Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maailmanloppu alkaa Oulusta, ilmoitettiin Laila Heinoselle – syntyi uskonnollinen liike, joka vaikutti 1960-luvulla laajasti koko Suomeen

Oulusta Turun seudulle siirtynyt lahko otti uuden nimen ja juhlii edelleen 60 vuoden takaista ennustusta joka vuosi.

”Kiinnostus koronaan on epätodellista" – nyt haetaan tietoa, mutta myös nostradamus ja korona -tyyppistä huuhaata

En itse muista oman noin 15 vuoden historian aikana yhtä massiivista kiinnostusta aiheiseen. Aikaisemmat katastrofit eivät saaneet ihmisiä vastaavasti liikkeelle, sanoo asiantuntija Lasse Larvanko.

Osa Raamatusta on käännösvirheitä ja kulttuurisia tulkintoja – "Pyhän tekstin muuttuminen on välttämätöntä, koska sen täytyy olla relevanttia omalle ajalleen"

Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa on maailman johtava Vanhan testamentin tutkimuksen huippuyksikkö.

Kirjojen Suomi: Pilkun jälkeen

Uusi kirjallisuusohjelma alkaa

Risto Dufva vaihtoi tylsän peruuttelun railakkaaseen hyökkäyspeliin – ”Oli otollinen hetki miettiä asioita”

Tylsän puolustuspelin profeetaksi ristityn Risto Dufvan Jukurit on SM-liigan alkukauden suurin yllättäjä. Myös RD joutui luomaan nahkansa uudelleen.

Uskonnosta tuli politiikkaa, politiikasta uskontoa – sunnien ja shiiojen valtataistelu kasvoi perintöriidasta

Iranin ja Saudi-Arabian kiristyvät välit vahvistavat taas islamilaisen maailman kahtiajakoa. Shiiaenemmistöinen Iran ja sunnivaltainen Saudi-Arabia ovat vuosikymmeniä kisanneet Lähi-idän herruudesta. Mistä jako sunnien ja shiiojen välillä alkoi, ja miksi se yhä repii arabimaailmaa?

Jari Korkki: Perusdemarit kilpasilla

Puolueiden välisen kannatuskilpailun jännittävin muutos koko vuonna on ollut elo-syyskuun vaihteeseen ajoittunut vallankeikaus sosiaalidemokraattien ja perussuomalaisten välillä, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Joulua juhlitaan monin tavoin myös Kemijärven vastaanottokeskuksessa

Siinä, kun kristityt juhlivat Jeesuksen syntymistä torstaina, niin islaminuskoiset juhlivat profeetta Muhammedia keskiviikkona. Nyt on profeetan syntymäpäivä eli tärkeä juhlapäivä monelle Suomeen saapuneelle turvapaikanhakijalle, mutta myös kristillinen joulu puhuttelee islaminuskoisia.

Muslimit nauttivat joulun vapaista – "Joku voi osallistua naapurin juhlaan"

Joulun pyhät tarjoavat muslimeille mahdollisuuden sukulaisten tapaamiseen ja moskeijassa käymiseen, vaikka varsinaisesti joulua ei vietetäkään.

Suuria salaisuuksia pienessä Ängelbyssä

Mia Skäringer nähdään uuden draamatrillerin pääroolissa

Charlie Hebdo ei enää julkaise Muhammed-pilakuvia

Lehden päätoimittajan mukaan Charlie Hebdo on tehnyt tehtävänsä ja puolustanut oikeutta saada piirtää mitä tahansa.

Näkökulma: Näin Suomen lippu poltetaan

Siniristilippu on suomalaiselle patriootille hieman sama kuin profeetta Muhammad muslimille. Jos pilakuvat profeetasta ovat tärkeä sananvapauden ilmaisun muoto, meidän tulee hyväksyä myös Suomen lipun häpäisy, sanoo Eero Mäntymaa.

Terrori-iskusta selvinnyt pilapiirtäjä Luz jättää Charlie Hebdon: "Jatkaminen kävi liian raskaaksi"

Luz eli Renald Luzier on työskennellyt satiirilehdessä vuodesta 1992 lähtien. Hän muun muassa piirsi kansikuvan ensimmäiseen terrori-iskun jälkeen ilmestyneeseen numeroon.

Yhdysvalloissa Garlandin ampujaa epäiltiin terrorismiyhteyksistä

Kaksi miestä hyökkäsi sunnuntaina Garlandissa, Dallasin kupeessa pidettyyn islaminvastaiseen tilaisuuteen. Poliisi ampui molemmat hyökkääjät. Toista epäiltiin yhteyksistä terrorismiin jo vuonna 2006.

Ampumavälikohtaus sarjakuvakilpailun yhteydessä Texasissa – esillä piirroksia profeetta Muhammedista

Tulen avanneet kaksi asemiestä ovat kuolleet ampumisessa Dallasin esikaupunkialueella. Kaupungissa järjestettiin profeetta Muhammedia esittävien kuvien piirustuskilpailu.

Ranskalainen muslimijohtaja: Moskeijoiden määrää kaksinkertaistettava

Ranskassa on arviolta yli 4,5 miljoonaa muslimia. Heidän järjestöjensä vuosikokouksessa sekä tuomittiin islamin nimissä tehty väkivalta että vaadittiin muslimeille Ranskassa samaa asemaa kuin muillakin väestönosilla.

Sanna Ukkola: Vain ihmistä voi pilkata

Tapasin maailman tunnetuimmat Muhammed-pilapiirtäjät kesäkuussa 2010. Toinen nukkui kirves sängyn vieressä, toinen oli elänyt maan alla vuosia, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Pitääkö Jumalan pilkkaaminen poistaa laista?

Pitääkö säännös uskonrauhan rikkomisesta poistaa Suomen laista? Saako jumalaa, profeettaa tai muita pyhiä asioita pilkata julkisesti?

Turkin satiirilehtiin tulvii uhkailuja

Uhkailujen syynä on näkyvä tuki, jonka lehdet ovat antaneet Charlie Hebdo –lehdelle. Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu on tuominnut profeetta Muhammedin kuvien julkaisun Turkissa ’provokaatioksi’.

Isis tuomitsee Charlie Hebdon kannen

Myös Iran on ottanut kantaa lehden uusiin piirroksiin profeetta Muhammedista.

Satiirilehti Charlie Hebdon kannessa profeetta Muhammed

Kyseessä on lehden ensimmäinen numero keskiviikon verisen iskun jälkeen.

Kaksi miljoonaa pyhiinvaeltajaa kivitti paholaista, 1,5 miljardia muslimia juhlii uhrijuhlaa

Eid al-Adha -uhrijuhlassa muistellaan profeetta Ibrahimin valmiutta uhrata poikansa. Myös paholaista symboloivien kivipaasien kivitys liittyy Ibrahimiin, jonka kristityt ja juutalaiset tuntevat profeetta Abrahamina.

Mikä shiioja ja sunneja erottaa?

Shiia- ja sunnimuslimien eroja korostetaan nyt poliittisten valtapyrkimysten varjolla Lähi-idässä, arvioi islamin tutkija Silvia Akar Helsingin yliopistosta.

Mormoninaiset tavoittelevat pappisoikeuksia

Naisten ryhmä tavoittelee kirkollista tasa-arvoa ja pääsyä virkoihin, joihin ainoastaan miehillä on ollut oikeudet. MAP-kirkko kehottaa nuoria miespuolisia jäseniään lähtemään muutaman vuoden ajaksi lähetystyöhön useimmiten ulkomaille, myös naisten on mahdollista lähteä lähetystyöhön lyhyemmäksi ajaksi.

Pyhiinvaeltajia menehtyi hotellipalossa Saudi-Arabiassa

Useita omra-pyhiinvaellukselle osallistuneita ihmisiä on kuollut hotellipalossa Medinassa Saudi-Arabiassa. Uhrien kansallisuutta ei ole vielä voitu varmistaa.

Profeetaksi itseään luuleva mielisairas britti on tuomittu kuolemaan Pakistanissa

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan jumalanpilkkasyytteiden takana on usein henkilökohtainen hyöty. Oikeusjutut ovat vaikeita, koska Pakistanin laki ei määrittele, mikä on jumalanpilkkaa.

Kongon eilisissä väkivaltaisuuksissa kuoli jopa sata ihmistä

Uskonnollisen johtajan kannattajat yrittivät vallata Kongon demokraattisen tasavallan pääkaupungissa sijaitsevan televisioaseman ja armeijan tukikohdan. He hyökkäsivät myös Ndjilin lentokentälle.

Arkkipiispa rinnastaa profeetat ja ilmastotutkijat

Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan ilmastotutkijoiden esittämät tulokset ilmastonmuutoksesta ovat nykyajan profeetallisia viestejä.

Savolaiset leipoivat maailman suurimman karjalanpiirakan

Yli kaksimetrisen piirakan leipominen oli osa uuden kulttuurikeskuksen vihkiäisiä.

Muhammed ei kelpaa Coca-Colalle Ruotsissa

Yhdysvaltoihin voimakkaasti yhdistettyyn tuotteeseen ei haluttu Muhammed-nimeä, kerrotaan Ruotsin Coca-Colasta.

Kohutaiteilija aikoo liittää koiravartaloisen profeetta Muhammedin Rubensin ja Zornin teoksiin

Ruotsalaistaiteilija Lars Vilks sai tappouhkauksia pilkattuaan Muhammedia pilapiirroksessa vuonna 2007.

Pyssyjä ja seksiä: Maria Åkerblomista rikosromaani

Lumosi kirkkoväkeä unissasaarnaajana, kokosi tiiviin kannattajajoukon, ajautui rikoksiin, livisti poliisivankilasta, karkasi junasta, järjesteli ammuskeluja ja murhayrityksen, rakasti koiria ja hevosia. Näin tiivistyy unissasaarnaaja Maria Åkerblomin elämä. Kokkolalainen Johan Helander kertoo hänestä rikosromaanissaan Förlåt våra skulder.

Muhammed-pilkkavideo poiki mielenilmauksen myös Suomessa

Muslimeja loukkaava yhdysvaltalainen amatöörivideo sai mielenosoittajat liikkeelle Helsingissä torstaina. Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimiston edessä Kampissa osoitettiin rauhanomaisesti mieltä uskontojen kunnioittamisen puolesta.

Ruben Stiller: Stiller vastaan Stiller

Liberaalin ihmisen on väiteltävä itsensä kanssa. Tämä on valesuora lähetys väittelystä itseni kanssa. Aiheena on Muhammed-filmi ja sananvapaus. Vastakkain ovat Ruben ja sivupersoonani Olavi, jonka olen nimennyt toisen etunimeni mukaan. Kuka teidän mielestänne voittaa tämän väittelyn?

Profeetta-ortodoksimunkin pilkkaaja pidätettin Kreikassa

Muun muassa äärioikeistolaispuolue oli tehnyt valituksen jumalanpilkasta. Munkin sanotaan ennustaneen muun muassa Neuvostoliiton sortumisen.

Ruotsalaisen Muhammed-pilapiirtäjän murhahankkeesta epäillyt syyttömiä

Käräjäoikeus vapautti mieskolmikon tammikuussa. Göteborgin hovioikeus piti vapauttavan tuomion voimassa.

Uusia keinoja Muhammed-pilkkaa vastaan - Bangladesh ryhtyy lakkoon

Koulut ja liikkeet ovat kiinni, julkinen liikenne on sekaisin. Aiemmin profeetta Muhammedista tehdyt pilkkafilmi ja pilapiirrokset ovat aiheuttaneet isoja mielenosoituksia laajalti muslimimaissa.

Yhdysvallat tyynnyttelee Muhammed-kohua mainoksilla

Pakistanissa näytetään televisiomainoksia, joissa Barack Obama ja Hillary Clinton tuomitsevat profeettavideon. Pakistanissa on perjantaina kansallinen vapaapäivä, jotta kansalaiset voivat osoittaa mieltään rauhassa.

Ranskalaislehti julkaisi tukun pilakuvia profeetta Muhammedista

Satiirinen viikkolehti Charlie Hebdo julkaisi Muhammed-pilakuvan myös viime vuonna. Tuolloin lehden toimitukseen tehtiin polttopulloisku.

Ranskassa kytee jo uusi Muhammed-kohu

Satiirilehti aikoo julkaista uusia pilakuvia profeetta Muhammedista huomenna keskiviikkona ilmestyvässä numerossaan. Lehti kiistää, että julkaisuajankohta olisi lisäprovokaatio.

Islamistijohtaja pakeni Tunisian joukkojen piirityksestä

Ansar al-Sharia -järjestön Tunisian-johtajaksi epäilty on paennut poliisien piirittämästä moskeijasta. Järjestö kehotti mielenosoituksiin profeettavideon vuoksi, mistä syystä johtaja haluttiin pidättää.

Muhammed-mielenosoitukset levisivät Tanskaan

Kööpenhaminassa on nostettu turvatasoa mielenosoituksen takia. Ylen kirjeenvaihtajan mukaan mielenosoitus on sujunut rauhallisesti.

Muhammed-videon tuottajaksi itseään väittävä ei kadu tekoaan

Mies on antanut haastattelun, jossa hän kertoo tekemästään elokuvasta, amerikkalaiselle arabiankieliselle Radio Sawa-kanavalle.

"Tunisialaiset suuttuivat profeettavideosta mutteivät hyväksy mellakoita"

Suomen Tunisian-suurlähettilään mukaan Tunisiaan levinneet mielenosoitukset profeettaa pilkkaavaa videota vastaan ovat suurimpia mellakoita sitten arabikevään.

Länsimaisia lähetystöjä ja pikaruokaloita tuleen Muhammedin pilkasta

Profeettaa pilkkaavan videon nostattamat mielenosoitukset leviävät ympäri muslimimaailmaa. Protestit ovat laajentuneet - Sudanissa on tunkeuduttu USA:n, Saksan ja Britannian lähetystöihin, Libanonissa on poltettu länsimaisia ketjuravintoloita.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle