Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jukka Kilpinen katsoo ylöspäin kasvihuoneessa. Kuvan reunassa näkyy kasvihuoneessa kasvavia chilejä.

Chili koukutti Jukka Kilpisen kerralla: ”Kaveri luuli, että olen seonnut”

Chili kuuluu ruokakulttuureihin ympäri maailman, mutta Suomessa monipuolisen maustekasvin käytössä on vielä opeteltavaa. Sen sijaan Suomessa jalostetut chililajikkeet ovat maailmalla haluttuja.

Chiliasiantuntija Jukka Kilpinen ja toimittaja Helena Lappeteläinen kauppapuutarha Hagelbergissä chilien äärellä.

Endorfiiniryöppy on monelle ensimmäinen sysäys kohti chili-innostusta – tulista makumaailmaa voi verrata viininmaisteluun

Chilien kapsaisiini on juuri se ainesosa, joka saa polttavuudestaan huolimatta haluamaan chiliä yhä uudestaan. Chileistä voi löytyä poltteen lisäksi marjaisaa, hedelmäistä tai jopa savuista aromia.

Leikkokukkaviljelijä Marianna Liikonen katsoo kameraan kumartuneena maitokärryjen ylle. Maitokärryissä on erivärisiä kesäkukkia peltiämpäreissä.

Kuluttajat haluavat nyt lähikukkia – Marianna Liikosen tilalla saattaa kasvaa 15 000 tulppaania ensi keväänä

Avomaalla lähituotantona kasvatetut leikkokukat kiinnostavat kuluttajia. Haasteena on lyhyt ja oikukas satokausi. Myös kasvihuoneviljelijät ovat alkaneet kiinnostua leikkokukkien viljelystä.

 Kauppapuutarhuri Klaus Mäkelän kädessä kannan juurakko.

Kesäinen kukkaloisto vaatii kymmenien tuhansien eurojen talvilevon – tulipunaiset kannat ovat Tammerkosken tavaramerkki

Talvettaminen takaa sen, että kaupungin kesäkukat ja rungolliset kasvit ovat valmiiksi näyttävän kokoisia. Monivuotiset kasvit viihtyvät +10-asteisessa viileydessä hyvin.

Suuressa kasvihuoneessa kasvaa paljon salaattia

Turkulainen puutarhayritys DeliVerde ajaa tuotantoa alas – sähkön hinta toi työntekijöille muutosneuvottelut

Kaikki yrityksen 50 työntekijää alkavat tekemään lyhennettyä työviikkoa, sillä yritys on ajanut tuotantoaa alas. Sähköä säästetään valottamalla kasvihuoneita vähemmän. Tuotteita ei kasva tavalliseen tapaan.

Joulutähtiä luumäkeläisen Ansarin kasvihuoneessa.

Monesta tingitään nyt, mutta joulutähti päätyy silti koristamaan juhlapöytää – kasvihuone pisti joulukukat kasvamaan jo kesällä

Joulukukkien vilkkain aika koittaa joulua edeltävällä viikolla. Hyasintti, joulutähti ja amaryllis ovat edelleen joulun suosikkeja.

Biohiiliä kädessä ja taustalla biohiilipussi.

HAMK etsii maatiloille ja kasvihuoneille ratkaisua biohiilen tuottamiseen

Biohiilelle on entistä enemmän kysyntää. Hämeen ammattikorkeakoulun tutkimushankkeessa selvitetään lämpökattiloiden valjastamista sen valmistukseen.

Toimittaja Helena Lappeteläinen on vesi-ja kasviviljelyä yhdistävän aquaponicsjärjestelmän vierellä.

Kotona kasvatettu kirjolohi vie paljon työtunteja, mutta on hauska harrastus – Aquaponics-järjestelmää hyödynsivät jo muinaiset atsteekit

Kalojen ja kasvien kasvatusjärjestelmä aquaponics mahdollistaa ruuan kasvatuksen kotona. Jos työlle laskee hinnan, niin ruuan kasvatus kotioloissa ei ole taloudellisesti kannattavaa, sillä järjestelmä vaatii säännöllistä hoitamista.

Mies ja nainen vaaleanpunaisten joulutähtien keskellä.

Puutarhat kipuilevat kustannusten nousun kanssa: amaryllikset saattavat maksaa tänä jouluna tavallista enemmän

Joulukukkien kiivain kasvatussesonki on käynnissä kauppapuutarhoissa. Sähkön hinnan nousu ei vaikuta kukkaviljelyssä yhtä voimakkaasti kuin vihannesten kasvatuksessa.

Tomaatinviljelija Juha Jyrä (vasemmalla) ja K-Citymarket Päivölän kauppias Olli Pehkonen seisovat kaupan vihannesosastolla.

Kotimaisen tomaatin hinta nousee ja määrä vähenee talvella – kauppias arvioi, että asiakkaan kipuraja on 10 euroa kilolta

Tomaattia viljellään tulevana talvena selvästi aiempaa vähemmän. Seinäjokinen kauppias Olli Pehkonen sanoo, että kilohinta saattaa joidenkin arvioiden mukaan nousta jopa 15 euroon.

Maarit Mohaibes pitelee käsissään basilikaa. Taustalla on kasvimaa ja putkistoa.

Kattoon valoisat pleksit ja yrttejä kasvamaan – heikko taloustilanne pakottaa keksimään tyhjiksi jääville turkistarhoille uutta käyttöä

Keski-Pohjanmaalla selvitetään, voisiko kasviviljelystä tulla lisätuloja turkistiloille. Tiloilla on varjotaloja tyhjillään, ja ne voisivat sopia vesiviljelyyn.

Gradian opettaja Heikki Korhonen, salaativiljelykasvien keskellä.

Vähemmän torjunta-aineita, enemmän huomiota maaperään – "Kasvit kasvavat samalla tavalla, mutta viljelytavat muuttuvat" sanoo kasvituotannon lehtori

Ilmastonmuutos ja luontokato pakottavat keksimään uusia keinoja ruoantuotantoon. Tuorein ratkaisu puutarha-alalle on kerrosviljely.

Nainen kerää mansikoita amppelista.

Tänä kesänä kasvatetaan ruokaa parvekkeella ja pihalla – kotiviljely kiinnostaa, mutta hintaa sillekin tulee: "Parempi ettei lähde laskemaan"

Yhä useamalla pihalla ja parvekkeella kasvaa tänä kesänä muutakin kuin silmäniloa. Kotikasvatus kiinnostaa erityisesti siksi, että ruoan alkuperä on yhä merkityksellisempi.

Etualalla vaaleanpunaisia ja keltaisia runsaita kukkatorneja kasvihuoneessa. Taustalla runsaasti erilaisia kukkia ison kasvihuoneen perälle saakka.

Tornio kasvattaa kesäkukat itse – harvinainen tapa takaa jopa 10 000 kesäkasvia kaupunkikuvaan

Rovaniemi ostaa kukkia 26 000 eurolla, Kemi on karsinut kukkien määrää säästöjen vuoksi.

Kaksi rouvaa talvitamineissa, toisella reppu selässä, tutkii puutarhamyymälän puutarhamyymälän siemenpusseja, joita on satamäärin.

Lumi satoi puutarhamyymälään – taimikauppa käynnistyy tänä keväänä pari viikkoa myöhässä

Pitkittynyt talvi koettelee puutarhaväen kärsivällisyyttä. Taimet ovat vielä huhtikuussa olleet metrisen hangen alla.

Tiina Liukkonen katselee taimiruukkua olohuoneessa.

Tiina Liukkosen perheessä ei tarvitse raahata vihanneksia kesällä kaupasta: "On mahtava käydä aamukahvia juodessa poimimassa tomaattia leivän päälle"

Ruuan hinnan nousu ja halu omavaraisuuteen vauhdittavat innostusta hyötykasvien kasvattamiseen. Laukaalainen Tiina Liukkonen kasvattaa kotipihallaan koko perheen kesän vihannestarpeet.

Reima Luukkainen ja hänen äitinsä Heidi Luukkainen tukevat kurkkukasvustoja perheyrityksen kasvihuoneella Kiteellä.

Kallistunut sähkö kuristaa useita kasvihuoneyrityksiä – Suomen suurimpiin kuuluva luonnonvaloviljelmä kannattaa, vaikka satokausi on lyhyt

Kurkkujen ja tomaattien viljely on talvella kallista, kun kasvatus tapahtuu keinovalolla ja -lämmityksellä. Luukkaisen Puutarhalla Kiteellä turvaudutaan kannattavasti auringonvaloon keväästä syksyyn.

Pauliina Sotisaari sekä Hilla-koira kasvihuoneessa Sotisaaren Puutarhalla.

Kallis energia voi nostaa kesäkukkien hintoja – puutarhayrittäjä pohtii nyt, miten yritys selviää ensi vuoteen

Kasvihuoneet vaativat paljon energiaa ja lämmityksestä koituva lasku on jo tuplaantunut. Maailmanmarkkinoita ravisuttava tilanne heijastunee myös kesäkukkien hintoihin.

Nuori marjatilayrittäjä Sampo Keskinen seisoo isossa tyhjässä kasvihuonessa. Kasvihuoneeseen pitäisi istuttaa purkkeihin 130 000 vadelmantaimea , mutta tilan ukrainalaiset kausityötekijät eivät pääsee töihin Venäjän hyökättyä Ukrainaan

Marjatilallinen lupaa majoittaa kaikki ukrainalaiset työntekijänsä perheineen – taimet saavat jäädä istuttamatta: "Pieni ongelma koko kuvassa"

Keskisen marjatila Kuhmoisissa haluaa olla yhtä uskollinen ukrainalaisille kuin he maatilalle. Tila majoittaa työtekijöiden perheet, jos he pääsevät Suomeen. Heistä ei silti odoteta työvoimaa.

Pohjanmaan poliisilaitoksen Kaustisen yksikön ulko-ovi.

Pohjanmaan poliisi Närpiön kiskontavyyhdistä: “Rikollinen toiminta on jatkunut pitkään, puhutaan kymmenistä vuosista"

Meneillään on useita tutkintoja, mutta poliisi vahvistaa että kyseessä on sama vyyhti, jonka toiminta on jatkunut pitkään. Seuraava vangitsemisvaatimus esitetään perjantaina.

Mansperson av vietnamesiskt ursprung ler in i kameran. I bakgrunden växthusmiljö med synliga tomatplantor.

Kasvihuoneyrittäjät pelkäävät Pohjanmaalla, että rikosepäily pilaa alan maineen – Them Dinh Luu on yksi tyytyväisistä: "Närpiö on ollut minulle hyvä"

Turhautumisen lisäksi närpiöläisten kasvihuoneyrittäjien keskuudessa vallitsee päättäväisyys. Yrittäjät vaativat toimenpiteitä, jotta työvoimaa voidaan tulevaisuudessa rekrytoida ulkomailta turvallisesti.

Risto Taskinen on viljellyt kurkkua neljännesvuosisadan ajan. Nyt kurkkutuotanto pysähtyy sähkön hinnan vuoksi.

Kasvihuoneen valot sammuvat – korkeat sähkön pörssihinnat saivat nilsiäläisen viljelijän Risto Taskisen ajamaan toimintansa alas

Pörssisähkön hinta on noussut tänä syksynä huimasti aikaisempien vuosien hintatasoon verrattuna. Nilsiän Taimituote Oy:n yrittäjä on päättänyt ajaa toimintansa toistaiseksi alas sähköhintojen vuoksi.

Gula, gröna och röda tomater hänger i plantor i ett växthus.

Allergiaoireet ovat lisääntyneet kasvihuoneissa työskentelevillä – yleisiä herkistäjiä biologiset torjuntaeliöt ja pölytykseen käytetyt kimalaiset

Kasvihuoneessa työskentelevillä on muihin ammatteihin verrattuna korkeampi riski altistumiselle sekä allergisoitumiselle. Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan peräti 60 prosenttia siihen osallistuneista reagoi jollakin tapaa. Nyt käytäntöjä viilataan.

Kesän ensimmäinen pihvitomaatti äityi kasvamaan valtavaksi.

Helteinen kesä sai tomaatit ja kurpitsat kasvamaan mahtavan kokoisiksi – katso kuvat kotipuutarhureiden runsaasta sadosta

Lämpenevä ilmasto saa monet kokeilemaan uusien lajikkeiden kasvattamista. Syksyllä on aika korjata satoa ja istuttaa monivuotisia kasveja ensi kevättä varten

Täytä tämä tieto

Kasvihuoneviljelyn hiilijalanjälki on puolittunut – tällä närpiöläisellä tilalla tuotetut tomaatit tarvitsevat öljyä enää vain lautasella

Öljylämmityksestä luopumisella on ollut iso merkitys, mutta haasteita riittää. Kasvuturpeen korvaaminen kasvualustoissa on yksi niistä.

Puutarhuri Jehki Potkonen.

Mekrijärven kasvihuoneissa vihertävät nyt hyötykasvien taimet

Korven Korsi kasvattaa Itä-Suomen yliopiston entisissä kasvihuoneissa Ilomantsissa muun muassa munakoison taimia.

Terrario.

Tee terraario – hieno juttu pieneen tilaan

Hauska projekti tehtäväksi lasten kanssa.

Elina ja Veli-Matti Jukkola

Viime kevään hämminki tuskin toistuu: Suomeen lennätetään moninkertainen määrä ulkomaisia kausityöntekijöitä – kun ukrainalaiset tulevat, Jukkolan perhe käy heidän puolestaan kaupassa

Tänä vuonna Suomeen arvioidaan tulevan yli 10 000 kausityöntekijää ulkomailta. Pääosin he tulevat Ukrainasta, Venäjältä ja Thaimaasta.

kaksi naista hoitaa kasveja kasvihuoneessa

Turpeesta tehty keksintö siivitti Suomen kasvihuoneet ennätyssatoihin ja levisi maailmalle – nyt siitä luopuminen uhkaa ajaa puutarhurit ahdinkoon

Soilta saadaan myös kasvuturvetta, jota kasvihuoneet käyttävät taimien kasvualustana. Sille on vaikea löytää korvaajaa.

Anne Tuomaala

Anne Tuomaalan pihan kasvihuone valaistiin jouluvaloilla pimeää vastaan – talvivarastona olevasta tilasta saa pienin konstein tunnelmallisen

Viime vuosina kasvihuonevalmistajien koristevalotarvikkeiden tarjonta on huomattavasti lisääntynyt.

Nainen työntää joulutähtiä täynnä olevaa kukkavaunua EJ-tarhoilla Soinissa

Joulukukkien viljelijöitä on Suomessa enää reilu 100 – soinilaispuutarhassakin luopumista pohditaan joka vuosi: "Ei tämä kauhean hyvää bisnestä ole"

Ennen joka kylässä oli oma taimitarha. Viime vuosina kauppapuutarhojen määrä on vähentynyt nopeasti.

Kasvihuonejätettä kentällä

Kasvihuonejätteen kierrätys on kasvavaa liiketoimintaa – tomaattipitäjässä Närpiössä viherjätettä syntyy vuodessa jopa 80 000 tonnia

Viherjätteen määrä lisääntyy, kun kasvihuoneiden koko kasvaa. Yhä useampi viljelijä on ulkoistanut jätteen kompostoinnin.

mies katselee pakattuja suippopaprikoita

Suippopaprika menestyi hyvin, nyt kasvihuoneissa koeviljellään kasviproteiinia – vihannesten kuluttamisen muutokset muuttavat myös niiden viljelyä

Kotimaisten vihannesten lajikirjo kasvaa koko ajan. Yhä useammin ne myös myydään kuluttajalle napostelukokoisessa pakkauksessa.

Jan Feltman

Hollantilainen Jan Veltman muutti kuusi vuotta sitten Kallioon – kun ainoa ikkunasta näkynyt puu kaadettiin, hän päätti lähteä maalle

Kokiksi kouluttautunut Jan Veltman halusi nähdä, mistä ruoka tarkalleen ottaen tulee pöytiimme.

Runsaasti kesäkukkia talon pihalla

Turvekielto veisi myös kotimaiset salaatit, kurkut ja yrtit – yhdeksän kymmenestä kauppapuutarhasta sanoo lopettavansa, jos turvetta ei voi käyttää

90 prosenttia kasvihuoneviljelijöistä kertoo lopettavansa toiminnan, jos turpeen käyttö kasvualustana loppuu.

Marjoja lastataan kuljetukseen Suonenjoella

Suonenjoella poimitaan jo "yhden kosketuksen marjaa" – avomaan mansikka kypsyy juhannuksen jälkeen

Suurin osa Suomen mansikantuotannosta on Pohjois-Savossa Suonenjoen seudulla.

Kuvassa kukkakauppias Mari Havia liikkeessään kukkien keskellä.

Korona-epidemia on vähentänyt kukkakaupoissa käyntiä, mutta lisännyt kukkien kotiinkuljetuksia

Kukkia ostetaan nyt piristykseksi itselle ja karanteenissa oleville vanhemmille.

Kotipellon puutarhan toimitusjohtaja Niko Honkanen

Suomalaisia kukkia syödään Hongkongissa asti – maamme suurin viljelijä laajentaa miljoonilla, sillä syötävien kukkien suosio kasvaa

Mynämäen syötävät kukat ottavat aurinkoa puoli vuotta. Viljelijä haluaa hyödyntää keinovalon sijaan luonnonvaloa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle