Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jarkko Lehmus osittain veden pinnan alla.

Jarkko Lehmus veti itsensä nuorena piippuun treeneissä ja itki – nyt sirkuspomo vajoaa pinnan alle rentoutumaan

Uuden sirkuksen keskuksen Cirkon toiminnanjohtaja, kulttuurivieras Jarkko Lehmus haaveili nuorena musikaalinäyttelijän urasta Lontoossa. Toisin kävi. Hän päätyi baletin kautta sirkukseen.

Kati Pikkarainen seisoo lumisessa maisemassa.

Kati Pikkarainen pelkäsi lapsena alkoholisti-isäänsä – luottamus elämään löytyi akrobatiasta

Sirkustaiteilija Kati Pikkaraiselle pelko on tuttu tunne jo lapsuudesta. Vaikka hänen työnsä on hengenvaarallista, ilman hyvää pelkoa se ei olisi mahdollista.

Sirkuskoulu Rohki Hyän kokeneempien oppilaiden ryhmäkuva.

Pienessä Kolarin kunnassa asuva 15-vuotias Maria Lassila saa energiaa sirkuksesta: “Niin tärkeää että en mie sitä varmaan koskaan lopeta”

Sirkuskouluja on tullut lisää ympäri Suomen ja opetusta on tarjolla kaiken ikäisille, vauvoista ikäihmisiin. Sirkuksen harrastaminen olisi kuitenkin vielä suositumpaa, jos opettajia olisi tarpeeksi.

Emmi Björn temppuilee pallon kanssa

Emmi Björn, 24, latasi treenivideon someen ja hänen elämänsä muuttui – maailmankuulu sirkus tarjosi unelmatyötä

Emmi Björn on freestyle-jalkapalloilija ja sirkustaitelija, joka työskentelee kansainvälisessä Cirque du Soleilissa.

Tonttuorkesteri Mikä Lie harjoittelemassa Kouvolatalon puistossa.

Taiteiden yö pyörähti käyntiin Kouvolassa laajalla ohjelmistolla – "Paikalliset artistit on huomioitu"

Taiteiden yö tarjoaa yli sata esitystä eri puolilla Kouvolaa. Mukana on myös toiminnallista ohjelmaa.

Taiteiden yötä juhlittiin Helsingissä torstaina.

Hurjaa tulitaidetta, jättimarionetti ja saippuakuplia – Helsingissä päästiin pitkästä aikaa juhlimaan Taiteiden yössä, katso kuvat

Taiteiden yö keräsi kahden vuoden tauon jälkeen kymmeniä tuhansia juhlijoita Helsinkiin. Tänä vuonna myös keskustan ulkopuoliset tapahtumat kiinnostivat yleisöä.

Sirkustaiteilija katsoo lasipallon läpi.

Vanhemmat neuvoivat menemään kauppakorkeaan, mutta Aarni Pahajoki, 28, sijoitti kymppitonneja sirkustelttaan

Kun muu tapahtuma-ala teki koronan takia kuolemaa, rovaniemeläinen nuori pani pystyyn oman sirkuksen. Nyt hän työllistää kymmenkunta ihmistä.

Mies hymyilee punaisen sirkusteltan edessä.

Aarni Pahajoki, 28, perusti sirkuksen – oma laji löytyi kuolemanpyörästä

Pahajoki perusti Sirkus Saarnin kaksi vuotta sitten. Sirkusteltta löytyi Tsekeistä, ja sitten piti hommata vielä oma rekka.

Maa on syntinen laulu- näytelmän harjoitukset Kemin kaupunginteatterin harjoitustiloissa. Näyttelijöillä on koronan vuoksi kasvomaskit.

Koronatukijaossa Lapin suurin potti alueteatterille – avustusta myös Rimpparemmille, Kemin kaupunginteatterille ja orkestereille

Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut taiteen toimijoille avustuksia lievittämään koronan aiheuttamaa talousahdinkoa.

Sirkuskoulussa nauru raikaa ja lajikirjosta löytyy jokaiselle jotakin

Ella Hagström ja Lumia Koskela keikkuvat trapetsilla ja opettavat toisiaan – sirkuskoulussa "apinoiminen" on sallittua

Suomen viitisenkymmentä sirkuskoulua houkuttelevat tuhansia harrastajia viikottain. Trapetsit, hulavanteet ja akrobatia sopivat kaikenikäisille temppuilijoille.

Tummatukkainen nainen puhaltaa tupakan savua suustaan.

Analyysi: Kulttuurin rahoitusuudistuksessa ei uskallettu koskea Suomen teatteri- ja orkesteriverkostoon – uudet ryhmät mukaan lisärahalla

Pitkään hiotun valtionosuusjärjestelmän (VOS) uudistus jäi puolitiehen. Sisään saatiin uusia ryhmiä, ja temppu tehtiin lisärahalla. Mitään ei varsinaisesti uudistettu, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Jonni Aromaa.

Mies vihreiden verhojen keskellä.

Taikurin vetämä ryhmä pääsi valtion pitkäaikaisen tuen pariin – paperityöt lisääntyvät, mutta elämä helpottuu

Kulttuurin rahoitusuudistus valmistui, ja nykysirkus pääsi ensi kertaa valtionosuusjärjestelmään (VOS). Järjestelmällä on tuettu tähän asti etupäässä Suomen laajaa teatteri- ja orkesteriverkostoa.

Nainen tasapainoinee puolapuun päällä, Kuopion Sirkuksen tiloissa.

Seniorisirkukseen yllättävä osallistujaryntäys – Päivi Hyvärinen, 64, voitti vaijerilla kammonsa: “En ole ikinä näin hauskaa liikuntaa tehnyt”

Seniorisirkuksen osallistujat ovat innoissaan, kun liikkuvuutta ja tasapainoa voi kehittää itseään haastamalla. Onnistuminen tuo iloa ja ryhmä tukee, kun epäilys iskee.

Marc Gassot, Helsinki, 03.01.2019

Kulttuurin rahoitusuudistus saatiin päätökseen – ovet aukenivat yli kymmenelle uudelle ryhmälle

Valtionrahoitusta myönnettiin yhteensä sadalle esittävän taiteen toimijalle. Ensimmäistä kertaa myös sirkuksen alan toimijoita pääsi mukaan.

Carl Johan Jernström, sirkus finlandian johtaja

Sirkus Finlandia teki koronan vuoksi valtavat tappiot, mutta piti työntekijöistään kiinni – johtaja: "Olemme yhtä sirkusperhettä"

Sirkusala on tehnyt korona-aikana tappiota. Rajoitusten keventyminen on näkynyt myös sirkuskatsomoissa. Väki uskaltautuu jälleen liikkeelle.

Jessica Koskiranta poseeraa kameralle pellen asussa.

Tällainen on hirviön työpäivä – näin Jessica Koskiranta muuntautuu läheisyyttä kaipaavaksi pelleksi, joka haluaa saada ihmisen pelkäämään

Pellet, zombit ja tulennielijät valtasivat Särkänniemen. Kävimme seuraamassa Circus Hysterian hirviöiden harjoituksia ja ensimmäistä esiintymistä.

Veera Kaijanen

Suomalaistaiteilijaa houkuteltiin työn varjolla pomon tyttöystäväksi – Veera Kaijanen: “Myös sirkusalalla on häirintää”

Sirkustaiteilija, kulttuurivieras Veera Kaijasen piti laatia Cirque du Soleil’ssa itselleen testamentti. Hän ei pelkää putoavansa köydeltä, vaan sitä, että jotain sattuu työn ulkopuolella.

Veera Kaijanen esiintyy Cirko Stagella heinäkuussa 2021

Sirkuksen maailmantähdet jäivät Suomeen mottiin, ja nyt he esiintyvät kesäteatterissa

Suomalaiset nykysirkuksen maailmantähdet odottavat Suomessa, että maailma avautuisi uudelleen. Sillä välin he esiintyvät kesäteatterissa Helsingin Suvilahdessa.

Mustan ja valkoisen teatterifestivaali

Mustan ja valkoisen teatterifestivaali alkaa Imatralla – Koskenpartaalla on tarjolla laaja katuteatteriohjelma ilmaiseksi

Imatralla järjestettävän nelipäiväisen Mustan ja valkoisen teatterifestivaalin ohjelmisto on valmis esitettäväksi. Tarjolla on draamaa, sirkusta ja musiikkiesityksiä.

Outi Airola framför Café Saha.

Ykspihlajan Kulttuuriviikko alkaa tänään Kokkolassa

Tänä vuonna uutena mukana on SahaSirkusfest, joka sisältää erilaista sirkusohjelmaa, esityksistä työpajoihin. Perinteiset saunasuunnistus ja kansainväliset ruokafestivaalit ovat jätetty ohjelmasta pois koronan takia.

Sirkuspelle Hermanni

Voi änkeröinen – klassikkohahmo Pelle Hermanni saapuu pian valkokankaille Vesa Vierikon tulkitsemana

Timo Koivusalo ohjaa uuden tulkinnan lastenklassikko Pelle Hermannista. Porilaisen Simo Ojasen kirjoittama Pelle Hermanni on tullut tunnetuksi Ylen Pikku Kakkosessa esitetystä tv-sarjasta. Pääosaa elokuvassa näyttelee Vesa Vierikko.

Kuvassa espanjalaiset tanssijat Victor Fernandes ja Mayte Tortoza tanssimassa torilla. Tanssijat pitävät toisiaan kädestä ja nojaavat taaksepäin.

Tanssia, sirkusta ja musiikkia – Mustan ja Valkoisen teatterifestivaali muuttuu katutapahtumaksi

Heinäkuun lopussa nähtävä teatteritapahtuma järjestetään tänä kesänä kokonaisuudessa ulkona. Esiintyjiä Imatralle saapuu niin Suomesta kuin ulkomailta.

Sirkus Bravuurin esittäjät poseeraavat Talent-finaalissa tähden edessä.

Vuoden 2021 Kouvolan kulttuuripalkinnon saaja on Sirkus Bravuuri – kevään Talent-voitto näytti sirkuksen taidot koko Suomelle

Kuusankoskelainen Sirkus Bravuuri voitti keväällä Talent Suomi -kilpailun. Nyt Kouvolan kaupunki muistaa sirkusta 2000 euron suuruisella kulttuuripalkinnolla, joka jaetaan merkittävästä saavutuksesta kulttuurin alalla.

Rosa-Maria Autio asuntoautonsa ovella kevätauringossa. Taustalla näkyy värikästä seinää.

Sirkustaiteilijat palasivat maailmalta kotiin odottamaan pandemian päättymistä – Rosa-Maria Autio jatkoi asuntovaunuelämää tamperelaisella takapihalla

Ammattilaisten täytyy harjoitella myös koronatauon aikana. Sorin sirkuksen kasvatit palasivat kotipesään pitämään taitojaan yllä.

Vaaran elementti on tärkeä sirkustaiteilija Rauli Dahlbergille

Sirkustaiteilija Rauli Dahlberg: “Vaara on olennainen osa sirkusta”

Nykysirkusryhmä Race Horse Companyn perustajajäsen iloitsee uuden oppimisesta.

Lapsiryhmä seuraa KulttuuriKetun esittelyä Kemin Taidemuseossa

Kettuhahmo elävöittää kulttuurikierroksia ja lapset saivat sirkusryhmän – kehitysvammaisten kulttuuri- ja liikuntapalveluita kehitetään perinnön turvin

Tavoitteena on madaltaa kynnystä lähteä mukaan toimintaan. Kehitystyötä on tehty kemiläisten kehitysvammaisten hyväksi lahjoitetun perinnön mahdollistamana.

Timo Torikka ja Juha Sääski

Taiteilijabarometri: Koronapandemia on tehnyt mittavaa tuhoa kulttuurikentällä – mikään taiteenala ei ole säästynyt vaikutuksilta

Kolme neljästä taiteiljasta kertoo kyselytutkimuksessa koronan vaikuttaneen työskentelyynsä. Moni harkitsee alanvaihtoa.

Rauli Dahlberg vetää kelmulla naamansa lyttyyn.

“Lähdin tekemään voltteja, mutta en pystynyt kävelemään kotiin” – sirkustaiteilija Rauli Dahlberg on pannut itsensä likoon, ja hinta on ollut kova

Race Horse Company -nykysirkusryhmästä tuttu sirkustaiteilija, kulttuurivieras Rauli Dahlberg on noussut pohjalta yhä uudestaan.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun logo.

Korona estää JAMK tutuksi -päivän vieton – Jyväskylän ammattikorkeakoulu esittelee toimintaansa nyt verkossa

Jyväskylän ammattikorkeakoulu järjestää tänään toisen asteen opiskelijoille suunnatun virtuaalisen Hakijan päivä -tapahtuman.

Yksipyöräisillä ajavia sirkustelijoita.

Rovaniemeläinen Sirkus Taika-Aika sai Lapsenpäivä-palkinnon

Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa ja se on tunnustus taideharrastuksen ja -kasvatuksen edistämiseksi tehdystä merkittävästä työstä.

Outokummun vanhan kaivoksen päärakennuksia

Outokummun residenssillä on kysyntää

Residenssin tiloihin tuli kotimaasta yli 50 hakemusta, joista kansainvälisiä oli 13.

ODD

Suomalaisella nykysirkuksella meni lujaa, sitten tuli korona ja satojatuhansia katsojia katosi

Kansainvälisesti menestynyt Race Horse Company menetti suurimman osan tuloistaan, kun ulkomaan keikat peruuntuivat koronan takia.

Jonglööri Kai Kuutamo esiintyy.

Keiloja, palloja ja iloisia ilmeitä – Kansallisteatterin kiertuenäyttämö pääsi jälleen tien päälle ja veti ensi-illan helsinkiläisen hoivakodin pihamaalla

Kiertuenäyttämön ideana on viedä taidetta keskelle terveydenhuollon, sosiaalityön ja vankeinhoidon yksiköiden arkea.

Kate & Pasi, sirkus, akrobatia

Korona-ajan ilmiö: Akrobaattinen sirkusesitys toteutuu nyt kotoisassa pihapiirissä

Sirkuskaksikko Kate & Pasi esiintyy taloyhtiöiden pihoilla, koska ulkomaankeikat on peruttu.

Vappuilmapalloja Kalevan Prismassa.

"Pierutyynyjä myydään kuin ennenkin", sanoo pilailukaupan johtaja – Poikkeusvappu puraisee myyntiä, mutta huumori ei kuole koronaan

Festareiden peruminen syö hupitarvikkeiden myyntiä kesälläkin. Sirkusvälineistä haetaan iloa kotieristyksen tylsyyteen.

Kaksi sirkustaiteilijaa tekemässä temppua, nainen seisoo käsillä selällään maassa makaavan miehen käsien varassa

Art Teatro -sirkus, Kustavi

Mökkipaikkakunnan yllättävä vetonaula.

Bells and Spells on Victoria Thierrée Chaplinin teos, joka piti olla Cirkon ohjelmistossa toukokuussa.

Suomen tärkein sirkusnäyttämö teki rajun linjauksen – ovet kiinni vuoden loppuun asti: “Kova isku alalle”

Uuden sirkuksen keskus Cirko jatkaa esitystoimintaa vasta ensi vuonna koronaepidemian aiheuttaman sekavan tilanteen takia.

Kuolleesta talosta

Oopperalaulaja ja näyttelijä menettivät tulonsa koronan takia – taiteilijajärjestö vaatii apua kirjailija Virpi Hämeen-Anttilan johdolla: "Koko ekosysteemi on sortumassa"

Kulttuuriala on koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi pahassa kriisissä. Opetus- ja kulttuuriministeriö sai tiistaina kentältä selkeän viestin: apua tarvitaan nopeasti.

Jaakko Kuusisto medetojan salissa, poseeraa kameralle

30. Oulun Musiikkijuhlat tarjoaa laajan kattauksen konsertteja ja elämyksiä

Oulun musiikkijuhlat on laajentunut valtakunnallisesti merkittäväksi musiikkitapahtumaksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle