Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Atrian jätti-investointi siipikarjatehtaaseen on jo herättänyt laajentamishalut broilertiloilla – "Se tuo jatkuvuutta yli sukupolvien"

Siipikarjanlihan kulutus on kasvanut tasaisesti 70-luvulta lähtien. Kasvun odotetaan jatkuvan.

Vanhassa navetassa on 100 kanin valtakunta, eikä yksikään päädy lemmikiksi: "Haluamme kertoa avoimesti, mitä täällä tapahtuu"

Kanipaistia saattoi saada vielä sota-aikaan monesta paikasta, mutta sitten siitä tuli harvinaisuus. Nyt kaninlihaa tuottavat vain harvat tilat Suomessa.

Torstai 25.6.2020 (radio)

Ravintoloiden aukiolo ei ole lisännyt koronatartuntoja Suomessa. Suomalaiset syövät sianlihaa vähemmän kuin ennen. Suomalaisten mielestä alkoholisäännöt ovat tarpeellisia. Suomen kieltä voi nyt opiskella Duolingo-sovelluksella. Tauot ovat työssä tärkeitä, kun sää on kuuma.

Lihaa kului Suomessa vähemmän kuin edellisvuonna – Miksi sika yhä ohittaa kanan usealla kärsänmitalla?

Naudan ja possun kulutus laski selvästi, mutta siipikarjan suosio ja hintojen nousu pitivät kokonaiskulutuksen vakaana.

Pekka Juntin kolumni: Sinäkin aiheutat eläimille kärsimystä ja kuolemaa

Syöminen on kärsimyksen loppunäytös. Kipu, pelko ja kuolema saa ruuan maistumaan ihanalta, vaikka ei sitä moni tiedä tai tunnusta, kirjoittaa Pekka Juntti. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Listeriabakteeria mahdollisesti sisältäviä valmisleipiä vedetään markkinoilta – koskee useita tuotteita

Tuotteita on ollut myynnissä S-ryhmän kaupoissa ja Lidlin myymälöissä.

Lapin yliopistolla tarjoillaan lihaa jatkossakin

Ravintolat Felli ja Petronella tarjoavat myös jatkossa broileria, sikaa ja nautaa.

Opiskelijaravintola luopuu naudanlihasta, ja päätös harmittaa tuottajia: "Nauta pystyy pelastamaan näköjään lentomatkailun ja kaiken muun"

Luonnonvarakeskuksen tutkija pohtii ravintolan päätöstä ilmastovaikustusten lisäksi ympäristön ja vastuullisuuden kannalta.

Helsinkiläinen opiskelijaravintola Unicafe lopettaa naudanlihan käytön – Atria: Hämmentävä ja surullinen päätös

Samalla kun naudanliha korvataan sianlihalla ja kanalla, ravintoloissa pyritään nostamaan myytyjen kasvis- ja vegaanilounaiden määrä yli puoleen.

Emmi Nuorgamin kolumni: Keskustelu ruokavalioista on liian tunnepitoista

Julkisessa keskustelussa korostuvat liikaa maakuntien lihaa syövät heteromiehet ja kaupunkien tiedostavat nuoret naiset, kirjoittaa Emmi Nuorgam. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Broilerinlihan suosion kasvu on tasaantumassa – tilat yhä valmiita lisäämään tuotantoa

Kulutus on kasvanut lähes puolella vuosikymmenen aikana. Nyt kasvu on hiljentynyt ja Pellervon taloustutkimus arvioi sen pysähtyvän.

Lisääntyvä kanansyönti kasvattaa myös broileritiloja – 150 000 lintua ei ole enää harvinaisuus

Broilerin kulutus kasvaa ja myös tuotanto lisääntyy tasaisesti. Etelä-Pohjanmaalla laajennushankkeita on vireillä ennätyksellisen paljon.

Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan? Liha on monille intohimo, mutta asiantuntijat huomaavat arvojen myös muuttuneen

Kasvisruuan lisääminen jakaa mielipiteet. Osa pitää sitä järkevänä, toiset ovat jyrkästi ruokailuun puuttumista vastaan.

Torstai 27.6.2019 (tv)

Suomalaisten mielestä armeijan pitää olla pakollinen vain miehille. Suomalaiset syövät paljon broileria. Tamminiemen museon näyttelyssä on valokuvia presidentti Urho Kekkosesta. Mansikkasadosta tulee tänä vuonna hyvä. Säätiedot.

Kanasta tuli kansallisruoka: Suomalaiset syövät kanaa yhä enemmän ja enemmän – broilerinlihan kulutus on yltämässä taas uuteen ennätykseen

Broilerinlihan kulutus on Suomessa yli tuplaantunut tällä vuosituhannella 60 miljoonasta kilosta 130 miljoonaan kiloon.

Vatsat täyttyvät nyt tavalla, jota aiemmat sukupolvet ihmettelisivät – Näin liha valloitti suomalaisten lautaset

Viime vuosikymmenten hitti on broileri, jonka naistenlehdet poimivat 80-luvulla kevyen syömisen trendinä Yhdysvalloista.

Euroopan eläinoikeusjärjestöt vaativat Sodexolta parempaa broilerien kohtelua

Järjestöt toivovat Sodexon allekirjoittavan Eurooppalaisen kanasitoumuksen.

Siipikarjaliitto poikastiloihin iskeneestä salmonellasta: “Kananmunia ja broilerinlihaa voi syödä edelleen huoletta”

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi viikonloppuna, että viideltä suomalaiselta siipikarjatilalta on löydetty salmonellaa.

MTK ihmettelee WWF:n ruokasuositusten vähäisiä kananmunia: ”Kananmunahan on ihan mahtava muna”

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan WWF:n ruokasuositus on turhan kireä, mutta hyväksi planeetalle ja ihmiselle.

WWF:n uusi ruokasuositus: Korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa, punaista lihaa kerran viikossa ja lasi maitoa päivässä

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi olisi WWF:n mukaan ruokalautasella oltava pääsiassa kasviksia, kotimaista kalaa ja broileria.

Lapset valtuutettiin valitsemaan uusia kouluruokia Jyväskylässä

Jyväskylässä koululaiset ovat päässeet valitsemaan uusia ruokalajeja koulujen ruokalistalle.

Kuluttaja: Juuston hiilijalanjälki ei olekaan niin paha

Mitä enemmän juustoon käytetään maitoa, sitä suuremmat sen ilmastovaikutukset ovat.

HKScanin Rauman tehtaan tuotteita viedään nyt myös Ruotsiin

Suurin osa Ruotsiin menevistä broilertuotteista on peräisin lounaissuomalaisilta tiloilta.

Joensuun koululaiset syövät torstaina juhla-aterian

Polkka juhlistaa sitä, että 70 vuotta sitten maamme koululaiset pääsivät nauttimaan maksuttomasta kouluruokailusta.

Huoltovarmuudella ei voi perustella pienten ja syrjäisten tilojen pelastamista

Huoltovarmuuden näkökulmasta maataloutta ei tarvitsisi harjoittaa koko maassa, arvioivat asiantuntijat.

Miten ostaa eettisesti tuotettua broileria – eläinoikeusjärjestö ja Siipikarjaliitto vastaavat

Yle paljasti väärinkäytöksiä broileriteurastamolla. Teurastamoiden eläinsuojeluongelmia voisi ehkäistä videovalvonta, jonka materiaalin myös viranomainen saisi haltuunsa.

Tätä Suomi syö ja juo: liha maistuu entiseen tahtiin, maito ei enää yhtä hyvin

Luonnonvarakeskus on julkaissut tuoreita tietoa siitä, mitä syömme ja juomme.

Teuraslehmän hätääntynyt katse sai Janica Karastin luopumaan lihansyönnistä – "Tajusin, että kohta se kuolee"

Suomalaiset syövät lihaa vuosi vuodelta enemmän, vaikka kasvissyönti on trendikästä. Ihmiset ovat kuitenkin aikaisempaa tarkempia syömänsä lihan suhteen.

Maanantai 12.3.2018 (radio)

Suomi sai kultaa paralympialaisissa. Myös suomalainen broilerinliha voi sisältää haitallisia bakteereja. Maksuton toiseen asteen koulutus tulee eduskunnan käsittelyyn. Vammaiskortteja voi hakea toukokuussa.

Herätys: Antibiootti ei pure kaikkiin broilerinlihan bakteereihin, sellun tuotannossa ennätyksiä, lumisateita tulossa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Broilerinlihassa on yhä enemmän ärhäköitä bakteereita

Antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita piili joka viidennessä Suomessa otetusta näytteestä. Se on silti EU:n paras luku.

Tuotantovaikeuksista kärsivä HKScan vaihtaa Suomen markkina-alueesta vastaavaa johtajaa

Elintarvikeyhtiö on kärsinyt 25 miljoonan euron tappiot uuden, Raumalla sijaitsevan siipikarjan tuotantolaitoksen ongelmien takia.

HKScanilla jättiongelmat broilertuotannossa: Uusi tehdas tuottanut 25 miljoonan euron tappiot

Raumalle avattua suurta tehdasta ei ole saatu toimimaan täydellä teholla eikä lihayhtiö ole pystynyt toimittamaan kauppoihin tuotteita.

Broileritilan sähkökeskus paloi Ylistarossa – kymmeniätuhansia eläimiä pelastui

Broilerikasvattamon teknisessä tilassa syttynyt palo vei sähköt tilalta perjantaina Ylistarossa. 55 000 eläintä kuitenkin säästyi savuvaurioilta.

MT: HK Scanin uudelta tehtaalta ajetaan broilereita eläinten ruuaksi ja lannoitteeksi

HK Scanin mukaan se on aliarvioinut tehtaan ylösajon vaatiman ajan.

Harvinainen katselmus Seinäjoella: KHO tutustui broileritilaan

Korkeimman hallinto-oikeuden katselmukset ovat harvinaisia. Maanantaina KHO tutustui broilerikasvattamoon, jonka laajennussuunnitelmista naapurusto on valittanut.

Broilerinsiipien paistouuni liekeissä Kangasalla - pirkanmaalaisten herkun saanti lienee silti turvattu

Kangasalan Sahalahdella syttyi broilerinsiipien paistouuni tuleen aamuvarhaisella. Alkusammutus ja pelastuslaitoksen työskentely estivät vahinkojen laajenemisen, mutta tuotantotila lienee jonkin aikaa pois käytöstä.

Nyt puhutaan eläinten tunteista, 90-luvulla kettutytöille naurettiin – Eläinsuojelulaki uudistuu, muttei yhtä nopeasti kuin asenteemme

2001 Ruotsin pääministeriä pidettiin vastuuttomana, kun hän kertoi vähentäneensä lihansyöntiä. Asenteet eläimiin ovat muuttuneet sen jälkeen selvästi, myös Suomessa.

Lukemista viikonlopuksi: Nainen Macronin rinnalla, Prinsessa Victoria 40 vuotta ja suomalaiset yllätysvauvat

Tämä on Ylen uusi lukupaketti, josta löydät ajankohtaista luettavaa joka lauantai ja sunnuntai.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle