Uusimmat artikkelit
Chili koukutti Jukka Kilpisen kerralla: ”Kaveri luuli, että olen seonnut”
Chili kuuluu ruokakulttuureihin ympäri maailman, mutta Suomessa monipuolisen maustekasvin käytössä on vielä opeteltavaa. Sen sijaan Suomessa jalostetut chililajikkeet ovat maailmalla haluttuja.
Endorfiiniryöppy on monelle ensimmäinen sysäys kohti chili-innostusta – tulista makumaailmaa voi verrata viininmaisteluun
Chilien kapsaisiini on juuri se ainesosa, joka saa polttavuudestaan huolimatta haluamaan chiliä yhä uudestaan. Chileistä voi löytyä poltteen lisäksi marjaisaa, hedelmäistä tai jopa savuista aromia.
Kuluttajat haluavat nyt lähikukkia – Marianna Liikosen tilalla saattaa kasvaa 15 000 tulppaania ensi keväänä
Avomaalla lähituotantona kasvatetut leikkokukat kiinnostavat kuluttajia. Haasteena on lyhyt ja oikukas satokausi. Myös kasvihuoneviljelijät ovat alkaneet kiinnostua leikkokukkien viljelystä.
Kesäinen kukkaloisto vaatii kymmenien tuhansien eurojen talvilevon – tulipunaiset kannat ovat Tammerkosken tavaramerkki
Talvettaminen takaa sen, että kaupungin kesäkukat ja rungolliset kasvit ovat valmiiksi näyttävän kokoisia. Monivuotiset kasvit viihtyvät +10-asteisessa viileydessä hyvin.
Turkulainen puutarhayritys DeliVerde ajaa tuotantoa alas – sähkön hinta toi työntekijöille muutosneuvottelut
Kaikki yrityksen 50 työntekijää alkavat tekemään lyhennettyä työviikkoa, sillä yritys on ajanut tuotantoaa alas. Sähköä säästetään valottamalla kasvihuoneita vähemmän. Tuotteita ei kasva tavalliseen tapaan.
Monesta tingitään nyt, mutta joulutähti päätyy silti koristamaan juhlapöytää – kasvihuone pisti joulukukat kasvamaan jo kesällä
Joulukukkien vilkkain aika koittaa joulua edeltävällä viikolla. Hyasintti, joulutähti ja amaryllis ovat edelleen joulun suosikkeja.
HAMK etsii maatiloille ja kasvihuoneille ratkaisua biohiilen tuottamiseen
Biohiilelle on entistä enemmän kysyntää. Hämeen ammattikorkeakoulun tutkimushankkeessa selvitetään lämpökattiloiden valjastamista sen valmistukseen.
Kotona kasvatettu kirjolohi vie paljon työtunteja, mutta on hauska harrastus – Aquaponics-järjestelmää hyödynsivät jo muinaiset atsteekit
Kalojen ja kasvien kasvatusjärjestelmä aquaponics mahdollistaa ruuan kasvatuksen kotona. Jos työlle laskee hinnan, niin ruuan kasvatus kotioloissa ei ole taloudellisesti kannattavaa, sillä järjestelmä vaatii säännöllistä hoitamista.
Puutarhat kipuilevat kustannusten nousun kanssa: amaryllikset saattavat maksaa tänä jouluna tavallista enemmän
Joulukukkien kiivain kasvatussesonki on käynnissä kauppapuutarhoissa. Sähkön hinnan nousu ei vaikuta kukkaviljelyssä yhtä voimakkaasti kuin vihannesten kasvatuksessa.
Kotimaisen tomaatin hinta nousee ja määrä vähenee talvella – kauppias arvioi, että asiakkaan kipuraja on 10 euroa kilolta
Tomaattia viljellään tulevana talvena selvästi aiempaa vähemmän. Seinäjokinen kauppias Olli Pehkonen sanoo, että kilohinta saattaa joidenkin arvioiden mukaan nousta jopa 15 euroon.
Kattoon valoisat pleksit ja yrttejä kasvamaan – heikko taloustilanne pakottaa keksimään tyhjiksi jääville turkistarhoille uutta käyttöä
Keski-Pohjanmaalla selvitetään, voisiko kasviviljelystä tulla lisätuloja turkistiloille. Tiloilla on varjotaloja tyhjillään, ja ne voisivat sopia vesiviljelyyn.
Suomen suurin lehtikaalin tuottaja on onnessaan sähkösopimuksestaan – merkit alkoivat näkyä viime kesänä: "Nyt se kyllä heittää häränpyllyä"
Kasvihuoneviljelijät tekevät tällä hetkellä työtään vaikeissa olosuhteissa.
Kotimaisen kurkun ja tomaatin saatavuus heikkenee ensi talvena – osa viljelijöistä keskeyttää tuotannon kalliin sähkön takia
Ensi talven sähkölaskut voivat tuottaa vaikeuksia kasvihuoneviljelijöille.
Korjaa pienvihanneksia koko syksy ja kasvata lehtivihreää lumen tuloon asti
Kylvä ja korjaa lehtivihanneksia koko syksy.
Vähemmän torjunta-aineita, enemmän huomiota maaperään – "Kasvit kasvavat samalla tavalla, mutta viljelytavat muuttuvat" sanoo kasvituotannon lehtori
Ilmastonmuutos ja luontokato pakottavat keksimään uusia keinoja ruoantuotantoon. Tuorein ratkaisu puutarha-alalle on kerrosviljely.
Tänä kesänä kasvatetaan ruokaa parvekkeella ja pihalla – kotiviljely kiinnostaa, mutta hintaa sillekin tulee: "Parempi ettei lähde laskemaan"
Yhä useamalla pihalla ja parvekkeella kasvaa tänä kesänä muutakin kuin silmäniloa. Kotikasvatus kiinnostaa erityisesti siksi, että ruoan alkuperä on yhä merkityksellisempi.
Tornio kasvattaa kesäkukat itse – harvinainen tapa takaa jopa 10 000 kesäkasvia kaupunkikuvaan
Rovaniemi ostaa kukkia 26 000 eurolla, Kemi on karsinut kukkien määrää säästöjen vuoksi.
Lumi satoi puutarhamyymälään – taimikauppa käynnistyy tänä keväänä pari viikkoa myöhässä
Pitkittynyt talvi koettelee puutarhaväen kärsivällisyyttä. Taimet ovat vielä huhtikuussa olleet metrisen hangen alla.
Tiina Liukkosen perheessä ei tarvitse raahata vihanneksia kesällä kaupasta: "On mahtava käydä aamukahvia juodessa poimimassa tomaattia leivän päälle"
Ruuan hinnan nousu ja halu omavaraisuuteen vauhdittavat innostusta hyötykasvien kasvattamiseen. Laukaalainen Tiina Liukkonen kasvattaa kotipihallaan koko perheen kesän vihannestarpeet.

Kallistunut sähkö kuristaa useita kasvihuoneyrityksiä – Suomen suurimpiin kuuluva luonnonvaloviljelmä kannattaa, vaikka satokausi on lyhyt
Kurkkujen ja tomaattien viljely on talvella kallista, kun kasvatus tapahtuu keinovalolla ja -lämmityksellä. Luukkaisen Puutarhalla Kiteellä turvaudutaan kannattavasti auringonvaloon keväästä syksyyn.
Kallis energia voi nostaa kesäkukkien hintoja – puutarhayrittäjä pohtii nyt, miten yritys selviää ensi vuoteen
Kasvihuoneet vaativat paljon energiaa ja lämmityksestä koituva lasku on jo tuplaantunut. Maailmanmarkkinoita ravisuttava tilanne heijastunee myös kesäkukkien hintoihin.
Marjatilallinen lupaa majoittaa kaikki ukrainalaiset työntekijänsä perheineen – taimet saavat jäädä istuttamatta: "Pieni ongelma koko kuvassa"
Keskisen marjatila Kuhmoisissa haluaa olla yhtä uskollinen ukrainalaisille kuin he maatilalle. Tila majoittaa työtekijöiden perheet, jos he pääsevät Suomeen. Heistä ei silti odoteta työvoimaa.
Pohjanmaan poliisi Närpiön kiskontavyyhdistä: “Rikollinen toiminta on jatkunut pitkään, puhutaan kymmenistä vuosista"
Meneillään on useita tutkintoja, mutta poliisi vahvistaa että kyseessä on sama vyyhti, jonka toiminta on jatkunut pitkään. Seuraava vangitsemisvaatimus esitetään perjantaina.
Kasvihuoneyrittäjät pelkäävät Pohjanmaalla, että rikosepäily pilaa alan maineen – Them Dinh Luu on yksi tyytyväisistä: "Närpiö on ollut minulle hyvä"
Turhautumisen lisäksi närpiöläisten kasvihuoneyrittäjien keskuudessa vallitsee päättäväisyys. Yrittäjät vaativat toimenpiteitä, jotta työvoimaa voidaan tulevaisuudessa rekrytoida ulkomailta turvallisesti.

Kasvihuoneen valot sammuvat – korkeat sähkön pörssihinnat saivat nilsiäläisen viljelijän Risto Taskisen ajamaan toimintansa alas
Pörssisähkön hinta on noussut tänä syksynä huimasti aikaisempien vuosien hintatasoon verrattuna. Nilsiän Taimituote Oy:n yrittäjä on päättänyt ajaa toimintansa toistaiseksi alas sähköhintojen vuoksi.
Allergiaoireet ovat lisääntyneet kasvihuoneissa työskentelevillä – yleisiä herkistäjiä biologiset torjuntaeliöt ja pölytykseen käytetyt kimalaiset
Kasvihuoneessa työskentelevillä on muihin ammatteihin verrattuna korkeampi riski altistumiselle sekä allergisoitumiselle. Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan peräti 60 prosenttia siihen osallistuneista reagoi jollakin tapaa. Nyt käytäntöjä viilataan.

Helteinen kesä sai tomaatit ja kurpitsat kasvamaan mahtavan kokoisiksi – katso kuvat kotipuutarhureiden runsaasta sadosta
Lämpenevä ilmasto saa monet kokeilemaan uusien lajikkeiden kasvattamista. Syksyllä on aika korjata satoa ja istuttaa monivuotisia kasveja ensi kevättä varten
Romuista ja roskista tulee jotain uutta – täältä löydät kuvat Strömsön katsojien parhaista kierrätysprojekteista
Nappaa idea ja käytä sitä ihan omalla tavallasi!
Kasvihuoneviljelyn hiilijalanjälki on puolittunut – tällä närpiöläisellä tilalla tuotetut tomaatit tarvitsevat öljyä enää vain lautasella
Öljylämmityksestä luopumisella on ollut iso merkitys, mutta haasteita riittää. Kasvuturpeen korvaaminen kasvualustoissa on yksi niistä.
Heinäkuussa villitsi mansikka – tältä näyttävät Kädet multaan -viherpeukaloiden mansikka-aiheiset kuvat!
Jaa paras mansikka-aiheinen kuvasi. Osa palkitaan.
Mekrijärven kasvihuoneissa vihertävät nyt hyötykasvien taimet
Korven Korsi kasvattaa Itä-Suomen yliopiston entisissä kasvihuoneissa Ilomantsissa muun muassa munakoison taimia.
Tee terraario – hieno juttu pieneen tilaan
Hauska projekti tehtäväksi lasten kanssa.
Viime kevään hämminki tuskin toistuu: Suomeen lennätetään moninkertainen määrä ulkomaisia kausityöntekijöitä – kun ukrainalaiset tulevat, Jukkolan perhe käy heidän puolestaan kaupassa
Tänä vuonna Suomeen arvioidaan tulevan yli 10 000 kausityöntekijää ulkomailta. Pääosin he tulevat Ukrainasta, Venäjältä ja Thaimaasta.
On aika upottaa kädet multaan! Yle etsii erilaisia viherpeukaloita vuoden hauskimpaan projektiin, tartu haasteeseen ja hae mukaan
Hei multasormi, tule mukaan Ylen puutarhaprojektiin!

Turpeesta tehty keksintö siivitti Suomen kasvihuoneet ennätyssatoihin ja levisi maailmalle – nyt siitä luopuminen uhkaa ajaa puutarhurit ahdinkoon
Soilta saadaan myös kasvuturvetta, jota kasvihuoneet käyttävät taimien kasvualustana. Sille on vaikea löytää korvaajaa.
Anne Tuomaalan pihan kasvihuone valaistiin jouluvaloilla pimeää vastaan – talvivarastona olevasta tilasta saa pienin konstein tunnelmallisen
Viime vuosina kasvihuonevalmistajien koristevalotarvikkeiden tarjonta on huomattavasti lisääntynyt.
Joulukukkien viljelijöitä on Suomessa enää reilu 100 – soinilaispuutarhassakin luopumista pohditaan joka vuosi: "Ei tämä kauhean hyvää bisnestä ole"
Ennen joka kylässä oli oma taimitarha. Viime vuosina kauppapuutarhojen määrä on vähentynyt nopeasti.
Kasvihuonejätteen kierrätys on kasvavaa liiketoimintaa – tomaattipitäjässä Närpiössä viherjätettä syntyy vuodessa jopa 80 000 tonnia
Viherjätteen määrä lisääntyy, kun kasvihuoneiden koko kasvaa. Yhä useampi viljelijä on ulkoistanut jätteen kompostoinnin.
Vesimeloni on kurkunviljelijän yllättävä vihollinen – kasvivirukset uhkaavat ruokaturvallisuutta, mutta tiede voi taklata ne geenisaksilla
Kasveja voi myös rokottaa. Sen on huomattu toimivan esimerkiksi tomaatin viljelyssä.
Tyhjillään 5 vuotta seissyt Gardenia-lasipalatsi saa vihdoin käyttöä: tiloissa aletaan panna olutta ja syömään, juomaan ja saunomaankin pääsee
Olutpanimo muuttaa vuonna 2015 tyhjentyneeseen Gardenia-rakennukseen.

Joulu, sehän se mielessä – ainakin kauppapuutarhayrittäjällä: takana on ennennäkemättömän rivakka kesäkukkakausi, jonka hävikki oli liki nolla
Puutarhojen ovia suljettiin eteläisessä Suomessa yleisesti jo kesäkuun alussa.
Suippopaprika menestyi hyvin, nyt kasvihuoneissa koeviljellään kasviproteiinia – vihannesten kuluttamisen muutokset muuttavat myös niiden viljelyä
Kotimaisten vihannesten lajikirjo kasvaa koko ajan. Yhä useammin ne myös myydään kuluttajalle napostelukokoisessa pakkauksessa.
Hollantilainen Jan Veltman muutti kuusi vuotta sitten Kallioon – kun ainoa ikkunasta näkynyt puu kaadettiin, hän päätti lähteä maalle
Kokiksi kouluttautunut Jan Veltman halusi nähdä, mistä ruoka tarkalleen ottaen tulee pöytiimme.
Turvekielto veisi myös kotimaiset salaatit, kurkut ja yrtit – yhdeksän kymmenestä kauppapuutarhasta sanoo lopettavansa, jos turvetta ei voi käyttää
90 prosenttia kasvihuoneviljelijöistä kertoo lopettavansa toiminnan, jos turpeen käyttö kasvualustana loppuu.
Suonenjoella poimitaan jo "yhden kosketuksen marjaa" – avomaan mansikka kypsyy juhannuksen jälkeen
Suurin osa Suomen mansikantuotannosta on Pohjois-Savossa Suonenjoen seudulla.
Marika Juntikka juo aamukahvinsa kasvihuoneessa eikä kaipaa omaa pihaa kauemmaksi – kun puutarhahype valtasi Suomen, multaa piti alkaa valmistaa kellon ympäri
Monet kauppapuutarhat ovat jo sulkeneet ovensa, koska myytävää ei enää ole.
Tässä ovat suomalaisten hienoimmat ja rakkaimmat puutarhaprojektit – kaikkea bambuviljelmistä viikinkilaivoihin
Katso kuvia kasvihuoneista, huvimajoista, viljelmistä jne.
Hädissään olevat marjatilat toivovat nyt suomalaisilta työntekijöiltä sitoutumista raskaaseen työhön
Paimiolainen Alanteen tila on palkkaamassa 130 poimijaa.
Korona-epidemia on vähentänyt kukkakaupoissa käyntiä, mutta lisännyt kukkien kotiinkuljetuksia
Kukkia ostetaan nyt piristykseksi itselle ja karanteenissa oleville vanhemmille.
Suomalaisia kukkia syödään Hongkongissa asti – maamme suurin viljelijä laajentaa miljoonilla, sillä syötävien kukkien suosio kasvaa
Mynämäen syötävät kukat ottavat aurinkoa puoli vuotta. Viljelijä haluaa hyödyntää keinovalon sijaan luonnonvaloa.