Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ihmisiä ruokakaupassa.

Nordea laskee ennustettaan Suomen talouskasvusta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Kiinan voimakkaat koronatoimet heikentävät maailmantalouden kasvunäkymiä.

Näin Suomen talous kehittyy, valtiovarainministeriö julkistaa katsauksensa

Suomen talouskasvu hidastuu tänä vuonna 1,5 prosenttiin – "Hyökkäys Ukrainaan pysäytti nousukiidon", sanoo VM:n ylijohtaja Mikko Spolander

Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuotteen arvioidaan kasvavan 1,5 prosenttia tänä vuonna. Ennustetta on vedetty alaspäin, sillä vielä joulukuussa VM ennusti kasvuksi 3 prosenttia. Kasvun hidastumisen syynä ovat Ukrainan sodan vaikutukset.

Mies kävelee räjähtämättömän ohjuksen perän ohi kadulla.

Tutkimuslaitos Labore arvioi Ukrainan sodan synkistävän merkittävästi Suomen talousnäkymiä

Uudessa arviossa tälle vuodelle ennustetaan 1,8 prosentin kasvua, kun vielä viime syksynä kasvuluvuksi arvioitiin 3,5 prosenttia.

Anna-Maja Henriksson, Emma Kari, Sanna Marin, Annika Saarikko ja Li Andersson puhuivat medialle 5. huhtikuuta ennen neuvotteluja.

Analyysi: Marinin hallitus jää historiaan velkaa tehneenä, mutta rattaat pyörimässä pitäneenä – seuraava hallitus manaa perintöä, jos talous kyykkää

Hallitus yrittää tutkimuksen ja kehityksen lisärahoituksella varmistaa, ettei talouskasvu kyykkää ja velkataakka johda leikkauksiin tulevaisuudessa, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta.

Nordean Campus Helsingissä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan heikentää Suomen talousnäkymiä, ennustaa Nordea

Kasvua nakertavat Nordean mukaan viennin supistuminen ja ostovoiman heikentyminen.

Kaksi kuvaa, joissa ovat keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikko ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Hallitus ottaa Ukrainan sodan takia satoja miljoonia euroja lisää velkaa – kokoomuksen Petteri Orpo: Näyttää taas olevan sokka irti

Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi keskustankin velanoton kannalle. Hallitus lisää menoja puolustukseen, maatalouteen ja energiaan. Oppositiopuolue kokoomus arvostelee velanottoa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö Heli Koski, Danske Bankin tutkimusjohtaja Heidi Schauman ja Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.

Asiantuntijat varoittavat viheliäisestä taloustaudista – sen tunnistaa kolmesta oireesta, ja kaksi niistä on jo totta Suomessa

Yle kysyi kahdentoista ekonomistin arvioita stagflaation todennäköisyydestä. Valtaosa arvioi riskin kasvaneen, mutta sota Ukrainassa tuo tilanteeseen paljon epävarmuuksia.

Skylt där det står Danske Bank.

Danske Bankin ennuste: Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,7 prosenttia, kasvu heikentyy Ukrainan sodan myötä

Danske Bankin kasvuennustetta laskettiin reilulla prosenttiyksiköllä Ukrainan sodan myötä. Venäjän hyökkäys Ukrainassa heikentää vientiä, lisää epävarmuutta ja nostaa inflaatiota.

Käsi puristaa bensiinipistoolia.

Suomen Pankki: Ukrainan sota heikentää Suomen talouskasvua ja nostaa etenkin energian hintoja

Suomen Pankin mukaan Ukrainan sota voi aiheuttaa sen, että raaka-aineiden ja energian hinnat pysyvät pitkään korkeina, mikä vaikuttaa vielä enemmän Suomen talouteen.

Kauppakeskus Mall of Triplan Prismassa tehtiin ostoksia perjantaina 4. maaliskuuta.

OP: Sota Ukrainassa heikentää talousnäkymiä – ennusteet menivät uusiksi

Sota Ukrainassa heijastuu talouteen ulkomaankaupan vähenemisen, energian kallistumisen ja epävarmuuden nousun myötä. Globaalisti merkittävin vaikutus tulee energian kallistumisesta ja Venäjän talouden kriisistä.

Henkilökuvassa Ari Kaperi, eläkkeellä oleva pankkiiri.

Pankkikonkari Ari Kaperi jäi ihmeissään eläkkeelle: Talouden lait vapisevat, korkoase ei toimi ja omaisuusarvot ovat "höttöisellä pohjalla"

Edessä on kauaskantoiset seuraukset, kun rahan määrää aletaan vähentää ja korkoja nostaa, sanoo Suomen Nordean ykkösjohtajana toistakymmentä vuotta toiminut Ari Kaperi. Hän jäi eläkkeelle toivoen, että Suomi ottaa paalupaikan ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Levyseppähitsari hiomassa kulmahiomakoneella.

Analyysi: Työttömiä patistetaan töihin – hallituksen työllisyystoimet vaikuttavat hitaasti 

Hallituksen työllisyysuudistukset eivät tuo nopeaa apua työvoimapulaan, arvioi Ylen politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Kasvomaskiin pukeutunut henkilö metroaseman edustalla.

OP:n talousennusteen mukaan Suomessa eletään seuraavat vuodet "vahvinta korkeasuhdannetta sitten 1980-luvun lopun"

Omikronmuunnoksen aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta ekonomistit arvioivat Suomen talouden toipuvan arvioitua nopeammin. Nordean ekonomistit uskovat Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 3 prosenttia, kun OP näkee ennusteissaan 2,7 prosentin kasvua.

Scandicin, Cargotecin, Woltin ja F-Securen logot.

Suomalaisissa suuryrityksissä iso käänne: Usko kasvuun ja Suomeen vahvoilla, mutta hallitus saa armottoman tuomion

Suuryritysten johtajat kiittelevät Suomen toimivaa liikenne- ja energiaverkkoa ja aikovat lisätä tuotantoa tänne enemmän kuin vuosiin. Sen sijaan hallituksen talouspolitiikkaa kuvataan enemmän uhaksi kuin mahdollisuudeksi.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Tässä tulevat ekonomistien toiveet Suomelle 2022: Työllisyys ylös, ansiosidonnainen tarkasteluun ja katse inflaatioon

Taloustieteilijät nostavat työllisyyden parantamisen hallituksen tärkeimmäksi tehtäväksi alkavana vuonna. Vauhtiin päässeen inflaation arvellaan vuoden mittaan hidastuvan. Ylen kyselyyn vastasi 18 ekonomistia.

yleiskuva - Euron merkki Frankfurtin keskustassa.

Etla: Hidas talouskasvu jatkuu ensi vuonna – yhteiskunnat oppivat elämään pandemian kanssa

Laajoja sulkuja ei Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan mukaan enää vuonna 2022 tarvita, kun yhteiskunnat tottuvat pandemiaan. Vuoden 2022 teemoja ovat inflaatio ja korkojen nousu, laitos ennustaa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Valtiovarainministeriö arvioi Suomen ensi vuoden talouskasvuksi 3 prosenttia, tänä vuonna 3,4 prosenttia

Ministeriön ennusteen mukaan talouden elpyminen jatkuu ja kasvu kiihtyy ensi vuonna koronapandemiaan liittyvien epävarmuuksien helpottaessa.

Olli Rehn

Suomen Pankki alentaa arviotaan ensi vuoden talouskasvusta

Suomen Pankin ennustepäällikön mukaan uuden virusmuunnoksen leviäminen on tuonut talouteen epävarmuutta.

Kauppakeskus Mall of Triplassa Helsingissä tehtiin ostoksia ja vietettiin aikaa 9. joulukuuta.

Danske Bank nosti kuluvan vuoden kasvuennustettaan – ensi vuodesta lähtien vauhti hidastuu

Koronaelpymisen jälkeen seuraa ennusteen mukaan ongelmia, kun työn tuottavuuskehitys jää vaatimattomaksi, ja työikäinen väestö supistuu.

Annika Saarikko

Valtiovarainministeri Saarikko kritisoi vasemmistopuolueiden suhtautumista velkaan, mutta ei halua kokea uudestaan viime kevään kehysriihikiistaa

Koronapandemian viidennen aallon talousvaikutukset ovat vielä arvailua, mutta arvioitu valtion velanoton tarve jäi viime vuonna oletusta pienemmäksi. Valtiovarainministeri Annika Saarikko haluaa keskustella menokehyksistä etupainotteisesti ja lisätä keskustelua talouden suunnasta.

Lähikuvassa Gentiloni, taustalla Dombrovskis

European Commission upgrades forecast for Finnish economy

According to the Commission, economic activity in Finland recovered to pre-pandemic levels in the middle of this year.

Lähikuvassa Gentiloni, taustalla Dombrovskis

Euroalueen talous kasvaa odotettua vauhdikkaammin

Euroopan komissio kohensi myös ennustettaan Suomen talouskasvusta. Komission mukaan Suomessa taloudellinen toiminta saavutti koronakriisiä edeltäneen tason tämän vuoden puolivälissä.

henkilökuva

Asiantuntijat varoittavat jo talouden ylikuumentumisesta – "Työn verotusta ei tarvitse keventää suhdanteen takia"

Työn verotuksen keventäminen olisi asiantuntijoiden mielestä tarpeen, mutta nyt ei ole oikea hetki. "Talous käy tosi kuumana muutenkin", sanoo Evan Sanna Kurronen.

Närbild av en äldre man och i förgrunden ses en kvinnas huvud som visas suddigt.  Mannen på bilden är USA:s centralbankschef Jerome Powell som hördes i kongressen den 30 september 2021.

Tällä viikolla tapahtui rahapolitiikan "käännepiste", mutta markkinoilla se ei näkynyt – onko osto-ohjelmien alasajo pelättyä helpompaa?

OP:n toimitusjohtaja Timo Ritakallio luonnehtii Fedin ilmoitusta osto-ohjelman supistamisesta "odotetuksi käännepisteeksi". Myös Nordean Tuuli Koivu pitää sitä virstanpylväänä koronatoipumisessa. Suurta kuvaa päätös ei kuitenkaan muuta.

Vapo Timber Nurmeksen saha.

Yritystalous kasvaa nyt Pohjois-Karjalassa muuta maata nopeammin – vauhdikkaimmin noussut Pielisen Karjala

Pohjoiskarjalaisten yritysten liikevaihto kasvoi alkuvuonna yhteensä 12,4 prosenttia. Koko maassa kasvua oli puolet vähemmän. Kovimmat luvut kirjattiin Lieksan ja Nurmeksen seuduilla, yli 18 prosentin nousu.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Fitch maintains Finland's credit rating, predicts economic growth

The Finnish economy will grow by 3.5 percent this year and by 2.9 percent in 2022, the credit ratings agency said.

Rahtialuksia joella. Taustalla on kerrostaloja. Salossa liehuu Kiinan lippu.

Kiinan talouden elpyminen koronapandemiasta hidastui – kipupisteinä energiakriisi, toimitusongelmat ja kiinteistöjätti Evergrande

Kiinan viranomaisten mukaan maan talous kasvaa tänä vuonna 8 prosenttia. Kasvu on kuitenkin hidastunut alkuvuoden muhkeista lukemista.

Lily Törmälä ja Henna Miinin nostelevat vihreitä kahvakuulia liikuntasalissa.

Ikääntyvillä on paljon rahaa ja kova paine käyttää sitä – säästöt kuluvat kuitenkin ulkomailla, ja syyttävä sormi osoittaa suomalaisyrityksiin

Jos yritykset huomaisivat yli 50-vuotiaiden potentiaalin, talous pyörisi ja Suomen kasvavin ja varakkain kansanosa voisi paremmin. Rahaa palaa nyt ulkomaanmatkoihin, mutta kulutustutkija Terhi-Anna Wilska uskoo, että osa potista jää myös Suomeen.

Grafiikka näyttää vuonna 1963 ja 1988 syntyneiden tulojen kehityksen.

Kolmekymppiset eivät enää tule vanhempiaan rikkaammiksi – Suomeen syntyi nollakasvun sukupolvi

Aiemmin taloushistoriassa uudet sukupolvet ovat ylittäneet edellisten ikäryhmien tulotason. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan 2010-luvulla talouskasvu oli kuitenkin lähellä nollaa ja nuorten tulokehitys jäi heikoksi.

"Kyllä minä vähän räjäyttäisin tätä nykysysteemiä", sanoo työvoimayksikön päällikkö

Pitkäaikaistyöttömiä on yhä enemmän, vaikka talous kasvaa – "Räjäyttäisin tätä nykysysteemiä", sanoo työvoimayksikön päällikkö

Yli 50 000 suomalaista on pudonnut vaikeasti työllistyvien joukkoon verrattuna koronaa edeltäneeseen aikaan.

Taiteilijat Taneli Stenberg ja Anetta Lukjanova muraalin edustalla Kuusankoskella Kymin Ruukin alueellae

Tiistai 28.9.2021 (tv)

Talouskasvu. Maalämpö. Muraali. Sää.

Ihmisiä kävelee kaudulla.

Finance Ministry: Economy recovering quickly, but fastest growth phase is over

Finland's GDP is expected to grow by 3.3 percent this year, but will begin to slow down next year and drop to 1.4 percent by 2023.

Finanssineuvokset Jukka Railavo (vas.) ja Marja Paavonen (kesk.) ja ylijohtaja Mikko Spolander (oik.) esittelivät tiedotustilaisuudessa valtiovarainministeriön talouskatsauksen.

VM: Suomen talous toipuu koronasta, mutta nopeimman kasvun vaihe on ohi – "Tämän enempään ei vanheneva Suomi nykymenolla yllä"

Talouden toipuminen koronapandemiasta on ollut nopeaa keväästä alkaen. Se johtuu muun muassa siitä, että rokotukset etenevät ripeästi, koronarajoituksia puretaan ja kotitalouksien ja yritysten luottamus tulevaisuuteen on vahva, VM sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vieraili Ylen Ykkösaamussa 25. syyskuuta.

Ratkaisu työvoimapulaan on ulkomainen työvoima, sanoo kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo

Petteri Orpon mukaan hyvä talouden kasvu ja kohentunut työllisyysaste johtuvat globaalista noususuhdanteesta, eivät hallituksen onnistuneesta politiikasta. Orpo on Ykkösaamun suorassa haastattelussa kello 10.05.

Kiinalainen siirtotyöläinen on kurottautunut kokoamaan metallisia rakennustelineitä Kiinan Pekingissä. Taustalla rakenteilla oleva betoninen kerrostalo.

Kiinteistöjätti Evergranden kriisi lopettaa Kiinan superkasvun ajan ja antaa samalla maailmalle viisi opetusta

Jättimäiset velat keränneen rakennusyhtiö Evergranden loru on lopussa, sanoo Kiinan taloustutkija Iikka Korhonen. Kriisi on merkki myös siitä, että Kiinan superkasvun ei anneta nojata enää vain rakentamiseen. Suomelle se voi olla hyvä uutinen.

Kontteja ja trukki

OECD päivitti kasvuennustettaan: Maailmantalous kasvaa tänä vuonna 5,7 prosenttia

Talousjärjestö tarkensi kuluvan ja ensi vuoden kasvuennusteita.

Marko Vuoriheimo, joka tunnetaan myös artistinimellä Signmark.

Maanantai 20.9.2021 (radio)

Venäjän vaalit. Talouskasvu. Lasten koronarokote. Kuurojen viikko. Sääennuste.

Kasarmitorin jättiterassilla vietettiin kesäpäivää 14. kesäkuuta.

Verotuloja ropisee yllätysvauhdilla, mutta sekään ei taita velanottoa – Etla: Velkaantumista "ei ole mitään järkeä" lopettaa äkisti

Valtion velkaantuminen jatkuu vielä vuosia, Etla ennustaa. Sen mukaan velka ei ole juuri nyt ongelma, mutta velan kasvun taittaminen vaatii toimia, jotka olisi helpointa tehdä nyt, kun talous kasvaa.

Emmi Nuorgam

Emmi Nuorgamin kolumni: Koska voin taas luottaa ihmisiin?

Läpi pandemian olemme olleet huolissaan talouskasvusta. Talous on kuitenkin toisarvoista, jos emme enää voi luottaa edes läheisimpiimme, kirjoittaa Nuorgam.

Kaksi henkilöä töissä.

Palkansaajien tutkimuslaitos povaa ensi vuodelle 3,5 prosentin talouskasvua – ennuste piristyi kevään vastaavasta

Hallituksen 75 prosentin työllisyysaste saavutetaan vuonna 2023, mutta pääasiassa muista syistä kuin hallituksen työllisyystoimien ansiosta, arvioidaan ennusteessa.

Asuntolainat. Kiinteistötoimisto. Helsinki. 20.5.2021.

Danske Bank upgrades economic growth forecast

However, the bank also noted Finland's state deficit levels remained large despite the economic growth.

Siivooja moppaa lattiaa käytävällä.

Työllisiä on enemmän kuin koskaan ja talous kasvaa kohisten – Professori: Hallituksen nyt päättämät toimet voivat jopa heikentää työllisyyttä

Hallituksen budjettiesitys saa kritiikkiä oppositiolta ja talousasiantuntijalta. Velkaa otetaan reippaasti lisää ja vaikeampina pidettyjä työllisyystoimia lykättiin ensi vuodelle. Osa nyt päätetyistä työllisyystoimista voi jopa heikentää työllisyyttä pitkällä aikavälillä, arvioi talousasiantuntija.

Työntekijä rakennustyömaalla

Ekonomistit erimielisiä budjetista: "Tuntuu, ettei mitään vaikeita päätöksiä ole taaskaan tehty"

Budjetti on talouskasvuun nähden liian elvyttävä ja vaikutukset työllisyyteen vähäisiä, sanoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan ekonomisti Sanna Kurronen. Hänen mukaansa nyt olisi pitänyt kasvattaa työn tarjontaa ja vahvistaa julkista taloutta. Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Mika Maliranta kiittelee kuitenkin nopeavaikutteisia työllisyystoimia.

Grafiikka näyttää, kuinka Suomessa investoidaan kilpailijamaita vähemmän.

Grafiikat todistavat: Suomen talouden kohtalonkysymykseksi ovat nousemassa investoinnit – yritykset eivät panosta riittävästi uuteen

Suomalaisyrityksillä menee nyt paremmin kuin aikoihin, mutta tulevaisuudessa siintää jo ongelmia. Yritykset ja julkinen sektori investoivat vähemmän modernin talouden tarpeisiin kuin kilpailijamaissa. Se heikentää Suomen kilpailukykyä ja talouskasvua.

hitsaaja työssään

Etelä-Karjalan yritykset kilpailevat kokeneista työntekijöistä – kasvuun tarvitaan osaamista

Avoimiin tehtäviin on vain vähän hakijoita eikä heidän osaamisensakaan aina riitä.

Nordean lippu liehuu tuulessa.

Nordea nostaa tämän vuoden talouskasvuennustettaan 3,5 prosenttiin

Kasvu hidastuu Nordean mukaan ensi vuonna kolmeen ja sitä seuraavana kahteen prosenttiin. Tammikuun-ennusteessaan Nordea odotti tälle vuodelle tasan kolmen prosentin kasvua.

Juho-Pekka Rantala istuu penkillä kädet sylissä.

Mitä mieltä olet Suomen taloustilanteesta? Kommentoi tässä aiheesta

Ekonomistit pohtivat Suomen talousnäkymää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle