Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Suomi tarvitsee väkeä muualta – olisi parempi tajuta se pian kuin myöhään

Kun maahanmuutosta keskustellaan, aina jonkun verenpaine nousee. Siinä jää helposti huomaamatta, että jo nyt bussit pysähtyisivät ja mansikat jäisivät poimimatta ilman muualta tullutta työvoimaa.

Vanhuksen kädet, joissa kolikoita.

Analyysi: Saavuttaako tuleva hallitus tavoitteensa eläkkeitä leikkaamalla? Näin paljon indeksijäädytys tuottaisi

Poliitikot vakuuttivat ennen vaaleja, että eläkkeitä ei leikata. Kunnianhimoisia säästötavoitteita voi kuitenkin olla vaikea tavoittaa ilman sitä, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Macron puhui ensi kertaa kansalleen epäsuositun eläkeuudistuksen allekirjoittamisen jälkeen: ”Toimettomaksi jääminen ei ollut vaihtoehto”

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoo katuvansa sitä, ettei maan hallitus päässyt kiistellystä uudistuksesta opposition ja ammattiliittojen kanssa yhteisymmärrykseen.

Olkiluodon ydivoimala-alue talvella.

Lauantai 15.4.2023 (radio)

Olkiluoto 3 aloittaa säännöllisen sähköntuotannon. Kansanedustajien vaalikampanjat maksoivat keskimäärin melkein 33 000 euroa. Eläkeikä nousee Ranskassa. Sega aikoo ostaa Rovion. Sää on poutainen.

Mielenosoittajia kyynelkaasun keskellä Pariisissa 13. huhtikuuta 2023.

Perustuslakineuvosto näytti vihreää valoa Macronin parjatulle eläkeuudistukselle, mielenosoituksia ennakoidaan ympäri Ranskaa

Ranskan työministerin mukaan laki astuu voimaan syyskuussa. Kansalaiset ovat protestoineet uudistusta vastaan jo pitkään, ja maahan odotetaan nyt uusia laajoja mielenosoituksia.

Les Rosies Group, joka käyttää Rosie the Rieveterin päänauhaa, osoitti mieltään suunniteltua eläkeuudistusta vastaan ​​Pariisissa, Ranskassa, 7. helmikuuta.

Ranskan perustuslakineuvosto ottaa tänään kantaa eläkeuudistukseen

Ranskassa on jo viikkoja protestoitu ja lakkoiltu epäsuosittua eläkeuudistusta vastaan.

Ihmisjoukko Pariisin kadulla.

Ranska ajautui kaaokseen eläkeuudistuksen takia – video näyttää, kuinka ravintolassa nautitaan viiniä palavan roskasäiliön hehkussa

Ranskan rajut mellakat jatkuvat jo toista viikkoa. Mielipidemittausten mukaan enemmistö kansalaisista vastustaa eläkeiän korottamista 62:sta 64:ään.

Kaksi iäkästä pyöräilijää ajaa pyörätiellä.

Kenellä on eniten eläkepäiviä? Katso tästä, missä päin maailmaa eläkkeelle pääsee keski-ikäisenä

Eläkeikä vaihtelee eri puolilla maailmaa. Maantieteellisen sijainnin lisäksi eläkeikään vaikuttavat monissa maissa esimerkiksi ammatti, työhistoria ja sukupuoli.

Pyöräilijä seisoo kuvan etuosassa katsomassa taustalla palavaa mielenosoittajien sytyttämää paloa.

Pariisissa kiivaat mielenosoitukset eläkeuudistusta vastaan jatkuvat, poliisi käyttänyt kyynelkaasua protestoijia vastaan

Suunnitelmat eläkeiän nostamisesta ovat johtaneet laajoihin mielenosoituksiin Ranskassa. Poliisin kerrotaan käyttäneen kyynelkaasua protestoijia vastaan Pariisissa.

Mustaan pukeutunut ja naamioitunut mielenosoittaja kulkee kyynelkaasupilven läpi öisessä Pariisissa.

Ranskassa eläkeuudistusta vastustavat mielenosoitukset roihahtivat hallituksen päätöksen jälkeen – Pariisissa poliisi pidätti yli 200 ihmistä

Tuhannet ihmiset protestoivat torstaina Ranskassa hallituksen päätöstä ohittaa parlamentin äänestys ja runnoa väkisin läpi kiistelty eläkeuudistus.

Kansanedustajat protestoivat eläkeiän nostoa vastaan Ranskan parlamentissa.

Ranskassa hallitus runnoi eläkeiän noston läpi ohi parlamentin – odotettavissa raivoisia protesteja

Epäsuosittu eläkeuudistus nostaa eläkeiän 62:sta ikävuodesta 64:ään ikävuoteen.

Mielenosoittajat marssivat banderollin kanssa kadulla Pariisissa ja polttavat hätäsoihtuja.

Pariisissa eläkeuudistus sai taas äänekkään ja haisevan vastalauseen – mielenosoitusta väkevöitettiin roskakuskien lakolla

Presidentti Emmanuel Macronin epäsuosittu eläkeuudistus toi sadat tuhannet ranskalaiset kaduille. Hallituksen arvellaan runnovan lain läpi vaikka ilman parlamentin äänestystä.

Airi Kilpiäinen, Kätilö, HUS.

Airi Kilpiäinen on auttanut maailmaan lähes 5 000 vauvaa – nyt yksi Suomen vanhimmista kätilöistä kertoo yövuorosta, jota ei koskaan unohda

70-vuotiaana eläköitynyt Airi Kilpiäinen on Suomen vanhimpia ja pisimpään työskennelleitä kätilöitä. Ennen sairaalaan tultiin synnyttämään, nykyisin monella on mukana toivelista. Tässä piilee vaara, hän sanoo.

Atrian toimitusjohtaja Juha Grohn kokkailee.

Konsernijohtaja Juha Gröhn jää eläkkeelle 60-vuotiaana ja täyttää kalenteriaan pehmoisilla arvoilla – “Kun lapsenlapsilla vähän nokka vuotaa, ehdin apuun”

Ruokailu on aina arvokas hetki, jopa yksinään juotu kahvikupponen, sanoo Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn. Nyt vielä kiireinen pörssiyhtiön johtaja saanee juoda kahvinsa rauhassa kesällä.

Terveyskeskuksen vaalea käytävä ja etualalla vihreä ovi jonka oveen on teipattu lappu jossa lukee hoitaja 9.

Yksilölliset työjärjestelyt tukevat ikääntyneiden hoitajien työurien jatkumista

Itä-Suomen yliopiston selvityksen mukaan monet hoitajien työuraa pidentävät tekijät liittyvät henkilökohtaiseen elämään.

kaksi mielenosoittajaa soihtujen ja lippujen kanssa Nizzassa

Ranskassa lakkoillaan laajasti eläkeiän nostoa vastaan – presidentti Macronin suuri huoli on, että tästä alkaa viikkojen protestiaalto

Ranskalaisista yli kaksi kolmasosaa vastustaa eläkeiän nostoa. Tämänpäiväinen mielenosoitusaalto voi olla vasta alkua, arvioi Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä Pariisista.

Kuvassa kolumnisti Pekka Seppänen.

Pekka Seppäsen kolumni: Nuorukaiselle kuolla kuuluu, mutta eläkeläiselle ei

15-vuotias saa allekirjoittaa työsopimuksen, mutta 61-vuotias ei saa lähteä sotimaan, kirjoittaa Seppänen.

Eläketurvakeskuksen logo seinällä.

Elämänvalinnat vaikuttavat eläkkeen suuruuteen – jo kolmekymppisen kannattaisi suunnata katseensa eläkevuosiin

Eläketurvakeskus muistuttaa, että pienetkin asiat voivat vaikuttaa merkittävästi työeläkkeen suuruuteen.

Eläketurvakeskuksen toimitalo Kalasatamassa.

Finns rush to claim pensions as inflation prompts 6.8% increase

An inflation-linked pension boost is prompting record retirement numbers.

Kuvamuokkaus jossa sormi osoittaa kännykkää muistuttavaa ruutua. Ruudulla on nettisivun eläkelaskurikone, johon voi syöttää käyttäjän syntymävuoden ja -kuukauden.

Katso laskurista, kuinka kauan eläkepäiviesi alkuun on – eläkkeet nousevat ensi vuonna nopeimmin vuosikymmeniin

Ensi vuodesta odotetaan myös käännettä: ensimmäistä kertaa eläkkeet alkavat pienentyä palkkoihin verrattuna. Juttu on julkaistu marraskuussa 2022.

Eläkeläisnainen käyttää tietokonetta.

Maailman vanhin kansa löysi ratkaisun työvoimapulaan, ja nämä keinot odottanevat myös suomalaisnuoria

Iäkkäiden valtakunnassa Japanissa aktiivinen työelämä ja osallistuminen yhteiskuntaan jatkuu 80-vuotiaaksi. Suomessakin eläkeläiset työskentelevät aiempaa enemmän, sillä tarvetta työntekijöille on. 

 Kahden kuvan yhdistelmä, joista toisessa on sosialidemokraattisten nuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto ja toisessa kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino.

Politiikan nuorisojärjestöt varovaisen iloisia tuoreista eläkeuutisista, mutta haluavat järjestelmään silti oman peukalonjälkensä

Puolueiden nuorisojärjestöissä epäillään laskelmaa, jonka mukaan eläkemaksuja ei tarvitsisikaan nostaa. Työeläkeasiantuntijan mukaan nuorten eläketaakka kevenee kuitenkin selvästi.

Henkilökuvassa Kaarlo Reipas, Eläketurvakeskuksen ylimatemaatikko

Nyt on hyviä uutisia eläkkeistä: Nuorten ei tarvitse pelätä eläkeiän uutta nostoa – ja eläkeläiset saavat kohta poikkeuksellisen suuren korotuksen

Tulevaisuuden eläkeläiset hyötyvät viime vuosien hurjista sijoitustuotoista. Nykyiset eläkeläiset saavat taitetusta indeksistä mojovan korotuksen.

Tervolan lukion siivooja Raisa Ranta luutuaa luokkahuoneen pulpettia

Eläkeläisille järjestetään tiistaina oma rekrytointitapahtuma Lahdessa

Eläkeliiton mukaan moni eläkeläinen haluaa työskennellä osapäiväisesti, ja työnantajat ovat heistä myös kiinnostuneita.

Eija Alakangas seisoo koristepolkupyörän edessä, pitää oikealla kädellä kiinni ohjaustangosta ja hymyilee.

Kun työntekijä jää eläkkeelle, hiljainen tieto monesti katoaa – moni ammattilainen tahtoisi jakaa tietojaan ennen eläkekahveja

Eläkkeelle lähteminen on suuri muutos ihmiselle, mutta myös työyhteisölle. Asiantuntijan mukaan työpaikoilla olisi hyvä olla kirjalliset ohjeet, kuinka eläköitymistilanne hoidetaan.

Yle Sápmissa elämäntyönsä tehnyt erikoistoimittaja ja uutisankkuri Kaisa Aikio jää eläkkeelle.

Saamenkielisistä uutisista tuttu tv-kasvo Kaisa Aikio on tehnyt elämäntyönsä saamen kansan äänenä: "Minulla on ollut maailman paras työ"

Yle Sápmin pitkäaikainen erikoistoimittaja ja uutisankkuri Kaisa Aikio siirtyy eläkkeelle. Kokonaan Aikio ei vielä työelämää jätä, vaan lupaa tulla jatkossakin avuksi tutulle työkentälle tarvittaessa.

Kymmenet tuhannet ihmiset seurasivat puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallista paraatia 4. kesäkuuta.

Survey: Pensions best secured by work-based immigration

Finnish Centre for Pensions (ETK) commissions an annual survey of people's opinions about pensions.

Ihmisiä uimarannalla.

Joustava eläkeikä ei toiminut Suomessa, kertoo tuore tutkimus – tarkoitus oli nostaa eläkeikää, mutta se vain laski

Vuoden 2005 eläkeuudistuksen tavoitteet jäivät laajasti toteutumatta. Joustava työssä jatkaminen 68-vuotiaaksi toteutui vain hyvin harvoin ja uudeksi normieläkeiäksi tuli uusi alaikäraja 63 vuotta.

Vanhus rollaattorin kanssa ja kaksi pukuun pukeutunutta henkilö kadulla.

Suomalaisten keskieläke nousi hieman viime vuonna – naisten ja miesten eläke-erot korostuvat Etelä-Suomessa

Uudellamaalla Kauniaisissa nainen saa vain puolet miehen eläkepotista. Vain maan pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella eroa ei ole, kertoo Eläketurvakeskus.

Sairaanhoitaja sitoo muoviessua päälleen. Kuvattu takaapäin niin, että näkyy hanskoissa olevat kädet solmimassa.

Eläkeläisille oma rekrytapahtuma Mikkelissä –työvoimapulaan tarvitaan nyt paljon apuja

Työvoimapula vaivaa Etelä-Savossa varsinkin hoiva- ja matkailualaa. Eläkeläisistä suuri osa työskentelee eläkkeelläkin. Nyt pitäisi vaan saada työhaluiset eläkeläiset ja työvoimaa kaipaavat yritykset kohtaamaan.

Aira Ehrlund poseeraa 100-ilmapallon kanssa

Suomen vanhin yrittäjä Aira Ehrlund, 100, käy edelleen joka päivä töissä: "Kuolen saappaat jalassa"

Suurin osa lopettaa työnteon eläkeikään saavuttaessa, mutta jotkut jatkavat töitä vielä vuosikymmeniä. Yli 90-vuotiaista palkkatuloja saa hieman alle 300 ihmistä.

Ecuadorista kotoisin oleva Rolando Carpio työskentelee Pentisol-yrityksessä.

Eläkkeelle siirrytään entistä myöhemmin

Työkyvyttömyyseläkkeelle jääneitä oli selvästi vähemmän kuin ennen, mutta kehitys ei välttämättä ole pysyvää.

Reetta Räty

Reetta Rädyn kolumni: Vielä 50 vuotta eläkkeeseen – miten säilyä innoissaan tai edes järjissään

On suomalaisen hyvinvointivaltion kokoinen asia, jaksammeko töissä, kun eläkeikä nousee. Työuraan pitäisi siksi sovitella myös hengähdystaukoja, Räty kirjoittaa. Kolumnin voi myös kuunnella.

Kävelijöitä suojatiellä.

Eläkeputken poisto puolittaa työttömyysetuuden, mutta saa tutkijoilta kannatusta – putki on ollut näppärä keino irtisanoa, arvioi tutkimusprofessori

Eläkeputki on hallituksen merkittävin yksittäinen työllisyystoimi, jonka tavoitteena on 9 000 lisätyöllistä.

Tervolan lukion siivooja Raisa Ranta luutuaa luokkahuoneen pulpettia

Eläketurvakeskus: Joka viides valitsee osittaisen vanhuuseläkkeen

Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan miehet valitsevat osittaisen eläkkeen useammin kuin naiset.

Kristiinankaupungin Metsälän baari ja sen omistajat.

Tuhat yritystä ja joka kolmas yrittäjä eläkeiässä – kahdeksankymppiset Sevónit ovat etsineet jatkajaa baarilleen jo neljä vuotta Kristiinankaupungissa

Etenkin pienemmillä paikkakunnilla olisi välttämätöntä löytää yrityksille jatkajia, jotta palvelut saataisiin taattua ja verotulot kunnalle säilyisivät. Kristiinankaupungin tilanne ei ole vieras muuallakaan Suomessa.

Seteleitä lompakossa.

Keva: Etelä-Savossa ollaan tietoisia eläkkeen määrästä ja oikeasta eläkeiästä

Eteläsavolaisilla on eläkeasiat hallussa. uuden selvityksen mukaan maakunnan ihmiset tietävät paljon ja milloin eläkettä on odotettavissa.

Sairaanhoitaja antaa koronavirusrokotetta oppilaalle.

Kolmasosa keskipohjalaisista aikoo käydä palkkatöissä eläkkeellä ollessaan, raha ei ole kuitenkaan suurin kannustin

Työssä käyviä eläkeläisiä ei motivoi niinkään raha vaan tunne siitä, että on hyödyksi ja osa yhteiskuntaa.

Mies seisoo järven jäällä ja katsoo laskevaa aurinkoa.

Sekä tuleva eläkeikä että eläkkeen suuruus ovat monelle pohjoiskarjalaiselle mysteeri

Kevan tuoreen tutkimuksen mukaan maakunnassa asuvista aikuisista vain 28 prosenttia kertoo tietävänsä edes suurin piirtein, kuinka suuren eläkkeen on aikanaan saamassa.

Läheltä

Joka kuudes eteläsavolainen eläkeläinen tekee töitä

Etelä-Savossa moni eläkeläinen on mukana työelämässä, tai ainakin on kiinnostunut työn teosta eläkepäivillään.

Kaksi vanhusta kävelee ulkona.

Pello pilotoi vanhuksille ystävätoimintaa – toimintakyky, mieliala ja puhetaito parantuivat

Kokeilussa Pello työllisti kuntaan viisi eläkeikäistä henkilöä, jotka pitivät vanhuksille seuraa.

Henkilö, Pirkko Tuomi, istuu sohvallaan kalusteiden ja kasvien ympäröimänä.

Yli 55-vuotiaiden haaveasunto on kerrostalossa – Pirkko Tuomi vaihtoi maalaisidyllin Tampereen ydinkeskustaan

Eläkeikäisiä omakotiasujia on Suomessa paljon. Vuonna 2018 noin puolet 65–74-vuotiaista asui omakotitalossa. Moni kuitenkin haaveilee helpommasta asumisesta.

Tarja Tornaeus katselee käsissään olevan kirjan välistä löytynyttä kirjettä

Joukko kirjailijoita ryhtyy myös kustantajiksi – myllykoskelainen Reuna-kustantamo myydään

Lähes 30 kirjailijaa on ostamassa Myllykoskella sijaitsevan Reuna-kustantamon liiketoiminnan. Kustantamon perustanut Tarja Tornaeus aikoo jatkaa työtään kylän elävöittämiseksi. Kirjakauppa, kulttuuritalo ja kahvila jatkavat kuten ennenkin.

Matkustajia nousemassa metron kyytiin

Raportti vaati eläkeläisiä töihin – Eläkeläiset suuttuivat: lietsoo ristiriitoja, kymmenet tuhannet eläkeläiset ovat töissä jo nyt

Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva julkisti eilen ehdotuksensa eläkeuudistukseksi. Sen mukaan julkinen talous on ongelmissa, ellei eläkejärjestelmää muuteta. Eläkeläisiä on Suomessa 1,6 miljoonaa.

Mies torille näkymän tarjoavan ikkunan äärellä.

Eläkkeelle jäävä Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala: "Kehukaa, puhukaa hyvää omasta kaupungista"

Vuonna 2013 Oulun apulaiskaupunginjohtaja Timo Kenakkala valittiin Hämeenlinnan kaupunginjohtajaksi. Nyt Kenakkala palaa takaisin Ouluun. Tehtävä Hämeenlinnassa on täytetty, ja edessä ovat eläkevuodet.

Helsinkiläinen Martta Margareta "Magi" Koskikara Myllypuron palvelukeskuksessa.

Magi Koskikara syntyi Helsingissä tsaarinvallan aikana, pian hän viettää 105-vuotissynttäreitään – elämän suuri rakkaus löytyi työpaikalta, mutta kohtalo päätti toisin

Magi Koskikara jäi eläkkeelle, kun Kekkonen oli vielä presidentti. Suomessa on tällä hetkellä 44 ihmistä, jotka ovat 105-vuotiaita tai sitä vanhempia.

Finaalin karsinta  Seinäjoen Tangomarkkinoilla 2019.

Maanantai 26.4.2021 (radio)

Suurin osa alaikäisistä kohtaa netissä seksuaalista houkuttelua eli groomingia. Suomalaiset aikovat jäädä eläkkeelle aiempaa vanhempina. Veitsiluodon sulkeminen vaikuttaa paikkakunnan työpaikkoihin. Tupakkalakia tiukennentaan. Kesän Tangomarkkinat perutaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle