Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Manganinja sarjakuva.

Kokeile mangaa – luo oma sarjakuvahahmo

Ohje askel askeleelta sarjakuvahahmon luomiseen.

Får på en pråm i Svedjehamn. Fåren hämtas hem till Björkö från holmar ute i skärgården.

Tänä kesänä lampaat välttyivät joutumasta suden kitaan – Mustasaaressa lampaat tuotiin saaresta viikonloppuna kotiin

Yhteensä 650 lammasta palasi ehjin nahoin kotiin kesälaitumelta viikonlopun aikana Mustasaaren Björkössä. Osalla lampaista oli tänä vuonna GPS-paikannin. Myös kameravalvontaa saarilla oli lisätty.

Lahokaviosammal on luontokartoittaja Olli Mannisen mukaan kohtalaisen helppo tunnistaa. Lahopuiden pinnalla kasvava laji on noin 2 cm korkea.

Vuosaaresta löytyi runsaasti rauhoitettua lahokaviosammalta

Arvokkaimmat elinympäristöt ovat Mustavuoressa ja Uutelassa.

Sairaanhoitaja potilashuoneen ovella, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Torstai 2.1.2020 (tv)

Automaattinen paikannuspalvelu helpottaa hätäkeskusten toimintaa. Suomalaiset kannattavat hoitajille isompia palkankorotuksia kuin muille. Kotimaisen elokuvan katsojamäärä väheni viime vuonna. Säätiedot.

Rakennuspiirroksia

"Hetkessä tuhansia kiloja rautaa vanheni tuotantotiloihin" – Uudet laitteet olivat kopioalan uhka ja mahdollisuus

Kopio- ja tulostusala on muuttunut vuosikymmenien aikana valtavasti. Suurin muutos ajoittuu 1990-luvun alkupuoliskolle, jolloin siirryttiin digitaalisuuteen.

Laserskannauksella muodostetaan millintarkkoja 3D-kuvia rakennuksista ja maisemista.

3D-laserskannaus mullistaa maisema- ja rakennussuunnittelun

Rovaniemeläisyritys Atlastica käyttää laserkeilausta, jonka avulla lähes mikä tahansa kohde voidaan tallentaa digitaaliseksi 3D-malliksi.

Kuvassa Kokkolan kaupungin perustamisasiakirja vuodelta 1620

Kaupungin arkisto on aarreaitta: "Yllättävän harvat käyttävät tietolähteitä hyväkseen"

Kaupungin arkistoista löytyy mielenkiintoista tietoa, maksutta ja moneen lähtöön käytettäväksi.

Mapitare paikannus

Uusi mobiilisovellus löytäisi eksyneen erämaasta – hätäkeskusjärjestelmään liittäminen maksaisi kymmeniä tuhansia

Rovaniemeläinen Mapitare Oy kehitti mobiilipohjaisen paikannusjärjestelmän, jota Lapin pelastusjohtaja Martti Soudunsaari kehuu selvästi paremmaksi kuin Hätäkeskuslaitoksen suosittelemaa 112 Suomi -sovellusta. Uuden sovelluksen yhteensovittaminen hätäkeskusjärjestelmän kanssa maksaisi kymmeniä tuhansia euroja, eikä maksajaa ole vielä löytynyt.

Kiiruun koulu

Someron Kiiruun koulun tarjouspyynnöt matkaan tammikuussa

Tekninen lautakunta hyväksyi uudisrakennushankkeen pääpiirustukset. Jos urakkakilpailu sujuu kitkatta, rakentaminen voisi alkaa ensi kevään kuluessa.

Jussi Silvennoinen Pohjois-Karjalan museossa.

Karttafriikiksi itseään kutsuva Jussi Silvennoinen taituroi Jukolan viestin 2017 kartan

Jussi Silvennoinen tuntee Jukolan viestin 2017 maaston kuin omat taskunsa. Joensuun Enon maastoissa on vierähtänyt kuutisenkymmentä työpäivää ja kävelykilometrejä on ainakin tuhat. Karttavelhoksi ristitylle Silvennoiselle kartta on enemmän kuin vain piirros maastosta, se on todellinen kuvakirja.

Lännen Media: Merivoimat kartoittaa ja piirtää karttaa Suomen laivaväylien merenpohjasta

Kartoitustyön tavoitteena on helpottaa miinojen etsintää erityisesti kriisiaikana.

Kaksi kuikkaa ui.

Satelliittikuikka Lahja kyllästyi nahjustelusyytteisiin – viimeksi havaittu Ukrainan yllä

Satelliittikuikka Lahja aloittikin syysmuuttonsa lauantai-illan ja maanantaiaamun välillä. Viimeksi siitä on saatu paikannus Ukrainan yltä. Satelliittilähettimiä asentamalla halutaan saada uutta tietoa kuikan muuttoreiteistä ja talvehtimisalueista.

Yleisöä Lahden taidemuseossa.

Voiko pyörällä piirtää? Nykypiirustuksia esitellään ensimmäistä kertaa laajassa näyttelyssä

Lahden taidemuseo esittelee nykypiirustuksen moninaisia ilmiöitä. Aiemmin Suomessa ei ole koskaan käsitelty uutta suomalaista piirustustaidetta vastaavan laajuisessa näyttelyssä.

Brittiläisen imperiumin kartta.

Kartat ovat vallan väline ja maailman kuva – varhaisissa kartoissa näkyi jopa vihapuhe

Tietokirjailija Marjo T. Nurminen on tutkinut varhaisia eurooppalaisia maailmankarttoja ja kiertänyt maailmaa etsimässä karttoja uuteen tietokirjaansa. Vanhat kartat paljastavat, millaisena maailma ja muut kansat on eri aikoina haluttu nähdä.

Näitä reittejä ihmiset kulkevat eteläisessä keskuspuistossa.

Satelliittipaikannus piirtää karttaa keskuspuiston käytöstä – katso suosituimmat reitit

Konkreettinen tieto kaupunkilaisten reittivalinnoista helpottaa keskuspuiston ympäristösuunnittelua.

Aukeama kirjasta Hausjärvi vanhoissa kartoissa.

Vanhoissa kartoissa yhdistyvät kauneus ja historiatieto – Häme on Suomen parhaiten historiallisesti kartoitettu maakunta

Vanhat kartat ovat kuin aikamatka menneisyyteen ja muuttuvaan maisemaan. Hämeen vanhat kartat kertovat, miten vanhoja ovat kylät, miten pysyviä ovat nimet, ja miten kunakin aikana on asuttu tai kuljettu. Vanhoissa kartoissa viehättää niiden välittämä kuva oman alueen menneisyydestä, mutta myös karttojen kauneus. Häme on Suomen parhaiten kartoitettuja alueita, ja arkistojen penkominen on tuonut esiin vielä uusia löytöjä.

Kuva kansallispuistosta yllhäältä otettu.

Kansallispuiston vesistöille ei vielä luvassa uutta kartastoa

Etelä-Konneveden kansallispuiston vesistöalueet ovat hankalia, tuntemattomille jopa vaarallisia. Järvipelastajien ja Konneveden kunnan toivomia uudenaikaisia vesistökarttoja ei ole tulossa lähitulevaisuudessa.

Lietelataa levitetään pellolle.

Liian kalteville peltolohkoille ei pian saa enää levittää lantaa – viljelijät helisemässä

Huhtikuussa voimaan astuva asetus kieltää karjanlannan levittämisen tietyn kaltevuusasteen ylittäville pelloille. Kartta-aineiston luotettavuudesta on kuitenkin epäselvyyttä ja viljelijät toivovat asetuksen tulkintaan väljyyttä.

Kartta älypuhelimen näytöllä.

Lapsipaikannin kertoo sijainnin metrin tarkkuudella – laitetta kokeillaan nyt muistisairaiden hoidossa

Tamperelaisyrityksen kehittämä lapsipaikannin ilmoittaa vanhemman puhelimeen, missä jälkikasvu liikkuu. Pirkanmaalaisinnovaatiota kokeillaan myös muistisairaiden hoidossa. Paikannusalalla on kasvumahdollisuuksia nyt, kun sosiaalinen media on tehnyt ihmisistä avoimempia yksityisyytensä suhteen.

Hepokönkään vesiputouksen yläjuoksu ylhäältä kuvattuna.

"Moni uskoo, ettei Suomessa ole vesiputouksia" – harrastus poiki nettisivun vesiputouksista

Suomen vesiputoukset -nettisivun perustaja on tykästynyt virtaavaan veteen ja haluaa esitellä Suomen vesiputouksia. Maailmalla vesiputoukset ovat hänen mukaansa vetovoimaisia matkailukohteita.

Helinki ennen karttsovellus

Apps4Finlandin voittajasovellukset helpottavat elämää ja avaavat silmiä

Teollisuuden päästölähteet yhdellä kartalla, matka-ajat koko Suomeen ja historialliset kuvat kartalla. Apps4Finland-kilpailussa palkittiin tänään näitä ja monia muita sovelluksia, jotka muun muassa helpottavat arkea tai tuovat aivan uuden näkökulman asiaan.

Hamasin sotilas aseen ja lipun kanssa rajanylityspaikalla.

"Rauhan tiekartassa sovitaan lähtö ja maali"

Tiekartta ohjaa kansainvälisissä selkkauksissa tietä rauhanomaiseen ratkaisuun. Tutkija kuvailee tiekarttaa urheilutermein välineeksi, jonka avulla saavutetaan toivottu maali eli rauha.

Kukka kuvassa.

Harvinaisen lämmin syyspäivä helli Pohjois-Savoa

Jos lämpötila kohoaa näillä leveysasteilla yli 20 asteeseen tähän aikaan syyskuussa, kyse on tilastollisesti poikkeuksellisesta säästä.

Vedenalainen kamera.

Vedenalaista "surffailua" verkossa – video

Kansainvälisen yhteistyön tuloksena vedenalaista maailmaa voi nyt ihailla näytöltä – samaan tapaan kuin katseli kotikatuaan Goolgen karttapalvelussa.

Pianisti Slawomir Zubrzycki istuu rakentamansa soittimen äärellä

Leonardo Da Vincin jännittävä soitin ensi kertaa Suomessa

Puolalainen pianisti Slawomir Zubrzycki rakensi Leonardo da Vincin piirustusten perusteella viola organista -soittimen. Aikaa rakentamiseen kului lähes neljä vuotta. Nyt kosketinsoittimelta näyttävä, mutta jousisoittimelta kuulostava viola organista soi Mäntässä.

Poliisin ratsia Hämeenkadulla.

Päivittämätön navigaattori ohjaa autoilijan sakkorysään

Vanha päivitys navigaattorissa ei kerro tuoreista ajokielloista. Pelkästään navigaattoriin luottamalla voikin kuitata itselleen sakot, kuten kävi torstaina poliisin ratsiassa Tampereella. Poliisi muistuttaa, että liikennemerkit kertovat sen, miten pitää ajaa.

Turistit tutkivat opaskarttaa.

Kartta voittaa kännykän – turisti luottaa edelleen painettuun opasteeseen

Teknologian kehittyminen ei ole syrjäyttänyt turistikarttoja. Luotettavuus ja hinta puolustavat yhä painetun kartan asemaa.

Kemin kaupungintalo.

Kemi julkaisi netissä uuden karttapalvelun

Kemin kaupunki julkaisi torstaina verkkosivuillaan uudenlaisen karttapalvelun. Perinteisen karttanäkymän lisäksi käyttäjällä on useita mahdollisuuksia tutustua alueen palveluihin.

Vanha piirretty kartta Suomenlahden rannikosta.

Kartta oli entisaikojen tietosanakirja ja politiikan teon väline

Vanhoissa kartoissa kuvattiin esimerkiksi tiettyjen seutujen asukkaiden elämää. Tärkein tehtävä oli kuitenkin toimia apuvälineenä suunnistuksessa. Vanhoihin karttoihin pääsee tutustumaan Haminan kaupunginmuseossa.

Kaksi naista ja tyttö katsovat merikarttaa.

Selkämeren merikartta uudistui

Selkämereillä veneillään tänä kesänä uudistuneilla merikartoilla. Edellisen kerran vuonna 2006 ilmestyneeseen karttasarjaan on tehty paljon päivityksiä.

Satelliittisääksi Ilmari sinistä taivasta vasten siivet levällään

Ilmari-sääksen kotimatka päättyi surkeasti Välimeren aaltoihin

Peräti kaksi kolmesta satelliittiseurannassa olevasta suomalaisesta sääksestä saattaa olla menehtynyt kevään muuttomatkallaan. Ilmari on todennäköisesti päätynyt väsyneenä Välimereen, myös salametsästys on mahdollinen: merimiehet huvittelevat ampumalla laivoista. Lalli-sääksestä ei ole paikannusta maaliskuun lopun jälkeen ja vain Heikki on liikkeellä. Sen viime paikannus tuli Niilin varrelta.

Jani Lakanen tuulettaa Vuokatin MM-kisoissa

Suomalaiset mitalijahtiin tuntia myöhemmin - kisajärjestäjät uusivat EM-radat

Suunnistuksen EM-kisat Portugalissa jatkuvat pitkän matkan kisalla. Kisaisännät vuosivat kartat julkisuuteen etuajassa.

Laitilassa on monia liikuntapaikkoja, mutta monitoimihalli puuttuu.

Laitila saanee vihdoin monitoimihallinsa

Kunnollista liikuntahallia on Laitilaan odotettu parikymmentä vuotta. Nyt laitilalaiset uskovat sen valmistuvan viimeistään syksyllä 2016.

Kartantekijät: Venäjään liitetystä Krimin niemimaasta tulisi "harmaata aluetta"

National Geographicin kartantekijät aikovat merkitä kiistellyn Krimin harmaalla, jos se liitetään Venäjään.

Lukijan kuva, Tampere, Sileesuonkatu

Yle avaa vaarallisten risteysten tiedot kaikkien käyttöön – merkintöjä yli 10 000

Yle Uutisten julkaisema Läheltä piti -kartta on herättänyt kiinnostusta sekä lukijoissa että viranomaisissa. Julkaisemme nyt kartta-aineiston kaikkien hyödynnettäväksi.

Sudelle asennettava seurantapanta tutkijan kädessä.

Internetin susipantaseuranta koukuttaa

Perinteisen susipuhelimen korvannut karttapalvelu on kerännyt laajan joukon aktiivisia käyttäjiä. Kartta näyttää ajantasaisesti pantasusien liikkeitä, mikä helpottaa esimerkiksi metsästäjiä. Sudet herättävät paljon tunteita ja monet haluavat jakaa kokemuksiaan susista tutkijoiden kanssa. Aktiivinen osallistuminen sekä auttaa, että vaikeuttaa susien tilannetta.

Vanhaa rakennusta puretaan Viipurissa.

Viipuri etsii vanhoja rakennuspiirustuksia Suomesta

Tarkoituksena on rakentaa uudelleen vanhojen rakennusten julkisivuja.

Kurkipari

Lapissa monimuotoisia suokokonaisuuksia

Soidensuojelun täydennysohjelman valmisteluun liittyviä maastokartoituksia tehtiin kuluneena kesänä Lapin lisäksi kahdeksassa muussa maakunnassa.

Pohjoisen napajäätikön laajuus merkittynä karttaan.

Nasa: Pohjoisen napajäätikön sulaminen hidastunut

Viime vuonna napajäätikkö kutistui ennätyspieneksi. Tänä vuonna pohjoisnavan napajäätikkö oli 5,1 miljoonan neliökilometrin kokoinen.

Rannanjärven selli Vaasan vankilassa on kunnostettu vankilan 150-vuotisjuhlan kunniaksi.

Suomen pienin suljettu vankila on 150-vuotias

Vaasan vankila on otettu käyttöön 3.9.1863. Tätä ennen vangit olivat Vanhassa Vaasassa vankilarakennuksessa Korsholman vankilassa, mutta kun keisari Nikolai I päätti siirtää kaupungin nykyiselle paikalleen, haluttiin vankilakin siirtää lähemmäs kaupunkia.

Riistakamerakuvaa sudesta.

Susipuhelin siirtyi nettiin

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on avannut maanantaina palvelun, joka näyttää lähes reaaliajassa seurattavien susien liikkeet kartalla. Internet-palvelu on auki ympäri vuorokauden. Palvelu jatkuu vuodenvaihteen yli metsästyskauden loppuun saakka.

Tyrnipensas

Sormesi verillä pitää sinun tyrnisi poimiman

Kokkolalaisen Jorma Sorvalan tyrnisato jää tänä vuonna puoleen viimevuotisesta. Poimimisesta se ei tee yhtään nopeampaa, sillä oranssin herkun parissa saa varautua piikkeihin. Ne katkeilevat oksista sormiin, mutta tulevat aikanaan uloskin, lohduttaa kokenut tyrninviljelijä.

Traktori ajaa pellolla, miehet katselevat.

Jukolan viestin kilpailupaikka esiteltiin Kuopiossa

Yksi maailman suurimmista suunnistuskilpailuista käydään ensi vuonna Kuopion Vehmersalmella. Kilpailukeskuksen rakennustyöt Rytökylässä ovat jo alkaneet, kun aikaa suurtapahtumaan on 305 päivää.

Nainen kulkee metsään reppu selässä ja kori käsivarrella selkä päin kameraan.

Toimittaja testasi: Kännykartta tarvitsee kaverin kosketuksen

Kahvipöydässä kiertää tarina marjastajasta, joka hankki itselleen pienen gps-laitteen. Ruudulla välkkyvä nuoli antoi metsässä turvallisuudentunteen. Marjastaja oli kuitenkin unohtanut olennaisimman, eli ladata laitteeseen kartan.

Sähköinen kartta mobiilisovelluksena.

Mobiilikarttoja on ladattu yli miljoona kertaa

Maanmittauslaitoksen sähköinen karttapalvelu on ollut suosittu. Maanmittauslaitos ei kuitenkaan anna takuuta sille, että tiedostot toimisivat moitteettomasti eri mobiililaitteissa.

Minna Kauppi (arkistokuva)

Näin seuraat Vuokatin kisapäivää

Suunnistuksen MM-kisoissa Vuokatissa taistellaan pitkän matkan mitaleista. Ylen kanavilla suorat lähetykset iltapäivän tapahtumista.

Moottorivene vesillä ja rantakallio etualalla.

Vesille lähdetään innolla, mutta riittämättömin tiedoin

Perinteistä merikorttia osaa lukea harva. Sen sijaan uudet veneilijät luottavat elektronisiin navigaattoreihin. Jos laite ei toimi, ollaan pulassa.

Miehet tutkivat historiallisia karttoja.

Kuin taidetta – vanhat kartat ovat häkellyttävän kauniita katsella

Vanhojen karttojen asiantuntijan mielestä kylmänviileitä nykykarttoja ei voi verratakaan historiallisiin edeltäjiinsä. Kauneudestaan huolimatta vanhoilla kartoilla oli takanaan vankka tieteellinen perusta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle