Uusimmat artikkelit
Haluatko tarjota kasvisruokaa, joka maistuu myös lihansyöjälle – tee voissa haudutettua juuriselleriä perinteisen hollandaisen kera
Oskar Mendelin tarjoaa lempikasvistaan.
Muutamalla kikalla muutat yksinkertaisen munavoileivän oikeaksi luksusleiväksi – siitä tulee juhlava ja pääsiäiseen sopiva lounas
Tarjoa mielellään kasviscappuccinon kanssa.
Tässä on syksy lautasella – kokeile Kenny Sundqvistin paistettua kassleria happaman chutneyn ja palsternakka-perunamuusin kera
Happo on rasvaisen ruoan ystävä.

Kalakukko on nykyisin aitoa perinneruokaa myös laktoosittomana ja pitkulaisena
Euroopan komissio on höllentänyt kalakukon nimisuojaa. Taikinakuoressa, täytteessä ja voitelussa voi käyttää laktoositonta voita tai margariinia.
Kun leivonta on juhlaa – tee aito ranskalainen brioche Nanterre alusta alkaen hapanjuuresta
Vierasleipurina ranskalainen Julien Huéber.

Sota-ajan Helsingissä kasvatettiin kaniineja ruuaksi, jotkut pitivät possuja kerrostaloasunnoissa
Koko kaupunki haisi lantulta, asunnoissa tuotettiin lihaa ja kadunvierillä viljeltiin minkä ehdittiin
Hanna Gullichsen ja Joonas Laurila tekivät Yle Olohuoneelle oman nimikkopizzan – Poimi resepti talteen ja jaa meille ruokakuvasi!
Katso tästä Hanna G:n herkullinen Yle Olohuone -pizzaresepti
Paula Tiessalo: Aikuisilta puuttuu äiti ja siksi tammikuussa erotaan enemmän kuin muulloin
Oman tarvitsevuuden ja heikkouden kieltäminen kaataa parisuhteita, kirjoittaa Paula Tiessalo blogissaan.

Keitele päätti 60 vuotta sitten, että kunnan kouluissa ja laitoksissa käytetään pelkkää voita – nyt päätös aiotaan vihdoin kumota
Keiteleellä on noudatettu kunnanvaltuuston päätöksestä huolimatta jo vuosikausia virallisia ravitsemussuosituksia.
Kesällä grillataan kasvimaan satoa – hiilloksella valmistuu koko ateria caesarsalaatista raparperikakkuun
Savu antaa kasviksille makua ja luonnetta.

Kouluruokaloissa syttyi margariinikapina: koululaisista kilpailutuksen tulos maistuu pahalta, valitsijat korostavat terveellisyyttä
Kun Pohjois-Karjalan kouluissa siirryttiin kasvirasvalevitteeseen, moni oppilas jätti leivän syönnin. Adressit vaativat voi-kasviöljyseosta takaisin.

Grillaatko aina lihaa, mutta haluaisit edes kokeilla kasviksia? Tässä kahdeksan ammattilaisvinkkiä, joiden avulla teet terveellisempiä herkkuja
Pihvi puoliksi. Varhaiskaalia, grillijuustoa ja kasvisetanoita. Lue tästä vinkit kevyempään grillaamiseen mausta tinkimättä.

Lounaalla syö itsensä helposti ähkyyn, mutta eväät voivat olla yksipuoliset – vertasimme einesevästä ja työpaikkalounasta
Raskaan ja fyysisen työn tekijät syövät usein yksipuolisia einesruokaeväitä, kun taas istumatyötä tekevät toimistotyöläiset runsaan buffet-lounaan.
Tutkimus: Rasvaiset maitotuotteet voivat olla terveellisempiä - 3 asiantuntijaa vastaa rasvakiistan väitteisiin
Mitä jos suositukset ovatkin väärässä?

Onko margariini lisäainepommi ja miten sitä tehdään? 7 väitettä, asiantuntijat vastaavat
Margariini on arkinen tuote, mutta se herättää paljon tunteita ja mielipiteitä. Keräsimme yleisiä väitteitä rasvasta, ja pyysimme vastaukset ravitsemuksen asiantuntijoilta.

Voi vai margariini? Vanhat ennakkoluulot ja tavat ohjaavat rasvankäyttöä ja näkyvät sairauksina
Ravitsemusterapeutti kohtaa usein mielikuvan, jossa voi on perinteinen luonnontuote ja margariini täynnä lisäaineita. Ruokatottumuksissa alueelliset erot ovat suuret.

Sotkamon lapset eivät saa voita ja kevytmaitoa vielä ainakaan vuoteen: "Ihmisillä on oikeus valittaa"
Sotkamon suunnitelmista tarjota kevytmaitoa ja voita koulu- ja päiväkotiruokailun yhteydessä on tehty valitus hallinto-oikeuteen.

Sotkamon maitopäätöksen taustalla oli lasten nälkä: "Vanhemmilta ja isovanhemmilta on tullut viestejä"
Sotkamo haluaa tarjota päiväkodeissa ja kouluissa kevytmaitoa ja voita, mutta valtio näyttää valinnalle edelleen punaista valoa. Entä mitä mieltä maidon tärkeydestä ovat lapset?

Health authority raps municipality over plan to serve children butter, richer milk
A decision to serve semi-skimmed milk and butter to daycare and primary school children has landed the eastern Finland municipality of Sotkamo in hot water with the National Nutrition Council. The organisation says the town has run afoul of guidelines to stick to margarine and skimmed milk.

Voita ja kevytmaitoa lapsille? Asiaa käsitellään Sotkamossa uudestaan: "Keskustelu pitää vielä käydä"
Sotkamon kunnan saamat moitteet Valtion ravitsemusneuvottelukunnalta viedään viranhaltijoiden kautta keskusteluun Sotkamossa.

Sotkamo päätti tarjota voita ja kevytmaitoa lapsille – Nyt valtio jyrähti: "Lasten terveydellä ei pidä leikkiä"
Ravitsemissuositusten mukaan lapsille pitäisi tarjota margariinia ja rasvatonta maitoa.

Ranskassa voipula uhkaa kansallisherkku croissantia
Ranskassa voipula on näkynyt jopa aukkoina ruokakauppojen maitohyllyissä.

Saako päiväkodissa syödä jäätelöä? Ruoasta on tullut ideologioiden taistelukenttä
Miksi eri ruokavaliot ovat niin suosittuja ja miksi niiden puolesta ollaan valmiita käymään suoranaista sotaa?

Voin kysyntä kasvaa kuin rasvattu – hinta yli kaksinkertaistui vuodessa
Voi maistuu nyt siihen malliin, että meijerit eivät pysy enää kasvavan kysynnän vauhdissa. Siksi maailmanmarkkinahinta on yli kaksinkertaistunut vuoden aikana.

EU:sta tulee viikoittain hälytyksiä ruokaväärennösepäilyistä – Voiko suomalainenkaan enää luottaa ruokaansa?
Ruoan yhä pitenevät toimitusketjut antavat lisää mahdollisuuksia rikollisille.

Suomalaisasiantuntija vahvistaa: Rasvainen juusto ei ole pahasta – Terveyttä se tuskin kuitenkaan parantaa
Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmin mukaan juustoa ei kannata alkaa ahmimaan kolesterolin putoamisen toivossa.

Johanna kärsi reumasta, rytmihäiriöistä ja väsymyksestä – päätti muuttaa ruokavalion täysin yhdessä yössä
Johanna Kouhian olo parani radikaalilla ruokavaliomuutoksella. Asiantuntijoiden mukaan ruoka-aineiden poisjättöön liittyy riskejä, jos taustalla on sairaus. Juttu on julkaistu tammikuussa 2017.

Kuusi syytä tykätä Venäjästä
Kaiken kansainvälisen ristiriitaisuuden ja turvattomuuden keskellä kannattaa muistaa Venäjän hyviäkin puolia. Niitä on paljon, kirjeenvaihtajamme Kerstin Kronvall listasi itselleen rakkaimmat.

Sieniruokaa ilman voita ja kermaa? Yrtit voivat tehdä ruuasta elämyksen
Suomessa läträtään mielellään sieniruokiin voita ja kermaa, mutta voiko sienistä syntyä maukasta evästä ilman valtavaa rasva-annosta? Kyllä voi, sanovat kokki ja kirjailija.

Monivilja voi luoda virheellisen mielikuvan – Näin syntyy terveellinen voileipä
Voileivässä piilee melkoinen kaloripommi, jos sen täyttää tukevasti. Ravitsemusterapeutti ohjeistaa lukemaan tuoteselosteesta kuidun määrän.

Isät ottivat ilon irti arkikokkailusta
Pienellä suunnittelulla ja ennakkovalmisteluilla arkisesta ruuanlaitosta voi tulla hauskaa, vakuuttavat kokkaavat isät Joonas Hämäläinen ja Serko Rantanen.

Säilytätkö voiveistä jääkaapissa? Väärin, sanoo asiantuntija
Toisten mielestä on näppärää pitää voiveitsi jääkaapissa rasvarasian päällä. Toiset inhoavat pelkkää ajatusta ja haluavat joka käyttökertaan puhtaan veitsen. Jälkimmäiset ovat oikeassa. Veitsi jääkaapissa voi tartuttaa jopa flunssan tai vatsataudin, ruokamyrkytyksestä puhumattakaan.

Professoreilta piikikästä kritiikkiä tupakkalain pykälälle – "Jos ne rahat, jotka uppoavat lainvalmisteluun..."
Lakeja ei tulisi säätää pelkästään kansalaisten valistamiseen, sanovat oikeustieteen asiantuntijat. Tuorein esimerkki sellaisesta laista on kielto tupakoida autossa, jossa on alle 15-vuotiaita lapsia. Kieltoa ei valvota käytännössä mitenkään eikä sen rikkomisesta rangaista.

Raaka sieni on Saimi Hoyerille makuelämys – säilömällä makuun pääsee talvellakin
Nyt eletään sienestäjän unelma-aikaa. Satoa saa paljon ja monenlaista. Talvellakin voi kokea kesäisiä makuelämyksiä, kun säilöö sienet sopivalla tavalla. Saimi Hoyer kuivaa, pakastaa, paahtaa ja pikkelöi.

Rössypotut, tilliliha ja kanaviillokki – kouluruuista voi tulla ajan mittaan perinneruokia
Itse leivotulla perinneriskalla voi vähän kehuskella vieraille. Toivottavasti tulevasta perinneruokabuumista antavat jo viitteitä kiinnostus villiyrtteihin ja kotimakkaraan. Tulevaisuudessa pitsakin voi taipua kotimaiseen ruokaperinteeseen.

Uhkeita muotoja puusta – lastujen keskellä kasvanut taiteilija hauskuuttaa veistoksillaan
Taiteilija Reijo Piipponen on työstänyt puuta koko elämänsä ajan. Hauskat naisfiguurit, kantaa ottavat mieshahmot ja mielikuvitukselliset veistokset elävät omaa elämäänsä Puuparatiisissa.

Sirkkoja suklaaleivokseen ja härkäpapuja pihveihin – mistä löytyy seuraava nyhtökaura?
Nyhtökaurasta – eli kauran ja papujen sekoituksesta – on kuhistu jo jonkin aikaa. Mutta mitä muita vaihtoehtoisia proteiinin lähteitä omalle ruokalautaselle voisi kasata? Saammeko esitellä: jauhomato, sirkka, härkäpapu ja sinilupiini.

Valmistitko kevään herkun oikein? "Parsa rakastaa vettä"
Paula Asikainen syö parsaa keväisin tuoreena suoraan omasta kasvimaasta, satokausi alkaa toukokuun puolessa välissä. Vuosikymmeniä parsaa syönyt ja sitä kasvattanut Asikainen on kirjoittanut parsasta myös oppaita ja odottaa parsanviljelyn palaavan jokaiseen kotipuutarhaan.

Mämmibaarissa syntyvät pirtelöt ja lihapullat – katso reseptit
Pääsiäisen perinneherkku mämmi taipuu rukiisuudessaan moneen ruokaan. Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset valmistavat mämmibaarissa pirtelöä, hyydykekakkua, jäädykettä, pullaa, sämpylöitä ja lihapullia. Annostelussa kohtuus on tärkeää.

Tutkimus: Kananmuna päivässä ei lisää sydäninfarktin riskiä edes kolesteroliherkillä
Aiemmin ei ole tutkittu sitä, miten runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta vaikuttaa sydän- ja verisuonitautien riskiin kolesteroliherkillä ihmisillä. Heitä on Suomessa poikkeuksellisen paljon.

Professori: Lisäaineista vain kaksi on huolestuttavia
Luonnollisuus ja lisäaineettomuus ovat tämän päivän ruokatrendejä. Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm tyrmää kuitenkin kauhukuvat lisäaineiden vaarallisista yhteisvaikutuksista. Hänen mukaansa ainoastaan kaksi ruuissa ja juomissamme käytetyistä lisäaineista herättää huolta.

Ravitsemusterapeutti: "Täysjyväleivän voi pilata väärillä leivänpäällisillä"
Leivän syöminen on ravitsemusasiantuntija Anna Karan mukaan vähentynyt, vaikka olemmekin kansana edelleen leivän perään. Oikein valitut levitteet, leikkeleet, juustot ja kasvikset eivät tee väärin valitusta leivästä terveellistä.

Lipeäkala ui uuteen nousuun – vain nimi rasittaa
Toinen on koukussa lipeäkalaan, toinen ei voi sietää sitä. Ruokakirjailija Markku Haapion mielestä kalan nimi on harmillisen luotaantyöntävä niin hienolle herkulle.

Vuoden kalamies tekee itse rysänsä ja verkkonsa – parhaimmillaan 50 kiloa haukea vuorokaudessa
Vuoden kalamieheksi Pohjois-Karjalassa valittu joensuulainen Juha Lehikoinen on innokas rysämies. Itse tekemiensä rysien lisäksi hän kalastaa ahkerasti verkoilla. Lehikoisen kala-apajat löytyvät niin sulan veden aikaan kuin talven jäilläkin Pielisestä Juuan maisemista.

Puhalla pölyt isomummun reseptivihkosta ja tee lihatonta, makeaa makaronilaatikkoa joulupöytään
Jos tutut joululaatikot eivät innosta tai ne kaipaisivat jotakin uutta rinnalleen, mitäpä jos kokeilisit isomummojen aikakauden sweet and sour -herkkua, sokerilla ja suolalla höystettyä makeaa makaronilaatikkoa.

Näin joulu syntyy hetkessä
Tuska joulusiivouksen, -ruokien ja -lahjojen kanssa? Ei hätää. Joulutunnelman voi saavuttaa vähällä vaivalla ja nopeasti.

Rasvakeskustelu räiskähti – ja taas vedettiin väärä johtopäätös, sanovat tutkijat
Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan kasviöljyjen haitallisuudesta viime päivinä noussut keskustelu on ymmärretty Suomessa osin väärin. Ruokaa voi edelleen kypsentää rypsiöljyssä.

EU:n ruoka-apukassin sisällöstä syntyy monenlaista sapuskaa
Monille suomalaisille lokakuu on tarkoittanut Maatalousviraston kautta kanavoitua EU:n ruoka-apukassia. Muovipussista löytyy jauhoja, hiutaleita, makaronia, lihasäilykettä, hapankorppuja, mysliä, valmisateria-aineksia, hernekeittoa ja maitojauhetta. Kotitalousneuvoja Eija Tuukkanen Martoista kokosi kassin sisällölle muutaman kokkausvinkin.

Kala-asennetta voi kasvattaa ruodottomilla fileillä
Suomalaisten asenne kalansyöntiin on kohenemassa. Vuosittain jokainen suomalainen syö fileiksi laskettuna noin 16 kiloa kalaa. Kalan syömistä kannattaa lähteä lisäämään fileistä, sillä niissä ruodot eivät jää herkimpienkään kurkkuun kiinni, vinkkaa kalakauppias.

Yleisradion reportteri söi 10 vuotta vanhan poronfileen - hyvää oli
Yleisradion toimittaja Olli Ihamäki löysi pakastimestaan sinne unohtuneen poron ulkofileen. Päällisin puolin tarkasteltuna rikkoutumattomaan vakuumiin pakattu filee näytti Ihamäen mukaan täysin virheettömältä ja sulatuksen jälkeiset aistinvaraiset havainnot tukivat sitä kantaa, että lihassa ei voi olla mitään vikaa.