Uusimmat artikkelit
Poromiehen polku olisi ollut helppo valinta, mutta tietokoneiden parissa kasvanut Oliver Paadar loi itselleen uran tekniikka- ja pelivideoilla
Poroperheessä kasvanut Oliver Paadar haluaisi olla Suomen katsotuin tekniikkavideoiden tekijä.
Taisteluasema, setup, nörttinurkka... Kerro meille, miten olet tuunannut tietokonettasi tai sen ympäristöä ja lähetä kuva
Tietokoneissa panostetaan paitsi tehokkuuteen myös näyttävyyteen. Kerro meille, millainen on sinun tietokonepisteesi.
Mihin professori tällaista rakkinetta tarvitsee? Näin tietokoneista ja tekoälystä puhuttiin vielä jokin aika sitten
Tekoälysovellukset ovat ehtineet jo ihastuttaa, vihastuttaa ja aiheuttaa pelkoa. Miten tekoälystä ja tietokoneista puhuttiin viime vuosikymmeninä? Hyppää mukaan Elävän arkiston aikamatkalle.
Muistatko, kun atk valloitti Suomen? Testaa tietämyksesi nostalgisessa testissä
Tietokoneella pelaaminen mullistui ja tekstiviestien lähettämiseen liittyi erikoinen piirre 90-luvun alkuvuosina. Kokeile oletko perillä tietokoneiden ja internetin alkuajoista.
Korona karkotti nuoret harrastajat pelifestareilta – järjestäjä: ”Ennen meillä oli 250:n hengen sali ja se oli täynnä aamuyöstä”
Nuorten pelaajien tavoittaminen on osoittanut haastavaksi, sillä kynnys osallistua sosiaalisiin tapahtumiin on noussut.
Millainen oli sinun eka kertasi netissä?
Internet saapui Suomeen kolmisenkymmentä vuotta sitten. Tule mukaan muistelemaan hullua internethuumaa ja kerro omat netti-muistosi ja -kokemuksesi!
Salaliitto vai kehityksen edellytys? Suunniteltu vanhentaminen saa tavarasi ja vaatteesi hajoamaan
Yleisesti väitetään, että tuotteet suunnitellaan hajoamaan, jotta sinun on ostettava uutta tilalle. Tutkijan mukaan ilmiö on todellinen, mutta luultavasti eri tavalla kuin luulet.
Äänestyskopissa pärjää kynällä ja paperilla, mutta vaaleissa pitää silti varautua sähkökatkoihin ja kyberhyökkäyksiin
Varsinainen äänestäminen tapahtuu Suomessa vielä manuaalisesti, mutta tietotekniikka on taustalla tärkeässä roolissa. Sitä varten pitää ottaa huomioon monia asioita.
Elon Muskin hätkähdyttävä varoitus tekoälyn vaaroista ihmetyttää suomalaisasiantuntijoita: “Maailmaa tuhoavaa terminaattoria ei ole tulossa”
Tekoälyn suurimmat riskit liittyvät siihen, miten sitä käytetään, arvioivat tutkijat. Autoritaarisille maille tekoäly antaa tehokkaita työkaluja ihmisten alistamiseen.
Kvanttitietokoneet ovat yksi Suomen ”neljästä valtista”, sanoo professori – näin hän avaa videolla, mitä kvanttilaboratoriossa tapahtuu
Googlen kvanttitutkijat kertoivat helmikuussa merkittävästä edistysaskeleesta, jolla onnistuttiin vähentämään kvanttilaskennan virheiden määrää. Kvanttikisa on vauhdissa, ja siinä Euroopan veturina toimii Suomi.
Jyväskylän ylioppilaslehti Jylkkäri: JYY:n verkkosivuille linkitetyssä kansiossa on ollut henkilötietoja kaikkien nähtävillä
Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta poisti virheellisesti jaetut materiaalit asian tullessa ilmi maaliskuun alussa. Tietosuojavaltuutettu arvioi tilanteen olevan vakavuudeltaan keskitasoa.
Tamperelaiskahvilan yrittäjä ei halua läppäreitä tiloihinsa, koska ilmapiiri kärsii: ”Tunnelmasta tulee kirjastomainen”
Kaikkiin kahviloihin läppäri ei ole tervetullut. Pyynikintorin liha ja kahvi -kahvila toivoo, etteivät asiakkaat käytä tietokoneita, sillä se tekee tunnelmasta jäykän.
Viikon Tuukka: Tekstiä tuottava tekoäly Chat GPT pakottaa kysymään, mihin kirjoittamista tarvitaan
Marraskuussa julkaistun OpenAI:n kirjoittavan tekoälyn merkitystä ei kannata aliarvioida. Tekoäly pakottaa pian arvioimaan kirjallista ilmaisua uudelleen – mitä kannattaa kirjoittaa, mitä ei.
Tietokoneet valjastettiin parinhakuun jo 1960-luvulla, kunnes internet mullisti deittailun
Tietokonetanssit ja Isännän ja Emännän Valinta yhdistivät suomalaisia jo kauan ennen Tinderiä.
Elon Musk haluaa istuttaa tietokoneen ihmisten päähän – ihmiskokeet alkavat pian
Elon Muskin aivoihin asetettavan tietokoneimplantin pitäisi mahdollistaa ihmisen ja tekoälyn saumaton kommunikointi.
Kajaanin supertietokone Lumi on korotetussa valmiudessa kyberuhkien varalta
Supertietokonekeskuksen johtaja Pekka Manninen kertoo, ettei datakeskuksen sijainti itsessään ole riskialtis, eikä Suomeen kohdistu sotilaallista uhkaa.
Commodore 64 vei teinipojat taiteen maailmaan – demoskene ja pikselitaide olivat pohjana myös kotimaiselle peliteollisuudelle
Suomen pelimuseon Pixeled Years -näyttely Tampereella esittelee demoskene-alakulttuurin ympärille syntynyttä taidetta. Demoskene oli pioneeritoimintaa, jonka merkitys kotimaisen peliteollisuuden synnylle on ollut suuri.
Kajaanin kaupungin digiturvallisuus on tänään testissä – valtakunnallisessa Taistossa on mukana yli 300 tiimiä
Taisto on Suomen suurin digitaalisen turvallisuuden harjoitus. Siinä simuloidaan tietuosuoja- ja tietoturvaloukkauksia kuvitteellisten harjoitusten avulla.

F-Secure: Data of 200k Finnish LinkedIn users posted on hacker forum
LinkedIn has strongly denied claims about the leak, a cybersecurity news site reports.
Tuomo Ryynänen muistaa, kun tietokoneisiin tuli värit ja laitteet kehittyivät sukupolvesta seuraavaan: ”Nyt ei ole sellaista wau-efektiä”
Retrotietokoneet kertovat Suomen digitaalisesta kulttuuriperinnöstä. Tuomo Ryynänen loi kiertävän näyttelyn, jossa jälleen suosioon nousevaan vanhaan tekniikkaan voi tutustua.
Analyysi: Tv-sarja Halt and Catch Fire kuvaa uskollisesti tietokonevallankumouksen alkuvaiheita
Yle Areenan uutuussarjassa seurataan kuvitteellista firmaa, joka kehittää ensimmäistä kannettavaa PC-tietokonetta. Entinen Tietokone-lehden toimituspäällikkö Kari Haakana arvioi, miten uskottava kuvaus on.
Konsta Lamu, 22, vietti kymmenen vuotta CS:GO:n parissa, mutta nyt riitti – "Ajan voi käyttää paremminkin"
Yhä useampi jatkaa lapsena aloittamaansa harrastusta pitkälle aikuisuuteen: digipelaajien keski-ikä on jo lähes 40 vuotta. Pelaaminen ei aikoihin olekaan ollut tietyn ikäryhmän harrastus, joka heitetään syrjään, kun elämään tulee muuta.
Commodore 64 tuli kauppoihin 40 vuotta sitten – tietokone synnytti koodaajien sukupolven ja levitti teknologiauskoa
Suomessa yksi legendaarisimpia yksittäisiä tietokonemalleja on Commodore 64. Lähinnä pelaamiseen käytetty tietokone totutti suomalaiset itse koneisiin, mutta myös koodaamiseen ja uuden teknologian omaksumiseen.
Komponenttipula aiheuttaa riesaa kouluissa – isot tietokonetilaukset pitää tehdä hyvissä ajoin ja silti voi tulla yllätyksiä
Pula tietoteknisistä laitteista häiritsee myös opetusta, kun tietotekniikkaa ei voida käyttää apuna totuttuun tapaan.
Suomen suurin tietokonefestivaali käynnissä: katso kuvat tuhansien pelaajien Assemblysta, jossa Counter Strike jyllää
Assembly-tietokonefestivaali täyttää 30 vuotta ja juhlan kunniaksi tapahtumassa on uusia elementtejä tutun pelaamisen lisäksi.
Tommi Heinonen, 11, aloitti koodaamisen jo 6-vuotiaana: "Jos tätä vauhtia edistyn, niin varmaan tästä tulee työ"
Jo vuosia ohjelmoinnin opetusta kehittänyt tamperelainen Koodikaverit Oy järjestää tänäkin kesänä leirejä heille, jotka tykkäävät tehdä tietokoneilla ryhmässä, mutta joita ei esimerkiksi joukkueurheilu kiinnosta.
Suvi Syrjäläinen sai potkut Microsoftilta ja perusti koodauskoulun – koodaripulasta huolimatta tilanne on outo: "Kilpailijoita ei juuri ole"
Tamperelainen Kodarit aikoo tehdä kehittämästään koodausopetuksesta kansainvälistä. Koodareista on pulaa, mutta kilpailua alan opetusosaamisessa ei Pohjoismaissa juuri ole.
Oulussa lanitetaan yötä myöten, kun Vectorama järjestetään pitkän tauon jälkeen – Tomi Seppänen, 19: "Aion pelata paljon, siksihän tänne on tultu"
Tänä vuonna tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Ouluhallissa. Ennakkolippuja Vectoramaan on myyty noin viisisataa.
Jani Halmeen kolumni: Rähjäinen ja huonosti tunnettu alakulttuuri yhdistää uuden sukupolven menestysyrityksiä
Rähjäiseltä näyttävä alakulttuuri on ollut suomalaisten menestystarinoiden yrityshautomo jo kauan ennen kuin startup-sanaa oli edes keskitty, kirjoittaa Halme.
Vanhentunut käsitys hyvästä salasanasta elää sitkeästi, sanoo professori ja antaa kolme vinkkiä oman tietoturvan parantamiseen
Viimeistään nyt, harmaana aikana, on hyvä hetki hoitaa tietoturvaan liittyvät perusasiat kuntoon, sanoo kyberturvallisuuden professori Kimmo Halunen.
Matti Nikola, 82, maksaa älypuhelimella laskuja verkkopankissa – moni ikätoveri ei kuitenkaan osaa käyttää digitaalisia palveluja
Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topon mukaan digipalveluista syrjäytyneiden iäkkäiden vaikeudet hoitaa asioitaan ovat viime vuosina lisääntyneet.
Hackers sneak code onto Oulu city website to mine cryptocurrency
The malware, which caused the computers of visitors to the city's official webpage to generate cryptocurrency without their knowledge, was detected and removed over the weekend.
Vangeille opetetaan nyt digitaitoja – tarkoituksena helpottaa paluuta yhteiskuntaan
Rikosseuraamuslaitos haluaa kehittää vankien työtoimintaa aloittamalla tekoäly-kokeilun. Mukana kokeilussa ovat Helsingin, Hämeenlinnan, Sukevan ja Turun vankilat.
Tarvitaanko jokaiseen luottamustoimeen uusi tietokone, kysyy aluevaltuutettu – valituille tuliterät koneet Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa
Luottamustoimiin valituille jaetaan usein tietokoneet työskentelyä varten. Monille kertyy useita koneita eri käyttötarkoituksiin. Tietoturvan kannalta useiden koneiden käyttö on perusteltua.
Isot asiat mitkä muuttuu: Web3 apocalypse eli miten lohkoketjutietokone rakastaa meitä kaikkia
Esimerkki siitä miten web3 voi hiipiä elämäämme.

Virtuaalivaikuttajien merkitys on kasvanut korona-aikana: virus ei tartu virtuaalihahmosta, joka voi bilettää ja matkustella ympäri maailmaa
Tietokoneella luotujen virtuaalivaikuttajien ympärillä pyörii yhä enemmän rahaa. Vaikuttajabisnes on myös saanut koronan myötä uusia muotoja.
Aspergerdiagnoosi loksautti Patrick Lohvansuun sekavan maailman paikoilleen – tietokonemaailmassa on hyvä olla: "Siellä on vain kyllä tai ei"
Patrick Lohvansuu ei pidä fyysisestä läheisyydestä. Tietokoneiden kieltä hän puhuu täydellisesti. Erillisistä autismidiagnooseista luovutaan vuodenvaihteessa. Jäljelle jää vain autismikirjon häiriö.
Tietokoneesi hitaus voi johtua uudesta internetin haavoittuvuudesta – asiantuntija: Haitta on valitettavasti levinnyt joka paikkaan verkossa
Tietokoneiden hyväksikäyttöyritykset ovat lisääntyneet hurjasti uuden avoimen lähdekoodin haavoittuvuuden takia. Haitoista ei ole tarkkaa kuvaa, mutta käyttäjiä kehotetaan päivittämään ohjelmistot välittömästi.
Miehelle yli 11 vuoden vankeustuomio törkeistä seksuaalirikoksista: Alisti teini-ikäisiä tyttöjä sadomasokistisesti ja kuvasi salaa
Mies oli luonut yhteyden kuuteen tekojen aikaan 13–16-vuotiaaseen uhriin sosiaalisessa mediassa. Hän oli houkutellut uhreista neljä tapaamisiin, joissa hän oli ollut heihin sukupuoliyhteydessä.
Näin toimii juuri valmistunut kvanttitietokone – Suomi teki ensimmäisten joukossa koneen, jonka monituhatkertainen laskentanopeus mullistaa lukuisat alat
Oma kvanttitietokone on suuri lupaus Suomen kvanttialalle, jossa tehdään jo ehtaa bisnestä. Koneiden tulevat loppukäyttäjät eli muu yrityskenttä voi saada tuntuvan kilpailuedun, jos valmistautuminen aloitetaan ajoissa.
Oppivelvollisuusiän nostaminen tuli kalliiksi Mikkelissä – tietokoneet 150 euroa valtion arviota kalliimpia
Oppivelvollisuus ulottuu nykyään toiselle asteelle, minkä takia esimerkiksi opinnoissa käytettävät tietokoneet tulee olla opiskelijoille ilmaisia. Näitä kustannuksia on valtion tasolta arvioitu reilusti alakanttiin.
Yhdistyksen toiminnanjohtaja kuoli ja vei mukanaan kaikki salasanat – 1600 tiedostoa jäi piiloon lopullisesti: "Jouduimme rakentamaan homman aivan alusta"
Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen kaikki salasanat jäivät pimentoon, kun järjestön ainoa työntekijä yllättäen menehtyi. Järjestöjen tulisi huolehtia, että tärkeät tiedot olisivat usean henkilön saatavilla.
Oppivelvollisuuden laajentaminen maksaa 10 miljoonaa euroa arvioitua enemmän – kampaajaopiskelijat saivat 700 euron välineet
Uudistuksen myötä nuoret saavat lukion ja ammatillisen koulutuksen työvälineet ilmaiseksi. Nyt kunnissa on huomattu, että oppimateriaalien kustannukset oli arvioitu alakanttiin. Oppivelvollisuuden laajentumiselle varatun 129 miljoonan euron arvioidaan ylittyvän 10 miljoonalla eurolla vuodessa.

“Kaiken ei tarvitse olla pänttäämistä ja ulkoa opettelua” – Linda Liukas uskoo leikkisyyteen ja mielikuvitukseen
Lastenkirjailija Linda Liukas haluaa opettaa lapset näkemään tietokoneet ja teknologian värikyninä, vesiväreinä tai muovailuvahana. Koodi on 2000-luvun keksimisen kieltä, hän sanoo.
Taskulaskimen keksinyt Clive Sinclair on kuollut – sairasti syöpää yli vuosikymmenen
Sinclair kehitti ensimmäisen elektronisen taskulaskimen lisäksi muun muassa edullisia kotikäyttöön tarkoitettuja tietokoneita.
Atari – Se joviaali tietokone
Atarin ilosanomaa julisti myös muusikko Mikko Alatalo.
Suomi on tuhansien emolevyjen maa
Suomi tunnetaan tietokonekansana.
Savonlinnassa ryhdytään tarjoamaan koulutusta 3D-tulostukseen ja mallintamiseen
Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina. 40 osaamispisteen kokonaisuuteen haku päättyy lokakuun alkupuolella.
Aivot ovat kovilla järjestelmien maailmassa – Kerro, miten kiinnität huomiota aivojen ergonomiaan?
Mitkä asiat aiheuttavat aivoillesi kuormitusta?
Pohjalaiskunnissa ynnäillään laajennetun oppivelvollisuuden kustannuksia – kaikkia uudistuksen tuomia lisälaskuja ei vielä edes tiedetä
Toisen asteen opinnot muuttuvat syksyllä opiskelijalle maksuttomiksi. Kunnille kustannuksia kertyy laitehankintojen ja oppimateriaalien lisäksi muun muassa opinto-ohjaukseen tehtävistä lisäpanostuksista.