Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Pori joutuu selvittämään väitetyt puutteet lastensuojelussa

Aluehallintovirasto sai keväällä epäkohtailmoituksen, jonka mukaan Pori ei noudattaisi asiakasmitoitusta koskevaa lakia.

Lastensuojelun työolosuhteet kuvituskuvaa

Tampereen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma esittelee laajan valikoiman parannettavaa kasvuoloihin

Esimerkiksi lastensuojelun tukea haluttaisiin perheiden käyttöön jo ennen ongelmien kärjistymistä.

Nuoret pelaavat korttia torniolaisessa perhekodissa.

Varkauden kaupungille huomautus lastensuojelun vakavista laiminlyönneistä

Aluehallintovirasto päätyi huomautukseen järeämmän määräyksen sijasta, koska Varkaus oli jo ryhtynyt korjaamaan tilannetta.

Lapsi keinuu keinussa.

AVI:lta huomautus Oulun kaupungin lastensuojelulle: sosiaalityöntekijöitä on liian vähän asiakasmäärään nähden

Aluehallintovirasto on valvonut Oulun kaupungin lastensuojelupalveluita lokakuusta lähtien, kun lastensuojelun työntekijät ilmoittivat epäkohdista. Huomautukseen johti maaliskuussa tehty valvontatarkastus.

Lapsi katsoo ikkunasta ulos.

Lastensuojelu edelleen päällimmäisenä Pirkanmaan sosiaaliasiamiehen tehtävälistalla

Yhteydenottojen määrä putosi edellisvuodesta noin 10 prosenttia. Yleisimmät tehtävät olivat ennallaan, mutta viime aikoina myös vammaispalvelun asiakkaat ovat aktivoituneet peräämään oikeuksiaan.

Nuori nainen seisoo talvisessa Oulussa.

Lastensuojelulaitoksissa nuoret odottavat vapautta vuosia, mutta totuus ei vastaa haaveita – Malla, 18, oli liian laitostunut pärjäämään omillaan

Lastensuojelun sijoittamista nuorista apu itsenäistymiseen ja omilleen muuttamiseen ei nykyisellään riitä. 18-vuotias Malla kokee, että oli lastensuojelun jälkeen liian laitostunut aloittamaan itsenäistä elämää.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.

Lapsiasiavaltuutettu: Repaleinen lastensuojelulaki pitäisi uudistaa kokonaan

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sanoo, että nykyisen lastensuojelulain noudattaminen ja ymmärtäminen on jo asiantuntijoillekin vaikeaa. Myös lapsen edun huomioimisessa olisi paljon parannettavaa.

Keinu leikkipuistossa.

Päätökset ja asiakaskirjaukset puuttuvat eikä kukaan vastaa puheluihin – Kaavin sosiaalipalvelujen huono tola hämmästyttää avin tarkastajaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto on saanut syksystä 2020 lähtien lukuisia Kaavin sosiaalihuoltoa koskevia epäkohtailmoituksia.

Kaksi nuorta istuu sohvalla, toinen katsoo puhelinta ja toinen pelaa pleikkaria torniolaisessa perhekodissa.

Yli 600 lappilaista lasta on sijoitettu perheen ulkopuolelle – lastensuojelun palvelusopimuksia kartoitetaan Lapin hyvinvointialueella

Laitosten, perhekotien ja sijaisvanhempien kanssa tehdyt sopimukset siirtyvät kunnilta uudelle hyvinvointialueelle.

Jääkiekkoluistimien sovitus jalkaan pukukopissa.

"Sitoudun olemaan näiden poikien kanssa 12 vuotta" – lastensuojelun ammattilainen uskoo pitkän yhdessäolon voimaan

Icehearts-joukkueiden toiminta on esimerkki ennaltaehkäisevästä lastensuojelutyöstä. Yksi ja sama aikuinen on tuen tarpeessa olevan lapsen apuna koko kouluiän.

Uusi sairaala Nova Jyväskylässä.

Lastensuojelun sijoituspaikoista on pulaa ja korona-aikana myös itsetuhoisuus yleistynyt – Jyväskylään luvassa lisäpaikkoja

Lastensuojelussa on seurattu korona-aikaa kasvavan huolen kera. Vaikka lasten ja nuorten sijoitustarve ei ole esimerkiksi Jyväskylässä lukumääräisesti lisääntynyt, itsetuhoisten ajatusten yleistyminen kertoo ongelmien vaikeutumisesta.

Enkelikoriste Koskelan mruha paikalla 2.12.2021

Teinipojan murhasta Helsingin Koskelassa tulee kuluneeksi vuosi – nämä kuusi asiaa pitäisi oppia koko Suomea järkyttäneestä tapauksesta

16-vuotiaan pojan murhasta Helsingin Koskelassa on huomenna lauantaina kulunut vuosi. Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tapaus muistutti, miten tärkeää on puuttua pieniinkin epäilyksiin väkivallasta. 

Kullaan vanha terveysasema.

Lastensuojelulaitos muuttamassa Kullaan vanhan terveysaseman tiloihin – nykyisessä rakennuksessa entisellä kunnantalolla liikaa radonia

Lastensuojelulaitos Toivoniemi on toiminut entisen kunnantalon tiloissa. Siellä on havaittu kohonneita radonpitoisuuksia, ja laitokselle on etsitty uudet tilat.

Teemu Koskinen katsoo kohti, taustalla valkoinen seinä

47-vuotias Teemu Koskinen teki miljoonatilin myymällä nuorten päihdekuntoutuspaikan – ryhtyi kuntosaliyrittäjäksi

Kymenlaaksoon syntyi viime vuonna monta uutta miljonääriä yrityskaupoilla. Yksi heistä oli kouvolalainen Teemu Koskinen, joka työskenteli lastensuojelualalla lähes 20 vuotta, ennen kuin vaihtoi alaa.

Sippolan koulukoti.

Sippolan koulukoti joutuu suurennuslasin alle yhdessä muiden kanssa – koulukotien paikkamäärää saatetaan kasvattaa

Kouvolassa sijaitseva Sippolan koulukoti on yksi viidestä valtion koulukodista.

Lapsi leikkii lattialla.

Loimaa ottaa järjestettäväkseen lisää Oripään sote-palveluita

Loimaan hoidettavaksi siirtyvät neuvolapalvelut ja lastensuojelu.

ämpäri ja lapio hiekkalaatikossa.  Helsinki.

Uusista sijaisperheistä on pula Etelä-Savossa – alkuvuodesta käynnistyvään valmennukseen etsitään osallistujia jo nyt

Etsinnässä on monenlaisia perheitä, sillä jokaisella lastensuojelun perhehoitoa tarvitsevalle lapselle pyritään etsimään juuri hänelle parhaiten sopiva paikka.

Kuvassa on pikkupoika selin kameraan.

Tutkimuksen mukaan kodin ulkopuolelle sijoittaminen ei riitä turvaamaan lapsen kehitystä – aikuisuuden kynnyksellä enemmän ongelmia kuin muilla

Lapsi voi altistua haitallisille kokemuksille myös sijoituksen aikana. Sijoitettujen lasten tilanne oli kaikilla hyvinvoinnin ja terveyden mittareilla huonompi myös verrattuna sisaruksiin, joita ei ollut sijoitettu.

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Sosiaalihuolto jää terveydenhuollon varjoon sote-keskustelussa – Talentian puheenjohtaja: Huolestuttaa

Tammikuun aluevaalit ovat merkittävä etappi sote-uudistuksessa. Sosiaalialan korkeakoulutettuja edustavan Talentian mukaan sosiaalihuolto on jäänyt keskustelussa varjoon.

Teemu Packalen lopettaa vapaaottelu-uransa

Teemu Packalén lopettaa uransa – vapaaottelija kertoo, kuinka päävammat vaikuttivat päätökseen: "Hanskat naulaan"

Kaikkensa antaneen urheilijan mukaan päätös oli lopulta helppo. Packalén ei nimittäin halunnut lopettaa uraansa liian myöhään. Seuraavaksi hän haluaa jättää jäljen lastensuojelutyössä.

Poliisin hälytysvalo

Poliisin virka-apu sosiaalityöntekijöille muuttuu maksuttomaksi

Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupungille on tullut poliisin virka-avusta vuosittain runsaan 10 000 euron lasku. Hämeenlinnassa maksullisuus on koettu ongelmaksi.

Aija Strön seisoo ulko-ovella ja katsoo ulos. Ovi on auki.

Voiko laadukas lastensuojelu olla myös kannattava bisnes? Aija Ström näki epäkohdat, irtisanoutui huippuvirasta ja päätti toimia toisin – nyt hänellä on vastaus

Aluehallintoviraston entinen ylitarkastaja ja päällikkö halusi testata käytännön työssä entisessä virassa saadut opit ja kokemuksen.

Lapsi ja äiti. Helsinki. 24.5.2021.

Hallitus esittää kiristyvää vähimmäishenkilöstömitoitusta lastensuojeluun – lain myötä alalle tarvittaisiin satoja uusia työntekijöitä

Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta alkaen. Uuden lain myötä lastensuojeluun tarvitaan satoja uusia työntekijöitä.

lapsi keinuu, synkkä varjo

Valvira: Lasten oikeudet vaarassa lastensuojelulaitoksissa, syynä puutteelliset kirjaukset rajoitustoimenpiteistä

Rajoitustoimenpiteitä ovat esimerkiksi yhteydenpidon ja liikkumisvapauden rajoittaminen, eristäminen ja kiinnipito. Valviran juristi epäilee laiminlyöntien syyksi sitä, ettei lakia tunneta kunnolla.

kirjoitettu lappu lastenkodin seinällä

Lastensuojeluyrityksillä kovaa kasvua Pohjanmaalla

Yritysten liikevaihto miltei tuplaantui kolmessa vuodessa viime vuosikymmenen lopulla. Yritysten hoivapaikkoihin tulee paljon lapsia Etelä-Suomesta.

Keinu lasten leikkikentällä.

Kiireellisesti sijoitettavien lasten määrä laski yllättäen koronaepidemian alussa Seinäjoella – viimeisen vuoden aikana lastensuojelun tarve on kasvanut jatkuvasti

Varhaisella puuttumisella perheiden ongelmiin voidaan ennaltaehkäistä ongelmien kärjistymistä. Seinäjoella toivotaan uuden hyvinvointialueen tuovan lisää yhteistyötä ja uusia laitoksiakin lastensuojeluun.

Lelut hiekkalaatikossa.

Soite avaa kiireellisesti sijoitettaville lapsille uuden lastensuojeluyksikön Kokkolaan

Seitsemänpaikkaisessa yksikössä arvioidaan lapsen tilanne ja hoidon tarve, tämän vähentää kiireellisiä sijoituksia maakunnan ulkopuolelle.

Koskelan surmapaikka syyskuussa 2021

Vaikuttiko mediahuomio Koskelan surman tuomioon, miksi julmista yksityiskohdista kerrottiin ja opimmeko tragediasta mitään? Asiantuntijat vastaavat

Asiantuntijat arvioivat, onko Koskelan surman käsittely julkisuudessa ollut perusteltua ja onko siitä koitunut asianomaisille kohtuutonta haittaa.

Koskelan surmapaikka 3. kesäkuuta 2021.

Helsinki police close probe into how school, authorities handled teen murder victim

Police said the investigation did not find that school and child protective service staff members had broken breach of duty laws.

Koskelan surmapaikka 3. kesäkuuta 2021.

Poliisi selvitti: Koulu ja lastensuojelu toimivat lain mukaan ennen 16-vuotiaan surmaa Koskelassa, lastensuojelulaitoksen olosuhteet jännitteiset

Helsingin poliisi ei aloita esitutkintaa viranomaisten toiminnasta ennen 16-vuotiaan pojan surmaa Helsingin Koskelassa viime joulukuussa.

Kiistanalainen lastentalo Hämeelinnassa.

KHO: Hämeenlinnan kaupunki toimi väärin, kun se kielsi lastenkodin perustamisen Miemalaan

Yhtiö haki Hämeenlinnan kaupungilta poikkeamislupaa lastensuojeluyksikön perustamiseen. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan sitä ei olisi edes tarvittu. Asukkaat vastustivat seitsemän lapsen lastensuojeluyksikön perustamista kiivaasti.

Kynttilöitä ja kukkia Koskelan murhapaikalla.

Koskelan surmasta syytetyt olivat syyntakeisia, syytetyt toivovat laajan julkisuuden alentavan tuomiota – vankilaan lähetetty uhkaavia kirjeitä

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen arvion mukaan kolme 16-vuotiaan pojan murhasta syytettyä alaikäistä poikaa olivat syyntakeisia surmailtana. Tuomio annetaan perjantaina 3. syyskuuta kello 14.

Koskelan surmapaikka 3. kesäkuuta 2021.

Ymmärsivätkö 16-vuotiaan pojan Koskelassa surmanneet alaikäiset toimintansa seuraukset? Mielentilatutkimusten lopputulokset julki perjantaina

Niin sanotun Koskelan surman käsittely jatkuu ensi perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa. Tuolloin käydään läpi kolmen murhasta syytetyn alaikäisen pojan mielentilatutkimusten lausunnot.

Kaisa Lepola.

Loppi etsii uutta perusturvajohtajaa ja sivistysjohtajaa

Lopen kunta laittaa hakuun sekä perusturvajohtajan että sivistysjohtajan viran aiempien viranhaltijoiden irtisanouduttua.

Mies istuu urheilukatsomossa tietokoneen äärellä.

Pesäpallomiehen virka kaupungin lastensuojelussa kesti 15 sekuntia: "En pelkää epäonnistua"

Jani Valkeapää on Imatran Pallo-Veikkojen urheilutoimenjohtaja, jolla on jatkuvasti uusia ideoita. Taustalla vaikuttaa muun muassa pikkupaikkakunnalta periytynyt kylähulluus.

Kuvassa on maahan piirtyviä varjoja Helsingin keskustassa elokuussa 2020.

THL:n ja Turun yliopiston tutkimus: Kodin ulkopuolelle sijoitetuista lapsista yli puolella psykiatrisia tai neurokehityksellisiä häiriöitä

Kodin ulkopuolelle sijoitetuilla lapsilla diagnosoitiin eniten masennus- ja ahdistuneisuus-, käytös- ja uhmakkuus- sekä neurokehityksellisiä häiriöitä THL:n ja Turun yliopiston tutkimuksessa.

Lastensuojelun työolosuhteet kuvituskuvaa

Nuorten päihde- ja mielenterveysongelmiin viritellään apua aiempaa nopeammin – uusi lastensuojelun hanke pureutuu epäkohtaan

Myös Keski-Pohjanmaa on mukana laajassa lastensuojelu-hankkeessa, jossa kehitetään uusia sähköisiä tukipalveluita ja hoitomuotoja nuorille ja heidän perheilleen.

Mai Kivelä ja Juho Kautto 24.10.2019 eduskunnassa

Terveydenhuollon laaja hoitajamitoitus ei saa juurikaan kannatusta Keski-Suomen kansanedustajilta – vain yksi vastaaja kannattaa ajatusta

Laki määrittää hoitajamitoitukset vanhusten- ja lastenhoitotyöhön. Hallitusohjelmaan on kirjattu henkilöstömitoitus myös lastensuojeluun. Keski-Suomen kansanedustajat eivät usko, että hoitajamitoituksen laajentaminen muuhunkin hoitotyöhön ratkaisisi terveydenhuollon ongelmat.

Kuvassa lapset leikkivät leikkipuistossa Helsingissä.

"Lastensuojelusta ei saa säästää" -vetoomuksen allekirjoittanut tähän mennessä yli 22 000 kansalaista

Pelastakaa Lapset -järjestön vetoomuksessa esitetään kuntapäättäjille, ettei kunnissa jatkossa leikattaisi kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevilta lapsilta ja nuorilta.

Vanajan avovankilan perheosastossa.

Vankilan perheosastolta on viety turvaan romanilapsia, kun isät ovat uhanneet äitejä – "Nämä perheet elävät romanikulttuurin laidalla"

Vankilan johtajan mukaan kiireelliset sijoitukset liittyvät syrjäytyneisiin perheisiin, joissa on paljon väkivaltaa. Se näkyy monin tavoin vankilassa. Vankila ja romanijärjestö auttavat yhdessä naisvankeja. Moni on saanut elämäänsä muutoksen.

FFP-maski ja seteleitä

Kuntien koronatuet hiipuvat, mutta monen verotulot kasvavat

Tampereella arvioitu verotulojen nousu paikkaisi valtion rahan vähenemisen. Esimerkiksi lastensuojelun rahantarve on kuitenkin kasvanut merkittävästi.

Väkivaltaiset kädet.

Yle investigation: Child welfare workers face verbal threats, physical violence

A recent report shows almost 80 percent of employees in child welfare institutions experience violence at work.

Väkivaltaiset kädet.

14-vuotias poika hyökkäsi veitsi ojossa ohjaajaa kohti lastensuojelulaitoksessa Helsingissä – useat työntekijät pelkäävät henkensä puolesta

Joukko Helsingin lastensuojelun työntekijöitä otti yhteyttä Yleen tuodakseen esiin alan vaarallisuuden. Helsinki avaa ensi vuonna uuden laitoksen sijoitusyksiköstään karkuun lähteneille nuorille.

ulkokuva talosta

Kustaalan nuorisokodin Pysäkki suunnittelee muuttoa – vanhat tilat ovat jääneet suuriksi ja sokkeloisiksi

Kustaalan nuorisokodin Pysäkki-yksikölle kaivataan uusia tiloja. Kaikki yksiköt ovat viimeiset vuodet toimineet täydellä kapasiteetilla.

Kokkolalainen Diana Lehtinen leikkipuiston keinussa.

Lastensuojelun jälkihuollon asiakas Diana Lehtinen, 18, kärsii, kun sosiaalityöntekijä vaihtuu aina uudelleen: "Ei jaksaisi aina aloittaa uuden ihmisen kanssa"

Lastensuojelun jälkihuollon yläikärajaa nostettiin viime vuonna 21 vuodesta 25 vuoteen saakka. Muutoksella pyritään siihen, että nuoret saavat entistä paremmin tukea itsenäistymiseen ja aikuistumiseen. Lastensuojelun jälkihuollossa ongelmana on kuitenkin sosiaalityöntekijöiden runsas vaihtuvuus.

Penaali

Kun väkivalta astui tyttären kouluarkeen, ei äiti nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin toimia: "Lopulta tein kiusaajista lastensuojelu- ja rikosilmoitukset"

Suomalaisia järkyttäneestä Koskelan tapauksesta odotetaan uutta tietoa tällä viikolla. Vantaalainen äiti puuttui tyttärensä kiusaamiseen heti alkumetreillä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle