Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Paula Tiessalo: Aikuisilta puuttuu äiti ja siksi tammikuussa erotaan enemmän kuin muulloin

Oman tarvitsevuuden ja heikkouden kieltäminen kaataa parisuhteita, kirjoittaa Paula Tiessalo blogissaan.

Keitele päätti 60 vuotta sitten, että kunnan kouluissa ja laitoksissa käytetään pelkkää voita – nyt päätös aiotaan vihdoin kumota

Keiteleellä on noudatettu kunnanvaltuuston päätöksestä huolimatta jo vuosikausia virallisia ravitsemussuosituksia.

Tänä kesänä grillataan kasvimaan satoa - tästä kaikki Strömsön puutarhaillan reseptit

Kokeile vegetaarista caesarsalaattia tai raparperipannaria

Kouluruokaloissa syttyi margariinikapina: koululaisista kilpailutuksen tulos maistuu pahalta, valitsijat korostavat terveellisyyttä

Kun Pohjois-Karjalan kouluissa siirryttiin kasvirasvalevitteeseen, moni oppilas jätti leivän syönnin. Adressit vaativat voi-kasviöljyseosta takaisin.

Grillaatko aina lihaa, mutta haluaisit edes kokeilla kasviksia? Tässä kahdeksan ammattilaisvinkkiä, joiden avulla teet terveellisempiä herkkuja

Pihvi puoliksi. Varhaiskaalia, grillijuustoa ja kasvisetanoita. Lue tästä vinkit kevyempään grillaamiseen mausta tinkimättä.

Lounaalla syö itsensä helposti ähkyyn, mutta eväät voivat olla yksipuoliset – vertasimme einesevästä ja työpaikkalounasta

Raskaan ja fyysisen työn tekijät syövät usein yksipuolisia einesruokaeväitä, kun taas istumatyötä tekevät toimistotyöläiset runsaan buffet-lounaan.

Onko margariini lisäainepommi ja miten sitä tehdään? 7 väitettä, asiantuntijat vastaavat

Margariini on arkinen tuote, mutta se herättää paljon tunteita ja mielipiteitä. Keräsimme yleisiä väitteitä rasvasta, ja pyysimme vastaukset ravitsemuksen asiantuntijoilta.

Voi vai margariini? Vanhat ennakkoluulot ja tavat ohjaavat rasvankäyttöä ja näkyvät sairauksina

Ravitsemusterapeutti kohtaa usein mielikuvan, jossa voi on perinteinen luonnontuote ja margariini täynnä lisäaineita. Ruokatottumuksissa alueelliset erot ovat suuret.

Sotkamon lapset eivät saa voita ja kevytmaitoa vielä ainakaan vuoteen: "Ihmisillä on oikeus valittaa"

Sotkamon suunnitelmista tarjota kevytmaitoa ja voita koulu- ja päiväkotiruokailun yhteydessä on tehty valitus hallinto-oikeuteen.

Sotkamon maitopäätöksen taustalla oli lasten nälkä: "Vanhemmilta ja isovanhemmilta on tullut viestejä"

Sotkamo haluaa tarjota päiväkodeissa ja kouluissa kevytmaitoa ja voita, mutta valtio näyttää valinnalle edelleen punaista valoa. Entä mitä mieltä maidon tärkeydestä ovat lapset?

Health authority raps municipality over plan to serve children butter, richer milk

A decision to serve semi-skimmed milk and butter to daycare and primary school children has landed the eastern Finland municipality of Sotkamo in hot water with the National Nutrition Council. The organisation says the town has run afoul of guidelines to stick to margarine and skimmed milk.

Voita ja kevytmaitoa lapsille? Asiaa käsitellään Sotkamossa uudestaan: "Keskustelu pitää vielä käydä"

Sotkamon kunnan saamat moitteet Valtion ravitsemusneuvottelukunnalta viedään viranhaltijoiden kautta keskusteluun Sotkamossa.

Sotkamo päätti tarjota voita ja kevytmaitoa lapsille – Nyt valtio jyrähti: "Lasten terveydellä ei pidä leikkiä"

Ravitsemissuositusten mukaan lapsille pitäisi tarjota margariinia ja rasvatonta maitoa.

Ranskassa voipula uhkaa kansallisherkku croissantia

Ranskassa voipula on näkynyt jopa aukkoina ruokakauppojen maitohyllyissä.

Saako päiväkodissa syödä jäätelöä? Ruoasta on tullut ideologioiden taistelukenttä

Miksi eri ruokavaliot ovat niin suosittuja ja miksi niiden puolesta ollaan valmiita käymään suoranaista sotaa?

Voin kysyntä kasvaa kuin rasvattu – hinta yli kaksinkertaistui vuodessa

Voi maistuu nyt siihen malliin, että meijerit eivät pysy enää kasvavan kysynnän vauhdissa. Siksi maailmanmarkkinahinta on yli kaksinkertaistunut vuoden aikana.

EU:sta tulee viikoittain hälytyksiä ruokaväärennösepäilyistä – Voiko suomalainenkaan enää luottaa ruokaansa?

Ruoan yhä pitenevät toimitusketjut antavat lisää mahdollisuuksia rikollisille.

Suomalaisasiantuntija vahvistaa: Rasvainen juusto ei ole pahasta – Terveyttä se tuskin kuitenkaan parantaa

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmin mukaan juustoa ei kannata alkaa ahmimaan kolesterolin putoamisen toivossa.

Johanna kärsi reumasta, rytmihäiriöistä ja väsymyksestä – päätti muuttaa ruokavalion täysin yhdessä yössä

Johanna Kouhian olo parani radikaalilla ruokavaliomuutoksella. Asiantuntijoiden mukaan ruoka-aineiden poisjättöön liittyy riskejä, jos taustalla on sairaus. Juttu on julkaistu tammikuussa 2017.

Kuusi syytä tykätä Venäjästä

Kaiken kansainvälisen ristiriitaisuuden ja turvattomuuden keskellä kannattaa muistaa Venäjän hyviäkin puolia. Niitä on paljon, kirjeenvaihtajamme Kerstin Kronvall listasi itselleen rakkaimmat.

Sieniruokaa ilman voita ja kermaa? Yrtit voivat tehdä ruuasta elämyksen

Suomessa läträtään mielellään sieniruokiin voita ja kermaa, mutta voiko sienistä syntyä maukasta evästä ilman valtavaa rasva-annosta? Kyllä voi, sanovat kokki ja kirjailija.

Monivilja voi luoda virheellisen mielikuvan – Näin syntyy terveellinen voileipä

Voileivässä piilee melkoinen kaloripommi, jos sen täyttää tukevasti. Ravitsemusterapeutti ohjeistaa lukemaan tuoteselosteesta kuidun määrän.

Isät ottivat ilon irti arkikokkailusta

Pienellä suunnittelulla ja ennakkovalmisteluilla arkisesta ruuanlaitosta voi tulla hauskaa, vakuuttavat kokkaavat isät Joonas Hämäläinen ja Serko Rantanen.

Säilytätkö voiveistä jääkaapissa? Väärin, sanoo asiantuntija

Toisten mielestä on näppärää pitää voiveitsi jääkaapissa rasvarasian päällä. Toiset inhoavat pelkkää ajatusta ja haluavat joka käyttökertaan puhtaan veitsen. Jälkimmäiset ovat oikeassa. Veitsi jääkaapissa voi tartuttaa jopa flunssan tai vatsataudin, ruokamyrkytyksestä puhumattakaan.

Professoreilta piikikästä kritiikkiä tupakkalain pykälälle – "Jos ne rahat, jotka uppoavat lainvalmisteluun..."

Lakeja ei tulisi säätää pelkästään kansalaisten valistamiseen, sanovat oikeustieteen asiantuntijat. Tuorein esimerkki sellaisesta laista on kielto tupakoida autossa, jossa on alle 15-vuotiaita lapsia. Kieltoa ei valvota käytännössä mitenkään eikä sen rikkomisesta rangaista.

Raaka sieni on Saimi Hoyerille makuelämys – säilömällä makuun pääsee talvellakin

Nyt eletään sienestäjän unelma-aikaa. Satoa saa paljon ja monenlaista. Talvellakin voi kokea kesäisiä makuelämyksiä, kun säilöö sienet sopivalla tavalla. Saimi Hoyer kuivaa, pakastaa, paahtaa ja pikkelöi.

Rössypotut, tilliliha ja kanaviillokki – kouluruuista voi tulla ajan mittaan perinneruokia

Itse leivotulla perinneriskalla voi vähän kehuskella vieraille. Toivottavasti tulevasta perinneruokabuumista antavat jo viitteitä kiinnostus villiyrtteihin ja kotimakkaraan. Tulevaisuudessa pitsakin voi taipua kotimaiseen ruokaperinteeseen.

Uhkeita muotoja puusta – lastujen keskellä kasvanut taiteilija hauskuuttaa veistoksillaan

Taiteilija Reijo Piipponen on työstänyt puuta koko elämänsä ajan. Hauskat naisfiguurit, kantaa ottavat mieshahmot ja mielikuvitukselliset veistokset elävät omaa elämäänsä Puuparatiisissa.

Sirkkoja suklaaleivokseen ja härkäpapuja pihveihin – mistä löytyy seuraava nyhtökaura?

Nyhtökaurasta – eli kauran ja papujen sekoituksesta – on kuhistu jo jonkin aikaa. Mutta mitä muita vaihtoehtoisia proteiinin lähteitä omalle ruokalautaselle voisi kasata? Saammeko esitellä: jauhomato, sirkka, härkäpapu ja sinilupiini.

Valmistitko kevään herkun oikein? "Parsa rakastaa vettä"

Paula Asikainen syö parsaa keväisin tuoreena suoraan omasta kasvimaasta, satokausi alkaa toukokuun puolessa välissä. Vuosikymmeniä parsaa syönyt ja sitä kasvattanut Asikainen on kirjoittanut parsasta myös oppaita ja odottaa parsanviljelyn palaavan jokaiseen kotipuutarhaan.

Mämmibaarissa syntyvät pirtelöt ja lihapullat – katso reseptit

Pääsiäisen perinneherkku mämmi taipuu rukiisuudessaan moneen ruokaan. Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset valmistavat mämmibaarissa pirtelöä, hyydykekakkua, jäädykettä, pullaa, sämpylöitä ja lihapullia. Annostelussa kohtuus on tärkeää.

Tutkimus: Kananmuna päivässä ei lisää sydäninfarktin riskiä edes kolesteroliherkillä

Aiemmin ei ole tutkittu sitä, miten runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta vaikuttaa sydän- ja verisuonitautien riskiin kolesteroliherkillä ihmisillä. Heitä on Suomessa poikkeuksellisen paljon.

Suomalainen barista valloittaa kahvimaailmaa

Kalle Freese on valittu kaksi kertaa vuoden baristaksi. Nyt hän pyrkii kahvimaailman valloitukseen San Franciscossa. Hänellä on myös autotallissa start-up-yritys Yhdysvalloissa.

Professori: Lisäaineista vain kaksi on huolestuttavia

Luonnollisuus ja lisäaineettomuus ovat tämän päivän ruokatrendejä. Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm tyrmää kuitenkin kauhukuvat lisäaineiden vaarallisista yhteisvaikutuksista. Hänen mukaansa ainoastaan kaksi ruuissa ja juomissamme käytetyistä lisäaineista herättää huolta.

Ravitsemusterapeutti: "Täysjyväleivän voi pilata väärillä leivänpäällisillä"

Leivän syöminen on ravitsemusasiantuntija Anna Karan mukaan vähentynyt, vaikka olemmekin kansana edelleen leivän perään. Oikein valitut levitteet, leikkeleet, juustot ja kasvikset eivät tee väärin valitusta leivästä terveellistä.

Lipeäkala ui uuteen nousuun – vain nimi rasittaa

Toinen on koukussa lipeäkalaan, toinen ei voi sietää sitä. Ruokakirjailija Markku Haapion mielestä kalan nimi on harmillisen luotaantyöntävä niin hienolle herkulle.

Vuoden kalamies tekee itse rysänsä ja verkkonsa – parhaimmillaan 50 kiloa haukea vuorokaudessa

Vuoden kalamieheksi Pohjois-Karjalassa valittu joensuulainen Juha Lehikoinen on innokas rysämies. Itse tekemiensä rysien lisäksi hän kalastaa ahkerasti verkoilla. Lehikoisen kala-apajat löytyvät niin sulan veden aikaan kuin talven jäilläkin Pielisestä Juuan maisemista.

Puhalla pölyt isomummun reseptivihkosta ja tee lihatonta, makeaa makaronilaatikkoa joulupöytään

Jos tutut joululaatikot eivät innosta tai ne kaipaisivat jotakin uutta rinnalleen, mitäpä jos kokeilisit isomummojen aikakauden sweet and sour -herkkua, sokerilla ja suolalla höystettyä makeaa makaronilaatikkoa.

Näin joulu syntyy hetkessä

Tuska joulusiivouksen, -ruokien ja -lahjojen kanssa? Ei hätää. Joulutunnelman voi saavuttaa vähällä vaivalla ja nopeasti.

Rasvakeskustelu räiskähti – ja taas vedettiin väärä johtopäätös, sanovat tutkijat

Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan kasviöljyjen haitallisuudesta viime päivinä noussut keskustelu on ymmärretty Suomessa osin väärin. Ruokaa voi edelleen kypsentää rypsiöljyssä.

EU:n ruoka-apukassin sisällöstä syntyy monenlaista sapuskaa

Monille suomalaisille lokakuu on tarkoittanut  Maatalousviraston kautta kanavoitua EU:n ruoka-apukassia. Muovipussista löytyy jauhoja, hiutaleita, makaronia, lihasäilykettä, hapankorppuja, mysliä, valmisateria-aineksia, hernekeittoa ja maitojauhetta. Kotitalousneuvoja Eija Tuukkanen Martoista kokosi kassin sisällölle muutaman kokkausvinkin.

Kala-asennetta voi kasvattaa ruodottomilla fileillä

Suomalaisten asenne kalansyöntiin on kohenemassa. Vuosittain jokainen suomalainen syö fileiksi laskettuna noin 16 kiloa kalaa. Kalan syömistä kannattaa lähteä lisäämään fileistä, sillä niissä ruodot eivät jää herkimpienkään kurkkuun kiinni, vinkkaa kalakauppias.

Yleisradion reportteri söi 10 vuotta vanhan poronfileen - hyvää oli

Yleisradion toimittaja Olli Ihamäki löysi pakastimestaan sinne unohtuneen poron ulkofileen. Päällisin puolin tarkasteltuna rikkoutumattomaan vakuumiin pakattu filee näytti Ihamäen mukaan täysin virheettömältä ja sulatuksen jälkeiset aistinvaraiset havainnot tukivat sitä kantaa, että lihassa ei voi olla mitään vikaa.

Huippukokki toivoo muikunmädille brändin nousua – "Kaviaari jää kirkkaasti kakkoseksi"

Muikunmäti on Suomessa suurta herkkua, mutta ruotsalaiset ovat onnistuneet brändäämään oman mätinsä maailman parhaaksi. Kokki Markus Maulavirran mukaan tilanne kuvastaa suomalaisten markkinatehottomuutta.

Silakka piiloutuu usein marinadiin: ”Kastikkeen seassa kalaan on helpompi tutustua”

Kalalla on yleensä oma selkeä makunsa, jota ei tarvitse mausteilla peitellä. Ripaus suolaa riittää monen mielestä tuomaan maun entistä paremmin esiin. Toiset puolestaan syövät kalansa mitä erikoisimmissa marinadeissa. Kalajalostaja uskoo sen helpottavan kalan makuun tottumista.

Sairaalan ruokkiminen on tuhansien palojen palapeli – tarjottimen valmistelu peräti sekuntipeliä

Pari tuntia ennen ruoka-aikaa sairaalan keittiö saa tiedot potilaista, heidän erityisruokavalioistaan tai niiden yhdistelmistä sekä potilaskohtaiset toiveet. Ateriatarjottimia valmistavalla linjalla alkaa sähäkkä urakka, jotta jokainen saa ajallaan eteensä juuri oman annoksensa, lämpimänä ja tuoreena. Tuhansien annosten keskuskeittiö pyörii kovan ammattitaidon turvin.

Ravitsemussuosituksiin monenlaisia mielipiteitä: "Ei tässä enää tiedä, mihin uskoa"

Kysyimme suomalaisilta, mitä mieltä he ovat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksista.

Luonnonkalan menekki romahtanut – suomalaiset pelkäävät myrkkyjä, usein turhaan

Suomalainen luonnonkala on luksusta muille, mutta suomalaisille se ei kelpaa. Biologin mukaan suomalaiset voisivat syödä huomattavasti nykyistä enemmän luonnonkaloja, vaikka niissä onkin myrkkyjä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle