Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kriisikeskusjohtaja Sari Huovinen ja kriisityöntekijä Raila Arpala istuvat pöydän ääressä.

Ukrainan sotaa paenneet ovat löytäneet kriisiavun Kajaanissa

Kriisikeskuspalvelut ovat tavoittaneet Ukrainan sotaa paenneet Kajaanissa. Kainuun kriisikeskus on saanut asiakkaaksi useita Ukrainasta sotaa paenneita, ja kysyntä kasvaa. 

Henkilö katsoo ulos ikkunasta.

Mitä tapahtuu, kun yksinäinen kohtaa toisen ihmisen? – Jyväskylän ja Tampereen yliopiston yhteistutkimus selvittää yksinäisyyden fysiologisia vaikutuksia

Tutkimuksessa esimerkiksi selvitetään, millaisia muutoksia sydämen sykkeessä tai aivosähkökäyrässä tapahtuu vuorovaikutustilanteissa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Yhä useampi vanhus pääkaupunkiseudulla käyttää liikaa alkoholia – Sivullinenkin voi ilmoittaa huolestaan vanhuksesta

Taustalla on usein yksinäisyyttä. Helsingin kaupunki aloittaa kampanjan, jossa kehotetaan sivullisiakin ilmoittamaan huolensa vanhuksista.

Lapsi piirtää.

Lapsia ei tavattu eikä työntekijöiden hätää kuultu – selvitimme, miten Kaavin sosiaalipalvelut ajautuivat syvään kriisiin

Kaavin sosiaalipalveluiden tilanne on jo pitkään ollut hyvin synkkä eikä kaikkia lainvastaisuuksia ole vieläkään saatu korjattua. Perusturvalautakunnan puheenjohtajan mukaan ongelmia on lakaistu maton alle.

Päijät-Soten digiklinikasta kertova mainoskyltti Iitin terveysaseman aulassa.

Päijät-Sotelle miltei 1,5 miljoonaa euroa valtion tukea palveluiden kehittämiseen

Avustuksella kohennetaan muun muassa vammaispalveluita ja tuetaan ikääntyneiden hoitoa sekä kuntoutusta.

ihminen varjossa.

Moni autismikirjon tyttö saa diagnoosin vasta mielenterveysongelmien puhjettua – näin kävi myös Kiialle, jonka äiti haki tyttärelleen apua vuosia

Noin 70 prosentilla autismikirjon ihmisistä on psykiatrinen liitännäisdiagnoosi, kuten masennus tai ahdistus. Mielenterveysongelmilta voitaisiin välttyä, jos diagnoosi saataisiin nykyistä aiemmin.

Heli Siltala seisoo Oulun vankilan edustalla.

Lähisuhdeväkivalta jää usein pimentoon terveydenhuollossa – tutkija: Siitä kannattaisi kysyä samalla tavalla kuin alkoholista

Lähisuhdeväkivalta aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja, kuten masennusta ja fyysisiä sairauksia. Uhreista alle prosentti tunnistetaan terveydenhuollossa, vaikka he käyttävät jopa 80 prosenttia enemmän palveluita kuin muut.

Etualalla Sirpa Puusti. Martta Ylätalo. Kallio. Helsinki. 5.5.2022.

Vuosi sitten alkoi hanke, jonka tavoitteena oli saada mielenterveyskuntoutujia enemmän työelämään – tulokset ovat olleet hämmästyttäviä

IPS-valmennuksen avulla vakavaankin mielenterveyden häiriöön sairastuneita työllistyy avoimille työmarkkinoille. Lähes kolmannes valmennuksessa olleista on löytänyt työpaikan. Työnteko tukee toipumista ja vahvistaa omanarvontuntoa, sanoo valmentaja Sirpa Puusti.

Opiskelija Anriika Kauppi.

Opiskelijoiden mielenterveyspalveluihin on kuukausien jono – Anriika Kauppi: "Se on aikamoinen helvetti mennä läpi"

Korona lisäsi opiskelijaterveydenhuollon ruuhkia. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön lääkärille voi joutua jonottamaan useita kuukausia.

Tyttö seisoo kalliolla.

Seurakunnat ympäri Suomen alkoivat tarjota ilmaista lyhytterapiaa nuorille – nyt walk in -terapiaan pääsee myös Lahdessa

Alaikäisten mielenterveyspalveluista on Lahdessa huutava pula. Tällä hetkellä jonossa on 220 lasta tai nuorta.

Käsien pesua wc:ssä.

Neljän päivän hoito voi mullistaa pakko-oireisen häiriön myös Suomessa, toivoo HUSin ylilääkäri

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri aloittaa uuden hoitomuodon pakko-oireista kärsivien hoitamiseksi. Norjassa kehitetty niin sanottu Bergenin neljän päivän malli on tiivis altistushoito, jonka tulokset ovat vuoden seurannassa olleet merkittävästi aiempia hoitoja paremmat.

En ensam pojke sitter lutad mot en vägg med huvudet mot knäna.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden jonotusaika rikkoo lakia Oulussa – AVI: hoitoon päästävä kolmessa kuukaudessa

Oulun kaupungin mukaan lasten- ja nuorisopsykiatrisiin palveluihin yli kolme kuukautta jonottaneiden määrä on kasvussa, eivätkä korjaavat toimenpiteet ole olleet riittäviä hoidon järjestämiseen lainmukaisesti.

Jalat sisäsandaaleissa seisovat matalan kynnyksen päällä.

Lahden seurakuntayhtymä alkaa tarjota nuorille matalan kynnyksen keskusteluapua ja lyhytterapiaa

Mielenterveyden walk in -palveluita on saatavilla 16–30-vuotiaille kerran viikossa Vipusenkadulla ja Vapaudenkadulla.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Seurakunta ja kaupunki tarjoavat nuorille walk in -keskusteluterapiaa Hämeenlinnassa

Walk in -terapia on tarkoitettu 16–30 -vuotiaille ja se tarjoaa apua mielen hyvinvoinnin tueksi ratkaisukeskeisen lyhytterapian menetelmillä.

Laura Blomqvist istuu sohvalla ja katsoo kameraan.

Moni haluaa psykoterapiaan, vaikka harva tarvitsee sitä todella – monen mielenterveyden voisi pelastaa "vallankumouksellinen" menetelmä

Psykoterapeuteista on huutava pula. Tehokas ja yhteiskunnalle halpa menetelmä, nettiterapia, voisi korvata monelta vuosien pitkät hoidot, mutta sen pariin pitää päästä nopeasti.

Mielenilmaus keskustorilla.

Opiskelijat vaativat mielenosoituksissa parempia mielenterveyspalveluita – kysyntä tuplaantunut, apua joutuu odottamaan jopa kuukausia

Opiskelijoille korona on ollut mielenterveyspandemia, ei hengitystieinfektio, sanoo YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi.

Sisustusarkkitehtuurin opiskelija Riina Rantanen ja Pinja Sirponius Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kouvolan toimipisteellä

Kun opiskelijoiden mielenterveys romahti, moni sai keskusteluapua vain sähköpostitse – kolme nuorta kertoo videolla, mitä heille kuuluu nyt

Kysyimme Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijoilta, mitä heille kuuluu. Tänään on vietetty opiskelijoiden mielenterveyspäivää.

työuupunut esimiehen kanssa

Korkeakouluopiskelijat osoittavat mieltään Lappeenrannassa – syynä pitkät jonot mielenterveyspalveluihin

LUT-yliopiston ylioppilaskunta järjestää mielenilmauksen Skinnarilassa ylioppilastalon edustalla keskiviikkona kello 15 alkaen. Mielenilmauksia on myös muilla paikkakunnilla. Tänään vietetään opiskelijoiden mielenterveyspäivää.

Henkilö osoittaa toista henkilöä sormella.

Nuorten kokema lähisuhdeväkivalta ja seksuaalinen häirintä lisääntyivät koronapandemiassa, kertoo THL:n selvitys

Koronaepidemia vaikutti parisuhdeväkivaltaa kokeneilla puolisoiden läheisyyden tunteiden vähenemiseen sekä riitojen lisääntymiseen. Myös kontrolloiva väkivalta parisuhteissa oli nousussa pandemiaoloissa.

Martin, Elli, Eino, Tinja ja Joona kertovat minkälaista on elää nuoruutta sairauden kanssa.

“Liikuntarajoitteisuus on vain ominaisuus mussa”

Millaista on elää nuoruutta sairauden kanssa?

Anna-Mari Kähärä löytää luomisrauhan siirtolapuutarhamökistään

Anna-Mari Kähärä sävelsi hoitajien ahdingon lauluiksi dokumenttiin: "Armotonta menoa -elokuva luo ymmärrystä hoitajalakon syihin"

Anna-Mari Kähärä sävelsi vanhustenhoidon ammattilaisten nimettömistä kirjeistä kumpuavan ahdingon lauluiksi palkittuun dokumenttielokuvaan. Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja saa teatteriensi-iltansa perjantaina.

Egentliga Finlands tingsrätt.

Lihaveitsen kanssa Turussa riehunut mies oli syyntakeeton

Mies löi tuntematonta ihmistä, potki ikkunoita ja uhkasi lihaveitsellä ravintolayrittäjää vuosi sitten Turun keskustassa.

Henkilö istuu Kuopion torilla.

Yliopisto-opiskelijat osoittavat mieltä ensi viikon keskiviikkona Kuopiossa: syynä mielenterveyspalveluiden pitkät jonot

Jonomielenosoituksen avulla halutaan tuoda esiin, kuinka pitkät jonotusajat YTHS:n palveluihin tällä hetkellä on.

Hanna-Leena Kevätsalo-Vuorio ja Päivi Kangas istuvat ikkunalaudalla välissään virpomisvitsoja.

Hämeenlinnassa tarjotaan pian nuorille keskusteluterapiaa ilman ajanvarausta

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta ja Hämeenlinnan kaupunki aloittavat 16–30-vuotiaiden nuorten walk in- terapian. Parhaillaan etsitään vapaaehtoisia terapia-alan ammattilaisia mukaan talkoisiin.

Pommituksessa vahingoittuneen asuinkerrostalon rikkoutuneiden ikkounoiden läpi näkymä kerrostaloalueelle.

Moni suomalainen pelkää vihaansa – psykoterapeutti muistuttaa, että sotauutiset saavat suututtaa

Sotauutisten äärellä saa olla vihainen. Silti moni pelkää kohdata vihaansa. Psykoterapeutin mukaan vihasta kannattaa puhua avoimesti.

Turun amk:n logo ovessa

Turun AMK kehitti hoitajille työkaluja aggressiivisten lasten kohtaamiseen – tilanteita opiskellaan virtuaalisesti

Lasten ja nuorten väkivalta on raaistunut viime vuosien aikana. Virtuaalitodellisuuteen perustuvalla koulutuksella pyritään erityisesti ennaltaehkäisemään hoitotyössä tapahtuvia väkivaltatilanteita.

Lähikuva miehestä.

Pasi Ojala ei puhunut tunteistaan yli 30 vuoteen, ja se vei melkein hengen – terapiassa hän löysi turvallisuudentunteen, jota ei ollut kokenut aiemmin

Jopa joka toinen suomalaisista kokee hyvinvointiin vaikuttavaa kuormitusta ja nuorista aikuisista vielä useampi. Mielenterveysongelmat lisääntyvät, mutta apua niihin on vaikea saada.

Kokkolan remontoitu kaupungintalo

Kokkolan kaupunki pilotoi matalan kynnyksen mielen hyvinvoinnin palveluita henkilöstölle

Kokeilu alkaa tällä viikolla esihenkilöstöstä. Jatkossa mietitään, ulottuuko palvelu koko henkilöstöön.

Ari Lahtonen radiostudiossa kuulokkeet päässä.

Ari Lahtonen, 32, yritti opetella koulukirjoja ulkoa ala-asteella ja ajoi itsensä loppuun lukiossa – nyt hän pyrkii eroon häpeästä

Perfektionismi ja pelot ovat piinanneet Ari Lahtosta lapsesta asti. Möyhemmin ne saivat nimiä: ahdistus, masennus ja pakko-oireet. Nyt mielenterveyskuntoutuja opettelee hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Muutama opiskelija lähiopetuksessa luokkahuoneessa Turun yliopistolla.

Koronaetäily loppui, mutta osa opiskelijoista ei ole palannut luennoille – Turun yliopiston vararehtori: "Kyllä se huolestuttaa"

Koronarajoitusten purkaminen on tuonut opiskelijat lähiopetukseen Turun yliopistolle. Osa jättää kuitenkin saapumatta ja saattaa jopa luopua kurssipaikastaan.

kolikoita tulee ulos lompakosta

Huono-osaisuus keskittyy – hyvinvointialueilta tarvitaan täsmätoimia, ettei osattomuus yleisty

THL:n mukaan huono-osaisuus kasautuu maantieteellisesti. Sosiaalityö voi vaikuttaa rajallisesti, mutta sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus ja alueelliset täsmätoimet ovat hyvinvointialueiden vastuulla.

Psykiatrinen sairaanhoitaja Kaarin West istuu kivellä tunturimaisemassa Utsjoella keväisessä säässä.

Guldal jiena: ná sáhttá fidnet sámegielat hállanveahki máilbmedili morrašiidda – psykiatriijalaš buohccedivššár: "Livččii hui dehálaš, ahte ii báze okto"

Psykiatriijalaš buohccedivššára árggas oidno čielga dárbu oažžut ságastallanveahki sámegillii, go soahtedilli fuolastuhttá ja áŧestuhttá olbmuid, muitala Kaarin West.

Grafiikka näyttää, kuinka mielenterveysongelmien osuus työkyvyttömyyseläkkeistä on noussut noin 33 prosentista vuonna 2015 lähes 39 prosenttiin vuonna 2020.

Psykoterapia vähentää työkyvyttömyyseläkkeitä, parantaa työllisyyttä ja tuloja, osoittaa tuore tutkimus – hyödyt luultavasti menoja suurempia

Tutkijat arvioivat, että Kelan terapiatukeen kuuluva raha maksaa itsensä takaisin esimerkiksi työttömyyskorvausten vähenemisenä. Kaikkia paukkuja ei silti kannata laittaa psykoterapian tukemiseen.

Ukrainaa tukeva mielenosoitus Helsingissä helmikuussa.

"En uskalla enää unelmoida samalla tavalla kuin ennen" – Moni aikuistuu nyt kriisien kierteessä, jossa tulevaisuus näyttää epämääräiseltä

Ympäristökriisin, koronapandemian ja Ukrainan sodan aiheuttamaa ahdistusta ruodittiin Ylen chatissa tiistai-iltana. Keskustelijat samaistuivat Ukrainan tilanteeseen ja kokivat, että sota on lähellä.

Branmän försöker släcka en brand i en sönderbombat höghus

"Tuntuu, että valo tunnelin päässä osoittautuu junaksi", sanoo Jouni Pasanen, 28 – tulevaisuus näyttää synkältä, kun ympäristökriisiä seuraa pandemia ja sitten sota

Tulevaisuudenusko on koetuksella, kun kriisi toisensa perään koettelee maailmaa ja omaa jaksamista. Monen voimavarat ovat jo lopussa, kertoo Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja.

Kuopion pääterveyaseman ilmoituskyltti rakennuksen katolla, jossa lukee Sosiaali- ja terveyskeskus

Kuopio purki lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden lainvastaiset jonot – nyt hoitoon pääsee noin kahdessa ja puolessa kuukaudessa

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluilla on yhä kova kysyntä Kuopiossa. Kaupunki on yrittänyt monta kertaa palkata palveluihin lisää lääkäreitä, mutta hakijoita ei ole ollut.

Hattuun ja huiviin pukeutunut nainen lumisessa metsässä.

Ilo on sallittua myös kärsimyksen keskellä – kriisityöntekijä Ani Iivanainen: "Ahdistunutta mieltä voi rauhoittaa monin tavoin"

Moni nelikymppinenkin saattaa tietämättään kärsiä sotatraumasta, joka voi nyt nostaa pintaan ahdistusta.

Mies tietokoneen ääressä kuulokkeetja mikrofoni päässä.

Auttavissa puhelimissa ja chateissa puhutaan sodasta – MLL: Moni lapsi ja nuori kokee, ettei hätääntyneiltä vanhemmilta saa nyt tukea

Sodan pelosta puhutaan sekä lasten että aikuisten keskusteluapua tarjoavissa kanavissa. Osa ihmisistä kokee, että heidän toimintakykynsä on viimeaikaisten tapahtumien seurauksena heikentynyt.

Oulun psykiatrian -, nuorisopsykiatrian poliklinikka ja musiikkiterapian huone

Psykoterapiaan voi joutua jonottamaan Keski-Pohjanmaalla yli vuoden – Etelä-Pohjanmaalla tilanne on selvästi parempi

Tällä hetkellä jonot muodostuvat siinä kohtaan, kun potilaan arvio on tehty ja hän lähtee etsimään itselleen terapeuttia.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Pikaopas sodan pelossa riutuville

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on synnyttänyt ahdistusta myös meillä. Mutta ei pelkääminen, suru tai edes raivo auta ukrainalaisia yhtään, kirjoittaa Viitala. Kolumnin voi myös kuunnella.

Mikkelin kriisikeskuksen johtaja Helena Pohjanvirta

Kriisipuhelimet alkoivat piristä Suomessa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan – kriisikeskuksen johtaja: "Turvallisuuden tunne on hävinnyt"

Mieli ry:n kriisipuhelimeen tuli helmikuussa enemmän yhteydenottoja kuin koskaan aiemmin. Sadat yhteydenotot johtuvat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Ihmiset kävelevät kadulla aurinkoa vasten.

Terapiatakuu ei ole toteutumassa kansalaisaloitteen toivomalla tavalla: "Näyttää vesitetyltä terapiatakuulta", sanotaan mielenterveysjärjestöstä

Lääkärille pitää päästä viikossa riippumatta siitä, vaivaako ihottuma vai ahdistus, määrää uusi ehdotettu hoitotakuu. Psykoterapia on kuitenkin rajattu määräajasta ulos.

En person gör upp eld med tändstål och näver.

Moni on alkanut miettiä omaa varautumistaan kriisitilanteeseen – kerro meille, miten sinä olet sen tehnyt

Poikkeustilanteisiin kannattaa normaalioloissakin varautua, mutta överiksi ei kannata mennä, muistuttaa kriisiterapeutti. Voit kertoa omasta varatutumisestasi jutun lopussa olevan linkin kautta.

Simulaationäyttelijä Sinikka Myllyoja istuu tietokoneen ääressä näyttelijän roolissa.

Kuinka kohdata mielenterveyspotilas tai hänen omaisensa? – näyttelijät luovat aidon tuntuisia ja jopa koskettavia opetustilanteita Lapissa

Opetustilanteessa simulaationäyttelijät esittävät mielenterveyshoidon asiakkaita, ystäviä tai sairastuneen huolestuneita omaisia.

Anonyymi nainen istuu penkillä

Tutkijat löysivät uuden riskiryhmän, jolta somen käyttö riistäytyy käsistä: kiltit tytöt

Aiemmin tyttöjen muodostamaa riskiryhmää ei ole havaittu. Liiallinen somen käyttö on yhteydessä muun muassa moniin mielialahäiriöihin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle