Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Johtava tutkija Teemu Lyytikäinen, VATT, vieraili A-studiossa 30.5.2023

Palaako opiskelijoiden kämppiselämä? Tutkija harkitsisi tarkkaan nuorten asumistukia

Opiskelijoiden asumistuen leikkaus pakottaisi useammat töihin tai ottamaan lisää lainaa.

Siivooja moppaa lattiaa käytävällä.

Näin ministeriö kommentoi asumistuen leikkaamista hallitusneuvottelijoille: Työssäkäyviltä nipistämällä voisi säästää yli 400 miljoonaa euroa

Hallitusneuvottelijat ovat pyytäneet ministeriöltä tietoja erilaisista keinoista säästää asumistuesta. Asumistuen leikkaaminen on ollut osana kokoomuksen ja kristillisdemokraattien ohjelmia.

Nainen korjaa pyörää.

Asumistuki leikkuriin ja indeksit jäihin? Tällaisia leikkauksia hallitus voi kaavailla ja näin ne vaikuttaisivat

Säätytalon leikkuriin voivat joutua esimerkiksi eläkkeiden indeksikorotukset ja opiskelijoiden asumistuki, ennakoivat sosiaalipolitiikan asiantuntijat Ylelle.

Ruokajono Joensuussa.

Suomessa on ihmisiä, jotka joutuvat kärsimään nälästä – rahan tai ruuan antaminen voi kuitenkin pahentaa autettavan tilannetta

Avunpyyntöihin voi törmätä esimerkiksi kadulla tai sosiaalisessa mediassa. Paras tapa auttaa on ohjata ihminen auttamisen ammattilaisten luo.

Ylen kolumnisti Jari Ehrnrooth studiomuotokuvassa.

Jari Ehrnroothin kolumni: Sosiaalitukia ja yritystukia on perattava roimasti

Velkakriisi ratkeaa purkamalla valtioriippuvuutta ja kannustamalla ihmiset itse rakentamaan elämäänsä. Korjausliikkeen on katettava niin sosiaalituet kuin yritystuetkin, esittää Ehrnrooth.

Graafinen kuvituskuva peruskoulun pulpetista, jossa on hintalappu 9975 euroa.

Peruskoulu maksaa 10 000 euroa vuodessa, erikoissairaanhoito yli 1000 euroa vuorokaudessa – palvelujen todelliset hintalaput yllättävät

Veroista purnataan, mutta mitä niillä saa? Oppilaan vuosi peruskoulussa maksaa yhteiskunnalle lähes 10 000 euroa, oppilaalle oppi on ilmaista. Keräsimme esimerkkejä koulutuksen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen todellisista hinnoista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

Viisi puoluejohtajaa allekirjoittaa Ylen vaalikoneen väitteen, että Suomessa on liian helppoa elää yhteiskunnan tukien varassa

Täysin samaa mieltä väitteestä on perussuomalaisten Riikka Purra. Tutkija löytää puolueiden puheenjohtajien näkemyksistä myös yllättävää yksimielisyyttä.

Opetusministeri Li Andersson kävelee Ylen haastatteluun Eduskunnan Valtiosalissa.

Li Andersson kokoomukselle ja PS:lle: Paljastakaa leikkauslistanne

Vasemmistoliitto linjasi tulevan hallituskauden tavoitteitaan puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

Perussuomalaisten puolueen puheenjohtaja Riikka Purra Ylen Aamun lähetyksessä Pasilassa.

Riikka Purra Ylen Ykkösaamussa: Rangaistuksia katujengirikollisuudesta on kiristettävä

Perussuomalaiset syyttää löysän maahanmuuttopolitiikan lisäävän rikollisuutta Suomessa. Ykkösaamun suorassa haastattelussa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vaati kovempia rangaistuksia rikoksista.

Hallitus päättää budjettiriihessä alueellisesta opintolainahyvityksestä.

Puolueet ovat listanneet parikymmentä keinoa ihmisten auttamiseksi – poimimme joukosta neljä ehdotusta, katso miten ne kohdistuisivat sinuun

Keskusta toivoo, että syrjäisiin kuntiin muuttavien vastavalmistuneiden opintolainahyvitys etenisi budjettiriihessä. Kokeilu koskisi 25:tä kuntaa Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Juri von Bonsdorff

Arkea maailmalta: Amerikkalaisen elämä on säästämistä kohdusta hautaan

Miltä kuulostaa 2 000 dollarin päivähoitolasku tai 100 000 dollarin tutkinto? Monelle amerikkalaiselle arki on jatkuvaa säästämistä tulevaisuuden menoihin, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-toimittaja Juri von Bonsdorff.

Heikki Hiilamo, Helsinki, 18.9.2018

Heikki Hiilamon kolumni: Bensan hinnannousu on melkein parasta, mitä pitkään aikaan on tapahtunut!

Polttonesteiden hinnannousu sattuu, mutta samalla se on suuri mahdollisuus. Iso kysymys on, kuinka silti pidetään huolta pienituloisista, joiden elämää hinnannousu kurjistaa. Hienon esimerkin maailmalta tarjoaa yllättäen Iran!

Mikkelin vastaanottokeskuksen johtaja Otto Leppä.

Ukrainan pakolaiset joutuvat matkustamaan jopa satoja kilometrejä lähimpään vastaanottokeskukseen Itä-Suomessa – johtaja pahoittelee tilannetta

Ukrainalaisilla on vaikeuksia päästä rekisteröitymään Itä-Suomen ainoaan vastaanottokeskukseen, jonka palvelut ovat ruuhkautuneet. Maahanmuuttoviraston mukaan ongelmia aiheuttaa muun muassa resurssipula.

McDowellin piirikunta Länsi-Virginiassa on USA:n köyhimpiä. Alueen asukkaat äänestivät upporikasta Donald Trumpia enemmän kuin missään muualla Yhdysvalloissa.

Ulkolinja: #trumpland

Köyhän piirikunnan asukkaat äänestivät upporikasta Trumpia.

Liisa Hyssälä.

Mitä haluat kysyä Kelan pääjohtajalta? TV1:n Ykkösaamussa Liisa Hyssälä

Ihmisten pitäisi ottaa enemmän vastuuta itsestään ja toisistaan julkisten menojen hillitsemiseksi, sanoo Kelan pääjohtaja. Miten tätä periaatetta sovelletaan, kun suuret ikäluokat tulevat vanhuusikään? Kenen tukia pitäisi leikata?

Euroseteleitä ja -kolikoita

Sossun pohjaton kassa

Toimeentulotuen varassa eläminen

Kansanedustaja Timo Harakka

Timo Harakka: Julkinen valta on jäljessä siitä, mitä taiteessa tapahtuu

Timo Harakan mielestä kulttuuri on jäänyt ilman linjauksia.

Kolme nuorta puistossa haravien kanssa.

Työura määräytyy usein nuorena

Nuoria täytyy suosia töihin palkkaamisessa, jotta he eivät päädy pitkäaikaistyöttömiksi loppuiäkseen. Näin ajattelee sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

Nainen tietokoneella hämärässä kuvassa.

Tommi Laitio: En tunne ketään, joka pitäisi itseään syrjäytyneenä

Helsingin nuorisotoimen johtajan Tommi Laition mielestä syrjäytynyt-sanasta pitäisi luopua. Toisaalta termin vaihtaminen ei itsessään ratkaise mitään, vaan se, mitä nuorten hyväksi tehdään.

Yle Areena logo.

Kansalaispalkka on jokaisen perustulo

Kansalaisille maksettavasta perustulosta keskustelu alkoi 1980-luvun pulleina vuosina. 1990-luvun lama ja massatyöttömyyden aika piti keskustelua käynnissä ja tuo keskustelu on jatkunut 2010-luvulle asti. Mistä oikein on kysymys? Kuuluuko kansalaisuudesta maksaa ja passivoiko vastikkeeton raha työvoiman?

Ihmisiä jonottamassa Pelastusarmeijan ruokalan edessä (2005).

Hyvinvointivaltion alasajo alkoi, kun sosialismi romahti

Arvo Tuomisen dokumentti Hyvinvointivaltion loppu (2005)

Yle Areena logo.

Tulot 0 euroa

Miten nollalla eurolla pärjää? Silminnäkijä kertoo kolmen tulottoman tarinan. Kaksi heistä on tulottomia vasten tahtoaan, mutta kolmannelle tulottomuus on oma valinta. Tulottomuus peilaa toisaalta sosiaaliturvan aukkoja, toisaalta pakoa oravanpyörästä.

maahanmuutto

Hyvinvointivaltion ansa

Humanitaarinen maahanmuutto tuo Suomeen ihmisiä, jotka hakevat parempaa elämää. Maahanmuuttopolitiikassa tärkeintä on välttää rasistiksi leimautumista.

Jonotuslautakunta: käsikirjoitus

Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan juontoineen.

Jonotuslautakunta

Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta rikkoo perustuslakia.

Hautajaiset

Haudattu hiljaisuudessa

Kun vainajalla ei ole läheisiä.

Timo-Erkki Heino ja Paul Krugman (1997).

Köyhiä ja rikkaita

Miljardien talouspolitiikkaa yksinkertaisesti selitettynä.

Köyhät jonoon: käsikirjoitus

Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan juontoineen.

Yle Areena logo.

Olipa kerran mummo

Jutta Zilliacus vierailee Riistavuoren vanhainkodissa Helsingissä. Hän tapaa Riistavuoren asukkaita ja tutustuu vanhainkodin toimintaan.

Yle Areena logo.

Suuri vaalikeskustelu presidentinvaaleista 1968

Vuoden 1968 presidentinvaalikampanjassa vedettiin rajaa keskustan ja vasemmiston muodostaman ”kansanrintaman” ja muiden välille. Vasemmisto, kepu ja liberaalit kannattivat Urho Kekkosen uudelleenvalintaa, kokoomuksen ehdokas oli pankinjohtaja Matti Virkkunen, ja Suomen Maaseudun puolueelle keräsi protestiääniä tullineuvos Veikko Vennamo.