Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sari Ohrimovitsch ja Eeva Sederholm.

Etelä-Saimaa: Lehden päätoimittaja vaihtuu – Eeva Sederholm uusiin tehtäviin aikakauslehtiin

Eeva Sederholm jättää Etelä-Saimaan vastaavan päätoimittajan tehtävät ensi kesään mennessä. Uuden päätoimittajan haku alkaa lähiaikoina.

Petteri Löppönen valmistautuu lukemaan radiouutiset etänä kotinsa saunasta Vantaalta.

Yle oli jälleen vuoden siteeratuin media STT:n uutisissa

Ylen uutisia lainattiin kaikkiaan 152 kertaa vuoden aikana. Yle on ollut STT:n siteeratuin kotimainen media vuodesta 2016 lähtien.

Johanna Vehkoo saapuu Rovaniemen hovioikeuden käsittelyyn Oulussa.

Korkein oikeus kumosi toimittaja Johanna Vehkoon kunnianloukkaustuomion – Vehkoo: "Kyse ei ole vain minun sananvapaudestani"

Korkeimman oikeuden mukaan Vehkoo ei syyllistynyt kunnianloukkaukseen, kun hän nimitti oululaista ex-kaupunginvaltuutettua Junes Lokkaa (asyl) muun muassa rasistiksi ja natsipelleksi.

Kuvassa on paikallislehden ilmoitus, jossa etsitään uutta päätoimittajaa Lieksan Lehdelle.

Lieksan Lehdelle etsitään uutta päätoimittajaa

Nykyinen päätoimittaja Marja Mölsä jää eläkkeelle keväällä. Hän on työskennellyt paikallislehdessä vuodesta 1986 alkaen.

Hongkongilaisen Stand News -median toimituskunta pidätettiin

Hongkongissa pidätettyjä päätoimittajia syytetään "salaliitosta julkaista kapinallista sisältöä"

Useat länsimaat ovat kritisoineet toimittajien pidätyksiä ja median tukahduttamista. Kiina tyrmää kritiikin perusteettomana.

Hongkongilaisen Stand News -median toimituskunta pidätettiin

Hongkongissa jälleen ratsia lehden toimitukseen – perusteena "kapinalliset" kirjoitukset

Hongkongin uusi turvallisuuslaki on tuonut mukanaan mahdollisuuden "puherikokseen", sanoo Stand News -lehti.

Kaksi miestä osoittaa mieltään pitämällä kylttejä.

Ennätysmäärä toimittajia on vangittuna juuri nyt eri puolilla maailmaa – järjestöjohtaja: "Kolmen diktatuurin aikaansaannos"

Maailmalla pidätettyinä olevien toimittajien määrä on jo lähes 500. Järjestö on koonnut dataa toimittajien tilanteesta vuodesta 1995.

Trumpetteja, joista tulee liekkejä.

Kommentti: On vaikeaa raportoida popista, kun maailma ympärillä palaa

Tarvitsemme ilmastokriisissä myös syyllisyyttä.

Kaksi pahoinpideltyä toimittajaa näyttää vammojaan takaapäin katsottuna.

Talibaneja on nähty viihdeohjelmissa, mutta samalla Afganistanin sananvapaus kaventuu – he voivat tehdä mitä huvittaa, kertoo toimittaja Ylelle

Afganistanin nuori sukupolvi on pakottanut Talibanin muuttamaan suhtautumistaan mediaan. Toimittajat kertovat jatkavansa työskentelyä pelon ilmapiirissä.

Mistä on politiikan kohut tehty?

Seiskan päätoimittaja pääministerin juhlimisen uutisoinnista: "Odotetaan tässä sitä ensi viikonloppua, missä kapakassa hän silloin bilettää"

Politiikan mediakohuissa olennaista ovat tunteet ja se, että kohun kohteena oleva henkilö ymmärtäisi myöntää ajoissa virheensä, sanovat päätoimittajat Jari Peltomäki ja Anne Moilanen.

Ipad ja sanomalehtiä

Euroopan unioni mahdollistamassa sanomalehtien ja kirjojen vapautuksen arvonlisäverosta

Journalistiliitto ja Medialiitto ovat erittäin tyytyväisiä EU:n valtiovarainministerien päätökseen.

Nobel-voittaja Dmitri Muratov vertaa Venäjän lehdistönvapautta jääkiekon pelaamiseen ilman sääntöjä

"Pelaat jääkiekkoa raivaustraktoreita vastaan" – Venäjän lehdistönvapaus on matsi ilman sääntöjä, sanoo lätkämailoja keräävä Nobel-voittaja

Sanomalehti Novaja gazetan päätoimittajan mukaan riippumaton media on ottanut Venäjällä parlamentin tehtävän. Muratovin alaisia on tapettu, mutta mikään juttu ei ole hänestä hengen arvoinen.

Miten julkaisematon juttu voi päätyä syytteen alaiseksi?

Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari: Jäitä hattuun sensuuripuheille Viestikoekeskus-tapauksessa

Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-tapauksesta tarvitaan lisää tietoa, jotta johtopäätöksiä voi tehdä, sanovat STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen ja professori Päivi Korpisaari.

NRK:n toimittajat Halvor Ekeland (oik.) ja Lokman Ghorbani (vas.) saapuivat takaisin Norjaan 24.11. NRK:n Egil Sundvor (keskellä) oli vastaanottamassa.

Työpäivä päättyi, kun paikalle marssi joukko poliiseja – Qatarissa pidätetyt norjalaistoimittajat kertovat, miten joutuivat selliin ilman ruokaa ja juomaa

NRK kertoo yksityiskohtaisesti, miten kaksi norjalaistoimittajaa pidätettiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Qatarissa. Norjan pääministeri ja ulkoministeri tuomitsivat Qatarin viranomaisten toiminnan.

Migrantarbetare traskar vid stadionbygge i Qatar.

Norjalaistoimittajat pidätettiin Qatarissa – NRK:n pääjohtajalta kovaa tekstiä MM-isäntien ja Fifan suuntaan: "Kestämätöntä"

Norjan yleisradioyhtiön toimittajat pidätettiin sunnuntai-iltana. Kaksikkoa kuulusteltiin, ja he pääsivät vapaaksi tiistaiaamuna.

Otsikoita Klikinsäästäjä-sivustolta

Facebookin suosittu Klikinsäästäjä-sivusto lopettaa – etsii nyt uusia otsikkopoliiseja: "Omat paukut on annettu"

Yli 200 000 seuraajan Facebook-sivusto Klikinsäästäjä on hiljentynyt. Sivuston ylläpitäjät ovat lopettaneet otsikkopoliisin tehtävät, mutta etsivät sivustolle jatkajaa.

Kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Toimittajan työ vaatii kärsivällisyyttä Kiinassa – poliisi pysäyttelee mielivaltaisesti ja lehdistökorttia tivaa välillä jopa tavallinen kaduntallaaja

Arkea maailmalta: Kiinassa olen oppinut iloitsemaan siitä, että ihmiset ylipäänsä uskaltavat tai suostuvat puhumaan meille, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen tapasi Pohjois-Irakista saapuneita kurdeja Minskissä

Yle Valko-Venäjällä: Rajaseudun tapahtumat pelottavat, mutta nuoret kurdimiehet eivät aio palata kotiin: "Mieluummin vaikka kuolen"

Valko-Venäjä haluaa vaikuttaa informaatiolla ja siksi se sallii nyt ulkomaisten toimittajien pääsyn maahan, arvioi Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen Minskistä.

Perttu Kauppinen ja Jouko Jokinen.

Lihakohu, Marinin some ja Afrikantähti -keskustelu? Ylen päätoimittaja Jokinen: "Ne ovat hattarauutisia – hampaita viiltelee ja harmittaa"

Ylen mediaohjelma Viimeisessä sanassa keskusteltiin siitä, onko kansaa puhuttava aihe automaattisesti uutinen ja jääkö tällöin jotain yhteiskunnallisesti merkittävää kertomatta?

Maria Veitola palasi Radio Helsinkiin, kun sai varmuuden siitä, että voi keskittyä sisältöön.

Yle probe: Why do women in the public eye elicit rage?

Commenting on the appearance and behaviour of women in the media is a daily hobby for some. Why do women in the public eye irritate so many people?

Mies lukee Helsingin Sanomia

Syyttäjä: Viestikoekeskus-tapauksessa oli konkreettinen uusien salassa pidettävien tietojen julkistamisen vaara – HS:n Niemen mukaan syyte "ei kestä mitään tarkastelua"

Vastaavan päätoimittajan mukaan puolustus ei ole käyttänyt argumenttia, jonka mukaan hän ei olisi tiennyt kiistellyn jutun julkaisemisesta.

Jan Erola seisoo Kajaaninkoen rannassa kaiteeseen nojaten, ja hänen takanaan näkyy Kajaanin linnanrauniot.

Hossaan rakennetaan uutta kirjailijatapahtumaa – Jan Erola: "Hiljaisuus ja aito valon vaihtelu luovat dramatiikkaa"

Viikonlopun tavoitteena on saada kirjailijoiden välille yhteistyötä, ajatusten vaihtoa ja ideoita Hossan ympäristön hyödyntämiseen kirjallisessa työskentelyssä myöhemmin tulevaisuudessa. 

Mies lukee Helsingin Sanomia

JSN ja Päätoimittajien yhdistys vetoavat: Helsingin Sanomien toimittajia koskevan oikeusprosessin oltava mahdollisimman avoin

Kannanottojen mukaan sanan- ja lehdistönvapaus ovat tärkeitä ja keskeisiä demokraattisen yhteiskunnan periaatteita.

Riku Neuvonen Ylen kirjastossa.

Viestintäoikeuden tutkija pitää Helsingin Sanomien toimittajien saamaa syytettä hyvin poikkeuksellisena: salaaminen ei automaattisesti tarkoita kieltoa uutisoida

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi syytteestä noussutta keskustelua: Jos sananvapauden käytön seuraamukset ovat aina sananvapauden rajoittamista, rikoslaista pitäisi kumota aika monta pykälää.

Helsingin Sanomien selvitys ilmestyi lauantain lehdessä 16. joulukuuta 2017

HS journalists face prosecution over intelligence centre story

A story published in 2017 revealed some details about the Finnish military's intelligence service.

Jenny Matikainen, Yle, 31.07.2019

Jenny Matikainen: Miksi toimittajan pitää lentää katsomaan, kun jäätiköt sulavat?

Ilmastojournalismissa on sovittamaton ristiriita. Miksi toimittaja saa lentää paikan päälle kauhistelemaan, mutta taviksia syyllistetään matkustamisesta, pohtii Jenny Matikainen.

Viimeisen sanan vieraina kuvajournalisti Hanna-Kaisa Hämäläinen ja Helsingin Sanomien kuvapäällikkö Markku Niskanen.

Suomalainen tapa kuvata koronaa on laimeaa, koska sairaalat eivät päästä mediaa teho-osastoille – HS:n kuvapäällikkö: Kuvan voimaa ei ymmärretä

Suomalaiset kuvajournalistit eivät ole päässeet tallentamaan pandemiaa sen eturintamaan eli sairaaloihin. Miten koronan vaisu kuvasto on vaikuttanut käsitykseemme viruksen vaarallisuudesta?

Mona Mannevuo

Mona Mannevuon kolumni: Päivystävä dosentti on aina valmis esittelemään mullistavia löydöksiä

Tutkittua tietoa on tarjolla enemmän kuin koskaan. Samaan aikaan tutkimuksille on vaikea saada huomiota. Nykytutkija onkin viestintäkurssin mankelista ulos putkahtanut somepersoona, joka tiivistää monimutkaiset asiat houkuttelevaan muotoon, kirjoittaa Mannevuo.

Yleiskuvaa kokoomuksen puoluekokouksesta vuodelta 1971.

Legendaarinen Minä juon nyt kahvia -lause muutti median ja politiikan suhdetta ja nyt Sanna Marin jatkaa muutosta, kertoo aiheesta väittelevä

Kokeneen journalistin ja tuoreen väittelijän Timo Paunosen mukaan poliitikko Harri Holkerin paljon toistettu lausahdus muutti pysyvästi politiikan ja median suhteita. Poliitikon arvovalta alkoi murentua.

Elokapinan mielenosoitus Mannerheimintiellä 20. kesäkuuta 2021.

Kun Elokapina estää liikenteen Mannerheimintiellä, media saapuu paikalle – miksi kansalaistottelemattomuus pääsee valokeilaan?

Elokapina on pakottanut uutistoimitukset pohtimaan valintojaan uudella tavalla. Liikkeen toiminnan uutisarvo saattaa kuitenkin ennen pitkää vanhentua, arvioi mediatutkija.

Jussi Orell aloittaa Turun Sanomien vastaavana päätoimittajana vuoden 2022 alussa.

Turun Sanomien vastaavaksi päätoimittajaksi valittu Jussi Orell: "En näe, että printti olisi ihan lähitulevaisuudessa kuolemassa"

44-vuotias Orell on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Taustallaan hänellä on pitkä ura journalismin parissa.

Toimittajien ahdinko kasvaa Afganistanissa

Toimittajien ahdinko kasvaa Afganistanissa: Journalistin työt vaihtuivat risusavottaan

Taliban-hallinnon yleisohjeet rajoittavat Afganistanin mediaa monin tavoin. Verkoston mukaan julkaistuissa jutuissa ei saa olla Afganistanin maineelle vahingollista sisältöä.

Aamulla lehteä luetaan eniten,

Lähes kaikki 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista lukevat sanomalehtiä

Painettua sanomalehteä lukee yli puolet 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista.

Meeri Havumäki

Vastaavalta päätoimittajalta: Uutismedioillakin on vielä tasa-arvotyötä tehtävänä

Tytöt kaikkialla maailmassa kohtaavat itseään koskevaa väärää tietoa ja olettamuksia. Lapsilla ja nuorilla sukupuoleen katsomatta on oikeus saada luotettavaa tietoa ja nähdä mediassa moninaista kuvaa ihmisyydestä, pohtii Havumäki näkökulmassaan.

MOT:n toimittajat Minna Knus-Galán ja Jyri Hänninen, taustalla teksti Pandoran paperit

Suojeleeko Yle Pandoran papereista löytyneitä päättäjiä? Tietovuodosta liikkuu vääriä väitteitä

Uusi tietovuoto on herättänyt kysymyksiä ja vääriä väitteitä. Ylen MOT-toimituksen toimittajat Jyri Hänninen ja Minna Knus-Galán käyvät niitä läpi tässä jutussa.

Journalisti

Mediat: Venäjä julisti tutkivan journalismin Bellingcat-nettisivuston ulkomaiseksi agentiksi

Tutkivan journalismin sivusto Bellingcat on viimeisin media-alan toimija, joka on joutunut Venäjän viranomaisten hampaisiin.

Kuvassa molemmat Nobelin rauhanpalkinnon voittajat, Maria Rossa ja Dmitri Muratov kasvokuva

Maria Ressa ja Dmitri Muratov ovat tinkimättömiä sananvapauden puolustajia – Tällaisia ovat tämän vuoden rauhannobelistit

Muratovin päätoimittama Novaja Gazeta on nyky-Venäjän pitkäaikaisin ja tunnetuin oppositiohenkinen sanomalehti. Ressan Rappler-uutismedia on ollut Filippiinien kovaotteisen johtajan Rodrigo Duterten vihan kohteena.

Ohjaaja Susanna Kuparinen pitää pyöreää liitutaulua käsissään Viimeinen Sana-ohjelman lavasteissa

Satiiri on joutunut ahtaalle, koska poliitikot ovat oppineet paineistamaan toimittajia somessa – kirjoittajat: Televisiosta puuttuu kunnon satiiri

Poliittiset tahot ovat oppineet käyttämään somejulkisuutta toimittaja vastaan. Siinä missä ennen satiirin kohde ennen soitti puhelimella palautteensa, nyt hän ilmoittaa saman julkisesti Twitterissä, sanoo ohjaaja-toimittaja Susanna Kuparinen.

Pandoran paperit -logo.

Kahdeksan kysymystä ja vastausta Pandoran papereista eli uudesta jättimäisestä tietovuodosta

Ylen MOT-toimitus on ollut ainoana suomalaismediana mukana tutkimassa tietovuotoa, joka paljastaa uutta tietoa siitä, miten vaikutusvaltaiset tahot hyödyntävät salaisia veroparatiisijärjestelyjä.

Venla Pystynen ja Panu Karhunen tv-studiossa.

Median luetuimpien juttujen päähenkilö on usein tarinansa jakanut tavis, ja hän voi joutua keskelle somemyrskyä – mitä toimituksissa tehdään silloin?

Uskaltavatko tavalliset ihmiset kohta enää esiintyä mediassa, kun likimain jokainen ulostulo tuntuu olevan arvostelun ja vihapuheen potentiaalista polttoainetta?

Kaupan kassa, K-market Tammisto.

Finland tightens laws on illegal threats

The changes apply to threats made against people because of their job or public position.

Viisi ihmistä istuu puolikaaressa, osa polttaa tupakkaa, tunnelma on hämyinen.

Koura-rahasto palkitsi Ylen ja MTV:n parhaita mediasisältöjä

Tekijänoikeusrahoista jaettiin yli 200 000 euroa tekijöille.

Palkintopokaaleja pöydällä rivissä.

KOURA palkitsi vuoden 2020 parhaita sisältöjä

KOURA-palkinnot televisio-, radio- ja verkkosisällöille.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (vas) ja toimittaja Aarno Laitinen pelasivat shakkia eduskunnan kuppilassa perjantaina. Taustalla Jarkko Juselius ja Jaakko Hautamäki.

Tamminiemen pesänjakajien isä Aarno Laitinen oli journalismin jättiläinen, jolle feministit ja kasvissyöjät olivat punainen vaate

Paljastuskirja Tamminiemen pesänjakajat syntyi toimittaja Aarno Laitisen ideasta ja muutti poliittista journalismia. Päättäjät eivät enää saaneet olla rauhassa. Aarno Laitinen kuoli eilen 78-vuotiaana. Kolme henkilöä arvioi kirjan merkitystä.

Aarno Laitinen Pesänlikaajat-dokumentissa

Tamminiemen pesänjakajien tekijöihin kuulunut Aarno "Loka" Laitinen on kuollut

Laitinen menehtyi lauantaina iltapäivällä pitkäaikaisen sairastelun seurauksena.

Huumaako kannabis edelleen median?

Kannabis nousi otsikoihin, eikä uutisointi ollut taaskaan ihan neutraalia – jokin silti muuttui, sanoo nuorisotutkija Mikko Salasuo

Ennen ei ollut paremmin. Ainakaan kannabisuutisoinnin osalta. Näin arvioivat Viimeinen sana -ohjelman vieraat nuorisotutkija Mikko Salasuo ja toimittaja Anton Vanha-Majamaa.

Roman Anin, kasvokuva

Turvallisuuspalvelun ratsia, mustalle listalle joutuminen ja maanpako eivät vaientaneet venäläistoimittajaa – "Pelon kanssa pitää oppia elämään"

Vladimir Putinin hallinto valmistautui Venäjän vaaleihin iskemällä oppositioon ja riippumattomaan mediaan. Tutkivalle toimittajalle Roman Aninille tämä tiesi maanpakoon lähtemistä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle