Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Koululaisia koulun sisäportaikossa.

Yli yhdeksän kymmenestä peruskoulun rehtorista on huomannut mielenterveyden haasteiden lisääntyneen koulussaan

Suomalaiskoulujen rehtorit kokevat oppilashuollon resurssit liian vähäisiksi.

Nuori kiikussa.

Nuoret voivat entistä huonommin – Etelä-Savossa avuntarpeeseen pyritään vastaamaan esimerkiksi erilaisilla lyhytterapioilla

Lasten ja nuorten tarpeet kasvavat vuosi vuodelta, kerrotaan hyvinvointialueelta. Tavoitteena on tarjota mahdollisimman matalan kynnyksen palveluita.

Nuori istuu portaikossa kasvot painettuna polviin. Kuva otettu ylemmästä kerroksesta porraskuilun kautta.

Nuorten ahdistuneisuus ja kiusaaminen lisääntyivät entisestään – Kouluterveyskysely yllätti tutkijat

Yläkouluikäisten nuorten ahdistuneisuus on jopa lisääntynyt korona-ajasta, kertovat tuoreet Kouluterveyskyselyn tulokset.

Nuori nainen kunnostaa sohvaa työpajalla.

Fanny Pirttiniemi, 29, ahdistui ja jätti opinnot kahdesti kesken – nyt hän ajattelee ensimmäistä kertaa, että elämässä voi olla jotain hyvää

Pirttiniemi pääsi kiinni ahdistuksen takia keskeytyneihin opintoihinsa Kelan Nuotti-valmennuksen avulla. Varsinaista ahdistuksen hoitoa Nuotti-valmennus ei ole, mutta monelle se on kaivattu apu eteenpäin.

Katri Koivumäki seisoo peilin edessä ja katsoo itseään silmiin.

Mustelma on leukemiaa ja flunssa keuhkokuumetta – Katri kärsii hypokondriasta, joka saa hänet tarkkailemaan kehoaan epätavallisen paljon

Sairauden pelko eli hypokondria on ahdistushäiriön oire, jota lääkärit eivät osaa kunnolla tunnistaa. Katri Koivumäen sairauspelot alkoivat jo lapsena, kun hän näki televisiodokumentin leukemiasta.

Turun yliopistossa vierailevana professorina työskentelevä Olga Osokina.

Professori Olga Osokina joutui itsekin pakenemaan sotaa – nyt hän tutkii Venäjän hyökkäyksen vaikutuksia lasten ja nuorten mielenterveyteen

Sota-alueen nuoret kärsivät voimakkaasta sotatraumasta ja päivittäisestä stressistä. Kriisiapua pitäisi tarjota mahdollisimman nopeasti.

Maria Haapasalo menossa avantouinnille.

Avantouinti voi nollata uupuneen ylikierrokset ja auttaa päihittämään masennuksen – “Jo 30 sekuntia tuo hyötyjä”, sanovat psykoterapeutit

Kaksi psykoterapeuttia tutkii, voisiko avantouinti olla mielenterveyden hoitokeino. Sellainen, johon vaikkapa lääkäri voisi antaa lähetteen.

Abiturientti Saga Virtakangas Kokkolasta.

Saga Virtakangas saa kirjoituksissa lisäaikaa, mutta siitä ei ole suurta apua – tuhannet haluavat tehdä ylioppilaskokeet erityisjärjestelyin

Ylioppilaskirjoitusten erityisjärjestelyjen hakemusmäärät ovat kuudessa vuodessa yli kaksinkertaistuneet. Yleisin syy erityisjärjestelyille on lukivaikeus.

Terttu Laiho katsoo ikkunasta ulos merimaisemaa.

”Älä sinä Terttu pelkää”, sanoi kuoleva isä – siitä lähtien tytär on pelännyt 70 vuotta

Terttu Laiho ei ole saanut avukseen henkilökohtaista avustajaa, vaikka toisen ihmisen seura auttaisi häntä pääsemään ulos kotiovesta.

Kaksi naista istuu sohvalla. Vihreäpaitainen näyttää harmaapaitaiselle kädessään olevaa lappua.

21-vuotias opiskelija Saina Kyllönen: "Olen kuullut, että masennus ja ahdistus olisivat muotisairauksia" – kuuntele, kuinka puhe mielenterveydestä voi vääristyä

Myös täydellisen mielenterveyden omaava voi kokea ahdistusta ja stressiä. Kouluterveyskyselyissä korostuu ahdistuneisuus ja yksinäisyys. Lisäksi esiin nousevat vastuunottaminen omasta elämästä ja yksin selviäminen.

Nuori mies katsoo kameraan.

Rubert Mönttinen, 22, jännittää puhelimella soittamista niin paljon, että työpaikan hakeminen tuntuu mahdottomalta

Lähes joka kolmas nuori kärsii sosiaalisten kohtaamisten pelosta. Pelko tekee myös työnhausta vaikeaa. Kotoa lähteminen, vieraan ihmisen kohtaaminen ja etenkin soittaminen pelottaa monia.

Jokeri lyöntiasennossa pesäpallo-ottelussa.

Väsymys ja oudot tuntemukset ajoivat Sotkamon Jymyn Lauri Rönkön sairaslomalle

Rönkön oireet alkoivat viime vuoden elokuussa. Tammikuussa oireille löytyi syy.

Ari Lahtonen radiostudiossa kuulokkeet päässä.

Ari Lahtonen, 32, yritti opetella koulukirjoja ulkoa ala-asteella ja ajoi itsensä loppuun lukiossa – nyt hän pyrkii eroon häpeästä

Perfektionismi ja pelot ovat piinanneet Ari Lahtosta lapsesta asti. Möyhemmin ne saivat nimiä: ahdistus, masennus ja pakko-oireet. Nyt mielenterveyskuntoutuja opettelee hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Hattuun ja huiviin pukeutunut nainen lumisessa metsässä.

Ilo on sallittua myös kärsimyksen keskellä – kriisityöntekijä Ani Iivanainen: "Ahdistunutta mieltä voi rauhoittaa monin tavoin"

Moni nelikymppinenkin saattaa tietämättään kärsiä sotatraumasta, joka voi nyt nostaa pintaan ahdistusta.

Anonyymi nainen istuu penkillä

Tutkijat löysivät uuden riskiryhmän, jolta somen käyttö riistäytyy käsistä: kiltit tytöt

Aiemmin tyttöjen muodostamaa riskiryhmää ei ole havaittu. Liiallinen somen käyttö on yhteydessä muun muassa moniin mielialahäiriöihin.

TikTok-sovellus auki älypuhelimessa.

Some ruokkii mielenterveysongelmien "itsediagnosointia", mutta väärään tietoon on helppo haksahtaa

Entistä useampi hakeutuu mielenterveyspalveluihin "valmiin" diagnoosin kanssa. Tiedon etsiminen on helpompaa kuin koskaan, mutta se ei korvaa oikeaa diagnoosia, varoittaa asiantuntija.

Tyttö peittää käsillään kasvonsa

Nuoria ahdistaa selvästi aiempaa enemmän etenkin Keski-Pohjanmaan maaseutupaikkakunnilla – sosiaaliset tilanteet jännittävät

Nuorten ahdistus- ja masennusoireet ovat paikoin jopa tuplaantuneet kahdessa vuodessa, kertoo kouluterveyskysely.

Asta Leppä katsoo kameraan

Asta Lepän kolumni: Miksi en kelpaa keskinkertaisena?

Kun elämän ideaalit on vedetty kaakkoon, keskinkertaisuus on alettu nähdä niin suurena häpeänä, ettei edes ihminen itse saa nimittää itseään keskiverroksi, väittää Leppä.

SYLin puheenjohtaja: Opiskelijat ovat todella yksin

Joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii masennus- ja ahdistusoireista – nämä neljä seikkaa kiteyttävät, mistä on kyse

Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön YTHS:n mukaan mielenterveyspalveluden kysyntä on nyt korkeampaa kuin keväällä, vaikka lähiopetukseen on osin palattu.

Kansikuva Perjantai-dokkarista: Tyttö, joka lopetti puhumisen

Saana Uusitalo, 15, lopetti puhumisen jo päiväkodissa – hän etsii tietä ulos yksinäisyydestä, jotta muutkin kuin linnut ymmärtäisivät häntä

Saana Uusitalolla on diagnosoitu selektiivinen mutismi, eli valikoiva puhumattomuus. Saana toivoo löytävänsä edes yhden ystävän, joka ymmärtää häntä.

Ihmiset kävelevät rautatieaseman laiturilla.

Työntekijöiden poissaolot mielenterveyssyistä ampaisivat korona-aikana jyrkkään kasvuun samalla, kun muut sairauslomat jopa vähenivät

Asiantuntijalääkärin mukaan korona-ajan innostus- ja sinnittelyvaiheen jälkeen työntekijöihin on iskenyt kyllästyminen. Työntekijöiden poissaolot psyykkisistä syistä ovat lisääntyneet jopa kymmeniä prosentteja.

Ylen kolumnisti Roope Lipasti henkilökuvassa.

Roope Lipastin kolumni: Nykyaikaisen tunnepuheen liioitteleva tyyli häiritsee minua

Elämme liioittelun ja tunnepurkausten maailmassa, jonka varjopuoli on, että sanat alkavat kokea inflaatiota, kun alati pitäisi olla jotain vielä vähän enemmän, hiukan äärimmäisempää, kirjoittaa Roope Lipasti. Kolumnin voi myös kuunnella.

Lapsi istuu koulupöydän ääressä käsiinsä nojaten.

Tyttöjen kokema pahoinvointi on lisääntynyt – kolmannes tytöistä kertoo kohtalaisesta tai vaikeasta ahdistuneisuudesta

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sanoo, että tyttöjen pahoinvointi on otettava vakavasti.

Lappeenrannan Lönnrotinkoulun 4.-luokkalaiset pelaavat liikuntasalissa sisäjalkapalloa.

Kuopiolaiset lapset ja nuoret liikkuvat hieman aiempaa enemmän, yksinäisyyden kokemus sen sijaan on kasvanut kahden viime vuoden aikana

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uudessa kouluterveyskyselyssä kävi ilmi, että liikkuvien määrä on lisääntynyt. Terveytensä kannalta riittävästi liikkuvien määrä on kuitenkin vähäinen.

Nuori nainen avaamassa terveyskeskuksen ovea.

Unicef: Koronan vaikutukset lasten ja nuorten mielenterveyteen ovat vain jäävuoren huippu

Unicefin Maailman lasten tila 2021 -raportti painottaa, että lasten ja nuorten mielenterveyteen ei ole investoitu riittävästi. Joka seitsemäs nuori maailmassa kärsii mielenterveysongelmista.

Ari-Pekka Liukkonen kuvassa.

Ahdistuksesta tai stressistä ei ole puhuttu suomalaisessa urheilussa ja Ari-Pekka Liukkonen haluaa muuttaa sen: "Olennaista on, ettei asioita tarvitsisi ratkoa vain omassa mielessään"

Ahdistusoireista kärsinyt Ari-Pekka Liukkonen korostaa kommunikoinnin tärkeyttä. Henkiseen hyvinvointiin liittyvissä ongelmissa olennaisinta on saada jutella asioista jonkun kanssa.

Helilän koulun 7. luokan ruotsintunti.

Kouluterveyskysely: Varsinkin tyttöjen ahdistus on noussut merkittävästi Etelä-Savossa

THL:n kouluterveyskyselyn mukaan yläasteelaiset, lukiolaiset ja ammattiopisto-opiskelijat kärsivät aiempaa enemmän ahdistuksesta. varsinkin tytöillä ahdistus on noussut merkittävästi ja nykyään jo yli neljännes nuorista tytöistä kokee ahdistusta.

Lapsia kiikkumassa koulun pihalla.

Ahdistusta, masennusta, uupumista – kouluterveyskysely paljastaa, että korona on koetellut erityisesti tyttöjen jaksamista

Joka kolmas yläasteella, lukiossa tai ammattioppilaitoksessa opiskeleva tyttö on kokenut ahdistuneisuutta. Tulos selviää tänään julkistettavasta kouluterveyskyselystä.

Kaksi Elokapinan mielenosoittajaa istuu kadulla, taustalla banderolli jossa lukee ilmastohätätila..

Valtaosa nuorista arvioi poliitikkojen pettäneen heidät ilmastonmuutoksen torjunnassa – laajaan kansainväliseen tutkimukseen osallistui myös suomalaisia

Brittiläisen Bathin yliopiston tutkimukseen osallistui tuhansia 16–25-vuotiaita kymmenestä maasta. Kyselyyn vastasi myös suomalaisia nuoria. Tutkijoiden mukaan tulokset kertovat laajalle levinneestä ilmastoahdistuksesta nuorten keskuudessa.

Nainen pitelee kättänsä puuta vasten.

”Olin vihainen, pettynyt ja katkera” – ympäristöahdistus voi olla lamauttavaa, mutta tuskan voi muuttaa toivoksi ja toiminnaksi

Tunteiden merkitys maailmanlaajuisen ympäristökatastrofin torjunnassa voi olla ratkaiseva.

nuori katsoo ulos ikkunasta

Immigrants, youth suffer more mental health issues during pandemic

The pandemic has spurred isolation, anxiety and depression among immigrants and young people in Finland, studies find.

Antikvariaatin pitäjä Tomi Tuominen, Turku.

Stressi vei Tomi Tuomisen terveyden – ja juuri siksi hän ryhtyi yrittäjäksi alalle, joka uhkaa jäädä digitalisaation jalkoihin

Ensimmäisen paniikkikohtauksensa jälkeen mediatoimiston työntekijä ymmärsi, että hänen on pantava elämänsä uusiksi. Silloin hän muisti kivijalkaliikkeen, johon oli itse varta vasten matkustanut toisesta kaupungista.

Veli-Matti Partanen, 6.8.2021

Ahdistus, paniikkihäiriö ja masennus – olympiamitalistakin taistellut Suomen ykköskävelijä kertoo, kuinka nousi syvistä vesistä läheisten tuella

Veli-Matti Partanen otti komeasti yhdeksännen sijan Tokion olympialaisissa 50 kilometrin kävelyssä. Viime vuonna mielenterveytensä kanssa kamppailut Partanen oli kovin iloinen, kun sai itsestään kaiken irti.

Ari-Pekka Liukkonen i bassängen, iklädd vit simmössa.

Ari-Pekka Liukkonen avautuu rajuista ahdistusoireistaan Tokiossa: "Viimeinen viikko oli jotain, mitä kenenkään ei tarvitsisi joutua kokemaan"

Keväällä Euroopan mestaruuden voittanut Ari-Pekka Liukkonen jäi Tokion olympia-altaassa kauas tasostaan. Stressi on pilannut suomalaisuimarin jokaisen olympiamatkan.

Katri Saarikivi

Katri Saarikiven kolumni: Tiedemaailma on tehnyt minusta taikauskoisen

Toivo pistää ihmisen tavoittelemaan välillä täysin epätodennäköisiä asioita. Tieteen tekijät jaksavat toivoa hankkeilleen rahoitusta, vaikka hallitus on leikannut tutkimusrahoja. Ilman toivoa ei kuitenkaan hakemuksia synny, kirjoittaa Saarikivi.

Eeva Rajakangas uimassa Tohloppi-järvessä.

llmastoaktivisti löysi tiensä ulos ahdistuksesta: "Kun sen tajusin, äkkiä vuorokauteen tuli viiskyttuhatta tuntia lisää"

Elokapina-aktivisti Eeva Rajakangas, 23, näyttelee kesätyönään räppäävää Pete-tonttua Ylen joulukalenterissa. Sitä ennen tuli yksinäinen ympäristöahdistus ja vuosi Berliinissä.

Tietokirjailija Asta Leppä poseeraa kameralle.

Asta Lepän kolumni: Ei kai korona-aikana uupuneita opiskelijoita unohdeta oman onnensa nojaan?

Korona-aikana koululaisilta ja opiskelijoilta on vaadittu aivan valtavasti itseohjautuvuutta. Mutta ymmärretäänkö, miten haastavaa se on useimmille ihmisille, etenkin nuorille? Onko itseohjautuvuuden ihanne synnyttänyt jo uusia jakolinjoja, miettii Asta Leppä.

Ihmisiä Il Trio ravintolan terassilla Helsingissä

Koronan päättyminen ei välttämättä ratkaise puhjenneita mielenterveyden ongelmia – osa toipuu hyvin, mutta asiantuntijat ovat huolissaan nuorista

Suurin osa koronaepidemian vuoksi lievästi oireilevista toipuu nopeasti, kun epidemia hellittää. Jotkut taas ovat riskissä sairastua mielenterveyshäiriöihin, ja avun tarve saattaa lisääntyä entisestään.

Lapsia keinumassa Paijulan koulun pihalla.

Pienten lasten vanhempien masennus- ja ahdistusoireet lisääntyivät koronakevään aikana

Turun yliopiston FinnBrain-tutkimuksen kyselyyn vastasi 651 vanhempaa, joilla oli ollut masennus- ja ahdistusoireita ennen pandemiaa. Äitien oireet kohosivat isiä enemmän ja heidän oireidensa taustalla olivat usein eri tekijät.

Nuori nainen käytävän portaissa.

Sairaalat täyttäneistä nuorista nousi huoli – asiantuntijan mukaan oireilevaa nuorta voi auttaa yksinkertaisella keinolla, kuuntelemalla

Asiantuntijoiden mukaan jokainen aikuinen voi auttaa vaikeiden asioiden kanssa painivaa nuorta.

Kotoilua sohvalla läppärin knssa.

"Elämästä puuttuisi yksi iso pala" – moni katsoo lempisarjaansa päivittäin, koska se lohduttaa, lievittää stressiä ja pitää seuraa

Ylen uutisten kyselystä selvisi, että tuttu tv-sarja tai elokuva voi tuoda elämään rutiineja, turvaa ja rakennuspuita omalle identiteetille.

nuori katsoo ulos ikkunasta

Terapiaan pääseminen on vaikeampaa kuin koskaan – kerro kokemuksistasi, teemme juttua

Mielenterveysongelmat ovat ovat lisääntyneet Suomessa koronapandemian aikana. Oletko sinäkin terapian tarpeessa?

psykoterapeutti Emilia Kujala

Emilia Kujalan kolumni: Miksi koemme itsemme onnettomiksi silloinkin, kun kaikki on ihan hyvin?

Onnellisuuspaineet eivät helpotu pakkopositiivisuudella, kirjoittaa psykoterapeutti Emilia Kujala.

Akilles juhlii

Katso tallenne: Näin Akilles ja Veiterä iskivät yhteen finaalissa

Kuvaa klikkaamalla pääsee seuraamaan tallenteesta jääpallofinaalia 2021.

Muistokynttilöitä murhatun teinipojan ruumin löytöpaikalla Koskelan sairaalan lähistöllä Helsingissä.

Nuorten väkivallanteot herättävät ristiriitaisia tunteita – miten käsitellä ahdistusta? Asiantuntija kertoo

Ei ole yhtä oikeaa tapaa selviytyä järkytyksistä, sanoo psykologian tohtori Tuija Turunen.

Armoton itseruoskinta musersi Ilkka Herolan - elämänarvojen täyskäännös palautti ilon urheiluun

Itseruoskinta ja epäonnistumisen pelko ottivat Ilkka Herolasta vallan – elämänarvot menivät remonttiin: "Mielikuvani oli, että urheilu on ihmissuhteidenkin yläpuolella"

Raju itsekriittisyys ja epäterveellinen lähestymistapa urheiluun ruokki Ilkka Herolan ahdistuneisuutta. Lopulta hän ymmärsi tarvitsevansa apua.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle