Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mikkelin uusi Mielen ja kuntoutuksen talon käytävä kolmannessa kerroksessa. Marjapuuron värinen lattia, jolla työntekijä kulkee poispäin kamerastaa

Etelä-Savon mielenterveyspalveluissa on vakava lääkäripula

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa paikkaa 11 psykiatrin vajetta ostopalveluilla.

Kolme lääkäriä kävelee kadulla.

Psykiatrit karkaavat yrityksiin ja myyvät osaamistaan isolla rahalla julkiselle puolelle – taustalla liian suuri työmäärä, sanoo alan edustaja

Psykiatrian palveluja hoidetaan hyvinvointialueilla yhä useammin ostopalveluilla. Korkeiden kustannusten lisäksi ongelma on se, että vain virkalääkäri voi määrätä pakkohoitoon.

KYS:n Julkulan sairaala

Avi: tahdosta riippumaton hoito toteutuu Julkulan sairaalassa Kuopiossa asianmukaisesti

Itä-Suomen aluehallintovirasto katsoo valvonnassaan, että Pohjois-Savon hyvinvointialue pystyy turvaamaan psykiatrisen hoidon Julkulan sairaalassa. Erikoislääkäreitä pitäisi kuitenkin olla lisää.

Musta osastokyltti, polkupyoriä telineessä rakennuksen edustalla.

Oulussa korjataan nuorisopsykiatrian puutteita syömishäiriöyksiköllä ja toisella suljetulla osastolla

Avi määräsi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tekemään nopeita muutoksia, jotta tahdosta riippumaton hoito olisi lain mukaista.

Oulun nuorisopsykiatrian poliklinikkan kyltti

Pohjois-Karjalaan tulee nuorisopsykiatrian suljettu osasto – mahdollisuus hoitaa vaikeammin oireilevia nuoria omassa maakunnassa

Siun sote muuttaa nuorisopsykiatrian osasto 16:n avo-osastosta suljetuksi. Tavoitteena on vastata lisääntyneeseen nuorten psyykkisen avun tarpeeseen.

Halikon sairaalan päärakennus.

Halikon sairaalakokonaisuus myydään – rakennuksia on yli 20

Sairaalan psykiatrinen toiminta loppuu vuonna 2024. Tiloissa toimiva SPR:n vastaanottokeskus jatkaa toimintaansa.

Oulun OYS-psykiatrian nuorisopsykiatrian osasto 86 rakennus.

Pohteen nuorisopsykiatrian kuormitustilannetta aiotaan helpottaa uudella lastensuojeluyksiköllä

Alaikäisille voitaisiin tarjota siellä myös psykiatrista hoitoa. Pohde on pyrkinyt jo purkamaan nuorisopsykiatrisen osaston 86 kuormitusta, esimerkiksi syyskuussa avautuu erillinen syömishäiriöyksikkö.

Musta kyltti, jossa lukee osaston numerot.

OYSin nuorisopsykiatrinen osasto kärsi vielä heinäkuussa hoitopaikkojen ylikuormituksesta – ratkaisuja etsitään jatkuvasti

Heinäkuussa potilaita oli vielä ylipaikoilla. Alaikäisiä ei kuitenkaan ole enää jouduttu sijoittamaan aikuispsykiatrian osastolle, kuten aiemmin jouduttiin tekemään.

Silmälasipäinen nainen hymyilee kameralle naivistisen seinämaalauksen edessä.

Psykiatrian henkilökunta osallistui uuden sairaalan suunnitteluun – tuloksena valoisat, kodinomaiset tilat ja mahdollisuus ulkoiluun

Henkilökunnan näkemysten kartoittaminen, opintomatkat ja tutkimusnäyttö toimivat pohjana Satapsykiatrian suunnittelussa.

Musta osastokyltti, polkupyoriä telineessä rakennuksen edustalla.

OYS:n nuorisopsykiatrian potilaiden tahdosta riippumaton osastohoito on saatu lainmukaiseksi

Nuorisopsykiatrian osastohoito tuli saattaa pikaisesti kuntoon kahdessa viikossa. Alaikäisiä 13–17 -vuotiaita potilaita oli hoidettu aikuisten osastoilla lapsen edun vastaisesti.

Psykiatrian rakennus ulkoapäin kuvattuna.

