Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lääkäri Heikki Janhunen.

Seurasimme lääkärin yövuoroa päivystyksessä, johon henkilöstö pelkää potilaiden kuolevan

Akuuttilääkäri Heikki Janhusesta tuntuu pahalta, kun potilaat makaavat paarisängyillä ja odottavat jatkohoitopaikkaa kymmeniä tunteja. Osa jutun kuvista saattaa järkyttää.

Oysin uuden sairaalan rakennustyömaa, jonka edessä vanha sairaalarakennus.

Lääkäreille maksettiin vuosia liikaa palkkaa Oulussa – Poliisi: asiassa ei ole syytä epäillä rikosta

Poliisi selvitti ylisuurten palkkojen maksua yksityishenkilön tekemän kantelun pohjalta. Esiselvityksen perusteella poliisi päätti, ettei asiaa viedä varsinaiseen tutkintaan.

Lääkäri tarkistaa lapsen korvat.

Erikoistuvan lääkärin mukaan lapsille määrätään väärää antibioottia, koska se maistuu paremmalta

Turhaan määrätyt antibioottihoidot voivat lisätä bakteerien vastustuskykyä lääkkeille. Tuore antibiootit.fi-työkalu pyrkii ohjaamaan lääkäreitä lasten oikeanlaiseen lääkehoitoon.

Vihreäpaitainen mies katsoo kameraan terveyskeskuksen edustalla. Takana palmuja ja parkissa olevia autoja.

Espanjan suomalaiset kehuvat maan terveydenhuoltoa – lähes 35 vuotta Málagassa asunutta Jirkka Jurvasta hoitaa aina sama lääkäri

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö on ehdottanut omalääkärijärjestelmää ratkaisuksi julkisen terveydenhuollon kriisiin.

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan logo hälytysajoneuvon ovessa.

Päivystykset ruuhkautuneet Mikkelissä ja Savonlinnassa

Syynä tilanteeseen ovat suuret potilasmäärät ja hoitohenkilökunnan sairauspoissaolot. Osa potilaista on jouduttu ohjaamaan pois, koska heidän oireensa eivät ole edellyttäneet kiireellistä hoitoa.

Ihmiset istuvat päivystyksen odotusaulassa.

Päivystysten viimevuotinen kriisi uhkaa toistua yliopistosairaaloissa – yli sata potilasta odottaa pääkaupunkiseudulla hoitoonpääsyä

Viime syksynä puhuttiin päivystysten kriisistä, kun useat sairaalapäivystykset ruuhkautuivat. Tämän vuoden tilanne näyttää samanlaiselta, sanoo Turun päivystyksen ylilääkäri.

Sairaalarakennuksen päivystyksen potilasisäänkäynti jossa puurakennetta, valkoisia tolppia ja iso lasinen seinä, etualalla jalkakäytävää, matalia tolppia erottamasta autotien ja penkki.

Lapin keskussairaalan neurologian osasto kärsii erikoislääkärivajeesta

Neljästä neurologista yksi on irtisanoutunut ja yksi jää virkavapaalle joulukuun alusta alkaen.

Etualalla stetoskooppi ja taustalla lääkäri kirjoittamassa tietokoneella.

Pirkanmaalaiset kansanedustajat rajoittaisivat vuokratyövoiman käyttöä julkisessa terveydenhuollossa

Vain kokoomuksen Aleksi Jäntti ja Pauli Kiuru eivät näe tarvetta rajoituksille. Osa maakunnan kansanedustajista puuttuisi asiaan lainsäädännöllä.

Mika Aaltola kuuntelee esitystä Elämäni Biisi -ohjelmassa.

Mika Aaltolan tarina elvytyskiellosta hämmensi – ylilääkäri: kielto ei ole ehdoton, mutta hoitotahtoa tulee noudattaa

Aaltolan mukaan 82-vuotiaan mies elvytti vaimonsa, jolle oli tehty elvytyskielto. Aaltola kehui miehen toimintaa, mutta somekansa ja terveydenhuollon asiantuntijat ovat olleet toista mieltä.

Lääkäri kävelee terveyskeskuksen käytävää.

Mihin kuluu lääkärin aika? Terveyskeskuslääkäri kirjasi ylös työtuntinsa viikon ajalta

Asiantuntijoiden mielestä lääkäreiltä pitäisi karsia tehtäviä, joiden hyöty on vähäinen. Pyysimme karstulalaista terveyskeskuslääkäriä Antti Kunnamoa pitämään päiväkirjaa työajastaan.

Anni Saukkola seisoo lumisateessa ja katsoo suoraan kameraan. Hänellä on pinkkiä huulipunaa ja silmälasin kehykset. Yllään hänellä on talvitakki, huivi ja pipo.

Kirurgi pilkkasi romaneita koko leikkauksen ajan – näin terveydenhuollon ammattilaiset kuvaavat lääkärien rasismia

N-sanan käyttöä ja ulkomaalaistaustaisten potilaiden kivun vähättelyä. Esimerkiksi näin lääkärien rasismi näkyy Ylen haastattelujen perusteella terveydenhuollossa.

Kaisa Juuso.

Ministeri Kaisa Juuso vuokralääkäreiden palkkiokatosta: ”Vaarana, että enimmäishinnasta tulee samalla myös vähimmäishinta”

Hintakattomekanismin vaarana on, että hyvinvointialueiden olisi entistä vaikeampi saada henkilökuntaa ja kustannukset vain kasvaisivat.

Hammaslahden terveysasema.

Pyhäselän terveyspalveluille rakennetaan siirtotiloja, jotka aukeavat tammikuussa

Hammaslahden terveysaseman tontille alkaa nousta elementeistä siirtotilat. Nykyinen terveysasema sulkeutuu joulukuussa. Uusien tilojen pitäisi avautua asiakkaille tammikuussa.

Irakista Suomeen muuttanut yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri Raghda Al-Awad kuvattuna työhuoneessaan, Hyvinkään terveysasema, 29.9.2023.

Nyt puhuu lääkäri, jonka vastaanotolle kaikki eivät halua – kokeile, miten sinä toimisit arkisissa tilanteissa maahanmuuttajien kanssa

Moni suomalainen asioi arkisissa tilanteissa mieluiten äidinkieleltään ja etniseltä taustaltaan samankaltaisten ihmisten kanssa, ilmenee Ylen teettämästä kyselystä. Tässä jutussa voit itse testata, miten toimisit esimerkiksi lääkärissä.

Kustavin kunnanjohtaja Rauno Peltola kokeilee lukossa olevaa terveysaseman ovea.

Kustavin mitta täyttyi sote-palvelujen alasajossa – kunta kantelee hyvinvointialueen toimista Valviraan

Kustavin terveysasema on ollut suljettuna kesästä alkaen. Korvaavat lähipalvelut löytyvät naapurikunnista Taivassalosta ja Uudestakaupungista 20–50 kilometrin päästä.

Kuva puhelimesta, johon on avattu Etelä-Savon hyvinvointialueen digilääkärin nettisivut.

Satakunnassa yritetään päästä eroon vuokralääkäreistä – etälääkäreitä houkutellaan ympäri Suomea ja jopa muista EU-maista

Satakunnan hyvinvointialueella on kunnianhimoinen tavoite lopettaa vuokralääkäripalveluiden käyttö. Uusia lääkäreitä houkutellaan etälääkäreiksi digipalveluihin.

terveysasema

Siun sotessa on Suomen sairaimmat potilaat ja pitkät jonot peruspalveluihin – THL arvioi kaikki Suomen hyvinvointialueet

Pohjois-Karjalassa pääsee muuta maata huonommin erikoissairaanhoitoon, kouluterveydenhoitajalle ja hammaslääkäriin.

Lääkäri Aleksi Ahola käveleämssä Haminan terveyskeskuksen käytävällä.

Hoitajat pysyvät aiempaa paremmin töissä Etelä-Karjalan hyvinvointialueella – lääkärien määrän kasvattaminen on lähes mahdotonta

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella on ongelmia ikääntyneiden palvelujen järjestämisessä sekä jo aiemmin vaivanneessa lääkärien saatavuudessa.

Ylen kolumnisti Roope Lipasti henkilökuvassa.

Roope Lipastin kolumni: Sote pelattiin vihdoin maaliin – valitettavasti vain omaan maaliin

Terveydenhuollon rapautuminen on meidän ihan oma syymme ja tuhottoman tyhmä valinta, Roope Lipasti kirjoittaa.

Mehiläinen Länsi-Pohja Kemi

Mehiläinen Länsi-Pohjan henkilöstön oma vetoomus Länsi-Pohjan sopimuksen jatkumisen puolesta keräsi 545 nimeä

Torstaina julkaistu kansalaisvetoomus jatkaa nimien keräämistä vielä sunnuntain.

Kädellä on yksi yhden napin ja yksi neljän napin lääkeliuskaa.

Kristillisdemokraatit eri puolilla maata ehdottavat, että lääkäri saisi kieltäytyä abortin tekemisestä – Etelä-Karjalassa mietitään asiaa

Hyvinvointialue voi työnantajana linjata työn tekemisen tavoista. Lakisääteisten palveluiden järjestäminen ei kuitenkaan saa vaarantua.

Stetoskooppi lääkärien pöydällä

Keikkalääkäreiden 20 000 euron palkat nousivat otsikoihin, mutta näin tienaa lääkäri yksityisellä ja julkisella puolella

Palkkavertailussa tarkasteltiin ylilääkärin, lääkärin ja työterveyslääkärin kuukausiansioita. Julkinen puoli pärjää hyvin, kun verrataan kokonaispalkkoja.

Tuiran hyvinvointikeskuksen apulaisylilääkäri Janne Mäkelä seisoo vastaanottohuoneen ovella.

Terveyskeskuksessa on huomattu, että toimiva hoito perustuu potilaan tuntemiseen – lääkäriltä toiselle pompottelu loppui

Oulun yliopistossa kehitetty hoidon jatkuvuus -malli kiinnostaa. Sitä on kokeiltu Tuiran terveyskeskuksessa Oulussa. Malli otetaan käyttöön muuallakin Pohjois-Pohjanmaalla sekä Lapin maakunnassa.

Etualalla stetoskooppi ja taustalla lääkäri kirjoittamassa tietokoneella.

Vuokralääkäreiden muhkeat palkkiot nostettiin tikunnokkaan – näitä ratkaisuja ehdottavat Lääkäriliitto, THL:n asiantuntija ja budjettineuvos

Vuokralääkärien palkkiot ovat ylikuumentuneet. Ratkaisuksi tarjotaan hintakattoa vuokralääkärilaskuille tai hyvinvointialueiden yhteistä vuokralääkäriyritystä.

Savonlinnan keskussairaalan pääovet ja julkisivu.

Etelä-Savossa merkittävä osa lääkäreistä työskentelee osa-aikaisesti – perusterveydenhuollossa vajaa puolet lääkäreistä on osa-aikaisia

Eloisan terveyspalvelujen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen arvioi, että lääkärien osa-aikaisuus on kasvussa Etelä-Savossa.

Etualalla stetoskooppi ja taustalla lääkäri kirjoittamassa tietokoneella.

Julkisen terveydenhuollon lääkäreistä Hämeessä jo joka kolmas työskentelee osa-aikaisesti

Osa-aikatyötä tekevät varsinkin naislääkärit ja nuoret lääkärit.

Valkoiseen lääkäritakkiin pukeutunut nainen katsoo suoraan kameraan terveysaseman tyhjässä odotusaulassa.

Jotkut lääkärit haluavat tehdä töitä vain osan viikosta – hyvinvointialueet kertovat seurauksista

Lääkäreiden osa-aikatyöt ovat yleistyneet Suomessa varsinkin 2020-luvulla. Moni tekee töitä osa-aikaisesti työkuormituksen keventämiseksi.

Lääkäri katsoo magneettikuvaa.

Moni hakeutuu turhaan magneettikuvaukseen omalla rahalla, ja se tekee terveistä sairaita – lääkäri: ”En suosittele”

Yksityisellä tehdyt tarpeettomat tutkimukset kuormittavat huomattavasti julkista terveydenhuoltoa. Kukaan Ylen haastattelemista lääkäreistä ei suosittele varmuuden vuoksi otettavia magneettikuvia.

Raskaana oleva nainen istuu kaatuneen puun rungolla.

Yhä useampi nainen käyttää masennuslääkkeitä – näin ne vaikuttavat sikiöön

Masennuslääkkeiden käyttö raskauden aikana on Suomessa yleistä. Varsinkin antipsykoottien käyttö on lisääntynyt. Tässä jutussa asiantuntijat vastaavat neljään someryhmissä askarruttavaan kysymykseen

Kuvassa vesilasi ja särkylääkepakkaus, taustalla istuva hahmo.

Flunssakausi on kunnolla käynnissä Keski-Suomessa – nuha ja kuume iskevät myös hoitajiin

Keski-Suomen Sairaala Novassa flunssakausi näkyy pääosin kahdella tavalla. Hoitoon on tultu esimerkiksi jälkitautien takia ja hoitohenkilökuntakin on alkanut sairastella.

Oskari Lehtonen hymyilee valkotakissa työpöytänsä äärellä Nokian terveysasemalla.

Nuori lääkäri tyytyi pienempään palkkaan ja jäi terveysasemalle töihin – nyt hän kertoo, mikseivät isot rahat keikkatyössä kiinnosta

Terveyskeskuslääkärin työ antaa paljon oppia uudelle lääkärille, koska hoidettavia on vauvasta vaariin. Toisaalta työ vaatii myös laaja-alaista osaamista.

Anonyymi lääkäri, jolla kaulassa stetoskooppi.

Ylilääkäri paljastaa hätkähdyttävän syyn pitkiin potilasjonoihin: suurin osa kalliista ostolääkäreistä tekee vain 1–2 työpäivää viikossa Pirkanmaalla

Keikkalääkäreistä on Pirkanmaan hyvinvointialueelle kolminkertainen kustannus virkalääkäreihin verrattuna. Osa-aikainen työ pahentaa ongelmia etenkin mielenterveyspalveluissa.

Kollaasikuvitus, jossa näkyy tunnistamaton lääkäri kävelemässä kohti katsojaa, taustalla tiputuspusseja, potilaan käsi, pillereitä ja sydänkäyrää tummansinisen ja punaisen sävyissä.

Lapsenraiskauksia, hoitovirheitä, potilastietojen urkintaa – joukko Ruotsissa oikeutensa menettäneitä lääkäreitä saa työskennellä Suomessa

Kaksitoista ammattioikeutensa Ruotsissa menettänyttä lääkäriä saa edelleen työskennellä Suomessa. Kolme heistä on tuomittu seksuaalirikoksista, yksi menetti oikeudet vakavien hoitovirheiden vuoksi.

Lääkäriksi italiassa opiskeleva entinen huippu-uimari Hanna-Maria Hintsa Tampereella.

Hanna-Maria Hintsa saavutti historiallisen MM-kullan, mutta hänen ammattinsa kyseenalaistettiin – nyt hän haluaa pelastaa ihmishenkiä

Hanna-Maria Hintsa voitti 20 vuotta sitten uinnin MM-kultaa vain 18 vuoden ikäisenä. Ex-urheilija havahtui Italiassa siihen, mitä hänen saavutuksensa merkitsee.

Katunäkymä Etelä-Karjalan keskussairaalan edestä, jossa takana näkyy värikäs K-sairaala.

Satojen tuhansien kulu muutaman lääkärin työpanoksesta – Etelä-Karjalan hyvinvointialue tahtoo päästää irti vuokratyöstä: ”Teemme kaikkemme”

Etelä-Karjalassa keikkalääkärien osuus on noin kymmenesosa kaikista käytössä olevista lääkäreistä. Heitä tarvitaan esimerkiksi päivystyksessä.

Kyllön terveysasema, Jyväskylä.

Firma etsii lääkäreitä ja lupaa poikkeuksellisen kovaa palkkaa töistä, joita ei ehkä edes ole

Pisara Terveyspalvelujen mukaan Kanta-Hämeen hyvinvointialue on tilannut siltä neljä lääkäriä. Hyvinvointialueen mukaan tilausta ei ole. Tapaus paljastaa terveysalan sopimuskuvioiden monimutkaisuuden.

stetoskooppi lääkärin kädessä

Hukka pois ja rahoitusvaikeudet on sillä ratkaistu, sanoo sairaalapalvelujen johtaja – lääkäreiden aikaa haaskataan joutavuuksiin

Terveydenhuollon rahoitusongelma saattaisi ratketa, jos lääkärit pelastettaisiin paperityöltä ja vähäisen hyödyn hoidoista luovuttaisiin. Se vaatisi valtakunnalliset kriteerit ja tinkimistä velvoitteista.

Joonas Kiili, taustalla sairaala Nova.

Lääkäri törmäsi mainokseen, jossa samasta työstä luvattiin 6 000 euroa enemmän kuin hänelle: ”Hirveän moni ei uskalla puhua tästä”

Vuokralääkärien palkat ovat julkisessa terveydenhuollossa usein huomattavasti korkeampia kuin samoissa tehtävissä olevien virkalääkäreiden. Tilanne huolestuttaa hyvinvointialueita.

Sairaanhoitajat istuvat tuoleilla ja pitävät käsiään reitensä päällä.

Oulussa hoitajille maksettuja ylipalkkoja peritään nyt takaisin mutta lääkäreiltä ei – tästä on kyse

Ylipalkkojen maksaminen hoitajille johtuu järjestelmään päätyneestä virheestä. Asiantuntijan mukaan Pohteella ei ole kuitenkaan oikeutta periä ylipalkkoja kaikilta hoitajilta.

Valkoinen kerrostalo. Talon seinässä punainen risti ja teksti oys.

Lääkäreille liikaa maksettuja palkkoja ei peritä takaisin Oulussa

Pitkään jatkunut soveltamiskäytäntö on muodostunut vakiintuneeksi tulkinnaksi, joten työnantajalla ei ole oikeutta takaisinperintään.

Outi Liisanantti on Ivalon terveyskeskuksen ylilääkäri.

Matkailijat täyttävät Ivalon terveyskeskuksen, mutta samalla saattavat turvata ympärivuorokautisen päivystyksen

Lapin hyvinvointialueen tavoitteena on säästää 45 miljoonaa euroa vuodessa. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miten se tulee vaikuttamaan Suomen pohjoisimpaan päivystystä tarjoavaan terveyskeskukseen.

Kuopion pääterveyaseman ilmoituskyltti rakennuksen katolla, jossa lukee Sosiaali- ja terveyskeskus

Pohjois-Savon terveysasemilla annetaan kahden päivän ajan vain kiireellistä hoitoa

Suurin osa lääkäreistä osallistuu Kuopiossa järjestettäville Itä-Suomen lääketiedepäiville keskiviikkona ja torstaina.

Leikkausvälineitä.

Esteettiset kirurgiset hoidot yleistyvät, mutta valvonta puuttuu – hallitus suunnittelee lakimuutosta hoitojen sääntelyyn

Hallitusohjelman mukaan selvitykseen päätyy esteettisten kirurgisten- ja pistoshoitojen antajien ammattipätevyys. Myös maahantuojille toivotaan valvontaa. Vastaa Ylen kyselyyn esteettisistä hoidoista.

Kymenlaakson keskussairaalaan opastekyltti.

Kotkan ja Haminan psykiatrian lääkäritilanne on vaikea – helpotusta haetaan kilpailutuksella

Psykiatrian avohoidon lääkäripalveluista vastaamaan esitetään terveyskonserni Mehiläistä.

Lapsen kipsattua kättä laitetaan kantositeeseen.

Yksityiset lääkäriasemat avaavat yhä enemmän omia päivystyksiä tapaturmapotilaille

Yksityinen lääkäriasema Mehiläinen avaa tänä syksynä tapaturmapäivystyksen kolmessa eri kaupungissa. Hyvin usein tapaturmapäivystykseen tullaan murtuneen ranteen tai venähtäneiden nivelsiteiden takia.

Pelkonen nojatuolissa kotonaan.

Arkkiatri Risto Pelkonen jyrähtää hallituksen suunnitelmista paperittomien terveydenhuoltoon: ”Minkä takia kaikkein vaikeimmassa asemassa olevia täytyy rangaista?”

Hallitus aikoo poistaa paperittomilta oikeuden muuhun kuin kiireelliseen terveydenhuoltoon. Arkkiatrin mielestä hallitusohjelman kirjaus on ”täysin käsittämätön”.

Mikkelin uusi Mielen ja kuntoutuksen talon käytävä kolmannessa kerroksessa. Marjapuuron värinen lattia, jolla työntekijä kulkee poispäin kamerastaa

Etelä-Savon mielenterveyspalveluissa on vakava lääkäripula

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa paikkaa 11 psykiatrin vajetta ostopalveluilla.

Lähikuvassa kuortanelainen Marko Mäntymies ja Anne Haapamäki

Yle kysyi kuortanelaisten kommentteja paikallisista terveyspalveluista kunnassa – nopea palvelusaatavuus on tärkeintä, sanovat haastatellut

Kuusiokuntien yksityinen terveyspalvelusopimusasia palautettiin aluevaltuustossa valmisteluun. Haastattelemamme kuntalaiset ovat tyytyväisiä saamaansa palveluun, mutta kritiikkiä nousee lääkäriin pääsystä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle