Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Siilinjärvellä tulipalo: aittarakennus, puuvaja ja ulkovessa tuhoutuivat palossa täysin

Nuotiosta lähtenyt tulipalo levisi kuivan heinikon kautta piharakennuksiin. 

Kossor tittar ut genom ett sorts staket av stål.

Eläintukien valvonta aloitetaan Pohjois-Savon maatiloilla: valvonta liittyy elintarviketurvallisuuteen

Pelto- ja eläintukien valvonta tehdään kolmelle prosentille tiloista ja täydentävien ehtojen valvonta puolelle prosentille tiloista. Valvontoja tehdään marraskuun puoliväliin asti.

Mies ja nainen seisovat keväisen pellon reunalla.

Kevään hidas eteneminen koettelee jo viljelijöiden hermoja – myös kulut lisäävät painetta saada hyvä sato: "Epäonnistua ei saa"

Viljelijät ovat tänä keväänä kahtiajakoisissa tunnelmissa. Osa on hankkinut lannoitteet ja muut tuotantotarvikkeet viime vuonna vanhoilla hinnoilla, osa joutuu maksamaan kalliisti.

Läheltä

Maastossa on yhä kuivaa: Sastamalassa tuli uhkasi maatilan rakennuksia

Pellon kulotus levisi käsistä ja laajentuminen rakennuspaloksi oli lähellä.

Tulen liekkejä arkistokuvassa.

Pylkönmäellä sammutetaan turvesiiloa

Maatilan pihalla oleva tilan ulkosauna oli tuhoutunut tulipalossa yön aikana, ja paraikaa sammutettaan tulessa olevaa turvesiiloa.

Maidontuottaja, MTK Etelä-Savon puheenjohtaja, Sanna Hämäläinen lypsykarjatilallaan Kerimäellä.

Kaakon kansanedustajat: Maatalous tarvitsee apua, mutta tukipaketit eivät riitä

Monien maatilojen maksuvalmius on kriisiytynyt rajun kustannusnousun takia. Maataloustuottajat ja kansanedustajat peräänkuuluttavat vastuunkantoa ruokaketjun kaikilta osapuolilta.

Traktori kylvää kauraa pellolla. Kevätkylvöt päästään tänä vuonna aloittamaan jo vapun tienoilla.

Tiistai 3.5.2022 (radio)

Lakko on sulkenut kouluja ja päiväkoteja. Saksa lupaa tukea Suomelle ja Ruotsille. Suomen armeijalla harjoittelee. Maatilojen kevättyöt ovat myöhässä. Säätiedot.

Kati Ovaska toimi muiden Opettajien kanssa lakkovahteina Sotungin koululla Vantaalla tiistaiaamuna.

Tiistai 3.5.2022 (tv)

Kunta-alan lakko. Ukrainan evakuoinnit. Maatilan kevättyöt. Sää.

Tiluksilla eletään sulassa sovussa eläinlajista riippumatta

Annukka Cederlöf toteutti unelmansa ja tarjoaa nyt maatilaelämyksiä somessa: "Ihmisillä on selkeästi kaipuu eläinten äärelle"

Cederlöfin sometileillä seurataan yli 70 eläimen arkea vihtiläisellä maatilalla. Monia ihastuttaa se, miten eri lajeista koostuva lauma elää sulassa sovussa.

Keski-ikäinen maatalousyrittäjä Juha-Pekka Toukola seisoo väkilannoitevarastonsa edessä kädet farkkuhousujen taskussa

Viljelijä kummaksuu lannoitesurkuttelua, sillä viljan hinnan nousu lupaa hyvää tuottoa: "Katelaskelmat näyttävät paremmalta kuin koskaan"

Maatalouden kustannuskriisistä huolimatta viljan viljelijä voi tehdä hyvän tilin tänä vuonna, koska myös viljan hinta on nousukiidossa. Tilat tietävät jo nyt saavansa viljasta vähintään kaksinkertaisen hinnan ensi syksynä.

Jäinen pelto

Viljelijöiden tuska kasvaa kasvamistaan – nyt pelkona ovat talvituhot

Hankien ja jääpeitteen alla on nyt aikaisempaa enemmän kylvöalaa ja talvituhot uhkaavat. Viime syksynä maahan pantiin Suomen historian suurin syysvehnäala.

Hämeenkoskelainen maatalousyrittäjä Saara Kukkonen viilaa konehallilssa yllään sininen toppatakki ja harmaa-keltainen myssy päässään 28. maaliskuuta 2022.

Ukrainan sota toi kausityöntekijät maatiloille perheineen – lapsille kaivattaisiin päivähoitoa

Ukrainalaisia on työskennellyt vuosittain paljon suomalaisilla maatiloilla. Nyt viljelijät majoittavat sotaa pakenevia työntekijöitään perheineen.

Rehuhernepelto

Luomutuotannosta haetaan nyt kriisinkestävyyttä myös normitiloille – Luomuliitto: "Kyselyjä on tullut ja pyrimme neuvomaan"

Luomutuotannossa kalliit ostopanokset pyritään korvaamaan tilojen omavaraisuudella, viljelijöiden osaamisella ja huolehtimalla maaperän ravinteiden kierrätyksestä.

Lehmä nuolaiseen turpaansa.

Forssalainen maitotila satsasi yli kaksi miljoonaa euroa automatisointiin – perhetilan jatkaja uskoo maatalouden tulevaisuuteen

Nousevat kustannukset koettelvat maataloutta ja vähentävät tilojen investointihaluja. Silti maatiloilta löytyy myös uskoa tulevaisuuteen. Puhe huoltovarmuudesta auttaa pinteessä olevaa alaa.

Maatalousyrittäjä Janne Puttonen vakavan näköisenä kuvattuna navetassa.

Maatalouden ahdinko syvenee sodan seurauksena – juvalainen maitotilallinen: "Varmasti jossain tulee nälkä, ja siksi nyt on syytä reagoida"

Maatilojen kustannukset ovat nousseet jo ennen Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa. Mutta sota on tehnyt tilanteen entistä raskaammaksi. Valtiolta kaivataan nyt apua, jotta suomalainen ruokatuotanto saadaan turvattua.

Maatalousyrittäjä Markus Eerola pitää käsissään biokaasulaitokselta tullutta lannoitehaketta.

Hyvinkäällä on luomutila, joka on siirtynyt energian kuluttajasta sen tuottajaksi – se on avuksi nyt, kun maataloutta uhkaa uusi kriisi

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa myös Suomen maatalouteen ja maanviljelijöiden tuotantokustannuksiin, sillä noin kolmannes Suomen lannoitteista on tuotu viime vuosina Venäjältä.

Tummiin pukeutunut mies seisoo navetassa, katsoo ohi kameran.

Vesa Erosen maatilan kulut kasvoivat hetkessä miljoonalla eurolla – kustannusten nopea kasvu ajaa maatalousyrittäjiä vaikeisiin päätöksiin

Suomen suurimpiin kuuluva lihakarjatila Pohjois-Karjalan Liperissä pohtii toimintansa jatkoa. Kustannuskriisi on nostanut tilan menoja noin miljoonalla eurolla vuodessa. Yrittäjä on asettanut toivonsa kuluttajiin.

Mies seisoo lumisella pellolla ja katsoo vakavan näköisenä kohti kameraa.

Kaikki pellot käyttöön ja valkuaiskasveja lisää – tulevan kesän viljelyvalinnoilla voidaan turvata ruoantuotannon jatkumista

Ukrainan ja Venäjän yhteenlaskettu osuus maailman vehnä- ja valkuaiskaupasta on merkittävä. Valkuaiskasvien lisääminen olisi tärkeää omavaraisuuden kannalta.

Nainen seisoo ulkona kaulassa paksu huivi ja päällä karvainen talvitakki.

Maatalousyrittäjä sairastui imusolmukesyöpään – se sai hänet varautumaan maatilallaan siihen, jos häntä ei enää olisi

Kokemustensa kautta maatalousyrittäjä Elina Vehviläinen-Liikka päätyi projektipäälliköksi hankkeeseen, jossa tehdään varautumispaketti maatiloille.

Puimuri tyhjentää viljalastia traktorin lavalle

Maatalousyrittäjiä kannustetaan ilmastotekoihin Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeessä maanviljelijöiden on nyt mahdollista liittyä Ilmastokumppanuus-verkostoon, josta saa tukea ja näkyvyyttä ilmastotoimille.

Perunanviljelijä Sami Tapanainen kyntää traktorilla peltoa Savitaipaleella.

Kustannuskriisin keskellä painivat viljelijät puntaroivat, kannattaako keväällä kylvää vai ei

MTK:n lihavaliokunnan puheenjohtaja Mauno Ylinen pohtii, voiko tuottajia velvoittaa tekemään tuotantoa omalla tappiollaan. Tuotantokustannusten nousu uhkaa tehdä maataloustuotannosta kannattamatonta.

Toppatakkiin ja farkkuihin pukeutunut vaalea nainen silittää vieressään seisovaa suurta, valkeaa koiraa päälaelta. Koiran silmät ovat kiinni. Taustalla joukko lampaita syö heinää isosta paalista.

Laumanvartijat vähentävät petovahinkoja, vahvistaa tutkimus – koira karkottaa sudet ja hälyttää kotiväen sairaan lampaan avuksi

Ongelmia esiintyy lähinnä nuorten koirien kanssa. Yleisemmin haasteena on kasvavan koiran villi käytös tai arkuus erilaisia asioita kohtaan. Ihmiselle aggressiivia laumanvartijoita on hyvin vähän.

Mansikkaa kylpymässä.

Marja- ja maatiloilla ollaan huolissaan ukrainalaisista työntekijöistä ja heidän perheistään

Suomen maatilojen kausityövoimasta suurin osa tulee Ukrainasta. Tiloilla on myös vakituisia työntekijöitä Ukrainasta. Näin myös Pohjois-Pohjanmaalla, joissa marja- ja maatiloilla on vakituisten lisäksi satoaikaan satoja kausityöntekijöitä.

Ari Nortunen nojaa harjanvarteen pihatossa ja katselee rehua syöviä lehmiä.

"Kukaan ei osannut odottaa, että kustannukset karkaavat näin nopeasti", sanoo maatalousyrittäjä Ari Nortunen - kustannuskriisi kärjistyy alkutuotannossa

Lihanhinnasta neuvotellaan nyt monissa pöydissä. Maatalouden alkutuotannon kustannukset ovat nousseet nopeasti ja osa kuluista on kasvanut jo kymmenillä prosenteilla. Tuotteista saatava hinta ei kuitenkaan kasva samalla vauhdilla.

Kuvassa näkyy lumen keskellä oleva maatila, jonka katto on romahtanut.

Loputkin Lestijärvellä romahtaneesta navetasta uhkaa sortua

Pelastuslaitos sai uuden hälytyksen paikalle perjantaina iltapäivällä-´.

Lukuisia kanoja lattikanalan lattialla. Kanalassa on hämärää ja oranssihtava valo.

Huono viljakesä ja tuotantokulut aiheuttavat osalle isoista tiloista maksuvaikeuksia – samalla viljelijöitä ihmetyttää tuotantohintojen joustamattomuus

Maatalouden nopeasti kohonneet tuotantokustannukset ovat käymässä osalle tiloista sietämättömiksi. MTK kuvaa tilannetta kustannuskriisiksi. Vaikeudet syntyvät eri tekijöiden nopeasta yhteisvaikutuksesta ja uhkaavat sammuttaa valoja tiloilla.

Lehmiä pihatossa

Moni kainuulainen maatila painii pahoissa talousongelmissa – lopettanut maitotilallinen: "Ymmärrän sen tuskan"

Huono satovuosi yhdistettynä lannoitteiden, rehujen ja energian hintojen nousuun on heikentänyt usean maatilan tilannetta. Tuottajahinnat ovat puolestaan pysyneet hintojen nousua edeltävällä tasolla.

Lehmiä navetassa.

Maatilalla tapahtuvat onnettomuudet on hyvä ennakoida – vaaranpaikat kartoitetaan pelastussuunnitelmassa

Pelastussuunnitelmassa kartoitetaan, mitä onnettomuusuhkia kohteessa on, ja kuinka niistä tosipaikan tullen selvitään. Laki velvoittaa laatimaan pelastussuunnitelman, jos maatilan koko ylittää 1500 neliötä.

Pelto ja taustalla Nordkalk

Valtio tarjoaa viljelijöille tilapäistä lainatakausta, mutta se saattaa jäädä monelta saamatta

Valtion tarjoamalla takauksella on tarkoitus helpottaa maksuvaikeuksissa olevien viljelijöiden tilannetta.

Pentti Ahopelto tankkaamassa biokaasua maitoautoonsa tammikuisena pimeänä aamuna. Hänellä on suojavisiiri ja suojahanskat kädessään.

Maitoautojen tankit täyttyvät jo lähivuosina dieselin sijasta uusiutuvilla polttoaineilla – silti suurin osa maidontuotannon päästöistä syntyy tiloilla

Maidonkeruu tiloilta meijereille tapahtuu tulevina vuosina yhä enemmän biopolttoaineilla kulkevilla ajoneuvoilla. Esimerkiksi Valio tähtää siihen, että jo reilun kymmenen vuoden kuluttua yrityksen koko kuljetuskalusto käy uusiutuvilla polttoaineilla.

Lannoitin kiinnitettynä traktoriin.

Maanviljelijöiden uusi trendi on ekologisuus – tilallinen: ”Tätä konetta ei olla hankittu siksi, että joku istuu Mannerheimintiellä teltassa”

Maatalousyrittäjät ovat ryhtyneet parantamaan lehmien hyvinvointia muun muassa parsimatoilla ja tuulettimilla. Yhä useamman maatilan katolla ovat nykysin myös aurinkopaneelit.

Lehmät jonottavat lypsyasemalle

Maatiloilla on selvitty varautumissuunnitelmien voimin, mutta varovaisuus jo näkyy jaksamisessa – MTK kannustaa pitämään lomaa ja huilaamaan ennen tulevaa kasvukautta

Lomittajien saanti sairastapauksissa voi olla vaikeaa, ja tiloja onkin jo alusta asti neuvottu miettimään, löytyykö apukäsiä tarvittaessa myös omasta takaa.

Heli Urpon karjatilan liepeillä riistakamera tallentanut kolme sutta kävelemässä peltotiellä Keväällä 2021. Paikka Nousiainen, Varsinais-Suomi.

Susijahti alkaa helmikuussa – suojelujärjestöjen mukaan metsästys on ennenaikaista

Suomeen on myönnetty 18 lupaa susien kannanhoidolliseen metsästykseen. Suojelujärjestöjen mukaan maa- ja metsätalousministeriö lähti sooloilemaan asetusta tehdessään.

Maatalousyrittäjä Marianne Rajala seisoo pellon reunassa sylissään mustakauralyhde.

Lyhteet sitoivat Marianne Rajalan ja Janne Lehtisen yhteen, ja nyt pariskunnan tilalta lähtee lintujen jouluiloksi 20 000 lyhdettä

Pari hankki vanhan sitojan parin viikon seurustelun jälkeen, ja se viitoitti heidän yhteisen matkansa. Lyhteistä leipä ei silti kokonaan tule, mutta pariskuntaa yhdistää rakkaus monenlaiseen tekemiseen maatilalla.

Paloauto tikkaineen

Iso konehalli pajoineen paloi lähes maan tasalle Peräseinäjoella – pelastuslaitos keskittyi suojaamaan päärakennusta

Muun muassa traktori, maataloustyökoneita ja ensi kevään lannoitteet ja siemenviljat paloivat rakennuksen mukana.

Maatalousyrittäjät Henna Leitamo-Ollikainen ja Aki Ollikainen poseeraavat kameralle uudessa navetassaan.

Navetan tuhonnut tulipalo ei lannistanut nuoria yrittäjiä – päätös uuden rakentamisesta syntyi ennen kuin rauniot olivat edes jäähtyneet

Runsas vuosi sitten tulipalossa tuhoutuneen suuren navetan tilalle on noussut kokonaan uusi navetta Jaalassa, Kouvolassa. Moderni navetta on maatalousyrittäjille miljoonainvestointi.

Ihmisiä jonottamassa myyntikojulle MTK Keski-Pohjanmaan mielenilmauksessa.

"Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?" kysyvät viljelijät myös Seinäjoen torilla tänään

Viljelijät haluaisivat suurimman osan tuloistaan markkinoilta, eivät tuista. Tänään eteläpohjalaisten viljelijöiden tapahtuma toteutuu Seinäjoen torilla.

Nybakade rågbröd

Viljelijät järjestävät keskiviikkona protestin tuottajahintojen korottamisen puolesta

Eri puolilla Suomea on tapahtumia, joissa tuotteita myydään sillä hinnalla, jonka tuottajat niistä saavat. Pohjois-Savossa tapahtumia on Leppävirralla ja Iisalmessa.

Sika karsinassa.

Maatiloilla jälleen paha kustannuskriisi – talousongelmiin monta syytä

Tiloja rasittavat etenkin energian ja lannoitteiden korkeat hinnat. Tuottajajärjestön mukaan eurot eivät edelleenkään jakaudu oikeudenmukaisesti elintarvikeketjun sisällä.

Juha Partanen heittää kuiviketta sioille.

Sianlihan kulutus on jyrkässä laskussa – tilallinen näkee tulevaisuuden synkkänä: ”Tältä alalta lopettavat ne, jotka pystyvät”

Siipikarjanlihan ennustetaan ohittavan sianlihan kulutuksen ensi vuonna. Heikko sato ja kustannustaso koettelevat maataloutta tuotantosuunnasta riippumatta.

Ohran puintia.

Farmers' union: Agricultural sector in "deep crisis"

Many businesses in the sector are struggling to pay their debts, the union said, as many farms are facing either bankruptcy or a bleak future.

Lehmät laiduntavat pellolla.

Tervolaan nousee todennäköisesti Lapin ensimmäinen maatilan oma biokaasulaitos

Jurvan maatilalle Tervolan Louelle on nousemassa Lapin ensimmäinen maatilan oma biokaasulaitos. Se tekisi tilasta omavaraisen sähkön- ja lämmöntuotannon suhteen sekä auttaisi lopettamaan kuiviketurpeen käytön.

Suontaan kartanon emäntä Ellen Rydbeck koiriensa kanssa kartanon piha-alueella.

Isoa sukutilaa pyörittävä Ellen Rydbeck, 30, on outolintu keski-ikäisten miesten alalla: "Tiedän, mitä teen seuraavat 30 vuotta"

Maatilat ovat vähentyneet Suomessa vuosi vuodelta. Osa tiloista on joutunut lopettamaan, koska jatkajaa ei ole. Suontaan kartanossa Hattulassa tätä ongelmaa ei ole. Ohjaksissa on nyt kolmekymppinen Ellen Rydbeck.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio

Presidenttiparin uusi koira Osku on harvinaisuus, jonka rotutovereita on Suomessa vain kourallinen – tällainen otus on tenterfieldinterrieri

Tenterfieldinterrieri on uusi koirarotu Suomessa. Kennelliiton tietojen mukaan Suomeen on rekisteröity vain 22 tenterfieldinterrieriä. Kennelliiton Harri Lehkonen ennustaa rodun suosiolle presidentillistä nostetta.

Mansikka kasvaa mansikkamaalla

Police take no action over berry pickers' zero hours contract

The Hungarian workers contacted the police as they said their zero-hours contracts did not reflect promises made to them by a Finnish staffing agency.

Rikkoutunutta muovia maatilalla Pohjois-Savossa.

Maatilat halukkaita investoimaan erityisesti uusiutuvan energiatuotannon rakentamiseen

Maatilojen investointihalukkuudesta kertoo se, että jo tässä vaiheessa vuotta hakemuksia on tullut enemmän, kuin koko viime vuonna yhteensä. Investointitukihakemuksia saapui Pohjois-Savon ely-keskukseen kolmannella tukijaksolla 58 kappaletta.

Kangasniemellä jäerjestetään PELTO-nykytanssiteos. Teosta pääsee seuraamaan ilmaiseksi ilman sisäänpääsymaksua, mikäli saapuu paikalle traktorilla.

Kangasniemellä repäistään viikonloppuna – pellolla järjestettävässä nykytanssiteoksessa lanta lentää ja peltoautot rämisevät

Pelto-nykytanssiteos järjestetään ainoastaan kerran viikonloppuna Koittilassa sijaitsevan taiteilijaresidenssin pellolla. Yleisö on kutsuttu esimerkiksi autolla seuraamaan esitystä maatilalle pellon reunalle.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Viljankuivaamo paloi täysin Alavudella

Tuli oli levitä myös läheiseen maatilan lämpökeskukseen, mutta pelastuslaitos onnistui pitämään tulen loitolla rakennuksesta.

Hevonen syö kuivaheinää

Kuluva kesä jää historiaan kaikkien aikojen kuivaheinäkesänä, eläköityvä Juhani Anttonen ojentaa nyt talikon nuoremmille: "Huipulla on hyvä lopettaa"

Kesän alkupuolella satoi sopivasti, ja sen jälkeen kuuma ja kuiva sää on suosinut heinän kasvua. Parhaimmillaan heinä on kasvanut kymmenen senttiä vuorokaudessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle