Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Anastasia Koliada pakkaa kanafileitä.

Kanan suolaus vaatii veden – ja siitä on kerrottava kuluttajalle

Jos haluaa kauttaaltaan suolatun tuotteen, pitää niellä myös vesi. Maustaminen on vedettä vaikeaa.

Eläinten hyvinvointikeskuksen johtava asiantuntija Satu Raussi.

Luomutuotantoon siirtyminen tuotantoeläinten kohdalla on hidasta

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin tilaa tulisi kohentaa. Hyvinvoinnin edistämisen esteenä on kuitenkin raha.

Läheltä

Jopa viidennes broilereista kuoli eurajokelaisessa kasvattamossa, syyksi kerrotaan ilmanvaihdon pysähdys

Paikalle kutsuttiin perjantaina pelastuslaitoksen mukaan toistakymmentä vapaapalokuntalaista sekä muita ihmisiä auttamaan kuolleiden broilerien siivoamisessa.

Käsi ojentuu kahta kanaa kohti.

Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja: Kahden kriisin puristuksessa ei ruoan hinnan nousulta voi välttyä

Sekä Ukrainan sota että maatalouden kannattavuuskriisi rasittavat maatalouden alkutuottajia. Yrittäjien puskurivarat eivät aina riitä kattamaan useamman kriisin kuluja, toteaa Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina.

broilerleikkeitä tuotantotiloissa

Etelä-Korea on hyväksynyt siipikarjan lihan tuonnin Suomesta – HK-Scanin Rauman yksikkö on jo valmiina uuteen aluevaltaukseen

Lihateollisuus on arvioinut, että vientilupa Etelä-Koreaan on erittäin merkittävä suomalaiselle siipikarjateollisuudelle. Elintarvikeyhtiö HK-Scan ilmoittaa aloittavansa broilerin lihan viennin Rauman yksiköstään jo lähiviikkojen aikana.

Kyyhkynen kamera kaulassa

Kirjekyyhkyt olivat ilmakuvauksen pioneereja – Valokuvataiteen museo avasi remontin jälkeen näyttelyn ihmisen ja linnun suhteesta

Poliittisen valokuvan festivaali järjestetään Valokuvataiteen museossa nyt viidettä kertaa. Tänä vuonna tapahtuman teemana on linnun katse. Näyttelyssä voi tuijottaa silmiin niin broilerikanaa kuin lintuperspektiivistä kuvattua suttakin.

Annos valmista aroniamarinoitua kanaa

Aronia antaa ruoalle väriä ja täyteläistä makua – kokeile aronialla maustettua pekonibroileria

Aroniatäysmehu sisältää runsaasti tanniineja ja sopii ruoanl

Broilereita kanalassa

Broilerikasvattamoiden vaihtoehdot vähissä, kun turpeennoston vähentyessä uhkaa kuivikepula – tuottaja: "Kookospuu kasvaa vähän huonosti Keski-Nurmossa"

Kuiviketurvetta saadaan kuivatetun suon vaaleasta pintakerroksesta. Broileritiloilla se on paras alustamateriaali ja käyttö on kovaa. Tiloille ei ole vielä näköpiirissä korvaavaa tuotetta.

Broilerin kasvattamo.

Suomalaiset syövät nyt eniten broileria ja kalkkunaa, mutta siipikarjanlihan tuottaja ei kulutuksen kasvusta pääse nauttimaan

Kuluttajien lihankulutus on siirtynyt yhä enemmän siipikarjan lihaan eli käytännössä broilertuotteisiin. Samaan aikaan tuottajat tuskailevat kasvaneiden kustannusten kanssa. Viljan hinnannousu on syönyt kannattavuuden.

Makkaraa grillataan

Tirisevä grillimakkara on joka juhannuksen horjumaton suosikki – tänäkin juhannuksena myynti kolminkertaistuu, kertovat lihatalot

Suomalaiset lihatalot alkavat valmistautua juhannukseen jo hyvissä ajoin, sillä se on selkeästi kesän kiireisin myyntiviikko. Broileri- ja kasvisvaihtoehtojen kysyntä on kasvanut vuosien varrella, mutta lihamakkara on edelleen juhannuksen myyntitykki. Myös pekoni ja luullinen liha maistuvat kuluttajille.

Atrian Nurmon tehdas syksyllä.

Atrian jätti-investointi rakentuu kolmen vuoden aikana Nurmoon

Atrian Nurmon tehtaan siipikarjateurastamon laajennus on yhtiön historian tähän mennessä suurin investointi. Mylläys on tontilla jo alkanut.

Läheltä

KHO: Eurajoen broilerikasvattamon tuotannon laajennus uudelleen käsittelyyn

Kasvattamon naapurit ovat valittaneet hajuhaitoista.

Pannulla paistuu kasvispihvejä, jotka näyttävät jauhelihalta

Tältä maistuu Suomessa myyntikiellossa oleva pihvi – Näyttääkö tulevaisuuden ruokalautanen tältä?

Euroopassa on tiukat säätelyt geenimuunnellulle ruoalle. Takaisin Pasilaan -podcastissa maistetaan myyntikiellossa olevaa geenimuunneltua kasvispihviä.

Dokumentaristi Riikka Kaihovaara ottamassa porsasta syliinsä.

Eläintuotannon kulissien takana

Mitä meidän ei haluta näkevän?

Satoja broilereita hallissa.

Marttilan suuri broilerikasvattamo kasvattaa rajusti tuotantoaan

Kokonaiskapasiteetti on jatkossa enintään 360 000 broileria. 

Juha ja Satu Kiviniemi

Atrian jätti-investointi siipikarjatehtaaseen on jo herättänyt laajentamishalut broilertiloilla – "Se tuo jatkuvuutta yli sukupolvien"

Siipikarjanlihan kulutus on kasvanut tasaisesti 70-luvulta lähtien. Kasvun odotetaan jatkuvan.

Hanne Rinkinen syöttää Salakannanrannan tilan vanhinta kania, 4-vuotiasta Ramboa.

Vanhassa navetassa on 100 kanin valtakunta, eikä yksikään päädy lemmikiksi: "Haluamme kertoa avoimesti, mitä täällä tapahtuu"

Kanipaistia saattoi saada vielä sota-aikaan monesta paikasta, mutta sitten siitä tuli harvinaisuus. Nyt kaninlihaa tuottavat vain harvat tilat Suomessa.

Duolingo on kielten opiskeluun tarkoitettu ilmainen oppimissovellus. Käyttäjä voi vertailla edistymistään ja kilpailla tuloksissa kavereidensa kanssa.

Torstai 25.6.2020 (radio)

Ravintoloiden aukiolo ei ole lisännyt koronatartuntoja Suomessa. Suomalaiset syövät sianlihaa vähemmän kuin ennen. Suomalaisten mielestä alkoholisäännöt ovat tarpeellisia. Suomen kieltä voi nyt opiskella Duolingo-sovelluksella. Tauot ovat työssä tärkeitä, kun sää on kuuma.

Slaktade grisar vid Snellman Ab i Jakobstad

Lihaa kului Suomessa vähemmän kuin edellisvuonna – Miksi sika yhä ohittaa kanan usealla kärsänmitalla?

Naudan ja possun kulutus laski selvästi, mutta siipikarjan suosio ja hintojen nousu pitivät kokonaiskulutuksen vakaana.

Kolumnisti Pekka Juntti

Pekka Juntin kolumni: Sinäkin aiheutat eläimille kärsimystä ja kuolemaa

Syöminen on kärsimyksen loppunäytös. Kipu, pelko ja kuolema saa ruuan maistumaan ihanalta, vaikka ei sitä moni tiedä tai tunnusta, kirjoittaa Pekka Juntti. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Makula 305g Club Wrap -tuote

Listeriabakteeria mahdollisesti sisältäviä valmisleipiä vedetään markkinoilta – koskee useita tuotteita

Tuotteita on ollut myynnissä S-ryhmän kaupoissa ja Lidlin myymälöissä.

Oppilas ottaa kouluruokaa

Lapin yliopistolla tarjoillaan lihaa jatkossakin

Ravintolat Felli ja Petronella tarjoavat myös jatkossa broileria, sikaa ja nautaa.

Vesa Eronen navetassa nautojen kanssa.

Opiskelijaravintola luopuu naudanlihasta, ja päätös harmittaa tuottajia: "Nauta pystyy pelastamaan näköjään lentomatkailun ja kaiken muun"

Luonnonvarakeskuksen tutkija pohtii ravintolan päätöstä ilmastovaikustusten lisäksi ympäristön ja vastuullisuuden kannalta.

Opiskelija syö lounasta yliopiston ravintolassa.

Helsinkiläinen opiskelijaravintola Unicafe lopettaa naudanlihan käytön – Atria: Hämmentävä ja surullinen päätös

Samalla kun naudanliha korvataan sianlihalla ja kanalla, ravintoloissa pyritään nostamaan myytyjen kasvis- ja vegaanilounaiden määrä yli puoleen.

Emmi Nuorgam

Emmi Nuorgamin kolumni: Keskustelu ruokavalioista on liian tunnepitoista

Julkisessa keskustelussa korostuvat liikaa maakuntien lihaa syövät heteromiehet ja kaupunkien tiedostavat nuoret naiset, kirjoittaa Emmi Nuorgam. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Satoja broilereita hallissa.

Broilerinlihan suosion kasvu on tasaantumassa – tilat yhä valmiita lisäämään tuotantoa

Kulutus on kasvanut lähes puolella vuosikymmenen aikana. Nyt kasvu on hiljentynyt ja Pellervon taloustutkimus arvioi sen pysähtyvän.

15 000 broileria kasvaa Ylisen tilalla Nurmossa

Maanantai 12.8.2019 (tv)

Tulevaisuudessa vakuutuksia ei ehkä voida myydä kaikkialla, jos ilmasto lämpenee liikaa. Jokainen suomalaisen söi viime vuonna noin 26 kiloa broileria. 70 vuotta sitten solmittiin Geneven sopimus, joka toi sodalle säännöt. Monet kaupunkilaiset nauttivat kesästä siirtolapuutarhassa. Säätiedot.

Broilereita hallin lattialla

Lisääntyvä kanansyönti kasvattaa myös broileritiloja – 150 000 lintua ei ole enää harvinaisuus

Broilerin kulutus kasvaa ja myös tuotanto lisääntyy tasaisesti. Etelä-Pohjanmaalla laajennushankkeita on vireillä ennätyksellisen paljon.

Kasvismakaronilaatikko

Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan? Liha on monille intohimo, mutta asiantuntijat huomaavat arvojen myös muuttuneen

Kasvisruuan lisääminen jakaa mielipiteet. Osa pitää sitä järkevänä, toiset ovat jyrkästi ruokailuun puuttumista vastaan.

mansikkalaatikko

Torstai 27.6.2019 (tv)

Suomalaisten mielestä armeijan pitää olla pakollinen vain miehille. Suomalaiset syövät paljon broileria. Tamminiemen museon näyttelyssä on valokuvia presidentti Urho Kekkosesta. Mansikkasadosta tulee tänä vuonna hyvä. Säätiedot.

Broilerin rintafileitä grillissä.

Kanasta tuli kansallisruoka: Suomalaiset syövät kanaa yhä enemmän ja enemmän – broilerinlihan kulutus on yltämässä taas uuteen ennätykseen

Broilerinlihan kulutus on Suomessa yli tuplaantunut tällä vuosituhannella 60 miljoonasta kilosta 130 miljoonaan kiloon.

Paahtopaistia.

Vatsat täyttyvät nyt tavalla, jota aiemmat sukupolvet ihmettelisivät – Näin liha valloitti suomalaisten lautaset

Viime vuosikymmenten hitti on broileri, jonka naistenlehdet poimivat 80-luvulla kevyen syömisen trendinä Yhdysvalloista.

Satoja broilereita hallissa.

Euroopan eläinoikeusjärjestöt vaativat Sodexolta parempaa broilerien kohtelua

Järjestöt toivovat Sodexon allekirjoittavan Eurooppalaisen kanasitoumuksen.

kananmunia

Siipikarjaliitto poikastiloihin iskeneestä salmonellasta: “Kananmunia ja broilerinlihaa voi syödä edelleen huoletta”

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi viikonloppuna, että viideltä suomalaiselta siipikarjatilalta on löydetty salmonellaa.

lautasellinen kouluruokaa

MTK ihmettelee WWF:n ruokasuositusten vähäisiä kananmunia: ”Kananmunahan on ihan mahtava muna”

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan WWF:n ruokasuositus on turhan kireä, mutta hyväksi planeetalle ja ihmiselle.

kasvissalaatti jossa falafelpullia

WWF:n uusi ruokasuositus: Korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa, punaista lihaa kerran viikossa ja lasi maitoa päivässä

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi olisi WWF:n mukaan ruokalautasella oltava pääsiassa kasviksia, kotimaista kalaa ja broileria.

Antti Taipale kouluruokalassa

Lapset valtuutettiin valitsemaan uusia kouluruokia Jyväskylässä

Jyväskylässä koululaiset ovat päässeet valitsemaan uusia ruokalajeja koulujen ruokalistalle.

juusto ja juustohöylä

Kuluttaja: Juuston hiilijalanjälki ei olekaan niin paha

Mitä enemmän juustoon käytetään maitoa, sitä suuremmat sen ilmastovaikutukset ovat.

HK Scanin liput

HKScanin Rauman tehtaan tuotteita viedään nyt myös Ruotsiin

Suurin osa Ruotsiin menevistä broilertuotteista on peräisin lounaissuomalaisilta tiloilta.

Kouluruokaa

Joensuun koululaiset syövät torstaina juhla-aterian

Polkka juhlistaa sitä, että 70 vuotta sitten maamme koululaiset pääsivät nauttimaan maksuttomasta kouluruokailusta.

Viljapeltoa Forssan Jokioisissa

Huoltovarmuudella ei voi perustella pienten ja syrjäisten tilojen pelastamista

Huoltovarmuuden näkökulmasta maataloutta ei tarvitsisi harjoittaa koko maassa, arvioivat asiantuntijat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle