Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen katsomassa vaatteita.

Sosiaalisen median kampanja pelasti kotimaisen vaatealan yrityksen – asiantuntijan mukaan kyseessä on melko uusi ilmiö

Useiden suomalaisten vaatealan yritysten nousukiito pysähtyi nopeasti. Kotimaiset brändit pyytävät kuluttajien apua sosiaalisessa mediassa.

Lautoja hyllyssä lähikuvana.

Rakennusalan ahdinko näkyy jo puutavaran myynnissä – Kesko: ”Onhan tämä poikkeuksellisen suuri lasku”

Puutavarakauppa on kutistunut tänä vuonna vähentyneen rakentamisen vuoksi, sillä tuotteiden kysyntä heikkenee. Rakennusalan ahdingon vaikutukset näkyvät kokonaan vasta tulevaisuudessa.

Valkojakkuinen, harmaatukkainen nainen korostaa sanojaan kättään heilauttamalla. Taustalla EU:n tähdet.

Korkopäätöksen tekevä Euroopan keskuspankki valitsee tänään yhden näistä vaihtoehdoista, ja Saksalle hyvä päätös on Suomelle huono

Talouden kuva on karu, arvioi EU:n komissio. Suurin eurotalous Saksa on taantumassa, mutta hinnat vain jatkavat kipuamistaan. Yle seuraa korkopäivää Frankfurtissa.

Lukko ovessa.

Pientaloteollisuuden asiantuntija ennakoi alalle lamavuosiakin pahempaa aikaa: ”kylmin talvi 50 vuoteen”

Joran Hasenson on Pientaloteollisuus PTT ry:n hallituksen puheenjohtaja. Hän kertoo, että yritysten tilauskanta ja rakennuskohteiden määrä ovat nyt selkeästi heikommat kuin 90-luvun laman aikaan.

Rakennustyömaa

Rakennusalan yritys Hartman aloitti muutosneuvottelut – toimitusjohtaja: Rakennusalalla lasku on ollut jyrkkää

Muutosneuvottelut koskevat koko henkilöstöä. Maksimissaan lomautukset voivat kestää 90 päivää ja korkeintaan 10 henkilöä voidaan irtisanoa. Toimenpiteen toivotaan riittävän tälle vuodelle.

Talotehtaan tuotantolinja on pysähtynyt.

Nyt puhuu konkurssiin kaatuneen Jukkatalon toimitusjohtaja: ”epäonnistuin, olin liian optimistinen”

Ilkka Sydänmetsä kertoo yhtiön talousvaikeuksien juontavan juurensa jo 2010-luvulle. Lopullinen isku tutulle talotoimittajalle oli rakennuskustannusten nousu ja tämän vuoden olematon talokysyntä.

Kelju K. Kojootti.

Suomen suurin pankki povaa taantumaa – käsillä on ”kojootin hetki”, jossa juoksu jatkuu tyhjän päällä

Katso videolta, miksi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskasen mielestä Suomi on joutunut samanlaiseen tilanteeseen kuin Maantiekiitäjät-animaatiosarjan Kelju K. Kojootti.

Työttömien mielenosoitus Helsingissä 1993, mies pitelee kylttiä, jossa lukee "Työtä".

Taantuma tulee – valtion miljardileikkauksia pitää lykätä ensi vuotta kauemmaksi, vaativat talousasiantuntijat

Kuluneen viikon uutiset konkurssien kasvusta, avoimien työpaikkojen määrän romahduksesta ja ostopäälliköiden talouspessimismistä ovat vahvistaneet talousasiantuntijoiden arviota talouden sukeltamisesta taantumaan.

Tukinuittoa Hätinvirrassa Puumalan lähellä.

Metsäyhtiöt ovat nyt niin karmeassa tilanteessa, että asiantuntijakin hätkähti: Kannattava liiketoiminta käytännössä mahdotonta

Metsäyhtiöiden tulokset putosivat hämmästyttävää vauhtia. Syynä oli kysynnän romahtaminen, kun asiakkaiden varastot olivat täynnä tavaraa ja kuluttajat lopettivat tavaran ostamisen.

Kontiotuotteen hirsilementtejä Pudajärven tehtaalla.

Kontiotuotteen muutosneuvotteluiden tulos: neljä irtisanotaan ja 30 lomautetaan toistaiseksi

Pudasjärvinen hirsirakentamiseen erikoistunut Kontiotuote irtisanoo ja lomauttaa henkilöstöään ja varautuu lomauttamaan lisää henkilöstöä.

Ihmisiä ostoksilla Olarin Prismassa.

Suomen talous painui miinukselle viime vuoden loppua kohti – tekninen taantuma on alkanut

Koko vuoden aikana kasvua kertyi kaksi prosenttia, kertoo Tilastokeskus.

Ihmisiä ostoksilla Prismassa.

Analyysi: Suomi ajautui vaivihkaa taantumaan, mutta näistä syistä sillä ei ole mitään merkitystä

Suomen talous supistui vuoden 2022 lopussa, kertoo Tilastokeskus. Häijykaikuinen taantuma-julistus kuitenkin kertoo heikosti talouden todellisesta tilasta, kirjoittaa taloustoimittaja Petteri Lindholm.

Luminen tunturimaisema keskellä kaamosta. Taivaanrannalla näkyy oranssinkeltaista valoa.

Tiistai 17.1.2023 (radio)

Lakkovaroitus teknologiateollisuuteen. Telia suunnittelee irtisanomisia. Euroalue voi ehkä välttää taantuman. EU:n valmiusvarasto Suomeen. Kaamos väistyy. Säätiedot.

Haso-asuntoja rakennetaan vinsentinkadulle sompasaareen.

Talonrakennusala odottaa hankalaa talvea ja kevättä – Satakunnassa suhdannevaihtelut ovat poikkeuksellisen loivia

Talonrakennusteollisuus ry:n Lounais-Suomen ja Satakunnan aluepäällikkö Katja Suovo toivoo, että julkinen rakentaminen ei jäätyisi vaikeassa tilanteessa.

Grafiikka näyttää, kuinka öljyn ja 95 E 10 -bensiinin hinnat halpenevat. Bensiinin hinta seuraa melko tarkasti öljyn hintaa.

Polttoaineen hintakehitys lupaa autoilijoille juuri nyt helpotusta – tilanne uhkaa muuttua osalle autoilijoista jo helmikuussa

Polttoaineiden hinnat ovat laskeneet halvimmalle tasolleen sitten Venäjän hyökkäyksen. Hinnoissa on yhä laskupaineita, mutta diesel uhkaa kallistua jo alkuvuonna.

matkailuauto, Asuntoauto, asuntoautojen vuokraus,  asuntoautojen myynti, Touring Cars, petikko, helsinki , matkailu, leirintämatkailu

Taantuma lähestyy, mutta matkailuautofirmassa rikotaan ensi vuonna ennätyksiä

Ennusteiden mukaan Suomen talous luisuu ensi vuonna taantumaan. Suomen Yrittäjien mukaan tilanne on monille yrityksille valoisampi kuin mitä otsikoista voisi päätellä. Vahvat taseet ja puskurit suojaavat yhtiöitä vaikeina aikoina.

Ihmisiä Helsingin keskustassa.

Taantuma lähestyy, mutta isoilta lomautuksilta saatetaan välttyä

Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi, että lomautusten määrä pysyy lähikuukausina rajallisena taantumasta huolimatta. Lomautukset kohdistuisivat tietyille toimialoille.

Taloustieteilijä Sixten Korkmania ei huoleta talouden taantuma itsessään, vaan suhteessa Ukrainan sotaan.

Sixten Korkman: Taantumia tulee ja menee, mutta Putin ei saa voittaa – taloustieteilijä pelkää taantuman uhkaavan Euroopan yhtenäisyyttä

Torstain A-talkissa keskusteltiin maailmantalouden tilanteessa. Kaikki keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että edessä on vähintäänkin talouden kasvun hidastuminen tai lyhytkestoinen taantuma.

Mies hitsaa kiukaan runkoa Harvian tehtaalla.

Saunayhtiö Harvia irtisanoo 13 ja lomauttaa henkilökuntaansa

Yhtiö perustelee irtisanomisia Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamalla epävakaudella, Euroopan taloustaantumalla ja energian hinnannousulla.

Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto kokoontui torstaina 27. lokakuuta 2022 Frankfurtiin rahapoliittiseen kokoukseensa. Kuvassa pääjohtaja Christine Lagarde.

Euroopan keskuspankki nostaa taas reippaasti korkoja – pääjohtaja Christine Lagarde vastasi tiedotustilaisuudessa Marinin ja muiden kritiikkiin

Kaikki kolme ohjauskorkoa nousevat 0,75 prosenttiyksikköä. Talletuskorko kaksinkertaistuu 1,5 prosenttiin. Samalla Euroopan keskuspankki alkaa vetää pois pankeille antamaansa tukea. Yle seurasi EKP:n tiedotustilaisuutta.

Yhdysvaltalainen ekonomisti Claudia Sahm tiivistää näkemyksensä siitä, mistä nykyinen maailmanlaajuinen talouskriisi johtuu.

Taantuma on tulossa, mutta se on poikkeuksellinen – amerikkalaisekonomisti pelkää Yhdysvaltain keskuspankin pahentavan Euroopan taantumaa

Inflaatio kiihtyi Yhdysvalloissa jälleen syyskuussa maan keskuspankin rajuista koronnostoista huolimatta. Ekonomisti toivoo keskuspankilta ja yrityksiltä rauhallisuutta.

Sunnuntai 4.9.2022 (radio)

Energiatukipaketti. Saksa. Yötyö. Artemis-kuulento. Sääennuste.

Käsi säätää lämpöpatterin termostaattia.

OP-arvio: Suomen talous kasvaa vielä tämän vuoden, ensi vuonna ei

Suomen talous painuu pankkiryhmän arvion mukaan ensi vuonna lievään taantumaan.

Jerome Powell näykyy heijastuksena kiiltävältä pinnalta. Kuvassa näkyy myös ihminen kännykällä.

Yhdysvaltain keskuspankilta voi odottaa vielä tuntuviakin koronnostoja, arvioi Nordean von Gerich: "Kyllä taantumariski on huomattava"

Nordean pääanalyytikko näkee, että Yhdysvalloissa inflaation taltuttamiseksi talouskasvun hidastuminen on vääjäämätöntä.

IMF:n pääkonttori Washington DC:ssä.

IMF:n maailmantalouden vuotuinen kasvuennuste heikkeni

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF odottaa maailmantalouden kasvun jäävän tänä vuonna 3,2 prosenttiin muun muassa Yhdysvaltojen ja Kiinan talouskasvun hidastumisen vuoksi.

Raudoitusteräksen hinta on pudonnut rajusti.

Raaka-aineiden hintojen syöksy ennakoi vaikeampia aikoja taloudessa – talvesta voi tulla hankala, asiantuntijat varoittavat

Kuparin, alumiinin ja puuvillan hinnat ovat laskeneet selvästi. Se kertoo yritysten haluttomuudesta investoida.

Grafiikka näyttää, kuinka kuluttajien luottamus romahti koronakriisin alussa, mutta palautui sitten. Venäjän hyökättyä Ukrainaan kuluttajien luottamus on romahtanut uudelleen.

Ylen ekonomistikysely: "Ei pelota, mutta isoja riskejä on" – Suomen talous liukuu taantumaan ja ostovoima heikkenee vielä kuukausia

Suomalaisten talousluottamus horjuu, mutta vielä pahemmin se horjuu muualla Euroopassa. Kysyimme ekonomisteilta, mitä vielä on tulossa.

Suomen jääkiekkomaajoukkue juhlakulkueessa palattuaan jääkiekon maailmanmestaruuskisoista 1995

MM95 ei lopettanut lamaa, vaikka näin meille on uskoteltu – suomalaisten luottamus talouteen on oikeasti pudonnut jokaisen kultajuhlan jälkeen

Suomalaisten luottamus talouteen on laskenut jokaisen jääkiekon MM-kullan jälkeen, vaikka yleisesti luullaan toisin.

Yle haastatteli Mikkelin kauppakeskus Stellassa suorassa lähtyksessä kaupungin päättäjiä. Paikalla oli kaupunginhallituksen pj Pirjo Siiskonen (KESK), Raimo Heinänen (PS), Hannu Tullinen (SDP), Jouko Kervinen (KOK), Sami Järvinen (PS), Jarno Strengell (SDP) ja Heli Kauppinen (VIHR). Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Miksi pitäisi luopua uimahallista, eikä kaupungin "turhista" päällikköviroista? Mikkelin säästölista sai kaupunkilaiset varpailleen

Mikkelin kaupunki on pakotettu kulukuurille. Säästötoimia tarvitaan, jotta Mikkeli ei ajautuisi kriisikunnaksi.

Osuuspankin  konttori

Venäjän hyökkäys Ukrainaan tulee heijastumaan myös Etelä-Savoon – taantuman myötä bensan hinta kallistuisi ja epävarmuus kasvaa

Suur-Savon Osuuspankin ennusteet ennen Venäjän hyökkäystä näyttivät tälle vuodelle hyvää talouskasvua. Nyt edessä voi olla kuitenkin taantuma.

Kaksi tyttöä turkisliikkeen näyteikkunaa katsomassa vuonna 1990.

21 kuvaa, joiden kautta jokainen 1990-luvulla kasvanut muistaa miltä lama näytti – laman lapsissa näkyy edelleen viisi erilaista haavaa

Kansallisesta traumasta pitäisi puhua aiempaa monipuolisemmin, sanoo Laman lapsista kirjoittanut Sanna Kajander-Ruuth.

Työttömien mielenosoitus Helsingissä, marssijoita iskulauseineen ja banderolleineen eduskuntatalon edessä, henkilö pitelee kylttiä, jossa lukee "Perkele", 2. syyskuuta 1993.

Suomi rojahti lamaan tasan 30 vuotta sitten – Osaavatko poliitikot ja pankkiirit hoitaa uusinta talouskriisiä yhtään paremmin?

Koronan aiheuttamaa talouskriisiä on pehmennetty valtion velkaantumisella. Se on ollut viisasta, mutta velkalääkkeen käytöllä on rajansa, sanovat laman nähneet talousasiantuntijat.

Kuvanveistäjä Leo Karsikas vieressään yksi Kajaanille lahjoittamistaan veistoksista.

Kajaanin Suvantopuisto sai harvinaista herkkua – kuvanveistäjä Leo Karsikas luopui morsiamestaan ja kolmesta muusta teoksestaan

Kuvanveistäjä Leo Karsikas lahjoitti omia teoksiaan kaupungille, jotta kaikki halukkaat pääsisivät näkemään ne. Teosten nimet ovat Lama, Pyörre ja Vetehinen ja Hunnutettu. Taidelahjoitukset ovat tänä päivänä harvinaisia, ja lahjoitusta pidetään arvokkaana.

Ohran puintia.

Maatalous on pahassa kriisissä, sanoo MTK ja vaatii kriisitukia – Erityisenä huolena ovat investointeja tehneet tilat

Maataloustuotteiden tuottajahinnat eivät nouse, koska sopimukset kauppojen kanssa eivät jousta. Tilojen kustannukset nousevat silti.

Riku Siivonen

Riku Siivosen kolumni: Erikoinen erektio vaikuttaa sinunkin rahapussiisi

On aika palauttaa seksi takaisin makrotalouteen, kirjoittaa Siivonen. Kolumnin voi myös kuunnella.

Mikkelin kaupunginorkesterin intendentti Jaakko Antila konserttitalo Mikaelissa Mikkelissä.

Pitääkö köyhällä kaupungilla olla oma orkesteri? Tätä pohditaan nyt Mikkelissä

Orkestereiden lakkautus nousee esille herkästi kaupunkien ollessa talousvaikeuksissa. Kaupungit maksavat orkestereiden toiminnasta suurimman osan, eikä lipputuloilla ole suurta merkitystä. Usein lakkautussuunnitelmista kuitenkin lopulta luovutaan.

Sanna Marin, Charles Michel ja Ursula von der Leyen hymyilevät.

Suomelle ensimmäiset tuet EU:n pelastuspaketista lokakuussa – komission Ursula von der Leyen tulee Helsinkiin

Von der Leyen ja pääministeri Sanna Marin (sd.) kertovat Suomen suunnitelman hyväksymisestä tällä tietoa 4. lokakuuta, useat lähteet kertovat Ylelle. Aluksi Suomi saa EU:lta vajaat 300 miljoonaa euroa.

Kiinalainen siirtotyöläinen on kurottautunut kokoamaan metallisia rakennustelineitä Kiinan Pekingissä. Taustalla rakenteilla oleva betoninen kerrostalo.

Kiinteistöjätti Evergranden kriisi lopettaa Kiinan superkasvun ajan ja antaa samalla maailmalle viisi opetusta

Jättimäiset velat keränneen rakennusyhtiö Evergranden loru on lopussa, sanoo Kiinan taloustutkija Iikka Korhonen. Kriisi on merkki myös siitä, että Kiinan superkasvun ei anneta nojata enää vain rakentamiseen. Suomelle se voi olla hyvä uutinen.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

OP Bank: Finland's economic growth above pre-pandemic levels

The financial situation of households has improved despite the crisis, according to the bank.

En blå plånbok med några utfällda mynt på ett bord

Talousneuvola jatkaa Mikkelissä haastavien talousongelmien kanssa painivien auttamista syksyllä

Palvelua kokeiltiin kolme kertaa keväällä Mikkelissä. Kysynnän ja saadun positiivisen palautteen vuoksi toimintaa jatketaan syksylläkin.

Sininen Volga-auto on suuren sinikupolisen palatsin edustalla.

Selvitys: Turkmenistanin Ašgabat ohitti Hongkongin kalleimpana kaupunkina ulkomaisille työntekijöille

Itsevaltaisesti johdetun Turmenistanin pääkaupungin Ašgabatin sijoitusta nosti laukkaava inflaatio. Konsulttiyhtiö Mercer listaa vuosittain 209 kaupunkia elinkustannusten mukaan. Helsinki on tänä vuonna sijalla 56.

Finnair Cargo terminaali. 5.5.2021.

Suomen talous supistui hieman alkuvuonna – vienti väheni roimasti

Suomen bruttokansantuote supistui tammi-maaliskuussa 0,1 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotiedoista.

Eduskunta äänesti EU:n elpymispaketin puolesta.

Keskiviikko 19.5.2021 (tv)

Elvytyspaketti. Vientiteollisuus. Kunnan tehtävät. Sää.

Eduskunta hyväksyi EU:n elpymispaketin.

Tiistai 18.5.2021 (radio)

EU:n elvytyspaketti hyväksyttiin. Vientiteollisuus iloitsee elvytyspaketin hyväksymisestä. Polttoaineverot eivät nyt nouse. Suomalaiset haluavat koronarokotteen.

Joe Biden

Valtiot elvyttävät taloutta tähtitieteellisillä summilla velaksi – talousasiantuntijan mukaan riskinä "kaikkien kriisien äiti"

Mitä Yhdysvaltojen, EU:n tai muiden valtavista korona-ajan elvytyspaketeista pitäisi ajatella? Mitä tehdään sitten, kun seuraava talouskriisi iskee? Yle esitti viisi kysymystä valtionvelasta asiantuntijoille.

Maija Salmi Barcelonasta kertoo, mitä Espanjassa ajatellaan EU:n elvytyspaketista

Suomi päättää EU:n elvytyspaketin kohtalosta tällä viikolla – näin kiistelty paketti puhuttaa muualla Euroopassa

Suomen eduskunnan on tarkoitus ryhtyä käsittelemään EU:n elvytyspakettia huomenna tiistaina. Ylen toimittajat kertovat, millaista keskustelua elvytyspaketti on herättänyt muissa Euroopan maissa

Eduskunnan kyselytunti 18.2.2021

Finance committee greenlights EU Covid stimulus package

Parliament is due to vote on the stimulus package next Wednesday, preceded by a debate on the matter on Tuesday.

Kolmen kuvan kooste. Kuvissa EK:n Janica Ylikarjula, Varman Risto Murto ja Nordean Jan von Gerich. He kaikki katsovat suoraan ja hymyilevät.

Talousasiantuntijat eivät usko EU:n elvytyspaketin kaatumiseen, sillä liian paljon on pelissä – EK: paketin arvo Suomelle on suurempi kuin saadut avustukset

Asiantuntijoiden mukaan pelkkä tieto tulevista elvytysrahoista on rauhoittanut markkinoita ja palauttanut luottamusta talouteen. Siksi pakettia ei ole varaa kaataa.

Pankkiautomaatti kauppakeskuksessa.

Poll: Narrow majority supports EU stimulus package in Finland

A poll shows that people in Finland are split on the EU stimulus package.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle