Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Laulaja-lauluntekijä Ilta julisteseinän edessä.

Kovimpia laulajia yhdistää kirkko, vai mitä Ilta?

Elämäni biisi -esiintyjäksi valittu Ilta on tunnettu voimakkaasta äänestään, joka vakuutti aikoinaan myös rap-artisti Cheekin. Nyt Ilta tekee musiikkia ihmiselämän tärkeimpiin hetkiin.

Oliver Rosenholm.

15-vuotias poika auttoi auton takapenkillä siskoaan synnytyksessä: ”Toisella ponnistuksella tuli pää näkyviin”

Luumäkeläinen Oliver Rosenholm avusti kesäkuussa synnytyksessä auton takapenkillä. Hyvinvointialue palkitsi nuoren mitalilla ansiokkaasta toiminnasta.

Kätilöopiston sairaala Helsingissä.

HUS tuomittiin korvauksiin Kätilöopiston sisäilmaongelmista – käräjäoikeus ratkaisi vuosien kiistan kätilöiden eduksi

Vuonna 2018 kaikkiaan 24 kätilöä ilmoitti hakevansa oikeusteitse korvauksia Kätilöopiston huonosta sisäilmasta johtuvista sairauksista.

HYKS Naistenklinikka, HUS

Vauva kuoli Naistenklinikalla – lääkäri ja kätilö tuomittiin sakkoihin

Oikeuden mukaan lääkäri ja kätilö jättivät toimimatta tilanteessa huolimattomuuttaan.

Airi Kilpiäinen, Kätilö, HUS.

Airi Kilpiäinen on auttanut maailmaan lähes 5 000 vauvaa – nyt yksi Suomen vanhimmista kätilöistä kertoo yövuorosta, jota ei koskaan unohda

70-vuotiaana eläköitynyt Airi Kilpiäinen on Suomen vanhimpia ja pisimpään työskennelleitä kätilöitä. Ennen sairaalaan tultiin synnyttämään, nykyisin monella on mukana toivelista. Tässä piilee vaara, hän sanoo.

Punahiuksinen nainen pitelee parivuotiasta nauravaa lasta korkealla ilmassa käsillään.

Äitien virtsankarkailu on yleistä, mutta hoitoa ei saa – 24-vuotias Tuulia Rikkola jumppasi itsensä kuntoon omin neuvoin

Virtsankarkailu voi olla tuttu vaiva, mutta sen hoitokeinot eivät. Synnyttänyt saa Suomessa hyvin vaihtelevasti neuvolasta tietoa virtsankarkailusta ja lantionpohjan lihasten treenaamisesta.

Eveliina ja Kaspian Lilja.

Eveliina Lilja ei halunnut neuvolan palveluja ja synnytti kotonaan vain miehensä avustuksella – yhä useampi tekee samoin

Kotisynnytysten määrä on viidessä vuodessa kaksinkertaistunut. Synnytyslääkäri ei kotisynnytyksiä suosittele, koska hätätilanne voi tulla aivan yllättäen.

Kaksi naista seisoo rinnakkain ja katsoo kameraan, toisella on pinkki ja toisella sininen sairaalamekko.

Sinun synnytystarinasi voi olla se, joka jonkun muun pitäisi kuulla – kerro se meille!

Synnytystarinoita-podcast kerää kokemuksia siitä, millaista synnyttäminen oikeasti on.

Nainen katsoo kameraa maassa ja lapsi on etualalla leikkimässä legoilla.

Nina Ruotsalainen synnytti toisen lapsensa kotona: ”Kukaan ei koskenut minuun, vaan sain tehdä kaiken kehollani itse”

Nina Ruotsalainen ja Pinja Mitrovitch valitsivat kumpikin toisella kerralla synnyttää kotona. Kätilö Jenna Hellstén toivoo, että yhteiskunta tukisi kotisynnytystä yhtenä vaihtoehtona matalan riskin synnyttäjille.

Graafinen kuva, oikealla laidalla laventelin värisiä kuvioita ruskealla pohjalla ja vasemmalla laidalla violetilla pohjalla laventelin värisiä kuvioita. Kuvan keskellä on violetti vauvan pää, jolla sydämen muotoinen pieni suu.

Jokaisen synnyttäjän pitäisi tietää nämä faktat kakkaamisesta – ja unohtaa häpeä

Kätilö kertoo kaiken mitä sinun pitää tietää synnyttämisestä ja kakkaamisesta.

Pieni vauva sylissä.

Kainuuseen haetaan pysyvää lupaa synnytyksille – kajaanilaisäiti pitää lähellä olevaa sairaalaa tärkeänä: "Ei tarvinnut miettiä, mitä jos matkalla tapahtuu jotain"

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus päätti tänään hakea synnytystoimintaa vakinaiseksi osaksi Kainuun uutta sairaalaa.

Kvinna med kortklippt rött hår och blommig blus ser in i kameran och ler svagt.

Useat kätilöt ovat irtisanoutuneet Vaasan keskussairaalasta – taustalla stressi, huono ilmapiiri sekä johto joka ei kuuntele henkilöstön tarpeita

Osaston johto myöntää, että vaihtuvuus on tavanomaista suurempaa. Moni suuntaa Ruotsiin tai Norjaan, jossa parempi palkka ja valinnanvapaus houkuttaa.

Kaksi nuorta vaaleatukkaista naista.

Lotta Isomäki ja muut hoitajaopiskelijat vaativat valtiota turvaamaan alan tulevaisuuden: "Haluamme, että myös me tulisimme kuulluiksi"

Oululaiset opiskelijat alkoivat kerätä nimiä adressiin. Myös opiskelijat ovat huolissaan sosiaali- ja terveysalan pitkään jatkuneesta palkkakiistasta. Moni harkitsee jopa alan vaihtoa kesken opintojen.

Miia Sillman katsoo suoraan ja hänellä on vakava ilme. Sillmanin päällä on musta toppi ja hiukset ovat auki.

Lapsuutensa tragediasta kertonut Miia Sillman sai kiven sydämeltään ja huomasi, miten Suomi on muuttunut paremmaksi – "Enää ei ole mitään salattavaa"

Seitsenottelija Miia Sillman, 26, pelkäsi vuosia, ettei kukaan uskoisi häntä. Kun hän marraskuussa kertoi joutuneensa lapsena seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi, ihmisten antama tuki jätti sanattomaksi.

Kuvayhdistelmä kolmesta naisesta.

"Nyt on joustamiset joustettu", sanoo kätilö Eeva Hiila – kolme hoitajaa avaa palkkakuittinsa ja kertoo, miksi hoitoala on valmis lakkoon

Suurten sairaanhoitopiirien johtajat arvioivat, että toteutuessaan hoitajalakko aiheuttaisi suuremman hoitovelan kuin korona.

Lähihoitaja Minna Kuisma, HYKS Naistenklinikka

Kymmenet kätilöt jättivät työnsä, sitten ylihoitaja keksi ratkaisun: nyt vastasyntyneitä saattaa hoitaa Naistenklinikalla lähihoitaja

HUS on palkannut lähihoitajia helpottamaan kätilöpulaa. He työskentelevät lapsivuodeosastoilla kätilön työparina ja yhdessä lääkäreiden kanssa.

Isä kuvasi Helli-vauvan ensimmäiset hetket

Helli-vauva syntyi Volvoon moottoritien rampilla – kätilönä toiminut isä ehti kuvata videonkin: "Että tällee meni tällä kertaa"

Heidi Hänninen on yksi niistä, jotka eivät ehtineetkään sairaalaan asti synnyttämään. Kiireellä maailmaan tulleen vauvan kätilönä toimi ammattilaisen sijaan oma isä. Syntymäpaikkakin on erikoinen.

Kätilö Carita Yli-Suvanto Lapin keskussairaalan synnytysosastolla vastasyntyneen sairaalakätkyeen äärellä.

Synnytysten määrä jatkoi kasvuaan Pohjois-Savossa viime vuonna

Synnytysten määrä on kasvanut Pohjois-Savossa. Viime vuonna synnytyksiä oli hieman alle kaksi tuhatta ja vauvoja 2 017.

Lapin keskussairaalan naistenklinikalla hoidetaan muitakin kuin synnyttäjiä

Synnytysten määrä oli Lapin keskussairaalassa korkeimmillaan viiteen vuoteen – kätilön mielestä työ elämän ihmeen parissa on "maagista"

Vastasyntyneen parkaisut täyttivät naistenklinikan käytävät Lapin Keskussairaalassa ilahduttavan usein viime vuonna. Vauvoja syntyi lähes tuhat.

lapsen käsi

Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysosastolla vipinää – vauvoja syntyi enemmän vuonna 2021 kuin 2020

Kanta-Hämeen keskussairaalassa syntyi myös jouluvauvoja. Vuoden viimeisillekin päiville oli tiedossa vauvoja.

Pia Wilson nousee sohvalta kotonaan Vantaalla

Pia Wilsonin, 34, synnytystoivelistaan kuuluu amme, doula, jakkara ja sähköimpulsseja – toiveet kertovat synnytyskulttuurin murroksesta

Ennen hyvää hoitoa mitattiin äidin ja lapsen sairastavuuden ja kuolleisuuden kautta. Nyt satsataan siihen, että synnytys olisi hyvä kokemus äidille.

Oulun yliopistonsairaalassa tutkitaan vauvaa.

Kätilöt kyseenalaistivat äitejä ja vauvoja hoitavan osaston turvallisuuden – alkoi liki kahden vuoden syyni, joka osoittautui tarpeelliseksi

Aluehallintoviraston mukaan Oulun yliopistollisessa sairaalassa on saatu vajaassa kahdessa vuodessa tehtyä riittäviä toimenpiteitä vierihoito-osaston potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

Osastonhoitaja kävelee Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolla.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kokeilee tuhannen euron rekrytointipalkkiota

Palkkio maksetaan Kanta-Hämeeseen töihin tuleville vakituisille sairaanhoitajille.

Vauva käymässä päiväunille lastenvaunujen kyydissä

Pelko synnytysten määrän tippumisesta alle tuhanteen on Joensuussa hetkeksi väistynyt, mutta nyt sijaispula kuormittaa kätilöitä

Pohjois-Karjalan keskussairaalassa on ollut synnytyksiä tähän mennessä suunnilleen saman verran kuin viime vuonna vastaavaan aikaan eli lähes 700. Syksyn tullen sijaisten rekrytointivaikeudet ovat lisääntyneet naistenkeskuksessa.

Vauva äitin sylissä

Synnytysten määrä on kääntymässä selvään kasvuun Pohjois-Savossa – kätilö: "En tiedä, mikä on herättänyt näiden asioiden pariin, mutta hyvä näin"

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on ollut tähän mennessä noin 10 prosenttia enemmän synnytyksiä kuin viime vuonna. KYSissä on syntynyt tänä vuonna runsaat 1 300 vauvaa.

Katariina Kuvaja katsoo yläviistoon poispäin kamerasta.

50 synnyttäjää kertoi kokemuksistaan ja kävi ilmi, että vanhemmuuden ensihetkistä ei puhuta tarpeeksi – nämä 6 asiaa tulivat monille yllätyksenä

Ammattidoula Karoliina Kuvaja keräsi podcastiinsa 50 synnyttäneen kokemuksia raskaudesta, synnytyksestä ja lapsivuodeajasta. Synnyttäneet olisivat toivoneet enemmän tietoa etukäteen erityisesti ensihetkistä vauvan kanssa.

Synnytyssaleissa ruuhkaa - riittävätkö kätilöt?

Synnytysten määrissä on piikki HUS-alueella – kätilöt kritisoivat kiirettä, synnyttäjä Jannica Stelander tuo mukanaan oman doulan

Synnytyksiä on HUS-alueella noin kymmenen prosenttia viime vuotta enemmän. Kätilöt ovat huolissaan työn määrän ja vaativuuden lisääntymisestä. Osa on irtisanoutunut.

Tapaninpäivän tulokas ja lahjakuksa.

Kainuun keskussairaalassa syntyy vauvoja siihen tahtiin, että tilat ja kätilöiden käsiparit ovat välillä vähissä – synnytyksiin tulevia ei vielä toppuutella

Kainuun keskussairaala ryhtyi muutamia vuosia sitten houkuttelemaan muun muassa somen kautta synnyttäjiä Kainuuseen. Tempauksessa onnistuttiin niin hyvin, että nyt sairaalassa piisaa kiirettä ja tilatkin tuntuvat olevan täynnä.

Tietokone ja höyryävä kahvikuppi pöydällä.

Essote ja Sosteri lisäävät chat-palveluitaan – nyt chatissä saa kiinni vaikka kätilön

Sosterin Nestori-chat ja Essoten chat-palvelu toimivat nyt aiempaa laajemmin.

Uudenmaan kätilöyhdistyksen puheenjohtaja Eeva Hiila

Kymmeniä kätilöjä on jo irtisanoutunut, ja lisää on luvassa, jos HUS ei muuta toimintatapojaan – kätilön mukaan lomien leikkaus katkaisi kamelin selän

Synnytysten määrä on on kasvussa, mutta kevään ja kesän synnytykset saadaan kaikissa tapauksissa turvattua, lupaa ylihoitaja.

Jemina Virrantalo, tytär ja poika olohuoneen sohvalla.

Jemina Virrantalo on pelännyt kuolemaa synnyttäessään – nyt hän odottaa neljättä lastaan ja tietää, millainen on hyvä synnytys

Joka kymmenes nainen kokee synnytyksen traumaattisena. Ongelma tunnistetaan huonosti neuvoloissa ja synnytyssairaaloissa.

Hanna Pajunen, Susa Nuutinen, Eeva Hiila, Taru Muhsal ja Henri Lindeman.

Vuosi koronaa takana ja vielä pitäisi jaksaa – näin kätilö, toimintaterapeutti ja sähkömies ovat selvinneet eturintamassa

Hanna, Susa, Eeva, Taru ja Henri kertovat, millaisia muutoksia korona on tuonut heidän työhönsä.

Naisten ympärileikkaus ja neuvola

Sukuelinten silpominen voi nousta esiin vasta synnytyssalissa – miksi siitä puhuminen on yhä vaikeaa ammattilaisille?

Maahanmuuttajataustaisista naisista useimmat mieltäisivät keskustelut positiivisiksi, jos heiltä asiasta kysyttäisiin.

Minna Hökkä henkilökuvassa.

KAMKin Minna Hökälle kansainvälinen tunnustus – mukana globaalissa yhteisössä kehittämässä palliatiivista hoitoa

Perusteluina valinnalle oli muun muassa kansallinen vetovastuu palliatiivisen hoidon koulutuksen kehittämisessä.

Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysosaston kakkukahvit.

Länsi-Pohjassa juhlittiin kakkukahveilla synnytystoiminnan jatkumista – ylilääkäri: "On tullut viestejä, että bravo ja ihanaa"

Kahden ja puolen vuoden mittaista poikkeuslupaa synnytystoiminnalle juhlistettiin laittamalla pöytä koreaksi.

Vaasan keskussairaalan synnytys- ja naistentautien osaston kätilöt kuvassa

Aprillipila synnytystalkoisiin osallistumisesta olikin enne – Vaasan keskussairaalan kätilöistä neljäsosa yhtä aikaa raskaana

Kätilöiden aprillipilassa 2019 laskettiin leikkiä tosissaan otetusta synnytystalkoot-kehotuksesta.

vauvan suu ja käsi

Koronakevät vei Kainuun keskussairaalaan synnyttäjiltä kaiken extran – nyt äideillä on jälleen doulat ja isille lämpenee sauna

Esimerkiksi tukihenkilöiden ja isien puuttuminen synnytyssalista olivat raskasta äideille ja henkilökunnalle.

Ammesynnytys.

Vauva putkahti kotona ammeeseen, synnytys oli käynnissä tanssiesityksessä – he jakavat synnytystarinansa somessa ja ovat esimerkki muutoksesta

Korona laittoi synnytysvalmennukset tauolle. Sen vuoksi vertaistukea on etsitty somen synnytyskertomuksista.

vauva kätilön hoidettavana

Äitejä ja vauvoja hoitavan osaston turvallisuus kyseenalaistettiin – toimintaa on sen jälkeen muutettu, mutta osastoa valvotaan vielä tarkasti

Oulussa kätilöt kantelivat omasta työpaikastaan aluehallintovirastoon viime vuoden lopulla. Toimenpide oli poikkeuksellinen.

Kätilöt Jaana Loukasmäki ja Vilma Nihti istuvat nojatuoleilla Seinäjoen keskussairaalassa.

Äitien pelkoja ei ohiteta olankohautuksella – Seinäjoen keskussairaala satsaa synnytysvalmennukseen etänä

Synnytysvalmennus on koronan vuoksi tauolla. Odottavat äidit saavat avukseen kätilöiden ideoimia voimavideoita.

HUSin kätilöt tanssivat Daruden kannustamina sairaalan sisäpihalla.

Darude laittoi kätilöt liikkeelle: turvavälit pitivät, kun Sandstorm kajahti ilmoille – katso video

Darude oli paikan päällä kannustamassa kätilöiden tanssiesitystä.

Peppi Tyykilä ja Jukka Kärki

Peppi Tyykilän puoliso ei saa jäädä synnytyssairaalaan koronaohjeiden vuoksi: "Pahimmassa tapauksessa isä ei näe lastaan päiviin tai viikkoihin"

Kätilöliiton mukaan sairaaloilla on nyt suuri vastuu varmistaa, että perheet saavat riittävästi tukea.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle