Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Opiskelijat ruokalassa.

Opiskelijalounaan hinta nousee, mutta se ei ravintolan mukaan vielä riitä – opiskelijat toivovat, että kasvis- ja kalaruoka säilyy

Opiskelijoiden maksama hinta opiskelijalounaasta nousee lokakuussa 50 sentillä. Opiskelijaravintolat vaativat korotuksia myös Kelan maksamaan ateriatukeen.

Rautatiesilta Lempäälässä.

Maanantai 15.8.2022 (radio)

Ruoan hinta kallistuu nopeasti. Inflaatio jatkuu myös syksyllä. Ukrainan sota jatkuu ehkä pitkään. Pääministeri Sanna Marin tapasi muiden Pohjoismaiden pääministerit. Poliisi otti kiinni epäillyt junakaapelin katkaisijat. Sääennuste.

Terveellinen ateria.

Joensuun kouluaterioiden hinnoissa korotuspaineita

Muun muassa Joensuun kouluihin ateriat tekevä Polkka Oy tekee jatkuvaa hintatarkkailua, ja muun muassa raaka-aineita vaihdetaan tarvittaessa edullisempiin.

Loisteen konttori Kajaanissa

Loiste nostaa kaukolämmön hintoja – omakotitaloasuja maksaa lähes 14 euroa enemmän kuussa, kerrostalossa summa on noin 5 euroa

Hinnanmuutoksiin ovat vaikuttaneet maailmanpoliittinen tilanne ja kiihtynyt inflaatio. Uudet hinnat tulevat voimaan 1. syyskuuta.

Henkilö kumartuu ottamaan jotain valmisruokahyllystä ruokakauppassa.

Hintojen nousu näkyy jo ruokakaupoissa: yhä useampi valitsee tarjoustuotteen

Keskon ja S-ryhmän mukaan tarjoustuotteiden ja kauppojen omien tuotemerkkien myynti on lisääntynyt. Samaan aikaan myös kaikkein kalleimpien tuotteiden kysyntä näyttäisi kasvavan.

Opiskelijan asunto. Yksiö. Etualalla hella ja taustalla ikkuna sekä työpöytä.

Vaasassa kannattaa asua isoissa asunnoissa – kalleimmat neliöhinnat keskustan yksiöissä

Yksiöiden ja kaksioiden määrä on lisääntynyt Vaasassa viiden vuoden aikana.

Voimalaitos Pursialassa Mikkelissä

Mikkeliläinen energiayhtiö ESE tavoittelee hiilineutraalia kaukolämpöä vuonna 2025, vaikka ensi talvena turvetta palaa suunniteltua enemmän

Etelä-Savon Energian Pursialan voimalassa on jo tekniset valmiudet tuottaa hiilineutraalia kaukolämpöä. Pula metsähakkeesta johtanee kuitenkin siihen, ettei turpeen vähentäminen onnistu vielä ensi talvena.

Hedelmäosastolla on omenoita.

Yli puolet suomalaisista tinkii nyt ostoksistaan hintojen nousun takia – kerro Ylelle, kuinka sinä säästät ruokakaupassa

Hintojen nousu on vaikuttanut erityisen paljon nuoriin. Naiset ovat tinkineet ja säästäneet selkeästi miehiä enemmän.

Savon Voiman voimalaitos Joensuun Iiksenvaaralla.

Itä-Suomesta ei lämpö lopu tulevana talvena, lupaavat energiayhtiöt – painetta kaukolämmön hintojen nostamiseen kuitenkin on

Vallitseva maailmantila on luonut energiayhtiöille painetta kaukolämmön hintojen nostamiseen keväästä lähtien. Hinnat pysyvät tämän vuoden ajan ennallaan, mutta ensi vuoden tilanne on toistaiseksi epäselvä.

Parafiinin hinta nousee voimakkaasti, myös kynttiöiden hinnat nousevat

Parafiinipula nostaa kynttilöiden hintaa – Finnmari: ensimmäisenä kortilla ovat ulkotulet

Taustalla on parafiinin tuonnin tyrehtyminen Venäjältä, mikä kasvattaa kysyntää Euroopasta ja samalla nostaa kaikkien eri parafiinien hintaa. Parafiinin saatavuudella on vaikutusta myös kynttilöiden kuluttajahintoihin.

Isokyröläinen klapikauppias Mika Vuorio klapikuorman äärellä.

Kova kysyntä ja kasvavat kustannukset nostavat jo pohjalaisten klapikauppiaiden hintoja – polttopuuta myydään nyt ennätyspaljon ja ennätysaikaisin

Polttopuun myyntisesonki on aikaistunut viime vuosista. Epävakaa maailmantilanne ja energian hintojen nousu lisää kysyntää ja nostaa puun hintaa sekä kauppiaiden kustannuksia.

Asfaltin sulatuskone.

Bitumin hinta siirtää Turun katuremontteja tulevaisuuteen – vähemmän vaurioituneet kohteet jäävät toistaiseksi tekemättä

Kohonnut bitumin hinta on pakottanut Turun kaupungin laittamaan katujen korjaustöitä uuteen tärkeysjärjestykseen. Bitumin hankintaan on käytetty nyt ylimääräinen 350 000 euroa.

Flygfotografi av Raisiokoncernens fabrik i Reso.

Elintarvikeyhtiö Raision liikevaihto kasvoi, kohonneita kustannuksia vietiin hintoihin

Raisio kertoo lyhentäneensä maksuaikojaan viljelijöille tehtävissä maksuissa, sekä maksaneensa ennakkomaksuja tulevasta sadosta.

Paavo Pätäri astuu autoonsa tankattuaan.

Valtion budjettivalmistelu alkaa – kansaneläke ja työmarkkinatuki nousevat, tuloveroale ja autoilun kustannusten helpotus ovat vielä auki

Itä-Suomi saa todennäköisesti tukieuroja ensi vuoden valtion budjetista Ukrainan sodan vuoksi. Poliisilla on jälleen pula rahasta. Ruoan arvonlisäveron lasku näyttää epätodennäköiseltä.

taksi, taksit, takseja

Taksien hinta nousi Traficomin mukaan Varsinais-Suomessa liki kolmanneksen – todellinen korotus maltillisempaa

Vuoden 2018 alusta taksiliikenteen hinta on Traficomin mukaan noussut maakunnassa 38 prosenttia.

Katosta roikkuva valaisin.

Seinäjoen Energia korottanee sähkön kuluttajahintojaan vasta loppuvuonna

Seinäjoen kaupungin omistamalla energiayhtiöllä ei ainakaan toistaiseksi ole suunnitelmissa korvata vanhoja sähkösopimuksia niin sanotuilla vuodenaikasopimuksilla, jotka tarkistetaan neljä kertaa vuodessa vastaamaan sähkön markkinahintoja.

Kaksi sydänmen muotoista perunaa.

Annabelle ja siikli hurmaavat nyt sileällä pinnallaan – kesäperunan paras sesonki on nyt, sanoo asiantuntija

– Jos kasvustot säilyvät hyvinä, kesäperunasadosta voi odottaa tavanomaista, sanoo erikoisviljelyasiantuntija Marjo Marttinen ProAgriasta. 

Finnairin lentokoneita Helsinki Vantaalla.

Finnair ennustaa kolmatta peräkkäistä tappiovuotta, Atria kohensi tulostaan

Finnairin huhti-kesäkuun tulos on 84 miljoonaa euroa miinuksella ja yhtiö valmistautuu strategian uudelleenarviointiin. Atria puolestaan kohensi tulostaan ja liikevaihtoaan huhti-kesäkuussa.

Avomaankurkkuja säilöntää Herkkumaalla Hämeenlinnan Tuuloksessa

Elintarvikealan yrityksissä tikittää ruoan hintaan rajusti vaikuttava nousupaineiden pommi: pulaa on jopa rekkakuskeista ja lasipurkeista

Elintarviketeollisuuden kustannukset ovat rajussa nousussa. Ruoan hintaan on luvassa merkittäviä hinnannousuja syksyllä.

King Kebabin ravintolapäällikkö Ahmet Deniz leikkaa kebabia

Ahmet Deniz lopetti pizzojen myynnin, koska jostain oli pakko säästää – nyt hän pohtii, paljonko asiakas on valmis maksamaan kebabistaan

Ravintoloissa käydään taas syömässä, mikä näkyy kasvaneena myyntinä tukuissa. Nousseet tukkuhinnat pakottavat ravintoloitsijat etsimään säästöjä. Kebabravintolan pitäjä lopetti pizzojen myynnin.

Matkailuauto parkissa.

Leirintäalueiden hinnoittelu on kuin suoraan 1980-luvulta – hintoja ei voi nostaa kesken kauden, koska ne on painettu paperille

Tämän vuoden hinnat lyötiin lukkoon jo viime syksynä. Leirintäyrittäjän mukaan ensi vuonna kaikki nostavat hintojaan.

nuori nainen katselee kaupan hyllyjen hintoja harmistunut ilme kasvoillaan

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Perjantai 17.6.2022

EU ja Ukraina. Hidas talouskasvu. Hinnat. Vuokrat. Liikenneonnettomuus. Sää.

Helsinkiläinen Kaija Blom ja keravalainen Liisa Sahi istuskelevat kahvilassa Helsingin kauppatorilla.

Yhä useampi joutuu nyt muuttamaan kulutustottumuksiaan tai lykkäämään isoja hankintoja hintojen nousun takia

Uusimman Kansalaispulssi-kyselyn mukaan 44 prosenttia suomalaisista on joutunut muuttamaan kulutustottumuksiaan ainakin jonkin verran ja lähes puolet aikoo lykätä isompien hankintojen tekemistä.

Kuvituskuva, jossa käsi valitsee kalan ruokakoneessa. Kalan hinta on noussut toukokuussa lähes 49 prosenttia edellisestä vuodesta.

Näin hurjaa tahtia ruoan hinta ei ole noussut juuri koskaan – tarkasta Ylen ruokakoneesta, kuinka paljon sinun ostoksesi kallistuvat

Ylen ruokakoneella voit kokeilla joka kuukausi uusimmilla tiedoilla, minkä elintarvikkeiden hinnat nousevat eniten ja minkä vähiten.

Raisa Omaheimo, taiteilija / Pasila 03.05.2020

Raisa Omaheimon kolumni: Yksilön ominaisuuksista ei ole apua, kun hinnat nousevat

Tällä hetkellä inflaatio kasvaa nopeammin kuin 30 vuoteen, asuminen, bensiini ja ruoka kallistuvat. Tämä koskee meitä kaikkia, riippumatta siitä miten hyvin tsemppaamme, kirjoittaa Omaheimo.

Mansikoita muovirasiassa.

Mansikoista saattaa tulla talvisin vain hyvätuloisten herkku – tutkija arvioi, mitkä ruokatuotteet voivat olla tulevaisuudessa luksusta

Aalto-yliopiston vanhempi tutkija uskoo, että kahvin hinta ei ole nähnyt vielä kattoa. Satokaudet voivat määritellä tulevaisuudessa lautasmallia yhä tarkemmin.

Nakki- ja makkarapaketteja ruokakaupan hyllyllä.

Teemme juttua: miten hintojen nousu vaikuttaa sinun elämääsi?

Onko kallis lohi vaihtunut jauhelihaan? Jääkö mökkireissu tekemättä ennätyskalliin bensiinin takia? Kerro meille, miten hintojen nousu vaikuttaa sinun elämääsi.

Ihmisiä kauppakeskuksessa ruokakaupan kassalla.

Nouseva ruuan hinta huolettaa etenkin yksinhuoltajaperheissä – tutkimusprofessori penää yhteiskunnalta lisää kohdennettuja tukia

Jo nyt kymmenisen prosenttia kotitalouksista kärsii toimeentulovaikeuksista. Pitkittyessään tilannetta voidaan verrata 90-luvun lamaan.

Meksikolaisravintolan yrittäjä seisoo tiskin edessä esittelemässä ratkaisua, jossa lista-annoksen liha korvataan osittain kasviksilla hintojen pitämiseksi kurissa.

Ravintoloitsijan vastaus huimasti kallistuviin raaka-aineisiin: oululaisyrittäjä keksi vähentää lihaa annoksissa hintojen korottamisen sijaan

Ravintola-alan etujärjestön mukaan yhtä ankaraa painetta hintojen nostoon ei ole nähty koskaan aiemmin. Yhtenä helpotuksena MaRa ehdottaa, että lounasedun enimmäis- ja vähimmäismääriä korotettaisiin.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Lappeenrannan Energia sai kaupungilta luvan korottaa kaukolämmön energiamaksua – hinta nousee liki 14 prosenttia

Vaikutus omakotitaloasiakkaan kuukausilaskuun on keskimäärin noin 15 euroa.

Kuvituskuva Ylen inflaatiokoneeseen.

Katso Ylen koneesta, miten asuminen kallistui: ahtaimmalla ovat nyt omakotitalossa asuvat

Lämmitysöljyn hinta on noussut vuodessa 70 prosenttia ja kuluttajasähkön hinta yli 30 prosenttia.

Lämpöpatterin termostaatti

Lappeenrannan Energia suunnittelee nostavansa kaukolämmön hintaa –omakotitaloasiakkaan kuukausilasku nousisi 15 euroa

Energiayhtiö esittää kaukolämmön energiamaksuun liki 14 prosentin korotusta. Syynä on polttoaineiden hinnan nouseminen.

Teollisuuden kuljetinketjun osia esillä Lapua-ketjujen tuotantotiloissa.

Pohjanmaan kauppakamari: teollisuusyritysten tilauskannat ja liikevaihto hyvällä mallilla – hinnankorotukset ja yleinen epävarmuus luo haasteita

Yli 80 prosenttia alueen yrityksistä kertovat tilauskannan kasvusta. 70 prosentilla liikevaihto tulee kasvaman. Tulosta nakertaa kuitenkin komponenttien ja raaka-aineiden hinnanousu.

Harmaan rakennus, rakennuksen seinässä sininen valologo.

Lahti Energia nostaa kaukolämmön hintaa heinäkuun alussa

Lahti Energian mukaan rivi- tai kerrostaloasunnon kuukausittaiseen kaukolämpölaskuun tulee muutaman euron korotus.

Busseja ja ihmisiä Aurakadun pysäkillä Turussa.

Fölin busseissa voi taas pian maksaa käteisellä, mutta hinta on aiempaa korkeampi

Käteislipun hinta nousee kolmesta eurosta neljään euroon, lapsilla 1,5 eurosta kahteen euroon.

Yleisöä Pyhimyksen Provinssin keikalla.

Kustannusten kasvu näkyy myös kesän festivaaleilla – Provinssi jo nosti lippujen hintoja

Hintojen nousu näkyy alalla kuin alalla, myös tapahtumatuotannossa. Esimerkiksi Seinäjoen Provinssi korotti jo lippujen hintoja ja paineita on muillakin tapahtumilla.

Autoja tienvarsipysäköintipaikalla Kalasatamassa.

Pysäköintimaksujen korotuksista ei vielä löytynyt sopua Helsingissä – kokoomuksen Atte Kaleva: "Oli syytä ottaa aikalisä"

Kaupunkiympäristölautakunta siirsi korotuksia koskevaa päätöstä viikolla. Esitetty uudistus nostaisi asukaspysäköinnin hintaa kantakaupungissa jopa 90 euroon kuukaudessa.

Luoman puutarhan yrittäjä Jani Luoma.

Kesäkukat kallistuvat tänä kesänä, ennakoi kortesjärveläinen puutarhayrittäjä – Ukrainan sota saattaa jatkaa trendiä vielä tulevaisuudessakin

Korkeiden materiaalikustannusten myötä myös kukkien hinnat kallistuvat. Kesäkukkien hinnan nousuun on vaikuttanut pitkä korona-aika ja ensi vuonna hinnoissa näkyy todennäköisesti myös Ukrainan sota.

Sähkökiuas kytketään päälle.

Seinäjoen Energia nostaa sähkön ja kaukolämmön hintoja

Kaupungin omistama energiayhtiö arvioi olevansa korostusten jälkeenkin yksi Suomen edullisimmista sähkön ja kaukolämmön tuottajista.

Föli-buss på Auragatan i Åbo.

Turku aikoo palauttaa käteismaksamisen Fölin busseihin – samalla nousee kertalipun hinta

Käteismaksut busseissa lopetettiin koronapandemian takia. Varsinkin lapsiperheet ovat toivoneet rahalla maksamisen mahdollisuutta.

Ruoan hinnannousu kiihtyy kevään aikana

Ruoan hinta nousee entisestään kevään aikana – kahden ohjeen nyrkkisääntö ja viikoittainen inventaario auttavat säästämään ruoka-ostoksilla

Kuluttajaliitosta suositellaan kuluttamaan vähemmän kallistuneita tuotteita tai vaihtamaan ne johonkin halvempaan tuotteeseen.

Vantaalaiset Arja Hongisto ja Pipsa Pippuri käyvät usein Hämeenkylän kirkon yhteisöruokailussa.

Osa ihmisistä voi nähdä Suomessa nälkää, kun ruoka kallistuu, sanoo tutkija: "Se on raju seuraus"

Ruoka-avun piirissä näkyy jo nyt merkkejä uudenlaisista asiakasryhmistä. Suomessa on jopa 600 000–700 000 laskennallisesti pienituloista ihmistä.

Lautoja kasassa.

Rakennustarvikkeiden hinnat edelleen korkealla – saunan rakentamiseen käytettävää tervaleppää ja haapaa saa huonosti

Jyväskyläläisistä rautakaupoista kerrotaan, että saunan rakennustarvikkeiden toimitusajat ovat melko pitkiä. Myös terassien rakentamiseen käytettävän lehtikuusen saatavuus on erityisen vaikeaa.

Sähköauton latauspiste.

Korkea bensan hinta on innostanut sähköautokaupoille Etelä-Savossakin

Ukrainan sodan enteillään pidentävän uusien autojen toimitusaikoja entisestään.

Omakotitalon lumisessa pihassa vierekkäin kaksi isoa jäteastiaa.

Polttoainekustannusten nousu korottaa jätteenkuljetusten hintoja – Veikko Lehti nostaa kuljetusmaksuja 11 prosenttia

Muutoksen syynä on yhtiön mukaan alkuvuoden poikkeuksellinen ja ennalta-arvaamaton maailmantilanne, joka on nostanut dieselin hintaa.

Kuvassa on riisiä, tofua, kasviksia ja cashew-pähkinöitä sisältävä lounasannos Korat Thai -ravintolassa Helsingissä lokakuussa 2020.

Hintojen korotuspaineet kasvavat Hämeen ravintoloissa – myös lounaat ovat kallistumassa

Vasta koronarajoitusten vaikutuksista toipuvat ravintolat ovat uudessa kriisissä kustannusten noustessa. Ravintoloiden hintoihin on odotettavissa korotuksia kevään aikana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle