Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mikkelin Farmari 2020 -maatalousnäyttely siirtyy kahdella vuodella koronatilanteen vuoksi

Pro Agria Etelä-Savon hallitus perustelee ratkaisua näytteilleasettajien ja kävijöiden turvallisuudella.

Mikkelissä järjestettävään Farmari-maatalousnäyttelyyn ilmoittautunut jo kymmeniä näytteilleasettajia

Ilmoittautuminen näytteilleasettajaksi avautui viime keskiviikkona, ja se jatkuu maaliskuun loppuun saakka.

Arkea maailmalta: Amerikkalaisissa kesäriennoissa pekoni käryää ja rasva tirisee

Periamerikkalaisilla kesämessuilla kaiken ruoan voi uppopaistaa tai leivittää.

Yle Iowassa: Upporasvan käryssä haetaan haastajaa Trumpille

Tie Valkoiseen taloon käy Iowan kautta, ja siksi siellä parveilee parhaillaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkiviä.

Maatalousnäyttely Okrassa vieraili avajaispäivänä lähes 17 000 kävijää

Oripään lentokentällä järjestettävä tapahtuma kestää sunnuntaihin asti.

"En ole varma, ymmärretäänkö Washingtonissa meitä lainkaan" – Vaa'ankieliosavaltio Pennsylvaniassa valiovuohet kiinnostavat enemmän kuin päivänpoliittiset kohut

Maaseutuvaltainen Pennsylvania kuuluu ratkaisupaikkoihin Yhdysvaltain vaaleissa, myös tulevissa kongressin välivaaleissa, joihin on alle kaksi kuukautta. Suhtautuminen Trumpiin jakaa sukuja ja ystäviä.

Vasikalle fööniä ja hiuslakkaa – Nauta tuunataan näyttelyyn yhä ammattimaisemmin

Maatalousnäyttelyyn lähtevä vasikka saa kohtelun, jota ihminenkin voi kadehtia. Näyttelynaudan viimeistelevät trimmaus, föönaus ja hiuslakka.

Seinäjoen Farmari ylitti kävijätavoitteensa

Nelipäiväinen Farmari kylpi aruingonpaisteessa ja keräsi yhteensä noin 94 000 vierasta Seinäjoelle. Eniten väkeä oli 17 hehtaarin näyttelyalueella tänään lauantaina.

Farmarilehmä syö tonnikaupalla heinää – aamulypsyt kuten kotonakin

Farmarin eläinosastolla Seinäjoella lappaa tuhatmäärin ihmisvieraita. Seassa ammuu, röhkii ja kotkottaa kolme ja puolisataa eläintä. Yhteiselossa tarvitaan lehmän hermoja.

Seinäjoki täyttyi Farmari-vieraista heti ensimmäisenä näyttelypäivänä

Suositulla kotieläinosastolla laiduntaa nyt myös alkuperäiskarjaa. Kuluttajaa houkutellaan laittamaan grilliin välillä vaikkapa kalkkunaa, joka on saanut tepastella myös laitumella.

Katso suora lähetys Farmarista Seinäjoelta: Maatalousnäyttely on huvia ja hyötyä

Seinäjoen Farmari-näyttely avautui tänään keskiviikkona. Yle Pohjanmaa tekee suoraa lähetystä näyttelyalueelta kello 15-16. Lähetys on päättynyt.

Farmarin eläinaitaukset rakentuvat tiukkojen sääntöjen mukaan – Possujen rapsuttelu kielletty

Eläintautisäädökset määräävät esimerkiksi sen, mitkä eläimet saavat olla vierekkäin. Farmari-näyttelyn kotieläinkentän suunnittelu ja rakentaminen on valtava ponnistus.

Farmari-maatalousnäyttely järjestetään Mikkelissä 2019

Edellisen kerran tapahtuma järjestettiin Mikkelissä vuonna 2009.

Tilanpuute uhkaa maatalousnäyttelyä – Farmarilla ahdasta Seinäjoen keskustassa

Farmarin konekenttä joudutaan jakamaan useaan paikkaan ja parkkitila keskustasta loppuu. Farmari valtaa Seinäjoen keskustan vielä tänä kesänä, mutta minne se jatkossa mahtuu?

Suurtapahtumat kuormittavat matkapuhelinverkkoja – hätänumeroon varmin yhteys ilman sim-korttia

Maatalousnäyttely Okran alueella Oripään lentokentällä on ollut yhteysongelmia Soneran verkossa. Tapahtuma-alueella matkapuhelimella ei välttämättä saanut ollenkaan yhteyttä verkkoon.

Vasikat ja lapset amerikkalaiskouluttajan opissa Ilmajoella – vasikan käsittelyn helppous on päivästä kiinni

Yhdysvaltalainen Don Höglund on kouluttanut eläimiä esimerkiksi Disneylle. Tällä viikolla Höglundin oppiin pääsivät vasikat ja niiden nuoret isännät ja emännät Ilmajoella. Lapset ovat herkkiä ja nopeita oppimaan, miten eläinten kanssa toimitaan, sanoo Höglund.

Venäjän kostotoimet alkoivat: ratsioita turkkilaisyrityksiin, matkailijoita karkotetaan

Venäjän ja Turkin välit ovat jäätymispisteessä venäläisen lentokoneen alasampumisen takia. Venäjän viranomaiset kohtelevat ankarasti turkkilaisia yrityksiä, mutta samalla kärsii myös Venäjän talous.

Vilkas tapahtumavuosi pelasti majoitusalan Pohjois-Karjalassa

Ampumahiihtokisat, maatalousnäyttely ja ravit olivat kuin pelastava enkeli Pohjois-Karjalalle saaden suomalaiset liikkeelle. Muuten yöpymiset olisivat romahtaneet, kuten naapurimaakunnassa Etelä-Karjalassa venäläisturistien kaikotessa.

IEVA oli aikansa Tinder – tietokone auttoi parin etsinnässä jo yli 30 vuotta sitten

Peräti 70 000 suomalaista etsi 80-luvulla paria IEVA-ohjelman avulla. Nykyisin digideittisovelluksiin verrattuna IEVA oli varsin kömpelö, mutta se teki kuitenkin tehtävänsä. Pareja syntyi ja maaseudun emäntäpulaa saatiin ainakin vähän helpotettua.

Joensuun Farmari sai kiitosta ja tuotti toivotun sadon

Joensuussa Mehtimäen ja Laulurinteen ympäristössä heinäkuussa järjestetty valtakunnallinen Farmari 2015 -maatalousnäyttely saavutti tavoitteensa. Noin 73 000 vierasta kiinnostanut tapahtuma jätti Pohjois-Karjalaan lähes 10 miljoonaa euroa.

Lapselle voi kertoa, mistä ruoka tulee – myös eläimen teurastamisesta

Pedagogi sanoo, että lapselle voi eläinten teurastamisesta kertoa, mikäli sen tekee korrektisti ja ikätasoon sopivalla tavalla. Myös lasten esittämiin kysymyksiin pitää osata vastata.

Pohjois-Karjalan matkailussa menossa ainutlaatuinen vuosi

Kolme suurtapahtumaa Joensuussa nostavat hotellivieraiden määrää tuntuvasti, vaikka venäläisten poissaolo matkailua rasittaakin. Pohjois-Karjalan osuuskaupan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Mikko Hautasaari kertoo, että kotimaan matkailussa odotetaan kuuden prosentin piristystä viime vuoteen verrattuna.

Järjestäjät: Farmari-maatalousnäyttelyn kävijätavoite rikkoontui

ProAgria Pohjois-Karjala viestittää, että Farmari-maatalousnäyttelyiden kävijätavoitte toteutui. Vilkkain näyttelypäivä oli lauantai, jolloin Joensuun Linnunlahden ja Mehtimäen alueella järjestetyssä tapahtumassa arvioidaan käyneen jopa 29 000 ihmistä.

Nostalgia ja tulevaisuus kohtaavat Wanhan ajan maatalousnäyttelyssä

Kainuun tapahtumien superviikkoon mahtuu isompien tapahtumien lisäksi Wanhan ajan maatalousnäyttely, joka pidetään viikonloppuna Vuolijoella.

Maatalousnäyttely on tuplannut parkkisakkojen määrän – valvonnassa ei tunneta armoa suurtapahtuman aikana

Farmari 2015 -maatalousnäyttelyn rantautuminen Joensuuhun on pitänyt kaupungin pysäköinnintarkastajat kiireisinä.

Maatalousnäyttelyn avajaispäivä yllättävän vilkas – ruokapaikat ja liikenne tukossa

Farmari-maatalousnäyttelyn ensimmäinen päivä yllätti järjestäjät vilkkaudellaan Joensuussa. Suuri kävijämäärä heijastui Joensuun katukuvaan esimerkiksi liikenneruuhkina. Osa kävijöistä kritisoi voimakkaasti järjestelyjä.

Kuvagalleria: Farmari 2015 –näyttely toi maaseudun keskelle kaupunkia

Farmari 2015 –näyttelyn kävijämäärä yllätti järjestäjät iloisesti. Eläimiä ja koneita saapui ihastelemaan noin 20 000 ihmistä. Maatalousnäyttelyn avajaispäivää vietettiin Joensuussa pilvisessä, mutta lämpimässä säässä.

Presidentti Niinistö vieraili maatalousnäyttelyssä: "Kaikki mikä liittyy omavaraisuuteen on äärettömän tärkeää"

Presidentti Sauli Niinistö vieraili Farmari 2015 -maatalousnäyttelyssä Joensuussa. Näyttelyalueeseen tutustumisen ohella presidentti sai vastailla median kysymyksiin, jotka koskivat muun muassa suomalaisen elintarviketuotannon haasteita ja Etyk-juhlakokousta.

Farmari 2015 -näyttely toi ruuhkan Joensuuhun – "Ei kannata uskoa navigaattoria"

Farmari 2015 -maatalousnäyttelyyn odotetaan 50 - 60 000 kävijää. Ainakin näyttelyn alkuvaiheessa liikenne pakkaantui Joensuun Siilaisen liittymässä ruuhkaksi asti.

Joensuun laulurinne muuttui navetaksi, hevoshaaksi ja kanilaksi

Farmari 2015 maatalousnäyttely myllää laulutapahtumien keskuspaikkana tavallisemmin toimivan Joensuun laulurinteen uusiksi. Parsinavettoja, lypsypaikkoja, sonnin kestäviä jykeviä aitauksia, ja pieniä vasikan kokoisia karsinoita on rakentunut kaupungin reunalle pikavauhtia. Keskiviikkona saapuvat messualueelle jo ensimmäiset eläimet ja torstaina koko kattaus on yleisön nähtävissä.

200 eläintä, 70 000 vierasta, 15-metrinen tuulimylly – näin rakentuu maatalousnäyttely

Massiiivinen maatalousnäyttely näkyy ja kuuluu Joensuussa seuraavan kahden viikon ajan. Kaupungin keskustan tuntumaan tuodaan muun muassa tuulimylly ja yli 200 eläintä.

Elä ja viihdy Porvoossa

Porvoon messuilla oli paljon nähtävää kesällä 1960.

Stora Enson Enocellin sellutehtaan huoltotöihin tulleet täyttivät Joensuun hotellit

Joensuun hotellit ovat olleet yllättäen tupaten täynnä kuluneen viikon aikana. Suurin yksittäinen vierailijaryhmä ovat Stora Enson Enocellin sellutehtaan vuosihuoltoon osallistuneet, eri puolilta Suomea tulleet työntekijät. Heitä on ollut yli viisisataa.

Maatalousjuhlilla Iissä perattiin kilvan kalaa

Lyhytelokuva Iistä ja maatalousjuhlista vuonna 1957.

Rokki- ja farmarilentoja kesällä Joensuuhun

Aiempina vuosina Joensuun Ilosaarirockiin on tullut niin sanottuja rokkijunia eli ylimääräisiä junavuoroja pääkaupunkiseudulta. Tulevana kesänä Joensuuhun tulee myös rokkilento. Finnair lentää Joensuuhun ylimääräisiä vuoroja isojen tapahtumien aikaan.

Julkkis-pässi Herkuleen urotyöt jatkuvat – pässien pässin jälkeläisen tunnistaa otsatöyhdöstä ja vantteruudesta

Jos parin viikon päästä haluaa pääsiäisaterialle kotimaista, ja vieläpä eteläsavolaista, karitsanlihaa, niin ilman ei tarvitse jäädä. Ansio runsaasta tarjonnasta kuuluu osaltaan rantasalmelaiselle Herkules -pässille. Sehän oli Mikkelin Farmari -maatalousnäyttelyn tähti ja Etelä-Savon radion nimikkoeläin vuonna 2010. Herkules on yhä voimissaan.

Poseeraava lehmä ja viikon muita uutiskuvia

Viime viikolla juostiin maratonia Israelissa, muisteltiin murhattua venäläistä oppositiopoliitikkoa Boris Nemtsovia ja aseteltiin lehmää kameran eteen maatalousnäyttelyssä Saksassa. Yle Uutiset kokosi viikon mielenkiintoisimmat uutiskuvat yhteen.

Kulttuurikuokka-palkinto maatalousnäyttelylle

Loimaalla sijaitseva valtakunnallinen maatalouden erikoismuseo Sarka on myöntänyt Kulttuurikuokka-palkinnon Oripään Lions-klubille Okra-maatalousnäyttelyn järjestämisestä.

Kenkiä kiillottamalla saattoi ansaita yli 30 000 markkaa

Kengänkiillottajat ovat häipyneet kaduilta jo aikoja sitten, mutta 1950-luvulla he olivat vielä olennainen osa kaupunkimaisemaa. Turkulainen Kjell Lundahn muistelee, että lankkipoikana paras tili tehtiin lauantai-iltana.

Ravikansan kokoontumisajot vaativat mittavat järjestelyt

Kesän 2015 Joensuun Kuninkuusravien yhteyteen suunnitellaan laajaa markkinointikampanjaa ja lukuisia oheistapahtumia.

Joensuun maatalousnäyttelyyn etsitään talkoolaisia kaikkialta Itä-Suomesta

Itä-Suomen maatalouden asiantuntijat kokoavat voimansa Joensuun ensi kesän maatalousnäyttely Farmarin taakse. Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon ProAgriat ovat tehneet yhteistyösopimuksen, joka tähtää muun muassa markkinointiin. Samalla Joensuuhun houkutellaan talkoolaisia kaikkialta Itä-Suomesta.

Näin syntyy kuvanveistäjän käsissä voista valmistettu lehmäveistos - video

Kuvanveistäjä Sarah Prattin tekemä voilehmäveistos on esillä maatalousnäyttelyssä Iowassa Yhdysvalloissa. Veistokseen käytetyllä voimäärällä voitelisi yli 19 000 leipää, kerrotaan maatalousnäyttelyn internetsivuilla.

Raha-ansoja, onnellisuuskoneita ja varapäreitä löytyi Punkalaitumen museonmäeltä

Vaikka pizzauuneista ei oltu kuultukaan, rakensivat mäkitupalaiset niitä pihoilleen. Isännän paikka ruokapöydässä on nähtävissä lattiassa vieläkin ja valuutta käveli itse ansaan. Punkalaitumen museonmäellä elettiin uudelleen vanhoja hyviä aikoja Kaikkien aikojen maatalousnäyttelyssä.

Ylen Elävään arkistoon lisätty harvinaista Áillohaš-materiaalia

Ylen varhaisin tallenne Nils-Aslak Valkeapäästä on vuodelta 1964, jolloin hän 21-vuotiaana esiintyi Rovaniemellä Hyppy huipulle -nimisessä uusien kykyjen tapahtumassa. Se ja monta muuta harvinaista arkistotallennetta on nyt lisätty Elävän arkiston Áillohakšesta kertovaan artikkeliin.

Arkinen broileri salakuljetettiin Suomeen filmitähtien herkkuna

Broilerinlihan matka Amerikasta suomalaisten arkeen vaati kovaa markkinointia. Värikkäistä kokeiluista löytyy ainekset parisataasivuiseen historiikkiin.

Perinteiden pitäjäjuhlassa on eroteltu miesten ja naisten työt

Riihipihan museoalueella Kajaanin Vuolijoella on viikonloppuna elävän maaseudun voimainnäyttö. Wanhan ajan maatalousnäyttelyn teemoina ovat maaseudulle tärkeät asiat, kuten lapset, bioenergian hyödyntäminen ja perinnerakentaminen. Perinteitä noudatetaan myös työnjaossa.

Seinäjoen maatalousnäyttelyssä yli 100 000 kävijää

Aiempien Farmari-näyttelyjen yleisömäärä on ollut keskimäärin runsaan 80 000 kävijän paikkeilla. Seuraava Farmari-näyttely järjestetään Joensuussa kahden vuoden päästä.

Ohuesta kuoresta perunan pelastus?

Jalostajat pyrkivät palauttamaan perunan maineen tuoretuotteena kehittämällä kuluttajille helppokäyttöisiä perunalajikkeita. Perunat voidaan syödä kuorineen ja valmistaa vaikkapa mikroaaltouunissa. Uusilla lajikkeilla pottumuusikin syntyy vähemmällä voilla.

Maatalousnäyttely jonouttaa liikennettä Seinäjoella

Farmari-maatalousnäyttelyn liikenne pyritään ohjaamaan Seinäjoen keskustan ulkopuolella sijaiseville etäpysäköintialueille. Tähän asti pysäköintialueet ovat riittäneet, mutta lauantaille järjestäjällä on valmius lisätä sekä parkkialueita että niiltä näyttelyalueelle liikennöivien bussien määrää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle