Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Pelastuslaitos etsi sunnuntaina veden varaan joutunutta henkilöä Kouvolan Rapojärvellä – rannalta löytynyt vaatekasa herätti epäilyksen

Pelastuslaitos etsi ihmistä rannalta löytyneiden vaatteiden perusteella. Etsinnät lopetettiin, sillä vaatteet näyttivät olleen rannalla pidemmän aikaa.

Kuopiolaisen Repo Extreme -yrityksen toimitusjohtaja Timo Rissanen (vas.) ja muotoilija Sanni Martiskainen.

Metsästys- ja ulkoiluvaatteita myyvä kuopiolainen Repo Extreme hakee kasvua – suunnitelmissa vienti Ruotsiin, Norjaan ja Kanadaan

Muutaman vuoden toimineen yrityksen suunnittelu, tuotekehitys, testaus ja korjausompelu on keskittynyt Kuopioon.

Läheltä

Keräysautot Repe ja Romu saivat uuden kumppanin: Riepu kerää poistotekstiilin

Tekstiilin kierrätys on pitkään ollut ongelma, mutta se on vähitellen helpottamassa. Vain puhdas kangasjäte kelpaa kierrätykseen, likaiset rievut on paras heittää sekajätteeseen.

Harmaa hiuksinen nainen pitelee käsissään kangaspalaa, jossa on oranssilla pohjalla vaaleita kukkia. Naisella on harmaa villatakki ja taustalla näkyy seinällä roikkumassa erlaisia,kirkasvärisiä retrokankaita, joissa on isoja kukkia.

Ainutlaatuinen kokoelma retrokankaita pelastui tuholta ja sai arvoisensa kodin: Forssan museon Kuosikeskus avautuu vappuna yleisölle

Uusi Kuosikeskus kunnioittaa kulttuuriperintöä ja painokankaiden suunnittelijoita. Forssa on ensimmäinen paikka Suomessa, jossa on painettu teollisesti kangasta.

Jasmin Kytöpuro vaaterekin ääressä kierrätysvaatekaupassa.

Käytettyjen vaatteiden arvostus kasvaa, Jyväskylän ydinkeskustaan kaksi uutta myymälää: "Myynti on ylittänyt kaikki odotukset", sanoo yrittäjä

Second hand -vaatteet ja myymälät ovat osa kestävän kuluttamisen trendiä. Jyväskylässä uusien liikkeiden toivotaan lisäävän koko keskustan vetovoimaa.

Peräkärryssä parikymmentä jätesäkkiä täynnä lahjoitukseen tuotua huonoa tavaraa.

Lahjoitustavaroiden joukossa on usein silkkaa roskaa – ongelma näkyy nyt myös ukrainalaisille tehdyissä lahjoituksissa

Pahimmillaan huonokuntoinen ja likainen lahjoitustavara vie resursseja vapaaehtoisten työltä, sekä nostaa avustusjärjestöjen kuluja.

Claudia Cifu ja Ervin Latimer.

Stylisti heitti henkarilla päähän, ja töitä tehtiin yli 100 tuntia viikossa – suomalaiset muodin huippunimet vaativat muutosta alalle

Muotimaailman vaikuttajat Claudia Cifu ja Ervin Latimer sanovat, että uuvuttavat työmäärät ja huutavat luovat johtajat ovat alalla yleisiä. Useat Yleä lähestyneet harjoittelijat kertovat samaa.

poistotekstiilistä tehtyä kuitua

Käyttökelvottomia tekstiilejä aletaan kerätä kierrätykseen Kuopiossa – keräyspisteet kuuteen kauppakeskukseen

Jätekukon poistotekstiilien keräyskokeilu alkaa ensi keskiviikkona ja kestää elokuun loppuun saakka. Rikkinäisten tekstiilien erilliskeräys alkaa koko Suomessa vuoden 2023 alussa.

