Uusimmat artikkelit
Kanan suolaus vaatii veden – ja siitä on kerrottava kuluttajalle
Jos haluaa kauttaaltaan suolatun tuotteen, pitää niellä myös vesi. Maustaminen on vedettä vaikeaa.
Luomutuotantoon siirtyminen tuotantoeläinten kohdalla on hidasta
Tuotantoeläinten hyvinvoinnin tilaa tulisi kohentaa. Hyvinvoinnin edistämisen esteenä on kuitenkin raha.

Jopa viidennes broilereista kuoli eurajokelaisessa kasvattamossa, syyksi kerrotaan ilmanvaihdon pysähdys
Paikalle kutsuttiin perjantaina pelastuslaitoksen mukaan toistakymmentä vapaapalokuntalaista sekä muita ihmisiä auttamaan kuolleiden broilerien siivoamisessa.
Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja: Kahden kriisin puristuksessa ei ruoan hinnan nousulta voi välttyä
Sekä Ukrainan sota että maatalouden kannattavuuskriisi rasittavat maatalouden alkutuottajia. Yrittäjien puskurivarat eivät aina riitä kattamaan useamman kriisin kuluja, toteaa Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina.

Etelä-Korea on hyväksynyt siipikarjan lihan tuonnin Suomesta – HK-Scanin Rauman yksikkö on jo valmiina uuteen aluevaltaukseen
Lihateollisuus on arvioinut, että vientilupa Etelä-Koreaan on erittäin merkittävä suomalaiselle siipikarjateollisuudelle. Elintarvikeyhtiö HK-Scan ilmoittaa aloittavansa broilerin lihan viennin Rauman yksiköstään jo lähiviikkojen aikana.
Kirjekyyhkyt olivat ilmakuvauksen pioneereja – Valokuvataiteen museo avasi remontin jälkeen näyttelyn ihmisen ja linnun suhteesta
Poliittisen valokuvan festivaali järjestetään Valokuvataiteen museossa nyt viidettä kertaa. Tänä vuonna tapahtuman teemana on linnun katse. Näyttelyssä voi tuijottaa silmiin niin broilerikanaa kuin lintuperspektiivistä kuvattua suttakin.
Aronia antaa ruoalle väriä ja täyteläistä makua – kokeile aronialla maustettua pekonibroileria
Aroniatäysmehu sisältää runsaasti tanniineja ja sopii ruoanl
Simon Selin on Vuoden Kokki -kilpailun finalisti. Hän tarjoaa karsitun version broilericonfitista kaalinyyteillä ja paistoliemikastikkeella
Kokkaa kuin Vuoden Kokki -finalisti.
Broilerikasvattamoiden vaihtoehdot vähissä, kun turpeennoston vähentyessä uhkaa kuivikepula – tuottaja: "Kookospuu kasvaa vähän huonosti Keski-Nurmossa"
Kuiviketurvetta saadaan kuivatetun suon vaaleasta pintakerroksesta. Broileritiloilla se on paras alustamateriaali ja käyttö on kovaa. Tiloille ei ole vielä näköpiirissä korvaavaa tuotetta.
Suomalaiset syövät nyt eniten broileria ja kalkkunaa, mutta siipikarjanlihan tuottaja ei kulutuksen kasvusta pääse nauttimaan
Kuluttajien lihankulutus on siirtynyt yhä enemmän siipikarjan lihaan eli käytännössä broilertuotteisiin. Samaan aikaan tuottajat tuskailevat kasvaneiden kustannusten kanssa. Viljan hinnannousu on syönyt kannattavuuden.
Tirisevä grillimakkara on joka juhannuksen horjumaton suosikki – tänäkin juhannuksena myynti kolminkertaistuu, kertovat lihatalot
Suomalaiset lihatalot alkavat valmistautua juhannukseen jo hyvissä ajoin, sillä se on selkeästi kesän kiireisin myyntiviikko. Broileri- ja kasvisvaihtoehtojen kysyntä on kasvanut vuosien varrella, mutta lihamakkara on edelleen juhannuksen myyntitykki. Myös pekoni ja luullinen liha maistuvat kuluttajille.

Atrian jätti-investointi rakentuu kolmen vuoden aikana Nurmoon
Atrian Nurmon tehtaan siipikarjateurastamon laajennus on yhtiön historian tähän mennessä suurin investointi. Mylläys on tontilla jo alkanut.

KHO: Eurajoen broilerikasvattamon tuotannon laajennus uudelleen käsittelyyn
Kasvattamon naapurit ovat valittaneet hajuhaitoista.
Retikalla täytetty vehnäleipä ja mausteinen broileripata – pietarsaarelainen Raj Bharat kokkaa herkullista intialaista ruokaa
Näin valmistuvat kadai chicken ja mooli ka parantha.
Tältä maistuu Suomessa myyntikiellossa oleva pihvi – Näyttääkö tulevaisuuden ruokalautanen tältä?
Euroopassa on tiukat säätelyt geenimuunnellulle ruoalle. Takaisin Pasilaan -podcastissa maistetaan myyntikiellossa olevaa geenimuunneltua kasvispihviä.
Eläintuotannon kulissien takana
Mitä meidän ei haluta näkevän?

Marttilan suuri broilerikasvattamo kasvattaa rajusti tuotantoaan
Kokonaiskapasiteetti on jatkossa enintään 360 000 broileria.
Mikä on hampurilaisten, sushin ja oluen kohtalo? - Uutuussarja Voiko tätä syödä? vie roadtripille ruoan tulevaisuuteen
Voiko tätä syödä? -sarja Yle Areenassa 2.3.2021
Suuri broilerihalli tuhoutui tulipalossa Eurassa – hallissa ei ollut eläimiä
Raju tulipalo eteni nopeasti.
Atrian jätti-investointi siipikarjatehtaaseen on jo herättänyt laajentamishalut broilertiloilla – "Se tuo jatkuvuutta yli sukupolvien"
Siipikarjanlihan kulutus on kasvanut tasaisesti 70-luvulta lähtien. Kasvun odotetaan jatkuvan.
Vanhassa navetassa on 100 kanin valtakunta, eikä yksikään päädy lemmikiksi: "Haluamme kertoa avoimesti, mitä täällä tapahtuu"
Kanipaistia saattoi saada vielä sota-aikaan monesta paikasta, mutta sitten siitä tuli harvinaisuus. Nyt kaninlihaa tuottavat vain harvat tilat Suomessa.
Maastoon kaadettujen broilerinraatojen alkuperä yhä epäselvä – Poliisi jatkaa tutkintaa
Raatoja on kaadettu maahan Pedersöressä.
Maatilan lämpökeskus palo korjauskelvottomaksi Eurassa – tuli uhkasi broilerin tuotantotiloja
Palo on saatu hallintaan, mutta sammutustyöt jatkuvat.

Torstai 25.6.2020 (radio)
Ravintoloiden aukiolo ei ole lisännyt koronatartuntoja Suomessa. Suomalaiset syövät sianlihaa vähemmän kuin ennen. Suomalaisten mielestä alkoholisäännöt ovat tarpeellisia. Suomen kieltä voi nyt opiskella Duolingo-sovelluksella. Tauot ovat työssä tärkeitä, kun sää on kuuma.

Mitä suomalaiset söivät vuonna 2019? Broileri maistuu entistä useammin, maitoa juodaan aina vain vähemmän, kaurabuumi jatkuu
Suomalaiset ovat edelleen lihansyöjäkansaa ja leipä pitää tiellä.
Lihaa kului Suomessa vähemmän kuin edellisvuonna – Miksi sika yhä ohittaa kanan usealla kärsänmitalla?
Naudan ja possun kulutus laski selvästi, mutta siipikarjan suosio ja hintojen nousu pitivät kokonaiskulutuksen vakaana.
Pekka Juntin kolumni: Sinäkin aiheutat eläimille kärsimystä ja kuolemaa
Syöminen on kärsimyksen loppunäytös. Kipu, pelko ja kuolema saa ruuan maistumaan ihanalta, vaikka ei sitä moni tiedä tai tunnusta, kirjoittaa Pekka Juntti. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.
MOT selvitti: Joka vuosi miljoona broileria kuolee jo ennen teurastusta – suomalaisen tehotuotannon eläinroskasta tulee muun muassa biodieseliä
Matkalla teurastamolle kuolee yli 110 000 broileria.

Listeriabakteeria mahdollisesti sisältäviä valmisleipiä vedetään markkinoilta – koskee useita tuotteita
Tuotteita on ollut myynnissä S-ryhmän kaupoissa ja Lidlin myymälöissä.
Lapin yliopistolla tarjoillaan lihaa jatkossakin
Ravintolat Felli ja Petronella tarjoavat myös jatkossa broileria, sikaa ja nautaa.

Opiskelijaravintola luopuu naudanlihasta, ja päätös harmittaa tuottajia: "Nauta pystyy pelastamaan näköjään lentomatkailun ja kaiken muun"
Luonnonvarakeskuksen tutkija pohtii ravintolan päätöstä ilmastovaikustusten lisäksi ympäristön ja vastuullisuuden kannalta.

Helsinkiläinen opiskelijaravintola Unicafe lopettaa naudanlihan käytön – Atria: Hämmentävä ja surullinen päätös
Samalla kun naudanliha korvataan sianlihalla ja kanalla, ravintoloissa pyritään nostamaan myytyjen kasvis- ja vegaanilounaiden määrä yli puoleen.

Emmi Nuorgamin kolumni: Keskustelu ruokavalioista on liian tunnepitoista
Julkisessa keskustelussa korostuvat liikaa maakuntien lihaa syövät heteromiehet ja kaupunkien tiedostavat nuoret naiset, kirjoittaa Emmi Nuorgam. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Broilerinlihan suosion kasvu on tasaantumassa – tilat yhä valmiita lisäämään tuotantoa
Kulutus on kasvanut lähes puolella vuosikymmenen aikana. Nyt kasvu on hiljentynyt ja Pellervon taloustutkimus arvioi sen pysähtyvän.

Maanantai 12.8.2019 (tv)
Tulevaisuudessa vakuutuksia ei ehkä voida myydä kaikkialla, jos ilmasto lämpenee liikaa. Jokainen suomalaisen söi viime vuonna noin 26 kiloa broileria. 70 vuotta sitten solmittiin Geneven sopimus, joka toi sodalle säännöt. Monet kaupunkilaiset nauttivat kesästä siirtolapuutarhassa. Säätiedot.

Lisääntyvä kanansyönti kasvattaa myös broileritiloja – 150 000 lintua ei ole enää harvinaisuus
Broilerin kulutus kasvaa ja myös tuotanto lisääntyy tasaisesti. Etelä-Pohjanmaalla laajennushankkeita on vireillä ennätyksellisen paljon.

Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan? Liha on monille intohimo, mutta asiantuntijat huomaavat arvojen myös muuttuneen
Kasvisruuan lisääminen jakaa mielipiteet. Osa pitää sitä järkevänä, toiset ovat jyrkästi ruokailuun puuttumista vastaan.

Torstai 27.6.2019 (tv)
Suomalaisten mielestä armeijan pitää olla pakollinen vain miehille. Suomalaiset syövät paljon broileria. Tamminiemen museon näyttelyssä on valokuvia presidentti Urho Kekkosesta. Mansikkasadosta tulee tänä vuonna hyvä. Säätiedot.

Kanasta tuli kansallisruoka: Suomalaiset syövät kanaa yhä enemmän ja enemmän – broilerinlihan kulutus on yltämässä taas uuteen ennätykseen
Broilerinlihan kulutus on Suomessa yli tuplaantunut tällä vuosituhannella 60 miljoonasta kilosta 130 miljoonaan kiloon.

Vatsat täyttyvät nyt tavalla, jota aiemmat sukupolvet ihmettelisivät – Näin liha valloitti suomalaisten lautaset
Viime vuosikymmenten hitti on broileri, jonka naistenlehdet poimivat 80-luvulla kevyen syömisen trendinä Yhdysvalloista.

Euroopan eläinoikeusjärjestöt vaativat Sodexolta parempaa broilerien kohtelua
Järjestöt toivovat Sodexon allekirjoittavan Eurooppalaisen kanasitoumuksen.

Siipikarjaliitto poikastiloihin iskeneestä salmonellasta: “Kananmunia ja broilerinlihaa voi syödä edelleen huoletta”
Maaseudun Tulevaisuus uutisoi viikonloppuna, että viideltä suomalaiselta siipikarjatilalta on löydetty salmonellaa.

MTK ihmettelee WWF:n ruokasuositusten vähäisiä kananmunia: ”Kananmunahan on ihan mahtava muna”
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan WWF:n ruokasuositus on turhan kireä, mutta hyväksi planeetalle ja ihmiselle.

WWF:n uusi ruokasuositus: Korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa, punaista lihaa kerran viikossa ja lasi maitoa päivässä
Ilmastonmuutoksen torjumiseksi olisi WWF:n mukaan ruokalautasella oltava pääsiassa kasviksia, kotimaista kalaa ja broileria.

Lapset valtuutettiin valitsemaan uusia kouluruokia Jyväskylässä
Jyväskylässä koululaiset ovat päässeet valitsemaan uusia ruokalajeja koulujen ruokalistalle.

Kuluttaja: Juuston hiilijalanjälki ei olekaan niin paha
Mitä enemmän juustoon käytetään maitoa, sitä suuremmat sen ilmastovaikutukset ovat.

HKScanin Rauman tehtaan tuotteita viedään nyt myös Ruotsiin
Suurin osa Ruotsiin menevistä broilertuotteista on peräisin lounaissuomalaisilta tiloilta.

Joensuun koululaiset syövät torstaina juhla-aterian
Polkka juhlistaa sitä, että 70 vuotta sitten maamme koululaiset pääsivät nauttimaan maksuttomasta kouluruokailusta.

Huoltovarmuudella ei voi perustella pienten ja syrjäisten tilojen pelastamista
Huoltovarmuuden näkökulmasta maataloutta ei tarvitsisi harjoittaa koko maassa, arvioivat asiantuntijat.