Lähes 50 vuotta Muurolassa toimineet psykiatrian osastot muuttavat Ounasrinteelle – uusissa tiloissa vähemmän neliöitä, mutta enemmän yksityisyyttä

Nuorisopsykiatrian paikkamäärä kasvaa kolmella, kun alaikäisten tahdosta riippumaton hoito alkaa syksyllä. Tähän asti lasten ja nuorten tahdosta riippumaton hoito on annettu Oulussa.

Keski-Suomen keskussairaala Novan kyltti.

Keski-Suomen hyvinvointialueen aikuispsykiatrian resursoinnin käsittely jatkuu lisätalousarviolla

Sairaala Novan psykiatrinen erikoissairaanhoito on jo pitkään ollut ylikuormittunut. Resursointiin liittyvää lisätalousarviota käsitellään syksyllä.

Keski-Suomen keskussairaala Novan kyltti ja rakennus.

Kymmeniä potilaita jatkuvasti ylipaikoilla – aikuispsykiatrialle tarvitaan uusi osasto ja 29 uutta hoitajaa Keski-Suomen hyvinvointialueella

Jyväskylän Sairaala Novan johtaja pitää välttämättömänä, että aikuisten psykiatrista hoitoa resursoidaan lisää. Aluehallintovirasto on jo useaan kertaan puuttunut tilanteeseen.

Pitkäniemen sairaala.

Pirkanmaan hyvinvointialue selkeyttää lääkäreiden ja hoitajien työnjakoa psykiatrian hoitojonojen purkamiseksi

Jononpurkuhankkeen tavoite on myös uudistaa hoitoonpääsyä niin, etteivät jonot kasva uudelleen. Työnjakoa tullaan viilaamaan tarkasti, jotta lääkäreiden aika riittää varsinaiseen potilastyöhön.

OYS-psykiatrian nuorisopsykiatrian osastolta 86, ikkunoista paistaa aurinko.

Väkivallan uhkaa, ylitöitä ja sairauslomia – psykiatrian osaston työntekijät kovilla, avin mielestä työnantaja ei ole tehnyt tarpeeksi

Oulun yliopistollisen sairaalan nuorisopsykiatrian osaston lääkärit ja hoitajat kokevat työssään merkittävää kuormitusta. Aluehallintovirasto kävi selvittämässä tilannetta paikan päällä.

Oulun nuorisopsykiatrian poliklinikkan kyltti

Pohde lupaa parantaa nuorten mielenterveyspalveluja – ensimmäisiä toimia lupaillaan kesän aikana

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on antanut selvityksensä Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle alaikäisten potilaiden psykiatrisen osastohoidon järjestämisestä.

Lapin keskussairaalan uudet psykiatrian osastot, jotka otetaan käyttöön elokuussa 2023.

Psykiatriatalo valmistui Lapin keskussairaalan yhteyteen Rovaniemellä, uudet tilat otetaan käyttöön elokuussa

Psykiatrian siivessä on viisi osastoa lapsille ja nuorisolle sekä kolme aikuispsykiatrian osastoa, jotka korvaavat nykyiset tilat Muurolan sairaalassa.

Maassa varjo ihmisestä, joka pitää kiinni kaiteesta.

Väitös: Päihteiden käyttö ei saa olla este psykiatriselle hoidolle

Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että masennusta kannattaa hoitaa aktiivisesti, vaikka potilaalla olisikin hoitoon tullessa runsasta alkoholin käyttöä.

Pitkäniemen sairaalan hallintorakennuksen julkisivu.

Oikeusasiamiehen kanslia tekee yllätystarkastuksen Pitkäniemen sairaalaan

Kolmipäiväisestä tarkastuksesta ei ole kerrottu etukäteen. Myöskään tarkastuksen syytä ei ole kerrottu.

Mies seisoo selin kuvassa.

Tällaista on työ Oulun nuorisopsykiatrian suljetulla osastolla: hoitaja kohtaa jatkuvasti “asioita, joita ei pitäisi työssä kohdata”

Oulun yliopistollisen sairaalan osastolla 86 työskennellyt hoitaja kuvaa arkea jatkuvaksi priorisoinniksi, koska ”muuten joku kuolee tai sattuu jotain muuta hyvin vakavaa”.

Kainuun uuden keskussairaalan lastenpsykiatrian poliklinikka.

Kainuun nuorisopsykiatrian hoito on pahasti ruuhkautunut, joten hoidon laatu kärsii

Tilanne nuorisopsykiatrian poliklinikalla ja osastolla on ollut vaikea jo pitkään, eikä nopeaa helpotusta ole näkyvissä.

Oulun OYS-psykiatrian nuorisopsykiatrian osasto 86 rakennus.

Nuori pahoinpideltiin virheen takia, potilaat nukkuvat lattialla, työntekijät äärirajoilla – psykiatrian osasto on kriisissä Oulussa

Oulun yliopistollisen sairaalan nuorisopsykiatrian osasto 86 on jatkuvasti ylitäysi. Johto myöntää, että tilanne osastolla on kriittinen.

Helsinki logo valokyltti.

Helsinki suunnittelee psykiatria- ja päihdepalvelujen kahtiajakamista

Terveys- ja päihdepalvelujen johtaja sanoo, että tavoitteena on selkeyttää toimialojen johtoa. Varavaltuutettu ja lääkäri Nelli Nurminen pitää suuren suunnanmuutoksen perusteita ohuina.

Lapin keskussairaalan pääsisäänkäynnin ajoluiskan lasinen seinä, sekä kyltti jossa nimi lukee.

Lapin hyvinvointialue panostaa lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin – perustaa 15 uutta virkaa tai tointa Rovaniemelle

Lapin aluehallitus päätti keskiviikkona perustaa 13 sairaanhoitajan tointa, yhden psykologin viran sekä yhden sosiaalityöntekijän viran lasten ja nuorten mielenterveystyöhön.

Keski-Suomen keskussairaala Novan kyltti ja rakennus.

Sairaala Novaan avataan uusi nuorisopsykiatrian akuuttiosasto, osastolla on 12 vuodepaikkaa

Nykyisestä osastosta tulee puolestaan nuorisopsykiatrian kriisiosasto, joka tarjoaa ensimmäisen avun nuoren vakavaan oireiluun.

Oulun yliopistollisen sairaalan valokyltti.

Ruuhka vaaransi alaikäisten turvallisuuden nuorisopsykiatrian osastolla Oulussa, epäilee avi

Tarkastuskäynnin taustalla Oulussa olivat aluehallintovirastolle tehdyt kantelut ja epäkohtailmoitukset nuorten potilaiden hoidosta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Erilaisia psykoosi-, uni- ja masennuslääkepakkauksia kasattuna pöydälle.

Kuolemaansa toivoneelle lyötiin yhdeksän lääkettä kouraan, lääkäriä hän ei ole tavannut pian vuoteen

Tampereen yliopistollisen sairaalan psykiatrian jonossa on tällä hetkellä 1800 ihmistä. Sari on yksi heistä, mutta toivo hoidon saamisesta on jo käytännössä menetetty.

Sanna Lassila istuu kuulokkeet päässä tietokoneen ääressä editoimassa nuorisotalo Mondella Rovaniemellä.

Mielenterveyspalvelut sakkaavat kaikilla tasoilla – Sanna Lassilan terapia alkoi kahden vuoden etsinnän jälkeen: ”Nyt suunta on hyvä”

Esimerkiksi Lapissa psykiatrian hoitotakuun rajat paukkuvat ja myös matalan kynnyksen palvelut ovat ruuhkautuneet. Nuorisotyöntekijöitä on pyydetty jonossa jumittavien nuorten avuksi.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Päivystys on pelottava paikka, kun vika on päässä

Psykiatrinen potilas tarvitsisi hätätilanteessa ensiavuksi turvallisuuden tunteen vahvistamista. Kokemukseni mukaan juuri siitä on puutetta päivystyksessä, kirjoittaa Viitala.

Limingan kuntakyltti kunnanrajalla.

Limingassa luotiin malli mielenterveyden hoitojonojen lyhentämiseksi – hyvinvointialuekin on siitä kiinnostunut

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakkaat ovat tyytyväisiä ja yllättyneitä nopeasta hoitoon pääsystä. Ripeään hoidontarpeen arviointiin perustuva malli on pilotoitu osana Pohteen valmistelutyötä.

Vasemmalta Emilia Parkkila, Mikael Kaukinen ja Minea Ilkka, katsovat kameraan hymyillen.

Mikael Virtanen, 22: ”Aina pitää jostain stressaa” – kysyimme nuorilta, miksi arki oikeasti ahdistaa

Lähetteiden määrä nuorten psykiatriseen hoitoon on kasvanut jatkuvasti vuodesta 2015 lähtien. Nuorisopsykiatrian ylilääkärin mukaan nuorten arjessa ei ole nyt kaikki kunnossa.

Kouvolan oikeustalo

Naista mattoveitsellä kaulaan viiltänyt kouvolalaismies jäi tuomiotta – THL määräsi psykiatriseen hoitoon

Miehen todettiin syyllistyneen murhan yritykseen, mutta hän jäi rangaistuksetta. Mies on parhaillaan psykiatrisessa hoidossa.

Nuorisopsykiatri Riittakerttu Kaltiala-Heino Taysin nuorisopsykiatrian poliklinikalla

Kriisiytynyt nuorisopsykiatrian osasto sai lisää henkilökuntaa, mutta auttaako sekään oikeasti? Ylilääkäri: ”Nuorten arki ei ole kohdallaan”

Aluehallintovirasto löysi TAYSin nuorten psykiatrian osastolle tehdyssä yllätystarkastuksessa puutteita sekä henkilökunnan määrässä että tiloissa. Uusi Yöksi kotiin -yksikkö on helpottanut ruuhkaa.

Oulun psykiatrian -, nuorisopsykiatrian poliklinikka ja musiikkiterapia rakennuksen kyltti

Mielenterveyspotilaat on siirretty asumispalveluihin, kun osastopaikkoja on vähennetty – tutkija: ”Kukaan ei ole tutkinut, toimiiko tämä vai ei”

Psykiatrisen sairaalahoidon osastopaikkoja on vähennetty pitkin vuosia. Sama uhkaa jatkua myös hyvinvointialueilla, jotka ovat kovissa säästöpaineissa.

Pitkäniemen psykiatrinen sairaala Nokialla. Päärakennus.

TAYSin psykiatrinen sairaala on jo aivan täynnä – uuteen sairaalaan tulee vielä vähemmän paikkoja

Psykiatristen sairaaloiden paikkamääriä on vaikea kasvattaa, koska työntekijöitä ei riitä. Avohoitoa pitäisi pikaisesti uudistaa, jotta sairaalahoidon tarve vähenisi.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Psykoterapia on surkea harrastus

Koira ei ole terapeutti vaan lemmikki. Puutarhanhoito ei ole terapiaa vaan harrastus. Psykoterapia taas on aika kamalaa mutta pakko niellä, kirjoittaa Viitala.

Kouvolan psykiatrinen sairaala.

Kymenlaaksosta puuttuu kaksi kolmasosaa psykiatrian virkalääkäreistä – hyvinvointialue jatkaa Kymsoten linjalla ja ostaa vuokratyövoimaa

Psykiatriasta vastaava johtava ylilääkäri sanoo, että lääkäreitä ei ole saatu rekrytoitua virkatöihin yrityksistä huolimatta.

Julkisen puolen psykiatrille olisin joutunut jonottamaan kaksi vuotta, sanoo kööpenhaminalainen Karen Frese.

Tanskan mielenterveyspalvelut kriisissä – "Piti sattua joukkoampuminen, että päättäjät heräsivät"

Tanskassa psykiatrinen hoito ja hoitoon pääsy on takerrellut vuosia, ja kesällä sattunut ammuskelu ostoskeskuksessa on kiihdyttänyt keskustelua. Mielenterveyspalvelut ovat yksi ensi viikon vaalien teemoista.

Nuori nainen istuu pimeässä huoneessa missä verhot ovat kiinni.

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmia pyritään ratkomaan aiempaa tiiviimmällä yhteistyöllä

Palvelut halutaan koota yhä selkeämmin lapsen ja perheen ympärille, jolloin koulun, vanhempien ja sosiaalityöntekijöiden on oltava valmiita puuttumaan ongelmiin jo varhaisessa vaiheessa.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston ensimmäinen kokous 1.3.2022

Hyvinvointialueen sote-palveluiden järjestämissuunnitelma hyväksyttiin Pohjois-Pohjanmaalla

Pohteen aluevaltuusto siunasi palvelujen järjestämissuunnitelman kokouksessaan maanantaina. Päätösesitykseen tuli yksi muutos, joka koski psykiatrisia avopalveluita.

Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Tarmo Raatikainen kitara sylissä, katsoo suoraan kameraan. Raatikaisella on parta ja pitkät harmaat hiukset.

Psykiatrisia osastopaikkoja on karsittu rajusti – Tarmo Raatikainen tietää kokemuksesta, miten tärkeää on päästä osastohoitoon

Psykiatrisia sairaalapaikkoja on vähennetty Suomessa viidessä vuodessa yli 40 prosenttia, ja karsiminen jatkuu. Korvaavaa hoitoa ei ole vielä riittävästi saatavilla.

Oulun psykiatrian -, nuorisopsykiatrian poliklinikka ja musiikkiterapian yksi odotushuoneista

Oulu nopeutti lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin pääsyä AVI:n huomautuksen jälkeen

Aluehallintoviraston mukaan Oulussa on nyt saatu korjattua epäkohdat, joista kaupunki sai virastolta aiemmin huomautuksen.

Taysin uusien psykiatrian tilojen iso ikkuna parvekkeelle, ulkona näkyy puita.

Potilaspaikkojen määrä vähenee, mutta jokainen potilas saa oman huoneen – näin Taysin psykiatristen tilojen muutto vaikuttaa hoitoon

Pirkanmaan aikuispsykiatrian toiminnot muuttavat Nokialta Tampereelle helmikuussa 2024. Uudessa rakennuksessa on panostettu potilasturvallisuuteen.

TYKSin nuorisopsykiatrian osaston nuorien tsemppiviestejä toisille nuorille.

Nuorisopsykiatrian lähetemäärät kipusivat viime vuonna ennätykseen Varsinais-Suomessa – koronavuosien hintalappu nähdään lähivuosina

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin nuorisopsykiatriassa on pahimmillaan useiden kuukausien jonot palveluihin. Seuraavat vapaat ajat ensikäynnille Turun poliklinikalle ovat ensi vuoden huhtikuussa.

Tuntematon henkilö kuvattuna rautatieasemalla selkäpuolelta.

Psykiatrisen osaston lakkautussuunnitelma herättää vastustusta Kuusamossa

Aluevaltuusto käsittelee lakkauttamista lokakuussa. Kuusamosta lakkautettaisiin alustavan suunnitelman mukaan kuusi osastopaikkaa.

Naisen varjo

Mielenterveyden keskusliitto on huolissaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kaavailuista keskittää psykiatrinen osastohoito Ouluun

Hyvinvointialueen järjestämissuunnitelman luonnoksessa esitetään, että esimerkiksi Kuusamossa oleva psykiatrinen osasto lakkaisi lähivuosina.

Harmaasävyinen iso rakennus, jossa on vaaleanoransseja ja -keltaisia raitoja. Rakennuksesta kävelee ulos mies. Rakennuksen edustalla on parkkipaikka ja autoja.

Hoito paranee, kun yhteistyö tiivistyy – Länsi-Pohjan uusi psykiatriatalo palvelee kuuluisaa Keroputaan mallia

Henkilökunta on ollut mukana jo varhaisessa vaiheessa psykiatriatalon suunnittelussa. Tuloksena on tilat, jotka sopivat hoitoon hyvin ja joissa henkilökunta viihtyy.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Lasten asuttaminen kodin ulkopuolelle on massiivinen ongelma

Kun lapsi sijoitetaan kodin ulkopuolelle, hän on todennäköisesti aikuisuuden kynnyksellä muita heikommassa asemassa kaikilla elämänalueilla, kirjoittaa Salusjärvi.

Tampereen yliopistollisen sairaalan pääsisäänkäynti kuvattuna pilvisenä kesäpäivänä. Etualalla suihkulähteitä ja pronssipatsas.

Helsingissä kuukauden psykiatrinen laitoshoito maksaa 182 euroa, Tampereella 700 euroa – Ylen selvitys paljastaa hurjan eron asiakasmaksuissa

Suomen suurimmalla hyvinvointialueella, Pirkanmaalla, päätettiin hyvinvointialueiden asiakasmaksut. Nyt muiden alueiden odotetaan seuraavan perässä. Monelle potilaalle HUSin hinnat ovat tällä hetkellä edullisemmat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle