Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Anni Saastamoinen. 21.4.2021.

Anni Saastamoinen: Lakkiaispäivänä paistoin pizzaa 11 tuntia, koska en halunnut osallistua luokkatovereideni juhliin 

Kun mediassa nousevat keväisin esiin menestystarinat ja tukun laudatureita kirjoittaneiden tulevaisuusnäkymät, painuvat tuhannet hartiat lysyyn epäonnistumisen pelon ja paineiden alla, kirjoittaa Saastamoinen.

Flexbrightin valaistusteknologia valaisee ja puhdistaa samanaikaisesti esimerkiksi lasisia myyntitiskejä.

Oululainen ledkalvojen valmistaja kehitti liha- ja kalatiskeille pintoja puhdistavan valaistusratkaisun

Flexbrightin näkyvään valkoiseen valoon perustuva teknologia tehoaa esimerkiksi bakteereihin ja homeitiöihin.

Sateenkaari jalkapallokentällä.

Koronarajoitukset teettäneet töitä keskipohjalaisille urheiluseuroille – väliaikatarjoilu silti pelaa

Keskipohjlaisten urheiluseurojen mukaan koronarajoitusten toteuttaminen on vaatinut paljon työtä.

kananlihaa leikataan

Broilerinlihassa on yhä enemmän ärhäköitä bakteereita

Antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita piili joka viidennessä Suomessa otetusta näytteestä. Se on silti EU:n paras luku.

Poliisiauto

Viranomaiset tarkastavat ravintoloita Kontulassa lauantaina

Valvonnassa tarkistetaan muun muassa työsuhdeasioita, paloturvallisuutta, elintarvikehygieniaa ja anniskelua. Kontulan lisäksi poliisi aikoo tarkastaa muitakin kohteita eri puolilla Helsinkiä viikonlopun aikana.

Vekaranjärven varuskuntaravintola.

Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen ei päässyt töihin varuskunnan keittiöön – "Yhtäkkiä minä olinkin turvallisuusuhka"

Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö, eversti Sami-Antti Takamaa sanoo, ettei Puolustusvoimat ole antanut ohjeistusta kyseisen henkilön työhön ottamisesta.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Mielentilatutkimuksen tuloksia

Vaihtumattoman vaate- ja sapuskamaun etuja pohtii M. Kajo

Kalaa käsitellään

Hygieniapassi on voimassa ikuisesti, vaikka elintarviketiedot päivittyvät

Hygieniaosaamistodistus vaaditaan henkilöltä, joka käsittelee helposti pilaantuvaa ruokaa. Kerran todistettua osaamista ei käytännössä tarvitse koskaan päivittää.

Pihlajanmarjakoin toukkia omenassa

Tursuileeko komposti koinsyömiä omenoita? – Älä heitä omppuja hukkaan vaan mehusta ne

Pihlajanmarjakoi on herkutellut omenasadolla koko maassa tänä vuonna, ja moni tuskailee kun sato menee hukkaan. Koinsyömistäkin omenoista voi kuitenkin mainiosti tehdä mehua.

Muikkujen paistoa Kokkolan kalamarkkinoilla 2010.

Mätäkuu on mätäkuu ilman helteitäkin

Suomalaisessa kansanperinteessä mätäkuuksi kutsuttu aika alkaa heinäkuun 23. päivästä – säistä riippumatta. Haavojen tulehtumisen ja ruokien pilaantumisen aika on liittynyt keskikesän helteisiin, mutta alunperin mätäkuun nimi on käännösvirhe.

Kuorma-autoja, joiden kyljessä lukee Satamaito.

Pori dairy hit by second bacterial scare

The Satamaito co-operative dairy in Pori has again recalled milk products due to bacterial contamination, possibly caused by listeria. On Wednesday morning the company announced that it was pulling products manufactured over the past three days from shelves due to a health risk.

Kyytön utareet

Maaseutuyrittäjät tuskailevat terveysmääräysten kanssa – Pullan myynti eteisestä kävi liian vaikeaksi

Moni oman maatilan tuotteita myyvä yrittäjä on hukkunut elintarvikehygieniaa koskevan byrokratian viidakkoon. Yksi tunnetuimmista tapauksista on Pirkkalan pullagate, joka päätti 17 vuotta toimineen maalaiskaupan tarun.

Likainen jääkaapin hylly, pilaantuvia elintarvikkeita.

Millainen sotkupesä työpaikkasi jääkaappi on?

Lojuvatko firman jääkaapin hyllyillä kuukaudesta toiseen samat eväsleivät tai turpoavat mehupurkit? Vai pidättekö porukalla jääkaapin siistinä? Asiantuntija neuvoo käymään läpi ja siivoamaan työpaikan jääkaapin ainakin kerran kuukaudessa.

Lihaa kaupan lihatiskillä.

Elintarvikevalvonta: "Lähes aina löytyy jotain huomautettavaa"

Ongelmia on ollut esimerkiksi yleisessä siisteydessä, elintarvikkeiden säilytyslämpötiloissa ja ruokien jäähdyttämisessä.

Kotitekoinen täytekakku

Miksi äidin leipoma kakku ei kelpaa päiväkotiin?

Joillekin äideille tulee yllätyksenä, että päiväkotiin ei välttämättä saa tuoda täytekakkua tarjolle lapsen syntymäpäivänä. Esimerkiksi moni päiväkoti antaa kuitenkin synttärisankarille luvan tarjota karkkia. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat kunnittain ja jopa hoitopaikoittain.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Oiva-asteikko hymiöt.

Huono hygienia näkyy nyt jo ravintolan ovella

Elintarvikehygieniasta ja siisteydestä kertovien Oiva-hymynaamojen pitäisi ilmestyä ravintoloiden ja myymälöiden oville tammikuun aikana. Vaikka valtaosa tuloksista on Uudellamaalla hyviä, pitää myös huonot raportit asettaa asiakkaiden nähtäväksi.

Kotiviiniä maistellaan osana ajankohtaisraporttia.

Kotiviinintäyteinen 1990-luku

Laman myötä viinistä tuli suosittu harrastus ja kulutustuote

Mies osoittaa putkea Vesi-instituutissa

"Ympäristön lääkejäämistä kannattaa olla huolissaan"

Raumalla toimivan vesi-instituutti Wanderin johtaja Martti Latva näkee jätevedenkäsittelyn keskeisimpänä haasteena koko ajan kasvavat lääkejäämät ympäristössä. Rauman vesi-instituutista löytyy tiettävästi maailman ainoa juomaveden ja sen kanssa kosketuksissa olevien materiaalien tutkimusympäristö, joka toimii oikeassa käytössä.

Venäjä kurittaa Liettuaa maitotuotteiden tuontikiellolla

Liettua on EU:n puheenjohtajamaana tuonut esille Venäjän tavan tehdä tulleilla muutakin kuin kauppapolitiikkaa. Venäjän mukaan sen aikomus kieltää liettualaistuotteita on hygieniakysymys.

Jauhelihapakkauksia.

Jauhelihapakkaukset saatiin ruotuun – viranomainen jakaa kiitosta

Kesäaikaan Evira on elintarvikehygienian kimpussa.

oivahymy.fi sivusto

Oiva hymyilee jo Meri-Lapissa

Oiva-merkinnät on otettu käyttöön myös Meri-Lapissa. Uusi järjestelmä kertoo elintarvikevalvonnan tulokset internetissä ja myöhemmin myös yrityksen sisäänkäynnillä. Valvonnan tuloksesta saatu hymynaama kuvaa turvallisuusasioiden tasoa kyseisessä ravintolassa tai myymälässä.

Ihmisiä torilla.

Hygieniaa tarkkaillaan kesätapahtumissa

Terveystarkastajat valvovat erilaisten kesätapahtumien elintarvikehygieniaa Meri-Lapissa. Kemin johtava terveystarkastaja Tarja Pesonen kertoo, että esimerkiksi toritapahtumissa pyritään vierailemaan mahdollisuuksien mukaan.

Oivan arviointiasteikon neljä hymynaamaa.

Ensimmäiset Keski-Suomen hymynaamat julki

Ensimmäiset elintarvikevalvonnan tulokset Keski-Suomesta on julkaistu internetissä. Tällä hetkellä oivahymy.fi -palvelusta löytyy noin parinkymmenen keskisuomalaisen yrityksen tulokset.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen

Mitä haluaisit kysyä Jari Koskiselta?

Auttaako hevosenlihakohu kotimaista ruuantuotantoa? Miksi elintarvikehygienia pyyhkii pientuottajat olemattomiin? Ykkösaamun tentissä maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.

Yrittäjä Annen Niinimäki tilateurastamon myymälässä.

"Suomalaisia varjellaan kotimaiselta ruoalta"

Savitaipaleen Hämäläisen kylässä sijaitseva Reiposen tilateurastamo oli vähällä sulkea ovensa pari vuotta sitten, kun uusi elintarvikehygieniaa koskeva laitosasetus astui voimaan. Yrittäjän mielestä lähiruoan valmistamisesta tulee koko ajan vain vaikeampaa.

Kaukosäädin kädessä.

Hygieniatieto lisää tuskaa

Hygieniakurssin suorittamisesta iski Anne Kotokorvelle alituinen siivousvimma. Bakteerientuhoamiskäsittelystä on saanut tuta varsinkin kodin likaisin esine, kaukosäädin – sitä on putsattu niin tiuhaan, että numerot kuluivat näkyvistä.

Lasinen vesipullo.

Kouvolasta lähtee pian luksusvettä maailmalle

Puhdas vesi yhdistettynä tyylikkääseen muotoiluun on meidän valtti, yrittäjä Mika Merta sanoo. Merta kertoo, että pohjaveden pääsuoni on viidensadan merin syvyydessä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pääjohtaja Matti Aho.

Evira sai uuden johtajan

Eviran nimi on tullut suomalaisille tutuksi elintarvikeskandaalien ja eläinten hyvinvointiin liittyvien asioiden yhteydessä. Eviran tehtävänä onkin varmistaa elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua sekä kasvien ja eläinten terveyttä.

Zimbabwe saamassa lavantautiaallon kuriin

Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa marraskuussa puhjennut lavantautiaalto näyttää olevan hiipumassa. Terveysviranomaisten mukaan yhteensä 660 ihmistä on ollut hoidossa lavantaudin vuoksi.

Henkilö kauhoo jäätelöä astiaan.

Passi taskussa saa paremmin kesätöitä

Kiihkeässä kesätyönmetsästyksessä kanssakilpailijoistaan voi erottua, jos on oikeat passit takataskussa. Hygieniapassi auttaa kioskipestin tai jäätelönmyyjän paikan saamisessa. Ikärajapassia vaaditaan, jos mielii kesäksi kaupan kassalle. TE-toimiston rekrytointikeskuksen palveluvastaava perää nuorilta nykyistä enemmän aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta kesätyönhakuun.

Nakkimyyjä ei pääse käsien pesulle

Yleisötapahtumien elintarvikehygieniassa on puutteita etenkin helteillä. Myyntipisteissä säilytetään elintarvikkeita liian lämpimässä tai lämpimät ruoat eivät ole riittävän kuumia. Elintarvikevalvonta joutuu puuttumaan usein myös myyntipaikkojen puutteelliseen käsihygieniaan, käsienpesumahdollisuutta ei joko ole ollenkaan tai se on liian hankalasti käytettävissä.

Tapahtumien ruokamyynnissä tarvitaan tarkkuutta

Yleisötapahtumien elintarvikehygieniassa on puutteita etenkin helteillä. Myyntipisteissä säilytetään elintarvikkeita liian lämpimässä tai lämpimät ruoat eivät ole riittävän kuumia.

Maidon myynti maatilalta ei ole vaikeutumassa

Lämpökäsittelemättömän raakamaidon myyntiin suoraan tuotantotilalta ei olla kaavailemassa nykyistä suurempia rajoituksia. Ternimaidon suoramyyntiin ehdotetaan jopa helpotuksia.

Marjaniemen kalasatama Hailuodossa.

Kalasatamat rappeutuvat

Osa Perämeren perinteisistä kalasatamista on päässyt niin huonoon kuntoon, että niiden toimintaa uhkaa loppua. Esimerkiksi vilkas Haukiputaan Kiviniemen satama kaipaisi kipeästi uutta kalahallia, mutta kunta ja kalastajat eivät ole päässeet asiasta sopuun.

Lihatuotteita kaupan hyllyllä

Pilaantuneita tuotteita myyvien nimet julki

Pilaantuneita tuotteita myyvien yrittäjien nimet aiotaan jatkossa julkaista Porissa. Avoimuuden lisäämisellä halutaan auttaa kuluttajia, mutta myös kauppiaiden uskotaan hyötyvän pitkässä juoksussa.

Mikko Ruskeala.

Maatalouden lakiviidakko ihmetyttää

Mikko Ruskeala pohdiskelee pakinassaan maataloutta kaikenlaisten säädösten, sääntöjen ja lakien puserruksessa. Kohta varmaan kielletään kanankakkakin kukkapenkkien lannoittamisessa, Ruskealan tuumii.

Ulkona syöminen on turvallista kesälläkin

Ulkona syöminen on turvallista kesälläkin. Aluehallintoviraston mukaan esimerkiksi ulkokioskeissa ja ravintoloissa myytävän ruoan taso on koko maan tapaan Itä-Suomessakin hyvä.

Paperiin kääritty lihapiirakka.

Ulkona syöminen turvallista helteelläkin

Pilaantunutta ruokaa päätyy ulkona syövän lautaselle harvoin edes kesällä. Koska valvonta ei kuitenkaan ulotu kaikkialle, tarkastaja antaa vinkkejä hyvän hygienian tunnistamiseen.

Pakattu härän ulkofile

Uuden lihaa pilaavan bakteerin odotetaan saapuvan pian Suomeen

Jo monista Euroopan maista löytynyt Clostridium estertheticum -bakteeri löytänee tiensä pian myös Suomessa myynnissä oleviin naudan- ja lampaanlihoihin. Aikaisemmin melko tuntemattoman bakteerin erikoisuus on se, että se lisääntyy erinomaisesti jääkaappilämpötiloissa.

Jääkäriprikaati ruokala

Jääkäriprikaatin muonituskeskus remontoidaan

Jääkäriprikaatin muonituskeskuksen perusparannus on varmistunut. Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta hyväksyi keskiviikkona 6,8 miljoonan euron rahoituksen muonituskeskuksen perusparannukseen.

Kärpäsen koulun keittiö

Suurkeittiöiden elintarvikehygienia syynissä pakastevadelmien vuoksi

Suurkeittiöiden ruoanvalmistus- ja säilytystavat ovat herättäneet huomiota ulkomaisten pakastevadelmien aiheuttamien sairastumisten vuoksi. Keittiöiden arkea ohjaavat tiukat säännökset, mutta tiedonkulun ongelmat tai inhimilliset unohdukset voivat johtaa laajoihinkin epidemioihin.

Kaupan lihatiski.

Valpas kuluttaja voi vaikuttaa elintarvikevalvontaan

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira vastaa elintarvikkeiden laadunvalvonnasta. Kunnallinen elintarvikevalvonta tarkastaa elintarvikehuoneistoja, pakkausmerkintöjä ja elintarvikehygieniaa. Laiminlyönteihin puuttumiskeinot ovat kirjallinen kehotus, uhkasakko sekä toiminnan rajoittaminen.

Siivooja moppaa myymälän lattiaa hedelmähyllyjen välissä

Siivoojien kiire uhka hygienialle

Siivojien kiire ja huono perehdytys työhön uhkaavat elintarvikehygieniaa kaupoissa. Ulkoistetut siivoojat siivoavat usein myös palvelutiskejä ja muita tiloja, joissa käsitellään pakkaamattomia elintarvikkeita. Siivoojat valittavat, että kustannustehokkuuden puristuksessa työtä ei ehdi tehdä tarpeeksi hyvin.

Lanttua ja lihaa taikinakuoren sisällä.

Kalakukkoasetus ei muuta käytäntöjä Kainuussa

Kala- ja lihakukkoja syödään Kainuussa vastakin.

Kuvassa sirkka-Liisa Anttila

Ministeri Anttila rauhoittelee kukkokohua

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) rauhoittelee kala- ja lihakukkojen tulevaisuudesta syntynyttä kohua.

Mainiosta maidosta kultaa Etelä-Savoon

Walter Ehrströmin säätiöltä tunnustusta tuottajille 25 vuoden työstä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle