Uusimmat artikkelit
Oululainen ledkalvojen valmistaja kehitti liha- ja kalatiskeille pintoja puhdistavan valaistusratkaisun
Flexbrightin näkyvään valkoiseen valoon perustuva teknologia tehoaa esimerkiksi bakteereihin ja homeitiöihin.
Koronarajoitukset teettäneet töitä keskipohjalaisille urheiluseuroille – väliaikatarjoilu silti pelaa
Keskipohjlaisten urheiluseurojen mukaan koronarajoitusten toteuttaminen on vaatinut paljon työtä.
Poliisin tutkinta valmistui – Neljää epäillään syrjinnästä, kun Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen ei päässyt töihin varuskunnan keittiöön
Nainen ehti jo iloita turvallisesta ja hyvästä työpaikasta.
Pitääkö ulkomaiset hedelmät kuoria – viranomaisten mukaan vesipesu riittää
Pesu haalealla vedellä riittää tuontihedelmillekin
Broilerinlihassa on yhä enemmän ärhäköitä bakteereita
Antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita piili joka viidennessä Suomessa otetusta näytteestä. Se on silti EU:n paras luku.
Viranomaiset tarkastavat ravintoloita Kontulassa lauantaina
Valvonnassa tarkistetaan muun muassa työsuhdeasioita, paloturvallisuutta, elintarvikehygieniaa ja anniskelua. Kontulan lisäksi poliisi aikoo tarkastaa muitakin kohteita eri puolilla Helsinkiä viikonlopun aikana.
Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen ei päässyt töihin varuskunnan keittiöön – "Yhtäkkiä minä olinkin turvallisuusuhka"
Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö, eversti Sami-Antti Takamaa sanoo, ettei Puolustusvoimat ole antanut ohjeistusta kyseisen henkilön työhön ottamisesta.
Mielentilatutkimuksen tuloksia
Vaihtumattoman vaate- ja sapuskamaun etuja pohtii M. Kajo
Hygieniapassi on voimassa ikuisesti, vaikka elintarviketiedot päivittyvät
Hygieniaosaamistodistus vaaditaan henkilöltä, joka käsittelee helposti pilaantuvaa ruokaa. Kerran todistettua osaamista ei käytännössä tarvitse koskaan päivittää.
Tursuileeko komposti koinsyömiä omenoita? – Älä heitä omppuja hukkaan vaan mehusta ne
Pihlajanmarjakoi on herkutellut omenasadolla koko maassa tänä vuonna, ja moni tuskailee kun sato menee hukkaan. Koinsyömistäkin omenoista voi kuitenkin mainiosti tehdä mehua.
Mätäkuu on mätäkuu ilman helteitäkin
Suomalaisessa kansanperinteessä mätäkuuksi kutsuttu aika alkaa heinäkuun 23. päivästä – säistä riippumatta. Haavojen tulehtumisen ja ruokien pilaantumisen aika on liittynyt keskikesän helteisiin, mutta alunperin mätäkuun nimi on käännösvirhe.
Pori dairy hit by second bacterial scare
The Satamaito co-operative dairy in Pori has again recalled milk products due to bacterial contamination, possibly caused by listeria. On Wednesday morning the company announced that it was pulling products manufactured over the past three days from shelves due to a health risk.
Maaseutuyrittäjät tuskailevat terveysmääräysten kanssa – Pullan myynti eteisestä kävi liian vaikeaksi
Moni oman maatilan tuotteita myyvä yrittäjä on hukkunut elintarvikehygieniaa koskevan byrokratian viidakkoon. Yksi tunnetuimmista tapauksista on Pirkkalan pullagate, joka päätti 17 vuotta toimineen maalaiskaupan tarun.
Millainen sotkupesä työpaikkasi jääkaappi on?
Lojuvatko firman jääkaapin hyllyillä kuukaudesta toiseen samat eväsleivät tai turpoavat mehupurkit? Vai pidättekö porukalla jääkaapin siistinä? Asiantuntija neuvoo käymään läpi ja siivoamaan työpaikan jääkaapin ainakin kerran kuukaudessa.
Elintarvikevalvonta: "Lähes aina löytyy jotain huomautettavaa"
Ongelmia on ollut esimerkiksi yleisessä siisteydessä, elintarvikkeiden säilytyslämpötiloissa ja ruokien jäähdyttämisessä.
Miksi äidin leipoma kakku ei kelpaa päiväkotiin?
Joillekin äideille tulee yllätyksenä, että päiväkotiin ei välttämättä saa tuoda täytekakkua tarjolle lapsen syntymäpäivänä. Esimerkiksi moni päiväkoti antaa kuitenkin synttärisankarille luvan tarjota karkkia. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat kunnittain ja jopa hoitopaikoittain.
Huono hygienia näkyy nyt jo ravintolan ovella
Elintarvikehygieniasta ja siisteydestä kertovien Oiva-hymynaamojen pitäisi ilmestyä ravintoloiden ja myymälöiden oville tammikuun aikana. Vaikka valtaosa tuloksista on Uudellamaalla hyviä, pitää myös huonot raportit asettaa asiakkaiden nähtäväksi.
Kotiviinintäyteinen 1990-luku
Laman myötä viinistä tuli suosittu harrastus ja kulutustuote
"Ympäristön lääkejäämistä kannattaa olla huolissaan"
Raumalla toimivan vesi-instituutti Wanderin johtaja Martti Latva näkee jätevedenkäsittelyn keskeisimpänä haasteena koko ajan kasvavat lääkejäämät ympäristössä. Rauman vesi-instituutista löytyy tiettävästi maailman ainoa juomaveden ja sen kanssa kosketuksissa olevien materiaalien tutkimusympäristö, joka toimii oikeassa käytössä.
Venäjä kurittaa Liettuaa maitotuotteiden tuontikiellolla
Liettua on EU:n puheenjohtajamaana tuonut esille Venäjän tavan tehdä tulleilla muutakin kuin kauppapolitiikkaa. Venäjän mukaan sen aikomus kieltää liettualaistuotteita on hygieniakysymys.
Jauhelihapakkaukset saatiin ruotuun – viranomainen jakaa kiitosta
Kesäaikaan Evira on elintarvikehygienian kimpussa.
Oiva hymyilee jo Meri-Lapissa
Oiva-merkinnät on otettu käyttöön myös Meri-Lapissa. Uusi järjestelmä kertoo elintarvikevalvonnan tulokset internetissä ja myöhemmin myös yrityksen sisäänkäynnillä. Valvonnan tuloksesta saatu hymynaama kuvaa turvallisuusasioiden tasoa kyseisessä ravintolassa tai myymälässä.
Hygieniaa tarkkaillaan kesätapahtumissa
Terveystarkastajat valvovat erilaisten kesätapahtumien elintarvikehygieniaa Meri-Lapissa. Kemin johtava terveystarkastaja Tarja Pesonen kertoo, että esimerkiksi toritapahtumissa pyritään vierailemaan mahdollisuuksien mukaan.
Ensimmäiset Keski-Suomen hymynaamat julki
Ensimmäiset elintarvikevalvonnan tulokset Keski-Suomesta on julkaistu internetissä. Tällä hetkellä oivahymy.fi -palvelusta löytyy noin parinkymmenen keskisuomalaisen yrityksen tulokset.
Mitä haluaisit kysyä Jari Koskiselta?
Auttaako hevosenlihakohu kotimaista ruuantuotantoa? Miksi elintarvikehygienia pyyhkii pientuottajat olemattomiin? Ykkösaamun tentissä maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.
"Suomalaisia varjellaan kotimaiselta ruoalta"
Savitaipaleen Hämäläisen kylässä sijaitseva Reiposen tilateurastamo oli vähällä sulkea ovensa pari vuotta sitten, kun uusi elintarvikehygieniaa koskeva laitosasetus astui voimaan. Yrittäjän mielestä lähiruoan valmistamisesta tulee koko ajan vain vaikeampaa.
Hygieniatieto lisää tuskaa
Hygieniakurssin suorittamisesta iski Anne Kotokorvelle alituinen siivousvimma. Bakteerientuhoamiskäsittelystä on saanut tuta varsinkin kodin likaisin esine, kaukosäädin – sitä on putsattu niin tiuhaan, että numerot kuluivat näkyvistä.
Kouvolasta lähtee pian luksusvettä maailmalle
Puhdas vesi yhdistettynä tyylikkääseen muotoiluun on meidän valtti, yrittäjä Mika Merta sanoo. Merta kertoo, että pohjaveden pääsuoni on viidensadan merin syvyydessä.
Evira sai uuden johtajan
Eviran nimi on tullut suomalaisille tutuksi elintarvikeskandaalien ja eläinten hyvinvointiin liittyvien asioiden yhteydessä. Eviran tehtävänä onkin varmistaa elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua sekä kasvien ja eläinten terveyttä.
Zimbabwe saamassa lavantautiaallon kuriin
Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa marraskuussa puhjennut lavantautiaalto näyttää olevan hiipumassa. Terveysviranomaisten mukaan yhteensä 660 ihmistä on ollut hoidossa lavantaudin vuoksi.
Passi taskussa saa paremmin kesätöitä
Kiihkeässä kesätyönmetsästyksessä kanssakilpailijoistaan voi erottua, jos on oikeat passit takataskussa. Hygieniapassi auttaa kioskipestin tai jäätelönmyyjän paikan saamisessa. Ikärajapassia vaaditaan, jos mielii kesäksi kaupan kassalle. TE-toimiston rekrytointikeskuksen palveluvastaava perää nuorilta nykyistä enemmän aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta kesätyönhakuun.
Nakkimyyjä ei pääse käsien pesulle
Yleisötapahtumien elintarvikehygieniassa on puutteita etenkin helteillä. Myyntipisteissä säilytetään elintarvikkeita liian lämpimässä tai lämpimät ruoat eivät ole riittävän kuumia. Elintarvikevalvonta joutuu puuttumaan usein myös myyntipaikkojen puutteelliseen käsihygieniaan, käsienpesumahdollisuutta ei joko ole ollenkaan tai se on liian hankalasti käytettävissä.
Tapahtumien ruokamyynnissä tarvitaan tarkkuutta
Yleisötapahtumien elintarvikehygieniassa on puutteita etenkin helteillä. Myyntipisteissä säilytetään elintarvikkeita liian lämpimässä tai lämpimät ruoat eivät ole riittävän kuumia.
Maidon myynti maatilalta ei ole vaikeutumassa
Lämpökäsittelemättömän raakamaidon myyntiin suoraan tuotantotilalta ei olla kaavailemassa nykyistä suurempia rajoituksia. Ternimaidon suoramyyntiin ehdotetaan jopa helpotuksia.
Kalasatamat rappeutuvat
Osa Perämeren perinteisistä kalasatamista on päässyt niin huonoon kuntoon, että niiden toimintaa uhkaa loppua. Esimerkiksi vilkas Haukiputaan Kiviniemen satama kaipaisi kipeästi uutta kalahallia, mutta kunta ja kalastajat eivät ole päässeet asiasta sopuun.
Pilaantuneita tuotteita myyvien nimet julki
Pilaantuneita tuotteita myyvien yrittäjien nimet aiotaan jatkossa julkaista Porissa. Avoimuuden lisäämisellä halutaan auttaa kuluttajia, mutta myös kauppiaiden uskotaan hyötyvän pitkässä juoksussa.
Maatalouden lakiviidakko ihmetyttää
Mikko Ruskeala pohdiskelee pakinassaan maataloutta kaikenlaisten säädösten, sääntöjen ja lakien puserruksessa. Kohta varmaan kielletään kanankakkakin kukkapenkkien lannoittamisessa, Ruskealan tuumii.
Ulkona syöminen on turvallista kesälläkin
Ulkona syöminen on turvallista kesälläkin. Aluehallintoviraston mukaan esimerkiksi ulkokioskeissa ja ravintoloissa myytävän ruoan taso on koko maan tapaan Itä-Suomessakin hyvä.
Ulkona syöminen turvallista helteelläkin
Pilaantunutta ruokaa päätyy ulkona syövän lautaselle harvoin edes kesällä. Koska valvonta ei kuitenkaan ulotu kaikkialle, tarkastaja antaa vinkkejä hyvän hygienian tunnistamiseen.
Uuden lihaa pilaavan bakteerin odotetaan saapuvan pian Suomeen
Jo monista Euroopan maista löytynyt Clostridium estertheticum -bakteeri löytänee tiensä pian myös Suomessa myynnissä oleviin naudan- ja lampaanlihoihin. Aikaisemmin melko tuntemattoman bakteerin erikoisuus on se, että se lisääntyy erinomaisesti jääkaappilämpötiloissa.
Jääkäriprikaatin muonituskeskus remontoidaan
Jääkäriprikaatin muonituskeskuksen perusparannus on varmistunut. Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta hyväksyi keskiviikkona 6,8 miljoonan euron rahoituksen muonituskeskuksen perusparannukseen.
Suurkeittiöiden elintarvikehygienia syynissä pakastevadelmien vuoksi
Suurkeittiöiden ruoanvalmistus- ja säilytystavat ovat herättäneet huomiota ulkomaisten pakastevadelmien aiheuttamien sairastumisten vuoksi. Keittiöiden arkea ohjaavat tiukat säännökset, mutta tiedonkulun ongelmat tai inhimilliset unohdukset voivat johtaa laajoihinkin epidemioihin.
Valpas kuluttaja voi vaikuttaa elintarvikevalvontaan
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira vastaa elintarvikkeiden laadunvalvonnasta. Kunnallinen elintarvikevalvonta tarkastaa elintarvikehuoneistoja, pakkausmerkintöjä ja elintarvikehygieniaa. Laiminlyönteihin puuttumiskeinot ovat kirjallinen kehotus, uhkasakko sekä toiminnan rajoittaminen.
Siivoojien kiire uhka hygienialle
Siivojien kiire ja huono perehdytys työhön uhkaavat elintarvikehygieniaa kaupoissa. Ulkoistetut siivoojat siivoavat usein myös palvelutiskejä ja muita tiloja, joissa käsitellään pakkaamattomia elintarvikkeita. Siivoojat valittavat, että kustannustehokkuuden puristuksessa työtä ei ehdi tehdä tarpeeksi hyvin.
Kalakukkoasetus ei muuta käytäntöjä Kainuussa
Kala- ja lihakukkoja syödään Kainuussa vastakin.
Ministeri Anttila rauhoittelee kukkokohua
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) rauhoittelee kala- ja lihakukkojen tulevaisuudesta syntynyttä kohua.
Mainiosta maidosta kultaa Etelä-Savoon
Walter Ehrströmin säätiöltä tunnustusta tuottajille 25 vuoden työstä.
Laivojen siisteystarkastukset tehostuvat
Laivojen ruoka- ja siisteyshygienian tarkastus paranee uusien EU-ohjeiden myötä. Vanhoista niin sanotuista rotta- ja syöpäläistarkastuksista luovutaan ja tilalle tulevat säännölliset uima-altaiden ja ruokahygienian tarkastukset.