Päiväkotiarki kuluttaa myös aikuisten vaatteita - Lestijärvellä lastenhoitajat saavat vaatekorvausta

Päiväkotiarki kuluttaa myös kasvattajien vaatteita – ainakin lastenhoitajille halutaan nyt vaateraha, jota pieni Lestijärven kunta maksaa jo

Keskipohjalaisen Lestijärven varhaiskasvatuksen henkilöstö saa vuodessa 80 euroa vaaterahaa kompensoimaan omien vaatteiden kulumista. Lastenhoitoalan liiton mukaan vaateraha on tavoitteena myös työehtosopimusneuvotteluissa.

Riihimäen Nuorisoteatterin nuoria istuu rivissä näyttämön reunalla katse kameran suuntaan. Etualalla kolme tyttöä, takana kolme poikaa, yksi tyttö jää lähes kokonaan piiloon.

Nuoret työstivät esityksen kuluttamisesta ja pohtivat omaa ostokäyttäytymistään – nyt he haluavat saada sinut ajattelemaan

Riihimäen Nuorisoteatterin Teatteritaide osana yhteiskuntaa -ryhmä sai aiheeksi kuluttamisen. Tylsältä vaikuttanut aihe osoittautui silmiä avaavaksi.

Jyri Naskali katsoo kameraan hattu päässään ja rusetti kaulassaan työpajallaan Iittalan Lasimäellä vanhan Singerin äärellä.

Entinen maajoukkuenyrkkeiljä havahtui nahkahävikkiin ja ompelee nyt vanhoista nyrkkeilyhanskoista rusetteja

Jyri Naskali ihmetteli jo aktiiviuransa aikana, miten paljon nahkaa menee nyrkkeilyhanskoissa roskiin. Käytetyn nahan Naskali puhdistaa, desinfioi ja höyryttää, jotta haju ja liat häviävät.

16-vuotias Hilma seisoo UFF-vaatemyymälässä karvalakki päässään

Yhä useampi ostaa vaatteen käytettynä – uusia asiakkaita houkutellaan second hand -liikkeisiin vintagella, luksuksella ja elämyksillä

Nuorille käytetyn vaatteen ostaminen on arkea, sillä ysärimuoti, edullisemmat hinnat ja ympäristöystävällisyys kiinnostavat. Aiemmin kirpputoreja karttaneita houkutellaan laadulla ja viihtyisyydellä.

Taru Liimatainen polkupyöränsä selässä kotitalonsa edustalla.

Näin kolme suomalaista karsi hiilijalanjälkensä: "Koen saavani paljon enemmän kuin mistä luovun", sanoo Taru Liimatainen

Hiilijalanjäljen pienentäminen onnistuu tehokkaimmin vähentämällä fossiilisen energian käyttöä liikkumisessa ja kodin lämmittämisessä. Myös naudanlihan ja maitotuotteiden välttely tuo nopeita tuloksia.

Ukrainalaiset Nataša Pletsko ja Julia-tyttö leikkivät barbeilla lattialla istuen.

Hämeenlinnan Ukraina-keskus haluaa välittää avun lisäksi myös tietoa: "Paljon on epätietoisuutta viranomaisten toiminnasta"

Hämeenlinnan uusi Ukraina-keskus on esimerkki siitä, kuinka ihmisten auttamisenhalua voidaan kanavoida. Vapaaehtoisvoimin pystytetty keskus tarjoaa pakolaisille kohtaamispaikan lisäksi myös tärkeää tietoa.

Mauri Saastamoinen lahjoitustavalaatikoiden keskellä.

Kierrätyskeskus Entrinki koordinoi apua Ukrainan pakolaisille – Kajaaniin tarvitaan taloustavaraa, Ukrainaan äidinmaidonkorviketta

Kajaanin kaupungin kansainväliset palvelut on keskittänyt ukrainalaisten pakolaisten hyväksi tehtävän keräyksen kierrätyskeskus Entrinkiin. Siellä osataan lajitella ja tiedetään, mitä apua tarvitaan.

Vaalea ja tumma farkkukankaasta tehty vaate tosi läheltä kuvattuna. Tummemmassa näkyy vetoketju.

Annakaisa Kilpinen keksi, miten yksiin vanhoihin farkkuihin voi puhaltaa 5 uutta elämää – edes ompelukonetta ei välttämättä tarvita

Rikkinäinen vaate ei suinkaan ole käyttökelvoton. Tuunaustyöpajoja järjestävä Annakaisa Kilpinen antaa vinkkejä siitä, mitä kaikkea farkuista voi tehdä.

Avustustarvikkeita rullakossa Hämeen Mokian varasttossa odottamassa Ukrainaan lähtöä.

Hauholta lähtee Ukrainaan avustusrekka täynnä ruokaa, vaippoja ja peittoja

Hämeen Mokian ensimmäinen kuorma avustustustarvikkeita Ukrainaan on lähtövalmiina. Kuorman on tarkoitus olla perillä jo ensi viikolla.

Lähikuva lapasen neulomisesta

Mikkelissä suunniteltiin villasukat rauhankyyhkysen kuville – ohjeen myynnistä tuhansia euroja avustuksina Ukrainaan

Mikkelin Kenkäverossa haluttiin antaa ihmisille tekemistä ahdistavana aikana. Lopulta sama idea päätettiin valjastaa avustuksen välineeksi.

Estella ja Päivi Hole istuvat sohvalla.

Satatuhatta suomalaista ostaa vaatteita ultrapikamuotia myyvästä verkkokaupasta – selvitimme, onko tuotanto eettistä

Maailman suosituimmaksi muotivaatteiden sovellukseksi nousseen Sheinin sivuilla käy satatuhatta suomalaista kuukaudessa, arvioi verkkokaupan asiantuntija. Silti moni ei ole kuullut siitä mitään.

Rullakkoja töynnä lajiteltua tekstiiliä Mikkelin toimintakeskuksen tiloissa.

Mikkelissä kerättiin 10 000 kiloa kierrätystekstiiliä – rääsyistä voi tulla vaikka akustiikkalevyjä

Mikkelissä ennakoidaan vuodenvaihteessa voimaan tulevaa lakimuutosta, jonka mukaan kodintekstiilitkin ovat tulevaisuudessa kierrätystuotteita.

Lilli Earl: "Vaihtoehdottomuus ei ole rohkeutta" – Peruukki pois suorassa lähetyksessä

Lilli Earl tempaisi peruukin kaljusta päästään suorassa lähetyksessä – kun ei ole vaihtoehtoa, kyse ei ole rohkeudesta

Lilli Earl ihmettelee, miksi häntä pidetään rohkeana. Pälvikaljun autioittama kallo ei anna hänelle vaihtoehtoa, joten sen voi helposti paljastaa. Vaikkapa naistenpäivän Puoli seiskassa.

Vaate- ja muotisuunnittelija Justus Kantakoski.

Hienostorouvan sanat satuttivat, mutta koditon kerjäläinen näki, kuka Justus Kantakoski oikeasti on – suunnittelijan vaatteilla ei ole sukupuolta

Muotisuunnittelija Justus Kantakoski, 33, ei ole koskaan jaksanut esittää muuta kuin mitä hän on. Hänestä on tärkeää, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä, niin kuin muitakin väestöryhmiä, kohdeltaisiin kunnioittavasti.

Nainen vaateröykkiön seassa.

Ihmiset ovat lahjoittaneet röykkiöittäin vaatteita Ukrainasta pakeneville – enemmän tarvetta olisi kuitenkin makuupusseille ja leluille

Moni taho on lahjoittanut vaatteita ja muuta tavaraa Ukrainasta pakeneville ihmisille. Halu auttaa näkyy tavararöykkiöinä Puolan rajan tuntumassa sijaitsevassa Przemyślin kaupungissa.

Iida Vainio lentoasemalla odottamassa jääkiekkoilijoiden saapumista Pekingistä.

18-vuotias Iida Vainio ilmestyi lentokentälle kultamekossa, ja yksi kuva teki hänestä someilmiön: "Ehkä asiaa voisi yrittää lyttäämisen sijaan ymmärtää"

Kun kultamekkoinen nainen tallentui maanantaina kamerakuviin lentokentällä, some alkoi laulaa. 18-vuotias Iida Vainio tuli kuuluisaksi yhdessä yössä, mutta oliko se tarkoituskin?

Jeans med hål i.

Vanhat vaatteet ja risaiset rääsyt kierrätykseen Mikkelissä! Mekstiili-hanke ennakoi kierrätystä vaativaa lakimuutosta

Vain pieni osa ihmisten käyttämistä tekstiileistä päätyy kierrätykseen. Xamkin vetämässä hankkeessa halutaan poistotekstiileistä kaikki irti.

Tekstiiliartesaani Mia Holm ja juontaja Elin Skagersten-Ström poseeraavat kameralle käsissään vaateharjat.

Pidennä lempivaatteiden käyttöikää – harjaaminen, nukanpoisto ja höyryttäminen auttaa

Tekstiiliartesaani antaa vinkkejä vaatteiden huoltamiseen.

Kolumnisti Johanna Malinen

Johanna Malisen kolumni: Sinkut paljaana -sarja paljasti, kuinka inhottavasti välillä suhtaudun muiden naisten ulkonäköön

Olen aina ajatellut, että jokainen saa tehdä ulkonäölleen mitä haluaa. En kuitenkaan aina elä, kuten opetan, kirjoittaa Malinen.

Hopen myymälänhoitaja Anna-Maija Ylitalo asettaa Marimekon vaatteita riippumaan.

Kirpputorit tukehtuvat tavaran määrään – korona-aikana nurkista siivottuja ylijäämiä kuskataan Viroon

Ihmiset kuljettavat ahkerasti tavaraa kirpputoreille, mutta sitä ei mene kaupaksi samaa tahtia. Forssalainen Hope-kirpputori toimittaa myymättä jäänyttä tavaraa Viroon suunnilleen kerran kuukaudessa.

Jalat, joissa on liukuesteillä varustetut kengät.

Liukuesteiden jakelu käynnistyi vilkkaasti Mikkelissä

Liukuesteitä jakamalla pyritään välttämään liukastumisesta johtuvia loukkaantumisia, jotka voivat käydä veronmaksajille kalliiksi.

Forssan monikylän rakennustyömaa.

Kengät on kielletty Forssan uudessa monitoimikeskuksessa

Kaikkien Akvarelliin menijöiden täytyy käyttää sisäkenkiä tai olla sukkasillaan. Jos sisään menijä ei suostu jättämään kenkiä säilytykseen, hän voi sujauttaa kenkien päälle suojat.

Äitiyspakkauksen bod-asuja, sekä housut.

Pienen varkautelaisfirman pöksyt pääsivät mukaan äitiyspakkaukseen – nostaa kotimaisuusastetta

Varkautelaisen Dream Circuksen vauvanhousut on valmistettu Suomessa, mikä on Kelan äitiyspakkaukselle harvinaista. Yritys kuvaa pääsyä pakkaukseen lottovoitoksi.

tekstiilijätettä sylissä

Yhdeksässä Pohjois-Suomen kunnassa alkaa poistotekstiilien keräyskokeilu jo ensi vuonna – kuntia Pohjois-Pohjanmaalta ja Lapista

Jäteyhtiö Kiertokaari valmistautuu parhaillaan vuonna 2023 voimaan tulevaan lakimuutokseen, jossa kuntien vastuulle tulee myös poistotekstiilien keräys. Kokeilu alkanee ensi syksynä.

Katso videolta kuinka Jukka Rintala luonnostelee juhlapukua

Koronan uusi aalto ja perinteisten Linnan juhlien peruuntuminen iskivät keskelle sesonkia – "Viime vuonna ei tehty juhlapukuja, mutta nyt on ollut työntäyteistä", sanoo Jukka Rintala

Juhlapukeutumiseen, - meikkauksiin ja - kampauksiin erikoistuneissa yrityksissä syksyn juhlasesonki on ollut viime aikoihin asti jopa erittäin vilkas. Synkentyneet koronaluvut ja virusmuunnos ovat kuitenkin alkaneet jo näkyä asiakkaiden epäröintinä. Yksi iso isku alan yrittäjille on Linnan juhlien kutsuvierasvastaanoton peruuntuminen kokonaan.

Slush 2021.

Joakim Kronqvistin firmalla on taskussa sadan miljoonan dollarin rahoitus, seuraavaksi pitäisi löytää työntekijöitä startupiin Helsinkiin

Kasvuyrityksiä haluavat kasvattaa kaikki: sijoittajat, yliopistot, suuret yritykset ja tutkimuslaitokset. "Kun pieni kasvaa, me kasvamme mukana", sanoo Microsoftin edustaja.

Blue Tomaton myyjä Eeva Saarnio

Työ vaatekaupassa ei houkuta nuoria, mutta Eeva Saarniolle, 21, ala on täysi kymppi – nyt hän kertoo, miksi

Halpavaateketjuissa on pulaa nuorista työntekijöistä kehnon maineen ja myyntityön arvostuksen vuoksi. Asiantuntijan mukaan moni harkitsee alanvaihtoa.

Siististi viikattujen t-paita- ja toppipinojen vieressä on tarjouskyltti. Sen mukaan kaikki basic-tuotteet maksavat avajaisviikolla kolme euroa.

Kuluttajat haluavat vastuullisia vaatteita, mutta lopulta raha ratkaisee: Lahteen avattiin kauppa, jossa myydään kolmen euron t-paitoja

Suomalaiset ostavat eniten vaatteita isoista marketeista, Zalandosta ja H&M:stä. Ostopäätöksiä tehdään ensisijaisesti tuotteen ulkonäön ja hinnan perusteella.

Noora Forsbom pitää kädellä kiinni vaaterekistä, jossa roikkuu tyhjiä hengareita.

"Kotimme ei ole varasto" – viisi oivallusta, joilla saa pidettyä kaapit väljinä

Kuluttamisen vähentäminen tuo tunteen kontrollista.

Mikko Puttonen

"Tämä on naistenosasto, nämä eivät ole sinulle" – Näitä sanoja Voguelle töitä tekevä Mikko Puttonen ei kuule Lontoossa, vaan pukeutuu miten haluaa

Sukupuolijoustava muoti kannustaa pukeutujat leikkimään feminiinisillä ja maskuliinisilla puolillaan. Muotitalot se haastaa miettimään mallistojen ja näytösten sukupuolijakoa.

Tekstiili- ja vaatesuunnittelija Krista Virtanen ripustaa narulle punasipulin kuoriuutteella värjättyjä vihreitä lankoja.

Nuori suunnittelija käyttää ruokajätettä vaatteiden värjäykseen: "Biohajoavia tuotteita kehitetään nyt kilpaa"

Kasviperäisestä elintarvikejätteestä kehitetään nykyistä ympäristöystävällisempiä tekstiilivärejä. Myös vaatteiden väreistä halutaan ekologisia, kun koko alalta vaaditaan vastuullisuutta.

Mustavalkoraitaisessa paidassa poseeraava, punatukkainen nainen

Anniina Nurmi murtaa työkseen muodin myyttejä ja pukeutuu ylpeästi samaan asuun joka päivä – nyt hän vastaa 7 väitteeseen eettisistä vaatteista

Ekovaatteisiin erikoistunut yrittäjä tajusi oman brändinsä viestinnän sisältäneen viherpesua. Nyt hän kertoo vastuullisen vaatetuotannon vaikeudesta.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Jos turku- ja tamperelaiset joutuisivat viikonkin elämään

Huono-onninen näkökulmanvaihtoyritys Turun & Tamp. kesken

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle