Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Valmentaja / yrittäjä Vanessa Törnblom katsoo kohti.

Vanessa Törnblom oli niin väsynyt, ettei pysynyt pystyssä – dokumenttielokuva Happy Worker kertoo työssään uupuneiden tarinan

Vanessa Törnblom luhistui työtaakkansa alle vuonna 2017. Nyt hän haluaa auttaa muita kertomalla burnoutistaan.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Nämä 21 asiaa ja luultavasti tuhat muutakin kannattaa median mukaan tehdä joka päivä

Rutiinit tuovat ihmisille turvaa ja medialle klikkejä. Ehditkö sinä tehdä päivän aikana kaiken, mitä kannattaisi? kysyy Siltamäki vain hieman johdattelevasti.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Tiedän kyllä ratkaisun ongelmiini, mutten silti jaksa yrittää ratkaista niitä 

Hyväntahtoinen ratkaisukeskeisyys luo herkästi paineita ihmiselle, jonka voimavarat ovat jo valmiiksi vähissä. Vaikeimpia tilanteita ei aina edes voi ratkaista, kirjoittaa Thurén.

Kollaasi, johon on liitetty kolmen naisen kuvat: vasemmalla Suvi Saarni, keskellä Leeni Peltonen ja oikealla Katja Piilinen.

Suvi Saarni, 23, on huono nukkuja: "Turhauttaa, että usein syytä ei ole" – tietokirjailija kertoo, miten unettomuudelle voi laittaa hanttiin

Suomalaisista joka kolmas kärsii ajoittain unettomuudesta. Niin tekevät myös porilainen Katja Piilinen, raumalainen Suvi Saarni ja helsinkiläinen Leeni Peltonen, joka oppi lopulta nukkumaan.

Henkilö nukkuu sängyssä.

Unta koettelee juuri nyt moni asia: huoliajatukset voivat pitää unen loitolla, kesäaikaan siirtyminen sotkee varsinkin iltavirkkujen rytmiä

Kun uni häiriintyy, syvä uni tyypillisesti hieman lyhenee. REM-unen määrä voi lisääntyä, mutta se ei välttämättä ole laadultaan hyvää, toteaa professori Tiina Paunio.

Piirroskuva, jossa hymyilevät ihmiskasvot silmät kiinni, lenkkipolku kuusikossa, aurinko, taideteos, avain, kännykkä äänettömällä.

Pelkkä nukkuminen ei riitä – myös aistit, luovuus, tunteet ja ihmissuhteet kaipaavat lepoa

7 vinkkiä kehon ja mielen kokonaisvaltaiseen palautumiseen

KYSY! Unesta ja unettomuudesta -ohjelman logo.

Kärsitkö unettomuudesta – lähetä kysymyksesi unilääkärille

KYSY! Unesta ja unettomuudesta Radio Suomessa 8.3.2022.

Piirretty kuva juoksevista jaloista.

26-vuotias Liisa sairastui hyvinvointiin – kello soi keskellä yötä, että ehti urheilemaan

Terveellisyyden tavoittelu voi kääntyä itseään vastaan.

Aivotutkija ja professori Minna Huotilainen Puoli seitsemän -ohjelman studiossa.

Näillä aivotutkijan vinkeillä voi saada paremmin unen päästä kiinni: illan oma soittolista ja villasukat jalkaan tunti ennen nukkumaanmenoa

Aivotutkija ja kasvatustieteen professori Minna Huotilaisen mielestä hyvä uni ei ole vain yksityisasia.

John Henry Fuselin maalaus Painajainen. Naista riivaavat demonit.

Painajaisessa demonin uskottiin oikeasti kiusaavan nukkujaa – lääketieteellinen selitys ilmiölle löytyi vasta 1970-luvulla

Menneinä vuosisatoina painajaisiin suhtauduttiin vakavasti. Unissa nähtyjen pahojen asioiden uskottiin todella tapahtuneen. Oikein tulkittuina painajaiset saattoivat paljastaa viestejä tulevasta.

Nainen nukkuu valkoisissa lakanoissa.

Sähköimpulssia aivoihin – elektroninen neuromodulaattori voi olla pian auttamassa unihäiriöiden hoidossa

Univelkaisten määrä on kasvamassa ja iltavirkkujen osuus on lisääntymässä, kertoo tutkimus. Molempiin muutoksiin liittyy kasvavia terveysvaaroja.

Neljä nuorta naista seisoo koulun käytävällä ja pitää Nuori.Nuku-julisteita edessään. Yhdellä on maski.

Puhelin ja Netflix valvottavat koulupäivinäkin yöhön asti – katso vinkit siihen, miten pääset unirytmiin ja aivot saavat tarpeeksi palautumisaikaa

Hämeenlinnalaisten nuorten kouluterveyskyselyn mukaan kolmasosa yläkoululaisista nukkuu alle kahdeksan tuntia yössä. Myös mielialaoireilut ovat lisääntyneet. Lyseolaiset kertovat, miksi on vaikeaa mennä ajoissa nukkumaan.

Vauva nukkuu lelu kädessä

Vauvojen unitutkimus paljastaa: Kesällä syntyneet vauvat nukkuvat muita paremmin

Laajassa lasten unitutkimuksessa on tähän mennessä huomattu, että kuukauden ikäisten kesävauvojen uni on parempilaatuisempaa kuin muilla. Kahdeksankuukautisilla syntymävuodenajalla ei ole enää merkitystä.

Lounastamassa Pohjola Vakuutuksessa työskentelät Kirsi Yrttiaho (ei silmälaseja) ja Riikka Kaivola (silmälasit).

Sadantuhannen työntekijän mittaukset kertovat palautumisvajeesta – monien työpäivissä ei ole yhtäkään stressistä palauttavaa hetkeä

Stressistä palautuminen on sekä unen että työpäivien aikana monilla aivan liian vähäistä. Sykeanalytiikkaa tekevän Firstbeatin mukaan loppuvuonna koetaan stressiä muuta vuotta enemmän.

Jalkapohjat pilkottavat sängyn lakanoiden välistä.

Etätyö paransi yöunia, mutta asiantuntijoista joka viides nukkuu alle kuusi tuntia – Tutkija: "Ilman hyvää yöunta ei aivotyöläisenä pitkälle pötki"

Unen merkitys työn kannalta on noussut keskiöön vasta viime vuosina aikana, sanoo tutkimusprofessori Jaana Laitinen. Yhä useampi työ on aivotyötä, ja väsyneenä työ ei suju.

Väitöskirjaa tekevä lääkäri Petri Ojala ja professori Tarja Saaresranta katsovat kännykkäsovellusta TYKSin uni- ja hengityskeskuksessa.

Unen ja ruokailurytmin yhteisvaikutuksia tutkitaan Turussa – hyvinvoinnin palapeliä kootaan kuvaamalla ruoka-annokset kännykkäsovellukseen

Tutkimuksessa on tavoitteena auttaa suomalaisia pysyvään elämäntapamuutokseen. Siihen osallistuvat sitoutuvat kirjaamaan ja kuvaamaan ruokansa kännykkäsovellukseen. Lisäksi heidän untaan seurataan.

Lähikuva lumisesta sammaleesta

Sunnuntai 24.10.2021 (radio)

Pääministeri koronapassista. Nuorten huoli eläkkeistä. Ruuhkamaksut. Lasten uniongelmat. YK:n päivä. Sää.

Viisi karhua marssii peräkkäin kohti kameraa ruskaisessa maastossa.

Surveillance camera captures bears marching off to winter slumber

A border guard surveillance camera in Kainuu recorded a female bear and four cubs heading for hibernation.

Nyt tutkitaan suomalaisten kuntoa

Liikuntalääketieteen ylilääkäri pelkää, että vähän liikkuvat ovat laiskistuneet lisää korona-aikana – laaja tutkimus mittaa suomalaisten kuntoa

Kunnon kartta -tutkimuksessa kerätään tietoja tuhansien suomalaisten kunnosta. Kuntotestejä tehdään ympäri maata ja testeihin on kutsuttu satunnaisesti valittuja 20–69-vuotiaita aikuisia.

Kuvituskuva

UKK-instituutti selvittää, miten suomalaisten kunnon kävi korona-aikana

Melkoinen osa meistä on joutunut etätöihin. Se ei välttämättä helpota päivittäistä liikunnan harjoittamista.

Kasvomaskiin pukeutunut nainen katsoo jouluvaloin koristeltua tavaratalon ikkunaa.

THL:n tutkimus: Koronapandemia iski maahan muuttaneiden talouteen, mutta toivo tulevasta kasvoi joka viidennellä

Taloudellinen tilanne huononi koronapandemian aikana neljäsosalla maahan muuttaneista, koko väestön vastaava lukema oli kuusi prosenttia. Toiveikkuus puolestaan kasvoi 20 prosentilla maahan muuttaneista ja seitsemällä prosentilla koko väestöstä.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Eivät aamuvirkutkaan mitään pyhimyksiä ole

Millainen maailma olisi, jos lapsen koulu ei alkaisikaan kahdeksalta? Tai hyötyisikö työyhteisö jos otetaan huomioon mihin aikaa mieluiten tekisi töitä? Iltavirkku saa hävetä ja kärsiä, kun ei ole jalkeilla kuudelta aamulla, kirjoittaa Hallamaa.

Huoneiden kirja

Sata taiteilijaa loi Turussa entiseen tehtaaseen valtaisan unimaailman: Huoneiden kirja on ponnistus, jollaisia Suomessa näkee harvoin

Turkulaiset taiteilijat ovat työstäneet Saila Susiluodon runoteoksen kymmeniksi kokeellisiksi esityksiksi ja installaatioiksi, jotka täyttävät kokonaisen rakennuksen.

Henkilö nukkuu sängyssä.

Sisäisiä kelloja on kolmenlaisia ja ne ovat yhteydessä kehon lämpötilaan – yökukkujien kello voi jätättää vartin vuorokaudessa

Elimistön lämpötilan vaihtelut vaikuttavat uni-valverytmiin. Helsingin yliopiston tutkimus onnistui ensimmäistä kertaa tieteellisesti profiloimaan kolme erilaista sisäistä kelloa.

Emma Ainala

Emma Ainalan uudessa näyttelyssä mellastavat noidat: unenomaisissa teoksissa on mukana yhä enemmän väkivaltaa

Emma Ainalan Season of the Witch -näyttely tuo taiteilijan surrealismia uhkuviin teemoihin uusia syvyyksiä ja tuoreita elementtejä.

Henkilö nukkuu sängyssä.

Yötyön terveyshaitat riippuvat vuorojen säännöllisyydestä ja vuorokausirytmistä – tutkija: Eniten akuutteja haittoja "voimakkaasti aamutyyppisille"

Moni vaihtaa kolmivuorotyöstä kaksivuoro- tai päivätyöhön. Osa ei sopeudu yötyöhön nuorenakaan.

Nukkuva ihminen graafisessa kuvassa

Uniisi vaikuttavat valveen tapahtumat – tunnetyö jatkuu unissa

Lue, miten voit ymmärtää paremmin uniasi.

Toimittaja kellahti kumoon riippumatossa

Trooppisia öitä ollut tänä kesänä jopa 15 – vietimme yhden niistä riippumatossa, eikä se ollut niin mukavaa kuin voisi luulla

Riippumattoja myydään nyt enemmän kuin koskaan. Toimittaja kokeili, miten sellaisessa sujuu yö, jona lämpötila ei laske kertaakaan alle 20 asteen.

Henkilö nukkuu sängyssä.

Hikiset yöt voivat näkyä univelkana – uni- ja nestevaje saattavat olla huolestuttava yhdistelmä, mutta unen stressaaminen ei silti auta

Yön lämpötilat ovat olleet useita asteita tavanomaista korkeampia. Jo kolmen huonosti nukutun yön jälkeen univaje voi vaikuttaa esimerkiksi muistiin ja reagointikykyyn. Pienikin tuulenvire helpottaa nukkumista ja päiväunet auttavat univelkaan siinä missä yöunetkin.

Mies nukkuu.

Yhä useampi kantahämäläinen hakeutuu uniapneatutkimuksiin

Hämeenlinnan ja Riihimäen alueilla uniapnealähetteiden määrä yli tuplaantui kolmessa vuodessa. Jopa 1,5 miljoonan suomalaisen on arvioitu sairastavan vähintään lievää uniapneaa.

Poika nukkuu

"Uniminä mulkoili yhdysvaltalaisia vieraita ja pelkäsi koronatartuntaa" – koronavirus toi uhkakuvia suomalaisten uniin

Korona ei dominoi suomalaisten unimaailmaa, mutta osalle pandemia luo öisiä uhkakuvia esimerkiksi turvaväleistä piittaamattomista kanssaihmisistä. Tutkijan mukaan koronaunista ei tarvitse huolestua – kunhan ne eivät haittaa riittävää unen saantia.

Mies katsoo herätyskelloa.

Perjantai 2.7.2021

Maahantulomalli. Jalkapalloturistien koronatartunnat. Intian koronatilanne. Nukkuminen kuumalla säällä. Sää jatkuu kuumana.

Teini-ikäinen poika nukkuu sängyssään.

Unitutkimus ottaa isoja harppauksia Kuopiossa – uusi unilaboratorio on ainutlaatuinen keskus Suomessa

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampukselle perustetaan uusi unitutkimuksen tutkimuslaboratorio. Avoimen tieteen periaatteisiin perustuva laboratorio vahvistaa Kuopion asemaa Suomen ja koko Euroopan unitutkimuksen keskuksena. 

Nukkuvan naisen jalat näkyvät peiton alta.

Unitutkija kertoo, miksi nukut helteellä huonosti – viisi vinkkiä parempaan nukkumiseen

Kuinka nukuit viime yönä? Kun yölämpötila pysyy 20 asteen yläpuolella, yhä useamman uni kärsii. Suomen unitutkimusseuran puheenjohtaja kehottaa välttämään kovaa liikuntaa iltamyöhällä ja ehdottaa viileää suihkua ennen nukkumaanmenoa.

Susanna Iivonen on kuvassa puunvarjossa.

Susanna Iivosen, 24, voimat loppuivat, kun korona-aika pakotti jäämään vauvan kanssa kaksin: "Näin päässäni kauhukuvia"

Koronaepidemia on heikentänyt vanhempien jaksamista vauvaperheissä. Ensi- ja turvakotienliiton tukipuhelimissa yhteydenotot ovat lisääntyneet rajusti. Vanhempien uupumuksen syitä ovat yksin jääminen ja sosiaalisen median paineet.

Läheltä

Kuljettaja nukahti rattiin - kaksi autoa päätyi ojan pohjalle Keuruulla

Kuljettajan nukahtaminen kesken ajon aiheutti vaaratilanteen Ähtärintiellä Keuruulla perjantaina iltapäivällä. Ojan pohjalle päätyivät sekä nukkuvan ajajan auto että sitä väistäneen vastaantulijan ajoneuvo.

Kanerva Jääskeläinen yöpyy mielellään ulkona.

Kanerva Jääskeläinen nukkuu ensi yön Tampereen maamerkin katolla: "Varaudun korvatulpilla" – etenkin nuoret innostuneet ulkona nukkumisesta

Suosituinta ulkona nukkuminen oli 15–24-vuotiaiden ikäryhmässä, selvisi Suomen Ladun kyselyssä. Kanerva Jääskeläinen haluaa nukkua kansallispuistoissa tai erikoisissa paikoissa. Ensi yö kuluu Pyynikin näkötornin katolla.

Arto Paananen, Siiri Virtanen ja Ante Ekholm seisovat jalkapallokentän viheriöllä.

Lukiolaisten liikkuminen tutkittiin, ja sekin on liian vähäistä – UKK-instituutin johtaja: "Tiedän, että heidän arkensa on lukusidonnaista"

Suurin osa lukiolaisista harrastaa liikuntaa kolmena tai neljänä päivänä viikossa. Vähän liikkuvia nuoria oli puolestaan noin viidennes tutkimukseen vastaajista. Tiedot käyvät ilmi Jyväskylän yliopiston ja UKK-instituutin tekemästä nuorten liikuntakäyttäytymistä selvittäneestä tutkimuksesta.

Henri Kontinen ja hänen ranskalaisparinsa Edouard Roger-Vasselin juonivat kentällä.

Kontinen hävisi Lyonissa nelinpelikenraalinsa ennen Ranskan avoimia – "Olimme ihan unessa ensimmäisen erän"

Henri Kontisen ja hänen parinsa Edouard Roger-Vasselinin nelinpelikenraaliksi ennen tenniksen Ranskan avoimia jäi torstaina puolivälieräottelu Lyonissa.

Kolumnisti Auli Viitala

Auli Viitalan kolumni: Hyviä uutisia ilmastokriisistä!

Saamme pitää kaiken todella tärkeän, niin kuin ystävyyden ja taiteen. Auli Viitala listaa, mistä ei tarvitse luopua ilmastokriisin vuoksi.

Ryhmä vapaaehtoisia jotka viettivät luolassa 40 vuorokautta.

Ulos pimeydestä: Ranskassa järjestetty eristäytymiskoe päättyi 40 päivän luolaelämän jälkeen

Kokeessa testattiin, miten ihmiset reagoivat, kun taju ajasta ja tilasta häviää. 15 vapaaehtoista vietti 40 vuorokautta luolassa Ranskan Pyreneillä.

Nukkuvan ihmisen varpaat.

Jokaisesta varsinaissuomalaisesta terveyskeskuksesta löytyy pian unihoitaja

Varsinais-Suomessa aiotaan ottaa käyttöön kaikissa terveyskeskuksissa lääkkettömän unenhoidon malli.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen saapui Säätytalolle Helsingissä 22. tammikuuta.

Minister: Conscripts could sleep outdoors if Covid situation worsens

Last month saw an uptick in Covid cases among conscripts, but there has not yet been a need to introduce such measures.

Kvinna sitter vid bord.

Study: One in five shift workers suffer from sleep disorders

As unusual working patterns become more common, shift workers face fatigue and insomnia. 

Sohvalla viltin alla makaava nainen.

Jo kolme ilta- tai yövuoroa kuussa voi johtaa jatkuvaan väsymykseen vapaallakin – joka viides vuorotyötä tekevä kärsii työn aiheuttamasta unihäiriöstä

Moni vuorotyöntekijä kärsii unettomuudesta, ja pitkään jatkuessaan oireet voivat kehittyä unihäiriöksi.

Töyhtöhyyppä hangella

Perjantai 26.3.2021 (radio)

Liikkumisrajoitukset. Stockmann.  Etätyö ja ilmastopäästöt. Lasten univaikeudet. Muuttolinnut.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle