hinnat ovat laskeneet.

Yaran kipsikasa Siilinjärvellä.

Yara saa aloittaa Siilinjärvellä kipsin läjitysalueen laajentamisen, vaikka laajennuksesta tehty valitus on vielä käsittelyssä hallinto-oikeudessa

Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut läjitysalueen laajennukselle ja uuden kiertovesialtaan rakentamiselle toiminnan aloitusluvan.

Etelä-Karjalan Jätehuollon biokaasulaitoksen putkistoa.

Oulun yliopiston mukaan Nivala ja Kalajokilaakso sopisivat erinomaisesti biokaasun tuotannolle

Oulun yliopiston tekemässä karttapohjaisessa tutkimuksessa on todettu, että Pohjois-Pohjanmaan eteläosalla olisi hyvät edellytykset vahvaksi biokaasun tuotantoalueeksi.

traktori maantiellä.

Kohonneet maatalouden kustannukset jakavat viljelijät eri asemaan – osa ehti ostaa lannoitteet edullisemmin

Viljelijöiden tilanne kesän kasvukauteen on kaksijakoinen. Osa ehti hankkia lannoitteet edullisemmin, osa jättää viljelyan pienemmäksi.

Biokaasusäiliö ja kaasunpesutornit Gasumin biokaasutehtaalla Riihimäellä.

Biokaasu voi saada nyt uutta nostetta: Suomen maatiloilla makaa aarre, joka voisi auttaa meitä irti Venäjän kaasusta ja ratkaista toisenkin kriittisen tarpeen

Biokaasun tuotannon moninkertaistaminen on sekä EU-komission että Suomen hallituksen agendalla. Pelkkä biokaasu ei riitä korvaamaan maakaasun kulutusta. Se ei tutkijan mukaan ole tarkoituskaan.

Traktori vetää kylvökonetta pellolla.

Pellot saatiin kylvettyä tänäkin keväänä – ostolannoitteita korvattiin osin karjanlannalla

Talvella pelättiin, että peltoja jää kylvämättä, kun muun muassa lannoitteiden hinnat nousivat jyrkästi. Toisin kävi – lähes joka pellonnurkka on viljelty.

Multavaa maata esitellään Qvidjassa

Kierrätyslannoitteet kiinnostavat yhä useampaa viljelijää – teollisuuden sivutuotteet ravitsevat peltoja ilmastoystävällisesti

Keinolannoitteiden raju kallistuminen herätti monet viljelijät kyselemään kierrätyslannoitteita. Niiden valmistaja etsiikin teollisuudesta uusia yhteistyökumppaneita kysynnän tyydyttämiseksi.

Viljelijöitä traktoreineen töissä pellolla Kiovan alueella.

Yhdysvaltain ulkoministeri syyttää Venäjän kiristävän Ukrainaa ja maailmaa – "Venäjän armeija on kaapannut miljoonien ruokavarannon panttivangiksi" 

Venäjä vaatii pakotteiden kevennyksiä, jotta se suostuu päästämään Ukrainan vehnää saarretuista Mustanmeren satamista. Yhdysvallat pitää toimintaa kiristyksenä.

Mies ja nainen seisovat keväisen pellon reunalla.

Kevään hidas eteneminen koettelee jo viljelijöiden hermoja – myös kulut lisäävät painetta saada hyvä sato: "Epäonnistua ei saa"

Viljelijät ovat tänä keväänä kahtiajakoisissa tunnelmissa. Osa on hankkinut lannoitteet ja muut tuotantotarvikkeet viime vuonna vanhoilla hinnoilla, osa joutuu maksamaan kalliisti.

Maanviljelijä Erik Perklen seisoo keskellä karua peltoaan Siuntiossa kuulokkeet päässään.

Ennätysmäärä peltoalasta voi jäädä viljelemättä: "Täytyy miettiä moneen kertaan, osallistuuko sellaiseen peliin", pohtii satavuotiaan tilan isäntä

Viljelijöiden pitäisi saada normaali sato, jotta ennätyskalliisiin lannoitteisiin on ensi vuonna varaa. Jos kausi epäonnistuu, peltoja jää kylvämättä. MTK:n mukaan viljelyala saattaa pienentyä jo tänä vuonna 10–20 prosenttia.

Lähikuva kylvökoneesta kaurapellolla

Syysviljoilla laajoja tuhoja Hämeessä

Syysvehnää joudutaan Hämeessä paikka paikoin kylvämään uudelleen jopa 80 prosenttia. Uuden perunan sato viivästyy.

Jätevesialtaita Oulun Taskilan jätevedenpuhdistamossa.

Oulun Vesi etsii paikkaa lietejätteen varastointiin ja käsittelyyn

Tällä hetkellä jätevesien käsittelystä kertyvä liete käsitellään kemiallisesti, mikä rajoittaa lietteen käyttöä lannoitteena tai maanparannusaineena.

Härkäpapuja säkissä.

Ilman lannoitteita pärjäävien palkokasvien viljely ja kysyntä ovat kasvaneet

Viljelyaloja ovat lisänneet lannoitteiden hinnat ja pula lannoitteista. Palkokasvi ei välttämättä typpilannoitetta vaadi. Myös esimerkiksi herneen tai härkäpavun kysyntä on lisääntynyt.

Maanviljelijä Aleksis Kyrö purkaa tallissa heinäpaalia hevosille.

Väkilannoitteiden käyttö on ollut liian helppoa ja halpaa, sanoo viljelijä – tutkijan mukaan Suomi voisi olla omavarainen lannoitteiden suhteen

Lannoittamisen tarvetta voidaan vähentää muun muassa monipuolisella viljelykierrolla. Menetelmän käyttö on yllättävän harvinaista.

Juuso Joona

Juuso Joonan kolumni: Ruoan arvostus vähentää sen hävikkiä

Hävikkiruoan mukana roskiin menee kaikki se työ, energia ja rakkaus, joka sen kasvattamiseen, käsittelyyn ja kuljettamiseen on käytetty, kirjoittaa Joona.

Keski-ikäinen maatalousyrittäjä Juha-Pekka Toukola seisoo väkilannoitevarastonsa edessä kädet farkkuhousujen taskussa

Viljelijä kummaksuu lannoitesurkuttelua, sillä viljan hinnan nousu lupaa hyvää tuottoa: "Katelaskelmat näyttävät paremmalta kuin koskaan"

Maatalouden kustannuskriisistä huolimatta viljan viljelijä voi tehdä hyvän tilin tänä vuonna, koska myös viljan hinta on nousukiidossa. Tilat tietävät jo nyt saavansa viljasta vähintään kaksinkertaisen hinnan ensi syksynä.

Jussi Rekola odlar sockerbetor.

Sokerijuurikkaan hintaa korotetaan jo kolmannen kerran tänä vuonna

Maa- ja metsätalousministeriö on ilmaissut aiemmin huolensa sokerijuurikkaan viljelyn puolesta.

Jäinen pelto

Viljelijöiden tuska kasvaa kasvamistaan – nyt pelkona ovat talvituhot

Hankien ja jääpeitteen alla on nyt aikaisempaa enemmän kylvöalaa ja talvituhot uhkaavat. Viime syksynä maahan pantiin Suomen historian suurin syysvehnäala.

Traktori ja kauhakuormaaja levittämässä pellolle ruskealta hiekalta näyttävää maanparannuskuitua.

Venäjän hyökkäyksen tuomaan lannoitepulaan olisi yksinkertainen ratkaisu, mutta raaka-aine päätyy Suomessa kaatopaikoille – kierrätys on liian kallista

Teollisuuden sivuvirtoja paremmin hyödyntämällä voitaisiin parantaa merkittävästi lannoitteiden huoltovarmuutta. Maataloudessa olisi kysyntää, mutta lannoitetuotantoon pitäisi löytää teollisuudesta uusia raaka-ainelähteitä.

Lakeuden Etapin käsittelypäällikkö Panu Kanamäki seisoo maanparannusainekasan vieressä.

Kierrätyslannoitteiden kysyntä ampaisi kasvuun – moni myy tällä hetkellä ei-oota ja etsii lisää raaka-aineita tuotantoon

Kotimaisia kierrätyslannoitteita valmistetaan esimerkiksi biojätteistä, kotieläinten lannasta tai jopa alkaliparistoista. Markkinat käyvät nyt kuumina, koska kemiallisten lannoitteiden hinnat ovat karanneet ja saatavuusongelmiakin on.

Emmi Nuorgam, Yle, 11.09.2019

Emmi Nuorgamin kolumni: Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeää

Kevään ensimmäiset krookukset muistuttavat meitä siitä, että vaikka maailma murenisi ympäriltämme, seuraa pimeyttä aina uusi elämä, kirjoittaa Nuorgam. Kolumnin voi myös kuunnella.

euroseteleitä

Perjantai 25.3.2022 (radio)

Valtion velka. Energia Euroopassa. Luomuviljely. Allegro-juna. Talvimyrsky

Rehuhernepelto

Luomutuotannosta haetaan nyt kriisinkestävyyttä myös normitiloille – Luomuliitto: "Kyselyjä on tullut ja pyrimme neuvomaan"

Luomutuotannossa kalliit ostopanokset pyritään korvaamaan tilojen omavaraisuudella, viljelijöiden osaamisella ja huolehtimalla maaperän ravinteiden kierrätyksestä.

HK Blå hör till en av företagets storsäljare.

HKScanin tuotantokustannukset kasvaneet

Kustannusten nousun taustalla on viljan hinnan kallistuminen. Myös energian hinnan nousu ja siitä seurannut lannoitteiden hintojen nousu nostavat HKScanin kannattavuutta.

Esko Rissanen katsoo kameraan.

Biokaasulaitos voi muuttaa maanviljelijöiden lopettamissuunnitelmia – varsinkin sivutuotteena syntyvä lannoite kiinnostaa tiloja

Leppävirran Riikinnevalle suunnitellaan biokaasulaitosta. Pohjois-Savossa on vireillä myös muita biokaasua tuottavia laitoksia.

En rapsplanta som inte är mogen

Pro Agria: Erityisesti karjatilat ovat Ukrainan sodan vuoksi kriisissä Etelä-Karjalassa – "Öljykasvien viljeleminen on nyt hyödyllistä"

Kasvinviljelyn asiantuntija Eino Heinola Pro Agriasta kehottaa viljelijöitä kylvämään kaikki kasvukunnoltaan hyvät pellot huoltovarmuuden turvaamiseksi.

Maatalousyrittäjä Janne Puttonen vakavan näköisenä kuvattuna navetassa.

Maatalouden ahdinko syvenee sodan seurauksena – juvalainen maitotilallinen: "Varmasti jossain tulee nälkä, ja siksi nyt on syytä reagoida"

Maatilojen kustannukset ovat nousseet jo ennen Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa. Mutta sota on tehnyt tilanteen entistä raskaammaksi. Valtiolta kaivataan nyt apua, jotta suomalainen ruokatuotanto saadaan turvattua.

Maatalousyrittäjä Markus Eerola pitää käsissään biokaasulaitokselta tullutta lannoitehaketta.

Hyvinkäällä on luomutila, joka on siirtynyt energian kuluttajasta sen tuottajaksi – se on avuksi nyt, kun maataloutta uhkaa uusi kriisi

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa myös Suomen maatalouteen ja maanviljelijöiden tuotantokustannuksiin, sillä noin kolmannes Suomen lannoitteista on tuotu viime vuosina Venäjältä.

Kees Huizinga Ukrainassa.

Ukrainasta paennut viljelijä ennustaa pahenevaa taistelua ruuasta ellei sota lopu – “Ihmiset ryntäävät Lähi-idästä Eurooppaan, koska heillä on nälkä”

Ukrainasta paenneen viljelijän mielestä Putin käy sotaa ihmisten nälällä. Jos taistelut eivät lopu, Euroopan porteille rynnii kohta leivän perässä miljoonia pakolaisia Lähi-idästä.

Tummiin pukeutunut mies seisoo navetassa, katsoo ohi kameran.

Vesa Erosen maatilan kulut kasvoivat hetkessä miljoonalla eurolla – kustannusten nopea kasvu ajaa maatalousyrittäjiä vaikeisiin päätöksiin

Suomen suurimpiin kuuluva lihakarjatila Pohjois-Karjalan Liperissä pohtii toimintansa jatkoa. Kustannuskriisi on nostanut tilan menoja noin miljoonalla eurolla vuodessa. Yrittäjä on asettanut toivonsa kuluttajiin.

Viljapelto Keski-Pohjanmaalla

Isolla osalla viljelijöistä paitsi lannoitteet, myös polttoaineet ja torjunta-aineet hankkimatta

Arviolta kolme neljäsosaa tuottajista on tehnyt seuraavan satokauden hankintansa. Tämän ennustetaan merkitsevän viljelyalojen pienemistä.

Kajaanin Paltaniemellä maata viljelevä Tapio Tuhkanen navetan edessä keväällä 2022

Lannoitteiden ja polttoaineen hurja hinnannousu vie maanviljelijän yöunet, mutta lopettaminenkin on vaikeaa: "Ei tämä helppo laji ole"

Moni maatila on ollut tiukilla jo pitkään. Tuotantokustannusten raju nousu energian kallistumisen ja Ukrainan sodan seurauksena on laittanut osan miettimään, kannattaako peltoja viljellä ensi kesänä ollenkaan.

Valkoisiin pukeutunut Leivon leipomon toimitusjohtaja Harri jaakkola seuraa raakojen ruisleipien kulkua hihnalla.

Ei Suomessa leipä lopu, mutta hinta on pian arvoitus – leipomon toimitusjohtaja tarkistaa viljan hinnan joka aamu: "Se näyttää kaamealta"

Kauppaan päätyvän leivän tuotatoketjun joka kohdassa kulut ovat nousussa. Esimerkiksi myllyt ovat jo irtisanoneet sopimuksia ja neuvottelut hintojen tarkistuksista ovat alkaneet.

Michelin-ukko heiluttelee matalan konttorin pääovella, jonka edessä on renkaan muotoinen portti.

Varaudu hintojen nopeaan nousuun – lue mihin kaikkeen Venäjän vastapakotteet osuvat suomalaisten arjessa

Sodan vaikutukset tuntuvat monilla kuluttajatuotteita valmistavilla tehtailla. Teollisuuden raaka-aineiden hinnat öljystä teräkseen ja juotosmateriaaleihin ovat nousseet jyrkästi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Vehnäpelto

Suomalaiset saattavat pian joutua muuttamaan ruokatottumuksiaan – syynä on sota ja Suomen riippuvuus venäläisistä lannoitteista

Venäjä ja Valko-Venäjä ovat maailman tärkeimpiä lannoitteiden ja niiden raaka-aineiden valmistajia. Sodan seurauksena lannoitteiden saanti on vaikeutunut. Tutkimusprofessorin mukaan tämä voi johtaa ruokatottumuksiemme muuttumiseen.

Suometsää lannoitetaan tuhkalla Pudasjärven Hetekylässä.

Tuhkalannoitus pistää metsien hiilensidontaan vauhtia – metsäasiantuntija: "Puun kasvua saadaan lisättyä jopa 50 prosenttia"

Metsäkeskuksen asiantuntijan mukaan tuhkaamisen määrän voisi helposti nelinkertaistaa nykyisestä. Tuhkalannoite lisää puun kasvua, mikä lisää hiilinieluja ja tuo metsänomistajille lisätuloja.

Kristoffer Nilssons granne i sin traktor

Itä-Suomessa jäänee kolmannes pelloista viljelemättä – lannoitteiden ja polttoaineen hinta on noussut liian kalliiksi

Jos rehuviljan saatavuus heikkenee, heikkenee myös maidon- ja lihantuotanto. Lannoitesäkkien pitäisi olla maatiloilla huhti-toukokuussa, jotta kevättyöt onnistuisivat normaalisti.

Yaran Siilinjärven tehdas

Fertiliser firm seeks alternative raw materials as Russian sources dry up

International sanctions do not currently apply to fertilisers as they are essential for food production, but Russia has restricted exports of such materials.

Yaran Siilinjärven tehdas

Ukrainan sota vaikeuttaa jo lannoitevalmistaja Yaran tuotantoa Kokkolassa: "Yritämme vähentää riippuvuutta Venäjän raaka-aineista"

Norjalaisomisteinen yhtiö on joutunut osittain keskeyttämään lannoitekaupan toistaiseksi hinnoitteluvaikeuksien takia.

Ilmasta käsin kuvattu kuva, jossa traktori vetää kylvökonetta pellolla.

Ahdinko hämäläistiloilla syvenee kun lannoitteiden hinnat karkaavat käsistä

Lannoitteiden hinnat ovat kaksinkertaistuneet vuoden takaisesta. Tiukka taloustilanne estää tiloja satsaamasta täysipainoisesti peltoviljelyyn.

Juuso Joona

Juuso Joonan kolumni: Maan kasvukunto ja viljelyosaaminen ovat keskeisiä, mutta unohdettuja, huoltovarmuuden tekijöitä

Suomen ruoantuotanto on nojannut jo vuosikymmeniä Venäjään. Olemme kulloistenkin valtaapitävien hyvän tahdon varassa – haluaako Venäjä myydä meille polttoaineita ja lannoitteiden raaka-aineina käytettäviä ammoniakkia ja kaliumia, kirjoittaa Joona.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle