Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Näin ammattilainen kerää tyrninmarjat piikikkäästä pensaasta

Tällä pellolla kasvaa 1 600 tyrnipensasta, mutta marjojen poimiminen on haaste – käsityönä tehtävä keruu tapahtuu ovelan kikan avulla

Oululaisen viljelijän Seppo Helasen pellolta satoa on tänä syksynä luvassa jopa nelisen tuhatta kiloa. Sadonkorjuu vaatii käsivällisyyttä ja omanlaiset konstinsa: marjat irrotetaan käsityönä piikkioksista.

Louen maatalousoppilaitoksen toimipaikkapäällikkö Jarmo Saariniemi seisoo koeviljelmäalueella, taustalla näkyy humalaköynnöksiä varten pystytettyj pylväitä

Tervolassa haetaan kokemuksia humalan, tyrnin ja nokkosen viljelystä – ensi vuonna Louelle tulee myös Pelson lampaita ja lapinlehmiä

Suomessa kasvatetulle humalalle olisi kysyntää panimoissa. Tervolassa tutkitaan mahdollisuuksia lisätä tuotantoa. Louella on koeviljelyssä myös esimerkiksi tyrniä.

Kurtturuusu lähikuvassa.

Kurtturuusu hävitetään saaristosta glyfosaatin avulla – vieraslaji uhka myös tyrnipensaalle

Kurtturuusu on vieraslaji jonka viljely kiellettiin vuonna 2019. Ellei kurtturuusua kitketä pois, katsotaan myös rauhaan jättäminen kasvattamiseksi. Metsähallitus on päättänyt kitkeä lajin saaristosta ja rannikolta kiistellyn glyfosaatin avulla.

Tyrnimarjoja pensaassa

Utsjoelle perustetaan maailman pohjoisimmat tyrnikoealat

Karigasniemelle on talven aikana rakennettu poroilta ja jäniksiltä suojattu koeala, johon istutetaan tiistaina 200 ensimmäistä kotimaista alkuperää olevaa tyrnitainta. Pieni määrä taimia sijoitetaan myös Lapin tutkimuslaitos Kevolle.

Tyrnileivos

Tornion 400-vuotisjuhlavuoden leivos maistuu tyrnille

Tornion kaupunki täyttää ensi vuonna 400 vuotta.

karviaisia mustikoita ja mansikoita rasioissa

Suomalaiset marjat ovat aivoruuan aatelia – Tutkija: "Ehdottomasti mieluummin marjoja kuin tuontihedelmiä"

Aivoja on tankattava säännöllisesti, mutta ei millä tahansa polttoaineella. Aivot tarvitsevat kuitua, vitamiineja, rasvaa ja sokeria. Ravinto vaikuttaa mielialaan, vireyteen ja jopa muistiin.

Tyrnikärpäsen tuhoamia marjoja.

Tyrnikärpänen tekee tuhojaan rannikolla – "Tuho on niin totaalista, ettei mehua enää saa"

Tyrnikärpäsestä on tehty havaintoja Turun seudulta Kokkolaan saakka. Tyrnituhojen syynä voi olla myös uusi sienitauti.

Toimitusjohtaja Helena Korte esittelee tehtaan raaka-aineita

Tyrnistä intiimivoidetta: Torniossa jalostetaan 200 jalkapallokentällistä marjoja vuodessa

Suomessa luonnonvaraisena kasvava kirpeä tyrni on monipuolinen raaka-aine. Yliopistotasoista tutkimusta tyrnistä on tehty 1990-luvulta saakka.

Jordgubbar i en skål

Marjat ovat Pohjolan superhedelmiä

Vitamiinit marjoista.

Valmis annos kaalitacoa lautasella

Valmista kotimainen chili con carne kaalitacossa

Kaalitacot chili con carne täytteellä.

Lähikuvassa tyrnit.

Tiesitkö tämän tyrnistä?

Rannikoiden kirpeä marja on vitamiinipommi!

Uutisvideot: Näin valmistuu Tuiren pihlajanmarjatyrnismoothie - marjat löytyvät Vuosaaren puistoista

"Nämä ovat oikeita flunssan ehkäisypillereitä" – Poimi ilmaiset ainekset vaikka smoothieen kaupungin mailta

Helsingin yleisillä viheralueilla ja puistoissa kasvaa monia syötäväksi kelpaavia marjoja sekä hedelmiä. Niitä saa vapaasti poimia, kunhan ei vahingoita kasveja. Katso videolta, miten terveellinen pihlajanmarja-tyrnismoothie valmistetaan.

Tyrnikärpäsen tuhoamia marjoja.

Tyrniä uhkaa ulkomainen vieras – tyrnikärpänen tuhoaa supermarjan satoa

Suomessa on havaittu uusi tulokaslaji, joka uhkaa tyrnimarjan satoa. Tuholainen jättää jälkeensä vain tyhjät marjan kuoret.

luminen suo

Lauantai 3.10.2015

Suomessa on ollut mielenosoituksia maahanmuuttoa vastaan ja sen puolesta. Valio-myrsky teki vahinkoja eri puolilla Suomea. Tyrnimarja on vitamiinipommi. Lapissa satoi ensilumi.

Tyrnipensas

Tehomarja kuin miniappelsiini – tyrnillä vielä tuntemattomia supervoimia

Tyrnimarja tunnetaan vitamiinipommina ja rasvahappojen lähteenä, mutta kasvin lehdissä on vitamiinien lisäksi myös proteiinia. Tyrnin lehdet sopivatkin esimerkiksi teeksi ja viherjauheeksi, kenties myös rehukäyttöön.

Marjayrittäjä Hilkka Ahonen kuivattaa myös karpaloita kotitilallaan Raahen Piehingin kylällä.

90-vuotias Hilkka myy superfoodia Lontooseen – ei tarvetta mainostamiselle

Yrittäjä Hilkka Ahonen aloitti tyrninviljelyn vasta jäätyään eläkkeelle. Tyrnimehua ja -jauhetta tilataan nyt kaikkialta Suomesta ja sitä viedään myös Lontooseen. Vakava sairastuminen ei sinnikästä yrittäjää ole hidastanut, ja hän on vastikään laajentanut karpalotuotteisiin.

kuivattua nokkosta, voikukanjuurta, tyrnin lehtiä

Kolme tehoyrttiä

Kolme helppoa tehoyrttiä

Kyrö Distilleryn toimitusjohtaja Miika Lipiäinen ja markkinoinnista ja brändistä vastaava Mikko Koskinen.

Tyrni, mesiangervo, karpalo ja koivunlehdet – maailman parhaaksi valittu gini saa makunsa Suomen luonnosta

Kotimainen Kyrö Distillery on huimassa nousukiidossa. Tislaamon gineistä kaksi valittiin viime viikolla kansainvälisessä kilpailussa maailman terävimpään kärkeen. Maailman parhaaksi valitun Napue-ginin maku syntyy monimutkaisen prosessin päätteeksi.

David Maenhout

Belgian paras suklaamestari uudistaa vuosisatojen perinteitä

David Maenhout yhdistää suklaaseen balsamicoa, tuoretta minttua tai tyrnimarjoja.

Ranskalainen messuvieras tutustuu tyrnimehuun.

Suomalaista tyrniä ja silliä kaupitellaan ranskalaisille herkkusuille

Suomalaisille elintarvikkeille etsitään uusia markkinoita, esimerkiksi Ranskasta. Elintarvikevientiin syntyi elokuussa lähes 300 miljoonan euron vaje Venäjän asettamien vastapakotteiden takia. Ranskassa olisi kysyntää etenkin suomalaisille erikois- ja luksustuotteille.

Kirsikkatomaatit kupeissa ja pussukoissa

Makutestin voiton vei tyrniä muistuttava tomaatti

Yle Perämeren toimittajan omin käsin istuttamat tomaatit ovat kypsyneet maisteltaviksi. "Radioaktiiviseksi tomaatiksi" leikkisästi suorassa lähetyksessä nimetty suklaakirsikkatomaatti jäi makutestissa kuitenkin piskuisen oranssinsävyinen sun gold -lajikkeen taakse.

Tyrni

Tyrnin viljelyala laskee – uudet lajikkeet pelastajiksi

Tyrnin viljelyala on laskenut kymmenessä vuodessa 80 hehtaaria. Tyrnibuumin aikana viljelmiä perustaneet viljelijät ovat huomanneet, että tyrni on hankala kasvi Suomen oloissa. Nyt viljelijöistä on jäljellä enää sinnikkäimmät, jotka ovat kehittäneet kasvia ja uskovat uusien lajikkeiden nostavan vielä tyrnin viljelyalaa Suomessa.

Kaksi ukrainalaista miestä kastelee mansikantaimia tunnelikasvihuoneessa.

Ulkomaalaisten poimijoiden tuloa Suonenjoelle lykätään kylmän sään vuoksi

Venäjän Karjalasta tulevia poimijoiden saapumista Suonenjoelle on jarruteltu mansikan hitaan kypsymisen takia. Sen sijaan osa Ukrainasta on jo tullut poimijoita mansikkaviljelmille.

Atooppinen iho kutisee kuivalla talvikelillä.

Atopian hoitokonstit ovat monet

Atoopikon saamat hoito-ohjeet riippuvat siitä, keneltä kysyy. Pakkaskaudella kiusallisen kutiavaksi ja halkeilevaksi yltyvää atooppista ihottumaa voi fytonomin mukaan lievittää luonnontuotteilla. Ihotautipoliklinikan ylilääkäri puolestaan suosittelee esimerkiksi perusvoiteita ja kortisonia.

Saija Kartano punnitsee puolukkaa.

Puolukka ja mustikka pelastivat marjakaupan

Metsämarjoja ostettiin viime kesänä lähes ennätysmäärä. Puolukan ja mustikan ostomäärät olivat yli kaksinkertaiset pitkän ajan keskiarvoon verrattuna.

Ruokapuisto 2018 Facebook-sivut

Poriin Euroopan ensimmäinen ruokapuisto?

Poriin halutaan ainutlaatuinen ruokapuisto vuoden 2018 asuntomessujen yhteyteen. Ruokaa tuottava viheralue voidaan rakentaa samalla vaivalla kuin tavallinenkin puisto.

Tepastossa tyrnipensaita kasvattava maanviljelijä Seppo Lappalainen sanoo, että tämän syksyn marjasato oli kerrassaan hyvä. Seppo uskoo, että suuri sato johtui aikaisesta keväästä ja onnistuneesta pölytyksestä. Marjat kypsyivät aikaisin, kun ne yleensä ovat kypsiä syys-lokakuun vaihteessa.

Tyrni menestyy hyvin myös Pohjois-Suomessa

Turun yliopiston kokeilualue Kittilän Tepastossa antoi tänä syksynä aivan erityisen suuren marjasadon. Lappalaisen tilalla Lohirannassa on Turun yliopisto jo kymmenen vuotta seurannut istutettujen tyrnipensaiden menestymistä ja satoisuutta. Yliopisto tekee seurantayhteistyötä paikallisen viljelijän, Seppo Lappalaisen kanssa.

Tyrnin marjoja.

Marjan laatu ei ole pelkästään säästä kiinni

Yleisesti luullaan, että auringonpaiste ja sade lisäävät marjojen ravintoarvoja ja laatukin paranee. Jie Zhengin väitöstutkimus todisti, että herukoiden ja tyrnien laatuun vaikuttaa eniten marjan lajike. Sen sijaan kasvuolosuhteiden vaikutukset ovat hyvin kasvikohtaisia.

Tyrnimarjoja.

Tyrni ja mustikka tukevat erityisesti riskiryhmien verisuoniterveyttä

Tyrnin ja mustikan sydän- ja verisuoniterveyttä tukeva vaikutus on suurempi niillä, joiden rasva-arvot ovat jo riskirajan tuntumassa, kuin täysin terveillä. Marjat parantavat kokonaisterveyttä jo arkipäivään sopivilla annoksilla.

Kuva oransseista tyrnimarjoista.

Mustikka, puolukka ja tyrni taistelivat - tasapeli tuli

Mustikka, puolukka ja tyrni ovat kaikki supermarjoja, jotka vahvistavat syöjänsä eri ominaisuuksia. Haluatko satsata näkökykyyn, vahvoihin kynsiin vai terveisiin virtsateihin?

Hillaa pakasterasioissa hillasuolla

"Kertakaikkiaan ihana marja" – hieno lakkasato hellii hillan ystäviä

Lakkapaikkoja ei tarvitse tänä vuonna hakea välttämättä kaukaa. Keruutuotetarkastaja neuvoo hyödyntämään hillasta myös sen siemenet, kannan ja lehdet.

Matti Pennanen ja Riikka Moilanen

Kuntapäättäjät juhlivat peltihallissa

Kuntapäivien iltajuhla järjestettiin tiistaina Oulun sataman hallissa. Puitteet keräsivät kiitosta, mutta vilu vaivasi etenkin naisväkeä.

Karim Z. Yskowicz-hahmo Putouksen neljännellä tuotantokaudella.

Antin penaali voi yllättää opettajan

Toisen hauskuus on toisen hampaiden narskutus. Oppilaille uh niin iiihhanat hokemat voivat ajaa opettajat siihen tilaan, että hermo piukkuu ja soijaa pukkaa. Ai niin, ja Putous se tunkee kuulemma läpi kaikessa, sanovat opettajat.

Aromtech Oy:n tutkimus- ja tuotekehityspäällikkö Petra Larmo

Aromtech etsii tyrnin salaisuutta

Parikymmentä vuotta Torniossa toiminut Aromtech kehittää terveysvaikutteisia elintarvikkeita. Nyt tähtäimessä on saada tieteellistä näyttöä Omega 7 -tuotteen myönteisistä vaikutuksista naisten vaihdevuosioireisiin.

Nainen poimii mustikoita metsässä.

Mustikkaa vielä maat pimeänä

Radio Perämeren aamutoimitus lähti kauniin syysaamun kunniaksi marjametsään Keminmaahan. Oppaaksi kainaloon tarttui Kourin Marjatta. Marjapartion yllätykseksi makeaa sinistä metsänviljaa sattui eteen vielä paljon. Punainen puolukka vielä piilottelee sammaleen keskellä.

Tyrnimarjoja.

Tyrnin viljelyssä suurin haaste on poiminnassa

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT on saanut lupaavia tuloksia pohjalaistiloille kehittämistään pelto- ja puutarhakasveista. Nelivuotisessa hankkeessa selvitettiin erityisesti tyrnin, porkkanan ja syysrypsin viljelyhaasteita.

Margariinia ruisleivän päällä.

Väitös: Brändillä on vaikutusta ruuan makuun

Jos ruokabrändi on hyvin markkinoitu, kuluttaja voi joustaa ruuan mausta, todetaan tuoreessa väitöstutkimuksessa. Toisaalta tunnettukin ruoka voi maistua pahalta, jos kuluttajan arvot eivät ole sopusoinnussa brändimielikuvien kanssa.

Piikit pelottavat poimijat tyrnipensaista

Tyrnimarjan mittavat terveysvaikutukset tunnetaan hyvin. Marjoja jää kuitenkin pensaisiin, koska tyrniä pidetään hankalana poimittavana. Muun muassa Laukaassa tyrniä on tarjolla itsepoimijoille, mutta joka syksy oranssinkeltaisia terveyspommeja jää myös räkättirastaiden ruoaksi.

Orvokki kestää myös pakkasta.

Lämmin sää pani vauhtia puutarhatöihin

Ennätyksellisen lämpimät päivät ovat saaneet väen puutarhatöihin. Puutarha-alan kaupoissa sesonki käynnistyi harvinaisen ripeästi ja esimerkiksi Seinäjoen jäteasemalla puutarhajätteiden viejistä muodostui jo jonoja.

Kauhassa olevaan ruoka-annokseen johdetaan sähköä.

Pikseliähky-festivaali tarjoilee sähkötapaksia

Elektronisen taiteen festivaali Pikseliähky täyttää kymmenen vuotta. Helsingissä Suomenlinnassa tällä viikolla järjestettävässä tapahtumassa esitellään kokeellista ja yhteiskunnallisesti kantaaottavaa taidetta. Festivaalin työpajoissa on tehty esimerkiksi sähkötapaksia.

Omalääkärin vastaanotto 8.2.2011

Aiheina mm. ihomuutokset ja tyrnin terveysvaikutukset

Superfoodeja luontaistuotekaupan hyllyllä, esimerkiksi kaakaopavut, kaakaovoi, goji-marjat ja maca-jauhe.

Superfood ihastuttaa ja vihastuttaa

Terveellisyyttä uhkuva superfood on parin viime vuoden aikana ujuttautunut suomalaiseen ravintosanastoon ja yhä useammat kuluttajat ovat siitä myös innostuneet. Toisia nimitys taas ärsyttää. Niin sanottua superruokaa tuodaan Suomen markkinoille kaukomailta, mutta sitä löytyy myös kotoisista lähimetsistä.

Viljelty tyrninmarjapensas.

Tyrniöljy auttaa kuivasilmäisyyteen

Säännöllinen tyrniöljyn nauttiminen auttaa kuivasilmäisyydestä kärsiviä. Tähän tulokseen on tullut Turun yliopistossa perjantaina väittelevä FM Petra Larmo. Hän on selvittänyt väitöksessään tyrniöljyn ja tyrnimarjan terveysvaikutuksia.

Marjat ehkäisevät rasvamaksaa

Kotimaiset marjat ovat oiva keino ehkäistä kakkostyypin diabeteksen aiheuttamaa maksan rasvoittumista. Väitöstutkimuksen mukaan syömällä mustikkaa, puolukkaa, mustaherukkaa ja tyrniä pystyttiin vähentämään rasvan kerääntymistä maksaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle