Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kansalaiset yrittävät saada aborttilakiin muutoksia – myös asiantuntijat arvostelevat lakia: Kenen etu on juoksuttaa naista kahden lääkärin puheilla?

Päättäjät ovat varovaisia muuttamaan raskaudenkeskeytyslakia, jonka sisältö on pysynyt samana jo vuosikymmenien ajan.

Hollannissa jälleen koeputkikohu – hedelmöityslääkäri käytti salaa omaa spermaansa ainakin 17 lapsen siittämiseen

Nyt jo kuollut gynekologi työskenteli hollantilaisella hedelmöitysklinikalla 1980- ja 1990-luvuilla.

Hormonikammo ihmetyttää vaihdevuosiin erikoistunutta lääkäriä – "Seksielämäkään ei lopu vaihdevuosiin"

Kliininen seksologi ja gynekologi Leena Väisälä tapaa vastaanotollaan jatkuvasti naisia, jotka kertovat löytäneensä itsensä seksuaalisesti keski-ikäisinä.

Historiallinen saavutus: HUSissa on nyt yksi maailman harvoista nuorisogynekologian koulutuskeskuksista, ja se on yhden naisen ansiota

Nuorisogynekologian erikoislääkäri Elina Holopainen toivoo, että nuoret olisivat itselleen armollisempia arjen suorituspaineiden keskellä.

Synnyttäjän tukihenkilön läsnäoloa rajoitetaan myös Soitessa tästä päivästä alkaen

Tukihenkilö ei voi olla mukana käynnistysvaiheessa, leikkaussalissa eikä synnyttäneiden osastolla.

Natalia Kukulas haluaa kuolla kerran kuussa – huonosti tunnettu kuukautisvaiva syö naisten mielenterveyttä

PMS:n rankempi muoto masentaa, ahdistaa ja aiheuttaa itsetuhoisia ajatuksia. Tässä jutussa kaksi naista kertoo kokemuksistaan.

New Yorkin osavaltiossa harkitaan niin sanottujen neitsyystestien kieltämistä

Maailman terveysjärjestö WHO vaati tutkimusten lopettamista viime vuonna.

Aiemmin tuntematon Edelfeltin maalaus löytyi kuolinpesästä – taiteilijan vaimo oli lahjoittanut teoksen gynekologilleen

Teos on versio Edelfeltin kuuluisasta maalauksesta. Sen on signeerannut Edelfeltin vaimo Ellan von Born.

"Abortti turvallisessa ympäristössä" on oikeuden mielestä laiton mainos – lääkäreille sakkotuomio Saksassa

Saksassa on kiistelty siitä, miten 1930-luvulta peräisin olevaa abortteja koskevaa lainsäädäntöä pitäisi muuttaa.

Pirkko Arstila: Vaihdevuotiset naiset, lakatkaa syyllistämästä toisianne: "Oireilevia käsketään hörppimään lisää yrttiteetä"

Perjantain aiheena on tänään vaihdevuodet. Vieraina Pirkko Arstila, Salla Paajanen ja vaihdevuositutkija Riina Katainen.

Saksalaisia gynekologeja uhkaa rangaistus, jos he kertovat netissä tekevänsä abortteja – natsiajalta periytyvä pykälä hiertää Saksassa, ja lääkäri Nora Szász kamppailee sen muuttamiseksi

Lääkärit voivat saada sakot tai jopa kaksi vuotta vankeutta abortin mainostamisesta tai sitä koskevan tiedon levittämisestä.

Ympärileikattuja synnyttäjiä pelkästään Tyksissä joka viikko – hoitohenkilökuntaa koulutettava lisää äitien ja heidän perheidensä kohtaamiseen

Turkulaisprofessorit vaativat, että koulutuksessa on valmennettava lääkäreitä nykyistä paremmin ympärileikattujen naisten hienovaraiseen kohtaamiseen.

Espanjassa vauvan varastanut lääkäri jätettiin tuomitsematta vankilaan – Francon valtakaudella siepattiin mahdollisesti 30 000 lasta

Nykyisin eläkkeellä oleva gynekologi sieppasi vastasyntyneen lapsen biologiselta äidiltä vuonna 1969 ja luovutti vauvan toiselle naiselle. Oikeuden mukaan rikos on kuitenkin vanhentunut.

Cervical cancer among young women on the rise

Premalignant cervical conditions among women under 40 have increased as more of them avoid smear tests.

Uutissuomalainen: YTHS-uudistus karsii yliopisto-opiskelijoiden palveluita

Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2020 alussa.

Report confirms girls in Finland are taken abroad to undergo FGM

Female genital mutilation is illegal in Finland, but the tradition lives on in several immigrant communities. The head of Fenix Helsinki, an NGO that produced a study on the subject, says while most of the incidents take place abroad, she has heard that the procedures also take place within Finland's borders.

Motoristi ajaa Imatralle valtavalla pyörällä – "Matkasohvaksi tätä sanotaan"

Imatranajoon odotetaan viikonloppuna kymmeniä tuhansia ihmisiä.

YTHS:n ylilääkäri puolustaa gynekologipalveluja Turussa

Turun Ylioppilaslehti nosti jutussaan esille Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön gynekologin toimista tehdyt valitukset.

"Rintasyövästä pitää aina keskustella ennen hormonihoidon aloittamista" – Riskiä kasvattavalle keltarauhashormonille tulossa vaihtoehtoja

Pitkään jatkuva hormonikorvaushoito altistaa kiistatta rintasyövälle. Kehitteillä on kuitenkin uudentyyppisiä, turvallisempia lääkkeitä.

Vaihdevuodet tekivät Annelista kiukkuisen muijan – uusi elämä löytyi hoidosta, jota hän eniten vastusti

Anneli Honkasen vaikeat vaivat katosivat 65-vuotiaana, sen jälkeen kun hän aloitti hormonikorvaushoidon. Polvileikkaus voitiin perua ja nyt hän harrastaa liikuntaa kuusi kertaa viikossa.

Moni nainen kärsii turhaan – masennus ja unettomuus voivat johtua vaihdevuosista, mutta lääkärit tunnistavat vain hikoilun

Naiset kärsivät vaihdevuosivaivoista, koska oireita ei tunnisteta ja hormonihoitoja pelätään. Vaihdevuosiin perehtynyt kokenut gynekologi haluaa viritellä keskustelua vähän puhutusta aiheesta.

Lääkäriasema Aslakin laajennusosa jo käytössä Sodankylässä

Uuden tilan myötä käytössä on nyt hieman yli 300 neliömetriä. Uudisrakennuksessa toimivat muun muassa työterveyshuolto ja hallinto. Laajennusosassa on myös toimenpidehuone akuutteja hoitotoimenpiteitä varten

"Tärkein sukupuolielin on korvien välissä" – toisen arvostaminen on avain hyvään seksiin kesälläkin

Yhteisellä lomalla on aikaa rentoutua, mutta sille asetetaan usein myös odotuksia. Jotta suhde ei lomallakaan kriisiytyisi, pitäisi muistaa toisen huomioiminen.

Private docs remain popular despite rising fees

Higher fees and lower reimbursements do not seem to have lowered Finns' desire to visit private doctors. According to the National Institute for Health and Welfare (THL), last year just under one third of Finns did so – most frequently to private gynaecologists, paediatricians and ophthalmologists.

Gynekologit ehdottavat säästökohteita: turhat lapsettomuushoidot, seulonnat ja 3D-ultraäänikuvat

Gynekologien mielestä lapsettomuushoitoja voitaisiin rajoittaa iäkkäiltä potilailta. Neuvoloissa tehdään myös paljon turhia seulontatutkimuksia terveille naisille. Joitakin ultraäänikuvauksia voidaan niin ikään pitää turhina. Gynekologit ovat pohtineet alan säästömahdollisuuksia koulutuspäivillään Jyväskylässä.

Gorillavauva syntyi harvinaisella keisarileikkauksella – katso video vastasyntyneestä

Keisarileikkauksen tekijäksi värvätty lähisairaalan gynekologi kertoi opiskelleensa gorillan anatomiaa samana aamuna. Vastaavia leikkauksia on tehty vain muutamia maailmassa.

Analyysi: Maakuntien Suomi voitti sote-uudistuksen – kuka ehtisi miettiä mihin tulevaisuudessa mennään gynekologille?

Hallitusneuvotteluissa sosiaali- ja terveyspalvelut päätettiin ottaa pois kunnilta ja antaa uusien alueiden tehtäväksi. Silloin vielä häveliäästi puhuttiin itsehallintoalueista. Marraskuussa jo sinetöitiin keskustan hellimä kahdeksantoista maakunnan Suomi. Sote jäi aluehallinnon uudistamisen jalkoihin. Nyt mennään näillä päätöksillä, mutta mihin?

Terveydenhuollon henkilökunta ei saa oikeutta kieltäytyä raskaudenkeskeytyksistä

Eduskunnan mielestä mahdollisuus aborttiin ei saa riippua sairaalasta tai paikkakunnasta.

Gynekologi seuraa naisen elämää aitiopaikalta

Gynekologi seuraa naisen elämää aitiopaikalta

Vaimon vakava sairaus pysäytti Nummelinin perheen

Petteri Nummelinin perheen epäonni ei viime talvena rajoittunut puolustajan silmävammaan.

Opiskelijat tekevät intiimejäkin tutkimuksia sairaalassa: ”Potilaat harvoin hämillään”

Gynekologin pöydällä makaaminen ei välttämättä tunnu kovin miellyttävältä eikä tilannetta helpota, jos tutkimukseen osallistuu yleisöä. Opetussairaalassa ilmiö on käytännössä jokapäiväinen. Opiskelijat osallistuvat tutkimuksiin ja toimenpiteisiin, jotta he osaavat tehdä niitä itse valmistumisensa jälkeen. Vain harva potilaista käännyttää opiskelijat pois.

Soini puolusti voimakkaasti hoitohenkilöstön oikeutta kieltäytyä avustamasta aborttia

Eduskunnan yleisistunnossa käytiin lähetekeskustelu kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan hoitohenkilökunnalle oikeutta kieltäytyä abortista.

Omantunnonvapautta ajava aborttialoite ottaa nyt askeleen eduskuntaan

Yli 68 000 kannatusilmoitusta kerännyt kansalaisaloite luovutetaan eduskunnan puhemiehelle puoliltapäivin. Aloitteella haetaan hoitohenkilökunnalle oikeutta kieltäytyä osallistumasta aborttiin. Lakimuutos ei veisi naisilta pois oikeutta aborttiin.

Kohu Jordaniassa: Unohtiko gynekologi puhelimen naisen vatsaan keisarinleikkauksessa?

Jordanian terveysministeriö pitää koko tarinaa keksittynä ja sanoo, ettei ole löytänyt todisteita tapahtumasta. Kohu on kuitenkin ehtinyt jo Jordanian parlamenttiin saakka.

65-vuotias saksalaisnainen odottaa nelosia – ennestään 13 lasta

65-vuotiaan naisen raskaus on herättänyt Saksassa laajaa huomiota.

Kansalaisaloite ajaa oikeutta kieltäytyä osallistumasta aborttiin – "ehkä kannattaisi miettiä muuta erikoisalaa"

Gynekologiyhdistys, eettinen neuvottelukunta ETENE ja Lääkäriliitto ovat linjanneet, että omantunnonvapaudesta ei tarvita erillistä lainmuutosta. Aloitteen takana olevat tahot taas pitävät ongelmana sitä, että raskaudenkeskeytykset ovat vakaumuksen takia esteenä erikoistua gynekologiksi tai tehdä kätilön töitä.

Vihreiden Satu Hassi pyrkii takaisin eduskuntaan

Pirkanmaan Vihreät nimesi kolme uutta pirkanmaalaisehdokasta. Europarlamentin jättänyt Satu Hassi tavoittelee jälleen kansanedustajan pestiä.

Siskonpeti hekottaa työlle, ystäville ja henkisyydelle

Enkelimarsu, gynekologi ja muita 1. kauden kohokohtia.

Vauvoja syntyy Kokkolassa välillä ruuhkaksi asti

Naapurikaupungin synnytysosaston sulkeminen kesällä on tuonut odotetusti lisäkiirettä Keski-Pohjanmaan keskussairaalan synnytysosastolle. Lapsia on syntynyt jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna. Vipinän lisääntymiseen varaudutaan palkkaamalla lisäväkeä.

EU:n Saharov-ihmisoikeuspalkinnon saa kongolainen gynekologi

Denis Mukwege, 59, perusti Kongon demokraattiseen tasavaltaan sairaalan, jossa hoidetaan seksuaalisen väkivallan uhreja.

Mistä puhutaan, kun puhutaan nukahtamislääkkeiden vaaroista?

Nukahtamislääke toimii mainiosti silloin tällöin käytettynä, ja pilleripaketista on yllättävää hyötyä myös yöpöydän laatikossa. Lääkäreillä on kuitenkin hyvät syyt varoittaa lääkkeen jatkuvasta käytöstä, sanoo turkulainen unitutkija ja gynekologi Päivi Polo.

Länsi-Pohjassa luotetaan poikkeusluvan saantiin

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri suunnittelee tulevan budjettinsa sen mukaan, että tiistaina allekirjoitetun päivystysasetuksen ehdot täyttyvät ja synnytykset saadaan pitää Kemissä.

Riitta Väisänen tsemppaa vaihdevuosivaivaisia pilke silmäkulmassa

Mitäs siitä, että joutuu nykyään käyttämään 3–5 kertaa enemmän aikaa meikkaamiseen kuin muutama vuosikymmen sitten tai että makkaraa syntyy vyötärölle ihan väkisin. Riitta Väisänen lyö edelleen menopaussia korville.

Uuden naisten- ja lastentalon johtaminen hiertää

Satakunnan sairaanhoitopiirin uuteen naisten- ja lastentaloon tulee omat johtajat. Osa piirin lääkäreistä on sitä mieltä, että uusi hallintomalli lisää byrokratiaa.

Työtön saa ansaita 300 euroa – tällaisia ovat Ylen lukijoiden suosikkiuudistukset 2014

Vuoden vaihteessa astui voimaan joukko uudistuksia, veromuutoksia ja lakeja. Kysyimme lukijoilta, mikä oli heidän mielestään iloisin ja mikä kurjin muutos. Positiivisimpana asiana pidettiin työttömien mahdollisuutta ansaita etuuksia menettämättä. Kielteisimmäksi muutokseksi katsottiin polttoaineveron nousu. Verkossa näin toteutettu kysely ei ole kattava.

Tammikuussa kutittaa – pikkujoulukausi näkyy sukupuolitautitilastoissa

Pelkästään kesä ja festarit eivät kasvata jonoa sukupuolitautien klinikoilla, vaan myös pikkujoulukauden jälkeen tartuntatilastoissa näkyy selvä piikki.

Potilaitaan salaa kuvanneelle gynekologille vankeustuomio Saksassa

Mies otti kuvia yli tuhannesta potilaastaan vuosina 2008–2011.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle