Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kansanmusiikkijuhla Sommelo valmistautuu 15-vuotisjuhlaansa ensi kesänä

Esimerkiksi perinteinen kulttuurimatka Vienan Karjalaan toteutetaan tulevana kesänä Suomen puolella.

Koko kansa kutsuttiin juhlimaan itsenäisyyspäivää – katso videot Linnan juhlien huippuhetkistä

Ilta sisälsi muun muassa Biolasten riehakkaan esityksen, uudenlaisen tulkinnan Finlandiasta ja koskettavia kohtaamisia veteraanien kanssa.

Heinäkuun alun tapahtumat keräsivät tuhansien ihmisten yleisöt

Heinäkuun alussa on luvassa menoa ja meininkiä myös ensi vuonna.

Kansanmusiikkijuhla Sommelo odottaa 6 000 kävijää

Kuhmossa järjestettävä festivaali on tänä vuonna myös kaksi päivää pidempi kuin aiempina vuosina.

Haluanko kertoa perheestäni tai pikku tyttärestäni? Pop-kanteletar Ida Elina joutuu suosion myötä miettimään yksityisyyden rajoja

Kantelepopilla Suomea ja maailmaa ahkerasti kiertävä muusikko Ida Elina on joutunut miettimään omia rajojaan. Pienestä Elle-tyttärestään hän puhuu mielellään, mutta vauvakuvia ei ole toistaiseksi nähty.

Kantelisti Emma Vähätalo: "Sibelius on lempisäveltäjäni."

Tutustu toisen vuoden musiikinopiskelijaan.

Väinämöinen ei tiennyt soittavansa kansanmusiikkia

Kansanmusiikki on käsitteenä melko nuori, soitettu on aina

Värttinän Mari Kaasinen rakastui trendikkääseen ukuleleen ja perusti heti uuden bändin

Mari Kaasinen on innoissaan uudesta soittopelistään ja uudesta Ukulikat-bändistä. Värttinän fanien ei kuitenkaan kannata huolestua, uusi yhtye on toistaiseksi vain harrastus.

Kaustisen 12 muusikkoa kertoo rakkaasta soittimestaan: "Piti myydä Saab, että sai mandoliinin"

Valitseeko soittaja soittimen vai soitin soittajansa? Onko soitin enemmän kuin esine, sielukas kaveri, joka tarvitsee jopa ihmisnimen? Kaustisen Kansanmusiikkifestareiden 50-vuotisjuhlaviikolta löytyy mielenkiintoisia parivaljakoita.

Eläkeläisten kykykilpailussa itki ensin yleisö ja sitten voittaja

Joukko ikäihmisiä kisaili Raisiossa järjestetyssä kykykilpailussa. Yleisö kannusti ja voittajalle vislattiin villisti aplodien lomassa.

Sähkö loihtii perinnesoittimesta esiin uudenlaisen tunnelman

Monet yhtyeet soittavat sähköistetyillä kansansoittimilla. Kun esimerkiksi kantele saa sähköt, se soi mahtipontisesti jopa hevibändien musiikissa.

Sari Kaasisen päässä soivat stereot – "Täällä olen saanut tehdä sitä, mitä osaan"

Kansanmusiikin uudistaja, Värttinän perustaja Sari Kaasinen loihtii melodioita arjessa eteen tulevista tunteista.

Kulttuuri on läsnäoleva henki. Avaruusromua 1.1.2017

Kuunnellaan lähimenneisyyttä: vuoden 2016 kotimaista satoa

Palokan Pelimannitaloa yhtöitetään – omistus yhdistykseltä leveämmille harteille

Palokan Pelimannitalo aiotaan yhtiöittää Jyväskylässä. Talon toistaiseksi omistavassa Jyväskylän Kansanmusiikkiyhdistyksessä on yhtiöhanketta mietitty jo pitkään. Yhdistys omistaa osakeannin osakkeista vähän yli puolet.

Kantelebändi alkoi vetää heviklassikoita: "Treenataan fiilispohjalta – viime treeneissä ei soitettu yhtään"

Äijäkanteleet-yhtyeen musiikki luottaa miehiseen otteeseen ja huumoriasenteeseen.

Japanilaiset pyhiinvaeltavat kanteleet kainalossa Suomeen katsomaan panssarivaunua – ja rahoittavat sille katosta kymppitonnilla

Animaatioelokuvan innoittamana Parolan Panssarivaunumuseossa on tänä syksynä nähty japanilaisturisteja panssarivaunun ympärillä tapailemassa Säkkijärven polkkaa kanteleella. Museon joukkorahoituskampanjaan he ovat lahjoittaneet 10 000 euroa, jotta panssarivaunuille saataisiin katto päälle.

City-lehden perustaja ja vuorten valloittaja tekee taidetta kantelemusiikista kaalinpäihin

Hirvensalmelainen Lauri Nykopp on nykyajan renessanssi-ihminen. Entinen bisnesmies ja Grönlannin jäätiköilläkin eräoppaana toiminut mies on tehnyt mittavan uran monialaisena taiteilijana. Poikkitaiteellinen seikkailija on kiinnostunut kaikesta, eikä aio pistää uteliaita silmiään kiinni koskaan.

Hannu Sopasen elämä alkoi pyörän tarakalta

Imatralainen musiikielämän vaikuttaja Hannu Sopanen on kuollut. Julkaisemme uudestaan 25. tammikuuta 2012 kirjoitetun henkilökuvan Hannu Sopasesta.

Hannu Sopanen on kuollut

Imatralainen muusikko Hannu Sopanen on kuollut. Sopanen menehtyi vaikeaan sairauteen viime yönä.

Kaustinen Folk Music Festival mixes old and new

Folk costumes and kantele aren't the only way to go about celebrating Finnish folk music these days. This year's Kaustinen Folk Music Festival showed that there are also new, experimental ways to celebrate the Finnish heritage.

Ärsyttääkö perinnemusiikki? Näiden kansanmusiikkiyhtyeiden tyyli sopii myös perinneallergisille

Kaustisen kansanmusiikkifestivaalilla esiintyneet Puhti ja Hermanni Turkki todistavat, että kansanmusiikki sopii niillekin, jotka vierastavat kansallispukuja ja kanteleita.

Watch: Slapping new life into the kantele

Singer-songwriter Ida Elina is helping to revitalise the Finnish national instrument, the kantele. Her blend of pop, jazz and folk is earning her gigs around Europe and inspiring younger players.

Suomen ensimmäinen pop-jazz-kantelisti: "Kuultuani Michael Jacksonia kitaraversiona tajusin viimein, miten kanteleella soitetaan poppia"

Laulaja-lauluntekijä-kantelisti Ida Elinalla riettää vientiä. Maamme eturivin kanteleensoittaja keikkailee kotimaan lisäksi Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa ja kolmas levykin on juuri ilmestynyt. Seuraajia on jo nuorissa kanteleensoittajissa.

Keski-Suomi -palkinto Palokan Pelimannitalolle

Tämän vuoden Keski-Suomi -palkinnon on saanut Palokan Pelimannitalo. Keski-Suomen liitto palkitsee vuosittain henkilön tai yhteisön maakunnan näkyvyyden ja hyvän maineen edistämisestä, uusien käytäntöjen luomisesta tai muuten positiivisesta vaikuttavuudesta.

Jyväskylän ainoa musiikkitalo ja maailman ainoa kantelemuseo – kansanmusiikkiväki on ylpeä Pelimannitalosta

Palokan Pelimannitalo rakennettiin noin kymmenen vuotta sitten talkoilla, ja vapaaehtoistyöllä talo pyörii edelleen. Kansanmusiikin harrastajat muistuttavat, että perinne muuttuu jatkuvasti, ja sen vuoksi uhanalaisinta ei välttämättä olekaan sata vuotta vanha, vaan tämä päivä.

Aikuiset leikkimään tai työpaikat katoavat! Näin sanoo Suomen tunnetuin kanteleiden rakentaja

Lapset leikkivät ja oppivat samalla uutta. Miksi aikuiset lopettavat leikkimisen? Paras keino kehittää uutta ja turvata työpaikkoja löytyy siitä, kun työyhteisössä myös leikitään, väittää luova kanteleyrittäjä Hannu Koistinen.

Yli 500 liikkuvaa osaa! Avaruusromua 14.2.2016

Avaruusromussa harppu- ja kantelemusiikkia. Kyllä!

Joensuulainen nuori loihtii musiikkia tietokoneella

15-vuotias Juho Ärmänen käyttää tietokonettaan elektronisen musiikin tuottamiseen, tehden kaiken aivan itse. Hänen kappaleillaan on jo tuhansia toistoja SoundCloud -nimisessä musiikkipalvelussa.

Mutalan koululla ei ole yhtään kyyditysoppilasta

Vielä sentään Itä-Suomestakin löytyy kouluja, jonne ei ensimmäistäkään oppilasta tarvitse kuskata autolla. Joensuussa Mutalan koululle oppilaat saapuvat muutaman kilometrin säteeltä, kävellen ja pyöräillen. Mutala Folkin myötä koululla vaalittiin lauantaina alueen silmäterää; yhteisöllisyyttä.

Kantele on intiimi soitin – ääni koskee sieluun

Ylitorniolainen soitinrakentajamestari Pekka Lovikka kuvailee kannelta soittimeksi, joka herkistää ihmisen ja pysäyttää kuuntelemaan. Hän on rakentanut kanteleita jo 32 vuoden ajan kyllästymättä. Kanteleella on pitkä historia.

"Kantele menee pitkin maailmaa" – Ilomantsin kanteleleirillä osallistujia Japanista asti

Kanteleensoitto monipuolistuu ja kansainvälistyy. Ilomantsissa jo yli 40 kertaa järjestetyllä kanteleleirillä on tänä vuonna nähty ennennäkemätön määrä erilaisia kanteleita sekä musiikkityylejä. Suomen kansallissoitin on myös entistä tunnetumpi kotimaan ulkopuolella.

Kanteleita voi nyt lainata kirjastosta – Kirjailijaliitto huolestunut rahankäytöstä

Kirjastoista lainataan kirjojen lisäksi myös soittimia. Esimerkiksi Joensuun pääkirjastossa on kaksi lainattavaa kanteletta. Kirjailijaliitto on huolissaan, että soittimia hankitaan kirjallisuuden kustannuksella.

Suomessa jyllää kantelebuumi – soitonopetukseen hakeneiden määrä tuplaantui kymmenessä vuodessa

Yhä useampi tarttuu kanteleeseen. Esimerkiksi Oulun seudulla kanteleensoitonopetukseen hakeneiden määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Suosion syytä voi etsiä esimerkiksi Pikku Kakkosesta.

Ammattiopiston Loisto -konserteilla ennätysyleisö

Jyväskylän ammattiopiston Loisto-konserttiviikko on kerännyt reippaasti katsojia sekä konserttisaliin että netin ääreen. Loisto –konserttisarja on ammattiopiston musiikin, av-viestinnän sekä hius- ja kauneusalan koulutusalojen yhteinen suurtuotanto.

Kirjasto vastaa huutoon ja lainaa kanteletta

Tornion kaupunginkirjastosta voi lainata nykyään myös kanteleen. Kirjastosta kerrotaan, että soitin on hankittu kovan kysynnän vuoksi ja myös ukulelen hankkimista lainakäyttöön harkitaan.

Kansanmusiikki on edelleen pop-musiikin jaloissa – opetus lähinnä yksittäisten opettajien varassa

Kansanmusiikin opetus ei ole jalkautunut musiikkiopistoihin toivotulla tavalla. Kansanmusiikki on musiikkiopistoille lähinnä kirsikkana kakun päällä. Jotta se saisi oman osansa ja pärjäisi rytmimusiikille, olisi sitä tehtävä tutummaksi lapsille ja nuorille.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle