Uusimmat artikkelit
Emilia Kujalan kolumni: Jatkuva innostuminen voi kuormittaa uupumukseen saakka
Työssä tylsistymisen ja hiljaisten lopareiden lisäksi kannattaisi puhua myös liiallisen innostumisen vaaroista, kirjoittaa Kujala.
Tässä syyt, miksi työntekijät valehtelevat pomolle olevansa flunssassa – ”Hävetti ja pelotti, joten huijasin työnantajaa”, sanoo Vilma Heino
Ylen haastattelujen perusteella sairauslomien todellista syytä ei usein kerrota pomolle, jos taustalla on mielenterveysongelmia.
Lappilaiset lapset ja nuoret vaativat yhä enemmän hoitoa psyykkisiin sairauksiin – potilaiden määrä on moninkertaistunut koronaa edeltäneeseen aikaan verrattuna
Koronapandemian aikana lasten ja nuorten mielenterveysongelmat pääsivät usein kriisiytymään. Tilanne on kuitenkin yhä huonontunut, vaikka pahin pandemia on jo jäänyt taakse.
Kotkan ja Haminan psykiatrian lääkäritilanne on vaikea – helpotusta haetaan kilpailutuksella
Psykiatrian avohoidon lääkäripalveluista vastaamaan esitetään terveyskonserni Mehiläistä.
”Totta kai kiusallista”, sanoo asiantuntija – ihmisoikeuksista puhuva Suomi on vasta vuosien jälkeen korjaamassa pakkolääkintää koskevaa epäkohtaa
Taustalla on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen Suomelle yli 10 vuotta sitten antama tuomio. Suomen pitää osoittaa pian, että se on edennyt ongelman korjaamisessa.
Tapanin mieli ja keho ovat yhä sotatilassa lähikaupassakin, vaikka Afganistan jäi taakse vuosia sitten
Veijarimaisen Tapanin nauru jäi Afganistaniin. Entisen rauhanturvaajan vaikeaa traumaperäistä stressihäiriötä hoidetaan silmänliiketerapialla ja valtavalla määrällä lääkkeitä.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella otetaan käyttöön terapianavigaattori
Terapianavigaattori on yksi kansallisesti keskitetyistä digipalveluista. Palvelu ei vaadi vahvaa tunnistautumista, vaan tiedot täytetään anonyymisti.
Pohde pyysi ideoita hyvinvoinnin parantamiseen – osa ehdotuksista kirjataan hyvinvointisuunnitelmaan
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue sai ideakilpailun myötä yli 250 ehdotusta ihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi.
”Jaksaminen meinaa itsellä tai toisella loppua”, toteaa rovaniemeläisopiskelija – hakemukset neuropsykiatrisiin tutkimuksiin lisääntyneet
Korkeakouluopiskelijoiden mielenterveysongelmat eivät osoita hiipumisen merkkejä. Korona-aikana alkanut yhteydenottomäärien kasvu ei ole tilastojen valossa laantunut.
Etelä-Savon mielenterveyspalveluissa on vakava lääkäripula
Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa paikkaa 11 psykiatrin vajetta ostopalveluilla.
Itsemurha-ajatuksista kannattaa kysyä suoraan, sanoo Mieli ry:n asiantuntija – se voi jopa pelastaa hengen
Itsemurha-ajatusten puheeksiottaminen auttaa löytämään turvallisia ratkaisuja taustalla oleviin ongelmiin, toteaa Mieli ry:n Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen.
Voiko yo-kirjoituksista ottaa sairauslomaa? Ylioppilaskirjoitukset piilottavat sisälleen uupumisvaaran – opo kertoo, miten tunnistaa oman jaksamisen rajat
Kirjoituksiin valmistautuminen vaatii kovaa työtä. Jos oma jaksaminen on koetuksella entuudestaan, ylioppilaskirjoitusten aikana uupuminen saattaa korostua.
Psykiatrit karkaavat yrityksiin ja myyvät osaamistaan isolla rahalla julkiselle puolelle – taustalla liian suuri työmäärä, sanoo alan edustaja
Psykiatrian palveluja hoidetaan hyvinvointialueilla yhä useammin ostopalveluilla. Korkeiden kustannusten lisäksi ongelma on se, että vain virkalääkäri voi määrätä pakkohoitoon.
Pohjanmaa tarjoaa nuorille ja vanhemmille verkossa uudenlaista apua arjen huoliin ja jaksamiseen
Hyvinvointialue on ottanut käyttöön verkkopalvelun, jonka testin kautta tarjoaa videoita vertaistukea ongelmiin. Videot ovat tarinanmuotoisia ja antavat tukea ja tietoa mm. mielenterveyden haasteissa.
Auli Viitalan kolumni: Homouden mukana ei tule rahasäkkiä
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä lisää terveys- ja syrjäytymisriskiä. Vähemmistöläisyyden vaikutuksesta ihmisen sosioekonomiseen asemaan tiedetään vielä liian vähän, pohtii Viitala.
Eloisa keskitti maakunnan sosiaalipäivystykset – apua saa vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri
Mikkelin, Pieksämäen ja Savonlinnan alueiden sosiaalipäivystykset yhdistyivät. Uudesta toimintamallista kaivataan myös palautetta.
Kriisipuhelimen numero ruuhkautuu, kun itsetuhoisia ohjataan soittamaan sinne julkisen terveydenhuollon työvoimapulan takia
Julkisten palveluiden kesätauko siirtää painetta itsetuhoisten ja erittäin ahdistuneiden auttamisesta kriisipuhelimelle, joka pyörii osittain vapaaehtoisvoimin. Asia käy ilmi Mieli ry:n seurannasta.
Noin 300 eteläkarjalaista saa vuosittain apua kriisikeskuksesta – Imatralla avautuu oma toimipiste
Mieli Etelä-Karjala avaa Imatralle Vuoksen kriisikeskuksen, jotta matalan kynnyksen apu tavoittaisi myös maakunnan pohjoispään asukkaat.
NHL-unelman varjopuolena yksinäisyys – Markus Nurmi, 25: ”Jos et ole hallilla, makaat 20 tuntia sohvalla ja katsot Netflixiä”
Huippu-urheiluun liittyvästä yksinäisyydestä vaietaan helposti. Monet pelkäävät häpeää ja sitä, että palkanmaksaja pitää heikkona. Psykologi kannustaa ottamaan asian puheeksi.
Turun seudulla saa apua mielenterveysongelmiin pian etänä – Varha avaa digiklinikan viidellä paikkakunnalla
Digimielenterveysklinikan tavoitteena on helpottaa pääsyä mielenterveyspalveluihin. Toiminta käynnistyy syyskuun alussa.
Oulussa korjataan nuorisopsykiatrian puutteita syömishäiriöyksiköllä ja toisella suljetulla osastolla
Avi määräsi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tekemään nopeita muutoksia, jotta tahdosta riippumaton hoito olisi lain mukaista.
Liian harva lääkäriopiskelija haluaa psykiatriksi, koska he pelkäävät uupuvansa itsekin
Suuri osa nykyisistä psykiatreista jää lähivuosina eläkkeelle, eikä uusia valmistu tarpeeksi paikkaamaan vajetta. Opiskelijoista ala voi tuntua kuormittavalta ja muusta lääketieteestä irralliselta.
Paluu Suomeen voi tuntua masentavalta vaihto-oppilasvuoden jälkeen – opiskelijat kertovat, mikä kotimaan arjessa ahdistaa
Korkeakouluopiskelijat kertovat kokeneensa ahdistusta sosiaalisen kuplan puhkeamisesta ja kulttuurishokista vaihto-oppilasajan jälkeen.
Valtakunnallinen mielenterveyspalkinto Poriin
Vuoden Pomppu-palkinnon saanut Porin mielenterveysyhdistys Hyvis keskittyy työssään keski-ikäisiin ja ikääntyneisiin aikuisiin.
Psykiatrista hoitoa odottavien potilaiden jono on yhä pidentynyt Pirkanmaalla – hoitoon pääsy voi jatkossa parantua
Pirkanmaan hyvinvointialueen psykiatrian käsittelemättömien lähetteiden määrä on puolittunut kesän aikana. Tämä voi jatkossa lyhentää myös hoitoa odottavien jonoa.
Pasi Turkia etsii karanneita nuoria – välillä vastassa on puukko tai muussinuija
Lastenkodin ohjaaja Pasi Turkia on hakenut uransa aikana yli 1 000 nuorta kotiin. Hakumatkat ovat muuttuneet vaarallisemmiksi, sillä nuorilla on mielenterveys- ja päihdeongelmia sekä itsemurha-aikeita.
Mielenterveyspalveluita on nuorille tarjolla, mutta tietoa avuntarjoajista vaikea löytää, kertoo kysely
Lisäksi kyselyyn vastanneet nuoret kokivat, että psyykkisistä ongelmista puhuminen ei ole helppoa.
Ukrainan sodan seuraaminen voi aiheuttaa masennusoireita, kertoo kansainvälinen tutkimus
Itä-Suomen yliopisto osallistui tutkimukseen, joka käynnistyi heti Venäjän hyökkäysssodan alettua Ukrainassa. Tutkimuksessa selvisi, että sodan seuraaminen voi johtaa opiskelu- ja työkykyä häiritseviin ajatuksiin.
Porin psykiatrian toiminnot muuttavat syksyllä uuteen rakennukseen – vastaanottoaikoihin voi tulla katkoksia, mutta yhteyden saa silti
Satapsykiatrin rakentaminen Porin Tiilimäellä alkoi vuonna 2020 purkutöillä ja varsinainen uuden rakentaminen vuonna 2021.
Susanna Hastin kolumni: En viettänyt onnistunutta kesälomaa, mutta nyt tiedän, miten lomailla ensi vuonna
Niin lomalla kuin töissä kannattaa ennemmin miettiä, kuka haluaa olla kuin mitä haluaa tehdä, kirjoittaa Hast.
Pohde alkaa tarjota matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen digitaalinen sote-keskus alkaa tarjota mielenterveyspalveluina mahdollisuutta chat-keskusteluun ja psykiatrisen sairaanhoitajan videovastaanottoon.
OYSin nuorisopsykiatrinen osasto kärsi vielä heinäkuussa hoitopaikkojen ylikuormituksesta – ratkaisuja etsitään jatkuvasti
Heinäkuussa potilaita oli vielä ylipaikoilla. Alaikäisiä ei kuitenkaan ole enää jouduttu sijoittamaan aikuispsykiatrian osastolle, kuten aiemmin jouduttiin tekemään.
Yli yhdeksän kymmenestä peruskoulun rehtorista on huomannut mielenterveyden haasteiden lisääntyneen koulussaan
Suomalaiskoulujen rehtorit kokevat oppilashuollon resurssit liian vähäisiksi.
Työterveyslaitos: Matalatuloiset naiset käyttävät enemmän mielialalääkkeitä kuin korkeatuloiset
Tutkimuksen mukaan psykoterapia ei vähennä työkyvyttömyyttä yhdenvertaisesti eri alueilla ja väestöryhmissä.
EU tarttuu mielenterveyteen miljardiohjelmalla – virkamies: Suomi sai mukaan kansallisesti tärkeät tavoitteet
Suomi on pitänyt vuosien ajan mielenterveysasioita esillä EU-pöydissä. Koronapandemia muutti käsityksiä mielenterveydestä ja vauhditti siihen panostamisen etenemistä unionissa.
Jari Heikkilä etsi uskonyhteisöstä apua, mutta löysikin sen vankilasta – "En ollut lahkokelvollinen"
Heikkilän eheytyminen lapsuuden traumoista ja uskonyhteisön puristuksesta alkoi vankilassa. Kognitiivisten taitojen opiskelu on kirkastanut monta asiaa elämästä.
Cozy gaming -kulttuurissa on kyse rentoutumisesta videopelien äärellä – Suomessa ilmiö vielä lapsen kengissä
Pelistriimaaja Inka Monola vinkkaa, mitkä tietokonepelit sopivat nyt parhaiten rentoutumiseen. Cozy gaming on jo tunnettu ilmiö maailmalla.
Voiko verikoe kertoa mielenterveyden haasteista? Tuore tutkimus paljastaa uutta tietoa veren merkkiaineista
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa on selvitetty nuorten alttiutta mielenterveyden häiriöihin. Muutokset veren proteiineissa saattavat kertoa nuorilla kohonneesta mielenterveyden häiriön riskistä.
"Tuli seinä vastaan" – golfammattilainen Mikko Korhonen vetäytyy kisoista "totaalisen uupumisen" takia
Korhonen vetäytyi miesten Euroopan-kiertueelta toukokuun alussa. Hän suunnittelee paluuta ensi kaudeksi. Viime aikoina useampi suomalaisurheilija on kertonut urheiluun liittyvästä uupumuksestaan.
Alkoholismin kanssa kamppaillut Arto Pasanen oli jo suunnitellut kuolemansa, mutta yksi puhelu ystävän kanssa muutti suunnan
Kun kaikki hämärtyy ja kuoleman sylistä tulee sellainen, jota jo kaipaa, niin mistä löytää tien ulos? Arto Pasanen on käynyt pohjalla, mutta noussut sieltä myös ylös.
Hallitusohjelmassakin mainittu walk in -terapia kamppailee näkyvyyden kanssa – joskus kävijöitä ei ole ollenkaan
Walk in -terapia rantautui Suomeen parisen vuotta sitten. Hankkeen työntekijä uskoo, että mitä pidempään palvelua järjestetään, sitä tunnetummaksi se ihmisille tulee.
Aleksi halusi kuolla, joten hän tilasi verkosta tappavan annoksen – huijarit lupasivat auttaa, mutta veivätkin häneltä 10 000 euroa
Nuori mies halusi kuolla ja tilasi verkosta tappavan annoksen lääkeainetta. Hän päätyikin häikäilemättömän verkkohuijauksen uhriksi.
Mistä suomalaisurheilijoiden synkät avautumiset kertovat? Kokenut kisapappi ei yllättynyt – nosti esille karun faktan some-elämästä
Kisapappi Leena Huovisen mukaan on ollut vain ajan kysymys, milloin uupumistapauksia tulee ilmi. Muutos urheilijoiden jaksamisessa on tapahtunut hitaasti hänen 20-vuotisen uransa aikana.
Nuoret voivat entistä huonommin – Etelä-Savossa avuntarpeeseen pyritään vastaamaan esimerkiksi erilaisilla lyhytterapioilla
Lasten ja nuorten tarpeet kasvavat vuosi vuodelta, kerrotaan hyvinvointialueelta. Tavoitteena on tarjota mahdollisimman matalan kynnyksen palveluita.
Aleksis Salusjärven kolumni: Tilastot hankaluuksiin ajautuvista nuorista ovat niin hälyttäviä, että edessä on umpikuja
Joka seitsemäs nuori on putoamassa kelkasta. Määrä on niin suuri, että sitä ei voida enää kauaa lakaista maton alle, kirjoittaa Salusjärvi.
Itsemurhiin liittyvät poliisitehtävät ovat kasvussa Uudellamaalla
Länsi-Uudellamaalla itsemurhayritykseen tai sen uhkaan liittyviä tehtäviä oli alkuvuonna jopa 25 prosenttia enemmän verrattuna viime vuoteen.
Riemukkaassa festivaalitunnelmassakin saattaa kaivata keskusteluapua – Ruisrockissa huolia kevennettiin Huolituolissa
Ruisrockissa käytiin lähes parisataa huolikeskustelua Turun kriisikeskuksen vapaaehtoisten kriisitukijoiden kanssa.
Miki Liukkosen nimissä kerätään rahaa mielenterveystyöhön – ”Jokaisen on itse puntaroitava, onko se eettistä vai ei”
Taiteilijan poismeno on saanut ihmiset lahjoittamaan rahaa mielenterveystyöhön.
Psyykkinen kuormittuneisuus lisääntyy – erityisasiantuntija antaa viisi tärppiä mielenterveysongelmien ehkäisemiseksi
Viisi tietä hyvinvointiin -mallin avulla on mahdollista lisätä omaa hyvinvointia ja ennaltaehkäistä mielenterveysongelmia.
Itäkeskuksen Symppis saa uudet tilat
Päihde- ja mielenterveyskuntoutujien neuvontapiste Symppis vaihtaa paikkaa Itäkeskuksessa. Nykyiset tilat eivät enää vastaa neuvontapisteen tarpeisiin.