Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomalaiset marjat ovat aivoruuan aatelia – Tutkija: "Ehdottomasti mieluummin marjoja kuin tuontihedelmiä"

Aivoja on tankattava säännöllisesti, mutta ei millä tahansa polttoaineella. Aivot tarvitsevat kuitua, vitamiineja, rasvaa ja sokeria. Ravinto vaikuttaa mielialaan, vireyteen ja jopa muistiin.

Tyrnikärpänen tekee tuhojaan rannikolla – "Tuho on niin totaalista, ettei mehua enää saa"

Tyrnikärpäsestä on tehty havaintoja Turun seudulta Kokkolaan saakka. Tyrnituhojen syynä voi olla myös uusi sienitauti.

Tyrnistä intiimivoidetta: Torniossa jalostetaan 200 jalkapallokentällistä marjoja vuodessa

Suomessa luonnonvaraisena kasvava kirpeä tyrni on monipuolinen raaka-aine. Yliopistotasoista tutkimusta tyrnistä on tehty 1990-luvulta saakka.

Marjat ovat Pohjolan superhedelmiä

Vitamiinit marjoista.

Valmista kotimainen chili con carne kaalitacossa

Kaalitacot chili con carne täytteellä.

Tiesitkö tämän tyrnistä?

Rannikoiden kirpeä marja on vitamiinipommi!

"Nämä ovat oikeita flunssan ehkäisypillereitä" – Poimi ilmaiset ainekset vaikka smoothieen kaupungin mailta

Helsingin yleisillä viheralueilla ja puistoissa kasvaa monia syötäväksi kelpaavia marjoja sekä hedelmiä. Niitä saa vapaasti poimia, kunhan ei vahingoita kasveja. Katso videolta, miten terveellinen pihlajanmarja-tyrnismoothie valmistetaan.

Tyrniä uhkaa ulkomainen vieras – tyrnikärpänen tuhoaa supermarjan satoa

Suomessa on havaittu uusi tulokaslaji, joka uhkaa tyrnimarjan satoa. Tuholainen jättää jälkeensä vain tyhjät marjan kuoret.

Lauantai 3.10.2015

Suomessa on ollut mielenosoituksia maahanmuuttoa vastaan ja sen puolesta. Valio-myrsky teki vahinkoja eri puolilla Suomea. Tyrnimarja on vitamiinipommi. Lapissa satoi ensilumi.

Tehomarja kuin miniappelsiini – tyrnillä vielä tuntemattomia supervoimia

Tyrnimarja tunnetaan vitamiinipommina ja rasvahappojen lähteenä, mutta kasvin lehdissä on vitamiinien lisäksi myös proteiinia. Tyrnin lehdet sopivatkin esimerkiksi teeksi ja viherjauheeksi, kenties myös rehukäyttöön.

90-vuotias Hilkka myy superfoodia Lontooseen – ei tarvetta mainostamiselle

Yrittäjä Hilkka Ahonen aloitti tyrninviljelyn vasta jäätyään eläkkeelle. Tyrnimehua ja -jauhetta tilataan nyt kaikkialta Suomesta ja sitä viedään myös Lontooseen. Vakava sairastuminen ei sinnikästä yrittäjää ole hidastanut, ja hän on vastikään laajentanut karpalotuotteisiin.

Kolme tehoyrttiä

Kolme helppoa tehoyrttiä

Tyrni, mesiangervo, karpalo ja koivunlehdet – maailman parhaaksi valittu gini saa makunsa Suomen luonnosta

Kotimainen Kyrö Distillery on huimassa nousukiidossa. Tislaamon gineistä kaksi valittiin viime viikolla kansainvälisessä kilpailussa maailman terävimpään kärkeen. Maailman parhaaksi valitun Napue-ginin maku syntyy monimutkaisen prosessin päätteeksi.

Belgian paras suklaamestari uudistaa vuosisatojen perinteitä

David Maenhout yhdistää suklaaseen balsamicoa, tuoretta minttua tai tyrnimarjoja.

Suomalaista tyrniä ja silliä kaupitellaan ranskalaisille herkkusuille

Suomalaisille elintarvikkeille etsitään uusia markkinoita, esimerkiksi Ranskasta. Elintarvikevientiin syntyi elokuussa lähes 300 miljoonan euron vaje Venäjän asettamien vastapakotteiden takia. Ranskassa olisi kysyntää etenkin suomalaisille erikois- ja luksustuotteille.

Makutestin voiton vei tyrniä muistuttava tomaatti

Yle Perämeren toimittajan omin käsin istuttamat tomaatit ovat kypsyneet maisteltaviksi. "Radioaktiiviseksi tomaatiksi" leikkisästi suorassa lähetyksessä nimetty suklaakirsikkatomaatti jäi makutestissa kuitenkin piskuisen oranssinsävyinen sun gold -lajikkeen taakse.

Tyrnin viljelyala laskee – uudet lajikkeet pelastajiksi

Tyrnin viljelyala on laskenut kymmenessä vuodessa 80 hehtaaria. Tyrnibuumin aikana viljelmiä perustaneet viljelijät ovat huomanneet, että tyrni on hankala kasvi Suomen oloissa. Nyt viljelijöistä on jäljellä enää sinnikkäimmät, jotka ovat kehittäneet kasvia ja uskovat uusien lajikkeiden nostavan vielä tyrnin viljelyalaa Suomessa.

Ulkomaalaisten poimijoiden tuloa Suonenjoelle lykätään kylmän sään vuoksi

Venäjän Karjalasta tulevia poimijoiden saapumista Suonenjoelle on jarruteltu mansikan hitaan kypsymisen takia. Sen sijaan osa Ukrainasta on jo tullut poimijoita mansikkaviljelmille.

Atopian hoitokonstit ovat monet

Atoopikon saamat hoito-ohjeet riippuvat siitä, keneltä kysyy. Pakkaskaudella kiusallisen kutiavaksi ja halkeilevaksi yltyvää atooppista ihottumaa voi fytonomin mukaan lievittää luonnontuotteilla. Ihotautipoliklinikan ylilääkäri puolestaan suosittelee esimerkiksi perusvoiteita ja kortisonia.

Puolukka ja mustikka pelastivat marjakaupan

Metsämarjoja ostettiin viime kesänä lähes ennätysmäärä. Puolukan ja mustikan ostomäärät olivat yli kaksinkertaiset pitkän ajan keskiarvoon verrattuna.

Poriin Euroopan ensimmäinen ruokapuisto?

Poriin halutaan ainutlaatuinen ruokapuisto vuoden 2018 asuntomessujen yhteyteen. Ruokaa tuottava viheralue voidaan rakentaa samalla vaivalla kuin tavallinenkin puisto.

Tyrni menestyy hyvin myös Pohjois-Suomessa

Turun yliopiston kokeilualue Kittilän Tepastossa antoi tänä syksynä aivan erityisen suuren marjasadon. Lappalaisen tilalla Lohirannassa on Turun yliopisto jo kymmenen vuotta seurannut istutettujen tyrnipensaiden menestymistä ja satoisuutta. Yliopisto tekee seurantayhteistyötä paikallisen viljelijän, Seppo Lappalaisen kanssa.

Marjan laatu ei ole pelkästään säästä kiinni

Yleisesti luullaan, että auringonpaiste ja sade lisäävät marjojen ravintoarvoja ja laatukin paranee. Jie Zhengin väitöstutkimus todisti, että herukoiden ja tyrnien laatuun vaikuttaa eniten marjan lajike. Sen sijaan kasvuolosuhteiden vaikutukset ovat hyvin kasvikohtaisia.

Tyrni ja mustikka tukevat erityisesti riskiryhmien verisuoniterveyttä

Tyrnin ja mustikan sydän- ja verisuoniterveyttä tukeva vaikutus on suurempi niillä, joiden rasva-arvot ovat jo riskirajan tuntumassa, kuin täysin terveillä. Marjat parantavat kokonaisterveyttä jo arkipäivään sopivilla annoksilla.

Mustikka, puolukka ja tyrni taistelivat - tasapeli tuli

Mustikka, puolukka ja tyrni ovat kaikki supermarjoja, jotka vahvistavat syöjänsä eri ominaisuuksia. Haluatko satsata näkökykyyn, vahvoihin kynsiin vai terveisiin virtsateihin?

"Kertakaikkiaan ihana marja" – hieno lakkasato hellii hillan ystäviä

Lakkapaikkoja ei tarvitse tänä vuonna hakea välttämättä kaukaa. Keruutuotetarkastaja neuvoo hyödyntämään hillasta myös sen siemenet, kannan ja lehdet.

Kuntapäättäjät juhlivat peltihallissa

Kuntapäivien iltajuhla järjestettiin tiistaina Oulun sataman hallissa. Puitteet keräsivät kiitosta, mutta vilu vaivasi etenkin naisväkeä.

Antin penaali voi yllättää opettajan

Toisen hauskuus on toisen hampaiden narskutus. Oppilaille uh niin iiihhanat hokemat voivat ajaa opettajat siihen tilaan, että hermo piukkuu ja soijaa pukkaa. Ai niin, ja Putous se tunkee kuulemma läpi kaikessa, sanovat opettajat.

Aromtech etsii tyrnin salaisuutta

Parikymmentä vuotta Torniossa toiminut Aromtech kehittää terveysvaikutteisia elintarvikkeita. Nyt tähtäimessä on saada tieteellistä näyttöä Omega 7 -tuotteen myönteisistä vaikutuksista naisten vaihdevuosioireisiin.

Mustikkaa vielä maat pimeänä

Radio Perämeren aamutoimitus lähti kauniin syysaamun kunniaksi marjametsään Keminmaahan. Oppaaksi kainaloon tarttui Kourin Marjatta. Marjapartion yllätykseksi makeaa sinistä metsänviljaa sattui eteen vielä paljon. Punainen puolukka vielä piilottelee sammaleen keskellä.

Tyrnin viljelyssä suurin haaste on poiminnassa

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT on saanut lupaavia tuloksia pohjalaistiloille kehittämistään pelto- ja puutarhakasveista. Nelivuotisessa hankkeessa selvitettiin erityisesti tyrnin, porkkanan ja syysrypsin viljelyhaasteita.

Väitös: Brändillä on vaikutusta ruuan makuun

Jos ruokabrändi on hyvin markkinoitu, kuluttaja voi joustaa ruuan mausta, todetaan tuoreessa väitöstutkimuksessa. Toisaalta tunnettukin ruoka voi maistua pahalta, jos kuluttajan arvot eivät ole sopusoinnussa brändimielikuvien kanssa.

Piikit pelottavat poimijat tyrnipensaista

Tyrnimarjan mittavat terveysvaikutukset tunnetaan hyvin. Marjoja jää kuitenkin pensaisiin, koska tyrniä pidetään hankalana poimittavana. Muun muassa Laukaassa tyrniä on tarjolla itsepoimijoille, mutta joka syksy oranssinkeltaisia terveyspommeja jää myös räkättirastaiden ruoaksi.

Lämmin sää pani vauhtia puutarhatöihin

Ennätyksellisen lämpimät päivät ovat saaneet väen puutarhatöihin. Puutarha-alan kaupoissa sesonki käynnistyi harvinaisen ripeästi ja esimerkiksi Seinäjoen jäteasemalla puutarhajätteiden viejistä muodostui jo jonoja.

Pikseliähky-festivaali tarjoilee sähkötapaksia

Elektronisen taiteen festivaali Pikseliähky täyttää kymmenen vuotta. Helsingissä Suomenlinnassa tällä viikolla järjestettävässä tapahtumassa esitellään kokeellista ja yhteiskunnallisesti kantaaottavaa taidetta. Festivaalin työpajoissa on tehty esimerkiksi sähkötapaksia.

Omalääkärin vastaanotto 8.2.2011

Aiheina mm. ihomuutokset ja tyrnin terveysvaikutukset

Superfood ihastuttaa ja vihastuttaa

Terveellisyyttä uhkuva superfood on parin viime vuoden aikana ujuttautunut suomalaiseen ravintosanastoon ja yhä useammat kuluttajat ovat siitä myös innostuneet. Toisia nimitys taas ärsyttää. Niin sanottua superruokaa tuodaan Suomen markkinoille kaukomailta, mutta sitä löytyy myös kotoisista lähimetsistä.

Tyrniöljy auttaa kuivasilmäisyyteen

Säännöllinen tyrniöljyn nauttiminen auttaa kuivasilmäisyydestä kärsiviä. Tähän tulokseen on tullut Turun yliopistossa perjantaina väittelevä FM Petra Larmo. Hän on selvittänyt väitöksessään tyrniöljyn ja tyrnimarjan terveysvaikutuksia.

Marjat ehkäisevät rasvamaksaa

Kotimaiset marjat ovat oiva keino ehkäistä kakkostyypin diabeteksen aiheuttamaa maksan rasvoittumista. Väitöstutkimuksen mukaan syömällä mustikkaa, puolukkaa, mustaherukkaa ja tyrniä pystyttiin vähentämään rasvan kerääntymistä maksaan.

Loruista tuli Kakaroille karpaloita

Kakaroille karpaloita, lapsosille lakkahilloa, muksuille mustikoita, tyttösille tyrnimarjoja, vauveleille vaapukkasosetta, viikareille viinimarjoja... Kirjoittajaryhmä Rinki julkistaa Lasten toiminnallisen Kakaroille karpaloita -lorukirjan Kemin kirjastossa keskiviikkona.

Tyrnikausi alkoi

Tyrnin poiminta on alkanut pohjalaismaakunnissa. Sato jää tänä vuonna kolmasosaan viime vuodesta.

Tyrni on pohjoisen appelsiinipuu

Tyrnimarjassa on enemmän C-vitamiinia kuin hillassa ja enemmän sydänsairauksia ja syöpää ehkäiseviä antioksidantteja kuin hedelmissä.

Marjat tepsivät rasvamaksaan

Rasvamaksan syntyä voi tuoreen tutkimuksen mukaan välttää syömällä kotimaisia marjoja. Tutkittavat söivät viiden kuukauden ajan mustaherukkaa, tyrniä, puolukkaa ja mustikkaa.

Marjanviljelyyn haetaan uutta puhtia

ProAgria auttaa Länsi-Suomen marjanviljelijöitä kehittämään tilojaan. Seinäjoella on käynnistynyt esiselvityshanke, jolla kartoitetaan pohjalaismaakuntien, Pirkanmaan ja Satakunnan marjatilojen kehittämistarpeet.

Vitamiinipommit helteen puristuksessa

Syksyn tyrnisato odottaa vielä valmistumistaan. Tällä hetkellä satoa ei oikein voi edes ennustaa, mutta kesäiset helteet eivät ole C-vitamiinipommia ainakaan hellineet, kertoo tyrninkasvattaja Leo Vimpari Utajärveltä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle