Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pahamaineisen Tuol Slengin vankilan johtaja Duch on kuollut

Duch oli ensimmäinen korkea-arvoinen punakhmerien johtaja, joka tuomittiin rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Tätä asunnottomuus on Suomessa – kaduilta ja kaatopaikoilta kotia kohti

Asunnottoman arkea seitsemältä vuosikymmeneltä.

Ikitie-elokuvan suomalaisten joukkoteloitukset vaiensivat ohjaajan mukaan koko porukan: "En ole ikinä ollut niin hiljaisissa kuvauksissa"

Antti Tuurin romaaniin perustuvassa Ikitie-elokuvassa amerikansuomalaiset kohtaavat Neuvostoliitossa Stalinin vainot.

Yle kävi Ikitie-leffan kuvauksissa – Venäläisrahoittajat eivät syttyneet Stalinin vainoista

Viron Varangussa kuvataan suomalaista Ikitie-elokuvaa. Se kertoo Jussi Ketolan selviytymistarinan Lapuan liikkeen kynsistä neuvostokolhoosiin ja takaisin Suomeen. Olot kuvauspaikalla ovat lähes yhtä askeettiset kuin 1930-luvulla.

Pula-ajan ruoka kelpaa yhä Kambodžassa – kirjeenvaihtaja maistoi heinäsirkkoja

Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen kävi katsomassa, miten Kambodžassa pyydetään heinäsirkkoja ja kaskaita. Paistetuilla herkuilla on synkkä historia.

"On helppo ymmärtää, että hänestä tuli tähti" - Doris Laine jakoi pukuhuoneen balettitanssija Plisetskajan kanssa

Aikamme tunnetuin balettitanssija Maija Plisetskaja kuoli viikonloppuna 89-vuotiaana. Professori Doris Laine muistaa Plisetskajan voimakastahtoisena ja monipuolisena tanssijana.

Karpo Mäkelänkadun kolhoosissa

Vuonna 1966 Helsingin asuntopula oli kriittinen.

"EU:n ei pidä puuttua lillukanvarsiin"

Muutos 2011-puolueen ainoa pohjalaisehdokas on 70-vuotias Matti Järviharju Ilmajoelta. Järviharjun mielestä EU on tällä hetkellä kolhoosijärjestelmä, joka tulisi purkaa ja muuttaa kansallisvaltioiden liitoksi.

Jari Tervo:  Kansalaiset eivät tottele

Kansalaiskeräys uuden lastensairaalan hyväksi on moderni kansanliike. Kansalaiset ovat huomanneet järjestelmän epäkohdan ja korjaavat vikaa omatoimisesti, kirjoittaa Jari Tervo.

Albania – erakko vastoin tahtoaan

Ylen toimittaja pääsi Albaniaan 1982.

Sadan hehtaarin yksinäisyys

Pohjois-Pohjanmaalla on meneillään maitotilojen yhdistymisbuumi. Uusilla kolhooseilla haetaan tolkkua ympäripyöreisiin työpäiviin, kirjoittaa Ajankohtaisen kakkosen toimittaja Satu Miettinen.

Harva keskustelija luottaisi EU:n taloudenpitoon Suomessa

EU-maiden johtajat puivat jälleen talouskriisiä ja euron tulevaisuutta Brysselissä. Keskustelun pohjana olevassa raportissa on ehdotettu, että tulevaisuudessa unionilla voisi olla enemmän valtaa euromaiden budjetteihin. Harva keskustelija uskoo, että unionin taloudenpito olisi ainakaan Suomen etu. Toiset rajaisivat unionin vallan taloutensa huonosti hoitaneisiin maihin.

Neuvostoliitossa taloussuunnitelmat toteutuivat luonnonlain varmuudella

Esko Seppäsen radio-ohjelmat Neuvostoliiton taloudesta 1976

Lemi haluaa kehittää matkailutarjontaansa

Lemin kunta haluaa kehittää matkailua paikkakunnalle. Kunta aikoo myydä Lemillä sijaitsevan Lahnajärven ranta-alueen Kolhoosi-tilan joko matkailu- tai asumiskäyttöön.

Besame mucho - Neuvosto-Virosta rakkauskirjeitä Kuubaan perunalaatikoissa

Virolaiset maanviljelijät haaveilivat Neuvostoliiton aikana lämpimämmistä seuduista ja latinorakastajista. Perunoita pakkaamaan määrätyt virolaiset sujauttivat salaa rakkauskirjeitä perunalaatikoihin, kirjoitti Maaleht-sanomalehti perjantaina.

Malttia soraharjujen hävitysvimmaan

Maailmanmatkaaja Merja Åkerlind ihastelee suunvuorossaan Suomen luonnon erikoispiirteitä kuten jylhiä kallioita ja muhevia jäkälämättäitä. Hän on myös huolissaan siitä, miten luonnonvarat ja maa-ainekset hupenevat esimerkiksi rakentamisen tarpeisiin.

Härkälintu lainasi soidinhuutonsa sonnilta

Silkkiuikun pienemmällä serkulla, härkälinnulla, on toukokuussa täydet pesintäpuuhat käynnissä. Urosten soidinhuuto kaikaa rantaruovikoissa hyvin tunnistettavalla sävyllä. Toisia se ihastuttaa, toisia vihastuttaa.

Venäjä pyrkii eroon maatalouden tuontiriippuvuudesta

Venäjällä on vaikeuksia nostaa maataloustuotanto jaloilleen katastrofaalisen viime kesän jälkeen. Kuumuus ja maastopalot tuhosivat suuren osan Venäjän viime kesän sadosta. Nyt ongelmana on kustannusten raju nousu.

Aamun kirjassa Kati Saurulan Koiruohon kaupunki

Jokaisella oli oma tarkasti määritelty paikkansa ja tehtävänsä Neuvostoliitossa. Lisäksi järjestelmälle olivat tyypillisiä jäykät komentosuhteet. Nämä yhdessä vaikuttivat Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden syntymiseen. Näin kirjoittaa Kati Saurula esikoisromaanissaan Koiruohon kaupunki.

Vappukonsertissa raikaavat neuvostohitit

Kemin kaupunginorkesterin vappukonsertissa kuullaan neuvostoajan slaavilaisia säveliä, jotka olivat suuria hittejä myös Kekkoslovakiassa. Solistiarmeijan muodostavat Kemin kaupunginteatterin näyttelijät.

Peräkärryyn kannattaa pakata rekisteriote

Harva peräkärryä omistaa, mutta moni sitä tarvitsee. Kun kolhoosin periaattein peräkärryä käyttää, on syytä muistaa myös lainata siihen kuuluva rekisteriote tai muuten saattaa rapsahtaa rikesakko.

Hämäläisviljelijät valtaavat maata Virosta

Virolaispellot ovat maan EU-jäsenyyden myötä houkutelleet myös suomalaisviljelijöitä. Esimerkiksi Kangasalta ja Tampereelta neljä viljelijää on hankkinut 1400 hehtaaria maata Virosta. Tuotannosta vain 10 % tulee Suomeen. Loput jäävät Viron lähialueille.

Yhteismetsän suosio kasvussa

Muutaman vuosikymmenen hiljaiselon jälkeen yhteismetsä omistusmuotona on jälleen nousussa. Yhteismetsä sopii niin kaupunkilaisomistajille kuin perikunnille. Usein niissä on mukana myös kuntien ja seurakuntien metsiä.

Inkeriläisvanhukset pitävät toisistaan huolta

Lahdessa on vireä inkeriläisten vanhusten asuinyhteisö. Lahden keskustassa asuu samassa kiinteistössä 40 vanhusta, jotka tukevat toisiaan arjessa selviytymisessä. Inkeriläiset pärjäävät pääosin omin avuin, mutta ikääntyessä kaivattaisiin lisää yhteiskunnan tukea.

Kannus kasvattaa kuusen taimia Venäjälle

Kannuksessa sijaitseva Pohjan Taimi Oy:n taimitarha on jo toimittanut Venäjälle ensimmäisen, 80 000 kappaleen erän kuusentaimia.

Neuvostokolhoosit naurattavat Viron kesäteattereissa

Neuvostovallan aikainen kolhoosielämä on suosittu aihe Viron kesäteattereissa. Kolhoosielämää käsitellään usein huumorin keinoin, tuoden silti esiin myös aikaan liittyneet ongelmat. Kollektiiviset maatilat suljettiin Virossa virallisesti viitisentoista vuotta sitten.

Viron pientilat häviävät

Pienten perhetilojen merkitys Viron maataloustuotannossa on romahtanut. Tuotannosta vastaavat entisten kolhoosien ja sovhoosien tilalle muodostetut osakeyhtiöt, joista osa on suomalaisten hallussa.

Näin naapurissa

Näin naapurissa tutustutti Neuvostoliittoon

Kolhoosi Itä-Siperiassa

Kuvausryhmä vieraili itäsiperialaisessa kolhoosissa 1970.

Venäjän uusi pääministeri Zubkov esiintyi tiukkana hallituksensa ministereille

Venäjän uusi pääministeri Viktor Zubkov on hallituksensa ensimmäisessä istunnossa esiintynyt tiukkana neuvostotyylisenä johtajana. Zubkov haukkui ministereitä huonosta asioiden hoidosta ja kutsui yhtä heistä "toveriksi".

Punakhmerit vihdoin oikeudenkäyntiin Kambodzhassa

Kambodzhassa entiselle punakhmerijohtajalle on luettu syytteet rikoksista ihmisyyttä vastaan ja hänet on asetettu kotiarestiin. Kyseessä on ensimmäinen 1970-luvulla Kambodzhassa julmuuksia harjoittaneita punakhmerejä vastaan asetettu oikeustoimi.

Kysy pois, Küsi julgesti 2.

Koululaiset kysyvät mm. kuinka monta kolhoosia on Eestissä