Uusimmat artikkelit
Sisäministeri esittää Suomeen tehostettuja ruumiintarkastuksia – Vihreiden Virta: Voi tulla haasteita perustuslain kanssa
Sisäministeri Mari Rantanen on esittänyt tehostettuja ruumiintarkastuksia keinoksi vähentää ryöstöjä ja nuorisorikollisuutta Suomessa.
Poliisioikeuden asiantuntija: Juoppokuljetuksia ei pidä missään nimessä siirtää vartiointifirmojen vastuulle
Poliisioikeuden asiantuntijan mukaan poliisin työtaakan keventämisuunnitelmat voivat törmätä perustuslakiin ja koulutuspuutteisiin.
Väitös: Vaikka köyhillä on oikeus kehittää itseään, se ei usein toteudu käytännössä
Iina Järvinen toivoo, että itsensäkehittämisoikeus huomioitaisiin muun muassa leikkauksia tehdessä.
Kansalaisaloite eläinten oikeuksien kirjaamisesta perustuslakiin etenee eduskuntaan
Aloite ylitti tarvittavan 50 000 kannattajan rajan maanantaiaamuna.
Jälleen voitto saamelaisten kalastusoikeuksille – oikeuden mukaan perustuslailliset oikeudet ovat kalastuslainsäädäntöä vahvempia
Lapin käräjäoikeus antoi heinäkuussa vapauttavan tuomion saamelaisalueen ulkopuolella asuneelle Pentti Pieskille, joka oli kulkuttanut ilman lupaa sukunsa perinteisellä pyyntipaikalla Tenojoella.
Edustaako Suomea Nato-kokouksissa pääministeri vai presidentti? Vallan kulisseissa kuplii uusi kiista
Valtio-opin professori Tapio Raunio toivoo, että kansanedustajilla olisi selkärankaa haastaa presidentti, olipa hän miten suosittu tahansa.
Ihmisoikeusliitto: Hallitusohjelmassa on kirjauksia, jotka törmäävät perustuslakiin
Ihmisoikeusliiton pääsihteeri odottaa hallitukselta leikkausten kokonaisvaikutusten arviointia ennen kuin lakimuutoksiin ryhdytään.
Matti Mörttisen kolumni: Jos hallitusneuvottelut menevät todella solmuun, Sanna Marin saa käyttää vielä kerran historiallista valtaa
Perustuslaissa on reikä. Lainsäätäjä ei tullut loppuun asti ajatelleeksi, että vaalit voivat johtaa myös poliittiseen umpikujaan. Sen ratkaisuun on keino, jota ei oikein uskalla edes sanoa ääneen.
Saamelaiskäräjälain uudistaminen venyy eduskunnassa viime hetkille – perustuslakivaliokunta varautuu pyytämään lisäaikaa mietinnön valmistumiselle
Perustuslakivaliokunta päättää asiantuntijakuulemisten mahdollisesta lopettamisesta huomenna.
Presidentti Niinistö uskoo Suomen olevan Natossa heinäkuuhun mennessä
Niinistö arvioi, että uusien maiden jäsenyyden viivästyminen on jo ongelma Natolle. Lisäksi moni Naton jäsenmaa on yllättynyt prosessin kulusta.
Suomessa on sananvapaus – mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Testaa tietosi!
Sananvapaus on sekä Suomen perustuslaissa että ihmisoikeuksissa turvattu oikeus. Mitä se tarkoittaa ja mikä merkitys sillä on tavallisen kansalaisen elämässä? Testaa tietosi!
Eduskunta voi päättää Nato-jäsenyydestä yksinkertaisella enemmistöllä
Perustuslakivaliokunnan mukaan Suomi voi päättää Nato-jäsenyydestä jo ennen Unkarin ja Turkin ratifiointeja.
Perustuslakivaliokunta linjaa vasta loppiaisen jälkeen, voidaanko Nato-jäsenyys hyväksyä eduskunnassa yksinkertaisella enemmistöllä
Hallitus arvioi, että Nato-sopimuksen hyväksymiseen riittää eduskunnassa äänten enemmistö.
Näin Nato-jäsenyys vaikuttaisi Suomeen – tässä neljä tärkeintä asiaa
Nato-jäsenyydellä olisi merkittäviä vaikutuksia Suomen kustannuksiin tulevaisuudessa. Merkittävimmät kustannukset koituisivat jäsenmaksuista, uusista henkilöstömenoista ja sitoumuksesta lisätä puolustusmenoja.
State Prosecutor: Law on incitement against ethnic groups must be changed
In her farewell interview, retiring State Prosecutor Raija Toiviainen proposed changes to the freedom of expression laws and the enshrining the independence of the state prosecutor in the constitution.
Kuningattaren kuolema herätti kysymyksen: miten Suomessa toimittaisiin, jos presidentti menehtyisi kesken kauden?
Suomessa perustuslaki säätelee askelet tilanteessa, jossa presidentti estyy pysyvästi. Tietoa tarkemmista suunnitelmista ei ole ainakaan julkisuudessa.
Chilen uusi perustuslaki kaatui selvin numeroin kansanäänestyksessä
Uuden lain oli tarkoitus korvata nykyinen, diktaattori Augusto Pinochetin vallan aikana luotu perustuslaki.
Chile äänestää diktatuurin aikaisen perustuslain romuttamisesta – aktivisti Antonia Rolland, 18, uskoo uudistukseen: "Muutos on mahdollista"
Uusi perustuslaki lupaa chileläisille muun muassa paremman terveydenhuollon ja ilmaiset yliopistot. Uudistusta kannattaa kuitenkin sunnuntain äänestyksen alla vain 37 prosenttia kansasta.
Chilessä vesivarannot ovat yksityistä kauppatavaraa, ja seuraukset voi nähdä paljain silmin – muun muassa avokadonviljely on imenyt maan kuiviin
Chilestä tuli diktatuuriaikanaan ainoa valtio maailmassa, jossa vesi määritellään yksityisomaisuudeksi. Syyskuussa chileläiset äänestävät uudesta perustuslaista, jonka mukaan vesi on ihmisoikeus.
Voiko Turkin hämmentäviä vaatimuksia “terroristiluovutuksista” ymmärtää – kolme professoria vastaa
Länsimainen oikeusjärjestelmä on Turkissa huonosti juurtunutta tuontitavaraa, arvioivat Ylen haastattelemat asiantuntijat.
Eduskunta hyväksyi yksimielisesti hallituksen rivejä repineen rajavartiolain – Zyskowicz: "Ihmisten käyttäminen välineenä ei Suomen kohdalla onnistu"
Rajavartiolaista ei äänestetty, koska vastaesitys ei saanut tukea eduskunnassa.
Rajavartiolain uudistuksesta kahnaus viime hetkillä – eduskunta äänesti kuitenkin, että lakia ei palauteta perustuslakivaliokuntaan
Osassa puolueista heräsi huoli, onko rajavartiolain uudistus kansainvälisen oikeuden mukainen.

Google kertoo poistavansa aborttiklinikkakäynnit käyttäjiensä sijaintitiedoista – taustalla USA:n kiistelty aborttipäätös
Päätöksellä halutaan suojella ihmisten oikeutta yksityisyyteen. Yhtiö kertoi asiasta viikko sen jälkeen, kun Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi aborttioikeuden liittovaltion tasolla.
Lainoppineet: Korkeimman oikeuden päätös Tenon vesistön kalastusasiassa vahvistaa saamelaisten oikeuksia – johtanee lakimuutoksiin
Korkein oikeus antoi keskiviikkona harvinaisen päätöksen, jossa se totesi lain soveltamisen olleen ristiriidassa perustuslain kanssa.
Elokapinan aktivistit saivat sakkoja niskoittelusta poliisia vastaan – oikeuden mukaan Mannerheimintien tukkiminen uudelleen oli laitonta
Elokapinan aktivistit harkitsevat valittavansa Helsingin käräoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.
Tiesitkö tämän laeista? Viisi faktaa perustuslaista
Kiinnostavia faktoja kolmen minuutin videolla.

Chile saa kaikkien aikojen nuorimman presidenttinsä – 35-vuotias Gabriel Boric on runosielu, katumielenosoittaja ja maltillinen sosialisti
Gabriel Boricin iso työ tulee olemaan diktatuuriajan perustuslain uusiminen. Kampanjassaan hän avasi sisintään ja peitti tatuointinsa.

Koulut voivat edelleen järjestää juhlia kirkossa – perustuslakivaliokunnan mielestä tila ei tee juhlasta uskonnollista
Perustuslakivaliokunta kuitenkin katsoo, että juhlien järjestämiseen kirkossa liittyy tiettyjä jännitteitä ja että oppilaiden uskonnonvapaus on turvattava.
Korkein oikeus määräsi haudan avattavaksi avioliiton ulkopuolella syntyneen henkilön isän selvittämiseksi
Korkeimman oikeuden mukaan yksilöllä on oikeus tuntea biologinen syntyperänsä. Haudan avaaminen isyystutkimusta varten on oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta annetun lain mukaan kiellettyä, mutta KKO antoi perustuslaille etusijan.
Puolueet ovat yhä haluttomia korjaamaan vaalijärjestelmän vinoumia – muistiot avaavat, miten muutokset heilauttaisivat eduskunnan paikkajakoa
Ylen tietojen mukaan puolueet eivät ole löytäneet yhteistä näkemystä vaalilainsäädännön uudistamisesta. Useat samankaltaiset hankkeet ovat viime vuosikymmeninä kariutuneet.

Janne “Rysky” Riiheläisen kolumni: Ulko- ja turvallisuuspolitiikan valtaoikeudet Suomessa sisältävät heikkouden, josta ei haluta puhua
Perustuslakimme edellyttää presidentin ja hallituksen sujuvaa yhteistyötä. Entä jos näin ei olisikaan? Sellainen tilanne voi olla edessä seuraavien vaalien jälkeen, jos yhteistä näkemystä ei ole esimerkiksi Euroopan unionista, kirjoittaa Riiheläinen.

Puolalaiset julistivat viikonlopun mielenosoituksissa eurooppalaisuuttaan – "Ei Polexitille, me pysymme EU:ssa"
Väen sai kaduille Puolan viimeviikkoinen päätös uhmata EU:n lainsäädäntöä. Mielenosoittajien pelkona on "Polexit", maan luisuminen Euroopan unionin ulkopuolelle.
Korkein hallinto-oikeus: yliopistojen ylioppilaskuntien pakkojäsenyys ei ole perustuslain vastainen – turkulaisopiskelijat hävisivät vuosien kiistan
Korkein hallinto-oikeus katsoo, että yliopistojen opiskelijat eivät saa vapaaehtoisesti valita, kuuluvatko he ylioppilaskuntaan vai ei. Pakkojäsenyyden perusteita on selvitetty vuodesta 2018 lähtien.
Puolan ja EU:n kiista perustuslaista syvenee, EU kommentoi Puolan lainsäädäntöä koskevaa linjausta – "Puola leikkii tulella"
Puolan perustuslakituomioistuin linjasi torstaina, että osa EU:n perussopimusten artikloista on maan perustuslain vastaisia. EU-komission mukaan se tekee kaikkensa, jotta unionin yhteinen lainsäädäntö säilyttäisi asemansa etusijalla.
Puolan perustuslakituomioistuin linjasi, että osa EU:n lainsäädännöstä on maan perustuslain vastaisia
"He ovat viemässä meitä ulos EU:sta", sanoi linjausta vastustanut mielenosoittaja rakennuksen ulkopuolella.

Perustuslakivaliokunta hyväksyi koronapassin, mutta jätti auki, kuinka nuoret lapset voi velvoittaa käyttämään sitä – passi voi tulla käyttöön jo ensi viikolla
Perustuslakivaliokunta jätti päätäntävallan koronapassin ikärajasta eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.
Yhdysvaltain aborttikiista on paljon enemmän kuin kiista abortista – nyt se on tullut hetkeen, jota on odotettu ja pelätty vuosikymmenet
Enemmistö yhdysvaltalaisista kannattaa abortin laillisuutta. Silti USA:n aborttitaistelusta on tullut maan poliittisen kahtiajaon symboli. Abortti on ollut Yhdysvalloissa laillinen lähes puoli vuosisataa. Tämän syksyn jälkeen tilanne voi olla toinen.
Kari Enqvistin kolumni: Voivatko perustuslakiasiantuntijat erehtyä?
Perustuslakiasiantuntijoita kuunnellessa tuntuu kuin he kaikki olisivat aina oikeassa tai he ainakin esiintyvät niin. Mutta perustuslakiasiantuntijatkin ovat ihmisiä, hekin voivat olla väärässä, kirjoittaa Enqvist.
Keikkatalouden yritykset kärsivät takaiskun Kalifornian oikeudessa – Tuomari totesi lain kuljettajien asemasta perustuslain vastaiseksi
Uberin, Lyftin ja muiden sovellusperustaisten kuljetusyhtiöiden lobbaama laki hyväksyttiin kansanäänestyksessä Kaliforniassa marraskuussa. Laki määritti yhtiöiden kuljettajat yksityisiksi urakoitsijoiksi. Oikeuskamppailulla voi olla vaikutuksia niin sanotussa keikkataloudessa työskentelevien asemaan koko Yhdysvalloissa.
Tunisian presidentti keskeytti parlamentin toiminnan ja irtisanoi pääministerin – parlamentin puhemies syyttää presidenttiä vallankaappausyrityksestä
Valtapuolue kuvailee presidentin päätöksen olevan vuoden 2011 vallankumouksen ja muutama vuosi tämän jälkeen laaditun perustuslain vastainen vallankaappaus.
Puolassa oikeus ottaa kantaa EU-kiistaan: Meneekö oma perustuslaki EU-lain edelle vai päinvastoin?
Päätös liittyy kiistelyyn Puolan oikeuslaitosuudistuksesta. EU katsoo uudistuksen horjuttavan oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja EU-tuomioistuin on vaatinut perumaan osia siitä. Puolan hallitukselle tämä ei sovi.

Perustuslakivaliokunta esittää hallituksen maahantulomallin voimassaolon lyhentämistä syksyyn – esitys voi edetä eduskunnassa
Perustustuslakivaliokunnan lausunto hallituksen pitkään valmistelemasta maahantulomallista on valmistunut. Sosiaali- ja terveysvaliokunta aloittaa esityksen käsittelyn maanantaina. Tavoitteena on saada esitys äänestykseen vielä ennen istuntotaukoa.
Viisi Kymsoten päättäjää tahtoo kiireellisiä toimia hätämajoitustilanteeseen – nyt kaikkia ei voida auttaa, vaikka perustuslaki vaatii niin
Kymenlaaksossa ei tällä hetkellä ole sopivaa paikkaa esimerkiksi päihdeongelmaisille, jotka eivät kykene päästämään huumeista irti. Kymsoten yhtymävaltuutetut ovat ryhtyneet toimiin asian korjaamiseksi. Kymsoten hallitus käsittelee asiaa viikon päästä.

Erkka Mikkonen: Venäjän Pohjois-Kaukasiassa Koraani menee perustuslain edelle, eikä shortseja suvaita edes turisteilla
Etelä-Venäjällä sijaitseva Dagestanin tasavalta on avautunut matkailulle, mutta jännitteet venäläisiä kohtaan kytevät pinnan alla. Paikalliset pelkäävät, että pohjoisesta tulevat matkailijat turmelevat nuorison, kirjoittaa Mikkonen blogissaan.
Kirjeenvaihtajalta: Ruotsissa osoitettiin jälleen hallituksen virheet koronanhoidossa – vastuunkantajat pysyvät yhä piilossa
Raportin mukaan Ruotsin hallituksen olisi pitänyt toimia nopeammin, selkeämmin ja voimakkaammin. Esimerkiksi kauppojen sulkemiset mahdollistava pandemialaki valmistui vasta toisen aallon huipun jälkeen.
Hallituksen sähkönsiirtoesitys etenee – Perustuslakivaliokunta näyttää siirtomaksujen nousua hillitsevälle esitykselle vihreää valoa
Sähkömarkkinalain hyväksymisellä on kiire, sillä Energiavirasto tarvitsee aikaa valvontamallinsa päivittämiseen. Lakiesityksessä muun muassa vuotuinen maksujen korotuskatto on laskemassa 15 prosentista 8 prosenttiin.

Parliamentary committee approves basic Sote solutions, calls for corrections
Previous attempts to advance the reform of social and healthcare services have become bogged down by constitutional issues.
Johtaja Juha Kinnunen: "Hyvinvointialue voisi aloittaa vuonna 2023" – perustuslakivaliokunnan lausunto sotesta on valmistunut
Mikäli uudistus etenee ripeästi ja hyvinvointialueet syntyvät, tarkoittaa tämä kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirin lakkaamista, sanoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö siirtyy hyvinvointialueen palvelukseen.
Pääseekö sote tällä kertaa maaliin? Työ on loppusuoralla, eikä uudistus näytä törmäävän perustuslakiin
Perustuslakivaliokunnan odotetaan saavan lausuntonsa hallituksen sote-esityksestä valmiiksi tällä viikolla. Vaikeimmat kysymykset liittyvät sote-palvelujen ulkoistamiseen sekä Uuttamaata ja Helsinkiä koskevaan erillisratkaisuun.
Italian perustuslakituomioistuin: Mafiosojen kovat tuomiot ovat perustuslain vastaisia
Mafiarikoksista elinkautisen vankeustuomion saaneille ei ole ollut oikeutta hakea ehdonalaiseen tai saada muita myönnytyksiä hyvän käytöksen vuoksi, elleivät he anna viranomaisille tietoja mafiasta. Käytäntöä on perusteltu mafian vastaisella taistelulla.