Uusimmat artikkelit
Kieltolaki aloitti salakuljettajien juhlat – näin meren yli virtasi vuodessa miljoonia litroja 96-prosenttista pirtua
Tietokirjailija Juha Ylimaunun uusin tietokirja selvittää, miten ammattimaista ja taidokasta oli pirtun salakuljetus kieltolain ajan Suomessa.
Takaa-ajoja, uponneita pirtulaivoja ja kelluvia kanistereita – viinan salakuljettajille rannikon sokkeloinen saaristo oli hyvä, mutta vaarallinen piilopaikka
Vaasan saaristoon upposi kieltolain aikaan ainakin yhdeksän pirtulaivaa. Myös Kokkolan seudulla salakuljetus oli bisnestä. Kieltolain päättymisestä on kulunut 90 vuotta.
90 vuotta sitten Suomessa äänestettiin kieltolain kumoamisesta
Enemmistö halusi laillistaa sekä miedot että väkevät alkoholijuomat. Vajaat 30 prosenttia äänesti kieltolain jatkamisen puolesta.
Tämä mies teki töitä vuosia, että sai vihreät kannattamaan kannabiksen laillistamista – nyt 27-vuotias Coel Thomas kertoo miksi
Vihreiden tuoreen kannabiskannan takana on helsinkiläisen Coel Thomasin vuosia kestänyt lobbaus. Hän kertoo Ylen haastattelussa, miksi ajaa kannabiksen laillistamista voimakkaasti.
Ensimmäinen pienpanimobuumi koettiin Suomessa jo 1800-luvun puolivälissä - välillä pienet panimot katosivat, mutta nykyisin panimoita on taas toistasataa
Ensimmäiset panimot syntyivät Suomeen 1800-luvulla.
Iloisella 1920-luvulla sujautettiin pirtupöksyt bilemekon alle ja pyydettiin lääkäriä määräämään samppanjaa
Sata vuotta sitten ei jännitetty, pääseekö hiihtolomalla baariin vaan sitä, löytääkö virkavalta juhlapaikan ja ennen kaikkea juhlaeväät.
Alkoholinkäytön historiaa: rahvaan juominen oli pahasta, mutta yläluokan kosteat juhlat sivistynyttä nautiskelua
Ennen olutta juotiin jatkuvasti ja joka paikassa.

Suomen kahvikansa on juonut teetä jo kolmesataa vuotta
Teetä siemailtiin aateliskodeissa 1700-luvulla, mutta pian sajua särpivät myös talonpojat heinätöiden lomassa
"Otetaas tästä pikkunen täräys!" – Fennada-klassikko Ryysyrannan Jooseppi kertoo palkitun köyhälistötarinan
Ryysyrannan Jooseppi katsottavissa Areenassa toistaiseksi.
Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille
Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

"Kertakäyttömetsätalous ei ole kestävää" – Avohakkuille kieltolakia ajava kansalaisaloite lähenee eduskuntakäsittelyn rajaa
Liikuttava kuva pöllönpoikasesta hakkuuaukealla toi piikin kansalaisaloitteen allekirjoituksiin.

Kanada laillistaa viihdekannabiksen
Kanadasta on tulossa ensimmäinen G7-maa, joka laillistaa kannabiksen käytön ja kasvattamisen. Parlamentti hyväksyi lain äänin 52–29.

Energiateollisuus tyrmää kivihiiltä koskevan käyttökiellon – "Pakkolaki kävisi myös kuluttajien kukkarolle"
Ympäristö- ja energiaministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) haluaisi kieltää kivihiilen energiakäytön vuoteen 2025 mennessä.

Viinan salakauppaa ja salaperäisiä henkilöitä – lapualaisnuoret herättävät kieltolain henkiin Twitterissä
Ylen uusi #kieltolaki-projekti on käynnistynyt. Lapuan lukion nuoret twiittaavat historiallisina hahmoina käsikirjoitetun tarinan mukaan, mutta yllätyksiltäkään ei voida välttyä.

Marko Kilven kolumni: Päästä viina pahasta
Alkoholilainsäädännössä ei ole paljon vuosikymmenten aikana muuttunut. Hankaluus ja nöyryyttäminen ovat seuranamme yhä, kirjoittaa Marko Kilpi.

Suomalaisten humalajuominen vähentyi – yhdellä reissulla juodaan eurooppalaisittain vielä suuria määriä
Erityisesti 30-vuotiaiden miesten ja alle 50-vuotiaiden naisten humalajuominen on vähentynyt 2000-luvulla.

Pullotettuja kyyneleitä ja muita erikoisuuksia: Sonkajärven pullomuseossa talvehtii yli 6 000 lasiesinettä
Kansainvälisen pullomuseon vanhimmalla pullolla on ikää 1600 vuotta.

Juho Saaren kolumni: Ei kansaa voi pakottaa elämään terveellisesti
Valtiolla on paradoksaalisesti sekä vähemmän valtaa että enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa kansalaisten käyttäytymiseen, kirjoittaa Juho Saari.

Kannabis voitti USA:n vaalit – Trumpin suhtautuminen marihuanaan huolestuttaa aktivisteja
Yhdysvalloissa kansan mielipide kannabikseen on muuttunut sallivammaksi. Mielipidemittausten mukaan yli puolet yhdysvaltalaisista kannattaa sen laillistamista.
Ministerin murhasta uunisurmaan – suomalaisia rikostarinoita historiasta
Rikostarinoita historiasta -sarja
Laittomat
Nick Caven kirjoittama rikosdraama kieltolain ajan USA:sta

Kieltolain kumoamisen päivänä liikkeelle kansalaisaloite: Vahvat oluet kauppoihin
Kolme tunnettua alkoholialan vaikuttajaa haluaa vahvemmat oluet ja siiderit kauppoihin kansalaisaloitteen avulla. Aloite laitetaan liikkeelle kieltolain kumoamisen päivänä 5.4. Helsingissä.

Suomen viinikulttuuri ei ole aina ollut junttia – 1900-luvun alkuun asti syrjäseuduillakin juotiin hienoja viinejä
Jo 1900-luvun alussa jopa syrjäisessä Kainuussa juotiin hienoja viinejä. Sen jälkeen viinikulttuuri romahti, mutta vielä 1980-luvulla viineistä ei oikein uskallettu julkisesti puhua. Sitten tuli viinibuumi, joka alkoi valkoviineillä.
Meksiko otti askeleen kohti marihuanan laillistamista
Meksikon korkein oikeus antoi aktivistiryhmälle luvan kasvattaa kannabista omaan käyttöön. Pienten määrien hallussapito on ollut laillista vuodesta 2009 lähtien.

Museotilat taipuivat pakopeliksi
Ilmajoella Yli-Lauroselan talomuseolla pakoillaan tänä kesänä vallesmannia ja etsitään pontikkapulloa. Hämärän huoneen kello käy ja eikä avaimia lukittuun oveen näy.
Viron viina
Viro ja viina yhdistyvät suomalaisten mielissä

Mystinen murhatapaus puhutti Ulvilaa jo 1930-luvulla
1920- ja 30 -luvuilla Suomen rikospoliisi vasta opetteli modernia rikostutkintaa. Kirjailija, rikostoimittaja Tuomas Rimpiläinen on koonnut touko-kesäkuussa julkaistavaan kirjaansa tarinoita aikanaan kuohuttaneista, mutta nyt jo paljolti unohtuneista väkivaltarikoksista.

Finland backpedals on “prohibition” of alcohol adverts
Information on the availability and price of mild alcohol drinks can be displayed in shop windows and kiosks and even outside in future, as lawmakers recently decided to tone down an amendment to make current alcohol advertising guidelines in Finland even stricter.

Alkoholilaista ei tullutkaan kieltolakia: "Oluen hintaa ja saatavuutta saa mainostaa"
Mietojen alkoholijuomien saatavuudesta ja hinnasta saa olla mainoksia kioskien ja kauppojen näyteikkunoissa ja jopa ulkopuolella. Uuteen lakimuutokseen tehtiin viime hetkellä tarkennuksia.

Nyt ryypätään!
Laimeammallakin oluella saa mojovan krapulan, lohduttaa Yle Turun toimittaja Vesa-Matti Ruuska.

Soini tyrmää keskustan olutlinjan: "Kieltolaki ei toimi"
Perussuomalaisten puheenjohtaja ei ymmärrä keskustan ajatuksia, joiden mukaan keskiolut pitäisi viedä ruokakaupoista Alkoihin. Keskustan linja tuhoaisi Soinin mielestä pikkukauppoja erityisesti maaseudulta.
1920-luvun rikollinen Helsinki kiehtoo dekkarikirjailijoita
1920-luvun Helsinki tarjoaa dekkarille kutkuttavan tapahtumamiljöön. Kirjailijat Virpi Hämeen-Anttila ja Nina Hurma kertovat Stradassa kieltolain, riehakkaan jazzin ja sisällissodan katkeruuden värittämästä aikakaudesta.

Lahden doping-pussit päätyivät Suomen rikoshistorian näyteikkunaan
Keskusrikospoliisin rikosmuseossa on aineistoa niin Kyllikki Saaren murhasta, Myyrmannin pommi-iskusta, Turun kidnappauksesta kuin kieltolain aikaisista pirtupiiloista. Myös Lahden MM-hiihtojen hemohes-pussit lepäävät nyt Vantaalla.

Perämeren pirtutarinoita - Pirtua kansalle
Kieltolain aikaan Kemin edustalta virtasi pirtua kohden Peräpohjolan takamaita. Yli vuosikymmenen kestänyt viinan myynti- ja juontikielto jätti jälkeensä muun muassa meheviä juttuja.

The New York Times laillistaisi kannabiksen
Julkaisu vertasi kannabiksen laittomuutta alkoholin kieltolakiin. Lehden mukaan kannabiksen aiheuttama riippuvuus on suhteellisen pieni verrattuna alkoholiin ja tupakkaan.
Venäjällä on vain hyvää ja erittäin hyvää vodkaa
Palkittu radiodokumentti vuodelta 1996.

Kokkolan olutpanimo kompastui pieneen piiriin
Kokkolan olutpanimon värikkääseen historiaan kuuluu niin omistajanvaihdoksia, konkurssi kuin kieltolaki. Panimo jäi lopulta keskittämisen jalkoihin – varsinainen syy tehtaan sulkemiseen ei selviä kuitenkaan edes historiikista.
USA:ssa kieltolain aikaan kärvistelleiden työmiesten valitus löytyi seinäkätköstä
Yhdysvaltain rikkaimpiin kuuluneen perheen kartanossa New Jerseyssä ei kieltolaki tuntunut, mutta kylpyhuoneremonttia tehneet työmiehet halusivat tiedoksi aikakirjoihin, että he olivat janoissaan.

Kommentoijat alkoholilain tiukentamisesta: Suomalaiset tarvitsevat holhousta tai lisää vapauksia
Sosiaali- ja terveysministeriön ehdotukset alkoholilain kiristämisestä saavat monelta Yle Uutisten Suoran linjan keskustelijalta täystyrmäyksen, mutta rajoituksille riittää myös paljon tukijoita.

Alkoholilainsäädännön lyhyt oppimäärä
Näin suomalaisten juomista on säädelty 1900- ja 2000-luvuilla.

Suomalainen kyllä keksi viinalle korvikkeita
Suomalaiseen juomaelämään sisältyy merkillisiä ja karmeitakin tarinoita. Puistokemistit ovat muun muassa valuttaneet pakkasella korvikkeita rautakangen vartta pitkin. Tenuttelijat tunnistettiin voimakkaasta kissanpissan hajusta.

Punk vetää taas Lempäälään hyviä ihmisiä
Päälle kolmikymppinen festivaali Puntala-Rock on viikonloppuna Lempäälässä. Luvassa on riitasointuja, mutta vain lavalla.

Anna Perho: Hurmiolan Tommi
Olen hakemassa lastani hänen elämänsä ensimmäisistä kotibileistä. Teini repäisee auton etuoven auki ja rojahtaa etupenkille. ”Äiti mä oon ihan kännissä!” Suljen silmäni ja huokaisen. Nyt se tapahtuu, lapseni ensimmäinen humala. Miten pitäisi reagoida?
Venäjästä kieltolakien luvattu maa
Venäjällä lainsäätäjät ovat viime kuukausina olleet poikkeuksellisen pontevia. Nopeassa tahdissa on valmisteltu ja hyväksytty joukko lakeja, jotka tavalla tai toisella rajoittavat kansalaisten elämää.
Kieltolaki ja viinan salakuljetusralli
Kieltolaki ja viinan salakuljetusralli
Kuuhun ja takaisin - keskioluen tarina
Martti Lyyran dokumentti.

Kiteellä keitetään taas pontikkaa
Kiteellä on ryhdytty valmistamaan katoavana kansanperinteenä pidettyä pontikkaa. Tällä kertaa ainetta tehdään ihan laillisesti, ja sitä aiotaan tarjota myös venäläisille.