Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Iloisella 1920-luvulla sujautettiin pirtupöksyt bilemekon alle ja pyydettiin lääkäriä määräämään samppanjaa

Sata vuotta sitten ei jännitetty, pääseekö hiihtolomalla baariin vaan sitä, löytääkö virkavalta juhlapaikan ja ennen kaikkea juhlaeväät.

Suomen kahvikansa on juonut teetä jo kolmesataa vuotta

Teetä siemailtiin aateliskodeissa 1700-luvulla, mutta pian sajua särpivät myös talonpojat heinätöiden lomassa

Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

"Kertakäyttömetsätalous ei ole kestävää" – Avohakkuille kieltolakia ajava kansalaisaloite lähenee eduskuntakäsittelyn rajaa

Liikuttava kuva pöllönpoikasesta hakkuuaukealla toi piikin kansalaisaloitteen allekirjoituksiin.

Kanada laillistaa viihdekannabiksen

Kanadasta on tulossa ensimmäinen G7-maa, joka laillistaa kannabiksen käytön ja kasvattamisen. Parlamentti hyväksyi lain äänin 52–29.

Energiateollisuus tyrmää kivihiiltä koskevan käyttökiellon – "Pakkolaki kävisi myös kuluttajien kukkarolle"

Ympäristö- ja energiaministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) haluaisi kieltää kivihiilen energiakäytön vuoteen 2025 mennessä.

Viinan salakauppaa ja salaperäisiä henkilöitä – lapualaisnuoret herättävät kieltolain henkiin Twitterissä

Ylen uusi #kieltolaki-projekti on käynnistynyt. Lapuan lukion nuoret twiittaavat historiallisina hahmoina käsikirjoitetun tarinan mukaan, mutta yllätyksiltäkään ei voida välttyä.

Marko Kilven kolumni: Päästä viina pahasta

Alkoholilainsäädännössä ei ole paljon vuosikymmenten aikana muuttunut. Hankaluus ja nöyryyttäminen ovat seuranamme yhä, kirjoittaa Marko Kilpi.

Suomalaisten humalajuominen vähentyi – yhdellä reissulla juodaan eurooppalaisittain vielä suuria määriä

Erityisesti 30-vuotiaiden miesten ja alle 50-vuotiaiden naisten humalajuominen on vähentynyt 2000-luvulla.

Alko

Pullotettuja kyyneleitä ja muita erikoisuuksia: Sonkajärven pullomuseossa talvehtii yli 6 000 lasiesinettä

Kansainvälisen pullomuseon vanhimmalla pullolla on ikää 1600 vuotta.

Juho Saaren kolumni: Ei kansaa voi pakottaa elämään terveellisesti

Valtiolla on paradoksaalisesti sekä vähemmän valtaa että enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa kansalaisten käyttäytymiseen, kirjoittaa Juho Saari.

Kannabis voitti USA:n vaalit – Trumpin suhtautuminen marihuanaan huolestuttaa aktivisteja

Yhdysvalloissa kansan mielipide kannabikseen on muuttunut sallivammaksi. Mielipidemittausten mukaan yli puolet yhdysvaltalaisista kannattaa sen laillistamista.

Laittomat

Nick Caven kirjoittama rikosdraama kieltolain ajan USA:sta

Kieltolain kumoamisen päivänä liikkeelle kansalaisaloite: Vahvat oluet kauppoihin

Kolme tunnettua alkoholialan vaikuttajaa haluaa vahvemmat oluet ja siiderit kauppoihin kansalaisaloitteen avulla. Aloite laitetaan liikkeelle kieltolain kumoamisen päivänä 5.4. Helsingissä.

Suomen viinikulttuuri ei ole aina ollut junttia – 1900-luvun alkuun asti syrjäseuduillakin juotiin hienoja viinejä

Jo 1900-luvun alussa jopa syrjäisessä Kainuussa juotiin hienoja viinejä. Sen jälkeen viinikulttuuri romahti, mutta vielä 1980-luvulla viineistä ei oikein uskallettu julkisesti puhua. Sitten tuli viinibuumi, joka alkoi valkoviineillä.

Meksiko otti askeleen kohti marihuanan laillistamista

Meksikon korkein oikeus antoi aktivistiryhmälle luvan kasvattaa kannabista omaan käyttöön. Pienten määrien hallussapito on ollut laillista vuodesta 2009 lähtien.

Museotilat taipuivat pakopeliksi

Ilmajoella Yli-Lauroselan talomuseolla pakoillaan tänä kesänä vallesmannia ja etsitään pontikkapulloa. Hämärän huoneen kello käy ja eikä avaimia lukittuun oveen näy.

Viron viina

Viro ja viina yhdistyvät suomalaisten mielissä

Mystinen murhatapaus puhutti Ulvilaa jo 1930-luvulla

1920- ja 30 -luvuilla Suomen rikospoliisi vasta opetteli modernia rikostutkintaa. Kirjailija, rikostoimittaja Tuomas Rimpiläinen on koonnut touko-kesäkuussa julkaistavaan kirjaansa tarinoita aikanaan kuohuttaneista, mutta nyt jo paljolti unohtuneista väkivaltarikoksista.

Finland backpedals on “prohibition” of alcohol adverts

Information on the availability and price of mild alcohol drinks can be displayed in shop windows and kiosks and even outside in future, as lawmakers recently decided to tone down an amendment to make current alcohol advertising guidelines in Finland even stricter.

Alkoholilaista ei tullutkaan kieltolakia: "Oluen hintaa ja saatavuutta saa mainostaa"

Mietojen alkoholijuomien saatavuudesta ja hinnasta saa olla mainoksia kioskien ja kauppojen näyteikkunoissa ja jopa ulkopuolella. Uuteen lakimuutokseen tehtiin viime hetkellä tarkennuksia.

Nyt ryypätään!

Laimeammallakin oluella saa mojovan krapulan, lohduttaa Yle Turun toimittaja Vesa-Matti Ruuska.

Soini tyrmää keskustan olutlinjan: "Kieltolaki ei toimi"

Perussuomalaisten puheenjohtaja ei ymmärrä keskustan ajatuksia, joiden mukaan keskiolut pitäisi viedä ruokakaupoista Alkoihin. Keskustan linja tuhoaisi Soinin mielestä pikkukauppoja erityisesti maaseudulta.

Lahden doping-pussit päätyivät Suomen rikoshistorian näyteikkunaan

Keskusrikospoliisin rikosmuseossa on aineistoa niin Kyllikki Saaren murhasta, Myyrmannin pommi-iskusta, Turun kidnappauksesta kuin kieltolain aikaisista pirtupiiloista. Myös Lahden MM-hiihtojen hemohes-pussit lepäävät nyt Vantaalla.

Perämeren pirtutarinoita - Pirtua kansalle

Kieltolain aikaan Kemin edustalta virtasi pirtua kohden Peräpohjolan takamaita. Yli vuosikymmenen kestänyt viinan myynti- ja juontikielto jätti jälkeensä muun muassa meheviä juttuja.

The New York Times laillistaisi kannabiksen

Julkaisu vertasi kannabiksen laittomuutta alkoholin kieltolakiin. Lehden mukaan kannabiksen aiheuttama riippuvuus on suhteellisen pieni verrattuna alkoholiin ja tupakkaan.

Venäjällä on vain hyvää ja erittäin hyvää vodkaa

Palkittu radiodokumentti vuodelta 1996.

Kokkolan olutpanimo kompastui pieneen piiriin

Kokkolan olutpanimon värikkääseen historiaan kuuluu niin omistajanvaihdoksia, konkurssi kuin kieltolaki. Panimo jäi lopulta keskittämisen jalkoihin – varsinainen syy tehtaan sulkemiseen ei selviä kuitenkaan edes historiikista.

Karunan lotan tarina koskettaa yhä

Kylämatka on kylien omista tarinoista ja omasta väestä koottu teatteri, jolla vahvistetaan kyläläisten yhteenkuuluvuutta. Kylämatkoja on esitetty kolmen vuoden ajan EU:n rahoituksella. Nyt hankekausi on päättymässä.

USA:ssa kieltolain aikaan kärvistelleiden työmiesten valitus löytyi seinäkätköstä

Yhdysvaltain rikkaimpiin kuuluneen perheen kartanossa New Jerseyssä ei kieltolaki tuntunut, mutta kylpyhuoneremonttia tehneet työmiehet halusivat tiedoksi aikakirjoihin, että he olivat janoissaan.

Kommentoijat alkoholilain tiukentamisesta: Suomalaiset tarvitsevat holhousta tai lisää vapauksia

Sosiaali- ja terveysministeriön ehdotukset alkoholilain kiristämisestä saavat monelta Yle Uutisten Suoran linjan keskustelijalta täystyrmäyksen, mutta rajoituksille riittää myös paljon tukijoita.

Alkoholilainsäädännön lyhyt oppimäärä

Näin suomalaisten juomista on säädelty 1900- ja 2000-luvuilla.

Suomalainen kyllä keksi viinalle korvikkeita

Suomalaiseen juomaelämään sisältyy merkillisiä ja karmeitakin tarinoita. Puistokemistit ovat muun muassa valuttaneet pakkasella korvikkeita rautakangen vartta pitkin. Tenuttelijat tunnistettiin voimakkaasta kissanpissan hajusta.

Punk vetää taas Lempäälään hyviä ihmisiä

Päälle kolmikymppinen festivaali Puntala-Rock on viikonloppuna Lempäälässä. Luvassa on riitasointuja, mutta vain lavalla.

Anna Perho: Hurmiolan Tommi

Olen hakemassa lastani hänen elämänsä ensimmäisistä kotibileistä. Teini repäisee auton etuoven auki ja rojahtaa etupenkille. ”Äiti mä oon ihan kännissä!” Suljen silmäni ja huokaisen. Nyt se tapahtuu, lapseni ensimmäinen humala. Miten pitäisi reagoida?

Venäjästä kieltolakien luvattu maa

Venäjällä lainsäätäjät ovat viime kuukausina olleet poikkeuksellisen pontevia. Nopeassa tahdissa on valmisteltu ja hyväksytty joukko lakeja, jotka tavalla tai toisella rajoittavat kansalaisten elämää.

Kieltolaki ja viinan salakuljetusralli

Kieltolaki ja viinan salakuljetusralli

Kuuhun ja takaisin - keskioluen tarina

Martti Lyyran dokumentti.

Kiteellä keitetään taas pontikkaa

Kiteellä on ryhdytty valmistamaan katoavana kansanperinteenä pidettyä pontikkaa. Tällä kertaa ainetta tehdään ihan laillisesti, ja sitä aiotaan tarjota myös venäläisille.

Aikamatka arkeen: Alkoholinkäyttö

Suomalaisten alkoholinkäyttöä on säännelty monin tavoin.

Kommentoijat väänsivät kättä seksin oston täyskiellosta

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) haluaa seksin ostamiselle täyskiellon. Seksityöläisyyttä tutkinut kansanedustaja Anna Kontula (vas.) vastustaa Henrikssonin (r.) ehdotusta seksin ostamisen täyskiellosta. Seksin kieltolaista on käyty värikästä keskustelua.

Energiajuoma ei kuulu kouluun

Nuoria kannustetaan valitsemaan terveellisempiä välipaloja sokeristen energialiemien sijaan Jämsässä. Tarkoitus ei ole asettaa energiajuomia koskevaa kieltolakia, vaan opastaa koululaisia valitsemaan itse toisin.

Rikostarinoita historiasta: Salakuljettajien kuningas

Algoth Niska oli kieltolainajan tunnetuimpia salakuljettajia

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle